Zprávy Radia Praha

Prezident Havel vyzval světová náboženství ke spolupráci

Prezident Václav Havel vyzval během konference Fórum 2000 představitele největších světových náboženství k hlubší spolupráci. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě při společné meditaci křesťanů, muslimů, židů, buddhistů a hinduistů Havel řekl, že nastal čas vytvářet "velkou duchovní koalici". Jejím úkolem by bylo hledat a prosazovat základní etické hodnoty, na nichž se shodují všichni lidé dobré vůle, a v duchu těchto hodnot společně působit na život světového společenství. "Nedávné události v USA nám drasticky ukázaly, jak rychle se může globalizovat zlo," konstatoval český prezident. Dozrál proto podle něj čas k tomu, aby se v zájmu "globalizace dobra" daleko víc než dosud spojovaly síly všech, kteří cítí odpovědnost za budoucnost lidského rodu na planetě Zemi.

Norský spisovatel Jostein Gaarder se na konferenci Fórum 2000 výrazněji chopil tématu hledání příčin teroristického útoku na New York a Washington a mluvil o odpovědnosti vyspělého světa za vývoj v rozvojových zemích. Zdůraznil, že dialog je nutný i s teroristy a fanatiky a zásadní nutností je hledání příčin útoku a nenávisti, jež k němu vedla. Zpochybnil princip "spravedlivé odplaty", jímž se v konfliktu řídí USA. "Je sporné, zda je odveta nejlepší odpovědí terorismu," řekl.

Izraelský ministr zahraničí Šimon Peres soudí, že v době teroristických hrozeb svět již není rozdělen jako v minulém století, například na Západ a Východ. Je rozdělen, ale na národy, které spolupracují, a ty, které nespolupracují, řekl Peres na pražské konferenci Fórum 2000. Místo Západu podle Perese musí vzniknout velká koalice, v níž musí být nejen západní státy, ale i Rusko, Čína, India, státy Latinské Ameriky - zkrátka "prakticky celý svět". Jedinou účinnou obranou proti terorismu je prevence, za kterou lze podle Perese považovat i nynější ofenzívu Spojených států v Afghánistánu. Podotkl, že podobně se chová i Izrael, který bojuje s palestinskými extremisty.

ČR může trochu pomoci k míru mezi Izraelem a Palestinou

Česká republika může podle premiéra Miloše Zemana být "trochu" nápomocna v mírovém procesu mezi Izraelci a Palestinci. Řekl to po jednání s izraelským ministrem zahraničí Šimonem Peresem. "Nechci přehánět naši roli na Středním Východě. Myslím ale, že jsme schopni a jsme připraveni trochu pomoci... ale jádro problému leží v rukách Izraele a mírových představitelů Palestiny," uvedl Zeman. Česká republika podle něj má přátele jak v Izraeli, tak mezi umírněnými Palestinci, nikoli ovšem například v militantním Hnutí islámského odporu (Hamas). Izraelský šéf diplomacie v Praze vyjádřil zájem na vytvoření samostatného palestinského státu.

V Česku antrax není a teroristický útok nehrozí

V České republice se nevyskytuje nikdo nakažený snětí slezinnou neboli antraxem a z žádných pramenů není informace, že by zemi hrozil nějaký teroristický útok. Po úterním mimořádném jednání meziresortního Ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Dva lidé jsou podle náměstka ministra zdravotnictví Michala Pohanky v nemocnici na preventivním pozorování, ani u nich se však neobjevily žádné příznaky onemocnění antraxem. Náčelník vojenské zdravotní služby Jan Petráš dokonce poznamenal, že diagnóza ženy hospitalizované v Liberci je zcela jiná. První potvrzená informace, zda v Liberci hrozila či nehrozila nákaza antraxem, by ale měla být k dispozici až ve středu dopoledne, definitivní závěr do dalších 48 hodin, doplnil Gross. Prezident České lékárnické komory Jindřich Oswald ujistil, že léky schválené pro léčbu antraxu jsou běžně dostupné na lékařský předpis ve všech lékárnách.

Podezřelý dopis, který dostal premiér Zeman, přišel z Japonska

Podezřelá obálka, která byla v úterý doručena na Úřad vlády premiérovi Miloši Zemanovi, přišla z Japonska. Předseda vlády se o podezřelé zásilce dověděl před tiskovou konferencí s izraelským ministrem zahraničí Šimonem Peresem a zareagoval prý na tuto zprávu úsměvem. "Uvidíme, co v tom dopise bylo. Ale i když to bylo z Japonska..., určitě to nebyla gejša, protože gejša by se do dopisu nevešla," uvedl Zeman. Podezřelé balíčky se v České republice objevily už v pondělí. Lidé se bojí mimo jiné možné nákazy snětí slezinnou, takzvaným antraxem, který se poštou šíří ve Spojených státech. Zeman soudí, že případ antraxu se v ČR jako v každé zemi vyskytnout může, stejně jako se vyskytla například nemoc šílených krav. Masívní rozšíření antraxu podle něj však pravděpodobné není. "A to i z toho prostého důvodu, že antraxem se nemůžete nakazit od druhého člověka," řekl Zeman.

Odborníci navrhnou ministru Grossovi, aby se podezřelé zásilky ničily

Podezřelé zásilky, které by mohly obsahovat bakterie antraxu, by se měly ve valné většině bez další analýzy ničit, kontrolou by procházely pouze vytipované zásilky. Shodli se na tom odborníci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) se zástupci příslušných resortů. Náměstek SÚJB Petr Krs zdůraznil, že rozhodnutí je v kompetenci ministra vnitra Stanislava Grosse. Podle zdroje ČTK by se mělo rozhodnout v pátek. "Nejsme schopni v takovém množství zásilky analyzovat, v současné situaci je časově i finančně nejvýhodnější je ničit," vysvětlil Krs s tím, že již zahájené analýzy budou dokončeny.

Vnitro už prověřuje informace, že teroristé získali sněť v Praze

Ministerstvo vnitra prověřuje informace zahraničních médií, podle nichž si teroristé mohli obstarávat některé biologické prostředky v České republice. ČTK to řekla Marie Masaříková z tiskového odboru ministerstva vnitra s tím, že výsledky vyšetřování ještě k dispozici nejsou. "Skutečně jsme zaznamenali tuto informaci v zahraničním tisku a stejně jako všechny ostatní informace, které se objeví, tak i tato se prověřuje," uvedla Masaříková. Britský list The Guardian s odvoláním na bývalého inspektora OSN Richarda Butlera napsal, že podle egyptské vlády je možné, že newyorský letecký atentátník Muhammad Atta získal sněť slezinnou od iráckého diplomata při setkání v Praze.

Úřady nyní pátrají po deseti Češích, kteří se neozvali z USA

České úřady v Praze i New Yorku ve spolupráci s americkou stranou pátrají po osudu deseti Čechů, kteří se po teroristických útocích v USA z 11. září dosud neozvali svým příbuzným a známým. "Nemáme oficiální údaje, že by někdo z nich byl mrtev," řekl ČTK ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Ivan Záleský. Blízcí pohřešovaných osob postupně zasílají ministerstvu vyplněné dotazníky, které mají Američanům pomoci při dalším pátrání. Český generální konzulát v New Yorku tyto dokumenty předává newyorským úřadům. Čeští diplomaté při pátrání spolupracují také se svými kolegy z ostatních konzulátů, především Evropské unie, dodal Záleský.

Sněmovna schválila zákon o zárukách leteckým dopravcům

Poslanecká sněmovna ve zrychleném jednání schválila vládní návrh zákona o poskytnutí záruk českým leteckým dopravcům. Zákon vypracovala a předložila vláda jako reakci na rozhodnutí pojišťoven, které vypověděly dopravcům pojištění v důsledku ztráty způsobené zářijovými teroristickými útoky na USA. Vláda bude poskytovat garance do výše půl miliardy dolarů. Na urychleném přijetí předlohy se již před dvěma týdny dohodli premiér Miloš Zeman a předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Zákon, který musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky, by měl nabýt účinnosti dnem vyhlášení. Ministr dopravy Jaromír Schling poznamenal, že zákon by mohl vstoupit v účinnost ke konci října. "Obdobnou úpravu přijaly i ostatní evropské země," podotkl ministr.

Poslanecká sněmovna na návrh rozpočtového výboru vládě zamítla ve druhém čtení zákon o přiznání k majetku. Těsným poměrem hlasů zamítnutý návrh podrobně upravoval podmínky, za kterých měly fyzické osoby povinnost podat přiznání k majetku a jeho přírůstku. Povinnost majetkového přiznání se měla týkat osob s majetkem nad deset miliónů korun. Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý vládu obvinil, že zákon je třídně populistický.

Naopak sněmovní jednání o vládní novele zákona o investičních pobídkách spěje s největší pravděpodobností do finále. Poslanci totiž uvedenou předlohu, která má zvýšit efektivitu kontrolních mechanismů při udělování úlev a zajistit těsnější provázanost se zákonem o veřejné podpoře, propustili do závěrečného třetího čtení.

Umožnit všem zahraničním právnickým osobám podnikajícím v ČR nakupovat nemovitosti s výjimkou lesů a zemědělské půdy je cílem vládní novely devizového zákona. Předlohu, která by měla vstoupit v účinnost od příštího roku, sněmovna hladce postoupila do závěrečného čtení. Na přijetí uvedeného zákona se ČR dohodla s Evropskou unií. Dosud mohli nemovitosti v ČR nakupovat bez omezení pouze tuzemci, tedy fyzické osoby s trvalým pobytem v ČR, právnické osoby mající na českém území sídlo a čeští občané.

Rozpočtový výbor navrhl sněmovně neschválit státní rozpočet

Sněmovní rozpočtový výbor dolní komoře parlamentu navrhl, aby neschválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2002. Přijetí rozpočtu podpořili ve výboru jen poslanci ČSSD, ostatní hlasovali proti. Náměstek ministra financí Eduard Janota prohlásil, že vláda rozpočet nestáhne, protože všechny priority je schopna řešit v rámci předloženého zákona. Podle Janoty se totiž v současném návrhu rozpočtu dají najít finance pro vysoké školy, dopravní obslužnost a silové resorty. Rozpočtový výbor na návrh svého předsedy Vlastimila Tlustého přijal usnesení, kterým sněmovně doporučuje, aby v případě zamítnutí rozpočtu požádala vládu o předložení nové verze do 20 dnů. O příjmech, výdajích a deficitu státního rozpočtu by měla sněmovna hlasovat ve středu odpoledne.

V Terezíně si pamětníci připomněli deportace Židů z roku 1941

Na 260 bývalých vězňů terezínského ghetta a koncentračních táborů si v Terezíně na Litoměřicku připomnělo zahájení hromadných deportací českých Židů. Začaly právě před 60. lety. Pietní vzpomínky se zúčastnil ministr kultury Pavel Dostál a zástupci velvyslanectví některých zemí, jejichž obyvatelé byli za války zavlečeni do Terezína. Prezident Václav Havel poslal účastníkům dopis. Uvedl v něm, že "zůstává naší povinností objasňovat všechny souvislosti holocaustu, zveřejňovat tyto poznatky a reflektovat je v celé společnosti". "Vážím si toho, že jste dokázali přemoci bolest osobní paměti a napřeli jste síly na vydání svědectví, na uchování individuální i kolektivní paměti o této době," napsal prezident do Terezína těm, kteří přežili transporty i vyhlazovací tábory.

Do Terezína nacisté v letech 1941 až 1945 zavlekli na 155.000 Židů z celé Evropy. Na 35.000 jich zde zemřelo. Terezín byl pro naprostou většinu deportovaných Židů přestupnou stanicí na cestě do vyhlazovacích táborů.

Jan Kavan v Bordeaux rozebíral význam rozšíření Evropské unie

O významu rozšíření Evropské unie směrem na východ, jak pro Českou republiku tak pro nynější členy unie, hovořil ve francouzském Bordeaux český ministr zahraničí Jan Kavan. Účastí na regionálním fóru o budoucnosti unie v Bordeaux zahájil Kavan program své jednodenní návštěvy Francie. Šéf české diplomacie prohlásil, že pro tak relativně malou zemi Střední Evropy, jakou Česko je, neexistuje jiná možnost, než vstoupit do Evropské unie. I když je k tomu zapotřebí splnit množství technických kritérií, nelze opomenout, že jde o "velký politický projekt" budoucnosti, řekl Kavan k rozšíření Evropy. Podle něj je zapotřebí, aby Evropa měla srozumitelnou společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. Musí být schopná se v této oblasti vyjadřovat jednohlasně, stejně jako tomu bylo například po zářijových tragických atentátech ve Spojených státech, řekl Kavan.

O přípravě České republiky na vstup do Evropské unie, situaci v Afghánistánu a boji proti terorismu v Paříži jednal český ministr zahraničí Jan Kavan se svým francouzským protějškem Hubertem Védrinem. "V této chvíli jsme oba konstatovali, že jsme se současným stavem boje proti mezinárodnímu terorismu spokojeni," řekl Kavan. V souvislosti s jednáními o vstupu ČR do EU rozebíral s Védrinem především oblast energetiky, konkrétně pak situaci v jihočeské jaderné elektrárně Temelín a rakouské obavy z jejího provozu. Védrine se totiž příští týden setká s rakouskou ministryní zahraničí Benitou Ferrerovou-Waldnerovou, řekl Kavan. S postupem České republiky v jednání o vstupu do unie seznámil i členy výboru pro Evropskou unii francouzského Národního shromáždění.

EK zamítla český plán restrukturalizace, bude se konzultovat

Evropská komise (EK) zamítla český program restrukturalizace hutního průmyslu předložený letos v září. O dalším postupu bude jednat s českou stranou v poslední říjnové dekádě. Už nyní je však zřejmé, že ČR zatím nedostane výjimku ze zákazu státní pomoci pro hutě. Podle diplomatického zdroje by ani nemusela mezi prvními uzavřít kapitolu "hospodářská soutěž", ačkoli si v této oblasti vede z kandidátů nejlépe. Komise poslala před několika dny do Prahy dopis, v němž označila program restrukturalizace předložený ministerstvem průmyslu a obchodu a schválený vládou za neúplný a málo podrobný. Vyjádřila pochybnosti o jeho životaschopnosti a vyčetla mu řadu nedostatků. Z psaní vyplývají pochybnosti nejen o dokumentu samotném, ale i o důvodech, proč se vláda pro tuto cestu rozhodla.

ČR napadne stockholmskou arbitráž s CME, právníci chystají žalobu

Česká republika napadne stockholmské arbitrážní řízení mezi společností CME a Českem žalobou u švédského soudu. ČTK to řekl náměstek ministra financí Ladislav Zelinka. Arbitráž nepočítá s běžnými opravnými prostředky jako je odvolání a proti jejímu rozhodnutí lze tedy podniknout jen zcela nestandardní krok. Tím je zpochybnění arbitráže jako takové, dodal Zelinka. Podle nálezu stockholmské arbitráže ČR porušila v případě CME dohodu o vzájemné ochraně investic mezi ČR a Nizozemskem. ČR je tak podle verdiktu povinna CME odškodnit vyplacením spravedlivé tržní ceny investice CME. Výše odškodnění má být stanovena ve druhé fázi arbitráže. CME ji odhaduje na nejméně 500 miliónů amerických dolarů.

Britové opět kontrolují cestující na ruzyňském letišti

Britští úředníci opět kontrolují cestující na pražském letišti v Ruzyni před jejich odletem do Spojeného království. ČTK to potvrdil mluvčí britského velvyslanectví Zbyněk Havránek i mluvčí České správy letišť Vlasta Pallová. Británie pozastavila předběžné letištní kontroly v září s tím, že je může kdykoliv bez varování znovu obnovit. Konzulární úředníci zůstanou na letišti do čtvrtka. Británie zavedla kontroly v červenci s odůvodněním, že se neúměrně zvýšil počet českých žadatelů o azyl. Británie se tímto opatřením, které vyvolalo kritiku Romů, ochránců práv i řady českých politiků, snaží zabránit zneužívání svého azylového systému. Kvůli kontrolám hodlá tento týden Evropské dokumentační středisko pro práva Romů podat žalobu u britského soudu, a to kvůli podezření z porušení imigračních zákonů a z rasové diskriminace.

Premiér Zeman považuje Temelín za bezpečný

Předseda české vlády Miloš Zeman považuje jadernou elektrárnu Temelín za bezpečnou a pochybnosti o její bezpečnosti označil za neopodstatněné. Uvedl to v rozhovoru pro středeční vydání berlínského deníku Tagesspiegel. Zeman v rozhovoru vyloučil, že by v Temelíně mohlo dojít ke srovnatelné havárii jako v ukrajinském Černobylu, a poukázal na to, že v Temelíně je použit úplně jiný typ jaderného reaktoru. Používání teroristických útoků z 11. září jako argumentu proti Temelínu označil Zeman za "podlé jednání". Zdůraznil, že tento bezpečnostní problém se týká všech atomových elektráren v Evropě, a německé a rakouské politiky, kteří v minulosti Temelín kritizovali, označil za "fanatické ekologické aktivisty".

Odpůrci atomu ohlásili protesty na hranicích; zatím bez blokád

Rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín ohlásili další protestní akce na hraničních přechodech s Českou republikou, během níž ale údajně nehodlají zablokovat dopravu. ČTK to řekl šéf platformy Stop Temelín Josef Neumüller. Již tuto neděli se na přechodu Weigetschlag/Studánky uskuteční bohoslužba pod heslem "Čerpat naději proti jadernému ohrožení". Podobná akce s cílem zabránit předběžnému uzavření energetické kapitoly Česka v přístupových jednání v Bruselu se bude konat i příští pátek na přechodu Guglwald/Přední Výtoň. Obě akce budou bez blokád, zdůrazňují organizátoři. Lékaři z Horních a Dolních Rakous, Salcburska a Bavorska zase 17. listopadu uspořádají shromáždění na přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště. Vedle povolených protestů se odpůrci atomu v pondělí dohodli i na konání neohlášených blokád hraničních přechodů s ČR.

Američtí astronauti českého původu navštíví Českou republiku

Američtí astronauti českého původu Eugene Cernan a John Blaha navštíví ve dnech 26. až 31. října Českou republiku. ČTK to potvrdila Michaela Cvanová z generálního štábu české armády. Oba astronauti totiž přijedou na pozvání náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého. Američané se setkají s československými kolegy Vladimírem Remkem a jeho náhradníkem Oldřichem Pelčákem. Podle Cvanové to bude symbolické setkání mužů, kteří se všichni podíleli na kosmických programech a mají český původ. Očekává se také, že se s celou čtveřici na státní svátek 28. října na recepci setká prezident Václav Havel.

Ve výboru k LOH v Číně jsou i John Shattuck a Timothy Garton Ash

Bývalý náměstek ministra zahraničí USA pro lidská práva a někdejší americký velvyslanec v Praze John Shattuck či britský politolog Timothy Garton Ash patří mezi 13 členů mezinárodního výboru, který bude monitorovat dodržování lidských práv v Číně před letními olympijskými hrami v Pekingu v roce 2008. Na tiskové konferenci v Praze to uvedl senátor Michael Žantovský, který byl zvolen v pondělí předsedou tříčlenného koordinačního výboru. Žantovský připomněl, že výbor nechce olympiádu v Číně bojkotovat, ale zlepšit dodržování lidských práv v této zemi. Výsledky své činnosti bude prezentovat mimo jiné na svých internetových stránkách www.olympicwatch.org.

Ze sportu:

Hokejisté Vítkovic porazili ve druhém semifinálovém utkání Českého poháru Vsetín 5:2. Ve finále se Ostravané 13. listopadu utkají doma se Spartou.

V předehrávaném utkání 34. kola hokejové extraligy zvítězily Pardubice v Praze nad Spartou 2:1 a v čele tabulky mají před svým soupeřem čtyřbodový náskok.

Basketbalisté Opavy porazili v utkání druhého předkola Koračova poháru chorvatský celek KK Záhřeb 96:72. K odvetě, která se uskuteční ve středu 24. října v Záhřebu, tak pojedou s velmi slibným náskokem.

Nejen středeční důležitý zápas Ligy mistrů proti Feyenoordu se honí hlavou sparťanského fotbalisty Jiřího Jarošíka. V neděli, den po ligovém duelu s Ostravou, se totiž posadí s dalšími osobnostmi v Brně za šachovnici v simultánce proti exmistru světa Garrymu Kasparovovi.

Nejlepší šachista světa Garry Kasparov považuje nadcházející zápas proti České republice za velkou výzvu a za nejtěžší zkoušku, jako v této kategorii utkání kdy absolvoval. Exmistr světa a první hráč světového žebříčku to prohlásil na tiskové konferenci v Praze. Kasparov hraje simultánní partie proti reprezentačním týmům už od konce osmdesátých let a ještě nikdy neprohrál. Ale nadcházející utkání prý bude obtížnější. "Čeští šachisté ho berou nesmírně vážně a podle mých informací se na něj velmi pečlivě připravují. Je to hozená rukavice, největšího svého druhu," řekl Kasparov.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Dopoledne četné mlhy, jinak polojasno. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.