Zprávy Radia Praha

Meziresortní krizový štáb: Zavedená bezpečností opatření v ČR zůstávají v platnosti

Zavedená bezpečností opatření zůstávají v platnosti. Konstatoval to v pátek Meziresortní krizový štáb v souvislosti se zvyšováním napětí v Izraeli. Ministr vnitra Stanislav Gross po jednání krizového štábu řekl, že i v Česku bude na základě zahraničních požadavků nutné zvýšit bezpečnostní prověrky letového personálu. V maximální míře je podle něj třeba vyloučit, aby některý z členů posádky letounu a další personál nebyli napojeni na teroristy a jiné podezřelé osoby. Ministr Gross také řekl, že do pátečního poledne vyjeli hasiči a policisté k 66-ti podezřelým zásilkám. Situace se však mírně uklidňuje - do značné míry k tomu přispěla i zřízená konzultační linka.

Zásilky a předměty, které kvůli možnému ohrožení antraxem zkoumá Státní úřad pro jadernou bezpečnost, budou spáleny pouze se souhlasem policie a pošty. V žádném případě nebudou ničeny obálky, které obsahovaly podezřelý prášek. Po jednání krizového štábu to novinářům řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Pošta může likvidaci zabránit v případě, že se bude jednat o cennou zásilku. V případě jejího zničení za ni totiž pošta odpovídá a musela by nahradit škodu. Policie může zničení stopnout ve chvíli, kdy se bude domnívat, že pro ni bude zásilka důležitá v trestním řízení. Pokud se tyto dvě instituce k zásilce nevysloví, bude spálena.

V Přerově bude speciální skupina pro boj s biologickými zbraněmi

Na přerovské vrtulníkové základně bude umístěna jedna ze speciálních armádních skupin, které jsou určeny pro boj s biologickými a bakteriologickými zbraněmi. V případě ohrožení bude připravena rychle zasáhnout kdekoliv na území Moravy. Novinářům to při páteční návštěvě Přerova řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Na letecké základně v Přerově bude skupina proto, aby se snáz a rychleji dostala na místo, kde jí bude třeba. Ministr odmítl říci další podrobnosti o speciální skupině. Nechtěl ani zveřejnit, kolik podobných jednotek bude působit na území celé České republiky.

Protitanková střela nalezená na Ruzyni byla funkční - zvýší se bezpečností opatření na letišti

Ruční protitanková střela, kterou ve čtvrtek našli pracovníci u pražského letiště Ruzyně nedaleko přistávací plochy, byla podle zjištění pyrotechniků funkční. Části této nebezpečné zbraně nyní zkoumají odborníci pražského kriminalistického ústavu. Podle pátečních informací pochází tato protitanková střela z českých skladů.

Střelu objevili letištní pracovníci v rámci pravidelné obchůzky, při níž kontrolují spodní vody v blízkosti letiště. Zbraň RPG-75 ležela mimo prostor letiště na okraji pole v katastru obce Kněževes v okrese Praha-západ asi kilometr od přistávací dráhy číslo 24, řekl v pátek mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Na ruzyňském letišti budou kvůli incidentu posílena bezpečností opatření - letiště i přilehlé lokality střežit policisté i vojáci. Česká správa letišť další zpřísnění bezpečnostních opatření nechystá.

Detaily o pobytu Atty v ČR zveřejní policie příští týden

Příští týden policisté zveřejní další podrobné informace o pobytu Muhammada Atty v České republice. Novinářům to v pátek řekl ministr vnitra Stanislav Gross a policejní prezident Jiří Kolář. Atta byl podle americké FBI jedním ze sebevražedných pilotů, kteří 11. září narazili s unesenými letadly do budov Světového obchodního střediska v New Yorku. Ministr Gross zopakoval, že může potvrdit Attovu jednodenní návštěvu loni v létě. "To neznamená, že k té návštěvě nemohlo dojít i jindy," dodal. Jiří Kolář uvedl, že Atta se pokusil do republiky vstoupit již těsně před loňskou návštěvou. Neměl ale tehdy potřebné doklady, proto zůstal v tranzitním prostoru a na české území se vůbec nedostal. "O nic jiného nejde, není to žádná záhada," uvedl.

Ve čtvrtek Kolář na rozhlasové stanici BBC uvedl, že česká policie má informace, které naznačují, že Atta mohl dříve pobývat na území republiky jeden nebo dva dny pod falešným jménem. Některá média začátkem měsíce uvedla, že se Atta v Praze dvakrát sešel s agentem iráckých zpravodajských služeb - loni v červnu a letos v dubnu. Irácký vicepremiér Tárik Azíz podle pátečního tisku ale tyto informace popřel. "Takové schůzky se nekonaly. Jde o lži," tvrdí Azíz v článku, který v pátek zveřejnil panarabský list Aš-Šark al-Avsat vycházející v Londýně.

Sněmovna ministru Rusnokovi zamítla zákony o připojištění a exekučním řádu

Dva neúspěchy v pátek v Poslanecké sněmovně čekaly ministra financí Jiřího Rusnoka. Poslanci mu v prvním čtení zamítli návrh novely zákona o penzijním připojištění se státním příspěvkem. Spojená pravice smetla i návrh zákona o exekučním řádu správním. Rusnok však uspěl s návrhem novely bankovního zákona, zákona o platebním styku a novelou zákona o spořitelních a úvěrních družstvech. Všechny tři předlohy úspěšně absolvovaly první čtení. Návrh zákona o platebním styku má zvýšit ochranu spotřebitele a zajistit mimosoudní vyrovnání sporů, které při platebním styku vzniknou. Novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech ho má harmonizovat s aktuálním právem v Evropské unii. Novela o bankách by měla přispět k bezpečnosti úspor vkladatelů a další stabilizaci bankovního sektoru v ČR. Odmítnutá novela zákona o penzijním připojištění měla posílit bezpečnost systému připojištění. Penzijní fondy totiž podle ní měly k 1. lednu 2003 oddělit svůj majetek od příspěvků klientů a státu. Podle pravicových poslanců ale obsahovala nesprávná a zmatečná ustanovení a poškozovala majetková práva akcionářů fondů. Zamítnutý návrh zákona o exekučním řádu správním slučoval správní i daňovou exekuci do jednoho předpisu.

Sněmovna ve druhém čtení podpořila poslanecký návrh novely zákona o Všeobecné zdravotní pojišťovně. Praktickým lékařům má umožnit, aby o svých pacientech dostali od zdravotních pojišťoven potřebné informace. Norma se má týkat praktických lékařů pro děti a dorost i zubních a ženských lékařů.

Pravice prosadila zamítnutí zákona o exekučním řádu správním

Poslanci čtyřkoalice a ODS v pátek společnými silami prosadili v Poslanecké sněmovně zamítnutí vládního návrhu zákona o exekučním řádu správním. Navrhovaný zákon slučoval správní i daňovou exekuci do jednoho právního předpisu. Pro otázky vymáhání pohledávek již neměly nadále správní úřady používat občanský soudní řád. Zpravodaj předlohy Pavel Němec (Unie svobody) prohlásil, že zákon má jistá úskalí. "Bylo by dobré, aby exekuce probíhaly nadále podle občanského soudního řádu," vysvětlil Němec. Doplnil, že je zbytečné, aby první řád obsahoval další správní předpis. Poslanci soudí, že přijetí zákona by jen exekuce zneprůhlednilo.

Pět předlistopadových funkcionářů vnitra stane před soudem

Pětice bývalých vysokých funkcionářů předlistopadového ministerstva vnitra a komunistické Státní bezpečnosti (StB) stane v dohledné době před soudem za účast na akci Asanace. Akce byla zaměřena na šikanování disidentů. Pražský městský soud totiž zrušil březnové rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6 o vrácení kauzy k došetření a obvodnímu soudu nařídil, aby případ projednal.

V rámci akce Asanace, za kterou by se měl před soudem zodpovídat i někdejší ministr vnitra Jaromír Obzina, se StB zaměřila na zhruba 50 signatářů Charty 77. Podle zjištění Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) je v letech 1978 až 1984 násilím a výhrůžkami nutila, aby si sami podali žádost o vystěhování do ciziny. V souvislosti s touto akcí stíhal ÚDV pro zneužití pravomoci veřejného činitele původně 25 funkcionářů vnitra a krajských správ StB. U pěti z nich však bylo v roce 1998 stíhání zastaveno, protože se neprokázalo, že se na ní opravdu podíleli. U jednoho obviněného bylo trestní řízení kvůli jeho zdravotnímu stavu přerušeno, další během vyšetřování zemřel. U 13 stíhaných dosud vyšetřovatelé obžalobu nepodali.

Ministr Fencl popřel, že donášel StB a kupoval pozemky ke spekulaci

Ministr zemědělství Jan Fencl popřel na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě v Praze svou údajnou spolupráci se Státní bezpečností (StB). Ohradil se také proti tvrzení, že v době působení na postu ministra skupoval a vyměňoval pozemky u Hodonína, které nabudou na ceně po vybudování dálnice v této lokalitě. Ministr připustil, že za minulého režimu po návratech ze zahraničních cest byl vyslýchán policisty a jednou podepsal, že bude o výslechu mlčet. Nikdy ale nevěděl, o jaké policisty jde, a jak uvedl, ani ho to nezajímalo. O spolupráci ministra se Státní bezpečností referovala úterní reportáž publicistického pořadu Klekánice České televize, informace o Fenclově obchodování s půdou přinesl tento pořad již dříve. Fencl považuje pořady za diskreditační a domnívá se, že jeho svazek StB byl ukraden a zneužit "podnikatelskými kruhy". Jak však uvedl, nemůže toto tvrzení podložit důkazy.

Pallová: Britské kontroly skončily, úředníci už na letišti nejsou

Britské konzulární kontroly na pražském letišti Ruzyně skončily. Mluvčí České správy letišť Vlasta Pallová v pátek řekla, že prostory vyhrazené pro britské úředníky byly v pátek zavřené. Lidé, kteří míří do Velké Británie, tak mohou opět cestovat, aniž by britští úředníci ještě v Praze zjišťovali účel jejich cesty. Britové se na letišti objevili v úterý a jejich velvyslanectví se do poslední chvíle nechtělo vyjádřit, do kdy tam budou. Británie pozastavila předběžné letištní kontroly v září s tím, že je může kdykoli bez varování obnovit. Nemusí k tomu mít ani konkrétní důvod. Příčina, proč britská strana ke kontrolám tento týden na tři dny přistoupila, spočívá zřejmě v prevenci. Londýn totiž vylučuje, že by v poslední době její úřady zaznamenaly příliv žádostí českých Romů o azyl.

Poprvé se kontroloři na letišti objevili v červenci po dohodě s českou stranou a s odůvodněním, že se neúměrně zvýšil počet českých žadatelů o azyl. Británie se tímto opatřením, které vyvolalo kritiku Romů, ochránců práv i některých českých politiků, snaží zabránit zneužívání svého azylového systému a předejít zavedení víz pro Čechy.

SÚJB povolil prvnímu bloku Temelína zvýšit výkon z 55 na 75 %

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolil v pátek ve 12:40 temelínské jaderné elektrárně zvýšit v prvním bloku výkon na 75 procent. V této etapě čeká elektrárnu kolem 300 testů. Sdělil to mluvčí SÚJB Pavel Pittermann. Podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové úřad elektrárně povolil přesunout do této vyšší etapy jednu zkoušku z fáze do 55 procent výkonu. Jde o zkoušku přechodu na vlastní spotřebu. Výkon prvního bloku se v pátek pohyboval v rozmezí 490 až 500 megawattů.

Günter Verheugen označil proces z Melku za hotový, vyzval k jeho uzavření

Evropský komisař Günter Verheugen označil vyhodnocování bezpečnosti Temelína v rámci procesu z Melku za ukončené a vyzval k jeho uzavření. Přeje si, aby k němu došlo na nejvyšší úrovni a co nejdříve. Všechny bezpečnostní obavy byly podle Verheugena odstraněny. "Všechny bezpečnostní obavy byly odstraněny," citoval Verheugena předseda rakouské sociální demokracie (SPÖ) Alfred Gusenbauer, který se s komisařem v páteksetkal. Jeho informace potvrdily ČTK také zdroje Evropské komise.

V neděli opět demonstrace na přechodu Dvořiště/Wullowitz

Rakouští odpůrci atomu uspořádají v neděli odpoledne na hraničním přechodu Dolní Dvořiště-Wullowitz další z demonstrací proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Oznámila to agentura APA s tím, že nejde o výslovnou blokádu silnice. Demonstrace, kterou svolává akční výbor Stop Temelín, začíná v 16:00 SELČ. V jejím průběhu prý dojde k určitému omezení dopravy, protože aktivisté chtějí ponechat průjezdný jen jeden jízdní pruh silnice. Na určitou dobu, po kterou bude předčítáno tiskové prohlášení organizátorů akce, má být zastavena veškerá doprava v obou pruzích. Platforma označuje demonstraci za "nouzové opatření ve snaze zamezit předběžnému uzavření kapitoly energetika" v rámci vstupního jednání České republiky s Evropskou unií. Celkovým cílem je "dosáhnout na národní i mezinárodní úrovni takových politických konsekvencí, které by vedly k odstavení Temelína", praví se v prohlášení akčního výboru.

Donath: ČR by měla vedle odškodnění CME zaplatit i úroky

CME bude ve druhé fázi arbitrážního řízení navrhovat odškodnění CME Českou republikou mezi 500 až 600 milióny USD. Spravedlivá tržní cena investice společnosti CME do ČNTS se totiž dá stanovit různými způsoby, vždy se však podle CME pohybuje kolem 500 miliónů USD. CME bude požadovat také zpětné uhrazení úroků z této částky ve výši šesti až devíti procent ročně. ČTK to v pátek sdělil mediální zástupce CME Michal Donath.

V případě, že CME uspěje ve druhé fázi arbitráže a ta rozhodne, že ČR musí CME uhradit 500 miliónů USD, rostla by dlužná částka měsíčně asi o 2,5 miliónu USD, a to zpětně od 5. srpna. Tehdy držitel licence na vysílání Novy společnost CET 21 přestala využívat služeb své dřívější servisní organizace ČNTS, kterou vlastní CME. Do současnosti by tak úroky z případného odškodnění CME činily zhruba 70 miliónů USD. Podle náměstka ministra financí Ladislava Zelinky je věcí CME, jak svůj návrh do druhé fáze arbitráže vyčíslí. ČR přitom bude ve druhé fázi prosazovat, že škoda CME v souvislosti s porušením dohody o ochraně investic nevznikla. Podle Zelinky jde o obecnou otázku, jak se stanoví náhrada škody. Občanský soudní řád a občanský zákoník ČR například škodu stanoví jako částku, o niž se majetek poškozeného zmenšil. Součástí náhrady škody pak je také ušlý zisk.

Česká republika se však necítí být vázána stockholmským arbitrážním nálezem, podle něhož ČR porušila v případě CME dohodu o vzájemné ochraně investic mezi ČR a Nizozemskem. V listopadu by právní zástupci ČR měli arbitrážní řízení u švédského obecného soudu napadnout žalobou. Podání žaloby sice nemá odkladný účinek na druhou fázi arbitráže, ČR však vyzve arbitry, aby druhou fázi odložili až do doby, než obecný švédský soud o žalobě rozhodne.

Premiér Zeman je po lékařském zákroku, v nemocnici bude do soboty

Předseda vlády Miloš Zeman absolvoval v pátek na urologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice úspěšný lékařský zákrok, při němž mu lékaři vyňali z ledviny plastikovou trubičku. Pokud nenastanou komplikace, bude v sobotu propuštěn domů. Sdělil to mluvčí vlády Libor Rouček. Ranní ultrazvukové vyšetření potvrdilo, že díky lékům se podařilo rozpustit kámen velikosti fazole, jenž sedmapadesátiletému premiérovi před měsícem způsobil ledvinovou koliku. Poté mu lékaři vyňali trubičku, která po dobu léčení odváděla moč a bránila tomu, aby cizí tělísko zapadlo znovu do močových cest.

Šebesta: Bezpečnost potravin v ČR je na úrovni vyspělých zemí

Potraviny na českém trhu jsou stejně bezpečné jako v okolních vyspělých zemích. Na tiskové konferenci to řekl ústřední ředitel České zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta. V rámci harmonizace legislativy i kontrolní činnosti s EU se podle něj vzhledem k významu informací klade důraz především na propojenost a vytvoření dobré informační sítě. Pokud inspekce zjistí nebezpečný výrobek na trhu, informuje ostatní dotčené orgány státní správy i okolní země, uvedl dále Šebesta. Propojení mezi státy zajišťují takzvané systémy rychlého varování. ČR v současnosti podle Šebesty získala zpětnou informační vazbu na systém EU, kterou dosud neměla, takže již dostává z unie informace o zjištěných nebezpečných potravinách, původem z členských zemí.

Důvěra spotřebitele v bezpečnost potravin vzrostla podle letošního průzkumu veřejného mínění meziročně o 18 procentních bodů na 66 procent, řekl Šebesta s tím, že to svědčí mimo jiné o kvalitě českého státního dozoru. V letošním roce podle něj inspekce zachytila tři důležité případy. V únoru zjistila durman ve fenyklovém čaji a polyaromatické uhlovodíky v olejích ze Španělska. Tento případ vedl ke stažení daného typu oleje z celého trhu EU, doplnil. V říjnu pak ČZPI identifikovala několikanásobné překročení limitů těžkých kovů v potravinových doplňcích.

Volba ředitele ČT: Postupují Balvín, Sládeček a Vadas

Do dalšího kola volby generálního ředitele České televize postupují dosavadní ředitel Jiří Balvín, Petr Sládeček a Martin Vadas. Tajným hlasováním o tom dnes rozhodla Rada České televize. Z těchto kandidátů radní vyberou definitivního ředitele veřejnoprávní televize. Předpokládají, že nový ředitel by mohl být známý 7. listopadu.

Gripen chce spolupracovat se současnými vlastníky Aera Vodochody

Švédsko-britské konsorcium Saab-BAE Systems, nabízející ČR nadzvukové letouny Gripen, chce po případném kapitálovém vstupu do Aera Vodochody spolupracovat s nynějšími vlastníky. Konsorcium potvrdilo, že zaslalo oficiální dopis Aeru s vážným zájmem do něj kapitálově vstoupit, a stát se tak dodatečným majetkovým účastníkem. Informovalo rovněž hlavní vlastníky Aera, kterými jsou stát (zhruba 65 procent akcií) a konsorcium Boeing-Česká (společný podnik Boeingu a ČSA) s 35procentním podílem. Zamýšlený podíl získaný pravděpodobně od státu zatím nechtělo uvést. Vstup konsorcia do Aera má být podmíněn smlouvou na dodávku 36 Gripenů za méně než 75 miliard korun a obvyklými úvahami o finančních podmínkách, požadavcích a finančním stavu.

V Sezimově Ústí otevřou památník prezidenta Edvarda Beneše

Památník prezidenta Edvarda Beneše bude v jeho vile v Sezimově Ústí na Táborsku otevřen 28. října. Slavnosti se zúčastní zástupci vlády, táborského okresního úřadu a sezimovské radnice. Expozice bude přístupná jen ve státní svátky a výroční dny manželů Benešových, neboť vila nadále slouží vládě, sdělil v pátek Martin Klíma ze sezimoústecké radnice. Památník budou lidé moci navštívit mimo jiné 3. září a 2. prosince u příležitosti úmrtí prezidenta a jeho manželky Hany. Expozice zahrnuje prezidentovu pracovnu a ložnici s úmrtním ložem. Původní mobiliář doplní dobové fotografie. Prohlídková trasa zavede návštěvníky i k hrobu manželů Benešových.

Edvard Beneš, blízký spolupracovník a nástupce Tomáše Garrigua Masaryka, se narodil 28. května 1884 v Kožlanech na Plzeňsku. Byl jednou z vůdčích osobností protirakouského odboje za první světové války. Po vzniku Československa působil postupně jako ministr zahraničí, předseda vlády a od roku 1935 do roku 1938 jako prezident. Po mnichovské dohodě emigroval do Velké Británie, kde vedl československou exilovou vládu. V letech 1945 až 1948 byl prezidentem obnovené Československé republiky. V květnu 1948 odmítl podepsat komunisty zpracovanou ústavu a 7. června rezignoval. Uchýlil se do své vily v Sezimově Ústí, kde 3. září 1948 zemřel.

Příběh o Dalskabátech uvidí v Praze 500 dětí z 28 dětských domovů

Pohádku "Dalskabáty, hříšná ves" budou moci v neděli vidět v Divadle Na Fidlovačce v Praze děti z dětských domovů. Příběh o zapomenutém čertovi uvidí na 500 chlapců a dívek z 28 zařízení. ČTK o tom informovala Hana Komzáková ze spolupořádající Nadace Terezy Maxové. "Opuštěné děti patří ve společnosti k těm nejzranitelnějším, protože přišly o to nejcennější, co jim mohlo poskytnout pocit bezpečí - o vlastní rodinu," uvedla Komzáková.

Nadace Terezy Maxové vznikla v roce 1997. Snaží se pomáhat dětským domovům a kojeneckým ústavům, upozornit veřejnost na problematiku opuštěných dětí, zvýšit zájem o adopce a přispívat adoptivním rodinám. Pod patronátem má 150 kojeneckých ústavů.

A na závěr zpráv ještě o sobotním počasí v České republice:

Převážně zataženo nízkou oblačností a mlhavo, na jižní Moravě místy, jinde jen ojediněle mrholení. Nejvyšší teploty 11 až 15 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio