Zprávy Radia Praha

Příslušníci rychlého nasazení dorazili na ruzyňské letiště

Příslušníci 4. brigády rychlého nasazení dorazili v sobotu odpoledne na pražské letiště v Ruzyni. Profesionální vojáci budou letiště střežit v rámci zpřísněných bezpečnostních opatření, o nichž v pátek po nálezu funkční protitankové střely nedaleko jedné z přistávacích drah rozhodl meziresortní krizový štáb. Při ostraze letiště se bude střídat 200 vojáků, řekl mluvčí generálního štábu Vladimír Palán. Vojáci nebudou podle něj mít k dispozici těžkou techniku a budou podléhat velení policie.

Na ostatních letištích v ČR zatím platí bezpečnostní opatření, která byla přijata po teroristických útocích na USA a následné odvetě, a žádná další se nepřipravují.

Zbraň, nalezená ve čtvrtek nedaleko ruzyňského letiště, by podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého vzhledem k umístění zřejmě nebyla schopna sestřelit letadlo. Protitankový granát podle armády nepochází z jejích skladů. Zbraní typu RPG-75 však byla vyzbrojována československá i česká armáda a také například pohraničníci před rokem 1989. Po původu zbraně experti pátrají. Policie podle jejího prezidenta Jiřího Koláře mimo jiné prověřuje, zda nešlo o provokaci.

Kvůli hlášení anonyma o bombách v Chotěboři evakuováno 490 lidí

Celkem 490 lidí evakuovali hasiči v pátek z několika budov v Chotěboři v okrese Havlíčkův Brod, kde ve třech krátce po sobě jdoucích anonymních telefonátech někdo oznámil uložení tří bomb. "Šlo o plané poplachy," řekla vedoucí odboru pro styk s veřejností generálního ředitelství hasičského záchranného sboru Hana Křivanová.

Pokud jde o podezřelé zásilky, hasiči do sobotního dopledne vyjeli ke 163 zásilkám. Nálezy se předávají Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který je zkoumá kvůli možnému ohrožení snětí slezinnou (antraxem). Lidé se neobvyklých zásilek bojí proto, že v USA se několik lidí antraxem nakazilo z prášku, který dostali poštou. Zásilky a předměty, které SÚJB prověřuje, mohou být spáleny jen se souhlasem policie a pošty. Pošta k tomu bude vydávat rozhodnutí, neboť je za zásilky zodpovědná. Policie má dohlížet na to, zda nejsou ničeny důkazy důležité v trestním řízení.

Vlnu zpráv o podezřelých předmětech odstartovalo v pondělí upozornění na bílý prášek u stanice metra Muzeum v Praze 1. Ten den počet obdobných hlášení činil 65. V úterý hasiči a policisté vyjeli ke 218 případům a ve středu ke 447. Ve čtvrtek začala vlna hlášení opadat, bylo jich něco přes 170.

Právo: Atta bydlel v pražském Hiltonu, dle anonymů i v Kutné Hoře

Muhammad Atta podle dnešního Práva loni v létě přenocoval v pražském hotelu Hilton. Bezpečnostní složky navíc prověřují několik anonymů, které poukazují na lidi, u nichž se měl údajně Atta skrývat. Jedním z nich je vysoký církevní představitel, který podle anonymu "umožnil krátké ubytování Muhammada Atty pod pseudonymem Mohamed Sayed Ahmed v Praze a Kutné Hoře". Právo o tom informuje s odkazem na zdroj z bezpečnostních kruhů. Podle americké FBI byl Atta jedním ze sebevražedných pilotů, kteří 11. září narazili s unesenými letadly do budov Světového obchodního střediska v New Yorku. "Atta jeden den letadlem přicestoval, přenocoval v Hiltonu a další den zase odletěl," píše Právo. Hotelový detektiv Miloš Kalina listu řekl, že policie kvůli tomu Hilton nekontaktovala. Podle zdroje deníku na případu policie nepracuje a tajné služby získávají informace i utajenými zpravodajskými postupy. Bezpečnostní složky věnují pozornost i anonymům, dle nichž možná Atta pobýval i v Kutné Hoře. "Musíme se tím samozřejmě zabývat a prověřit, zda na tom mohlo něco být, ale pokud jsou tyto dopisy zasílány i médiím, je tu pravděpodobnost, že jde jen o pokus očernit dotyčnou osobu," řekl listu zdroj. Oficiální místa stále potvrzují jen Attovu jednodenní návštěvu loni v létě. Detaily o pobytu Atty v ČR hodlá policie zveřejnit příští týden.

Špidla: Rozpočtové provizorium by ohrozilo bezpečnost země

Vážné ohrožení občanů České republiky by podle předsedy vládní ČSSD Vladimíra Špidly znamenalo rozpočtové provizorium, které by nastalo poté, kdyby Poslanecká sněmovna neschválila rozpočet pro příští rok do konce prosince. Nebylo by například možné posílit policii a hasiče, což je rizikem v době, kdy je země zapojena do střetnutí po teroristickém útoku na Spojené státy, uvedl Špidla na tiskové konferenci po sobotním zasedání předsednictva ČSSD. Stát by se podle něj za rozpočtového provizoria sice nezhroutil, ale výrazně by byla oslabena jeho organizační síla. Špidla na adresu sněmovny uvedl, že se bojí "iracionálních kroků". Vždy se však podle něj nakonec ukázalo, že "zdravý rozum převáží".

Sněmovna ve čtvrtek vrátila vládě návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok k přepracování. Doporučila jí, čím by se měla při sestavování nového rozpočtu řídit. Vláda by podle rozhodnutí sněmovny měla přepracovanou verzi rozpočtu předložit do dvaceti dnů od doručení usnesení o vrácení rozpočtu předsedovi vlády tak, aby jej sněmovna schválila ještě do konce letošního roku a stát se vyhnul rozpočtovému provizoriu.

ODS udělá maximum pro odvrácení rozpočtového provizoria

Občanští demokraté jsou připraveni udělat v nadcházejících dnech maximum pro odvrácení hrozby rozpočtového provizoria. Podle provizoria by stát hospodařil v případě včasného neschválení státního rozpočtu na příští rok. "Neznamená to ale v žádném případě bianco směnku pro vládu ČSSD," řekl předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus po sobotním zasedání Výkonné rady ODS v Pardubicích. "Není možné, aby s nezměněným rozpočtem přišli (vláda) znovu 9. listopadu do Poslanecké sněmovny," doplnil Klaus. První verzi státního rozpočtu opoziční poslanci ve čtvrtek podle očekávání vládě vrátili k přepracování. Zároveň kabinetu zadali, jaké úpravy má v přepracované verzi do 20 dnů provést. Hlavní jednání o druhé verzi rozpočtu se podle Klause bude odehrávat v příštím týdnu. "Doufám, že vláda přijde s racionálními návrhy, které nebudou jen hrou," podotkl předseda sněmovny.

Lidé nasazení v říši by měli dostat odškodnění do konce roku

Do konce roku by měly získat finanční odškodnění všechny české oběti nuceného nasazení, lidé za války poslaní na práce v třetí říši včetně Rakouska. Týká se to asi 73.000 z celkem 103.000 podaných žádostí. Odškodnění již získalo zhruba 53.000 lidí, kterým byly vyplaceny asi 4,2 miliardy korun. Jan Sechter z ministerstva zahraničí v sobotu ve Žďáru nad Sázavou při zahájení 5. sjezdu Svazu nuceně nasazených řekl, že zbývající by měli být - spolu s dědici již zemřelých nasazených lidí - vyplaceni po přelomu příštího roku. Jde o osoby nasazené v protektorátu nebo pracující v říši například v zemědělství, avšak také o skrývané Židy. "Tyto žádosti, patřící do takzvané otevírací doložky, bychom měli zpracovat do konce roku," dodal Sechter. Podle doložky bude tato skupina lidí vyplacena z peněz, které zbydou po odškodnění nasazených v říši.

Česko-německý fond budoucnosti, který se o výplaty odškodnění stará, pomáhá nyní dohledávat doklady o nasazení v říši více než 10.000 žadatelům, jejichž dokumentace nebyla dostačující. Fond se také v listopadu připravuje oslovit pozůstalé po lidech, kteří se odškodnění nedožili, mající nárok na odškodnění v rámci dědického řízení.

Německo a Rakousko začaly vyplácet oběti nucených prací letos v létě - poté, co byly u amerických soudů staženy žaloby obětí nucených prací na německé a rakouské firmy.

Šéfové stran se s vládou rozcházejí v některých názorech na EU

Předsedové opozičních parlamentních stran nesouhlasí s vládou v některých bodech vyjednávání o vstupu České republiky do Evropské unie. Nelíbí se jim například postup kabinetu při uzavírání kapitoly, která omezí volné zaměstnávání Čechů v zemích Evropské unie, a to i po vstupu do EU. Novinářům to řekli po páteční schůzce s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Kapitola o volném pohybu osob patří mezi nejcitlivější při vyjednávání o vstupu země do unie. Česká diplomacie přišla s návrhem, že pokud bude pro občany ČR platit pracovní omezení, tak by země měla přistupovat podobně k dalším přijímaným státům.

Kavan by se rád s předsedy parlamentních stran sešel do konce roku ještě jednou. Připomínek opozice chce využít i při psaní dokumentu, týkajícího se kapitol, jež by ráda ČR co nejdříve uzavřela. Materiál chce Kavan příští týden předložit vládě. Ministr zahraničí se s představiteli parlamentních stran sešel už po několikáté. Pravidelné schůzky mají podle něj zabránit sporům, které by mohly ohrozit přijetí země v první vlně rozšiřování EU. Vyjednávání vstupu země do unie totiž podle něj není jen otázkou sociálnědemokratické vlády, ale je třeba získat podporu všech parlamentních stran.

Rakouští odpůrci Temelína kritizují vládu

Rakouská spolková vláda jedná ve věci Temelína už jen defenzívně, prohlásila ekologická mluvčí rakouské sociální demokracie (SPÖ) Ulli Simová. Komentovala tak páteční reakci kancléře Wolfganga Schüssela na dopis komisaře EU Güntera Verheugena, který vyjádřil názor, že pochybnosti o bezpečnosti Temelína byly odstraněny. Schüssel se v reakci omezil na konstatování, že Rakousku údajně dosud chybějí "právně závazné přísliby" k budoucnosti české jaderné elektrárny Temelín, aniž upřesnil, co přesně těmito přísliby míní. Ze všech stran je již po týdny požadováno stanovení časového plánu pro řešení otázky Temelína, ale vídeňská vláda sázela celou dobu jen na zdržovací taktiku, prohlásila dnes Simová. Tím jsme se teď dostali do časové tísně, protože Verheugen nás chce zase jednou postavit před hotovou věc a proces z Melku i uzavření energetické kapitoly vstupních jednání ČR do EU prostě uzavřít, dodala politička SPÖ. Zdůraznila, že konflikt kolem Temelína vstupuje do rozhodující fáze, v níž se ukáže, zda rakouská strategie sázet jen na proces z Melku a řídit se poslušně pravidly stanovenými Evropskou komisí nebyla osudnou chybou. Rakousko musí alespoň v závěrečné fázi jednání o Temelínu ofenzívně bojovat za své stanovisko, vyzývá Simová centrální vládu.

Sdružení soukromých lékařů: Za problémy zdravotnictví může Špidla

Sdružení soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví Skalpel považuje současný stav financování zdravotní péče za neúnosný. Jeho sobotní sjezd v Praze konstatoval, že za dlouhodobé neřešení problémů zdravotnictví je zodpovědný především vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. "Vláda udržuje sociální smír, a to tím, že nevyžaduje, aby podniky platily zdravotní pojištění," řekl sekretář sdružení Miroslav Havrda. Skalpel vyzval své členy, aby v případě nezaplacení péče Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) vymáhali dlužné částky soudně a aby ve volbách v roce 2002 nepodpořili strany zodpovědné za současný stav. Jednotlivci nebo soukromá lékařská zařízení budou také zřejmě žalovat stát o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem. Skalpel ho spatřuje v překračování zákonného zmocnění ze strany vlády při rozhodování o hodnotě bodů a výši úhrad zdravotní péče. Sdružení kritizuje, že návrh zákona o zdravotní péči, který bude projednávat parlament, obsahuje návrh na sankcionování léčení dítěte vlastní matkou pokutou do 500.000 korun. Odmítá též závaznost mezinárodních smluv pro soukromá zařízení. Soukromí poskytovatelé zdravotní péče totiž podle sdružení nemohou nést odpovědnost za neuváženou činnost ministra zdravotnictví. Sjezd kritizoval snahy vlády diktovat občanům, jakým způsobem se smějí léčit, a odmítl snahu vedoucí podle něj k likvidaci dvaceti tisíc léčitelů.

Premiér Zeman opustil nemocnici, v pondělí jde do práce

Předseda vlády Miloš Zeman opustil v sobotu ráno urologickou kliniku Všeobecné fakultní nemocnice, kde mu v pátek odpoledne vyňali lékaři z ledviny plastikovou trubičku. Do těla ji Zemanovi voperovali během jeho zářijové hospitalizace. Ředitel nemocnice Martin Holcát řekl, že premiér byl z nemocnice propuštěn kolem 08:00 a je zdráv, takže se v pondělí může dostavit na zasedání vlády. Zákrok v pátek provedl přednosta kliniky Jan Dvořáček. Ultrazvukové vyšetření potvrdilo, že díky lékům se podařilo rozpustit tělísko velikosti fazole, jež sedmapadesátiletému premiérovi před měsícem způsobilo ledvinovou koliku. Lékaři proto mohli vyjmout trubičku, která po dobu léčení odváděla moč a bránila tomu, aby cizí tělísko zapadlo znovu do močových cest.

Předseda ČSSD Vladimír Špidla otevřel v Lidovém domě kavárnu

Kavárnu a restauraci Hybernia otevřel v sobotu odpoledne předseda České strany sociálně demokratické Vladimír Špidla v pražském ústředním sídle strany - Lidovém domě. Místu, které označil za politickou výlohu a dějiště událostí české historie, popřál vicepremiér život a budoucnost. Veřejnosti bude Hybernia přístupná až od 29. října, příští týden bude totiž sloužit konferenci Romů, která se v Lidovém domě odehraje. V sálech s klenutými stropy přihlížely slavnostnímu aktu špičky sociální demokracie, chyběl pouze premiér Miloš Zeman, který se doma zotavuje z chirurgického zákroku. V kavárně, která již na stejném místě fungovala před desítkami let, by se podle Špidly měly vést debaty o politice, filozofii a dalších zajímavých věcech. V sobotu tam zněly české lidové písničky v podání dětské muziky, atmosféra odpovídala také tomu, že v Lidovém domě zasedá předsednictvo strany a že se blíží volby.

Hybernia bude mít vedle kavárenských prostor a restaurační části, kde bude k dostání i pivo, v gotickém suterénu také stranický klub. Prozatím na šest měsíců uzavřela ČSSD nájemní smlouvu s firmou GTH Catering, která vyhrála výběrové řízení. Úprava této části Lidového domu sociální demokracii přišla zhruba na 60 miliónů korun.

Italský Brixen ve znamení spisovatele Karla Havlíčka Borovského

Italské městečko Brixen žije v těchto dnech vzpomínkou na 150. výročí nuceného exilu českého spisovatele a novináře Karla Havlíčka Borovského, který v jižních Tyrolích strávil více než tři roky svého života. Až do konce měsíce si mohou návštěvníci prohlédnout výstavu věnovanou životu spisovatele, kterou připravilo muzeum z Havlíčkova Brodu. Výstavu fotografií a písemností vztahující se nejen na působení Havlíčka v tomto městě obklopeném Alpami otevřeli český velvyslanec ve Vídni Jiří Gruša spolu se starostou Brixenu Klausem Seebacherem v prostorách hotelu Goldener Adler v centru města nedaleko bytu, kde Havlíček bydlel. "Bez Brixenu bychom neměli tři Havlíčkova díla," řekl během slavnostní vzpomínky Gruša, který není pouze diplomatem, ale i spisovatelem. Připomněl přitom názory Havlíčka na uspořádání bývalé monarchie, které lze přirovnat k nynějším vztahům mezi národy v Evropské unii. Účastníky vzpomínkové akce dopisem pozdravil český prezident Václav Havel. "Velmi si cením toho, že se zde v Brixenu scházíte, abyste si připomněli 150. výročí Havlíčkova více než tři roky trvajícího exilu v tomto městě, během něhož vytvořil i své tři poslední rozsáhlé satiry," uvedl Havel.

Památky na Přerovsku získaly peníze z programu záchrany dědictví

Dvě kulturní památky z Přerovska, které jsou kvůli havarijnímu stavu v ohrožení, zařadilo letos ministerstvo kultury do programu záchrany architektonického dědictví. Na opravu unikátních památek poskytl stát dotaci 3,5 miliónu korun, řekla ČTK Václava Jemelková z referátu kultury přerovského okresního úřadu. Peníze na opravu dostala římskokatolická farnost v Hustopečích nad Bečvou, která vlastní soubor 14 soch světců na ohradní zdi areálu kostela Povýšení svatého Kříže. "Sochy jsou ojedinělým barokním souborem z roku 1750; restaurátorské práce na záchranu kulturní památky by měly být dokončeny v příštím roce," podotkla Jemelková. Do programu záchrany zařadilo ministerstvo také zámek v Tovačově, kde se letos do opravy unikátní raně barokní kaple pustil tým špičkových restaurátorů. Odborníci již při opravě objevili nové fresky z roku 1676. Umělecko-řemeslné práce by měli restaurátoři dokončit rovněž v příštím roce.

Projekt na záchranu dědictví existuje od roku 1995. Letos přislíbilo ministerstvo kultury uvolnit v rámci programu na opravu památek v zemi 200 miliónů korun. Na Olomoucku se z těchto peněz dotuje například oprava kostela svatého Bartoloměje v Dlouhé Loučce nebo Augustiánský klášter ve Šternberku.

Slavný plavec Venclovský bude mít v Přerově pamětní desku

Slavný dálkový plavec František Venclovský, který přeplaval jako první Čechoslovák kanál La Manche, bude mít ve svém rodném městě Přerově pamětní desku. Mosaznou tabuli odhalí město při letošním tradičním silvestrovském plavání v řece Bečvě, kterého se Venclovský pravidelně účastnil. V sobotu to řekl přerovský místostarosta Jiří Pavelka. "Letos je to již 30 let, co František Venclovský pokořil kanál. Bronzovou desku navrhli z vlastní iniciativy občané; město vybralo zeď na nábřeží řeky Bečvy, kde bude pamětní deska tuto událost lidem připomínat," uvedl místostarosta.

Lamanšský průliv zdolal plavec Venclovský 30. července 1971; podle statistik byl přitom druhým člověkem suchozemského státu, komu se to podařilo. Na dálkové plavání trénoval často v řece Bečvě nebo na přerovském přírodním koupališti laguna. František Venclovský zemřel v prosinci před pěti lety.

Ze sportu

Fotbalisté Viktorie Žižkov v předehrávaném utkání 11. kola vyhráli v Olomouci 2:0

A na závěr zpráv informace o nedělním počasí v České republice

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty až 18 stupňů Celsia.