Zprávy Radia Praha

Bezpečnostní opatření přijdou ČR na stovky miliónů korun

Mimořádná bezpečnostní opatření vyvolaná hrozbou teroristických útoků přijdou český stát do konce roku zřejmě na několik set miliónů korun. Jen za uplynulé čtyři týdny za ně resorty vnitra a obrany vydaly 60 miliónů korun. Informovala o tom Česká televize. Pokud ostraha strategických objektů brzy neskončí, což není pravděpodobné, bude muset ministerstvo financí odebrat peníze pro policii a armádu z rozpočtů ostatních resortů. S podobnými výdaji navíc totiž nikdo nepočítal, uvedla televize. "Bezpečnostní opatření stojí půl miliónu korun denně; jsou to mzdové i provozní náklady," řekla televizi policejní mluvčí Ivana Zelenáková. Ministerstvo obrany, které počítá s desítkami miliónů korun výdajů navíc, využívá podle jeho mluvčího Milana Řepky dosud vlastní finanční rezervy. Ani jeden z obou takzvaných silových resortů zatím ministerstvo financí o pomoc nepožádal. O zvýšení schodku státního rozpočtu nebo o vydání státních dluhopisů je podle ministerstva předčasné hovořit.

Hasiči o víkendu vyjeli k podezřelým nálezům asi desetkrát

O víkendu mnohonásobně poklesl počet hlášení, kterými lidé v celé republice od pondělí zaměstnávali hasiče a policisty kvůli nálezům podezřelých zásilek. Hasiči k nim vyjeli asi desetkrát. Paniku vyvolaly případy lidí, kteří se v USA nakazili snětí slezinnou (antraxem) z prášku, který dostali poštou. Výsledky analýz asi nebudou známy dříve než v polovině příštího týdne, řekl k tomu i mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan. K nejzávažnějším poplašným zprávám za poslední tři dny patří čtyři anonymní telefonáty o uložení bomb na Havlíčkobrodsku, kde hasiči z několika budov zbytečně evakuovali celkem 575 lidí.

Anonymní telefonáty zaplavily republiku po teroristickém útoku na Spojené státy 11. září. Vyšetřovatel dosud podle policejního prezidenta Jiřího Koláře obvinil tři lidi ze šíření poplašné zprávy. Podle něj v posledním týdnu počet anonymních hrozeb klesl a nahradil je problém se zásilkami.

Zásilky a předměty, které kvůli možnému ohrožení antraxem zkoumá Státní úřad pro jadernou bezpečnost, budou spáleny jen se souhlasem policie a pošty. Obálky, jež obsahovaly podezřelý prášek, se ničit nebudou.

Šéf rakouských Zelených proti uzavření kapitoly do voleb v ČR

Předseda rakouských opozičních Zelených Alexander van der Bellen se vyslovil proti uzavření energetické kapitoly při jednáních o vstupu ČR do EU až do parlamentních voleb v České republice, které jsou naplánovány na příští rok. "Po volbách bude situace možná jiná. To znamená, že do té doby musí kapitola o energetice zůstat otevřená," řekl van der Bellen v diskusním pořadu rakouské televize. Reagoval tím na prohlášení komisaře Evropské unie Güntera Verheugena, který v dopisu předsedům rakouské a české vlády označil vyhodnocování bezpečnosti Temelína v rámci procesu z Melku za ukončené a vyzval k jeho uzavření. Předseda Zelených navrhl uspořádat k Temelínu jakýsi vnitrorakouský "summit", tedy setkání zástupců parlamentních stran, vlády v čele s kancléřem Wolfgangem Schüsselem a ekologických organizací s cílem dohodnout další postup Rakouska ohledně jihočeské elektrárny. Odmítl ale myšlenku krajně pravicové vládní strany Svobodných (FPÖ) zabránit vstupu severního souseda do Evropské unie, bude-li Temelín v provozu.

Strana rovněž podporuje protestní akce rakouského obyvatelstva včetně obnovení blokád na česko-rakouských hraničních přechodech. "To jsou nouzová opatření. To jsou výkřiky dotčených v situaci, kdy se cítí osamoceni," zdůraznil van der Bellen.

První blok elektrárny Temelín zvýšil výkon na 75 procent

Obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín v neděli ráno zvýšila výkon reaktoru na 75 procent. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář s tím, že turbogenerátor nyní dodává do rozvodné sítě 705 megawattů elektrické energie. Postupné zvyšování výkonu zahájili technici po nezbytných přípravách v sobotu před půlnocí. Přechod do etapy energetického spouštění s výkonem do 75 procent povolil elektrárně Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) v pátek. Předtím činilo povolené maximum 55 procent.

Rakouští odpůrci Temelína opět demonstrovali na hranicích

Asi stovka rakouských odpůrců jaderné elektrárny Temelín zablokovala v neděli odpoledne silnici asi sto metrů od hraničního přechodu Wullowitz (na české straně Dolní Dvořiště). Jejich hlavním požadavkem bylo znemožnit kvůli Temelínu uzavření kapitoly energetika při jednání o vstupu České republiky do Evropské unie. Po osmdesáti minutách rakouští odpůrci Temelína blokádu přechodu ukončili. Shodli se ale že v protestních akcích tohoto druhu budou dále pokračovat. Ta nejbližší, jak účastníkům řekl Josef Pühringer z Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí, by se měla uskutečnit 31. října opět ve Wullowitzu. "Skutečnost, že dnes ráno dosáhl první reaktor Temelína výkonu 75 procent, neznamená nic jiného, než že proti této nebezpečné elektrárně musíme protestovat ještě víc," řekl po ukončení dnešní akce Josef Neumüller ze spolku Stop Temelín.

Více než stovka hornorakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín se v neděli 30 sešla k další demonstraci na hraničním přechodu Weigetschlag (na české straně Studánky). Účastníci akce, jejíž součástí byla i krátká bohoslužba, odmítli úvahy o ukončení procesu z Melku ohledně bezpečnosti Temelína. Podle nich proto nemůže být uzavřena ani kapitola energetika v rámci jednání o vstupu Česka do Evropské unie. "Jsme zklamáni výroky evropského komisaře Güntera Verheugena, že pochybnosti o bezpečnosti Temelína byly odstraněny. Domníváme se, že pan Verheugen nemá dostatek informací. Podle nás Temelín neodpovídá západním standardům. Trváme na tom, že kapitola energetika v rámci vstupních jednání Česka s EU by neměla být uzavřena," řekl poslanec hornorakouského zemského sněmu a předseda Rakousko-českého protiatomového výboru Otto Gumpinger.

Obchodní bilance měla v září po dvou letech přebytek 1,8 mld. Kč

Obchodní bilance České republiky byla v letošním září po dvou letech aktivní, když přebytek činil 1,8 miliardy korun oproti pasívu 3,2 miliardy korun loni v září. Aktivní saldo bylo letos především u strojů a dopravních prostředků ve výši 6,8 miliardy korun a u průmyslového spotřebního zboží 2,4 miliardy korun. Předběžné výsledky oznámil Český statistický úřad. V meziročním srovnání vzrostl v září dovoz v běžných cenách o 2,6 procenta a vývoz o 7,7 procenta. V porovnání s letošním srpnem byl dovoz vyšší o 0,9 procenta a vývoz o 4,9 procenta. Analytici očekávali výrazný posun v zářijové obchodní bilanci, předpokládali však schodek v intervalu 4,5 až osm miliard korun.

Sraz anarchistů na náměstí Míru skončil bez incidentu

Krátce po 20:00 se v sobotu rozešli poslední účastníci Festivalu proti autoritě, který na náměstí Míru v Praze pořádaly anarchistické organizace. Zúčastnilo se ho přibližně 200 mladých lidí a dětí, kteří poslouchali hudbu, diskutovali a tančili při koncertě punkové skupiny. Ohlášené shromáždění, které začalo kolem 15:00, neprovázel žádný incident a po jeho účastnících nezůstal na náměstí nepořádek. Již v závěru koncertu dívky sbíraly odpadky do připravených pytlů. Pořadatelé připravili kromě hudebního vystoupení i nástěnku s protifašistickou tematikou, na níž si lidé mohli přečíst přehled českých neonacistických sdružení a dozvědět se, kolik zločinů s rasistickým podtextem bylo v Česku za posledních deset let údajně spácháno. Další protifašistickou akci anarchisté plánují na témže místě již na příští neděli od 12:00. Má jít o demonstraci, jejímž cílem bude ztížit propagaci Národně sociálního bloku (NSB). Podle anarchistů pořádá NSB ve stejný den, na státní svátek 28. října, neonacistickou demonstraci na Letné.

ÚDV: Čs. rozvědka chystala v 60. letech v Africe útok proti USA

Československá rozvědka chystala podle Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) na začátku 60. let společně se sovětskými zpravodajskými službami útok na dva americké objekty v Tanzánii, tehdejším Zanzibaru. Česká televize v sobotu uvedla, že se však nakonec neuskutečnil. Do akce, při níž se uvažovalo o použití výbušnin, se měli zapojit agenti, kteří pronikli do tamní protiamerické opoziční Národní strany. Podle dokumentaristy ÚDV Prokopa Tomka šlo o monitorovací a naváděcí základny amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pro vesmírné projekty, ne o čistě vojenské objekty. Úder měl poškodit zájmy USA na africkém kontinentu, řekl televizi Tomek. Československé rozvědce se však nepodařilo získat dostatek informací o zabezpečení objektů. Zpravodajcům se proto akce jevila riskantní a neuskutečnili ji.

Vláda rozhodne o přípravě plánu péče o děti žádajících o azyl

V České republice stoupá počet dětí, které zde žádají o azyl, aniž by je doprovázeli rodiče, příbuzní nebo jiní dospělí. Vláda proto v pondělí rozhodne, zda uloží ministru školství vypracovat do konce roku koncepci, jež by řešila, kam tyto děti umisťovat a jak zajistit péči o ně. Podle ministerstva vnitra bylo v roce 1999 zahájeno azylové řízení v 329 případech nezletilých žadatelů bez doprovodu. Loni bylo takových dětí 298, uvádí návrh pro vládu, který má ČTK k dispozici. Jde například o děti, jejichž rodiče už požádali o azyl v jiné zemi a čekají, až se rodina opět sloučí. Nyní jsou malí žadatelé umisťováni do diagnostických ústavů, které ale nebývají na péči o ně připraveny. Nemají specializované pracovníky ani odpovídající vybavení. Navíc tam takové děti často ani nepatří, neboť diagnostické ústavy mají určit, jakou výchovu a péči poskytnout například obtížně vychovatelnému dítěti.

SVS: Maso a mléko projdou před spotřebou čtyřmi stupni kontroly

Maso a mléko procházejí před konečnou spotřebou čtyřmi fázemi kontroly. Ta začíná v zemědělské prvovýrobě a končí v prodejní síti. "Je to takzvaná kontrola všeho od stáje, či vidlí až po vidličku," řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. SVS v tuzemsku dozírá na zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu. Bezpečnost potravin se dostala do popředí zájmu po nedávném odhalení škodlivých výrobků firmy Emil Havelka-ASTRÁL. Zajištění zdravotní nezávadnosti masa začíná u dozoru nad zvířaty v chovech. Následuje veterinární kontrola na jatkách při zpracování. Pak přichází na řadu dohled nad podmínkami při převozu masa a skladování. Na konci distribučního řetězce kontrolují veterináři způsob prodeje, v současnosti například i to, jak je podle nové vyhlášky označováno hovězí maso. Mléko se také sleduje u prvovýrobce, v mlékárně, v distribuční a prodejní síti. Na rozdíl od masa u mléka veterináři plní především úlohu dozoru nad kontrolami, které provádějí jiné subjekty. K přímé kontrole podle Dubna přistupují v případech podezření či pochyb o zdravotní nezávadnosti.

Výdaje na potraviny stále nejvyšší položkou vydání domácností

Výdaje na potraviny a nealkoholické nápoje si stále udržují dominantní postavení ve struktuře vydání českých domácností. V letošním prvním pololetí představovaly 20,2 procenta čistých peněžních vydání domácností zaměstnanců a 27,9 procenta vydání domácností důchodců a v meziročním srovnání byly nominálně o 55, respektive o 93 Kč na osobu a měsíc vyšší. Vyplývá to z údajů publikovaných Českým statistickým úřadem. Ze statistických dat ale zároveň vyplývá, že reálně si domácnosti, vzhledem k vyššímu růstu cen potravin, za vynaložené prostředky koupily méně potravin než v 1. pololetí 2000.

Kvůli oslavám 28. října bude uzavřena část Pražského hradu

Kvůli oslavám vzniku samostatného československého státu bude v neděli 28. října uzavřen pro veřejnost Vladislavský sál Pražského hradu. Ve Vladislavském sále totiž, jako už tradičně, předá prezident Václav Havel u příležitosti státního svátku státní vyznamenání. Informoval o tom prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. K tradičním oslavám vzniku samostatného státu patří na Pražském hradě také položení věnců k soše prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí a vojenská přísaha nových příslušníků Hradní stráže. Večer oslavy vyvrcholí předáním stáních vyznamenání a slavnostní recepcí v reprezentačních prostorách Hradu. Vladislavský sál byl vybudován jako trůnní sál českých králů. Sloužil ke korunovačním hostinám a zasedání českých stavů. Konaly se v něm i rytířské turnaje, soudy a bazary. Od roku 1934 se ve Vladislavském sále, s výjimkou roku 1938, uskutečnily i všechny volby hlavy státu.

Historikům se podařilo sestavit seznam všech legionářů z Přerovska

Historikům a archivářům se po roce usilovné práce podařilo poprvé v dějinách Přerova sestavit seznam všech legionářů tohoto regionu. Kromě seznamu více než 1400 lidí, kteří působili v československém zahraničním odboji v letech 1914 až 1920, přináší rozsáhlá práce odborníků také autentickou korespondenci legionářů či významná data z historie odboje. "Podobná publikace na Přerovsku dosud nevznikla. Byla to náročná práce, která se připravovala velmi dlouhou dobu. Práci historiků jsme podpořili 150.000 korunami," řekl přednosta přerovského okresního úřadu Miloslav Přikryl. Podle ředitele přerovského archívu Jiřího Lapáčka zaujme čtenáře zřejmě nejvíce korespondence ruského legionáře Karla Štafy; v dopise určeném své rodině totiž plasticky líčí poměry v ruských legiích v druhé polovině roku 1919. Kniha, která je doplněna fotografiemi či plánky, je součástí projektu Československé obce legionářské, která usiluje o celostátní soupis legionářů. Podle přednosty Přikryla se k výzvě obce připojilo dosud 30 okresů.

Nakladatelství Paseka vydalo knihu o historii Národního muzea

Historii Národního muzea, od jehož založení letos uplynulo již 183 let, připomene čtenářům i návštěvníkům muzea kniha "Obraz vlasti". Publikace s 32 obrazovými přílohami přiblíží lidem zajímavé okamžiky historie muzea, odkryje osudy významných osobností, které se zapsaly do jeho historie, i osudy nejvýznamnějších muzejních sbírek. Jde o první pokus o novodobý komplexní pohled na vývoj této významné instituce, sdělila Helena Jirásková z nakladatelství Paseka. Národní muzeum patří k nejstarším a nejvýznamnějším ústavům tohoto typu na světě a je spojeno s počátky a dějinami české vědy a kultury. Přesto podle Jiráskové zůstává v očích veřejnosti stále ve stínu jiných institucí podobného významu, například Národního divadla.

Na severu Čech vznikl mezinárodní cyklistický okruh

Mezinárodní cyklistický okruh otevřeli dnes zástupci Euroregionu Nisa v Hrádku nad Nisou na Liberecku. "Jde o společný projekt Hrádku nad Nisou, německé Žitavy a polské Bogatynie," řekl radní Libereckého kraje Jaroslav Zámečník. Osmikilometrová stezka vedoucí přes území všech tří zemí byla podle něj vybudovaná a vyznačená během šesti měsíců. "Jejím středem je bod Trojmezí," podotkl Zámečník s tím, že jde o první společnou cyklostezku v Euroregionu Nisa. Na české straně euroregionu bude do konce roku vytyčeno a vyznačeno zhruba 1000 kilometrů cyklotras, z toho nově vybudovaných bylo asi 20 kilometrů. Rozvoj cykloturistiky výrazně podporuje Evropská unie v rámci projektů přeshraniční spolupráce Phare CBC. Těsně před předáním jsou i nové cyklotrasy v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku.

Euroregion Nisa je oficiálně nejstarším subjektem přeshraniční spolupráce v České republice, současně je členem Asociace Evropských hraničních regionů. Jeho rozloha činí přes 12.000 kilometrů čtverečních a na jeho území žije asi 1,6 miliónu lidí.

Plzeňský divadelní festival navštívilo téměř 11.000 diváků

Téměř 11.000 diváků zhlédlo v Plzni představení různých stylů a žánrů, která jim nabídl od čtvrtka devátý ročník plzeňského divadelního festivalu. Poprvé na něm vystoupil americký soubor Mabou Mines, který uvedl cirkusový muzikál počítačového věku Zvířecí magnetismus. ČTK to řekl tajemník v neděli ukončeného festivalu Tomáš Froyda. V Plzni se představilo například Divadlo Józsefa Katony z Budapešti, Divadlo Na zábradlí, Divadlo Husa na provázku a HaDivadlo, Slovenské národní divadlo, soubor Buchty a loutky a s hudebně-vizuálním představením Petr Nikl a Jaroslav Kořán. Plzeňská opera zopakovala svou inscenaci zřídka uváděného Foersterova Blouda. Součástí festivalu byla i dvě představení v pražských divadlech. "V letošních inscenacích hrála významnou roli hudba. Dokladem jsou například opery Bloud a Tosca, představení Nikla a Kořána či inscenace souboru Agon Orchestra s názvem Melodramy. Důraz na hudbu kladlo i představení Mabou Mines Zvířecí magnetismus," řekl Froyda.

Součástí festivalu byla i řada doprovodných programů - například promítání filmů z archívu České televize, besedy, výstavy a pracovní setkání věnovaná divadelní fotografii. Organizátoři se již začínají připravovat na jubilejní desátý ročník.

Oslavenkyni Hegerové aplaudovalo přeplněné vinohradské divadlo

Koncertem v přeplněném vinohradském divadle oslavila v neděli nejslavnější česká šansoniérka Hana Hegerová své 70. narozeniny. Kromě oslavy životního jubilea bylo vystoupení i připomínkou její téměř padesátileté pěvecké kariéry. V programu zazněly i slavné skladby, které v poslední době již Hegerová na svých koncertech nezpívá. Zpěvačka si celý koncert moderovala sama, jednotlivé bloky písní prokládala vyprávěním a píseň Levandulová s ní zpívalo celé hlediště. Příznivci Hany Hegerové mají její písně rádi především proto, že zpěvačka dokáže přesvědčivě vyjádřit pocity radosti i smutku, štěstí i zklamání, o nichž ve svých písních vypráví. Přestože její písně mnohdy vhání do očí slzy, Hegerová je životním založením optimistka. "Nebyla bych tak dobře smutná, kdybych také nebyla tak dobře veselá. Umím smutky, protože se umím těšit z maličkostí, to je moje štěstí," řekla v jednom z rozhovorů.

Ze sportu:

Až v jedenáctém ligovém kole si opavští fotbalisté vychutnali první ligovou výhru po svém letošním návratu mezi elitu. Na domácím hřišti porazili Jablonec 1:0 a na čtrnácté místo nyní ztrácejí šest bodů. Další zápasy skončily takto: Sigma Olomouc - Viktoria Žižkov 0:2, Sparta Praha - Baník Ostrava 4:0, FC Synot - Stavo Artikel Brno 1:2 , Marila Příbram - FK Drnovice 1:0, Chmel Blšany - FK Teplice 1:3, Bohemians Praha - Hradec Králové 2:2 a Slovan Liberec - Slavia Praha 2:0. Tabulku vede Sparta, druhý je Žižkov a třetí Bohemians. Poslední je Opava.

Výsledky 16. kola extraligy ledního hokeje: Plzeň - Třinec 4:5, Znojmo - Vsetín 1:1, Karlovy Vary - Kladno 6:0, České Budějovice - Pardubice 4:1, Zlín - Litvínov 5:2, Slavia Praha - Vítkovice 6:4 a v sobotní předehrávce Havířov - Sparta Praha 2:2. V tabulce vedou Pardubice o tři body před Zlínem, Spartou a Třincem. Poslední je Kladno.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 16 stupňů Celsia.