Zprávy Radia Praha

Senát vrátil sněmovně azylový zákon kvůli novele zákona o policii

Novelu azylového zákona, která má zpřísnit podmínky pro žadatele o azyl v České republice, dnes Senát vrátil sněmovně. Senátoři z novely doporučili odstranit nesouvisející změny zákonů o policii a Bezpečnostní informační službě (BIS). Úpravy mají umožnit policii a zpravodajským službám získávat přehled o telefonátech kohokoli, BIS pak získání jakýchkoliv údajů od orgánů veřejné správy. Senátoři rovněž navrhli zachovat žadatelům právo vyjádřit se v azylovém řízení ke shromážděným materiálům, podle nichž bude ministerstvo o jejich žádosti rozhodovat. Senát také chce, aby novou žádost o azyl mohli "v případě hodném zvláštního zřetele" podat i cizinci, jejichž předchozí žádost byla zamítnuta jako zjevně nedůvodná. Novou žádost by tito cizinci podle sněmovní verze zákona mohli podat nejdříve po uplynutí dvou let.

Rada VŠ vyzvala školy, aby uvažovaly o razantnějších protestech

Pokud nebudou do poloviny listopadu vyřešeny problémy financování vysokých škol, měly by jejich akademické obce uvažovat o razantnějších protestech. Shodli se na tom dnes členové předsednictva Rady vysokých škol. "Připomenutí 17. listopadu může v případě, že jednání nebudou uzavřena, vyústit ve výraznější vystoupení akademické komunity," řekl novinářům předseda rady František Ježek. Vše však podle něj závisí na rozhodnutí jednotlivých akademických obcí, senátů či odborů. "Měla by to být každopádně pokojná forma, připomenutí 17. listopadu, pozvání studentských vůdců a konstatování, že nás mrzí, že počtvrté za mého života se musíme hlásit o slovo," připomněl Ježek studentská vystoupení v letech 1968, 1969 a 1989. Protesty by podle něj měly upozornit nejen na nedostatek peněz, ale otevřít diskusi o dlouhodobém rozvoji škol a konkurenceschopnosti republiky. "Studentská komora Rady vysokých škol neorganizuje žádnou akci v měsíci listopadu," řekl dnes novinářům její předseda Jan Morávek. Při příležitosti studentského svátku chce však podle něj komora předat sněmovnímu petičnímu výboru petici, která upozorňuje na kritickou situaci ve financování veřejných vysokých škol.

Situace na vysokých školách se vyhrotila poté, co původní návrh státního rozpočtu nepočítal s navýšením dotace pro školy o dvě miliardy korun. Zda školy peníze dostanou, se jejich zástupci dozvědí zřejmě dnes večer na jednání sněmovního školského výboru.

Rakouské parlamentní strany bez dohody o stanovisku k Temelínu

Představitelé rakouských parlamentních stran se na dnešním setkání nedohodli na společném postupu ohledně jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Ministr životního prostředí Wilhelm Molterer ale po setkání zopakoval, že Praha nemůže počítat se souhlasem Rakouska k uzavření kapitoly energetika ve vstupním jednání ČR s EU, dokud nebude ukončen melkský proces hodnocení Temelína. "Souhlasit s předběžným uzavřením energetické kapitoly je možné tehdy, až otázky bezpečnosti a vlivu (Temelína) na životní prostředí budou uspokojivě zodpovězeny. V současnosti probíhají jednání," řekl Molterer na dotaz ČTK, avšak konkrétní termín uzavření procesu hodnocení jihočeské elektrárny neuvedl. Ministr se jednoznačně zasazuje o rozšíření Evropské unie a proto vetování vstupu České republiky do unie kvůli provozu Temelína, jak to navrhuje vládní pravicová strana Svobodných (FPÖ), považuje za kontraproduktivní. Předáci poslaneckých klubů se opět sejdou 12. listopadu, do kdy ministr životního prostředí Wilhelm Molterer předloží písemnou zprávu o stavu jednání ohledně hodnocení Temelína a o otázkách, které rakouská strana považuje nadále za otevřené. "Na základě této zprávy určí čtyři parlamentní strany spolu se mnou další postup," poznamenal Molterer.

Světová asociace novin odsoudila postup české vlády vůči Respektu

Generální ředitel Světové asociace novin (WAN) Timothy Balding dnes odsoudil českého premiéra Miloše Zemana za jeho výhrůžky, že hodlá kvůli kritice vlády soudními procesy ekonomicky zlikvidovat týdeník Respekt. "Pokud premiér Zeman přesně uvedl, že vláda hodlá trýznit Respekt žalobami tak, aby zanikl, jde o nepřijatelné ohrožení svobody slova, v demokracii naprosto nepřípustné," uvedl Balding na dotaz ČTK. V písemném prohlášení dále vyzval českou vládu, aby ustoupila od tohoto způsobu jednání a zajistila, že novináři v České republice budou moci vykonávat svou profesi, aniž by čelili výhrůžkám. "Případ budeme sledovat velmi bedlivě," zdůraznil Balding.

Zeman v pondělí oznámil, že vláda jako celek i jednotliví ministři se chystají podat řadu trestních oznámení na týdeník Respekt a jeho šéfredaktora Petra Holuba. Ten mimo jiné napsal, že veřejnost v rámci boje proti korupci vynesla před třemi lety Zemana do premiérského křesla, jeho vláda ale boj s korupcí prohrála. Holub poukázal na "korupční chování" členů kabinetu, nejmladším ministrem Karlem Březinou počínaje a nejstarším, ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem konče. Premiér prohlásil, že Respekt obvinil vládu z korupce, proto jeho ministři budou požadovat odškodnění za porušení práva na ochranu osobnosti. Ministři si své dobré jméno cení každý zhruba na deset miliónů korun.

Kromě WAN již počínání české vlády ve středu kritizoval Výbor na ochranu novinářů se sídlem v New Yorku. Podle něj musí Zeman pochopit, že kritika vládních činitelů je samou podstatou demokratické debaty, a proto nejsou soudní procesy v České republice na místě.

Vláda by se podle KDU-ČSL neměla soudit, ale věcně obhájit

KDU-ČSL vyzvala vládu, aby namísto žaloby na týdeník Respekt veřejně a věcně dokázala, jak bojuje proti korupci. Místopředseda lidovců Tomáš Kvapil na dnešní tiskové konferenci kritizoval prohlášení premiéra Miloše Zemana, který se netajil přáním, aby publicistický časopis zanikl. Respekt napsal, že vláda nedokázala korupci zabránit a sama korupční prostředí umožňuje. "KDU-ČSL považuje hysterické prohlášení předsedy vlády Miloše Zemana v souvislosti s žalobou na časopis Respekt a snahu o jeho likvidaci za ohrožení jednoho ze základních ústavních práv, a to práva na svobodu slova," prohlásil Kvapil. Zeman svými "nesmyslnými" výroky podle KDU-ČSL škodí nejen médiím, ale i celé zemi, protože tím jen odvádí pozornost od skutečně důležitých problémů. "KDU-ČSL vyzývá vládu, aby se věcně a veřejně obhájila a dokázala, co sama udělala proti korupci," uvedl Kvapil.

Respekt se chce kvůli Zemanovým výrokům obrátit na Ústavní soud

Šéfredaktor týdeníku Respekt Petr Holub se chce kvůli výrokům premiéra Miloše Zemana obrátit na Ústavní soud. Domnívá se totiž, že Zemanova otevřená snaha o to, aby Respekt zanikl, může být útokem na svobodu slova. Holub to uvedl v dnešním rozhovoru pro Český rozhlas. "Určitě položím tuto otázku některým mezinárodním institucím nebo i Ústavnímu soudu," poznamenal. Česká vláda se v pondělí rozhodla zahájit několik soudních sporů s týdeníkem Respekt a jeho šéfredaktorem.

Cizí agent na ministerstvu dopravy předloni sháněl informace

Agent cizí rozvědky měl před rokem a půl zájem získat od pracovníků ministerstva dopravy informace z tohoto resortu. S odvoláním na ředitele odboru krizového řízení ministerstva Michala Pešana to uvedl Český rozhlas. Případ byl vyřešen, od té doby nejsou žádné další informace, řekl. Z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2000 však vyplynulo, že se na ministerstvo dopravy, ale i obrany a do dalších resortů snažily i loni proniknout ruské vojenské zpravodajské služby. "V souvislosti s uvedením jaderné elektrárny Temelín do zkušebního provozu byl zaznamenán zvýšený zájem i o otázky jaderné, chemické a biologické bezpečnosti," uvedla ve zprávě BIS. Podle české kontrarozvědky si ruské zpravodajské služby budují v České republice systém agentur, které mají ovlivňovat místní samosprávy. Údajně chtějí šířit dezinformace, které mají zpochybnit důvěryhodnost země v zahraničí a vyvolávat u českých občanů pochybnosti o činnosti státních orgánů.

Lékaři: Havlovi se ve středu večer přitížilo, dnes je bez teplot

Prezident Václav Havel, který je od úterý v nemocnici se zánětem průdušek, měl ve středu odpoledne a večer opět zvýšené teploty. Informoval o tom dnes Havlův osobní lékař Ilja Kotík. Lékaři pozměnili léčbu antibiotiky, což podle nich vedlo k zlepšení prezidentova zdravotního stavu. "Dnes ráno byl pan prezident opět bez teplot," uvedl Kotík. Pětašedesátiletý Havel byl převezen do nemocnice kvůli zhoršení chronického zánětu průdušek. Ještě v úterý krátce po převozu do nemocnice lékaři tvrdili, že Havlovo onemocnění neprovázejí žádné komplikace. Uvažovali i o tom, že by do konce týdne mohl nemocniční lůžko opustit.

Kvůli náhlé hospitalizaci musel prezident zrušit do pátku svůj pracovní program. V neděli na něj na Pražském hradě čeká už tradiční ceremoniál spojený s předáváním státních vyznamenání. Pracovníci prezidentské kanceláře zatím o změně v předávání letošních vyznamenání nehovoří. Podle zákona však vyznamenání nemusí předávat hlava státu, ale může k tomu někoho zmocnit.

Prezident se potýká se zdravotními problémy již řadu let. Naposledy byl v nemocnici před měsícem. Tehdy byl do Střešovic kvůli srdeční arytmii převezen přímo z ruzyňského letiště. Krátce před odletem na státní návštěvu Itálie ho totiž zastihla srdeční slabost. V nemocnici mu lékaři vrátili elektrickým výbojem srdce do pravidelného rytmu. Kvůli problémům s průduškami byl Havel hospitalizován již letos v únoru. Zánět průdušek ho tehdy donutil předčasně ukončit cestu po zemích Blízkého východu. Loni pobýval v nemocnici třikrát. Poprvé kvůli chřipce, podruhé šlo o zhoršenou bronchitidu a potřetí o plánovanou operaci kýly.

MPO: US Steel mají zájem o Novou huť a hutní Vítkovice

Americké ocelárny US Steel se zajímají o vstup do Nové huti a hutní části Vítkovic, kam přijedou jednat v pondělí. "Zájem US Steel je pochopitelný," řekl dnes na tiskové konferenci náměstek ministra průmyslu a obchodu František Kubelka s tím, že jde o doplnění sortimentu výroby firem, například o tzv. dlouhé výrobky. Detailnější rozhovory o nákladech vstupu do moravských hutí však budou moci začít až po vládním schválení poradce privatizace. MPO v pondělí předloží kabinetu návrh na firmu Roland Berger. "US Steel dělají v Košicích plechy s nejvyšší přidanou hodnotou pro automobilové karosérie a tenké plechy na konzervy," uvedl Kubelka.

Titul Podnikatel roku 2001 získal ředitel Rabbit Trhový Štěpánov

Titul Podnikatel roku 2001 získal v soutěži společnosti Ernst&Young ředitel potravinářské firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Dirk Kroonen z Ernst&Young. Společnost Rabbit patří k největším českým zpracovatelům drůbežího a králičího masa. Jeho letošní výnosy by měly vzrůst na 1,15 miliardy Kč z loňských 720,5 miliónu Kč. Firma má 304 zaměstnanců. Mezi hodnotící kritéria patřily růstové ukazatele firem, jako je nárůst tržeb či počtu zaměstnanců, dále podnikatelský záměr, ale i neekonomická kritéria či reference. Soutěže se účastnilo přes 50 podnikatelů, z nichž porota vybrala pět finalistů. Kromě vítěze jimi byli předseda představenstva Seznam.cz Ivo Lukačovič, ředitel společnosti Papirius Petr Sýkora, jednatel firmy Sahm Pavel Bobošík a ředitelka Scanservice Renata Telínová.

Soutěž firma Ernst & Young založila v roce 1986 v USA. Titul je udílen ve více než 20 zemích, mimo jiné ve Velké Británii, Německu, Francii, Nizozemsku, Belgii, Itálii, Irsku, Španělsku, Kanadě, JAR a Brazílii.

Výročí vzniku republiky připomene u Mohyly míru ohňostroj

Komponovaný pořad s ohňostrojem připomene v neděli večer u Mohyly míru nedaleko obce Prace v okrese Brno-venkov 83. výročí vzniku Československa a 196. výročí bitvy tří císařů. ČTK to dnes řekl ředitel Okresního muzea Brno- venkov Antonín Reček. Bude prodloužena i otevírací doba muzea a výstavy Napoleonské války a české země. Vzpomínkovou akci organizuje muzeum již pátým rokem od doby, kdy bylo instalováno osvětlení mohyly pro výjimečné příležitosti. "Každoročně přiláká tato akce pozornost stovek lidí, kteří si přijdou připomenout vznik republiky i památku padlých před blížícími se Dušičkami," uvedl ředitel.

Mohyla míru byla vybudována v letech 1910 až 1912 ve stylu vrcholné secese podle návrhu architekta Josefa Fanty. Tvoří ji čtyřboký komolý jehlan, vysoký přes 26 metrů. Elipsoid, který zpodobňuje zeměkouli, nese na vrcholu téměř deset metrů vysoký starokřesťanský kříž. Uvnitř mohyly je parabolicky vyklenutá kaple s plochou sto metrů čtverečních a podzemní kostnicí. Památku, připomínající střet francouzské, rakouské a ruské armády 2. prosince 1805 v bitvě u Slavkova, navštěvuje kolem 30.000 lidí ročně.

Do Olomouce se sjedou na sympozium historici a šlechtici

Šlechta v 19. století se stane na dva dny hlavním tématem mezinárodního sympozia, které se bude od pátku konat na půdě Univerzity Palackého v Olomouci. Sympozium zahájí v pátek dopoledne Karel Schwarzenberg. O historických souvislostech v dějinách české a moravské šlechty zde budou diskutovat dvě desítky badatelů a potomků šlechtických rodů, řekla dnes Radmila Slabáková z katedry historie filozofické fakulty. "Sympozium, které se zaměřuje na šlechtu v Čechách a na Moravě v 19. století, se uskuteční vůbec poprvé. Doufáme, že toto setkání určí další směry a možnosti bádání. Historici zde budou mít také možnost konfrontovat své názory," uvedla pracovnice katedry historie.

Jindřichův Hradec oslaví jubileum Adama Michny z Otradovic

Třídenními slavnostmi si od 2. do 4. listopadu připomenou obyvatelé Jindřichova Hradce 401. výročí narození českého barokního skladatele a básníka Adama Michny z Otradovic. Slavnostmi chce město vzdát hold zdejšímu rodákovi a pozdějšímu měšťanovi, regenschorimu, varhaníkovi a pedagogovi Jezuitské koleje, který v Jindřichově Hradci žil v letech 1600 až 1672. "Michnovské slavnosti 2001 zahájí v pátek 2. listopadu v jindřichohradeckém hřbitovním kostele sv. Václavy requiem. Základní umělecká škola pak bude dějištěm prvního convivia (hudební hostiny), druhé je na programu v sobotu večer. V sobotu také zaznějí přednášky České barokní kázání a České barokní kancionály," řekla vedoucí odboru školství kultury a tělovýchovy zdejšího městského úřadu Jiřina Hovorková. V sobotu 3. listopadu zazní v kostele sv. Maří Magdaleny koncert Kancionál-Tancionál. Slavnosti ukončí v neděli 4. listopadu ranní mše v kostele sv. Karla Boromejského.

Skladatel a básník Adam Václav Michna z Otradovic (asi 1600 - 1676) je autorem kancionálů Loutna česká, Česká mariánská muzika a Svatoroční muzika, z nichž byla řada písní přejímána do dalších kancionálů a například píseň Chtíc, aby spal zlidověla.

Umělý sníh a osvětlení prodlouží lyžařskou sezónu v Benecku

Umělý sníh a osvětlení vleku má prodloužit lyžařskou sezónu v Benecku na Semilsku. "Na pořízení potřebné techniky jsme si vzali dlouhodobý investiční úvěr šest miliónů korun," řekl starosta Miloš Gerstner (nezávislý). Investice se má obci vrátit do tří let. Benecko patří v létě i v zimě k hojně navštěvovaným rekreačním místům v Krkonoších. Nepříznivý vývoj klimatických podmínek ale v posledních letech příliv turistů omezil. "Když nebyl sníh, nemohli jsme tu hosty udržet. Přemístili se do sousedních lyžařských středisek, která nabízela večerní lyžování nebo radovánky na technickém sněhu," dodal starosta. Osvětlený a sněhovými děly vybavený rekreační areál bude dokončen v prosinci. Nejvíce návštěvníků totiž přijíždí o Vánocích. Radní se domnívají, že investice zvýší zájem o ubytování v obci a příznivě se odrazí v jejích příjmech.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy přeháňky. Teploty 9 až 13 stupňů Celsia.