Zprávy Radia Praha

Václav Klaus byl zvolen předsedou ODS, získal více než 90 procent hlasů

Předsedou ODS byl v neděli podle očekávání opět zvolen Václav Klaus. V čele strany stojí nepřetržitě od jejího vzniku již deset let. V hlasování se pro něj vyslovilo 242 z 263 platně hlasujících delegátů. Získal tak více než devadesátiprocentní podporu. Krátce po svém zvolení na ostravském kongresu prohlásil, že pro ODS udělá maximum. V poměrně stručném projevu před volbou zdůraznil, že hlavní prioritou strany bude vyhrát volby a jeho osobním cílem pak vést ODS do zásadního volebního střetu. Klaus uvedl, že přebírá odpovědnost za výsledky strany ve volbách. "A dodávám - odpovědnost se vším všudy. I s osobními důsledky a závěry, které pro sebe učiním, pokud v našem zápase neuspějeme," řekl. Novinářům nechtěl upřesnit, zda by rezignoval. Z jeho slov v České televizi však vyplynulo, že v případě neúspěchu ODS v parlamentních volbách je odhodlán z jejího čela odstoupit. Kongres ODS svým usnesením také konstatoval, že jednou z priorit strany je rovnoprávné členství republiky v EU.

Novými místopředsedy ODS se v neděli v Ostravě stali poslanci Petr Nečas, Jan Zahradil, Miroslav Beneš a Ivan Langer. Místopředsednické křeslo naopak neobhájila Libuše Benešová. Zatímco Langer a Nečas byli ve vedení strany potvrzeni, Beneš se do funkce místopředsedy vrací po dvou letech a Zahradil je v nejužším vedení ODS nováčkem.

Premiér v neděli odletěl do USA na týdenní pracovní návštěvu

Na týdenní pracovní návštěvu Spojených států v neděli odletěl premiér Miloš Zeman. V prvé řadě obchodní cesta má přivést do České republiky americké investice a zajistit pro ČR dodávky moderních technologií. Premiér zahájí cestu v San Francisku, kde jej čeká návštěva společnosti National Semiconductors a přednáška na Stanfordově univerzitě. Dalším cílem návštěvy ministerského předsedy je Austin, kde mimo jiné navštíví společnost Motorola - jednoho z největších výrobců mobilních telefonů na světě. Ve Washingtonu se Zeman setká s americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem a viceprezidentem Richardem Cheneym, představiteli Světové banky a Mezinárodního měnového fondu a zástupci společnosti Boeing. Navštíví také Obchodní komoru USA. Svou návštěvu zakončí český ministerský předseda pobytem v New Yorku, kde navštíví společnost Sikorsky Aircraft Corporation a krajanskou komunitu.

Zeman řekl, že protichemická jednotka nebude nasazena v USA

Česká rota protichemické ochrany, o kterou minulý čtvrtek požádaly Českou republiku Spojené státy, nebude nasazena v USA. Řekl to premiér Miloš Zeman během své pracovní cesty po USA v reakci na spekulace médií, podle nichž by čeští chemici mohli pomáhat Američanům v boji proti kontaminaci amerických úřadů antraxem. Zeman upřesnění odmítl, odvolal se jen na náznaky amerického velvyslance v Praze Craiga Stapletona. Ten mluvil o možném vyslání chemické roty z Liberce do "zóny bojů". Zeman dodal, že veřejnost bude zpravena, až bude jednotka na místě. Premiér popřel údaje tisku, že USA kritizovaly Prahu za předčasné zveřejnění údajů o poskytnutí chemiků spojencům: "Ptal jsem se pana velvyslance explicitně, zda jde o embargovanou informaci, a zveřejnil jsem ji teprve tehdy, když mi oznámil, že nemá námitek," řekl ministerský předseda. Protichemická jednotka má být nasazena po bok spojenců v rámci praporu s 300 členy.

V hlavním městě začne třídenní velitelské shromáždění

Přibližně 100 vojenských důstojníků se schází v budově ministerstva obrany k třídennímu velitelském shromáždění. Zúčastní se ho i ministr obrany Jaroslav Tvrdík, náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a velvyslanec České republiky při NATO Karel Kovanda. Velitelské shromáždění se koná několik dní poté, co premiér Miloš Zeman zveřejnil informaci o americké žádosti, aby česká protichemická jednotka přímo podpořila pozemní operace v rámci boje proti terorismu.

Kavanova cesta do Jugoslávie byla kvůli jeho zdraví zrušena

Pondělní cesta ministra zahraničí Jana Kavana do Jugoslávie byla zrušena. Jeho mluvčí Aleš Pospíšil v neděli řekl, že Kavan má zdravotní potíže. Podle něj se hledá nový termín návštěvy. Ministra měl přijmout prezident Vojislav Koštunica a ministr zahraničí Goran Svilanovič. Kavana trápí problémy se zády. Podle Pospíšila ho postihnou zhruba každý rok. "Není to nic zásadního, normálně pracuje," dodal. Kavan v Jugoslávii naposledy jednal zhruba před rokem; poté, co se tam uskutečnily demokratické změny po pádu režimu Slobodana Miloševiče.

Prezident Havel se cítí dobře, v neděli přestal brát antibiotika

Prezident Václav Havel, jenž byl do pátku hospitalizován kvůli zánětu průdušek, se nyní cítí dobře a nemá teploty. Lékaři mu v neděli přestali podávat antibiotika, řekl ČTK vedoucí tiskové služby prezidentské kanceláře Martin Krafl. Poté, co byl prezident v pátek z Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích propuštěn, se zotavuje na zámku v Lánech na Rakovnicku. Podle Krafla by tam měl strávit celý příští týden. Během něj absolvuje několik politických porad a bude se připravovat na svůj další program.

Papež blahořečil osm lidí, včetně kněze Trčky a biskupa Gojdiče

Papež Jan Pavel II. v neděli blahořečil osm katolický činitelů. Jsou mezi nimi i dva řeckokatoličtí duchovní z bývalého Československa - český kněz Metod Dominik Trčka a slovenský biskup Pavol Gojdič. Oba jsou považováni za mučedníky, neboť trpěli a skonali v komunistických žalářích. Papež při obřadu, který se konal na náměstí před bazilikou svatého Petra, asi 20.000 přítomných věřících zpravil o tom, že osm blahořečených zasvětilo životy "slávě boží a dobru svých bratrů". Jan Pavel II. provádí často blahořečení a kanonizaci, aby ocenil lidi, kteří mají být vzorem pro dnešní katolíky.

Trčka, rodák z Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdeckomístecku, byl v roce 1952 za údajnou velezradu a vyzvědačství odsouzen na 12 let do vězení. Když si na Vánoce roku 1958 zazpíval koledu, byl za trest umístěn na studenou samostatnou celu, kde se zhoršil jeho zdravotní stav. Následkem zanedbané léčby, kdy ho vedení věznice odmítlo převézt do nemocnice, zemřel 23. března 1959.

Rakouští odpůrci Temelína se na přechodu Wullowitz sešli k protestu

Rakouští protitemelínští aktivisté se sešli v neděli odpoledne na tři hodiny k protestní akci na hraničním přechodu Wullowitz (na české straně Dolní Dvořiště), při níž roztáhli až k české celnici zhruba dva kilometry dlouhý transparent. Ten měl upozornit na studii mezinárodních odborníků (černou knihu), podle níž má temelínská elektrárna závažné bezpečnostní nedostatky. Odpůrci Temelína, kterých v neděli na hranicích protestovalo kolem 600, nezablokovali provoz. Rakušané v neděli jihočeskému krajskému zastupiteli Vladimíru Halamovi předali "černou knihu", na jejímž zpracování se podílelo 29 zahraničních odborníků. Halama se podle svých slov pokusí kritickou studii doručit prezidentu Václavu Havlovi, od něhož odpůrci jihočeské elektrárny očekávají podporu.

MAAE dnes zahajuje kontrolní misi v Jaderné elektrárně Dukovany

Kontrolní mise OSART, kterou vyslala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) se sídlem ve Vídni, dnes zahajuje 17denní činnost v Jaderné elektrárně Dukovany. Mise 13 zahraničních expertů přijíždí na pozvání elektrárny, aby prověřila všechny oblasti jejího provozu. Jaderná elektrárna Dukovany, která je součástí elektrárenské společnosti ČEZ, pokryla v loňském roce přes 20 procent spotřeby elektrické energie v ČR.

ČLK podpořila zavedení kontrol ve státních nemocnicích

Nespokojenost s hospodařením a vedením podstatné části státních nemocnic vyjádřili na 13. sjezdu v Brně členové České lékařské komory (ČLK). Podpořili proto zavedení správních a dozorčích rad, které ztrátám v hospodaření nemocnic zamezí, řekl novinářům po ukončení sjezdu prezident komory David Rath. "Neexistuje zde (v nemocnicích) kontrola a máme vážné obavy, že v řadě z nich probíhá hospodaření velmi neekonomicky, neefektivně a že je tam vysoká míra korupčního prostředí," uvedl. Doplnil, že nyní je v Poslanecké sněmovně návrh zákona o zdravotnických zařízeních, v němž jsou správní a dozorčí rady zakotveny. Někteří poslanci jsou ale podle něj proti tomuto opatření, a podporují tak korupčnost prostředí a nehospodárné nakládání s prostředky občanů. Podle návrhu zákona by správní rada musela řediteli nemocnice schvalovat veškeré důležité hospodářské i medicínské kroky, které by měly dopad na úroveň zdravotní péče. Dozorčí rada by kontrolovala, zda se správní rada a ředitel chovají zákonně a jak hospodaří se svěřenými prostředky.

Rath: Platy lékařů se pohybují od 9000 do 60.000 korun hrubého

V platovém ohodnocení lékařů jsou zásadní rozdíly. Nejnižší plat kvalifikovaného lékaře v nemocnici se pohybuje kolem 9000 korun hrubého měsíčně, naopak nejvyšší dosahuje zhruba 60.000 korun, řekl novinářům po ukončení brněnského sjezdu České lékařské komory (ČLK) její prezident David Rath. Nejnižší platy jsou podle něj ve dvou pražských soukromých nemocnicích - ve Vysočanech a v nemocnici sester boromejek pod Petřínem. Naopak v jiných pražských nemocnicích jsou na tom lékaři nejlépe, stejně jako v některých okresních nemocnicích, kde platy už odpovídají požadavkům komory a zvyklostem v EU, řekl Rath. Jde podle něj o desítky nemocnic. ČLK je podle Ratha spokojena s letošním růstem platů lékařů a zdravotních sester. Pro příští rok má od ministra zdravotnictví Bohumila Fišera přislíben podobný platový nárůst, uvedl. Proto podle něj není lékařům příliš jasné, proč nyní Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče hrozí stávkou. Stávkovou pohotovost jeho členové vyhlásili v pátek v reakci na rozhodnutí vlády o odkladu zvýšení mezd pracovníků ve státní sféře z ledna na duben. Stejný krok učinili i školští odboráři. Pokud by stávková pohotovost přešla ve stávku, lékaři by podle Rathova názoru zřejmě nebyli stávkokazi. Aktivně by se však podle něj nepřipojovali.

Meziresortní protidrogová komise upozorňuje na novou drogu

Před nebezpečím nové varianty taneční drogy Extáze varuje Milan Pospíšil z Meziresortní protidrogové komise. Droga působí po delší době než klasická Extáze, a proto se nezkušený uživatel snadno předávkuje. Byla již zachycena v Německu, Švýcarsku a Rakousku. Vyrábí se údajně v Polsku, a proto lze očekávat, že se objeví i v České republice. Zatím se tak ale nestalo, tvrdí Jiří Presl z protidrogového centra Drop-in.

Vydavatel Hitlerovy knihy dostal tříletý podmíněný trest a pokutu

Trest odnětí svobody v délce tří let s podmíněným odkladem na pět let uložil Obvodní soud pro Prahu 7 vydavateli české verze Hitlerovy knihy Mein Kampf Michalu Zítkovi. Zároveň mu vyměřil pokutu dva milióny korun. Obvodní soud tak po novém projednání kauzy vyměřil Zítkovi stejný trest jako loni v prosinci. Soud uznal Zítka vinným z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů.

Evropská komise asi nenavrhne, jak přesně naložit s penězi pro rozšíření

Evropská komise ve "strategickém dokumentu" 13. listopadu velmi pravděpodobně ujistí členské státy, že peníze vyčleněné pro šest nových členských států ve finančním výhledu 2000-2006 budou stačit i pro deset. Ubezpečí je, že s těmito prostředky lze vyjít a také že není důvod se obávat ohrožení stanovených fixních stropů pro příjmy i výdaje společného rozpočtu. Zatím však není jasné, zda dokument přesně popíše, jak toho má být dosaženo. Sotva bude moci zpochybnit usnesení šéfů států a vlád, kteří v Berlíně na jaře 1999 rozhodli o přesných sumách pro šest zemí tehdejší tzv. lucemburské skupiny (ČR, Polsko, Maďarsko, Estonsko, Slovinsko, Kypr), a to počínaje rokem 2002, teoreticky nejbližším termínu rozšíření. Nelze dost dobře jednoduše oznámit, že to, co bylo plánováno pro šest, lze rozdělit mezi deset.

ČR a další kandidáti prý nesplňují politická kritéria členství

Kandidátské země musejí zlepšit svůj přístup k menšinám, především k Romům, pokud chtějí splňovat politická kritéria pro členství v Evropské unii. Žádný kandidátský stát například dosud nepřijal dostatečnou legislativu proti diskriminaci menšin, jak to vyžaduje unijní direktiva pro rasovou rovnost. Tvrdí to podle týdeníku European Voice vedoucí představitelé organizace Institut otevřená společnost (Open Society Institute, OSI).

V době, kdy prosincový summit EU v belgickém Laekenu má důkladně zhodnotit proces rozšiřování u každého kandidáta, "ozývají se některé hlasy pro zpomalení rozšiřování". EU by měla v době nejistoty po 11. září raději potvrdit, že rozšíření není jen zvětšení ekonomické zóny, ale společenství demokratických hodnot, které je nutné rychle dodržovat, uvedl týdeník v článku, u kterého se odvolává na názory zástupce ředitele OSI Jamese Goldstona a ředitelky programu OSI pro monitorování rozšíření Rachel Guglielmovou.

Z Británie přijede do ČR mise 12 společností

Obchodní delegace 12 společností z britského hrabství South Yorkshire dnes přijíždí do ČR. "Cílem mise je dále rozvíjet existující obchodní vztahy mezi Británií a ČR," sdělilo ČTK britské velvyslanectví v ČR s tím, že Britové budou poté pokračovat do Maďarska. V tomto roce již druhá mise podnikatelů z Británie potvrzuje nebývalý rozmach hospodářských vztahů. Vývoz českého zboží do Británie za tři čtvrtletí meziročně stoupl bezmála o polovinu na 51,8 miliardy korun. Dovoz se zvýšil o 15 procent na 40,8 miliardy. ČR tak dosáhla přebytku přes 11 miliard korun proti deficitu asi 700 miliónů v lednu až září 2000.

Matsushita zruší v Británii 400 míst ve prospěch českého závodu

Japonská Matsushita Communication Industrial Co. Ltd. (MCI) zruší ve svých závodech na výrobu mobilních telefonů v Británii celkem 400 pracovních míst, oznámil na tiskové konferenci prezident firmy Jasuo Kacura. MCI má dva britské provozy uzavřít do konce tohoto roku a jejich výrobu přesunout do nové továrny v České republice. MCI, která vyrábí telefony značky Panasonic, má v úmyslu zahájit výrobu v České republice na jaře příštího roku. Společnost zde chce ročně vyrábět asi 20 miliónů přístrojů.

Továrna na zpracování PET lahví v Račicích na Vyškovsku nebude

Továrna na recyklaci umělohmotných lahví se v obci Račice- Pístovice na Vyškovsku stavět nebude. V sobotním referendu o tom rozhodli obyvatelé obce. Z odevzdaných platných 601 hlasů bylo pro továrnu jen 181, řekl v neděli ČTK starosta Jaroslav Mačkal. Referendum vyhlásili zastupitelé poté, co o něj v petici požádalo přes 380 místních obyvatel. Hlasovat přišly více než tři čtvrtiny občanů. Odpůrci továrny argumentovali podle starosty především tím, že Račice jsou malebná rekreační obec. Obávali se, že kvůli továrně se zvýší počet automobilů, které vesnicí projíždějí.

Resort vnitra chce zabránit zneužívání shromažďovacího práva

Ministr vnitra Stanislav Gross ve středu předloží vládě novelu zákona o shromažďování, jejímž cílem je zabránit zneužívání ústavou daného shromažďovacího práva. ČTK o tom informoval Jiří Hájek z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Dosavadní právní úprava totiž podle něj svolavatelům umožňuje pouhým oznámením akce blokovat i na několik let dopředu atraktivní veřejná místa a tím bránit shromáždění jiných zájemců. Zákon je tak v rozporu s ústavou, podle níž platí zásada, že žádné právo nelze vykonávat na úkor práv jiných subjektů. Novela by měla také vyřešit problém anonymity agresívních jedinců, kteří při shromáždění porušují veřejný pořádek, ničí majetek a ohrožují život, zdraví, práva a svobody druhých. Za řádný průběh shromáždění by také ve větší míře než dosud odpovídal svolavatel.

Kabinet projedná opatření posilující integraci romské menšiny

Vláda ve středu projedná opatření, která mají posílit integraci Romů do většinové společnosti. Opatření se zaměřují především na zvýšení romské vzdělanosti. Důvodem jejich zpracování byly nedávné kontroly britských imigračních úředníků na ruzyňském letišti. Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, totiž odhalily "velmi neuspokojivý stav integrace romských komunit do společnosti". Pokud vláda materiál schválí, měl by ministr školství posílit zřizování přípravných tříd pro romské děti, kterých dosud není dost. Mělo by přibýt romských vychovatelů a asistentů učitelů a měli by začít působit i na druhém stupni základních škol a na učilištích, v dětských domovech a ve výchovných ústavech. Právě na učiliště totiž míří řada romských dětí, obtížná komunikace ale bývá příčinou toho, že školy nedokončí. Vzniknout by měl i projekt terénní sociální práce ve špatně situovaných romských komunitách.

Na českých dnech v Moskvě se představil i Igor Chaun

Pestrou přehlídku českého umění nabídly v uplynulém týdnu moskevskému publiku tradiční Dny české kultury. České filmy, výstavy fotografií, besedy s tvůrci a koncerty se setkaly se značným zájmem ruského obecenstva. Podle slov kulturního atašé české ambasády v Moskvě Zdeňka Okunka hlavním mottem letošních dnů byl dialog kultur. "Nemyslím, že tyto Dny české kultury budou znamenat zásadní obrat, ale reakce Rusů, jejich otevřenost a přátelství - to je velice silné," řekl režisér a scénárista Igor Chaun. Jeho dokument "S Idou za zrcadlem" o jedné z nejvýraznějších představitelek soudobé české etnické hudby, zpěvačce a učitelce Idě Kelarové byl promítnut v kinosále české ambasády v Moskvě. Kelarová a soubor Romano Rat (Cikánská krev) pak zazpívali v prostorech velvyslanectví. Chaun řekl, že do Moskvy přijel ze zvědavosti. "Uvědomil jsem si, že jsem ve světové metropoli, která místy vypadá jako New York, místy jako Praha, místy je to stalinská novostavba. Je to zcela bezpečná zóna. Byl jsem nadšen, byl jsem unesen tou velikostí, která se tady projevuje na každém kroku," prohlásil.

Počasí

Noční teploty pět až jeden stupeň. Přes den se očekává oblačno až polojasno a ojediněle slabý déšť nebo přeháňky, ve vyšších horských polohách srážky smíšené nebo sněhové. Denní teploty pět až deset stupňů Celsia.