Zprávy Radia Praha

Prezident Havel, který se zotavuje v Lánech, se cítí dobře

Prezident Václav Havel, který se od pátku zotavuje po zánětu průdušek na zámku v Lánech na Rakovnicku, se cítí dobře a připravuje se na politické porady a další program. "Den tráví v zámku, jen občas chodí na procházku do zámeckého parku," řekl vedoucí tiskové služby prezidentské kanceláře Martin Krafl. Prezident by podle Krafla měl v Lánech strávit celý týden. V neděli lékaři přestali prezidentovi podávat antibiotika. Do pátku byl Havel jedenáct dní v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. I tam studoval různé podklady a politické materiály, zajímal se o dění doma i ve světě a telefonicky komunikoval s pracovníky své kanceláře. Koncem listopadu by se měl Havel sejít s polským prezidentem Aleksandrem Kwašniewským, který má přijet do Prahy. O podrobnostech schůzky kanceláře obou prezidentů jednají.

USA nemají podle ministra Tvrdíka problémy s informacemi o chemicích

Spojené státy nemají podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka zásadní problémy s tím, jak česká strana minulý čtvrtek informovala o americkém požadavku na protichemickou jednotku pro operaci Endurnig Freedom (Trvalá svoboda). Ministr ale zároveň doplnil, že USA ve čtvrtek českou stranu požádaly, aby další informace nebyly poskytovány. "Premiér postupoval tak, jak uznal za vhodné," komentoval Tvrdík krok Miloše Zemana, který ve čtvrtek prostřednictvím tiskového oddělení informoval o americkém požadavku na 9. rotu protichemické ochrany z Liberce. Ministr obrany a náčelník generálního štábu Jiří Šedivý poté do hodiny uspořádali tiskovou konferenci, kde představili podobu asi třísetčlenné jednotky a připustili, že by měla být nasazena "tisíce kilometrů" od Česka. Oznámili také páteční návštěvu jednotky a tiskovou konferenci v Liberci. Setkání s novináři bylo ještě týž večer, zřejmě po americké žádosti, zrušeno a v pátek už vedení armády, ministerstva i chemici samotní důsledně mlčeli. Česká rota protichemické ochrany nebude nasazena v USA. Řekl to premiér Miloš Zeman během své pracovní cesty po USA v reakci na spekulace médií, podle nichž by čeští chemici mohli pomáhat Američanům v boji proti kontaminaci amerických úřadů antraxem. Podle spekulací je nejpravděpodobnějším místem případného nasazení Uzbekistán nebo Pákistán. Ministr ale upozornil, že v krátké době musí být pro vládu a pak i pro Poslaneckou sněmovnu připraven materiál, kterým bude vyslání vojáků schváleno.

Ministr Kavan ještě není "ve své kůži", Brusel přesto v úterý navštíví

Zdravotní potíže ministra zahraničí Jana Kavana o něco ustoupily, a i když se šéf české diplomacie necítí ještě zcela zdráv, v úterý odcestuje na plánovanou pracovní návštěvu Bruselu. Kvůli bolestem zad Kavan v neděli zrušil svoji cestu Jugoslávie, kterou měl v plánu. Kavan bude s evropskými komisaři jednat krátce před zveřejněním zprávy Evropské komise, která zhodnotí letošní pokrok v přípravě kandidátských zemí na vstup do unie. Ministr bude jednat s místopředsedou komise Neilem Kinnockem a evropským komisařem pro rozšíření Günterem Verheugenem. Patrně se nevyhne ani hovorům o jaderné elektrárně Temelín, neboť se setká i s místopředsedkyní komise Loylou de Palaciovou, která má na starosti právě kapitolu energetika.

Parlamentní strany s reformou armády v zásadě souhlasí

Předseda vládní ČSSD Vladimír Špidla a ministr obrany Jaroslav Tvrdík ukončili minulý týden politické konzultace s parlamentními stranami o armádní reformě. Vedení armády to na velitelském shromáždění v Praze řekl Tvrdík s tím, že strany s principy a cíli reformy v zásadě souhlasí. Dosud nebyla ukončena diskuse o financování a načasování reformy. Politickým problémem je podle ministra i otázka budoucího rozmístění vojenských posádek. Reforma podle něj nesmí skončit s volbami v příštím roce. V obraně a zajištění bezpečnosti země ministr vidí nadčasový a nadstranický zájem. Tvrdík také poznamenal, že co nejdříve hodlá zahájit pilotní projekty reformy. Konkrétně zmínil stavbu základen nového typu. Připustil zároveň, že radikální snižování počtu vojenských posádek, které armáda plánuje, se dotkne nejen obcí, ale také vojáků samotných.

Ministr Tvrdík označil letouny L-159 za nespolehlivé a poruchové

Velkou nespolehlivostí a poruchovostí se projevuje provoz podzvukových bitevních letounů L-159 v českém letectvu. Na velitelském shromáždění české armády to řekl ministr armády Jaroslav Tvrdík. Projekt L-159 navíc zatím podle něj nenaplnil ani cíl záchrany prestižní české zbrojovky Aera Vodochody, která letoun vyrábí. "Z dosavadních poznatků a zkušeností se zaváděním letounu L- 159 do armády se tak zatím jeví tento letoun s určitou nadsázkou nebezpečnější více pro jeho uživatele než pro potenciálního nepřítele," řekl ministr. Dodávky L-159 jsou zpožděny a armáda dosud převzala jen 24 letounů L-159, což proti harmonogramu z kupní smlouvy znamená ke konci roku skluz minimálně o deset strojů. Armáda má celkem získat 72 podzvukových bitevníků. Ministr uvedl, že 23. a 25. října se porouchala palubní síť letounu při přeškolovacím kursu na letecké základně v Čáslavi a pilot tak byl nucen nouzově přistávat podle záložních přístrojů a ve dvojici. Stejná závada se podle ministra od dubna letošního roku, kdy byly přeškolovací kursy na letounech L-159 zahájeny, stala už popáté. Podle ministra je proto pravděpodobné, že je způsobena konstrukčně-výrobní chybou.

Prezident Aera nemá dost informací ke Tvrdíkově kritice L-159

Prezident a předseda představenstva Aera Vodochody Antonín Jakubše nemá dostatek informací o tom, co vedlo ministra obrany Jaroslava Tvrdíka k ostré kritice programu bitevníků L-159. To by Aero nemělo již žádného zkušebního pilota, reagoval Jakubše v telefonickém rozhovoru z Dubaje, kde se Aero účastní letecké výstavy. Spolupráce s ministerstvem obrany je podle něj velmi dobrá. Zbrojovka Aero Vodochody hodlá do konce roku předat české armádě dohromady 37 lehkých bitevníků L-159, když doposud armáda dostala 24 letounů. Dalších 24 letadel mají vzdušné síly obdržet v příštím roce a zbývajících 11 v roce 2003, uvedl Jakubše. Tím bude završen celý kontrakt na 72 strojů za zhruba 50 miliard korun proti původně plánovaným 30 miliardám. Armáda však již delší čas prohlašuje, že všech 72 letadel L- 159 nepotřebuje a hledá zájemce o přebytečné stroje, například v Polsku.

Praha by se mohla stát sídlem dopravního letectva NATO

Na letišti v Praze-Ruzyni by mohla v budoucnu mít svou domovskou základnu flotila dopravního letectva Severoatlantické aliance. Na velitelském shromáždění se o tom zmínil ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Aliance podle něj přehodnocuje své záměry bezpečnostních investic, a to zejména v oblasti vzdušných sil. "Mimo jiné hledá i zájemce ze strany svých členských zemí, který by mohl v budoucnosti hostit na svém území flotilu 16 velkokapacitních a tankovacích letounů," řekl ministr. Tato myšlenka stojí za důkladné zvážení, poznamenal. Umístění základny by podle Tvrdíka pomohlo i české ekonomice, zejména příslušnému regionu. Přineslo by kupní sílu a možnost dalších investic.

Ministr obrany vyzval vojáky ke snížení armádní administrativy

Armáda by se mohla zbavit přebujelé administrativy větším využíváním výpočetní techniky. Na velitelském shromáždění to řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Systém práce s utajovanými dokumenty je podle něj příliš složitý. Kritizoval i alibismus plynoucí z neustálého koloběhu spisů k nejrůznějším vyjádřením a připomínkování. Klíčové dokumenty NATO jsou podle Tvrdíka předávány jen velmi úzkému okruhu důstojníků a pro ně je práce s těmito spisy, klasifikovanými jako "důvěrné" a "přísně tajné", velmi složitá. Důsledkem je, že jen málo důstojníků mimo generální štáb má detailní a aktuální přehled o klíčových rozhodnutích. Resort podle Tvrdíka vynakládá miliardy do informačních systémů, které ale nejsou propojeny a nemohou spolu komunikovat. Jedinou možností podle něj je zastavení současného rozvoje dílčích systémů a vznik jasné strategie ucelené informatizace resortu. Ministr přiznal, že zavádění informačních technologií v armádě má k ideálu daleko.

Obsluha Temelína ochladila první blok a připravuje výměnu těsnění

Obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín již ochladila vodu v primárním (jaderném) okruhu a připravuje zařízení na odstranění netěsnosti na pomocném okruhu jednoho ze čtyř cirkulačních čerpadel. To bude podle tiskového mluvčího elektrárny Milana Nebesáře spočívat ve výměně těsnění, kterou technici provedou pravděpodobně v úterý. Štěpnou reakci v reaktoru prvního bloku zastavila obsluha v noci na čtvrtek a od té doby dochlazovala blok, aby bylo možné začít s opravou. Zatímco při nastartování reaktoru se teplota vody pohybuje kolem 280 stupňů Celsia, nyní ji personál ochladil na 39 stupňů Celsia. O víkendu také zahájil revize a kontroly zařízení, které spolu s opravou vyplní asi třítýdenní odstávku. Ta měla původně začít až 13. listopadu, tedy po ukončení etapy s výkonem reaktoru do 75 procent. Vedení Temelína ji však kvůli netěsnosti u jednoho z cirkulačních čerpadel, která zajišťují oběh chladicí vody, zařadilo již nyní. Odpůrci elektrárny proto tvrdí, že potíže jsou závažnější, než přiznává provozovatel Temelína, a.s. ČEZ. Jeden z temelínských operátorů Jiří Tyc řekl, že netěsnost, byť byla zjištěna v jaderné části elektrárny, má z hlediska dalšího spouštění malý význam. Dodal, že na starší elektrárně by o tak malém úniku nevěděli ani její pracovníci. Rakouští odpůrci Temelína v neděli protestovali na hraničním přechodu ve Wullowitzu, kde upozorňovali na nedostatky jihočeské elektrárny. Podle Tyce sama turbína vyvrátila názor, že není schopna dlouhodobého provozu při ustáleném výkonu.

Günter Verheugen chce, aby "energetika" byla s Českem uzavřena do konce roku

Evropská komise bude trvat na tom, aby kapitola "energetika" byla v rozhovorech mezi Evropskou unií a Českem "připravena k uzavření v souladu s harmonogramem", tedy nejpozději do konce roku, řekl člen Evropské komise Günter Verheugen. Usoudil, že ještě zbývá malý časový prostor pro ukončení jednání mezi Českem a Rakouskem o Temelínu v rámci "procesu z Melku". Před úterním jednáním s českým ministrem zahraničí Janem Kavanem, který je za českou stranu hlavním vyjednávačem v "procesu z Melku", nechtěl Verheugen jít do podrobností. Současně nicméně řekl: "Pokud jde o podstatu, proces podle mého soudu skončil. Přetrvávají ovšem problémy politické povahy." Jedním z nich je právní povaha závěrečného dokumentu, kterým má jednání na základě dohody z Melku skončit. "Nemyslím, že nelze najít řešení. Česká vláda by se zajisté mohla zavázat, že daný podnik (ČEZ) prodá pouze za podmínky, že nový vlastník uzná dohody (s Rakouskem). Neměl by to být dramatický problém." Komisař zdůraznil, že Evropská komise nabízí oběma stranám nadále své dobré služby, podílí se na zpracování finálního dokumentu. Z jeho slov vyplynulo, že komise v nejbližších dnech, tedy nejméně tento týden, ještě nepředloží členským států návrh společného stanoviska Evropské unie vůči Česku v kapitole "energetika"; v nedávném dopise premiérům Česka a Rakouska přitom psal, že to udělá do konce října. Znamená to, že komise nadále doufá v relativně rychlý průlom v jednání, na druhé straně nehodlá čekat dlouho. Pokud má být "energetika" vrácena do jednání do konce roku, musí se tak stát při příštím kole 22. listopadu, nejpozději v první polovině prosince.

Ramiro Cibrian předpokládá, že Češi budou v referendu pro vstup do EU

Vedoucí Delegace Evropské komise v Česku Ramiro Cibrian považuje za velmi nepravděpodobné, že by Češi v referendu odmítli vstup do Evropské unie. Řekl to novinářům v Pardubicích, kam přijel v rámci projektu 1000 dnů pro Evropu. Cibrian nepředpokládá, že by čeští občané v referendu vstup do Evropské unie odmítli. "Každopádně to bude vaše svobodné rozhodnutí, které bude unie respektovat," konstatoval. Zástupce Evropské unie v Česku se v Pardubicích společně s poslancem Unie svobody Vladimírem Mlynářem zúčastnil také besedy se studenty Střední průmyslové školy elektrotechnické. "Bylo to zajímavé. Chytré otázky studentů svědčí o tom, že mladí lidé mají o vstup do EU skutečný zájem," komentoval Cibrian setkání.

Vydavatel Hitlerovy knihy dostal tříletý podmíněný trest a pokutu

Trest odnětí svobody v délce tří let s podmíněným odkladem na pět let uložil Obvodní soud pro Prahu 7 vydavateli české verze Hitlerovy knihy Mein Kampf Michalu Zítkovi. Zároveň mu vyměřil peněžitý trest dva milióny korun. Obvodní soud se tak po novém projednání kauzy rozhodl pro stejný trest jako loni v prosinci. Soud uznal Zítka vinným z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Zítko se proti verdiktu prostřednictvím svého obhájce Tomáše Sokola na místě odvolal k městskému soudu. Pro případ, že by rozsudek nabyl právní moci, ale obžalovaný by stanovenou sumu přesto nezaplatil, uložil mu soud náhradní trest odnětí svobody v délce jednoho roku. Zítko se také podle verdiktu musí dvakrát do roka přihlásit probační úřednici obvodního soudu a osvědčit, že vede řádný život.

Právník ředitele televize Nova byl obviněn z pokusu o poškození věřitele

Z pokusu o poškozování věřitele vyšetřovatel obvinil Aleše Rozehnala, právníka ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Řekla to mluvčí vyšetřovatelů Soňa Jindráková. Za poškozování věřitele může soud uložit od dvou do osmi let vězení. Jindráková potvrdila, že Rozehnalovo stíhání souvisí s dubnovým obviněním Železného z poškozování věřitele. Zatím podle ní není jasné, zda vyšetřovatel podá soudu návrh na vzetí Rozehnala do vazby. Železný je podezřelý, že společnosti Central European Media Enterprises (CME), která se v minulosti podílela na chodu televize Nova, způsobil škodu 23 miliónů dolarů (zhruba 887 miliónů korun). Místo zaplacení této sumy společnosti CME totiž podle vyšetřovatele vystavil směnku lichtenštejnské nadaci Astrona Foundation. Podle informací médií patřil Rozehnal k týmu právníků, kteří měli na starosti přípravu smlouvy s Astronou. Železný uzavřel s Astronou smlouvu po prodeji akcií Nova Consulting společnosti CME Enterprises v říjnu 1997. Pokud by obchod s CME byl zrušen a Železný dostal Novu Consulting zpět, Astrona ji od něj měla za stejnou cenu koupit. Akcie ale ztratily hodnotu, a tak Železný místo nich poskytl Astroně peníze.

Z České televize odcházejí reportéři publicistiky

Výpověď z pracovního poměru v České televizi dalo v pondělí pět reportérů publicistického pořadu Fakta a ke konci listopadu odejdou z České televize. Posledním z důvodů k podání výpovědí byla reportáž o radě pro televizní vysílání a mezinárodní arbitráži, kterou vedení nedovolilo vysílat. Ředitel zpravodajství Zbyněk Honys naopak tvrdí, že chyba je na straně reportérů.

Po havárii vrtulníku s astronauty zůstává v nemocnici šest lidí

Šest lidí stále zůstává v Ústřední vojenské nemocnici v Praze po havárii vrtulníku Mi-8S 28. října v jižních Čechách. Vážný je stále stav letušky, která utrpěla nejtěžší zranění, absolvovala už dvě operace a je udržována v umělém spánku. Zranění utrpěli i další členové posádky, pasažéři, mezi nimi i americký kosmonaut českého původu Eugene Cernan, zatím poslední člověk, co se prošel po povrchu Měsíce, a československý kosmonaut Vladimír Remek. Oba už ale byli propuštěni do domácího ošetření. Vrtulník havaroval nedaleko obce Okrouhlá u Milevska při cestě do Bernartic, rodiště Cernanova dědečka. Hrdinství vojenského policisty Jaroslava Šelonga, který měl zraněné z vrtulníku vytáhnout, ocenil ještě týž den prezident Václav Havel udělením medaile Za hrdinství. I Šelong zatím zůstává v nemocnici.

Pohřešované studenty bude v Albánii hledat další pátrací skupina

Druhou pátrací misi chystají rodiče a přátelé tří českých studentů, kteří se nevrátili z prázdnin v Albánii a od srpna jsou pohřešováni. Pátrání po zmizelých bylo dosud bezvýsledné. Do Albánie ve čtvrtek proto odjede čtyř- až pětičlenný tým, v němž mají být i matky ztracených dětí. Skupina bude v Albánii pobývat minimálně týden. Albánská policie podle českého velvyslanectví v Tiraně v těchto dnech opětovně prověřila všechny informace týkající se možného pohybu Čechů ve vysokých horách v severní části země, ale žádnou konkrétní stopu nenašla. Váňa se zmínil, že má o pohřešovaných kusé informace, které sahají až do půlky září. České velvyslanectví se znovu obrátilo na ministerstvo vnitra i na generální prokuraturu, aby prověřily věznice, nemocnice, oběti trestných činů i nehod. Pátrání zatím nepomohla ani odměna půl miliónu leků, což je asi 150.000 korun, kterou v polovině října vypsala albánská policie za pravdivou informaci vedoucí k objasnění osudu anebo k objevení bratrů Michala a Jana Pavelkových a jejich přítelkyně Lenky Tučkové. O pomoc při pátrání požádali své albánské protějšky prezident Václav Havel a předseda Senátu Petr Pithart.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Očekáváme zpočátku polojasno až skoro jasno, během dne od severozápadu přibývání oblačnosti, postupně v severozápadní polovině Čech s deštěm, na horách sněžení. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů Celsia.