Zprávy Radia Praha

Sněmovna reprezentantů schválila vytvoření rádia pro Afghánistán

Američané specifikovali požadavky na náhradní objekt pro redakci Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Během své cesty po Spojených státech to řekl premiér Miloš Zeman. Ministerstvo obrany podle něj teď zjišťuje, zda má v resortu nemovitost, která by redakci vyhovovala. Premiér nevyloučil, že americká strana během příątích y týdnů vznese oficiální žádost o přestěhování stanice. Miloš Zeman se dnes zřejmě bude bavit o Svobodné Evropě s předsedou zahraničního výboru americké Sněmovny reprezentantů Henrym Hydem. Dolní komora amerického parlamentu totiž včera schválila návrh zákona o vytvoření rozhlasové stanice Rádio svobodný Afghánistán, která by vysílala do Afghánistánu v tamních jazycích paštštině a darí. Vysílání by nejspíše zaštítilo právě Rádio Svobodná Evropa.

Vytvoření Rádia Svobodný Afghánistán bude ale znamenat další zvýšení bezpečnostních opatření v České republice. Ministr vnitra Stanislav Gross dnes Českému rozhlasu řekl, že chce s americkou stranou jednat o maximálním možném zabezpečení samotného vysílání i českých občanů.

Premiér Zeman jednal v texaském Austinu s představiteli Motoroly

Česká republika bude jednou z prvních zemí, na které se společnost Motorola zaměří, až bude uvažovat kam nasměrovat své nové zahraniční investice. To je výsledek středečního jednání premiéra Miloše Zemana v ústředí Motoroly v texaském Austinu. Zástupci společnosti ale jedním dechem dodávali, že průmysl moderních komunikačních technologií je dosud v největší krizi své historie a otázka investic do zahraničí není na programu dne. Podle některých prognóz se toto průmyslové odvětví začne vzpamatovávat během roku 2002, někteří experti ale sázejí spíše na rok 2003. "Je to samozřejmě běh na dlouhou trať," připustil po jednání s Motorolou i premiér Miloš Zeman.

Závod Motoroly v Austinu se zaměřuje na výrobu křemíkových čipů pro mobilní telefony. Celá premiéra Zemana cesta po USA se soustředí na získávání právě investic tohoto typu: "Měly by k nám ve větší míře proudit i investice typu 'špičkové technologie'," řekl premiér po jednání novinářům. Motorola již v České republice investovala. Společnosti na výrobu polovodičů Tesla Sezam a Tesla Terosil v Rožnově pod Radhoštěm však v roce 1999 prodala. Nyní v Rožnově plně vlastní středisko Motorola Czech System Laboratories zaměřené na oblast řízení motorů, drátových a bezdrátových komunikací, telekomunikací a multimédií. Novinářům ve středu představitelé Motoroly řekli, že krize neovlivní činnost Motoroly v ČR. Jinak ale drastické snížení poptávky po křemíkových čipech donutilo společnost propustit několik tisíc zaměstnanců.

Miloš Zeman dostal stetson a pozval texaského guvernéra do ČR

Stetson a čestné občanství amerického státu Texas ve středu převzal český premiér Miloš Zeman od texaského guvernéra Ricka Perryho, který ho přijal ve svém sídle v texaském Austinu. "Dostal jsem klíč od Austinu, a protože jsem pozval guvernéra do České republiky, doufám, že se brzy stane čestným občanem tam," řekl Zeman po jednání novinářům. Texaský guvernér hovořil s českým ministerským předsedou například o možném termínu zvratu recese, která postihla výrobce moderních komunikačních technologií. Právě ty jsou v USA středem zájmu české delegace, která se snaží přilákat výrobce k dlouhodobým investicím do ČR. Perry podle premiéra doufá, že recese odezní v polovině roku 2002. V Texasu žije i velká krajanská komunita a premiér vyjádřil úmysl navázat s krajany v USA užší vztahy.

Český premiér dnes bude ve Washingtonu jednat s podnikatelskými kruhy o privatizaci

Premiér Miloš Zeman uskuteční dnes ve Washingtonu řadu jednání s americkými podnikateli a hospodářskými kruhy. Původně předpokládaná schůzka s představitely firmy Boeing, která vlastní menšinový podíl akcií ve společnosti Aero Vodochody, byla během středy odložena na pátek. Šéf vlády se dnes mimo jiné sejde s viceprezidentem Americké obchodní komory Willardem Workmanem. Tato lobbistická organizace je největším neziskovým obchodním svazem zastupujícím zájmy amerických průmyslníků. Téma jednání bude stejné jako u všech Zemanových amerických schůzek: premiér bude přesvědčovat Workmana a při společném obědě i členy komory o výhodnosti investování v Česku.

Vládní kabinet schválil takřka celou druhou etapu reformy veřejné správy

Vládní kabinet ve středu schválil takřka celou druhou etapu reformy veřejné správy. Zákon o obcích má být podle novely doplněn o nový typ obcí, které by na sebe převzaly větší část působností okresních úřadů, s jejichž zánikem se počítá do konce příštího roku. Oprávnění okresů dohlížet na obecní samosprávu bude převedeno na kraje. Krajský úřad tak bude například moci pozastavit platnost obecní závazné vyhlášky či obecního nařízení, pokud bude v rozporu se zákonem.

Ministři také ve středu schválili návrh novely zákona o utajovaných skutečnostech, která umožní soudní přezkoumání rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), jestliže se proti němu prověřovaná osoba odvolá. Novelu musí ještě schválit parlament. Kabinet tak reagoval na červencový nález Ústavního soudu, který 12. července zrušil pasáže zákona, které občanům odvolání proti rozhodnutí NBÚ znemožňovaly. O přezkoumání prověrek, které provádí NBÚ u osob přicházejících do styku s utajovanými skutečnostmi, budou moci postižení žádat od 1. července 2002. Do té doby mají vláda a parlament připravit a schválit novelu.

Týž den vláda schválila návrh zákona, který umožní transformaci rozpočtových a příspěvkových organizací státu na organizace krajské či obecní. Podle ředitelky majetkoprávního odboru ministerstva financí Sylvy Duškové jde zejména o knihovny, muzea, galerie, domovy důchodců či ústavy sociální péče. Po zániku okresních úřadů ke konci příštího roku tyto objekty přestanou být státními organizacemi a přejdou do působnosti krajů a obcí.

Vláda se rozhodla zabránit účastníkům demonstrací, aby měli zakryté tváře. Podle ve středu schváleného návrhu novely zákona o shromažďování bude zakrytá tvář porušením zákona a účastníci veřejných shromáždění budou povinni se na výzvu policie odmaskovat. Novela také znemožňuje svolavatelům shromáždění blokovat pouhým oznámením akce veřejné prostranství i několik let dopředu. "Je to jeden ze zákonů, který jsem slíbil někdy před rokem při vyhodnocování situace po zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF)," připomněl v této souvislosti ministr vnitra Stanislav Gross. Vnitro tehdy po rozsáhlých demonstracích proti zasedání MMF a Světové banky v Praze žádalo mimo jiné zpřísnění některých pravidel shromažďování.

Platy ústavních činitelů by se v budoucnu měly odvíjet od průměrné mzdy v nevýrobní sféře, a nikoliv od příjmu nejlépe placených státních úředníků jako dosud. Předpokládá to návrh zákona, který dále schválila vláda. Platy prezidenta, ministrů, zákonodárců, soudců Ústavního soudu a dalších ústavních činitelů by tím rostly pomaleji než nyní. Místopředseda vlády Pavel Rychetský novinářům řekl, že předloha rovněž zkracuje ze šesti na tři měsíce dobu, po kdy mohou představitelé státní moci pobírat plnou mzdu v pracovní neschopnosti.

Bezplatná dobrovolnická služba má být v budoucnosti upravena zákonem, jehož návrh dále ministři schválili. Předloha mimo jiné stanoví, že výkon dobrovolnické služby v Česku i v zahraničí bude možný jen prostřednictvím akreditované organizace. Návrh zákona je prvním českým pokusem právně vymezit postavení dobrovolníků. Tito lidé se vydávají například do zemí třetího světa. Pomáhají tam bojovat s chudobou, nemocemi a negramotností nebo likvidovat následky živelních katastrof.

Ministři nepovažují za správné vyjadřovat se k přímé volbě prezidenta republiky. Z tohoto důvodu čtyřkoaliční návrh ústavního zákona neodmítli, pouze k němu vyjádřili výhrady. Změní-li se způsob volby hlavy státu, měly by se například změnit i její kompetence, soudí sociálnědemokratický kabinet.

Vláda rozhodla prodat 59 pct Becherovky Salbu za 1,377 mld. Kč

Vláda rozhodla dokončit privatizaci likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka. 59 procent státních akcií prodá firmě Salb. Společnost, ovládaná francouzským lihovarnickým koncernem Pernod Ricard, zvýšila vzhledem k prodlevě při prodeji druhé tranše akcií cenovou nabídku z jedné miliardy 324 miliónů na 1 miliardu 377 milionů korun. Pernod Ricard odstoupil od požadavků ohledně dodatečných podmínek privatizace a záruk státu za výsledky známkoprávních sporů poté, co kabinet v září rozhodl, že Salbu zbývající státní podíl neprodá.

Stát prodá automobilku Tatra americké SDC International

Česká konsolidační agentura a dceřiná firma FNM Kras Brno prodá americké společnosti 91,61 procenta akcií Tatry Kopřivnice. SDC doporučila vládě poradenská společnost Odien i dozorčí rada České konsolidační agentury. Americká firma se o Tatru zajímala od roku 1998.

Na protipovodňovou prevenci dá vláda do roku 2005 čtyři miliardy

Více než čtyři miliardy korun hodlá vláda vydat v rozmezí let 2002 až 2005 na protipovodňová opatření. Kabinet ve zprávě pro Poslaneckou sněmovnu uvádí, že zhruba polovinu financí získá ze státního rozpočtu, účtu Státních finančních aktiv a příjmů správců vodních toků. Dvě miliardy si pak vláda hodlá půjčit od mezinárodních finančních institucí.

Vláda již na jaře předložila materiál, který uvádí, že na obnovu vodních toků po povodních z let 1997 a 1998 bude zapotřebí celkem 6,6 miliardy korun. Do konce roku 2000 byla přitom provedena obnova za 4,25 miliardy korun, což představuje 65 procent vyčíslených potřeb. Protipovodňová opatření by se měla zdokonalovat až do roku 2010 a měla by státní pokladnu přijít celkem na 10,7 miliardy korun.

Sněmovna v pátek projedná druhou verzi rozpočtu s nižším schodkem

Vláda zaslala ve středu Poslanecké sněmovně druhou verzi návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok. Rozpočet, který počítá se schodkem 46,2 miliardy korun, příjmy 701,9 miliardy a výdaji 748,1 miliardy korun, bude sněmovna projednávat v pátek na mimořádné schůzi. První verzi rozpočtu sněmovna vládě vrátila v polovině října. Návrh počítal s deficitem 52,2 miliardy. Poslanci však měli k předloze mnoho připomínek. Vrátili ji proto vládě i s několika doporučeními na změnu příjmů a výdajů. Ministerstvo financí rozpočet přepracovalo tak, že výsledný deficit byl sice 46,2 miliardy korun, ale počítal s příjmy 705,2 miliardy a výdaji 751,4 miliardy korun. Vláda ale nakonec příjmy a výdaje snížila a schodek zachovala. O šest miliard nižšího deficitu rozpočtu vláda docílila snížením odhadu letošní ztráty České konsolidační agentury tak, jak jí doporučili poslanci. Bez zahrnutí ztráty ČKA je výsledný deficit rozpočtu deset miliard korun v souladu s dohodou vládní sociální demokracie a opoziční Občanské demokratické strany.

Ministr Kužvart oznámil úspěšnou ratifikaci Kjótského protokolu

OSN potvrdila vládě České republiky úspěšnou ratifikaci Kjótského protokolu, jehož smysl je zajistit redukci tzv. skleníkových plynů. Účastníkům konference OSN o klimatických změnách to ve středu v marockém Marrákeši oznámil ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart. Konference byla zahájena 29. října. Na úrovni odborníků se na ní zatím podařilo dohodnout, jak budou kontrolovány závazky vyplývající z Kjótského protokolu. Text dohody byl předložen ministrům životního prostředí.

Kjótský protokol byl podepsán roku 1997 a předpokládá, že průmyslové státy v letech 2008-2012 zredukují vypouštění škodlivých plynů o 5,2 procenta ve srovnání s rokem 1990. O redukcích pro období 2013-2018 se má jednat v roce 2005. Do pátku, kdy konference končí, má být znám text pravidel, podle nichž bude dohoda z Kjóta plněna. Po ratifikaci jednotlivými vládami se má stát tento text od poloviny příštího roku mezinárodním zákonem. Na hodnotě mu ubírá postoj USA, které v březnu od dohody z Kjóta odstoupily, ačkoli jsou producenty 30 procent škodlivých plynů. Žádají další vědecké studie na téma znečišťování a tvrdí, že požadavky z Kjóta ohrožují jejich průmysl. Uložením listin v sídle OSN splnila ČR poslední podmínku k ratifikaci Kjótského protokolu a je první ze zemí Visegrádu, která ratifikaci dokončila.

Senátor Žantovský a spojenecký velitel Deverell se shodli na nutné profesionalizaci armády

Česká armáda by se měla rychle profesionalizovat. Pouze profesionální vojenské jednotky se totiž mohou úspěšně vyrovnat s úkoly, které vyplývají ze změněné bezpečnostní situace po teroristických útocích na USA. V Praze se na tom ve středu shodli vrchní velitel spojeneckých sil NATO v severní Evropě Jack Deverell a předseda senátního výboru pro obranu Michael Žantovský. "Shodli jsme se na tom, že i pro tuto novou hrozbu je o to důležitější postupovat rychle s profesionalizací, protože s takovýmito úkoly se mohou vyrovnat jenom profesionální jednotky," řekl Žantovský. Za problém podle něj Deverell označil armádní bezpečnostní prověrky. Žantovský ale podotkl, že v legislativní oblasti díky novelám zákona o utajovaných skutečnostech tento problém není.

Jack Deverell také ve středu navštívil 73. záchrannou a výcvikovou základnu v Rakovníku. Ocenil možnosti, které civilní ochrana dává při hrozbě teroristických útoků, a byl překvapen tím, jak jsou vojáci trénovaní a motivovaní. Poznamenal, že právě tento typ jednotek může usnadnit integraci české armády do NATO.

Náčelník české armády generál Jiří Šedivý ČTK řekl, že převzetí základen civilní ochrany armádou se ukázalo být po teroristických útocích na Spojené státy jako správné.

Žantovský: Lotyšsko má velmi dobrou šanci stát se členem NATO

Lotyšsko má stejně jako další kandidátské země velmi dobrou šanci stát se členem Severoatlantické aliance již na jejím summitu, který se bude příští rok konat v Praze. Uvedl to ve středu předseda senátního výboru pro obranu Michael Žantovský po setkání s lotyšským ministrem obrany Girtsem Kristovskisem. Rozšíření NATO bude ale "do jisté míry" záviset na vývoji současné bezpečnostní situace po teroristických útocích na USA, podotkl Žantovský. Bude podle něj také záležet na tom, zda veřejné mínění v členských zemích NATO zůstane rozšíření aliance nakloněno. Lotyšsko má v úsilí stát se členem NATO politickou podporu ČR, podotkl Žantovský.

Policie zkoumá, odkud pochází nalezený mimořádně kvalitní heroin

Původ kilogramu vysoce kvalitního heroinu, který nalezla policie při říjnovém drogovém zátahu Mamut v Teplicích a v Praze, zkoumá policie. Jeho složení je totiž zcela odlišné od dříve zabavených drog. ČTK to ve středu řekl ředitel národní protidrogové centrály Jiří Komorous. Na dotaz, zda heroin mimořádné kvality nepochází z očekávané zásilky levných drog z Aghánistánu řekl: "My to nevíme určitě...jsou to zatím spekulace".

Komorous již dříve uvedl, že afghánské drogové mafie před zahájením odvetných útoků Spojených států zřejmě poslaly do Evropy velké množství heroinu, aby si zajistily přísun peněz. Podle něj by se drogy měly do Evropy dostat přes Českou republiku. Právě ČR by se mohla podle policejních informací brzy stát další vstupní branou drogových cest do Evropy.

ČSÚ: Růst inflace v říjnu zpomalil na 4,4 procenta meziročně

Růst inflace se zpomalil. Minulý měsíc podle statistického úřadu vzrostly spotřebitelské ceny o 4,4 procenta. Zářijová inflace byla o 3 desetiny procenta vyšší.

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 8,4 procenta z 8,5 procenta

Míra registrované nezaměstnanosti v ČR ke konci října mírně klesla na 8,4 procenta, když v letošních předchozích třech měsících byla 8,5 procenta. Proti loňskému říjnu nezaměstnanost klesla rovněž o 0,1 procentního bodu. Informace o vývoji nezaměstnanosti dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Úřady práce ke konci října evidovaly 437.299 uchazečů o práci, což je o 3173 osob méně než ke konci září a o 7875 méně než v loňském říjnu.

Nový vlastník Telecomu by mohl být znám v květnu

Jméno nového vlastníka Českého Telecomu bychom mohli znát příští rok v květnu. Podle náměstkyně ministra dopravy a spojů Marcely Gürlichové měl ministr financí kupce Telecomu oznámit do konce října. Proces se ale zdržel kvůli jednání Telecomu o koupi 49-ti procentního podílu v Eurotelu. V polovině listopadu by měla vláda o posunutí termínu jednat. Gürlichová sdělila, že pro budoucího majitele Telecomu bude důležité mít v Eurotelu manažerskou kontrolu, kterou Telecom, přestože vlastní 51procentní podíl, nemá a získal by ji až koupí zbylého podílu. Telecom se teď snaží snížit v červenci dohodnutou cenu za 49 procent Eurotelu z téměř jedné a půl miliardy dolarů na miliardu sto miliónů.

V Praze začal 4. ročník festivalu swingové hudby

Revivalová kapela Bratislava Hot Serenaders zahájila ve středu večer v pražském Národním domě na Vinohradech 4. ročník festivalu swingové hudby. Třídenní přehlídka získala účastí předních souborů z Česka i ze zahraničí renomé a stala se místem setkávání jazzových fanoušků. V přeplněném sále se pak představili členové nejpopulárnějšího nizozemského dixielandu Dutch Swing College Band, který vystřídal X-tet Víta Fialy. V jeho doprovodu připomněli známá dueta Elly Fitzgeraldové a Louise Armstronga americký zpěvák Lee Andrew Davison a sólistka Swing Bandu Ferdinanda Havlíka Eva Dostálová. Vyvrcholením úvodního večera byli členové orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky a Sestry Havelkovy.

Bohatý program je připraven i na čtvrtek, kdy se představí například český Frank Sinatra Laďa Kerndl a Swing Band Ferdinanda Havlíka. Závěrečný páteční večer nabídne jako hlavní hvězdu letošního festivalového ročníku vystoupení australského multiinstrumentalisty Jamese Morrisona. Doprovodí ho Big Band Českého rozhlasu Felixe Slováčka.

Hudebníka Gustava Broma připomíná nová brněnská výstava

Legendárního kapelníka, jazzmana a skladatele Gustava Broma připomíná výstava, která dnes večer začala v objektu IBC v brněnské ulici Příkop. Návštěvníci si do 22. listopadu mohou prohlédnout dokumenty, které zapůjčila Jazzová sekce - Artforum Praha. Brom by se letos v květnu dožil 80 let. Na deseti panelech je k vidění zhruba 100 fotografií z jeho života, jeho osobní věci, například čepice a brýle, a také zlatá deska za prodané hudební nosiče. Expozici uzavírá snímek hudebníkova hrobu na brněnském Ústředním hřbitově. Na výstavě nechybí Bromovo kapelnické heslo: U každé kolektivní činnosti je úspěch záležitostí všech, ale za neúspěch může jedině vedení.

Gustav Brom (1921 až 1995) svůj profesionální orchestr založil v roce 1940. Vedl ho nepřetržitě 55 let. Soubor pod jeho vedením absolvoval přes 250 zahraničních turné. Jeho nahrávky se objevily na více než 570 titulech zvukových nosičů. Zejména v 60. a 70. letech byl Orchestr Gustava Broma hodnocen mezi deseti nejlepšími jazzovými kapelami na světě. Za dědice své taktovky Brom před sedmi lety určil Vlada Valoviče. Nový kapelník zachoval česko-slovenské složení tělesa a podle mínění odborníků udržel i vysokou úroveň orchestru.

ČT uvede v rámci cyklu Předčasná úmrtí také portrét Mejly Hlavsy

Necelých devět měsíců po smrti legendárního hudebníka Milana "Mejly" Hlavsy natočil režisér Václav Kučera vzpomínkový dokument zabývající se životními osudy i posledními okamžiky nestora českého undergroundu. Snímek Mejla Hlavsa uvede Česká televize v lednu jako poslední díl cyklu Předčasná úmrtí. Ve filmu se vedle členů skupiny Plastic People Of The Universe, jejímž byl Hlavsa zakládajícím členem, objeví například velvyslanec v USA Martin Palouš, jeho předchůdce Saša Vondra či evangelický kněz Svatopluk Karásek.

Mejla Hlavsa účinkoval vedle "plastiků" také ve skupinách Blue Monsters a The Vagabunds, později spolupracoval s Garáží, Půlnocí a DG-307. Mezi nejznámější alba, na nichž se s těmito formacemi podílel, patří Pašije, Půlnoční myš a Uměle ochuceno.

Ze sportu:

Květoslava Hrdličková porazila na úvod finálové skupiny Fed cupu ruskou tenistku Jelenou Bovinovou po téměř dvou a půl hodinách 3:6, 6:1 a 8:6.

Denisa Chládková nevydržela vysoké tempo utkání s Jelenou Dementěvovou a v souboji jedniček prohrála ve třech setech 4:6, 6:4 a 1:6. České tenistky hrají s Ruskem v duelu finálové skupiny Fed Cupu po dvouhrách nerozhodně 1:1 a o výsledku rozhodne čtyřhra.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Převážně zataženo, na většině území občas déšť, nebo mrholení, později na hřebenech Krušných hor opět sněžení. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio