Zprávy Radia Praha

Sněmovna schválila druhou verzi rozpočtu na rok 2002

Poslanecká sněmovna podle očekávání schválila v prvním čtení druhou verzi vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok. Rozpočet počítá se schodkem 46,2 miliardy korun, příjmy 690,4 miliardy a výdaji 736,6 miliardy korun. Schodek je proti prvnímu návrhu nižší o šest miliard korun. O přijetí rozpočtu rozhodli vedle vládních sociálních demokratů také poslanci ODS. Proti hlasovali všichni zákonodárci čtyřkoalice a komunisté nehlasovali. Schválená podoba zákona se liší od vládního návrhu s příjmy 701,9 a výdaji 748,1 miliardy korun tím, že již neobsahuje dotace pro kraje. Příjmy krajům nově zabezpečuje sněmovnou schválená novela zákona o rozpočtovém určení daní.

Poslanecká sněmovna také schválila vládní novelu celního zákona, která má zjednodušit existující celní postupy a sladit tuzemskou celní legislativu s právem Evropské unie. Změny proti dosavadnímu zákonu se týkají například zpřesnění práce celníků a pravidel vpouštění zboží do oběhu v ČR. Podnikatelé by podle vládní novely například mohli dovážet zboží přes hranice, aniž by museli při každé cestě na celnici. Na celní úřad by poslali jen jednou měsíčně elektronicky celní prohlášení. Při udělení maximální výhody by si podnikatel dokonce mohl podle navrhované novely sám spočítat výši daní a cla, které zaplatí na účet celního úřadu.

Vláda bude i dále hájit návrh nižšího objemu mezd

Vláda bude i v dalších rozpočtových čteních hájit svůj návrh nižšího objemu mezd pro státní sféru v roce 2002. Řekl to na tiskové konferenci vicepremiér Vladimír Špidla. Jednání s odboráři nicméně budou pokračovat a nelze předvídat, v jaké podobě bude rozpočet nakonec schválen, dodal Špidla. Druhý návrh rozpočtu zatím počítá s objemem peněz na mzdy státních zaměstnanců zhruba 90 miliard korun, což proti původní verzi představuje pokles o 1,5 miliardy korun. To se nelíbí školským ani zdravotnickým odborům, které jsou ve stávkové pohotovosti. Vládní návrh podle Špidly zaručí růst objemu mezd o 7,5 procenta proti letošnímu roku. Reálné mzdy by se tak měly zvýšit o tři procenta.

Miloš Zeman: Atta plánoval v Praze útok na budovu Rádia Svobodná Evropa

Muhammad Atta, jeden z teroristů, kteří unesenými letouny zničili mrakodrapy Světového obchodního střediska v New Yorku, plánoval útok proti budově Rádia Svobodná Evropa v Praze. Televizní stanici CNN to řekl český premiér Miloš Zeman, který je na týdenní návštěvě Spojených států. Zeman uvedl, že Atta přicestoval do Prahy jednou nebo dvakrát a kontaktoval tam iráckého agenta nikoli proto, aby plánoval útok proti Světovému obchodnímu středisku, nýbrž proti budově Rádia svobodná Evropa. "Existovaly plány na použití nákladního vozu se standardními výbušninami ke zničení budovy Rádia svobodná Evropa," řekl Zeman CNN. Budova ležící v centru Prahy je nyní střežena policií a armádou. O možnosti útoku proti ní se spekulovalo už dříve v souvislosti se zahájením vysílání pro Irák z Prahy.

Premiér Miloš Zeman vyslovil v rozhovoru pro CNN nepřímý souhlas s vysíláním Rádia Svobodná Evropa pro Afghánistán v rámci potírání terorismu. Řekl, že z Prahy se vysílá do Iráku a Íránu a do dalších zemí, a nevidí proto důvod, proč by se nemohlo vysílat do Afghánistánu.

Vysílání Svobodné Evropy z Prahy je pro Česko ctí, míní prezident

Pro Českou republiku je podle prezidenta Václava Havla ctí, že Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda vysílá své pořady z Prahy. Pokud by se vysílání této stanice rozšířilo o Afghánistán, byl by to podle něj jen další příspěvek České republiky v boji proti terorismu. ČTK to řekl mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. "Podle pana prezidenta šíří Rádio Svobodná Evropa poselství pravdy, a to je nesmírně důležité," uvedl. Havel je podle něj navíc přesvědčen o tom, že Česko umožnilo stanici vysílat z Prahy bez ohledu na to, do kterých zemí bude signál mířit. O obnovení vysílání Svobodné Evropy do Afghánistánu se v Kongresu Spojených států hovoří od 10. října. Podle kongresmanů je vysílání pro Afghánistán nezbytné k tomu, aby Afghánci měli necenzurované informace o vládním hnutí Taliban a znali cíle amerických vojenských operací.

Jiří Kolář: Nynější bezpečnostní opatření u Svobodné Evropy postačují

Bezpečnostní opatření přijatá k ochraně Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) se nyní nebudou zpřísňovat. A to ani v případě, že by z pražského sídla RFE/RL začalo zamýšlené vysílání Rádia Svobodný Afghánistán. Na páteční tiskové konferenci po jednání ústředního krizového štábu to řekl policejní prezident Jiří Kolář. "V současné době nemáme informace - ani v souvislosti s tím, že by došlo k nějakému novému typu vysílání - že by se ta rizika zostřila," prohlásil Kolář. Předeslal, že přijatá opatření plně odpovídají rizikům, jež objektu hrozila. Bezpečnostní opatření se tudíž podle něj měnit nyní nebudou.

Miloš Zeman: Teroristé by svoje peníze do českých bank nedali

I při snížené inteligenci by teroristé peníze do českých bank nedali, protože viděli, jak v minulosti fungují, řekl český premiér Miloš Zeman během návštěvy Spojených států na dotaz, zda úřady objevily jejich účty v českých peněžních ústavech. "Nejsem si vědom takových případů," odpověděl Zeman na dotaz, zda se tam teroristické peníze našly. "Také si uvědomte, že při minulém stavu českého bankovního sektoru a ani při předpokládané nižší inteligenci teroristů není pravděpodobné, že by používali právě český bankovní sektor k těmto operacím," uvedl Zeman. Dodal, že teroristé by patrně volili jiné bankovní ústavy, které poskytují anonymitu.

Premiér Miloš Zeman podpořil ve Washingtonu rozhodnutí české vlády o prodeji českého výrobce nákladních automobilů Tatry Kopřivnice americké společnosti SDC International, Inc., protože jejím strategickým investorem je společnost Terex, jejíž výrobní program si s výrobky Tatry nekonkuruje, nýbrž je doplňuje. "Není to společnost, která kupuje tento podnik, aby ho uzavřela," řekl k Terexu premiér po setkání s jejími zástupci během své návštěvy Spojených států. Terex podle něho přejímá zodpovědnost za Tatru. Právě Terex jako kapitálově silná společnost je podle něj schopna zajistit rozvoj Tatry. Zeman kdysi kritizoval možnost prodeje české automobilky SDC, protože ji považoval za společnost s prázdnou skořápkou.

Miloš Zeman hájil při setkání se zástupci americké společnosti Duke Energy, která se uchází privatizaci českého plynárenství, rovnost soutěžních podmínek pro všechny zájemce. "Pravidla jsou pro každého uchazeče stejná," řekl na brífinku ve Washingtonu, kde pokračuje jeho týdenní návštěva Spojených států. Zájemci o plynárenskou společnost Transgas a distribuční firmy budou muset předložit závaznou nabídku na začátku prosince.

Jen hromádka písku zatím označuje v parku před washingtonským sídlem Světové banky místo, kde má v budoucnosti stát socha prvního prezidenta Československa Tomáše Garrigua Masaryka. Prostranství navštívil premiér Miloš Zeman, který během pracovní cesty po USA jednal i se zástupci Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. "Je to dar České republiky Spojeným státům," řekl ČTK Milton Cerny, předseda prestižní krajanské společnosti Američtí přátelé České republiky, která se o vztyčení Masarykovy sochy zasazuje. Sdružení stále jedná s vedením Národní galerie o předání Masarykovy sochy z dílny českého umělce Vincence Makovského. Krajanské sdružení si klade za cíl informovat a vzdělávat americká média a politiky o úspěších a ambicích České republiky. Sdružení má své webové stránky na adrese www.afocr.org/american.htm.

Z 5. praporu českých SFOR je v Bosně už jen 200 vojáků

Jen asi 200 českých vojáků z původně pětisetčlenného 5. mechanizovaného praporu nyní působí na území Bosny a Hercegoviny. Jak ČTK řekl velitel praporu Antonín Vícha, vojáci hlavně likvidují své základny v Bosanské Krupě a Donje Ljubiji a připravují materiál pro transport zpět do ČR a do jugoslávské provincie Kosovo. Základnu v Bosanské Krupě čeští vojáci nyní upravují do původního stavu a opustí ji za několik dní. Zbytek vojáků odjede z Bosny 3. prosince. Ještě po nich, asi v polovině prosince, odletí piloti s vrtulníky. V oblasti zůstane jen několik českých vojáků na velitelství mnohonárodní divize a v jednotce pro civilně-vojenskou spolupráci (CIMIC) v Prijedoru.

Češi se účastní misí v Bosně od roku 1996, kdy zahájili svou účast v tehdejší misi IFOR. Vláda se letos rozhodla ukončit českou účast v misi v Bosně a posílit podíl v misi KFOR v Kosovu. Důvody jsou především finanční, resort obrany tak ušetří.

Bitevní letoun L-159 je podle vojenských pilotů bezpečný

Bitevní letoun L-159 Alca, o němž se nedávno kriticky vyjádřil ministr obrany Jaroslav Tvrdík, je podle vojenských pilotů bezpečný. Technické problémy, které se objevily, nejsou životu nebezpečné, řekl ČTK zástupce velitele 42. stíhací letky čáslavské základny taktického letectva Jaroslav Svoboda. Problémy se podle něj týkají především elektrického a elektronického vybavení letadla. Z hlediska nových technologií, nových navigačních a zbraňových systémů a práce v pilotní kabině je ale bitevník jednoznačně krokem dopředu, řekl Svoboda. V některých směrech podle něj předčí letouny, které používá NATO.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík v pondělí uvedl, že s určitou nadsázkou jsou letouny L-159 nebezpečnější pro uživatele než pro potenciálního nepřítele. Jeho slova odsoudili nejen opoziční poslanci, ale i představitelé a odboráři Aera Vodochody, které je vyrábí. Šéf firmy Antonín Jakubše nicméně určité technické problémy těchto strojů připustil. Armáda jich dosud převzala 24, celkem má získat 72 těchto letadel.

EIU: Česká republika bude dominovat jako příjemce investic

Česká republika bude spolu s Maďarskem a Polskem dominovat jako příjemce zahraničních přímých investic mezi zeměmi střední a východní Evropy i v příštích letech. Odhaduje to britská Economist Intelligence Unit (EIU) ve své "východoevropské investorské bibli", kterou v Londýně představila odborné veřejnosti. Přímé zahraniční investice (FDI) do střední a východní Evropy budou i v příštích letech vysoké, protože oblasti se příliš nedotknou dopady 11. září, zdůraznil ředitel publikací EIU Daniel Franklin jeden z klíčových závěrů nové publikace East European Investment Prospects (Východoevropské investiční vyhlídky), která se zabývá podrobně 27 státy oblasti. Ředitel EIU pro východní Evropu Laza Kekic řekl, že Česká republika je nyní mezi největšími příjemci přímých zahraničních investic nejen ve svém regionu, ale v poměru k hrubému domácímu produktu vůbec na světě. Pro příští čtyři roky odhaduje roční příliv asi pěti miliard dolarů. S tím, jak skončí privatizační příležitosti, nastoupí investice "na zelené louce" od investorů, kteří už ustavili svou přítomnost v oblasti, soudí EIU.

Británie obnovila kontroly na ruzyňském letišti

Britští konzulární úředníci od čtvrtka na ruzyňském letišti opět kontrolují cestující do Spojeného království. Mluvčí britského velvyslanectví Zbyněk Havránek ČTK řekl, že kontrola je namátková a nedá se tvrdit, že ji vyvolal vzrůstající počet českých žadatelů o azyl ve Velké Británii. Jak dlouho budou kontroloři v Ruzyni, nechce velvyslanectví uvést. "Není zatím stanoveno žádné datum, je to dočasné operativní opatření. Doufám, že bude krátkodobé," uvedl Havránek. Británie pozastavila předběžné letištní kontroly v září s tím, že je může kdykoli bez varování obnovit. Nemusí mít ani konkrétní důvody, kvůli nimž se do Prahy vrací. Třídenní namátkovou kontrolu provedla naposled na ruzyňském letišti v polovině října. Spojené království po dohodě s českou vládou zavedlo kontroly v červenci. Odůvodnilo to tím, že se neúměrně zvýšil počet Čechů žádajících o azyl. Británie se opatřením, které vyvolalo kritiku Romů, ochránců práv i některých politiků, snaží zabránit zneužívání svého azylového systému.

Orgán OSN odsoudil ČR za restituční zákonodárství

Výbor pro lidská práva, který je orgánem v Ženevě zasedající Komise OSN pro lidská práva, podle informací pátečního německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung odsoudil Českou republiku za restituční zákonodárství podmiňující vracení majetku českým státním občanství. Německý opoziční konzervativní blok CDU/CSU, který obvykle obhajuje zájmy Němců vysídlených po válce ze zemí střední a východní Evropy, zjištění OSN uvítal. Na základě případu Karla Des Fours Walderode ženevský výbor pranýřoval Prahu za nedodržování mezinárodního paktu o občanských a politických právech z roku 1966 v českém zákonodárství. Výbor vyzývá ČR, aby v restitučním případě Walderodeho, který se roku 1996 na ženevský orgán obrátil, neprodleně vrátila jmění a odškodnila dědice mezitím zemřelého vlastníka. Dal Praze 90tidenní lhůtu na to, aby informovala o opatřeních, která přijala.

Zahrnutí otázky JETE do smlouvy EU-ČR spíše nereálné

Šéf poslaneckého klubu opozičních sociálních demokratů (SPÖ) Josef Cap označil za "spíše nereálné" úsilí rakouského kancléře Wolfganga Schüssela zahrnout závěrečnou dohodu mezi Rakouskem a Českou republikou o hodnocení jihočeské elektrárny Temelín do smlouvy o přistoupení mezi Českem a Evropskou unii. Cap také řekl, že sociální demokraté zvažují možnost podat návrh na vypsání nových voleb, a to nejen kvůli postoji vlády k Temelínu. "Tato perspektiva se stává stále reálnější," zdůraznil k možnosti zkrácení funkčního období nynější spolkové vlády, která by měla být v úřadu do podzimu 2003.

Podobně jako SPÖ se skepticky staví k možnému zahrnutí výsledků procesu z Melku do smlouvy o přistoupení ČR do unie také rakouští Zelení. "Návrh skrývá nebezpečí opětného podvodného řešení," zdůraznila ekologická mluvčí a poslankyně Zelených Eva Glawischnigová.

Dolnorakouský průzkum: Obyvatelé se Temelína nebojí

V zásadním rozporu s tvrzeními rakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín a s výsledky jimi organizovaných tendenčních průzkumů jsou údaje prezentované generálním tajemníkem Rakouské společnosti pro evropskou politiku Gerhardem Bauerem. Podle agentury APA v dolnorakouském St. Pöltenu na základě reprezentativního průzkumu veřejného mínění uvedl, že obyvatelé Dolních Rakous, sousedících s Českou republikou a Slovenskem, zaujímají ve své většině pozitivní postoje k chystanému rozšíření Evropské unie a nesdílejí uměle vytvářené obavy ze vstupu nových členů do unie. Co víc - účastníci průzkumu se ve velké většině shodli na tom, že jaderná elektrárna Temelín pro ně "nehraje žádnou roli", ale je to jen "téma mezi Prahou a Vídní, případně mezi Prahou a Bruselem". Bauer vyjádřil vděčnost ministru životního prostředí Wilhelmu Moltererovi za jeho nedávné prohlášení, podle něhož má každá země svrchované právo rozhodovat o svých energetických zdrojích.

Britské kritiky o novém nastudování Prodané nevěsty v Royal Opera

Za barvité označuje britský list The Guardian nové nastudování Prodané nevěsty Bedřicha Smetany v londýnské Královské opeře. The Independent, Financial Times i The Guardian oceňují taktovku sira Charlese Mackerrase, který dodal představení rytmus, ale Financial Times soudí, že opera má štěstí, že ji nenavštěvuje mnoho rázovitých vesničanů, protože jinak by ji za tuto produkci museli žalovat. Kritiky oceňují, že opera v případě Prodané nevěsty změnila své principy, podle nichž v posledních letech zásadně zpívala opery v originále, a dala nyní prostor novému anglickému překladu této české národní opery.

Muž mnoha uměleckých profesí, světoobčan Peter Ustinov je v Praze

Do Prahy přicestoval legendární britský herec, dramatik, režisér a spisovatel sir Peter Ustinov. Letošní osmdesátník uvede v sobotu večer na jevišti Státní opery v rámci divadelního festivalu německého jazyka recitál, nazvaný podle známých hudebních skladeb "Obrázky z výstavy, Karneval zvířat". Svým vyprávěním je probouzí k životu a přibližuje dnešním posluchačům. Podobnou one man show tu měl Ustinov před deseti lety, kdy se ve dvouhodinovém monologu pointovaných příběhů a miniaturních hereckých etud představil jako vtipný vypravěč, pohotový glosátor a vynikající imitátor světových politiků. Bývalé Československo navštívil Ustinov poprvé v roce 1947 s delegací přehlídky britského filmu.

Česká studentka postoupila do finále soutěže Život ve vesmíru

Šestnáctiletá studentka Veronika Janáková z Frenštátu pod Radhoštěm postoupila v Ženevě do finále evropské soutěže Život ve vesmíru. Její literární práce nazvaná První kontakt se utká spolu s dalšími 14 projekty o hlavní výhru, kterou je cesta do Jižní Ameriky. ČTK o tom ze Ženevy informoval Štěpán Kovář z České astronomické společnosti. Soutěž hostí od středy Evropská laboratoř pro nukleární výzkum (CERN). Na dva vítěze čekají dvě atraktivní ceny - prohlídka Evropské jižní observatoře v Chile nebo kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně.

Do Prahy jede vánoční strom

Z Velkých Karlovic se vydal na cestu do Prahy pětatřicetimetrový smrk horský. V hlavním městě ozdobí v předvánočním období Staroměstské náměstí. "Je to náš zelený dar Pražanům," řekl ČTK starosta obce Miroslav Koňařík. Strom podle místních lesáků rostl na Valašsku zhruba 110 let. Kmen smrku o průměru jeden metr měří po obvodu asi tři metry. "Jeho hmotnost jsme odhadli na více než šest tun. Musely si s ním poradit při kácení dva jeřáby, které ho dřevorubcům Jindřichu Kretíkovi a Antonínu Drozdovi při kácení přidržovaly. Jinak by se polámaly až desetimetrové větve," dodal Koňařík. "V sobotu nás čeká nejobtížnější úsek přes Prahu. Poté odborníci strom na Staroměstském náměstí postaví a ozdobí," řekl ČTK. Smrk v neděli rozsvítí pražský primátor Jan Kasl.

Japonec Takahaši porazil v Pelhřimově českého obra Svátu

Japonský rekordman Šinya Takahaši v Pelhřimově porazil v pojídání párků Rudolfa Svátu z Prahy. Pětapadesát kilogramů vážící Asiat za deset minut spořádal 56 nožiček párků o celkové hmotnosti 3,136 kilogramu. Přes 180 kilogramů vážící Čech jich snědl 17, řekl ČTK prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek. Agentura je správcem české databanky Guinnessovy knihy rekordů. Japonec vypil během klání dva litry vody, Sváta párky zapíjel pivem. Neobvyklé klání v Pelhřimově natáčela japonská televize. Třicetiletý Japonec se utkal se svými konkurenty již v Austrálii, Číně, Hongkongu i Thajsku a zatím ho nikdo nepokořil, uvedl Marek.

Ze sportu:

Ve zbrusu nových oblecích přiletěla do Bruselu výprava českých fotbalistů k prvnímu ze dvou barážových zápasů o postup na mistrovství světa. Všichni doufají, že český tým v duelu s Belgií potvrdí roli favorita a že se v elegantním oblečení ukáže i na světovém šampionátu v Japonsku a Koreji.

Kladenský trenér Zdeněk Vojta se stal po Jaroslavu Liškovi v Plzni druhým odvolaným koučem v letošním ročníku domácí hokejové extraligy. Nahradí ho Jaromír Šindel, který povede mužstvo společně se Zdeňkem Müllerem. Oba v novém působišti podepsali smlouvy do konce dubna 2003 s jednoroční opcí.

Být hokejistou v Rusku znamená hodně sebezapření, hodně odříkání, hodně dřiny a hodně pobytu mimo domov. Český trenér Vladimír Vůjtek to poznal po půlroční práci s nejlepším ruským klubem Lokomotiv Jaroslavl. Pověstné pobyty na základnách, neustálé cestování po obrovské zemi a život mnohdy daleko od domova však kluby kompenzují dobrými platovými, pracovními i životními podmínkami.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Většinou polojasno, ojediněle při zvětšené oblačnosti sněhové přeháňky. Teploty nula až plus 5 stupňů Celsia.