Zprávy Radia Praha

Premiér Zeman jednal v Bratislavě o EU, NATO, hranicích i borovičce

Český premiér Miloš Zeman se v Bratislavě se svým protějškem Mikulášem Dzurindou dohodl, že vzájemná podpora a koordinace na cestě Česka a Slovenska do Evropské unie budou prioritou vzájemných vztahů. O přijetí sice rozhodnou členské země, ale podle českého premiéra je momentálně vyšší pravděpodobnost společného vstupu obou republik do unie než třeba před rokem. Zeman však varoval, že výsledek slovenských voleb v září 2002 nebude pro šance Bratislavy v integraci "zcela neutrální faktor". Vyhnul se ale jakékoli zmínce o favoritu voleb Vladimíru Mečiarovi, za jehož vlády byla Bratislava kvůli nedostatkům v demokracii opominuta při rozšíření NATO. Jednání obou ministerských předsedů zcela nevyjasnilo otázku případného zpřísnění hraničního režimu mezi oběma republikami či zpřísnění podmínek pro zaměstnávání Slováků v Česku. Zeman sice ubezpečil, že víza Slovákům nehrozí a nadále jim na hranicích bude stačit občanský průkaz. Ale o opatřeních proti nelegální migraci i o pracovních povoleních pro Slováky mají ještě ve čtvrtek jednat ministři vnitra obou zemí. Do diskuse se zapojil po přijetí českého premiéra i prezident Schuster. V souvislosti s možnostmi ovlivnit propustnost hranic vůči nelegální migraci český premiér na tiskové konferenci po jednání s Dzurindou pokládal za vhodné připomenout, že hrozba českých víz přiměla Bukurešť k razantním opatřením, po nichž počet nelegálních rumunských migrantů v České republice klesl o dvě třetiny. Oba premiéři si pochvalovali pravidelnost svých setkání; Zeman přitom žertoval, že se slovenským kolegou se vídá pomalu častěji než s vlastní manželkou. Šéfové vlád ocenili "90procentní" úspěšnost v rozvoji nadstandardních vztahů, jakož i fakt, že poprvé po letech poklesu zase stoupá vzájemný obchod. Zeman si však postěžoval na slovenské ministerstvo financí, kde od dubna leží český návrh na společné vymáhání daňových nedoplatků; Dzurinda přislíbil nápravu. Český ministerský předseda se rovněž setkal s předsedou parlamentu Jozefem Migašem a přednášel ve Slovenské společnosti pro zahraniční politiku na téma ČR a budoucnost Evropy. Integrovaná Evropa má být podle Zemana "čímsi jako evropský Commonwealth - soustátím, které bude mít jednotnou ústavu", společnou měnu a zahraniční, obrannou, sociální a ekologickou politiku. Zeman nezklamal očekávání slovenských novinářů a opět se pustil do hodnocení kvalit slovenského piva. Tentokráte prozradil, že jeho dva roky starý výrok o popradském pivu, které nepovažuje za dobré na rozdíl například od Zlatého bažanta či vynikajících slovenských vín, pramenil ze skutečnosti, že členové jeho doprovodu po požití moku strávili další hodinku "na příslušném zařízení". Vybídl však k přijímání bonmotů s humorem, jinak mu nezbývá, než litovat suchary.

Česká správní reforma podle francozského ministra odpovídá standardům Evropské unie

Francouzský ministr pro veřejnou správu a státní reformu Michel Sapin považuje základní záměry české správní reformy za rozumné a odpovídající evropským zvyklostem. Po rozhovoru s ním to řekl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Česká republika podle Sapina patří k nejpřipravenějším zemím, které se ucházejí o členství v Evropské unii, dodal vicepremiér. Sapin a Špidla diskutovali o termínu rozšiřování unie. V Bruselu se hovoří o roce 2004, přestože oficiální datum ještě nepadlo. Špidla potvrdil, že konec příštího roku stále platí jako termín, kdy chce být Česko připraveno na vstup do Evropské unie. Socialista Sapin se rovněž zajímal o schvalování zákona o státní službě. Špidla nevylučuje, že se ho podaří prosadit ještě v tomto volebním období. Uvedl, že návrh zahrnuje řadu kompromisů. Vicepremiér, který je původní profesí historik, si s někdejším archeologem Sapinem našel čas i na rozhovor o nejnovějších francouzských archeologických nálezech z římského období. Sapin do České republiky přijel necelý týden po zveřejnění posudku Evropské komise; v něm unie mimo jiné poukazuje na malý pokrok v oblasti reformy veřejné správy a na absenci zákona o státní službě.

Soud zamítl Šikolovu žalobu proti předsedovi KSČM Grebeníčkovi

Pražský městský soud v úterý v plném rozsahu zamítl žalobu účastníka protinacistického odboje Čestmíra Šikoly proti předsedovi KSČM Miroslavu Grebeníčkovi, jeho straně a vydavateli Haló novin. Šikola se domáhal morálního a finančního zadostiučinění za Grebeníčkovy výroky na tiskové konferenci v roce 1998. Grebeníček o něm hovořil jako o mstivém a zákeřném člověku, který se neštítí ani lži. O konferenci informovaly Haló noviny. Rozsudek není pravomocný a lze se proti němu odvolat.

Odpůrce vstupu Švýcarska do Evropské unie Bührer doporučuje Česku vstup do unie

Předseda Liberálně demokratické strany Švýcarska a odpůrce připojení této země do Evropské unie Gerold Bührer doporučuje České republice vstup do Evropské unie. Česko má totiž podle něho zcela jiné hospodářství než Švýcarsko a vstup do EU by její ekonomice prospěl. Řekl to na konferenci "Šance malých zemí na světovém trhu" v rámci Švýcarských dnů v Praze. Odmítavý postoj k jakékoliv integraci Švýcarska zdůvodňuje Bührer silnou tradicí federalismu a přímé demokracie. Významnou roli též hraje silný bankovní sektor a mohutný příliv zahraničních investic, který činí 400 miliard franků ročně. Vstup Švýcarska do unie je reálný pouze za předpokladu, že Evropská unie zavede federalistické uspořádání a výrazně decentralizuje moc, řekl. Podle Bührera je pro malé a střední ekonomiky důležitá velká konkurence a otevřenost ekonomiky, nízké daně, moderní infrastruktura v telekomunikacích a dopravě a dlouhodobě stabilní měnová politika centrálních bank. Za klíčové považuje přípustné vzdělání pro co nejširší okruh obyvatel a propojení vědy a hospodářství. Za vzorovou zemi v tomto ohledu považuje Singapur. Mezi hlavní problémy současné Evropy řadí Bührer vysoké daňové zatížení, vysokou regulaci trhu a chybějící přenos informací a technologií mezi vysokými školami a malými a středními podniky. To podle něj vede k vyšší nezaměstnanosti a horšímu vývoji HDP.

Letoun Tu-154 na žádost NATO opět vzlétl, tentokrát do Polska

Letoun Tu-154 české armády opět vzlétl, aby plnil úkoly na základě žádosti Severoatlantické aliance. Letadlo odstartovalo v pondělí kolem 17:30 směrem do Polska, kde bylo použito k dopravě českých, britských a německých vojáků z mnohonárodního cvičení Allied Effort. Piloti a posádka ze 6. základny dopravního letectva v Praze - Kbelích tak již počtvrté plní úkoly ve prospěch spojenců v NATO. Od své první mise 29. října posádka absolvovala 17 letů trvajících 26 hodin 50 minut. Stroj mimo jiné létal v rámci podpory letounů AWACS, na cvičení v Polsku před časem vojáky také dopravil. Tu-154 může přepravit najednou 84 lidí nebo šest tun materiálu. Aliance vybrala Česko ze čtyř svých členských zemí, jež podobnou nabídku učinily. USA požádaly spojence v NATO o logistickou podporu, neboť nasazují množství letadel při nynější vlně útoků na základny teroristů v Afghánistánu.

Čtyřka vyzvala Klause, aby Senátu poslal původní novelu zákoníku

Představitelé čtyřkoalice vyzvali předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause, aby do Senátu k dalšímu projednání odeslal původně schválenou novelu obchodního zákoníku. Opakované hlasování sněmovny o předloze, ke kterému sněmovna přistoupila 15. listopadu, považují poslanci čtyřkoalice za bezprecedentní, neplatný a protiústavní krok. Pokud Klaus původně schválenou novelu do Senátu neodešle, obrátí se čtyřkoalice na Ústavní soud. Poslanci na mimořádné tiskové konferenci prohlásili, že v souladu s jednacím řádem sněmovny a ústavou byla schválena pouze ta verze novely obchodního zákoníku, kterou dolní komora podpořila 31. října. Senátor a předseda ODA Michael Žantovský poznamenal, že sněmovna se opakovaným hlasováním o již schválené předloze dopustila bezprecedentního kroku a "jednoho z největších porušení ústavnosti za posledních dvanáct let". Politici čtyřkoalice Klause obvinili z toho, že zcela záměrně ve sněmovně pozdržel schválenou předlohu, umožnil její opakované projednání a svým způsobem si tak přisvojil pravomoci Senátu, prezidenta republiky a Ústavního soudu.

Závadu komunikačního systému letounu L-159 odstraní konektor

Domácí zbrojovka Aero Vodochody podle viceprezidenta firmy Viktora Kučery našla řešení k nápravě komunikační závady na lehkém bitevníku L-159 Alca. Kvůli závadě nesmí tato letadla od 14. listopadu vzlétnout. Řešení spočívá v namontování jednoduchého konektoru, které již bylo vyzkoušeno. Aero tento návrh předložilo ministerstvu obrany, které se má vyjádřit přes noc. Náklady ponese Aero, když jde řádově o stovky korun za kus. Projekt L-159 provází řada potíží, byť je ze všech stran maximálně hýčkán. Nejčerstvější pomocí má být úvěr zhruba sedm miliard korun pro resort obrany na nákup letadel, který v neděli podpořil ministr financí Jiří Rusnok. Tvrdík tak chce překlenout nedostatek peněz v armádním rozpočtu, byť se tak tento projekt prodraží na úrocích o dalších přibližně 200 až 280 miliónů korun. Armáda celkem objednala 72 letounů L-159 původně za odhadovaných 23 miliard korun. Tato částka se však prodražila kvůli neošetřeným kursovým rizikům a zpoždění dodávek na asi 50 miliard korun. K 5. listopadu převzala 24 letounů, do konce roku to má být 37 strojů. Dodávky letadel mají skončit v roce 2003.

Srbsku hrozí energetická krize, vláda Česka schválila pomoc

Srbsko se může nadcházející zimu potýkat s krizí v energetice. "Do března roku 2002 bude této zemi chybět 2400 megawattů elektrické energie," sdělila to vládní agentura Czechtrade. V této situaci česká vláda schválila minulý týden projekt obnovy pátého bloku tepelné elektrárny Kolubara A poblíž Bělehradu a závěrem loňského roku poskytla příspěvek 30 miliónů korun na celkovou obnovu tohoto nezastupitelného zdroje energie. Nadcházející zimu je tedy v srbské situaci podle Czechtrade třeba zajistit dovoz elektrické energie v hodnotě 80 miliónů dolarů s tržní cenou 3,2 centy za kilowatthodinu. Z plánovaného dovozu může srbská vláda údajně však zaplatit pouze zhruba polovinu. Česko vyvezlo za tři čtvrtletí elektrický proud za 5,8 miliardy korun, což bylo o deset procent více než v lednu až září 2000. Hlavními odběrateli byly Německo (čtyři miliardy korun), Švýcarsko (675 miliónů Kč), Rakousko (590 miliónů Kč) a Maďarsko (390 miliónů Kč), které sousedí se Srbskem.

Obsluha Temelína obnoví do týdne štěpnou reakci v prvním bloku

Do konce tohoto týdne ukončí pracovníci Jaderné elektrárny Temelín kontrolu zařízení prvního bloku a znovu nastartují reaktor. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře bude potom spouštění bloku pokračovat dalšími testy etapy s výkonem reaktoru do 75 procent, která bude trvat ještě asi 10 dnů. První blok odstavila obsluha kvůli netěsnosti u jednoho z čerpadel v noci na 1. listopadu. Svou práci na jihočeské elektrárně zahájila již 18. mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), jejímž úkolem je opakované posouzení souboru bezpečnostních otázek projektu reaktoru VVER 1000. Mise, kterou tvoří 11 odborníků z Francie, Německa, Velké Británie, Španělska, Bulharska a pozorovatel z Rakouska, v Temelíně začala vstupním jednáním. Experti MAAE budou mimo jiné posuzovat také technická řešení, která jsou v poslední době zpochybňována odpůrci elektrárny z Rakouska a Německa. Mezi ty patří například údajně nedostatečné zajištění souběžných vedení vysokotlakých potrubí po průchodu pevnou obálkou reaktoru či nevyjasněná funkčnost bezpečnostních pojistných ventilů parogenerátoru při průtoku směsi páry a vody. Zástupci temelínské elektrárny však argumentují tím, že souběh vysokoenergetického potrubí řeší společnost ČEZ podle amerických norem umístěním zpevňujících omezovačů švihu. Tento způsob technického řešení lze podle nich najít i ve Francii a Velké Británii.

Protitemelínští aktivisté obsadili vídeňskou centrálu ÖVP

Okolo 25 aktivistů ekologických organizací Global 2000 a Greenpeace obsadilo v pondělí dopoledne vídeňskou centrálu vládní lidové strany na protest proti její politice v otázce české jaderné elektrárny Temelín. Oznámila to agentura APA. Účastníci akce vyvěsili z okna centrály transparent s nápisem "Stop Temelín" a na balkóně pak rozvinuli nápis "Neuzavírat energetickou kapitolu". Odpůrci jaderné energetiky podle vlastních slov chtějí svou akcí dosáhnout především písemného závazku lidovců, že kapitola energetika vstupních jednání Česka s Evropskou unií nebude uzavřena, dokud elektrárna v Temelíně "nebude odpovídat současnému stavu techniky". Zástupce organizace Global 2000 Jens Karg dodal, že účastníci protestu požadují od šéfa ÖVP a rakouského kancléře Wolfganga Schüssela podpis pod "protiatomový manifest".

Sdružení Zelený atom oslovuje rakouské odpůrce Temelína

Současná jaderná energetika patří podle ekologického sdružení Zelený atom mezi nejúčinnější technická řešení s jejichž pomocí může lidstvo odvrátit katastrofu z globálního oteplování planety; to je důsledkem obrovské produkce oxidu uhličitého a dalších tzv. skleníkových plynů. Sdružení se sídlem v Plané na Tachovsku to uvádí v otevřeném dopise rakouským odpůrcům Temelína. "Vážení sousedé, byli bychom opravdu velmi rádi kdybyste se na jadernou elektrárnu Temelín dokázali podívat z tohoto globálního pohledu, což by zcela jistě znamenalo zastavení blokád a podobných protestů, které nic nevyřeší, ba naopak jenom zhoršují naše vzájemné vztahy," zdůrazňují členové sdružení. "K vašim obavám o bezpečnost Temelína lze pouze dodat, že nikdo na světě nemůže mít větší zájem na bezpečnosti této elektrárny než my, Češi. Jsme pevně přesvědčeni, že náš Státní úřad pro jadernou bezpečnost dělá vše pro to, aby Temelín byl tou nejbezpečnější atomovou elektrárnou," uvádějí v závěru otevřeného dopisu. Podle Jana Teplíka představitelé sdružení předali text dopisu v němčině zástupcům Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí a (rakouského) Spolku Stop Temelín. Využili k tomu sobotní demonstraci na hraničním přechodu Wullowitz - Dolní Dvořiště. Občanské ekologické sdružení Zelený atom se sídlem v Plané na Tachovsku registrovalo Ministerstvo vnitra ČR letošního 7. května. Jeho hlavním posláním je organizace osvětových akcí, které by měly upozorňovat na rizika takzvaného skleníkového efektu a možnostech řešení, jež nabízí jaderná energetika. Členové sdružení spolupracují s odborníky z České nukleární společnosti a občanským sdružením Jihočeští taťkové.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus se setkal s generálním ředitelem televize Nova

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se v pondělí ráno setkal s generálním ředitelem televize Nova Vladimírem Železným. Se šéfem soukromé televize, jenž byl minulý týden zadržen kvůli obvinění z pokusu o poškozování věřitele, hovořil "zejména o potřebě chránit svobodné podnikatelské prostředí a nedovolit, aby se stalo obětí politických kampaní". Setkání se uskutečnilo po vzájemné domluvě na žádost Železného. Mluvčí společnosti CET 21 Martin Chalupský odmítl, že by schůzka mohla zavdat podnět k diskusím o případném politickém pozadí případu šéfa Novy. O případných politických tlacích se zmínil v neděli ředitel úřadu vyšetřování Miroslav Antl, když hovořil o jisté formě vyhrožování vyšetřovateli Železného kauzy. Chalupský a Jakl poskytli odlišné informace o tom, zda Železný s Klausem mluvil o svém případu. Chalupský prohlásil, že šéf Novy důsledně dodržuje to, že neinformuje o průběhu vyšetřování, a neinformoval tedy o něm ani Klause. Jakl ale řekl, že Železný předsedu sněmovny a ODS "samozřejmě informoval o svém pohledu na tu svoji kauzu". Klaus je podle něj rád, že dostal nějaké další informace, k podstatě případu se ale nebude vyjadřovat.

Zastupitelství má o Jakešovi a Lenártovi rozhodnout do konce roku

Městské státní zastupitelství hodlá ještě do konce letošního roku rozhodnout o bývalých vysokých funkcionářích komunistického režimu Miloši Jakešovi a Jozefu Lenártovi. Na přelomu srpna a září zaslal vyšetřovatel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu městskému státnímu zastupitelství návrh na jejich obžalobu pro vlastizradu v souvislosti s událostmi v roce 1968. Státní zastupitelství má nyní tři možnosti, jak může ve věci rozhodnout: může podat k soudu obžalobu, vrátit kauzu vyšetřovateli k došetření, nebo stíhání zastavit. Jakeš a Lenárt se podle vyšetřovatele dopustili vlastizrady tím, že se 22. srpna 1968 zúčastnili na sovětském velvyslanectví v Praze jednání o vzniku takzvané dělnicko-rolnické vlády. Tento kabinet měl nahradit zákonnou vládu a legalizovat obsazení Československa armádami států Varšavské smlouvy.

Občané u sochy Václava vyjádřili spoluúčast týraným dětem

Nejméně 20.000 dětí je v Česku týráno a několik desítek jich ročně na následky týrání umírá. V naprosté většině případů však zůstává neodhaleno. Smutný osud těchto dětí připomněly zapálené svíce u sochy svatého Václava na Václavském náměstí. Na tomto pietním místě, spojeném s našimi dějinami vyjádřili tichou vzpomínku a spoluúčast týraným a zneužívaným dětem. Lidé k soše přinesli dárky opuštěným a týraným dětem: veselé medvídky, myšky, zajíčky a další hračky dostanou prostřednictvím Fondu ohrožených dětí a Nadace Terezy Maxové. Světový den prevence týrání dětí se konal letos v Česku poprvé, a to v předvečer výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte (20.listopadu 1989). Od roku 1994 platí oznamovací povinnost ohledně trestného činu týrání svěřené osoby, jakož i povinnost překazit páchání tohoto trestného činu. Kdo ji nesplní, sám se dopouští trestného činu, za nějž mu hrozí až tři roky vězení.

Ministr Kužvart zkrátil nejdelší sjezdovku na Pradědu, další zrušil

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart zkrátil nejdelší sjezdovku v Jeseníkách na Pradědu a druhou nejdelší zrušil. O udělení výjimky požádal provozovatel vleku Josef Figura. Další dvě sjezdovky, které Figura v areálu Ovčárna provozuje, mohou fungovat, když splní podmínky ministerstva. Zrušení jednoho vleku na Pradědu neovlivní podle Kužvarta zaměstnanost na Bruntálsku. Zvýšení nezaměstnanosti bylo argumentem odpůrců rušení vleků na Ovčárně. "Představa, že jeden podnikatel bude mít zisk na úkor přírody, je nesmyslem," uvedl Kužvart na tiskové konferenci. Řekl, že se maximálně pokoušel vyjít vstříc kompromisu. Sjezdovka u nejdelšího vleku se však začala blížit tankodromu, vysvětlil své rozhodnutí. Správa chráněné krajinné oblasti Jeseníky, která se rozhodla proti sjezdovkám vystupovat, pracovala podle něj kvalitně a objektivně. Rozhodnutí umožní podle Kužvarta nejen dál lyžovat na Pradědu, ale i letní turistiku v Jeseníkách. Zničení svahu Pradědu by podle něj vedlo ke snížení letní turistiky, což by se odrazilo v příjmech okresu. Na Pradědu tak v zimě bude v provozu pět vleků.

Strejček a Rak sklízejí v Mexiku úspěch s recitálem o Komenském

Herec Alfréd Strejček a kytarista Štěpán Rak sklízejí v těchto dnech v Mexiku úspěch s komponovaným hudebně-literárním pořadem Vivat Comenius, který přibližuje myšlenky a odkaz českého myslitele a pedagoga Jana Ámose Komenského. Pořad zahrnuje také ukázky z díla prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a českého prezidenta a dramatika Václava Havla. Jak ČTK v New Yorku sdělilo velvyslanectví ČR v Mexiku, pořad sklízel ovace ve třetím největším mexickém městě Monterrey, kde oba umělci turné 14. listopadu zahájili, dále v Saltillu, před tisícovým publikem v Torreonou a v Zacatecas.

Turné pokračovalo 18. listopadu vystoupením ve významném univerzitním městě Morelii, která je správním střediskem mexického federálního státu Michoacán, v Cuernavace a v Toluce. Skončí 24. listopadu slavnostním vystoupením před krajany a diplomatickým sborem v rezidenci české velvyslankyně v Mexiku.

V newyorském centru se pořádá předčítání českých her 20.století

V newyorském Abronsově uměleckém centru na Manhattanu se od pondělí pořádá inscenované předčítání z her českých dramatiků dvacátého století, jejichž tvorba souzní s přelomovými chvílemi Československa minulého století. První v řadě čtyř předčítaných dramatiků byla hra bratří Karla a Josefa Čapkových Ze života hmyzu. Jde o dílo z doby po první světové válce, krátce po vzniku Československa, a představuje podobenství života hmyzu a lidí. Druhou předčítanou hrou bude v lednu příštího roku Kočka na kolejích laureáta Čapkovy ceny Josefa Topola. Následovat budou v dubnu Largo Desolato Václava Havla a Pastičky mladé dramatičky Markéty Bláhové. Předčítání organizuje České centrum v New Yorku ve spolupráci s Immigrants' Theatre Project a Divadelním institutem v Praze. Drama Karla Čapka R.U.R uvedlo počátkem listopadu St. Marks Theater na Manhattanu.

Na Rosického knihu se těší jeho kolegové jako na bestseller

Hvězdám v patách je ve své stejnojmenné knize český reprezentant, fotbalista Borussie Dortmund Tomáš Rosický. Napsal ji s redaktorem ČTK Petrem Halaburdou a vzpomíná v ní na život kluka, který si díky cílevědomosti splnil svůj velký sen. Jedenadvacetiletý Rosický jako "spisovatel" předstihl většinu svých mnohem zkušenějších spoluhráčů. Ze současných reprezentantů má "svou" knížku jen Vladimír Šmicer.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Má být oblačno, ve východní polovině republiky až zataženo. Místy, zejména na severu a východě republiky, déšť nebo déšť se sněhem, od vyšších poloh srážky sněhové. Nejvyšší teploty 0 až +4 stupně Celsia.