Zprávy Radia Praha

USA požádaly Prahu o intervenci při sestavování afghánské vlády

Spojené státy požádaly Českou republiku o intervenci při sestavování afghánské vlády. Velvyslanec Spojených států Craig Stapleton v Praze požádal ministra zahraničí Jana Kavana, aby Česká republika využila svých diplomatických kontaktů se Severní aliancí. ČR by měla apelovat na prezidenta Burhánuddína Rabbáního, aby usiloval o vytvoření vlády široké koalice, v níž by byly zastoupeny etnické skupiny, a to včetně Paštunů. Myšlenku nejširší koaliční vlády v Afghánistánu ministr Kavan podpořil, pomoc americké straně přislíbil, sdělil ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Kavan podle mluvčího přijal Stapletona na žádost velvyslanectví Spojených států. Kromě žádosti o intervenci při vytváření afghánské koaliční vlády hovořili oba politici o projevu amerického ministra zahraničí Colina Powella k blízkovýchodnímu mírovému procesu. Třetím tématem bylo vytváření nového partnerského vztahu Ruska a NATO, uvedl Pospíšil.

Václav Havel: Světová ani česká pomoc Afghánistánu není dostatečná

Prezident Václav Havel se domnívá, že česká ani světová humanitární pomoc pro Afghánistán není dostatečná. Ve srovnání s výdaji na nákup vojenské techniky jsou podle něj částky vynakládané na pomoc válkou sužované země mikroskopické. Václav Havel to řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC. České ministerstvo zahraničí uvolnilo zatím na humanitární pomoc pro Afghánistán pět miliónů korun. Dalších deset miliónů korun poskytlo ze svého rozpočtu ministerstvo zemědělství. "Když si srovnáme výšku té podpory s tím, co stojí jedna stíhačka nebo podobně, tak si uvědomíme, že ty částky jsou v podstatě mikroskopické," uvedl Havel.

Letoun Tu-154 vyčleněný pro NATO dokončil svůj další úkol

Letoun Tu-154 české armády, vyčleněný pro potřeby NATO, ukončil ve středu svou další misi určenou aliancí. Od pondělka přepravoval české, britské a německé vojáky z mnohonárodního cvičení v Polsku a nyní se vrátil na svou základnu v Praze - Kbelích. ČTK to sdělil Vladimír Palán z tiskového oddělení generálního štábu. Stejné letadlo vojáky před časem na cvičení Allied Effort do Polska dopravilo. Celkem ve službách Severoatlantické aliance posádka absolvovala 24 letů trvajících 36 hodin 30 minut, úkoly pro NATO plnili piloti a palubní personál tento týden už po čtvrté. Stroj mimo jiné létal v rámci podpory letounů AWACS. Aliance vybrala ČR ze čtyř svých členských zemí, jež podobnou nabídku učinily. USA požádaly spojence v NATO o logistickou podporu, neboť nasadily množství letadel při útocích v Afghánistánu.

Zatímco Evropa klesá, česká ekonomika podle prognózy EK poroste

Česká ekonomika výrazně poroste po celou dobu hospodářského zpomalení v Evropské unii, tedy do roku 2003, celková atmosféra bude však i na ní mít negativní vliv. Uvedla to Evropská komise v pravidelné podzimní předpovědi. Komise odhaduje, že hrubý domácí produkt České republiky letos vzroste o 3,5 procenta, napřesrok o 3,8 procenta a v roce 2003 o 4,2 procenta. Komise vidí český vývoj optimisticky zejména proto, že nepředpokládá vysychání přímých zahraničních investic, a to ani pod vlivem zpomalení v EU. Podniky v členských zemích budou hledat co nejrentabilnější rozvoj zajišťující rychlou návratnost investic, takže se budou orientovat na kandidátské země, vyložil ČTK zdroj EK, podle něhož by českou ekonomiku měly v nejbližších letech držet nad vodou zahraniční investice a silná domácí poptávka. Dokument však upozorňuje, že otevřená a proexportně orientovaná česká ekonomika nemůže dlouhodobě přežít ve zhoršujícím se mezinárodním prostředí. "Spolu se stavem státního rozpočtu je důvodem k obavám delší a hlubší oslabení okolního prostředí," píše komise. Pokles zahraničních investic souběžně s delším oslabením vývozní poptávky a pokračujícím hladu po dovozu by mohly růst české ekonomiky zmařit.

Vláda schválila financování projektu L-159 a vyšší minimální mzdu

Česká vláda ve středu schválila financování miliardového projektu bitevního letounu L-159 a zvýšení minimální mzdy z 5000 na 5700 korun měsíčně. Podpořila také věcný návrh zákona o volbách do Evropského parlamentu, který by měl platit ve chvíli, kdy ČR vstoupí do Evropské unie. Ministři se rovněž zabývali legislativním řešením povinného pojištění dětí cizinců, které dlouhodobě pobývají v České republice.

Kabinet souhlasil s tím, že část dluhu ministerstva obrany u Aera Vodochody bude převedena na britskou banku Standard Chartered Bank. Podpořila tak návrh ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Tímto způsobem chce zajistit financování nákupu bitevníků L-159 pro českou armádu. Letos tak bude vyřešen deficit ministerstva obrany ve výši 4,1 miliardy korun a v roce 2002 1,7 miliardy.

Minimální měsíční mzda od 1. ledna 2002 stoupne na 5700 korun, což představuje zvýšení hodinové minimální mzdy z 30 na téměř 34 koruny. Kabinet tak chce zvýraznit rozdíl mezi čistým minimálním příjmem a životním minimem. Slibuje si od toho vyšší motivaci k práci. Čistý měsíční příjem samostatně žijícího zaměstnaného člověka totiž převýší životní minimum, které je nyní 4100 korun, o 15 procent.

Své zástupce do Evropského parlamentu by měli čeští občané volit tajně, na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva a podle zásad poměrného zastoupení. Přípravu tohoto zákona si vyžádala harmonizace českého práva s legislativou Evropské unie.

Jednání vlády také naznačilo, že zdravotní pojišťovny budou brzy povinny poskytnout zdravotní pojištění dětem cizinců, které v ČR pobývají déle než 90 dní. Vyplývá to z věcného záměru zákona, který kabinet podpořil. Budoucí zákon má uložit zákonným zástupcům takových dětí, aby uzavřeli zdravotní pojištění u pojišťovny, kterou si vyberou. Pojišťovna je přitom nebude smět odmítnout.

Letecké závody dodají americké armádě minimálně 21 větroňů Blaník

Minimálně 21 větroňů Blaník ve všech typech (L23 Super Blaník, L13 AC Blaník, L33 Solo) dodá ozbrojeným silám USA a.s. Letecké závody (dříve LET) Kunovice. S prvními dodávkami počítá firma začátkem příštího roku, řekl místopředseda představenstva Tomáš Štefánek. "Kontrakt jsme získali na základě vítězství v tendru, v němž jsme uspěli kvalitním a levným strojem. Objem zakázky ani délku trvání si americký partner nepřeje zveřejňovat," řekl. Podle dřívějších informací pracovníka tehdejší firmy LET je průměrná cena dvousedadlového kluzáku asi 35.000 amerických dolarů, jednosedadlového kolem 25.000 dolarů. Ozbrojené síly USA vybíraly v soutěži větroně pro svoji akademii. Blaníky budou sloužit pro prvotní seznámení pilotů s létáním a také pro kondiční létání.

Václav Havel zastavil trestní stíhání kněze, který kritizoval komunisty

Prezident Václav Havel zastavil ve středu trestní stíhání katolického kněze Vlastimila Vojtěcha Protivínského. Kněz loni před volbami do Senátu na Břeclavsku vyzýval obyvatele, aby nevolili komunisty. Za trestný čin hanobení národa, rasy a přesvědčení, mu hrozily dva roky vězení. "Ale ne," reagoval spontánně Protivínský, když se od ČTK o prezidentově kroku dozvěděl. "Na jedné straně jsem rád, že pominula hrozba toho dvouletého vězení, na druhé straně bych byl rád, kdyby opravdu nezávislý soud ten případ posoudil, zajímalo by mě, jak by na to reagoval," vysvětlil. Kněz ČTK řekl, že zváží, zda milost přijme nebo ne. Kdyby ji odmítl, musely by orgány činné v trestním řízení šetření dokončit.

Nezávisle na milosti, kterou knězi udělil prezident Havel, krajský státní zástupce v Brně rozhodl, že kněz nikdy nespáchal trestný čin, za který je stíhán. Dal proto pokyn vyšetřovateli, aby věc odložil. Vyšetřovatel přitom doposud počínání kněze hodnotil jako trestný čin hanobení národa, rasy a přesvědčení, za což Protivínskému hrozily až dva roky vězení. Trestní oznámení na něj podali břeclavští komunisté.

Komunisté míní, že prezident Havel udělením milosti knězi Protivínskému zároveň uznal jeho vinu. ČTK to řekl šéf břeclavské KSČM Jaromír Špaček, který loni na duchovního podal trestní oznámení. Prezident podle Špačka udělením milosti řekl, že se duchovní trestného činu dopustil. "Milost se totiž uděluje jen lidem, kteří něco spáchali," uvedl. Komunisté jsou ale překvapeni rozhodnutím Krajského státního zastupitelství v Brně, které stíhání kněze označilo za nezákonné a dalo pokyn případ odložit. "Prostě komunistům nemůže dát nikdo za pravdu," řekl Špaček.

Iniciátoři petice na podporu faráře Vojtěcha V. Protivínského, obviněného kvůli protikomunistické agitaci, vítají zastavení jeho stíhání. Obecný problém, tedy ochrana svobody projevu a vztah společnosti ke komunismu, se tím však podle nich rozhodně nevyřešil. Petici "Stop útokům na svobodu projevu - Stop komunismu" podepsaly od úterního večera stovky lidí, řekl jeden z iniciátorů petiční akce Oldřich Kužílek.

Rakouský parlament žádá český závazek vyřešit bezpečnost Temelína

Dolní komora rakouského parlamentu vyzvala vládu, aby souhlasila s uzavřením energetické kapitoly v přístupových jednáních Prahy s Evropskou unií až poté, co se Česká republika zaváže vyřešit bezpečnostní otázky ohledně Temelína. Příslušné usnesení Národní rada přijala pouze hlasy vládních lidovců (ÖVP) a Svobodných (FPÖ). Na rozdíl od podobné rezoluce z loňského roku koaliční strany nezískaly podporu opozice. Opoziční sociální demokraté (SPÖ) a Zelení sice předložili vlastní návrhy, podle očekávání je však vládní většina zamítla. "Pokud Češi nesplní rakouské požadavky, budou muset nést odpovědnost za opoždění přístupového procesu," prohlásil kancléř Wolfgang Schüssel v závěru diskuse před hlasováním. Současně však nevidí důvod k odkladu předběžného uzavření energetické kapitoly, akceptuje-li ji Praha "oprávněné obavy" alpské republiky.

Podle přijatého usnesení by se Česko před uzavřením kapitoly "energetika" mělo soudně vymahatelným způsobem zavázat, že prosadí opatření vyplývající ze zprávy o vlivu Temelína na životní prostředí, a bude řešit sedm údajných bezpečnostních problémů v elektrárně, na které upozorňují rakouští experti. Tyto závazky by měly platit i pro pozdějšího soukromého majitele elektrárny.

EU může přispět na zvýšení bezpečnosti Temelína

Evropská unie by v budoucnu mohla ze svých strukturálních fondů přispět na zvýšení bezpečnosti české jaderné elektrárny Temelín. Prohlásil to v Bruselu evropský komisař pro regionální politiku Michel Barnier v předvečer své cesty do Vídně. Až Česko vstoupí do EU, bude mít z regionálních rozvojových fondů k dispozici podstatně větší sumy než dosud jako kandidátská země. Tyto prostředky by pak mohlo využít mimo jiné také na dodatečná bezpečnostní opatření v Temelíně, řekl Barnier podle agentury APA. Na projekty takového typu, jako je zvýšení bezpečnosti Temelína, by mohla být v každém rozpočtovém období po roce 2007 překročena horní hranice subvencí EU, mínil komisař.

Vlak s jaderným palivem dorazil bez problémů do Temelína

Vlak s jaderným palivem dorazil ve středu bez problémů do areálu jihočeské temelínské elektrárny. Transport vyjel ze severopolského přístavu Štětín v úterý před polednem. Stejně jako na polském území provázela letošní již druhý transport čerstvého paliva mimořádná bezpečnostní opatření. Policie využila i vrtulník. Za rok provozu reaktoru "vyhoří" zhruba čtvrtina paliva. Podle energetiků to znamená, že transporty čerstvého paliva, jehož dodavatelem je americká firma Westinghouse, se budou jednou ročně opakovat. Podle mluvčího Temelína Milana Nebesáře nepředstavuje transport absolutně žádné nebezpečí ani pro lidi, ani pro životní prostředí. Utajování doby a trasy transportu paliva je podle něj v souladu s platnými právními předpisy o utajovaných skutečnostech.

V tubusech ostravského kostela budou hlavně statistické údaje

Dokumenty se statistickými informacemi o Moravskoslezském kraji, Ostravě, ostravsko-opavském biskupství či současné mince a bankovky budou uloženy v tubusech do věže ostravského kostela svatého Václava. Původní tubusy byly z kostela vyjmuty kvůli rozsáhlé rekonstrukci letos v červenci. Nové schránky budou do věže vráceny v příštím roce, řekli zástupci církve a úřadů. Kostel, jedna z nejstarších památek kraje, byl kvůli nevyhovující statice uzavřen v roce 1997. Původní měděné tubusy, které byly v kostele uloženy asi 30 let, ukrývaly například noviny z roku 1971, dobové mince a bankovky, dokumenty o opravě kostela a černobílé fotografie tehdejších kněží. "Jsem moc vděčný za to, že se oprava kostela rozjela. Věřím, že v budoucnu nebude kostel sloužit jen církevním účelům, ale také pro koncerty či výstavy," řekl biskup ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz.

Příští nonstop čtení Jazzové sekce se uskuteční v 17 zemích

Pátý ročník čtenářského maratónu, pořádaný tradičně Jazzovou sekcí, se bude konat od 31. května do 8. června 2002 v 19 městech 17 zemí. Zájemci o účast na akci "Nonstop české a slovenské literatuře ve světě" se mohou přihlásit do konce roku. ČTK to řekla Andrea Vernerová z agentury ANNA. Výběr českých nebo slovenských autorů záleží tentokrát na vkusu čtenářů, uvedla. Letošní maratón připomněl třicáté výročí založení Jazzové sekce. Lidé při něm četli úryvky z děl komunistickým režimem zakázaných českých i zahraničních autorů, jež Jazzová sekce v disentu vydávala. Předchozí čtení byla věnována Lawrenci Ferlinghettimu, Alexandru Solženicynovi a Josefu Škvoreckému.

Děti zahájily celostátní přehlídku věnovanou ekologii

Více než 100 výtvarných děl s ekologickou tematikou zaslaly děti ze Slovenska a ČR do mezinárodní soutěže Svět očima fantazie a skutečnosti, která ve středu začala v galerii Panský dům v Uherském Brodě. Kromě maleb a kreseb jsou zde instalovány i plastiky a různé prostorové práce, inspirované přírodou, zvířaty a pohádkami. Výstava, která potrvá do 2. prosince, je součástí 26. ročníku mezinárodní soutěže filmařů a fotografů "Týká se to také tebe" s ekologickou tematikou. Diváci do 25. listopadu zhlédnou osm profesionálních a 11 amatérských filmů věnovaných ochraně přírody a památek.

Lidé mohou posílat přání Vánoční poštou letos již poosmé

Letos již poosmé mohou lidé posílat vánoční přání přátelům, příbuzným a dětem Vánoční poštou, která razítkuje dopisy speciálním razítkem. ČTK to sdělil mluvčí pošty Ladislav Vančura. Příležitostné poštovní razítko s motivem smějícího se miminka v zavinovačce v jesličkách bude používat poštovní úřad na Božím Daru v Krušných horách od 10. do 24. prosince. Lidé, kteří chtějí mít zásilky označeny tímto razítkem, mají přání vložit do obálky a zaslat na adresu: Vánoční pošta, 362 62, Boží Dar. Na poště v Božím Daru budou vánoční přání opatřena příležitostným poštovním razítkem a doručena adresátům. Vánoční přání označená adresami, na které mají být doručena, musejí být řádně ofrankována, totéž platí o obálce s adresou Božího Daru, do níž se přání vloží, upozornil mluvčí. Speciální vánoční razítko Ježíškovy pošty dává na zásilky také informační centrum v Železné Rudě na Klatovsku.

Ze sportu:

Fotbalisté Sparty Praha prohráli v úvodním osmifinálovém kole skupiny C Ligy mistrů na letenském stadiónu s Realem Madrid 2:3. Po vedoucím gólu Zinedina Zidana vyrovnal po půlhodině hry Pavol Michalík, ale vzápětí vstřelil druhou branku hostů Fernando Morientes. Ještě rychlejší odpověď, znamenající rozhodnutí zápasu, pak z kopačky téhož útočníka Realu přišla na Sionkovo další vyrovnání v 72. minutě. Fotbalisté Sparty Praha sice podlehli Realu, ale na jejich výkon se bude dlouho vzpomínat. Slavnému týmu plnému hvězd totiž byli vyrovnaným soupeřem a jejich prohra se zrodila po velkém boji.

Basketbalisté České republiky podlehli v prvním kvalifikačním zápasu o postup na mistrovství Evropy v roce 2003 favorizovanému Rusku vysoko 78:109. Druhým soupeřem českého týmu bude v neděli v Brně rovněž favorizovaná Itálie.

České basketbalistky porazily v Brně v úvodním utkání kvalifikace mistrovství Evropy Belgii 73:66. Nejlepšími střelkyněmi českého týmu byly Veselá a Vodičková, které zaznamenaly shodně 20 bodů.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo déšť se sněhem, od vyšších poloh srážky sněhové. Teploty plus 2 až plus 6 stupňů Celsia.