Zprávy Radia Praha

Vláda souhlasí s uzavřením smlouvy o dvojím zdanění se Slovenskem

Vládní kabinet souhlasí s uzavřením smlouvy o zamezení dvojímu zdanění mezi ČR a Slovenskem. ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí kabinetu Libor Rouček. Dvojí zdanění v mezinárodním obchodě snižuje příjmy, které právnickým a fyzickým osobám jednoho státu plynou z druhého státu. Smyslem sjednání smlouvy je rozdělení práva na daň z jednotlivých druhů příjmů mezi oba státy. V současné době se vzájemné daňové vztahy ČR a Slovenska řídí dohodou o zamezení dvojímu zdanění podepsanou v roce 1992. Smlouva však neodpovídá současným ekonomickým podmínkám v obou zemích. Uzavření nové dohody podle ministerstva financí nebude mít přímý dopad na státní rozpočet. Vláda také schválila smlouvy o podpoře a vzájemné ochraně investic s Makedonií a Marokem. Obě dohody již byly podepsané.

Slovensko nechce jednat o jakékoli změně režimu na hranicích s ČR

Slovensko odmítlo jednat o jakékoli změně režimu na česko-slovenských hranicích či o zásahu do bezvízové povinnosti pro Slováky. Oznámil to slovenský ministr vnitra Ivan Šimko po jednání se svým českým protějškem Stanislavem Grossem. Podle Šimka lze větší ochranu hranic zajistit i bez zásahu do česko-slovenských smluv.

Spor se týká především změn takzvané režimové smlouvy, která podle ministra Grosse neumožňuje zavést opatření na hranicích, která jsou nutná pro vstup do Evropské unie. Režimová smlouva je totiž provázána s bezvízovou dohodou, podle níž čeští a slovenští občané nebudou nijak omezováni při překračování společné hranice. Ministr Gross nechtěl říci, zda v případě, že Slovensko ze své pozice neustoupí, přejde česká strana k jednostrannému vypovězení platných smluv. "Mandát, který mám od české vlády, je jednat, vládu budu o průběhu jednání informovat a nemohu předjímat, jakým novým mandátem budu vybaven," uvedl pouze Gross. Podle něj čeští právní experti během "několika týdnů" připraví analýzu, která by měla Slováky přesvědčit o změně stanoviska.

Český ministr vnitra již dříve uvedl, že česká strana uvažuje také o zavedení dlouhodobých víz pro Slováky, kteří budou v ČR déle než 90 dní. Tento krok odůvodnil požadavkem Evropské unie. "To souvisí s tím, co je po nás požadováno, abychom do Evropské unie vstoupit mohli," řekl Stanislav Gross.

Bezpečnostní opatření v ČR budou snížena

Úroveň bezpečnostních opatření, která souvisejí s hrozbou terorismu, bude snížena. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu. Podle premiéra Miloše Zemana by se tak měla snížit frekvence zasedání meziresortního krizového štábu a měla by být zmírněna některá opatření, která byla po 11. září přijata. Premiér upozornil, že to není návrat k původnímu stavu, ale přiměřené snížení intenzity aktivit některých institucí. "Bezpečnostní situace se zklidňuje, a to i v souvislosti s úspěšným průběhem operace v Afghánistánu," řekl premiér Zeman.

Předseda sněmovny Václav Klaus, který se jednání bezpečnostní rady také zúčastnil, označil zmírnění bezpečnostních opatření za krok správným směrem. "Na druhou stranu to nijak nesnižuje naši ochotu a připravenost podílet se na všech potřebných věcech, které se odehrávají v Afghánistánu," uvedl Václav Klaus. Bezpečnostní rada státu projednala i několik legislativních otázek, které souvisejí s bezpečností. Klaus v této souvislosti zmínil novelu zákona o utajovaných skutečnostech - v současnosti se totiž ukazuje potřeba nových typů bezpečnostních prověrek.

Premiér Berlusconi má do 14 dnů říci, zda Itálie omezí pohyb osob z ČR

Do čtrnácti dnů by se měl italský premiér Silvio Berlusconi vyjádřit, zda se Itálie zařadí mezi země, které neomezí vstup českých občanů na svůj pracovní trh po rozšíření Evropské unie. Berlusconi to slíbil českému premiérovi Miloši Zemanovi na setkání v předvečer schůzky šéfů vlád zemí Středoevropské iniciativy (SEI) v italském Terstu. Obsah rozhovoru ČTK tlumočil tiskový mluvčí vlády Libor Rouček. Berlusconi odmítl s ČTK mluvit s odkazem na svou páteční tiskovou konferenci. Italský premiér má podobně komplikovaný vztah s médii jako jeho český protějšek Miloš Zeman. Zeman také vyjádřil nespokojenost s italskou zbrojovkou Officine Galileo, která pracuje na vývoji systému řízení palby v rámci projektu modernizace tanku T-72. Projekt má víc než dvouleté zpoždění a české ministerstvo obrany před časem zvažovalo, zda má v projektu pokračovat nebo ho zastavit.

Úřad vlády podal podnět k trestnímu stíhání Respektu

Úřad vlády ve čtvrtek podal Obvodnímu úřadu vyšetřování a Obvodnímu státnímu zastupitelství v Praze 1 podněty k trestnímu stíhání týdeníku Respekt pro podezření ze spáchání trestného činu. ČTK to řekla Vladimíra Dufková, mluvčí ministra Karla Březiny. O jaké trestné činy jde, ale neuvedla.

Vládu rozezlil článek, který ji vinil z korupčního chování, a 22. října rozhodla, že podá na Respekt trestní oznámení. Premiér Miloš Zeman tehdy novinářům řekl, že každý člen kabinetu se bude navíc po týdeníku domáhat morální a desetimiliónové finanční satisfakce, "aby Respekt konečně zanikl".

Senát odmítl urychleně projednat zákon o platových třídách

Senátoři ve čtvrtek odmítli jednat urychleně o tom, aby se odložilo zvýšení počtu platových tříd. Zrychlený režim žádali zástupci sociální demokracie a ODS, protože zákon má smysl pouze pokud začne platit letos - jde totiž o to, že ve státním rozpočtu nejsou peníze na zvýšení mezd, které plánovaná změna počtu platových tříd od 1.ledna prakticky přinese. Návrh smetli ze stolu svými hlasy senátoři čtyřkoalice - ti tvrdí, že zrychlené jednání připadá v úvahu jenom když jde o ohrožení země. Vicepremiér Pavel Rychetský to považuje za obstrukci. Jak řekl, pokud se zákon nestihne přijmout, zvedne se sice počet platových tříd, ale zaměstnanci kvůli nedostatku peněz v rozpočtu stejně nic nedostanou.

Zákon o zvýšení počtu platových tříd by měl nabýt účinnosti 1. ledna 2002. Vláda se obává, že by si u zaměstnavatelů napojených přímo na státní rozpočet zvýšení prostředků určených na platy vyžádalo dalších téměř devět miliard korun, které v rozpočtu nejsou.

Zahraniční výbor: Smlouva o Českém domu uzavřena protizákonně

Smlouva o pronájmu moskevského komplexu Český dům, kterou podepsal ministr zahraničí Jan Kavan, byla uzavřena v rozporu se zákony, platnými předpisy a dobrými mravy. Usnesl se na tom ve čtvrtek senátní zahraniční výbor, který tak zhodnotil středeční projednávání problematického pronájmu Českého domu za Kavanovy účasti. Předseda výboru Michael Žantovský ČTK řekl, že ministr Kavan by z tohoto usnesení měl vyvodit důsledky i vůči sobě. Na dotaz, zda kauza ovlivní zamýšlenou Kavanovu kandidaturu na předsedu Valného shromáždění OSN, Žantovský uvedl, že o vhodném kandidátovi by měla rozhodnout vláda po parlamentních volbách v příštím roce.

Ministr Kavan podle usnesení neposkytl výboru přes opakované otázky jeho členů informace o roli vysokých představitelů ministerstva ve věci dobrozdání od advokátní kanceláře Jiřího Teryngela, k němuž ministr při podpisu smlouvy přihlédl. Terynglova firma přitom zároveň smlouvu vypracovala a zastupuje firmu Hotel Český dům, která je nájemcem moskevského komplexu. Podíl na celé kauze má údajně Kavanova náměstkyně Helena Opolecká, které podle Mladé fronty Dnes Teryngel dobrozdání adresoval. "Dosud nebyl pracovně postižený žádný činitel ministerstva zahraničních věcí, kromě bývalého generálního sekretáře (Karla Srby), v souvislosti s tímto případem," citoval Žantovský usnesení výboru. Srbu a ředitele společnosti Hotel Český dům Stanislava Breie navrhla trestně stíhat Služba pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti (SPOK). Podezírá je z porušování povinností při správě cizího majetku.

Vladimír Špidla: Vláda a odbory projednají koncepci mezd státní sféry

Vláda a odbory zahájí další kolo jednání o koncepci platů v rozpočtové a příspěvkové sféře. Po čtvrtečním zasedání tripartity to novinářům řekl její předseda a místopředseda vlády Vladimír Špidla. Sociální partneři se totiž nedohodli na vyhodnocování mezd ve veřejném sektoru. Růstem příjmů ve státních organizacích v roce 2002 se Rada hospodářské a sociální dohody ve čtvrtek nezabývala.

Ministr Fencl není stoupencem "velkého třesku" při rozšiřování EU

Ministr zemědělství Jan Fencl není stoupencem "velkého třesku" při rozšiřování EU, tedy vstupu deseti zemí najednou hned v prvním kole. Spíše se přiklání k variantě přijímání jednotlivých kandidátů podle stupně jejich připravenosti. Svůj postoj prezentoval tento týden v Bruselu na schůzce ministrů zemědělství členských a kandidátských zemí. Ministr Fencl soudí, že v případě velkého třesku může EU v zemědělské politice skupině nováčků odpírat rovné podmínky se současnými členy pod argumentem její celkové nedostatečné připravenosti. Jde především o otázku přímých plateb zemědělcům, která není vyřešena. Dosavadní zprávy však hovoří o tom, že Brusel nepočítá s plnou výší těchto podpor pro nové členy hned po jejich vstupu. Jan Fencl připustil i možnost vzdát se požadavků na přechodná období výměnou za rovné podmínky pro domácí zemědělce.

Ministři na společném setkání dále diskutovali vztah mezi přímými a strukturálními platbami společné zemědělské politiky. V EU tvoří 80 procent všech příspěvků přímé platby. V budoucnu by se však těžiště zemědělské politiky unie mělo přesouvat k platbám strukturálním. V ČR vyznívá vzájemný poměr v jejich prospěch již nyní. V českých podmínkách jde o podpory mimoprodukčních funkcí zemědělství

ČR má příští týden šanci uzavřít kapitolu daňová politika

Česká republika by mohla příští týden při dalším kole přístupového jednání s Evropskou unií uzavřít kapitolu "daňová politika". Podle diplomatů členských států došlo v posledních dnech k "průlomu" v jednání o daních, protože se ukázalo, že navrhované tříleté přechodné období pro zavedení plné spotřební daně z cigaret by České republice mohlo stačit i poté, co vstoupí v platnost nová, přísnější legislativa unie.

Ramiro Cibrian: S průběhem reformy veřejné správy je EU spokojena

Vedoucí delegace Evropské komise Ramiro Cibrian považuje dosavadní průběh reformy veřejné správy v ČR za úspěšný. Problémy, které provázejí krajské úřady v tomto roce, označil za normální potíže nově vznikajících úřadů. Cibrian to ve čtvrtek řekl při návštěvě úřadu Olomouckého kraje. "Evropská unie je spokojena s reformou veřejné správy. Chceme efektivní kraje; krajské úřady musejí mít k dispozici finanční prostředky. Jsem optimistou. Věřím, že v příštím roce se pravomoce krajských úřadů rozšíří," uvedl Cibrian.

Komisař Barnier: Česko má právo rozhodovat o své energetické politice

Rozhodování o energetické politice patří do kompetence vlád jednotlivých států. "Češi musí mít tuto svobodu jako ostatní státy Evropské unie za předpokladu, že dodrží stávající standardy," řekl ve čtvrtek novinářům ve Vídni evropský komisař Michel Barnier po setkání s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem a dalšími členy spolkové vlády. Reagoval tím na požadavky některých rakouských politiků a ekologických organizací, které požadují odstavení jihočeské jaderné elektrárny Temelín.

Rakousko: Rozhořčené i umírňující reakce na rozhodnutí EK o Temelínu

Převážně rozhořčené reakce vyvolalo dnes v Rakousku definitivní odmítnutí Evropské komise uspořádat mezinárodní konferenci o odstavení jaderné elektrárny Temelín a jeho financování. Pouze z tábora vládních lidovců (ÖVP) se ozvaly uklidňující hlasy, podle nichž se potvrdila správnost politiky jejich strany, že "vše je třeba řešit jednáním s Českou republikou". Nejrazantnější reakci měli jako obvykle koaliční Svobodní (FPÖ). Předseda parlamentní frakce této strany Peter Westenthaler označil rozhodnutí EK za "další drzou provokaci evropské politické kasty" a vyjádřil přesvědčení, že Svobodnými na leden prosazené podpisové referendum Veto proti Temelínu bude mít po takovém rozhodnutí evropských orgánů obzvlášť velký úspěch. Opoziční Zelení v první reakci charakterizovali rozhodnutí EK jako "absolutní urážku všech odpůrců atomu" a Evropského parlamentu, který konferenci k Temelínu doporučil.

Kauza Protivínský může stát státní zástupkyni křeslo

Kvůli případu kněze Vojtěcha V. Protivínského může přijít o křeslo břeclavská okresní státní zástupkyně Drahomíra Císařová. ČTK to ve čtvrtek řekla nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Duchovního policie stíhala za kritiku KSČM, pak bylo obvinění zrušeno a Protivínský navíc dostal milost prezidenta. Břeclavské státní zastupitelství případ dozorovalo a mělo využít všechny prostředky, aby kněz nebyl obviněn, uvedla Benešová. "Ta kauza je velmi nešťastná a já lituji jménem státního zastupitelství, že se vůbec narodila," řekla. Benešová se domnívá, že případ je příkladem selhání dozoru státního zastupitelství v trestním řízení. Připustila, že v nejbližších dnech může od brněnského krajského státního zástupce Petra Coufala nebo dokonce z jejího stolu odejít návrh ministru spravedlnosti, aby Císařovou odvolal.

Objasnění Machalova incidentu má napomoci znalecký posudek lékařů

Lékařští experti by měli připravit znalecký posudek zranění vyšetřovatele kauzy Železný Vladimíra Machaly. Ten se v bitce v pasáži Kotva podle dvou pracovníků ochranky herny Bingo pokusil při odchodu z klubu ukrást židli, kterou ani na jejich výzvu nechtěl vrátit. Naopak si na ni sedl a houpal se, přičemž ze židle spadl a zranil se. Machala ale tvrdí, že šlo o cílený útok v souvislosti s kauzou Železný. Vyšetřovatel tohoto incidentu čeká teď s uzavřením případu na znalecký posudek z oboru lékařství a na výpověď Machaly. Teprve pak rozhodne, zda muže z ochranky, obviněné z ublížení na zdraví a z výtržnictví, navrhne obžalovat.

Machala stíhá televizního ředitele a jeho právníka Aleše Rozehnala kvůli pokusu o poškozování věřitele. Ředitel Novy je podezřelý, že se pokusil vystavením miliardové směnky lichtenštejnské nadaci Astrona Foundation způsobit firmě Central European Media Enterprises (CME) škodu zhruba 900 miliónů korun.

Německo udělí až tříletá povolení pro pečovatelky z ČR a odjinud

Německo hodlá v nejbližších měsících legalizovat dlouhodobě pobyty pomocných pečovatelských sil, které do země přicházejí zejména z České republiky a z Polska jen na turistické bázi. Signalizoval to v listu Hamburger Abendblatt ministr práce Walter Riester. Uvedl, že pomocné síly, které nelegálně v Německu pracují a které pocházejí hlavně z Polska a z Česka, budou moci už v lednu příštího roku získat pobytové a pracovní povolení až na tři roky. Slíbil, že žadatelé z kandidátských států EU dostanou potřebná povolení velmi rychle během jednoho týdne. Ministerstvo doplnilo, že k tomuto usnadnění nutí Berlín "nezbytná společenská potřeba", neboť je v této sféře v Německu akutní nedostatek pracovních sil. Jde o pomocné pečovatelky v rodinách, které se starají hlavně o nemocné nebo přestárlé. Nejedná se přitom o takzvané au pairs neboli pečovatelky o děti.

Nové opatření má platit do roku 2005. Pak ho nahradí připravovaný zákon o přistěhovalectví, který mimo jiné upraví kontrolovaný příliv potřebných pracovních sil do země přesto, že si Německo vymohlo v EU bránit až sedm let po přijetí nových členů EU přílivu pracovních sil z nynějších kandidátských států.

Počítačový lingvista Frederick Jelinek obdržel čestný doktorát UK

Čestný doktorát matematicko- fyzikálních věd Univerzity Karlovy (UK) převzal ve čtvrtek ve Velké aule pražského Karolina profesor Frederick Jelinek. Americký vědec a pedagog, rodák z Prahy, obdržel čestnou vědeckou hodnost za celoživotní dílo v oboru informatiky a počítačové lingvistiky.

Devětašedesátiletý Jelinek zahájil průkopnický výzkum analýzy mluvené řeči založený na statistických metodách. Jeho koncepce a její výsledky jsou dnes základem všech významných systémů rozpoznávání řeči, a to nejen pro angličtinu, ale i pro řadu dalších jazyků. Jelinek získal americké občanství v roce 1955. I jako politický exulant ale udržoval styky s českými vědci a zpočátku jim pomáhal alespoň zasíláním odborné literatury a radou na dálku. V roce 1984 navázal osobní kontakt s pražskou matematicko- fyzikální fakultou. Od pádu totalitního režimu na fakultě a také na Českém vysokém učení technickém každoročně přednáší.

Tvrdohlaví vystavují v pražské Lucerně erotiku

Obrazy, sochy a fotografie s erotickou tematikou vystavuje od ve své galerii v pražském paláci Lucerna výtvarná skupina Tvrdohlaví. Jedenáct výtvarníků zde společně vystavovalo již dvakrát, zahájená výstava je první tematická. "Je to sžíravé téma, které se týká nás všech," řekl k tématu výstavy novinářům výtvarník František Skála. Některé z členů skupiny podle něj erotika zajímá víc, některé míň. "Dalším možným tématem je zmar a smrt," doplnil ho Václav Marhoul, zajišťující provoz prodejní galerie. Další monotematickou výstavu však podle něj Tvrdohlaví v nejbližší době nechystají.

Ze sportu:

Liberečtí fotbalisté téměř zopakovali výkon i výsledek ze zápasu proti Celtě Vigo a v úvodním zápasu 3. kola Poháru UEFA porazili doma Real Mallorca 3:1. Liberec si vypracoval rychlé vedení, které už po dvaceti minutách zařídili Lukáš a Johana. Po Jůnově brance v druhé půli vedli Severočeši dokonce už 3:0. Hostům dal naději do odvety, která se hraje za dva týdny na Mallorce, svou brankou Biagini.

Český hokejový tým pro Olympijské hry v Salt Lake City zná jméno kapitána. Céčko bude mít na dresu Jaromír Jágr, útočník Washingtonu Capitals. Oznámil to trenér výběru Josef Augusta, který Jágra sledoval v noci na dnešek v utkání proti Tampě Bay. Jágr byl nejlepším hráčem utkání. Díky jeho gólu a dvěma asistencím vyhrál Washington nad Tampou 3:2.

Jen dva z české čtveřice skokanů na lyžích uspěli v kvalifikaci na páteční úvodní závod sezóny Světového poháru. Mezi nejlepší padesátku se ve finském Kuopiu probojovali Jakub Janda a Michal Doležal, kteří předvedli skoky dlouhé 116 respektive 113 metrů. Jakub Jiroutek a Jaroslav Sakala vstup do sezóny nezvládli.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Oblačno až zataženo a na většině území občasné sněhové přeháňky, denní teploty -1 až +3 stupně Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio