Zprávy Radia Praha

Americká zbrojovka nevstoupí do Aera Vodochody

Americká zbrojovka Lockheed Martin nemá zájem o vstup do Aera Vodochody. S odvoláním na viceprezidenta americké firmy Grega Hubbarta to uvedl v novém čísle časopis Týden. O zájmu Lockheedu přitom hovořil minulý týden premiér Miloš Zeman. "Zatím na obecné úrovni a bez konkrétní specifikace projevila tato firma zájem," řekl premiér po své návštěvě v USA. Patrně jde o nedorozumění, protože Lockheed zájem o vstup Aera Vodochody nemá, reagoval Hubbart. "Navíc jsme se s panem premiérem během jeho americké návštěvy nesetkali. Víme ale, že hovořil se zástupci americké vlády, kteří reprezentují naše zájmy," uvedl Hubbart. Vláda USA nabídla podle Hubbarta české straně starší letadla F-16, které jeho firma vyrábí. Časopis dodal, že to však není na pořadu dne, protože ve vládním tendru na dodávky nadzvukových letadel pro armádu je konsorcium Saab/BAE Systems. Švédsko-britského konsorcium projevilo zájem i o kapitálový vstup do Aera. Vstup konsorcia závisí na rozhodnutí vlády, zda nakoupí nadzvukové stíhačky Gripen pro českou armádu. Vláda má o nákupu Gripenů rozhodnout do konce listopadu. Cena za 36 letounů je méně než 75 miliard korun.

Většina Čechů se bojí teroristických útoků a paniky

Většina Čechů se po zářijových útocích na USA obává vzniku nebezpečné paniky, ale i skutečného teroristického útoku. Vyplývá to z říjnového výzkumu agentury TNS Factum pro ČTK. Obyvatelé země příliš nevěří, že by je ochránil integrovaný záchranný systém. Ze vzniku nebezpečné paniky má obavy téměř 83 procent lidí, reálného teroristického útoku se bojí přes 80 procent lidí. Čtyři lidé z deseti myslí, že integrovaný záchranný systém není funkční. Velké obavy uvádějí především ženy, naopak mezi muži je více těch, kteří se nebojí vůbec. Více se bojí také starší lidé. Necelé dva měsíce po teroristických útocích v USA má třetina lidí strach právě kvůli světovým událostem.

Heinz Fischer pro rovný přístup Vídně ke všem jaderným elektrárnám

Proti soustřeďování veškerého protijaderného odporu Rakušanů jen na jihočeský Temelín vystoupil místopředseda rakouské sociální demokracie (SPÖ) Heinz Fischer. V rozhovoru pro nedělní deník Kurier rovněž odsoudil některé akcenty v česko-rakouském sporu, které podle něj argumentačně zabředají do minulosti a dělají dojem, že je tu důvod k nějakému "dědičnému nepřátelství" mezi oběma národy. "Je zavádějící tvrdit, že všechny ostatní jaderné elektrárny jsou napůl bezpečné, jen Temelín je šrotový reaktor," zdůraznil Fischer, který je také předsedou rakouského parlamentu. "V Evropě je spousta jaderných elektráren a o žádné se nedá říci, že by její bezpečnost byla absolutně zajištěna. Proto se musíme zaměřit na dosažení celoevropského ústupu od jaderné energetiky a přitom si uvědomit, že to není projekt, jehož realizace by se dala stihnout ještě před rozšířením EU," dodal s narážkou na názory, že prosazení tohoto požadavku si lze vynutit vetováním českého vstupu do EU.

Rakouské strany útočí kvůli Temelínu

Některé rakouské strany o víkendu znovu ostře útočily proti Evropské komisi, že definitivně zamítla pořádat mezinárodní konferenci o zrušení jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Lidovci (ÖVP) kancléře Wolfganga Schüssela naproti tomu oznámili zahájení diplomatické ofenzívy u některých členských zemí EU ve snaze získat je pro podporu rakouského stanoviska. "Naprosté nepochopení" pro postoj EK vyjádřila ekologická mluvčí Zelených Eva Glawischnigová. "Evropská komise zřejmě nasadila proatomový kurs a vědomě nechce ani v nejmenším přispět ke snížení napětí problému," řekla podle agentury APA. Kritizovala také vládu a zejména koaliční Svobodné (FPÖ), že "evidentně nejsou schopni se sjednotit, jaký kurz nasadí (vůči Temelínu)".

S nejostřejší kritikou na adresu EK za její odmítnutí protitemelínské konference vystoupil generální tajemník FPÖ Karl Schweitzer. "Mám dojem, že evropští komisaři nedělají politiku pro občany, ale pro atomovou lobby," řekl podle APA. Obvinil komisaře, že jsou snad ochotni dokonce nedodržovat unijní směrnice, pokud počítají s tím, že ČEZ i s Temelínem bude prodán francouzské elektrárenské společnosti EdF, která sama nedodržuje požadavek na liberalizaci trhu s elektřinou. EK dělá politiku pro přátele jaderné energetiky, řekl. Vyzval pak k hojné účasti v lednovém podpisovém referendu Veto proti Temelínu iniciovaném jeho stranou, protože "když se lidé vyjádří, neodváží se již EK kritizovat rakouské politiky", jelikož pak už půjde o hlas lidu.

Vladimír Špidla by ředitele Železného ani jinou vyšetřovanou osobu nepřijal

Přijetí ředitele české soukromé televize Nova Vladimíra Železného šéfem Poslanecké sněmovny Václavem Klausem odsoudil vicepremiér Vladimír Špidla. Takové jednání podle něj jen nahrává spekulacím o politickém ovlivňování orgánů činných v trestním řízení v některých případech. "Jestliže vysoký ústavní činitel začne přijímat lidi, kteří jsou uprostřed trestního vyšetřování, tak se podle mého názoru pouští na tenký led," řekl Špidla v nedělním diskusním pořadu televize Nova v narážce na to, že Železný je vyšetřován kvůli podezření z poškozování věřitele. "Mám-li vytvořit jistotu, že případ se odehrává zcela nezávisle, bez vnějšího vlivu, tak je vhodné se vystříhat některého chování," vysvětlil. Václav Klaus, jeho protihráč v pořadu, to odmítl: "Jsem šokován štvanicí, která se v naší zemi v tomto směru - zcela jednostranná štvanice rozvíjí," řekl o případu Železný a odvolal se na svou "elementární lidskou loajalitu proti štvanici".

Klaus přijal Železného v pondělí a hovořil s ním prý mimo jiné o potřebě chránit svobodné podnikatelské prostředí. Vzhledem k tomu, že už předtím připustil šéf úřadu vyšetřování Miroslav Antl, že na vyšetřovatele Železného kauzy je činěn nátlak, vyvolala schůzka diskuse o vhodnosti Klausova činu i kritiku některých politiků.

Vladimír Špidla: Krajské konference zvolily lídry, kteří jsou věrohodní

Krajské konference České strany sociálně demokratické zvolily do pozic lídrů stranických kandidátek v krajích osoby, které jsou věrohodné, řekl předseda této vládní strany Vladimír Špidla. Za člověka, který má "politickou váhu" označil i v neděli zvoleného Lubomíra Zaorálka. Ten v Moravskoslezském kraji porazil ministra Petra Lachnita. "Jsou skutečně věrohodní a mají politickou sílu a váhu," komentoval vítěze stranických primárek Špidla. O tom, kdo se lídrem v příslušném kraji stane, rozhodují podle něj zásadně členské organizace ČSSD. "Výhoda našeho systému je, že se to nedá dělat z jedné vody načisto, ale má to několik fází," řekl Špidla.

Ministr Lachnit původně neobstál v nominační konferenci. Ostrava ho totiž zařadila na nevolitelné páté místo, což by v rámci kraje znamenalo nejlépe 30. příčku. Krajský výbor nakonec schválil kandidátku, na níž se Lachnit dostal na deváté místo. Zaorálek, který v projevu nepřímo kritizoval svého předchůdce ve funkci lídra na severní Moravě a premiéra Miloše Zemana, získal 69 hlasů od 111 delegátů. Lachnit získal zbylých 42. Vedení ČSSD má podle stranických stanov možnost kandidátky ještě změnit.

V čele kandidátek se po víkendu ocitli také ministr financí Jiří Rusnok v Královéhradeckém kraji, obrany Jaroslav Tvrdík na Vysočině, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková v Praze, poslanec Radko Martínek na Pardubicku, bývalý poslanec Miloš Melčák ve Zlínském kraji a poslanec Michal Kraus v Libereckém kraji. V mnoha krajích propadli na nižší místa kandidátek lidé, považovaní za příznivce bývalého předsedy strany a nynějšího premiéra Miloše Zemana.

Pět ženských organizací pořádá kampaň proti násilí na ženách

Pět ženských organizací odstartovalo v neděli v Praze kampaň "16 akčních dní proti násilí na ženách". Po tuto dobu chtějí sdružení veřejnost na týrání žen upozornit odbornými konferencemi, přednáškou i společenským večerem, řekla ČTK Saša Lienauová ze společnosti proFem. S tímto sdružením se na akci podílejí i Elektra, Gender Studies, La Strada a Rosa. "Akce začala 25. listopadu Evropským dnem proti násilí na ženách a skončí 10. prosince Dnem lidských práv," uvedla Lienauová. Program začne v Poslanecké sněmovně 26. listopadu konferencí o domácím násilí. "Zatímco v řadě zemí se již domácí násilí chápe jako trestný čin a stíhání pachatele je možné i bez souhlasu oběti, v ČR musí oběť třikrát dávat souhlas s trestním stíháním násilníka," řekla Lienauová. Pět ženských organizací, sdružených v Koordinačním kruhu prevence násilí na ženách, proto požaduje právní úpravu domácího násilí v trestním zákoně, ochranu oběti či zvláštní školení policistů a sociálních pracovníků.

Proti pobytu azylantů se vyslovila většina obyvatel Jeníkova

Většina obyvatel Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku se v anketě vyslovila proti zřízení azylového střediska v obci. S umístěním útočiště pro uprchlíky z různých zemí v místním zámku souhlasilo pouze 146 obyvatel, naopak proti jich bylo 1316. ČTK to řekl Karel Houdek, předseda devítičlenné komise, která dohlížela na regulérnost ankety. Zastupitelé provozování střediska schválili 27. září. Obyvatelé ale s rozhodnutím nesouhlasili. Vadilo jim také, že nebyli o záměru radnice předem informováni. Nesouhlas s pobytem uprchlíků ve městě vyjádřili v petici, na veřejné besedě i na jednání zastupitelstva. Obavy měli především ze zvýšení kriminality ve městě. "Výsledky ankety projednají zastupitelé na řádném zasedání v prosinci," řekl ČTK starosta města Pavel Kopecký. O výsledku pak budou informovat i správu uprchlických zařízení, která podle posledních informací už hledá vhodné prostory pro azylanty v jiných městech.

Policie pravděpodobně našla těla sourozenců Vosmanských

Náhodný chodec našel v neděli dvě mrtvá těla ve spacácích u polní cesty v remízku v katastru obce Brankovice na Vyškovsku. Věci, které ležely u obou těl, velmi pravděpodobně patří hledaným sourozencům Vosmanským, po nichž pátrá policie od začátku srpna. Policejní mluvčí Dagmar Bartoníková ČTK řekla, že totožnost obou těl budou zjišťovat policisté v následujících dnech. Podle jejích slov však jde pravděpodobně o sourozence Jana a Dagmar Vosmanské.

Po sourozencích policie pátrala od 30. července, kdy se svým belgickým švagrem Stephanem Knaepenem vyjeli na výlet po jihomoravských památkách. V polovině srpna našla policie belgičanův vůz v Ostopovicích na Brněnsku a o den později i jeho mrtvolu. Podle filmu z fotoaparátu nalezeného ve voze kriminalisté určili několik míst, která skupinka navštívila. Veškerá pátrání však byla neúspěšná.

Valašská skupina Mňága a Žďorp má své fanoušky i v USA

V hospodě u Čtyř stehen v Chicagu se tento týden po úspěšném koncertu setkali se svými českými fanoušky členové skupiny Mňága a Žďorp z Valašského Meziříčí. "Návstěva více než 400 posluchačů, především Čechů žijících a pracujících ve Spojených státech, překvapila i samotné pořadatele," zatelefonoval ČTK manažer Michal Žáček. Publikum vytvořilo vynikají atmosféru a dlouho nechtělo skupinu pustit z pódia, liboval si. Hlídkující americká policistka prohlásila: "Textům sice nerozumím, ale hudba je perfektní," pochlubil se Žáček. V iteneráři uměleckého turné skupiny je ještě Denver a Los Angeles.

Rocková skupina Mňága a Žďorp vznikla už v 80. letech. První album vydala v roce 1991. Tehdy se její členové proslavili jako chlapci v námořnických oblečcích. V kapele je jich šest, všichni kromě bubeníka jsou valašskomeziříčtí rodáci. Do USA vezla skupina nové dvojalbum, na němž je 32 nejznámějších písniček.

V centru Prahy zavládla vánoční nálada

I když České Vánoce 2001 v centru Prahy zahájí primátor Jan Kasl až příští neděli, již od této neděle zde vládne vánoční atmosféra. Staroměstskému náměstí vévodí třicetimetrový smrk zdobený zlatými a stříbrnými řetězy. Pod ním jsou v živém Betlémě ovečky a lama s oslíkem. Ve 118 stáncích si lidé mohou koupit háčkované a slaměné vánoční ozdoby, dřevěné hračky či turecký med. Ohřát se mohou pečenými kaštany či svařeným vínem. V dolním konci Václavského náměstí je pod vánočním stromkem 121 stánků s podobným zbožím. Na obou místech jsou kasičky, do nichž lidé mohou vhazovat příspěvky na pomoc nemocným a opuštěným dětem. Na Staroměstském náměstí mohou přispět také na opravu Karlova mostu. Kulturní program začne v pátek 30. listopadu a potrvá do Štědrého dne.

Ze sportu:

Výsledky 15. kola první fotbalové ligy: Olomouc - Ostrava 2:1, Blšany - Hradec Králové 0:2, Opava - Brno 2:1, Příbram - Teplice 1:0, Žižkov - Slavia Praha 1:0, Drnovice - Jablonec 1:1, Sparta Praha - Synot 3:1 a Liberec - Bohemians 3:2. V tabulce vedou přažské celky Sparta před Žižkovem a Bohemians. Poslední je stále Opava.

Výsledky 26. kola extraligy ledního hokeje: Kladno - Litvínov 1:0, Vsetín - Slavia Praha 3:3, Havířov - Vítkovice 2:3, Plzeň - České Budějovice 3:0, Pardubice - Zlín 1:3, Znojmo - Třinec 1:3 a Sparta Praha - Karlovy Vary 1:0. V tabulce má vedoucí Sparta čtyřbodový náskok před druhým Zlínem. Třetí Pardubice ztrácejí další tři body. Poslední je Kladno.

Dvojnásobný mistr světa a světový rekordman v hodu oštěpem a ve vrhu koulí Roman Musil byl zvolen nejlepším českým handicapovaným sportovcem uplynulého roku. Na druhém místě v anketě Českého paralympijského výboru skončila pětadvacetiletá sluchově postižená atletka Margareta Trnková a třetí pozici mezi nejlepšími paralympiky roku obsadil tělesně postižený lukostřelec Zdeněk Šebek.

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová vyhrála nedělní závod Světového poháru ve finském Kuopiu na pět kilometrů volnou technikou. Osmadvacetiletá Neumannová naposledy vyhrála závod Světového poháru letos v lednu na budoucích olympijských tratích v Salt Lake City, kde nenašla přemožitelku v kombinaci na pět kilometrů klasickou technikou a pět kilometrů volnou technikou. Nyní vyhrála závod SP popáté v kariéře.

Příjemným překvapením skončil druhý závod Světového poháru běžců na lyžích ve finském Kuopiu. Na prahu olympijské sezóny se dva čeští reprezentanti vešli do desítky, přičemž Lukáš Bauer zaostal o necelé čtyři vteřiny za medailí a Martin Koukal obsadil sedmé místo.

Česká sportovní gymnastka Jana Komrsková získala bronzovou medaili v přeskoku na Světovém poháru ve Stuttgartu. Ve finále ji porazily jen olympijské vítězky Jelena Zamolodčikovová z Ruska a Oksana Čusovitinová z Uzbekistánu. Zlínská závodnice, čtvrtá z nedávného MS v Gentu, se kvalifikovala ve Stuttgartu ještě do finále kladiny, v němž skončila šestá.

Úspěch české gymnastiky o tomto víkendu korunovaly na dalším prestižním mítinku v Paříži Petra Chytilová a David Vyoral. Prostějovská juniorka skončila druhá v prostných, zlínský odchovanec Vyoral vybojoval bronz v přeskoku.

Házenkáři Baníku Karviná porazili ve svém třetím utkání skupiny C v Lize mistrů CSKA Moskva 33:25. Po sobotním vítězství Celje nad Leonem se posunuli na druhé místo tabulky a mají reálnou naději na postup do čtvrtfinále. Nejlepším střelcem vítězného týmu byl Kamil Heinz, autor devíti gólů.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle namrzající. Na horách sněžení. Teploty nula až plus 4 stupně Celsia.