Zprávy Radia Praha

Sněmovna schválila volební novelu

Poslanecká sněmovna po půlročním projednání schválila vládní návrh novely zákona o parlamentních volbách. Novela počítá s obnovením dvou volebních dnů, rozdělením státu na 14 volebních obvodů a klasickou d'Hondtovou metodou přepočtu hlasů na mandáty. Novelu, jejíž přijetí je nezbytné pro konání parlamentních voleb v příštím roce, musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Poslanci odmítli čtyřkoaliční návrh na snížení hranice pro vstup koalic do parlamentu; čtyřkoalice tak podle sněmovny musí získat nejméně 20 procent hlasů. Poslanci naopak zmírnili procentuální hranici týkající se počtu preferenčních hlasů pro jednotlivé kandidáty. Prezident Václav Havel se k volební novele vyjádří až po jejím prostudování. Prezident odmítl podepsat původní verzi volebního zákona, kterou loni prosadily ODS a ČSSD, a obrátil se na Ústavní soud. Ústavní soudci klíčové pasáže této verze, mimo jiné způsob přepočtu hlasů na mandáty, zrušili. Proto vláda po nepříliš úspěšném vyjednávání parlamentních stran o podobě volebního zákona předložila jeho novelu letos v červnu.

Vyslání českých vojáků do Afghánistánu se přiblížilo

Nasazení českých vojáků do protiteroristické kampaně v Afghánistánu se po středečním rozhodnutí vlády stalo opět reálnějším. Kabinet schválil, aby ministři obrany a zahraničí jednali o české účasti v operaci Trvalá svoboda v Afghánistánu a o případné budoucí mírové a humanitární misi v této zemi. Akce by se podle premiéra Miloše Zemana mohla týkat elitní protichemické jednotky, polní nemocnice a jednotky speciálních sil, které Česko nabídlo NATO začátkem října. Nikdo z vlády nechtěl termín odjezdu upřesnit. K akci je připravena i jednotka 6. polní nemocnice pod vedením plukovníka Jindřicha Sitty. Nemocnice může být vybavena mimo jiné jednotkou intenzívní péče, chirurgickým pracovištěm a stomatologickou ordinací. Má například polní desinfektory odolné vůči chemickým a biologickým zbraním a může se pohybovat po vlastní ose či po železnici. Třetí jednotkou, která by se mohla dostat do boje, je zesílená rota zvláštních sil se sídlem v Prostějově.

Poslanci podporují afghánskou misi, výhrady mají k dluhopisům

Vláda může počítat s jednoznačnou podporou všech parlamentních stran s výjimkou komunistů při vyslání českých vojáků do Afghánistánu. Daleko rezervovaněji se ale opoziční poslanci staví k vydání dluhopisů, pomocí nichž chce kabinet ČSSD financovat vojenské operace. Vláda by podle nich měla raději hledat úspory v rozpočtu. Sněmovna má o nasazení českých vojáků jednat příští středu, návrh zákona o dluhopisech předloží ministr financí v lednu.

Podle komunistů by vojenské mise měly vysílat bohatší země než Česko

Vojenské mise do zahraničí by měly podle místopředsedy KSČM Václava Exnera vysílat bohatší země, než je Česko. Komunistům vadí, že republika, které se nedostává peněz na školství a zdravotnictví, je připravena vyslat vojenské jednotky do Afghánistánu za cenu dalšího zadlužení země. Exner to řekl na tiskové konferenci Komunistické strany Čech a Moravy. Exner však přesto připustil, že komunisté jsou připraveni podpořit vyslání některých humanitárních a policejních pořádkových sil do zahraničí. Musí však jít o akce s mandátem OSN. Komunistům by rovněž vadilo, kdyby se měli čeští vojáci stát součástí intervenčních sil a kdyby měli být nasazeni i v jiné zemi než v Afghánistánu. Podle Exnera by bylo zajímavé zjistit, zda by se občané vyjádřili raději pro dluhopisy na dostavbu dětské části nemocnice v Praze Motole, nebo na vyslání vojenských jednotek do Afghánistánu. Ze stejných důvodů komunisté zřejmě nebudou hlasovat pro návrh státního rozpočtu pro rok 2002. Soudí totiž, že by mělo být pět až sedm miliard korun z kapitol resortů obrany a vnitra přesunuto do školství a zdravotnictví. Poslanecký klub se však po poradě se stranickým vedením rozhodne definitivně až v pátek, řekl novinářům poslanec Svatomír Recman.

Vláda se příští týden sejde dvakrát, jednou pouze k privatizaci

Vláda se příští týden sejde mimořádně dvakrát. V pondělí projednají ministři privatizaci několika strategických průmyslových podniků. Podle programu středeční schůze, která bude letos poslední, rozhodnou o zrušení vízové povinnosti pro cestující s doklady OSN a Evropské unie, posoudí poslanecké návrhy novel zákonů a úkoly kabinetu pro příští rok. Vláda v pondělí posoudí návrhy na výběr strategických partnerů pro energetickou společnost ČEZ a regionální distributory elektřiny a pro plynárenskou společnost Transgas a regionální distributory plynu. Státní podíl ve společnosti Unipetrol chce kabinet privatizovat přímým prodejem jednomu nabyvateli. Poslanci vládě předložili novelu zákona o dani z příjmu, která má více motivovat účastníky penzijního připojištění. Horní hranici odpočitatelné částky důchodového připojištění od daňového základu navrhují zvýšit z 12.000 na 18.000 korun. Novelou trestního zákona chtějí zákonodárci zavést sankce za týrání osob blízkých nebo osob svěřených do péče nebo výchovy. Za tyto činy navrhují odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. Pro pachatele, který by se dopustil násilí na více lidech nebo by je týral zvlášť krutě, případně se dopustil tohoto trestného činu opakovaně, požadují vězení na dvě léta až osm let. Kabinet se bude rovněž zabývat plněním závazků vyplývajících z rezoluce rady bezpečnosti OSN k boji proti mezinárodnímu terorismu. Jednat bude i o ukončení sankcí OSN proti Jugoslávii a Súdánu. Dalším programem schůze kabinetu je vládní nařízení, které upravuje pracovní dobu a dobu odpočinku zaměstnanců dopravních podniků s nerovnoměrně rozvrženými pracovními povinnostmi. Schválí statut komise pro romské záležitosti a změnu Republikového výboru pro děti, mládež a rodinu na odborné pracoviště pro rodinnou politiku při ministerstvu práce a sociálních věcí.

Dohoda o Temelíně je podle předsedy Senátu výhodná pro oba státy

Předseda Senátu Petr Pithart a rakouský kancléř Wolfgang Schüssel se ve Vídni shodli na tom, že dohoda šéfů vlád obou zemí o ukončení melkského procesu hodnocení jihočeské jaderné elektrárny Temelín je výhodná jak pro Česko, tak i pro Rakousko. "S kancléřem Schüsselem jsme se ujistili, že dohodu z Bruselu pokládají obě strany za výhodnou a není důvodu, aby ji obě strany nedodržely," řekl Pithart po jednání se Schüsselem a se šéfkou rakouské diplomacie Benitou Ferrerovou-Waldnerovou. Předseda českého Senátu by chtěl zlepšit zejména příhraniční spolupráci, ale i komunikaci mezi představiteli obou zemí. Pithart se nevyhnul ani otázkám novinářů na takzvané Benešovy dekrety, které vedly mimo jiné k odsunu německy mluvícího obyvatelstva z bývalého Československa a k zabavení jeho majetku. Upozornil ale, že s Rakouskem dialog na toto téma na rozdíl od jednání s Německem ani pořádně nezačal a již existují rozdílné názory.

Od pátku budou obnoveny lety na armádních letounech MiG-21 a L-39

České vojenské letouny MiG-21 a L- 39 Albatros budou moci od pátku opět vzlétnout. Řekl to ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Stroje nesměly létat kvůli podezření, že jejich výškoměry špatně nefungují. Případ vyšetřuje policie kvůli podezření z korupce, několik vojáků bylo obviněno. Tvrdík vyloučil, že by nehody letadel těchto typů v posledních letech souvisely právě s výškoměry. Resort obrany si objednal dvě expertízy výškoměrů, jejich závěry by měly být známy počátkem příštího týdne.

Evropská unie poskytne Česku z programů Phare a ISPA dalších 1,6 mld. Kč

Evropská unie poskytne České republice v rámci programu Phare na investice v příhraničních regionech s Německem, Rakouskem a Polskem celkem 623 miliónů Kč. Na dva nové projekty programu ISPA přispěje unie miliardou korun. Finanční memoranda obou programů podepsal velvyslanec Evropské unie v Praze Ramiro Cibrián a náměstek ministra financí Tomáš Potměšil. Program přeshraniční spolupráce Phare se zaměřuje na rozvoj ekonomiky, infrastruktury a ochrany životního prostředí v příhraničních oblastech. Z programu ISPA půjdou peníze na rekonstrukci systému zásobování, výstavbu kanalizačního systému a výstavbu úpravny vody a čistírny odpadních vod v Podkrušnohoří a na obchvat Bělotína na střední Moravě. Z programu Phare, který byl zahájen v roce 1991, bylo dosud pro potřeby Česka určeno 24 miliardy Kč. Z toho bylo pro přeshraniční spolupráci více než 7,6 miliardy korun.

Organizace Greenpeace varuje Electricité de France před koupí ČEZ i s Temelínem

Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace varuje francouzskou elektrárenskou společnost Electricité de France před privatizací české elektroenergetiky i s jadernou elektrárnou Temelín. Tato investice představuje pro státní Electricité de France značné riziko, zdůraznili ekologové na tiskových konferencích, které se konaly souběžně v Paříži a v Praze. Electricité de France je považována za největšího favorita v soutěži o privatizaci české elektroenergetiky, která zahrnuje koupi ČEZ a státních podílů v šesti distribučních firmách. Dalšími uchazeči jsou konsorcium španělské Iberdroly a italského Enelu a britsko- americké seskupení firem International Power a NRG. O strategickém investorovi do české elektroenergetiky má vláda rozhodnout v pondělí. Zástupce české pobočky Greenpeace Jan Haverkamp prohlásil, že Electricité de France by měla zvážit koupi jaderné elektrárny, která již musela být kvůli poruchám ve zkušebním provozu mnohokrát odstavena. Temelín představuje rovněž velké ekonomické riziko, uvedl Haverkamp. Před koupí Temelína varovala již před měsícem Electricité de France i federace 613 francouzských asociací pod názvem Sortir du nucléaire (Zbavit se atomu) i rakouští odpůrci Temelína. Electricité de France však tvrdí, že s převzetím Temelína počítá.

Česko je v Evropské unii vedeno jako kandidátská země s nejnižší porodností

Česká republika má nejmenší míru porodnosti ze všech 13 zemí usilujících o vstup do Evropské unie. Konstatuje to zpráva unijního statistického úřadu Eurostat, která byla zveřejněna v Bruselu a která přináší statistické údaje o kandidátech z let 1995 až 1999. Od poloviny 90. let se míra porodnosti snížila nebo stagnovala ve všech kandidátských státech. Nejvíce však v České republice, kde se v roce 1999 narodilo 1,1 dítěte na jednu ženu v reprodukčním věku. Nejvyšší míra plodnosti byla v Turecku (2,5) a na Kypru (1,8). V počtu svateb a rozvodů je na tom Česko zhruba stejně jako většina kandidátů.

Policie zadržela miliardu, mířící z Harvardského holdingu na Kypr

Policie v minulých dnech zajistila miliardu korun, kterou se vedení Harvardského průmyslového holdingu pokusilo převést na Kypr. Peníze, které se používaly pro výplatu akcionářů holdingu, pocházely z trestné činnosti, pro níž vyšetřovatel připravil obvinění Viktora Koženého a Borise Vostrého. Peníze měly být převedeny na účet kyperské banky, který patří společnosti, jejímž téměř stoprocentním akcionářem je společnost Daventree. Na tuto firmu byly v minulosti převedeny akcie z majetku Harvardských investičních fondů a Sklo Union Teplice v hodnotě minimálně 11,5 miliardy korun. Jedním z ředitelů Daventree je právě zakladatel harvardských fondů Kožený.

Václav Klaus popřel, že by se rozhodl nekandidovat ve volbách v Praze

Předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus v rozhovoru pro Český rozhlas popřel, že by se rozhodl nekandidovat příští rok v parlamentních volbách v Praze. Současně ale také prohlásil, že o tom, zda bude v hlavním městě kandidovat, nebylo zatím rozhodnuto. Minulý týden se v tisku objevily spekulace o tom, že Klausovi se nelíbí spory v pražské organizaci ODS, a proto možná bude kandidovat jinde než v Praze. ODS počátkem týdne uzavřela své volební kandidátky ve všech krajích s výjimkou Prahy, kde o ní rozhodne až v lednu. Původně se předpokládalo, že Klaus bude pražským lídrem ODS. Po regionálním sněmu její pražské organizace počátkem prosince se ale o jeho kandidatuře v hlavním městě objevily pochybnosti. Klaus se ke sporům v pražské organizaci ODS nevyjádřil. Obecně ale neskrýval lítost nad tím, že se někteří její představitelé věnují více těm, kdo hlasováním rozhodují o konečné podobě stranické kandidátky, a ne voličům. Klausovy úvahy o tom, že by nemusel kandidovat v hlavním městě, potvrdili před týdnem pražský primátor Jan Kasl a středočeský hejtman Petr Bendl. Mezi místy, kde by nakonec mohl o křeslo poslance usilovat, zmínili někteří zástupci ODS kraje Moravskoslezský a Středočeský.

Počasí v České republice

Čekáme většinou polojasno. Denní teploty -9 až -5 stupňů Celsia.