Zprávy Radia Praha

Havel uvítal rozhodnutí soudu nevydat Solicha

Prezident Václav Havel uvítal rozhodnutí Městského soudu v Praze nevydat disidenta a spisovatele Muhammada Solicha do Uzbekistánu. Soud podle prezidenta Václava Havla nerozhodoval pod tlakem, ale nezávisle, na základě informací, které měl. Havel stejně jako řada zahraničních institucí dal v minulých dnech najevo, že považuje uzbeckého disidenta za bojovníka za lidská práva a falešně obviněného člověka. Za "vítězství spravedlnosti a vlády práva" označil rozhodnutí pražského soudu iprezident rozhlasové stanice Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) Thomas Dine. Vicepremiér Pavel Rychetský řekl, že vzhledem k mezinárodnímu zatykači byl ale postup české policie a orgánů činných v trestním řízení zcela v souladu s právním řádem. Solich musel být po vstupu na letiště zadržen, umístěn do vyhošťovací vazby a jeho případem se musel zabývat soud.

Armádní letouny v pátek kvůli počasí ještě nelétaly

České vojenské letouny MiG-21 a L- 39 Albatros sice mohly od pátku opět vzlétnout, lety ale zmařilo nepříznivé počasí. Podle operačního důstojníka z čáslavské základny taktického letectva by se letouny mohly dostat na oblohu v příštím týdnu. Lety zakázal koncem listopadu ministr obrany Jaroslav Tvrdík kvůli podezření, že letadla mají vadné výškoměry. Zákaz ministr zrušil ve čtvrtek, kdy vyloučil, že by nehody v posledních letech souvisely právě s výškoměry. Případ výškoměrů vyšetřuje policie kvůli podezření z korupce. Vyšetřovatel aféry se zmanipulovaným nákupem palubních výškoměrů ve středu obvinil dva nynější a jednoho bývalého příslušníka generálního štábu ze dvou trestných činů. Armádě jejich počínáním vznikla škoda nejméně 1,9 miliónu korun.

Vláda jmenovala zmocněnce pro nákup stíhaček

Vládním zmocněncem pro jednání s britsko-švédským konsorciem BAE Systems/SAAB o koupi stíhaček pro českou armádu bude podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka jeho první náměstek Štefan Füle. Nákup 24 nadzvukových etadel Jas-39 Gripen bude stát přibližně 50 miliard korun. Dalších pět miliard armáda zaplatí za jejich vyzbrojení. Výrobce odhaduje, že první gripeny by mohli čeští piloti dostat koncem roku 2005. Peníze chce vláda opatřit úvěrem, k čemuž potřebuje souhlas poslanců. Vedle zákona o tomto úvěru předloží ministr obrany i materiál obsahující čtyři varianty budoucnosti letectva.

Komunikaci mezi Rakouskem a ČR lze podle Petra Pitharta zlepšit

Předseda Senátu Petr Pithart v pátek na závěr třídenní oficiální návštěvy Rakouska prohlásil, že Rakousko a Česká republika mají šanci na nastolení standardní úrovně vzájemné komunikace. Dialog mezi regiony, mezi městy, mezi obcemi přitom podle něj byl i v posledních letech uspokojivý, problémy nastaly v komunikaci na nejvyšší úrovni. Přední čeští politici totiž v poslední době museli při oficiálních návštěvách Rakouska čelit zejména otázkám rakouských médií ohledně jaderné elektrárny Temelín a tzv. Benešových dekretů, které se staly právním základem poválečného vyvlastnění a vysídlení Němců z Československa. Napjaté vztahy kvůli Temelínu se podařilo nyní vyřešit dohodou obou zemí. Praha podle předsedy Senátu také oceňuje způsob a rychlost odškodnění obětí nucených prací ze strany Rakouska. Vedle schůzky s představiteli rakouské vlády jednal Pithart například i s dolnorakouským zemským hejtmanem Erwinem Pröllem a dnes se setkal také se šéfem dolnorakouského zemského sněmu Edmundem Freibauerem.

Ministerstvo zahraničí prodlouží smlouvu na Český dům

Ministerstvo zahraničí bude muset od ledna prodloužit smlouvu o pronájmu Českého domu v Moskvě s nynějším nájemcem. Zatím totiž nevypsalo výběrové řízení na nového provozovatele. Podle dostupných informací by smlouva s firmou Hotel Český dům měla být prodloužena do března. Okolnostmi pronájmu komplexu se zabývají bezpečnostní složky. Služba pro odhalování korupce zjistila, že smlouva je pro stát nevýhodná. Stát na ní měl prodělat milióny korun. Vrchní státní zastupitelství případ v listopadu vrátilo vyšetřovateli k doplnění. Podle něho nic nenasvědčuje tomu, že byl při sjednání nájemní smlouvy spáchán trestný čin.

Britové opět kontrolují cestující do Anglie

Na pražském letišti v Ruzyni se opět po zhruba měsíční přestávce objevili britští konzulární úředníci, kteří prověřují lidi směřující do Velké Británie. Mluvčí britského velvyslanectví Zbyněk Havránek uvedl, že úředníci cestující kontrolují od úterý a zatím není jasné, kdy s tím skončí. Britové podle mluvčího některým lidem cestu na ostrovy znemožnili. Britové se do Prahy vrátili z preventivních důvodů, nikoli kvůli tomu, že by stoupal počet neoprávněných českých žadatelů o azyl ve Velké Británii, uvedl Havránek. Od července, kdy byli úředníci v Ruzyni vůbec poprvé, se znovu objevují ve zhruba měsíčních intervalech. Naposledy byli na letišti v půli listopadu. Během několika dní, kdy cestují kontrolovali již v Praze, nepustili na palubu letadel 16 lidí, z toho 13 Čechů. Podle dřívějších informací o azyl v Británii požádalo v červenci sto českých občanů, v srpnu 65 a v září deset.

Prapor z bosenské mise SFOR se sejde v Pardubicích

Příslušníci 5. mechanizovaného praporu, který od dubna do prosince působil v rámci mezinárodních Stabilizačních sil (SFOR) v Bosně, se setkají v sobotu v Pardubicích. Při slavnostním nástupu převezme většina profesionálů od náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého odznaky "Za službu v misi SFOR". Český kontingent SFOR, čítající na 600 vojáků, tvořili příslušníci 42. mechanizovaného praporu a 46. dělostřeleckého oddílu brigády rychlého nasazení, doplňovala je vrtulníková jednotka a čeští příslušníci štábu britské divize a velitelství SFOR. Čeští vojáci v Bosně a Hercegovině od začátku roku 1996 původně působili v rámci sil IFOR, jejichž úkolem bylo dohlížet nad dodržováním daytonských mírových dohod. Po vypršení jejich mandátu byly IFOR na konci roku 1996 nahrazeny vojsky SFOR s cílem stabilizovat mírový vývoj na území bývalé Jugoslávie.

Czechtrade otevřel kancelář v litevském Vilniusu

Vládní agentura Czechtrade v pátek otevřela svou 21. zahraniční kancelář, a to v litevské metropoli Vilnius. Podle generálního ředitele agentury Martina Tlapy by se řada českých firem, která má nyní problémy v západní Evropě, mohla v Pobaltí uchytit. Z českých výrobků se na litevském trhu zatím prosazují osobní vozy Škoda a trolejbusy, hutní materiál, zemědělské výrobky, ootenciálně je zájem o autobusy a dopravní systémy. Český vývoz do Litvy za deset měsíců stoupl o deset procent na 3,7 miliardy korun. Dovoz se naopak snížil o tři procenta na 620 miliónů Kč. Pro ČR z toho vyplynul přebytek přes tři miliardy korun.

Teologickou fakultu UK bude řídit rektor Ivan Wilhelm

Ministerstvo školství v pátek svěřilo kompetence k řízení Katolické teologické fakulty Karlovy univerzity rektorovi školy Ivanu Wilhelmovi. Na návrh akreditační komise ministerstva začalo zároveň správní řízení k odejmutí a pozastavení některých oprávnění potřebných k výuce. Komise doporučila ministru Eduardu Zemanovi zbavit katolickou fakultu akreditací kvůli setrvávání školy na principech izolace. Na základě Wilhelmova podnětu analyzovala komise situaci na škole a zjistila problémy v obsahu studia i v jeho zajištění. Podle mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana jsou všechny tyto kroky v souladu s názorem katolické církve.

Podle ředitele odboru vysokého školství na ministerstvu školství Josefa Beneše neměla Katolická teologická fakulta akademický senát ani vnitřní předpisy. Na základě toho byly odňaty kompetence děkanovi i, vědecké radě. Komise dále navrhla odejmutí akreditace učitelských programů a doktorských studijních programů. Odejmutí akreditací znamená, že nebude možné poskytovat na provoz fakulty prostředky ze státního rozpočtu, škola nebude moci udělovat diplomy a konat zkoušky. Pro studenty se budou hledat odpovídající možnosti dostudování. Odejmutím pravomocí dosavadnímu děkanovi vyvrcholily dlouhodobé problémy, kdy fakultu ovládalo vyhraněně konzervativně orientované vedení. Škola tak byla stále izolovanější i v rámci Univerzity Karlovy.

Zařazení vily Tugendhat na seznam UNESCO v Brně oslaví až po její opravě

Město Brno uvítalo připsaní funkcionalistické vily Tugendhat do seznamu mezinárodních kulturních památek UNESCO. Podle primátora Petra Duchoně však oslavy plánujeme až poté, co bude vila opravena. V příštím roce jsou však na rekonstrukci památky vyčleněny pouze dva milióny korun, větší investice do oprav plánuje město až v roce 2004. Celkové náklady financované převážně z městské pokladny se odhadují na 115 miliónů korun. ilu Tugendhat, která je jedinečným příkladem meziválečné funkcionalistické architektury, postavil v roce 1930 proslulý německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Původní majitelé ji užívali pouze do roku 1938. Tehdy uprchli před nacisty, kteří objekt zabrali. Po osvobození byl využíván k různým účelům, počátkem 80. let přešel do majetku města a sloužil k reprezentaci a k ubytování hostů. Nyní vilu spravuje Muzeum města Brna. Vilou Tugendhat se počet památek z České republiky na prestižním seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zvýšil na jedenáct. Dosud byly na seznam zapsány Kroměříž, Olomouc, Telč, Žďár nad Sázavou, lednicko-valtický areál, Český Krumlov, Holašovice, Kutná Hora, Litomyšl a Praha.

Novináře v soutěži inspirovali uprchlíci z Afghánistánu

Letošní vítěze novinářské soutěže Příběh uprchlíka, kterou každoročně pořádá Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v Praze, inspirovala zejména vyhrocená situace v Afghánistánu. Osudy tamních běženců se staly tématy příspěvku Radka Gálise, který zvítězil v kategorii tištěná a internetová média, a týmu televize Nova, který obsadil první místo v kategorii médií televizních. Tuzemským problémům se věnovala pouze autorka nejlepší rozhlasové reportáže Marcela Lanková. Zatímco Gálisův článek v Zemských novinách a Českém slově sledoval osudy mladé afghánské uprchlice, vítězná reportáž Novy pátrala po ztracených synech jedné afghánské matky. Redaktorka Českého rozhlasu Lanková zachytila rozhořčené nálady obyvatel Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku, kteří se ohrazovali proti vybudování uprchlického tábora.

Nadace Nová škola uspořádala romský večer

Večer romské kultury, věnovaný především dětské literární soutěži Romano suno (romský sen), uspořádala v pátek večer v pražském divadle Disk nadace Nová škola. Literární a výtvarnou soutěž pro děti a studenty od sedmi do 22 let pořádá nadace proto, aby u mladých Romů podpořila užívání romštiny jako rodného jazyka. Dosud se soutěže zúčastnilo zhruba 450 dětí. Příspěvky z loňského i letošního ročníku soutěže četli herci Gabriela Vránová a Petr Vacek. Návštěvníci divadla mohli ochutnat jídla připravená podle tradičních romských receptů a poslouchat kapelu Vojty Lavičky. Nevládní nezisková organizace nadace Nová škola byla založena v roce 1996. Podporuje alternativní formy vzdělávání dětí a dospělých s důrazem na toleranci jiných kultur. Zvláštní pozornost věnuje podpoře vzdělávacích programů pro Romy. Podporuje například romské pedagogy a romské pedagogické asistenty na školách.

Znojemští celníci zadrželi skupinu podezřelou z obchodu s drogami

Devítičlennou skupinu podezřelou z organizování obchodu s drogami zadržela znojemská celní stráž. Zadržení u sebe měli přes kilogram marihuany a pervitinu a další látky potřebné k výrobě narkotik. Celníci akci připravovali několik měsíců. Část podezřelých zadrželi na Znojemsku a část v Karviné, kde aktivně působili. Všichni zadržení jsou české národnosti, v případě tří z nich podal vyšetřovatel návrh na vazbu.

Ze sportu

Česká plavkyně získala na ME v Bruselu zlato

Plavkyně Ilona Hlaváčková jako první v historii mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu obhájila titul na trati 100 metrů znak. Už v semifinále vytvořila časem 58,59 sekundy evropský rekord, tento čas však v dnešním finále ještě vylepšila na výkon 57,75 sekundy.

Počasí

Bude oblačno, na většině území s občasným sněžením. Teploty -7 až -3, na horách kolem -8 stupňů. Mírný severní až severovýchodní vítr nepřesáhne rychlost 20 km v hodině.