Zprávy Radia Praha

Prezident Havel má zánět plic, ale cítí se lépe

Lékaři u prezidenta Václava Havla zjistili zánět plic. Pětašedesátiletý Havel musel být v pondělí kvůli dýchacím problémům převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. Oproti pondělku se však prezident subjektivně cítí lépe. V pondělí lékaři u prezidenta zjistili nevzdušnost části pravé plíce. Před pěti lety přitom Havlovi právě polovinu pravé plíce museli odoperovat, aby odstranili zhoubný nádor. Zdravotní stav prezidenta Václava Havla vyžaduje, aby zůstal v nemocnici nejméně do konce tohoto týdne. Novinářům to řekl Havlův osobní lékař Ilja Kotík. Pracovníci prezidentské kanceláře zrušili veškerý Havlův pracovní program. "Naštěstí v této předvánoční době nebyl ten program nijak bohatý a byly tam věci, které bylo možné snadno odvolat," řekl novinářům Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Sněmovna schválila státní rozpočet, rozhodly hlasy ČSSD a ODS

Poslanecká sněmovna podle očekávání schválila druhou verzi vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok. Předlohu, která počítá se schodkem 46 miliard 200 milionů korun, příjmy 690 miliard 400 milionů a výdaji 736 miliard 600 milionů korun, podpořili poslanci ČSSD a ODS. V závěrečném hlasování o přijetí rozpočtu schválilo tuto klíčovou předlohu 133 ze 193 přítomných poslanců. Proti hlasovali zákonodárci KSČM, KDU-ČSL a Unie svobody. Rozpočet musí ještě podepsat prezident republiky. Během téměř tříhodinového projednávání státního rozpočtu hlasovali poslanci o více než stovce pozměňovacích návrhů, které se v největší míře týkaly školství, kultury a zdravotnictví. Podle očekávání neuspěly desítky návrhů usilujících o posílení investic na lokální úrovni.

Poslanci přes prezidentovo veto schválili nový církevní zákon

Poslanecká sněmovna přehlasovala veto prezidenta Václava Havla a znovu schválila nový církevní zákon. Křesťanské církve již dříve daly najevo, že pokud sněmovna zákon přijme, obrátí se na Ústavní soud. Církevní hodnostáři nesouhlasí zejména s právním oddělením charit a diakonií od struktury církví. Prezident zákon vetoval, protože je podle něj v rozporu s Listinou základních práv a svobod a znemožňuje církvím zřizovat vlastní zdravotní a sociální zařízení.

Výsledná podoba rozpočtu je přijatelná pro Klause i pro Zemana

Konečná verze státního rozpočtu na rok 2002 je přijatelná pro premiéra Miloše Zemana i šéfa sněmovny a ODS Václava Klause. Zeman po hlasování, jímž sněmovna hlasy ODS a ČSSD rozpočet schválila, neskrýval svou spokojenost. Změny, které v ní prosadili poslanci, podle Zemana kvalitu rozpočtu nezhorší. Poslanecké pozměňovací návrhy označil za předvolební folklór. Zákonodárci podle něj mají pocit, že musí před volbami udělat něco pro svůj volební kraj. Klaus řekl novinářům, že definitivní verze rozpočtu je nesporně lepší než původní návrh a lepšího výsledku nebylo možné v nynější sněmovně dosáhnout.

Spojené státy zklamány českým a maďarským rozhodnutím pro Gripeny

Spojené státy jsou zklamány rozhodnutím vlád Česka a Maďarska pořídit si stíhačky Gripen švédsko-britského konsorcia BAE-SAAB. Prohlásil to podle agentury Reuters mluvčí amerického ministerstva zahraničí Richard Boucher. Důvody tohoto rozladění jsou podle jeho slov dva: vysoké náklady mohou odčerpat zdroje těchto zemí na ostatní obranné projekty, a kromě toho prý USA vyrábějí lepší letadla. "Jsme zklamáni. Rozhodnutí o vlastních vojenských nákupech je sice věcí České republiky a Maďarska, vyzýváme je však, aby se vyhnuly takovým významným vojenským zakázkám, které by mohly podkopat jiné naléhavě nutné vojenské reformy," zdůraznil Boucher.

Čeští chemici a lékaři mohou být umístěni v Kuvajtu

Vojáci z liberecké protichemické jednotky a lékaři 6. polní nemocnice mohou být v rámci boje proti terorismu umístěni na americké vojenské základně v Kuvajtu. Prohlásil to místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Miloš Titz. Doplnil, že obě jednotky měly čítat dohromady necelé čtyři stovky vojáků. "Uvažuje se o tomto společném kontingentu a prozatím se uvažuje o tom, že by byl umístěn na základně americké armády v Kuvajtu, kde by měl logistickou podporu," řekl Titz. Dodal, že roční náklady na působení obou jednotek by měly být ve výši 1,2 miliardy korun. O působení českých vojáků v boji proti terorismu jednal v úterý dopoledne na uzavřením zasedání sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost.

Vojáci nijak nekomentují informace o nasazení chemiků v Kuvajtu

Armáda ani ministerstvo obrany nechtěly nijak komentovat prohlášení místopředsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Miloše Titze o možném nasazení českých vojáků v Kuvajtu. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý přes svého mluvčího vzkázal, že vojáci informace o připravovaných misích pokládají za neveřejné. Vojáci sami minulý týden informovali o dvou operacích, s jejichž přípravou souhlasila vláda. Do mírové mise v Kábulu a okolí s názvem Efekt, vedené Velkou Británií, by se mělo zapojit 120 až 150 výsadkářů. Do druhé mise, nazývané vojáky Výzva, by měla odjet 9. rota protichemické obrany z Liberce a 6. polní nemocnice. Vojáci ovšem místo působnosti jednotek tají. Mluvčí 9. protichemické roty z Liberce Vlastimila Cyprisová odmítla Titzovo prohlášení komentovat. Vojáci podle ní ale oslaví ještě vánoční svátky a příchod Nového roku doma.

Vláda chce s ČNB zbrzdit příliš prudké posilování koruny

Podle premiéra Miloše Zemana jsou úvahy o sterilizaci části výnosů z privatizace zcela legitimním ekonomickým opatřením. Na brífinku po jednání Bezpečnostní rady státu Zeman řekl, že na setkání s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou se shodli na nutnosti společného postupu vlády a centrální banky ve snaze zbrzdit příliš prudké posilování koruny. Žádné detaily spolupráce však neuvedl. Další schůzka se podle něj uskuteční 8. ledna rovněž za účasti zástupců Fondu národního majetku a České konsolidační agentury. Premiér dodal, že vláda bude respektovat nezávislost centrální banky. Centrální banka již dříve uvedla, že sama na boj proti silné koruně nemá sílu a potřebuje spolupráci s vládou. Zeman naopak uvedl, že vláda bude sterilizovat část privatizačních výnosů z prodeje energetiky výměnou za další snížení úrokových sazeb České národní banky. Zeman v pondělí rovněž uvedl, že nedávné rozhodnutí ČNB snížit úrokové sazby o půl procentního bodu ukončilo konflikt mezi "keynesiánskou vládou a monetaristickou centrální bankou". Od počátku týdne koruna výrazně posiluje po rozhodnutí o prodeji Transgasu a Unipetrolu, vytvořila nové maximum 31,33 Kč/EUR. Za státní podíl v Transgasu a plynárenských distribučních firmách stát získá přes 133 miliard korun, za Unipetrol obdrží zhruba 12 miliard. Privatizace energetiky bude pokračovat druhým kolem 7. ledna a vláda chce získat minimálně 200 miliard korun.

Ministerstvo financí dohodlo s ČNB tři způsoby, jak bránit prudkému posilování Kč

Ministerstvo financí chce společně s Českou národní bankou zmírnit třemi cestami tlak na prudké posilování koruny. Část příjmů z privatizace bude uložena v devizách, strategický majitel plynárenství, německý RWE, by měl zaplatit za státní podíl i v korunách a peníze pro potřeby vlády budou směněny přímo mezi ČNB a vládou prostřednictvím devizových rezerv ČNB. Tyto závěry dohodl podle mluvčí Ministerstva financí Jany Vargové na jednání ministr financí Jiří Rusnok s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou. Zveřejněná dohoda mezi Českou národní bankou a vládou o spolupráci proti silné koruně je jednoznačně pozitivní zprávou a představuje pravděpodobně maximálně dosažitelný kompromis. Analytici se však domnívají, že dohoda měla přijít dříve. Ekonomové dodávají, že vývoj budoucího kursu koruny je nyní těžké odhadnout.

Česká národní banka je ochotna odkoupit příjmy z privatizace do rezerv

Česká národní banka je ochotna odkoupit příjmy z privatizace do svých devizových rezerv tak, aby tyto peníze nezpůsobovaly nepřiměřené posilování koruny. Na setkání s novináři to uvedl guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. Odkoupení privatizačních příjmů do rezerv České národní banky je jedním ze tří principů boje proti silné koruně, na kterých se guvernér dohodl s premiérem Milošem Zemanem. Vláda by si rovněž měla ponechat část příjmů na své budoucí devizové výdaje. Třetí variantou je, že investoři zaplatí část peněz přímo v korunách.

Vláda bude jednat o přestěhování stanice Svobodná Evropa

Bezpečnostní rada státu doporučila vládě zahájit jednání s představiteli Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda o přestěhování rozhlasové stanice z centra Prahy na bezpečnější místo. Novinářům to po jednání rady řekl premiér Miloš Zeman. Jednání by podle něj měla být ukončena co nejrychleji. Premiér neuvedl, kam by se měla stanice přestěhovat, řekl pouze, že ministerstvo obrany vytipovalo pět vhodných objektů. "Důvody pohodlí nejsou dostatečným argumentem pro bezpečnostní riziko, které by v případě teroristického útoku a nedostatečného chránění Svobodné Evropy před tímto útokem hrozilo nejenom pracovníkům RFE, ale především pražským občanům," řekl premiér. Svobodnou Evropu nedaleko Václavského náměstí hlídají výsadkáři s obrněnými transportéry. Rada se k tomuto kroku rozhodla jednomyslně, řekl ministerský předseda. Dodal, že s postupem bezpečnostní rady se ztotožnili předsedové obou komor českého parlamentu Václav Klaus a Petr Pithart, kteří byli na jednání pozváni.

"Jsme tu hosté, a jestli nás chce ministerstvo obrany vystěhovat, budeme muset uvažovat o tom, kam bychom měli jít. Zatím nás ale nikdo oficiálně nepožádal," řekla mluvčí Svobodné Evropy Sonia Winterová. Rádio by podle ní raději zůstalo v centru. "Jestliže se ale najde přijatelný objekt, který bude lepší z bezpečnostního hlediska a ze kterého bude možné vysílat, vyslechneme, co by měla vláda na mysli", řekla mluvčí Svobodné Evropy Sonia Winterová.

Američané nepožádali českou stranu o stěhování Svobodné Evropy

Spojené státy americké zatím podle ministerstva zahraničí nepožádaly českou stranu o přestěhování rozhlasové stanice Svobodná Evropa/Rádio Svoboda z centra Prahy. Řekl to mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil s tím, že debaty o novém sídle rádia se vedly dosud v obecné rovině. Podle Pospíšila je předčasné hovořit o tom, kdo stěhování do náhradního objektu zaplatí. Ministr zahraničí Jan Kavan řekl, že jeho resort má na starosti politickou stránku vyjednávání s rádiem i americkou stranou, otázku budov ale řeší ministerstvo obrany. To má podle ředitele odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem Josefa Šíby vytipovány své nepotřebné objekty, které by rádiu mohly posloužit. Které to jsou, ale Šíba nechtěl říct. Mezi budovami, o nichž se v minulosti hovořilo jako o možném novém sídle Svobodné Evropy, byl objekt bývalé Mezinárodní televizní a rozhlasové organizace OIRT v Praze na Strahově. Diskutovalo se i o budově současného ministerstva kultury či některých pražských domech resortu obrany. Americké velvyslanectví pokládá za předčasné rozhodnutí rady komentovat. Uvedlo, že za bezpečnost rádia odpovídá Česká republika a Spojené státy budou sledovat, s čím česká vláda přijde. Na konkrétní dotazy ohledně stěhování velvyslanectví neodpovědělo.

Němečtí vládní politikové odmítli požadavky vyhnanců vůči ČR

Německý ministr vnitra Otto Schily a místopředsedkyně Spolkového sněmu Antje Vollmerová odmítli požadavky poválečných vysídlenců, aby se jejich nároky na majetek a bývalou vlast spojovaly se vstupem Česka a dalších kandidátských zemí do Evropské unie. Při diskusi ve veřejnoprávní televizi ZDF upozornili, že vysídlení nelze ospravedlňovat, ale ani ho vytrhávat z historického kontextu. "Jde o to dveře otevřít a ne je přibouchnout," řekl k rozšiřování unie ministr Schily předsedkyni Svazu vyhnanců Erice Steinbachové, která zastupovala odsunuté Němce a jejich zájmy. Německo je podle vládního politika povinné udělat něco pro budoucnost a nikoli nařizovat, co mají Češi udělat v souvislosti s minulostí.

Soud se Štrougalem pokračoval čtením dokumentů; poté byl odročen

Čtením historických dokumentů pokračoval u Obvodního soudu pro Prahu 7 proces s bývalým československým premiérem Lubomírem Štrougalem. Poté soudce přelíčení odročil na konec ledna, protože svědci, kteří byli předvoláni, se nedostavili. Dva se omluvili pro nemoc a třetí nepřišel z neznámých důvodů. Štrougal stanul před Obvodním soudem pro Prahu 7, kde čelí obžalobě ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle žalobce v roce 1965 překazil ve funkci ministra vnitra trestní stíhání příslušníků Státní bezpečnosti podezřelých z vraždy tří lidí.

Zřízení Institutu pro dokumentaci totality není nutné

Za předvolební tah pravicových poslanců považuje ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Irenej Kratochvíl návrh zákona o Institutu pro dokumentaci totality. Návrhem se zabývá Poslanecká sněmovna. Kratochvíl v rozhlasové stanici BBC řekl, že institut není nutné zřizovat. "Nevidím, že by nám to pomohlo, naopak se obávám, že by nám byla sebrána dokumentace, která se v poslední době dobře rozjela," řekl Kratochvíl. Podle něj má ÚDV dostatek pravomocí k vyšetřování. Založení české obdoby německého Gauckova úřadu, který se zaměřuje na práci tajné komunistické policie bývalé Německé demokratické republiky (Stasi), navrhli poslanci Václav Krása, Marek Benda a Jaroslav Janeček. Institut by spravoval a zpracovával svazky komunistické Státní bezpečnosti. Veřejnost by seznamoval s tím, jak komunistický systém a jeho bezpečnostní složky fungovaly a jak byli občané diskriminováni. Dokumenty shromážděné z ministerstev vnitra, spravedlnosti a zahraničí by mohli studovat i občané.

Čeští hokejisté zahájili Baltika Cup remízou 3:3 se Švédskem

Lapsus, který nemá v historii turnaje obdoby, zakončil první vystoupení českých hokejistů na Baltika Cupu proti Švédsku. Za nerozhodného stavu 3:3 po prodloužení měly podle reglementu Euro Hockey Tour přijít ke slovu samostatné nájezdy, ale hlavní sudí Sergej Semjonov projevil totální neznalost herního systému turnajů evropské elity a zápas jednoduše ukončil. Marná byla snaha kapitána českého týmu Petra Čajánka, který ruské rozhodčí přijel k boxu časoměřičů upozornit, že by utkání mělo ještě pokračovat. Arbitři trvali na svém a na led se už hrnuly hostesky, aby předaly ocenění nejlepším hráčům zápasu. O výhře úřadujících mistrů světa a druhém bodu na jejich konto v tomto duelu tak rozhodl až los pětirublovou mincí na chodbě před kabinami, v němž vedoucí týmu Jindřich Micka porazil švédského generálního manažera Anderse Hedberga. Druhý zápas na turnaji sehraje český tým ve čtvrtek od 13:00 SEČ s Finskem, vedoucím týmem Euro Hockey Tour.

A ještě krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy sněžení nebo mrznoucí mrholení. Teploty -1 až +3 stupně, na horách opět o něco chladněji, kolem -4 stupňů Celsia.