Zprávy Radia Praha

Prezidenta Havla letos trápily nemoci

Pro prezidenta Václava Havla byl letošní rok ve znamení onemocnění a sporů o některé zákony. Podle politologů však jeho působení na domácí politické scéně ztrácí na intenzitě a někteří z nich se dokonce domnívají, že se tak připravuje na svůj odchod z politiky. Havel, který v říjnu oslavil své pětašedesáté narozeniny, byl letos čtyřikrát hospitalizován. V únoru musel kvůli zánětu průdušek přerušit cestu po zemích Blízkého východu a v září kvůli srdeční arytmii neodletěl na návštěvu Itálie. O měsíc později si v nemocnici léčil zánět průdušek a naposledy byl hospitalizován v polovině prosince kvůli zápalu plic.

Podle vedoucího politického odboru prezidentské kanceláře Pavla Fischera byl letošní rok pro Havla významný například jeho vystoupením na bratislavském summitu NATO. Prezident hovořil o tom, že by Severoatlantická aliance měla vyjmenovat všechny země, které chce ještě přijmout. "Jedním z vrcholů roku 2001 bylo zřejmě i Fórum 2000, na něž přijely do Prahy významné osobnosti," uvedl Fischer. Na pátý, poslední ročník konference, kterou Havel na Pražském hradě pořádal, přijel i někdejší americký prezident Bill Clinton.

Politologové však nehodnotí Havlovu roli tak významně. "Pan prezident nebyl v roce 2001 tou nejviditelnější postavou české politické scény," řekl ČTK někdejší Havlův poradce Jiří Pehe. Největší Havlovou zásluhou bylo podle něj zrušení částí novely volebního zákona, zákona o hospodaření politických stran a zákona o České národní bance. Poté, co poslanci přehlasovali jeho veto, obrátil se Havel na Ústavní soud, který mu dal za pravdu. "Začínám mít ale celkově pocit, že se Havel připravuje na odchod z české politické scény," poznamenal Jan Holzer z brněnské Masarykovy univerzity. Prezident se podle něj až na spor u Ústavního soudu nepouštěl do "žádných velkých dobrodružství".

Václav Havel je služebně nejstarším prezidentem v Evropě. Podruhé byl na pětileté funkční období zvolen do čela samostatné České republiky v lednu 1998 a mandát mu vyprší v únoru 2003. V čele státu však stojí prakticky nepřetržitě v jeho polistopadové historii. Podle Ústavy Havel nemůže být zvolen potřetí.

Schodek obchodní bilance se v listopadu snížil na 6,5 miliardy Kč

Schodek obchodní bilance České republiky činil v listopadu 6,5 miliardy korun, když v říjnu vykázal zahraniční obchod deficit 11 miliard korun. Oproti loňskému listopadu byl schodek o 4,1 miliardy korun nižší. Předběžné údaje o zahraničním obchodě zveřejnil Český statistický úřad. V meziročním srovnání vzrostl v listopadu vývoz v běžných cenách o 4,6 procenta a dovoz jen o 0,9 procenta. V porovnání s letošním říjnem byl po sezónním očištění vývoz vyšší o 0,6 procenta a dovoz nižší o 3,2 procenta.

Za dobrým výsledkem listopadové obchodní bilance stojí zejména příliv přímých zahraničních investic do ČR. Ten totiž vytváří nové proexportní kapacity v ekonomice. Obchodní deficit snižuje také pokles cen ropy na světových trzích, řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl v reakci na údaje, které zveřejnil Český statistický úřad. Analytici oslovení ČTK přitom v průměru odhadovali letošní listopadový deficit zahraničního obchodu na 9,8 miliardy korun. "Globální recese nemá zhoubný vliv na samotné saldo domácí obchodní bilance," řekl Nejdl. "Přesto stagnující a v případě našeho největší obchodního partnera Německa dokonce klesající poptávka přímo dopadá na domácí exportéry," dodal.

Daňové nedoplatky v listopadu klesly o 1,6 mld. na 98 miliard Kč

Daňové nedoplatky v České republice klesly k 30. listopadu na 98 miliard korun. Meziměsíčně se nedoplatky daní snížily o 1,6 miliardy korun a meziročně o 2,9 miliardy. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Za 11 měsíců letošního roku finanční a celní úřady zaznamenaly meziroční růst inkasa téměř u všech daní s výjimkou silničních daní a cla. Výběr daní vzrostl proti stejnému období loňského roku o 25,3 miliardy korun na 391,7 miliardy. Nejvíce roste inkaso daně z příjmu právnických osob a spotřebních daní.

Hospodářství ČR letos solidně rostlo, rizikem je nejistota ve světě

Česká ekonomika dosud vcelku úspěšně čelí recesi, v níž se v letošním roce nachází světové hospodářství. Tempo růstu hrubého domácího produktu sice ve třetím čtvrtletí poněkud pokleslo, ale i tak je výrazně vyšší než v zemích Evropské unie. Výkon hospodářství, který urychlují především silné investice a ochota domácností utrácet, se zvyšuje prakticky nepřetržitě už dva a půl roku. Ekonomika je v nejlepší kondici od roku 1996. Hrubý domácí produkt vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 3,2 procenta, přičemž ve čtvrtletí předchozím to bylo o 3,9 procenta a ve čtvrtletí prvním o 4,1 procenta. Spotřebitelská poptávka roste nejvyšším tempem za poslední čtyři roky. Výdaje domácností ve třetím čtvrtletí vzrostly meziročně o 3,4 procenta, přičemž stejným tempem rostly výdaje i v prvních třech měsících roku. Druhý kvartál zaznamenal konečnou spotřebu domácností dokonce o čtyři procenta vyšší než loni ve stejném období. Na tento trend má podle ekonomů vliv růst reálných mezd, zvyšující se nákupy na úvěr, snižující se sklon k úsporám i pokles míry nezaměstnanosti. Negativem už tradičně zůstává rostoucí vnější nerovnováha a prohlubování schodků veřejných financí. Odhady naznačují, že HDP by se koncem roku měl pohybovat okolo 3,5 procenta; loni dosáhl 2,9 procenta, uvádí se v hospodářském souhrnu za letošní rok.

Růst ekonomiky a spotřeby zrychlí výdaje do reklamy

Pozitivní výhled vývoje ekonomiky a především spotřeba obyvatelstva by měly zrychlit inzertní výdaje v příštím roce. Společnost ArboMedia, která každoročně odhaduje vývoj mediálních výdajů, čeká v příštím roce růst na 15,14 miliardy korun, když letos předpokládá 14,32 miliardy. Na obsahu a sledovanosti médií i na struktuře inzertních výdajů se podle ArboMedia významně projeví parlamentní volby. Silným impulsem pro všechna média budou velké sportovní události, například zimní olympiáda a mistrovství světa v hokeji a ve fotbale. Rok 2002 by měl přinést i rozuzlení televizních vlastnických kauz. Pak se může stát aktuálním i dlouho očekávaný a diskutovaný vstup strategického partnera do televizního sektoru, řekl Štěpán Wolde z ArboMedia. Z mikroekonomického pohledu nelze čekat příští rok podobné události jako liberalizaci povinného ručení či vstup nového mobilního operátora na trh, což v předchozích letech výdaje do médií výrazně ovlivnilo. Naději na nové investice do reklamy vzbuzují rozeběhnuté změny na bankovním trhu i sílící orientace bankovních domů na drobné klienty a malé a střední podniky. Poroste nabídka spotřebitelských úvěrů, v závislosti na přijaté legislativě se může objevit i aktivnější podpora penzijních produktů.

Bývalé ČKD DS se mají příští rok zapojit do zakázek od Siemense

Zkrachovalé ČKD Dopravní systémy, nyní Společnost kolejových vozidel (SKV) patřící německé firmě Siemens, vzhlíží do příštího roku s nadějí zapojit se do rozsáhlých mezinárodních zakázek tohoto německého kolosu. Siemens má do SKV investovat asi půl miliardy korun a přivést nejmodernější technologie, například na výstavbu tratí pro magnetický vlak v Číně a rychlovlaků do Španělska. "V SKV již začala výroba dílů pro příměstské vlaky Desiro pro Británii," řekl ČTK mluvčí Siemense Miloš Adámek s tím, že SKV se podílí produkcí částí podvozku. Celá zakázka čítá 1200 vlaků za 2,5 miliardy eur. Další možnosti se rýsují v dodávkách pro zabezpečení a řízení metra v Norimberku za 185 miliónů eur a tramvajových linek pro italskou Veronu za 126 miliónů eur. Siemens po několika letech jednání, během nichž DS spadly počátkem roku 2000 do konkursu, koupil firmu v říjnu za 750 miliónů korun.

Euroregion Labe získá z fondu Phare na malé projekty milión eur

Euroregion Labe získá pro příští rok z evropského Fondu malých projektů Phare CBC 1,087 miliónu eur (zhruba 34 miliónů Kč). "Projekt byl vyhlášen 20. prosince. Zájemci se mohou přihlásit do konce února," řekl ČTK ředitel euroregionu Vladimír Lipský. Největší část, 718.000 eur (asi 22,7 miliónu Kč), by mělo jít na malé infrastrukturní projekty. To jsou například obnovy kulturních památek, rekonstrukce silnic, vodovodů či kanalizací. Minimální požadovanou částkou je 10.000 eur, maximální pak 300.000 eur. Z fondu bude moci být hrazeno až 75 procent nákladů. Na podporu přeshraniční spolupráce, především kulturní akce, setkávání a různé studie půjde 277.000 eur (8,7 miliónu Kč). Necelých 100.000 eur pak bude směřovat do rozvoje cestovního ruchu. V těchto neinvestičních projektech může dosáhnout podpora až 90 procent nákladů. Nejnižší částka je tisíc eur, nejvyšší pak 50.000 eur. Pět česko-německých euroregionů, mezi které patří ještě Nisa, Krušnohoří, Egrensis a Šumava, v příštím roce získá z fondu Phare CBC 5,88 miliónu eur (přes 185 miliónů Kč). Nejvíce peněz, které se rozdělují na základě počtu obyvatel a délky hranic, poputuje do Euroregionu Egrensis, a to 1,427 miliónu eur.

Odškodné pro oběti ntrestný činů poroste

Více než dvojnásobně vyšší částku mohou od 1. ledna 2002 dostat od státu oběti trestných činů. Zatímco dosud nesměla finanční pomoc přesáhnout 60.000 korun, nově může oběť počítat s odškodněním až do výše 150.000 korun. Jednorázovou pomoc stát vyplácí zejména obětem násilných trestných činů, kterým pachatel způsobil závažnější újmu na zdraví. Pokud oběť na následky zranění zemře, peníze dostanou pozůstalí.

Penzijní fondy čekají příští rok mírný nárůst klientů

Penzijní fondy očekávají v příštím roce mírný nárůst klientů, který nastane zejména díky většímu zapojení podniků do systému penzijního připojištění. Žádné významné systémové změny nepředpokládají, mezi hlavní události letošního roku pro ně patřilo odsunutí novely zákona o penzijním připojištění a odmítnutí zákona o zaměstnaneckých fondech. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími fondy. "Očekáváme další významný nárůst podílu klientů s příspěvkem zaměstnavatele i pozvolný nárůst příspěvků účastníků," řekl ČTK ředitel Penzijního fondu Allianz Tomáš Machanec s tím, že peníze ve správě fondů by se mohly zvýšit o 15 až dvacet procent. Nejvýznamnější změnou od příštího roku bude podle ředitele PF České pojišťovny Tomáše Matouška rozdílné účetnictví a výkaznictví, které bude více odpovídat povaze byznysu a bude průhlednější. Dojde k účetnímu oddělení majetku klientů a kapitálu vlastníka, dodal. Na poli legislativy nelze čekat změny vzhledem k parlamentním volbám, ale uvítali bychom doladění daňových úlev zvláště pro zaměstnance, uvedl Jan Vaníček z Českomoravského PF.

Štěpánská koleda v Rožnově zakončila vánoční svátky

Štěpánskou koledu s valašskými zvyky předvedlo 50 chlapců a děvčat ze vsetínského souboru Malá Jasénka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Opět sem zavítají 6. ledna, kdy předvedou obyčeje pojící se ke Třem králům. "Děti si v kostele sv. Anny vysloužily obrovský potlesk stovek návštěvníků. Byla mezi nimi slyšet němčina, angličtina i francouzština," řekla ČTK autorka pořadu Petra Nohavicová. S koledou to bylo slabší, protože jedinou odměnou byl potlesk a šálek čaje, dodala. Svátek Štěpána si přisvojují muži, a to podle přísloví "na Štěpána není pána". "V tento den končili pacholci službu u hospodářů a v hostinci si domlouvali její prodloužení. Podle znalce zvyků Miloše Hrdého pacholek dostal makovou buchtu a obilí. V minulosti se v kostelích světilo "svaté obilí" na setí. Posvěcená troška se přidávala k ostatnímu zrnu. Na Zlínsku ráno podávaly ženy mužům při oblékání kalhoty, aby jim dali večer v hospodě napít. Na Nový rok zase muži podávali ženám odcházejícím do služby sukně.

Poštěpánské posezení připravil na 28. prosince folklórní soubor Olšava v Domě kultury v Uherském Brodě. "Přijmeme nové členy Klubu Štěpánů a vyhodnotíme letošní vína a domácí klobásy. Ženy mají vstup přísně zakázán," řekl ČTK primáš Luboš Málek.

Lidé poslali na Štědrý den 30 mil. SMS, o třetinu víc než loni

Rekordních přibližně 30 miliónů krátkých textových zpráv SMS odeslali o Štědrém dnu zákazníci tří tuzemských mobilních operátorů. Ve stejný den loni to bylo zhruba o třetinu méně. Sítě neměly vážnější problémy, sdělili ČTK mluvčí firem. Zatímco sítě Eurotelu a Radiomobilu zažily největší nápor odesílaných vzkazů dopoledne, Český Mobil měl špičku po sedmnácté hodině.

V síti Eurotelu podle mluvčího Jana Kučmáše uživatelé odesílali v době největšího náporu zhruba 54.000 zpráv za minutu, což je historický rekord. Počet SMS se zvýšil z loňských deseti miliónů na 15 miliónů. "Odpovídá to nárůstu počtu našich zákazníků v posledním roce," uvedl mluvčí. Během Štědrého dne a 25. prosince firma zároveň aktivovala 70.000 nových zákazníků. Tyto aktivace přitom podle mluvčího tvoří menšinu, protože většina lidí se do sítě připojí okamžitě po koupi nové telefonní sady.

Konkurenční RadioMobil zaznamenal 12,5 miliónu odeslaných zpráv oproti 10,3 miliónu loni. Podle mluvčího Petra Stoklasy tento údaj nezahrnuje zprávy posílané ze zahraničí a naopak jsou do něj započítávány i vzkazy cizinců, kteří v tuzemsku využili roaming RadioMobilu. Za hodinu uživatelé sítě Paegas poslali 790.000 zpráv. Zhruba 93 procent tvořily zprávy odesílané z mobilních telefonů a zbytek různé aplikace.

Český Mobil zaznamenal podle mluvčího Igora Přerovského necelé tři milióny odeslaných SMS. "Ve špičce se jejich počet oproti běžným dnům zvýšil o 300 procent," uvedl. Mobilní síť Oskar tak přenášela mezi 100 a 120 zprávami za vteřinu.

V ČR by mělo být na konci roku okolo sedmi miliónů uživatelů mobilních telefonů proti 4,3 miliónu na začátku roku. Eurotel měl v listopadu tři milióny klientů, RadioMobil získal na začátku října 2,5milióntého zákazníka a Český Mobil měl koncem září 680.000 zákazníků.

Hrad Bouzov o svátcích poprvé zpřístupnil nové prostory

Několik desítek návštěvníků hradu Bouzov na Olomoucku si mohlo během vánočních svátků poprvé prohlédnout nově zpřístupněné místnosti předhradí. Třináct komnat, které dříve využívali vyšší úředníci panstva, vybavilo vedení hradu zrekonstruovaným nábytkem, řekl olomoucký přednosta a bývalý bouzovský kastelán Roman Váňa. "Místnosti se pracovníkům hradu podařilo vrátit do původní podoby a vybavit nábytkem z přelomu 18. a 19. století. Na prohlídkové trase si mohou nyní návštěvníci prohlédnout šest nových komnat ve východním křídle hradu a sedm v západním," uvedl. Během svátečních dnů si lidé mohli komnaty prohlédnout i při svitu svíček. Při noční prohlídce provázely zájemce osobnosti z historie hradu, oblečené do dobových kostýmů.

Hrad Bouzov byl postaven ve druhé polovině 13. století. Jeho pozdně gotický vzhled, který získal při rekonstrukci na konci 19. století, přitahuje také filmové štáby.

Balón z Minnesoty doletěl až do Olomouce

Héliem plněný balón vypuštěný v americkém státě Minnesota urazil 7240 kilometrů a přistál v Olomouci. Napsala to agentura AP. Balón spolu s poselstvím vypustil 9. září ze St. Paul v Minnesotě desetiletý Mark Schlotterback. Po dvou měsících dostal dopis od studenta olomoucké univerzity Jana Krátkého, ke kterému balón doletěl. "Vím, že se to tobě i tvému učiteli bude zdát tajemné, ale zdá se to i mně. Tvůj balón musil být určitě naplněn nějakou mocnou magií, protože jinak nevím, jak by se sem dostal," napsal podle AP americkému chlapci český student.

Ze sportu:

Hokejisté pražské Sparty podlehli v úvodním utkání tradičního turnaje o Spenglerův pohár v Davosu domácímu klubu 2:3. Obě branky Pražanů vstřelil kapitán celku Richard Žemlička. Vítězství obhájce trofeje zařídil český útočník Josef Marha, který dal dva góly a na třetí přihrál.

Odčinit nevýrazný výkon z úvodního zápasu juniorského mistrovství světa proti Spojeným státům se ve čtrvtek pokusí čeští hokejisté do 20 let. Druhým soupeřem týmu vedeného Jaroslavem Holíkem a Pavlem Hynkem budou odpoledne hráči Slovenska.

V elitní desítce tradiční ankety Fotbalista roku mají převahu dlouholeté opory reprezentačního mužstva. Ligoví hráči a trenéři stálice z Chovancova výběru nezatratili ani po neúspěšné kvalifikaci. Vítěz 37. ročníku ankety bude korunován ve čtvrtek večer v pražském Kongresovém centru. Na rozdíl od Zlatého míče, který udělují novináři, figurují mezi kandidáty na korunu fotbalového krále i Tomáš Řepka, Karel Poborský, Jan Koller, Vratislav Lokvenc a Patrik Berger. Pětici Tomáš Rosický, Jiří Jarošík, Pavel Nedvěd, Milan Baroš a Petr Čech pak ocenili hlasující v obou anketách. Při slavnostním večeru budou oceněni i vítězové dalších anket. Trenér roku vzejde pravděpodobně z trojice Karel Brückner, Jaroslav Hřebík, Vlastimil Petržela, mezi pěti kouči s největším počtem bodů je také bývalý reprezentační trenér Jozef Chovanec. Oceněni budou i talent roku a největší ligová osobnost.

Sedmý ročník vánočního turnaje fotbalových veteránů vyhrál tým pod hlavičkou sázkové kanceláře Tipsport, který v repríze loňského finále porazil Slavii Praha 3:0. Fotbaloví fanoušci si na druhý svátek vánoční už tradičně připomněli umění hráčů, jimž před lety tleskali na ligových trávnících. V hale Slavie v Edenu se jich v osmi týmech vystřídala bezmála stovka a mnozí ukázali, že je i po čtyřicítce míč poslouchá stejně dobře, jako když hráli ligu.

Vítězem sedmého ročníku Vánočního míčového sedmiboje osobností se stala dvojice Jan Železný, Martin Dejdar. Tradiční sváteční měření sil předních sportovců a umělců se uskutečnilo v Mladé Boleslavi. Půl hodiny před začátkem sedmiboje visela na dveřích mladoboleslavské haly cedule s nápisem Vyprodáno. Takový byl ve středočeském městě zájem o start tří špičkových atletů, profesionálního fotbalisty a čtyř umělců. Největším miláčkem publika byl místní rodák, oštěpař Jan Železný, čerstvý čtyřnásobný Sportovec roku.

Sjízdnost silnic a dálnic v Česku

Všechny sledované dálnice a silnice na území České republiky byly ve čtvrtek ráno sjízdné. ČTK to oznámilo ředitelství silnic a dálnic ČR. Vozovky dálnic a silnic první třídy jsou holé, po chemickém ošetření vlhké až mokré. V rychlém pruhu leží zbytky centimetrové vrstvy rozbředlého sněhu. Na silnicích druhé a třetí třídy ve vyšších polohách leží vrstva ujetého, v nižších polohách rozbředlého sněhu od tří do 15 centimetrů. Silničáři z Přerovska a Jesenicka, které sněhová nadílka o Vánocích postihla nejvíce, odvolali kalamitní stav. Na Bruntálsku, Opavsku a Novojičínsku stále trvá sněhová kalamita, kterou museli silničáři vyhlásit o vánočních svátcích. Většina hlavních tras je sjízdná se zvýšenou opatrností. Problémy jsou stále hlavně na silnicích druhé a třetí třídy, řekli ČTK dispečeři ze správy a údržby silnic jednotlivých okresů. Na Bruntálsku je zcela neprůjezdných asi pět úseků. Situace je však podle dispečera klidnější než během svátků. "Půjčili jsme si stroje od firem a snažíme se zapadané vozovky rozšířit," řekl. Obdobná situace je na Opavsku. Několik úseků je průjezdných jen v jednom směru. Silnice první třídy jsou po chemickém posypu holé a mokré. Také na Novojičínsku platí kalamitní stav, který potrvá podle dispečera ještě déle než jeden den. Průjezdné jsou úseky první a druhé třídy. Problémy jsou na silnicích třetí třídy.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně i polojasno, místy sněhové přeháňky. Teploty minus 3 až plus 1 stupeň Celsia.