Zprávy Radia Praha

Pro Havla bude rok 2002 významný hlavně díky volbám, EU a NATO

Pro prezidenta Václava Havla bude příští rok významný především tím, že výsledek parlamentních voleb pravděpodobně určí jeho nástupce na Pražském hradě. Dalším vrcholem roku 2002 bude pro Havla ukončení evropské integrace, řekl šéf politického odboru prezidentské kanceláře Pavel Fischer. Havel bude rovněž příští rok na podzim hostit v Praze své kolegy z řady zemí během vrcholné schůzky NATO. Na dvoudenní pražský summit Severoatlantické aliance, který začne 21. listopadu, se sjedou představitelé 19 členských států NATO a 27 zemí programu Partnerství pro mír. Do české metropole tak má přijet celkem 46 hlav států. Pro Českou republiku bude rok 2002 významný i tím, že by měla dokončit rozhovory ohledně přistoupení k Evropské unii. Odborníci většinou soudí, že pokud země neudělá nějakou velkou chybu, měla by být mezi prvními státy, o které se evropská patnáctka rozšíří. Pro Havla bude otázka EU významná zejména tím, že země bude muset vybrat své zástupce v Konventu Evropské unie, který bude jednat o budoucí podobě společenství evropských zemí. Odborníci přitom soudí, že prezident bude chtít spolurozhodovat o českých zástupcích v Konventu. Nejvýznamnější však pro Havla bude dění na domácí politické scéně, tedy volby do Poslanecké sněmovny, třetiny Senátu a volby komunální. Pětašedesátiletý Havel je služebně nejstarším prezidentem v Evropě. Podruhé byl na pětileté funkční období zvolen do čela samostatné České republiky v lednu 1998 a mandát mu vyprší v únoru 2003. V čele státu však stojí prakticky nepřetržitě v jeho polistopadové historii. Podle platné Ústavy nemůže být Havel zvolen potřetí. Kvůli stupňujícím zdravotním problémům hlavy státu se v poslední době dokonce častěji spekuluje i o jeho předčasném odchodu z politiky. Jako o možném Havlově nástupci se často hovoří o předsedovi Senátu Petru Pithartovi, šéfovi dolní parlamentní komory a ODS Václavu Klausovi, duchovním Tomáši Halíkovi nebo nezávislém senátoru Václavu Fischerovi. Případnou kandidaturu nevyloučil ani současný premiér Miloš Zeman.

Vláda uzavřela spor týkající se Temelína a střetla se s Respektem

Uzavřít vleklý spor s Rakouskem o jadernou elektrárnu Temelín, dostat se s 24 uzavřenými kapitolami mezi první kandidátské země na vstup do Evropské unie, a vyhlásit a uzavřít výběrové řízení na stíhačky stačila v roce 2001 vláda. Kabinet také změnil složení, střetl se s týdeníkem Respekt a kromě pochvaly od Evropské unie sklidil i její kritiku za obcházení výběrových řízení na státní zakázky. Brusel kritizoval fakt, že vláda často využívá zákonné výjimky a zadává státní zakázky bez tendru. Média se pozastavovala i nad malou průhledností některých řízení. Například tendr na stíhačky, největší zakázku v historii české armády, opustili čtyři z pěti zájemců pro údajně neprůhledné praktiky a diskriminační podmínky. Ač ministři nebyli jednotní, zda vůbec vítěze řízení vyhlásit, stal se jím nakonec jediný zbylý uchazeč, britsko-švédské konsorcium BAe Systems - Saab. Problémy u státních zakázek kritizoval i komentář týdeníku Respekt, který obviňoval ministry z korupčního chování a spustil tak ostrý spor vlády s médii. Premiér Miloš Zeman totiž pohrozil trestním oznámením na autora komentáře, šéfredaktora týdeníku Petra Holuba a sérií ministerských žalob o náhradu škody, "aby Respekt konečně zanikl" a vyvolal tak bouři na mediální scéně. Vláda se obměnila i personálně. Údajné dlouhodobé spory s ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem stály v pozadí dubnové rezignace ministra financí Pavla Mertlíka. I on kritizoval malou vládní podporu průhlednosti hospodářských procesů. Mertlíka nahradil tehdejší náměstek ministra práce a sociálních věcí Jiří Rusnok. Druhá změna nastala v křesle ministra obrany, v němž vystřídal Vladimíra Vetchého jeho náměstek Jaroslav Tvrdík. V listopadu se vládě podařilo uzavřít takzvaný melkský protokol a dlouhý spor s Rakouskem Jaderné elektrárně Temelín. Konečné schůzce předsedů vlád a komisaře Güntera Verheugena v Bruselu předcházela několikaměsíční horečná zákulisní vyjednávání ministrů Jana Kavana a Wilhelma Molterera a do posledního dne nebylo jasné, jak bude dohoda vypadat. Vídeň nakonec prosadila, že české závazky týkající se zajištění bezpečnosti Temelína budou v protokolu k přístupové dohodě k EU.

Čeští vojáci se první fáze operace v Afghánistánu nezúčastní

Čeští výsadkáři se nebudou v Afghánistánu podílet na první fázi mírové operace vedené Velkou Británií. Řekl to mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka. Plyne to podle něj ze závěrů plánovací konference v Londýně, které ministerstvo obdrželo. Česká republika počítala s účastí až 120 českých vojáků jednotek speciálních sil v mírové operaci v Kábulu a okolí s názvem ISAF. Řepka podotkl, že o účasti českých vojáků v dalších fázích plánované půlroční operace zatím není rozhodnuto. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý rozhodl, že pro nasazení mimo území České republiky se po závěru plánovací konference prodlouží bojová pohotovost jednotky speciálních sil ze tří na sedm dní. Prostějovská jednotka speciálních sil zůstává i po rozhodnutí plánovací konference v Londýně připravena zapojit se do mírové operace v Afghánistánu. Čeští zástupci se nezúčastnili pátečního plánování afghánské operace v Londýně, ačkoli na předcházejících schůzkách byli přítomni. Podle Řepky bude na základě nejnovějších požadavků afghánské vlády mezinárodní misi tvořit omezený počet vojáků. Původně se hovořilo o 5000 lidí. Charakter operace bude především technický a humanitární.

Nízký zahraniční dluh vlády nahrává emisi eurobondů

Zahraniční zadluženost České republiky se ke konci 3. čtvrtletí mírně snížila na 39 procent HDP, přičemž více než polovina dluhu připadá na podniky. Naopak vláda se na zahraničním dluhu téměř nepodílí, což jí podle analytiků dává velký prostor k půjčkám na zahraničních trzích. Na konci 3. čtvrtletí činila zahraniční zadluženost země 806 miliard korun. Zahraniční dluh vytvářejí především podniky pod zahraniční kontrolou, protože jsou financovány prostřednictvím svých mateřských společností nebo si půjčují u zahraničních bank. Vláda se na zahraničním dluhu podílí pouhými čtyřmi procenty. Spor o emisi eurobondů mezi vládou a centrální bankou se vleče již delší dobu. Ministerstvo financí je narozdíl od ČNB přesvědčeno o výhodách financování státního dluhu v zahraničí, nedávno se však rozhodlo emisi plánovanou na první polovinu příštího roku odložit kvůli silné koruně. Zahraniční firmy investovaly ve 3. čtvrtletí letošního roku v Česku více než české subjekty v zahraničí, což vedlo k prohloubení deficitu investiční pozice ČR na 199 miliard Kč. Vývoj investiční pozice odráží především trvalý příliv přímých zahraničních investic do ČR. Aktuální investiční pozice ČR vzniká přičtením změn na finančním účtu platební bilance k předchozí investiční pozici. Zahraniční zadluženost Česka zahrnuje všechny závazky domácích subjektů, tedy soukromých osob, bank, podniků, ČNB a vlády vůči zahraničí.

Železniční odbory se shodly s vedením Českých drah na textu kolektivní smlouvy

Železniční odbory prakticky uzavřely s vedením Českých drah kolektivní smlouvu. Smlouva má desítky stran, a proto nějakou dobu potrvá revize jejího poměrně odborného textu. Definitivní znění by mělo být formálně podepsáno 31. prosince, řekl předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek. Mzdy železničářů by se podle této smlouvy měly proti letošnímu roku zvýšit v průměru o sedm procent. Mzdové tarify, které tvoří 60 až 70 procent příjmů pracovníků jednotlivých profesí, přitom vzrostou o šest procent. Poměrně výrazně bude navýšena většina příplatků, například za směny, za noční práci, za práci v sobotu a v neděli, za zdraví škodlivé pracovní podmínky. Některé profese tím budou podle Duška mírně zvýhodněny. České dráhy se ve smlouvě zavázaly, že budou nadále zaměstnancům přispívat na důchodové pojištění a nově přistoupily na to, že jim přispějí i na kapitálové životní pojištění. Podle kolektivní smlouvy mají železničáři nárok na šestitýdenní dovolenou a pracovníci určitých profesí mají navíc po stanovené době nárok ozdravné pobyty, které hradí zaměstnavatel. Smlouva obsahuje i ustanovení o pracovní době a takzvaný turnusový řád. Do těchto předpisů byl aplikován nově přijatý zákon o pracovní době a době odpočinku pracovníků v dopravě. Dušek uvedl, že průměrná hrubá měsíční mzda na železnici v současnosti dosáhla 15.100 korun. Bez příplatků by se však pohybovala kolem 13.000 korun. Při sedmiprocentním nárůstu by průměrná hrubá mzda měla příští rok dosáhnout 16.150 korun. Kolektivní smlouva se vztahuje přibližně na 83.000 pracovníků Českých drah.

"Pět důvodů" Svobodných pro podpisové referendum proti Temelínu

Přední politik hornorakouských Svobodných Günther Steinkellner uvedl "pět dobrých důvodů" pro podpisové referendum proti české jaderné elektrárně Temelín. Patří k nim 27 poruch v elektrárně, "zničující" bezpečnostní zpráva rakouské vlády, podle níž by při těžké havárii Temelína sahala "smrtící zóna" hluboko do Horních Rakous, dále zbytečnost a nehospodárnost této jaderné elektrárny a konečně naléhavost veta, jež je v EU obvyklou záležitostí. Proti Temelínu se znovu vyslovili rakouští Zelení, kteří požadují v roce 2002 novou protijadernou iniciativu. Šéf poslaneckého klubu Zelených Rudi Anschober kritizoval rakouskou vládu, která prý v protitemelínské politice "selhala". Podle Anschobera by mělo Rakousko v České republice financovat "informační ofenzívu" a měl by se prosadit "balík k odstavení Temelína", tedy finanční příspěvek k uplatnění alternativní energie. Předseda poslaneckého klubu Svobodných v hornorakouském zemském sněmu Steinkellner odmítl kritiku, že podpisové referendum proti Temelínu je pouze propagandou FPÖ. Řekl, že k referendu se hlásí i četné osobnosti veřejného života, které se Svobodnými nijak nesympatizují.

Honorární konzul Česka v Korutanech členem antitemelínské FPÖ?

Honorární konzul Česka v rakouských Korutanech Gert Seeber je prý představitelem kontroverzní strany Svobodných (FPÖ), takže musí mimo jiné prosazovat podpisové referendum své strany proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín a usilovat tak vlastně o nepřijetí Česka do Evropské unie. Na tento údajný střet zájmů poukázal předseda korutanské zemské organizace sociální demokracie (SPÖ) Herbert Würschl, jehož cituje agentura APA. České velvyslanectví ve Vídni v záležitosti problém nevidí. České ministerstvo zahraničí v Praze nebylo schopno vzhledem ke svátečnímu období k záležitosti zaujmout stanovisko. Honorární konzul Seeber nebyl během dne telefonicky v Klagenfurtu k dostižení; údajně je na dovolené. Tiskový tajemník českého velvyslanectví ve Vídni Tomáš Podivínský řekl k záležitosti jen tolik, že členství v jakékoli legálně existující straně v demokratické zemi nemůže být překážkou pro výkon funkce honorárního konzula České republiky. Velvyslanectví za dosavadních několik let spolupráce s panem Seeberem zatím nezaregistrovalo žádný negativní vliv jeho sympatií k určité straně, eventuálně přímo stranické příslušnosti, na výkon čestné konzulární funkce, dodal. Podle vyjádření ředitele tiskového odboru českého ministerstva zahraničí Karla Borůvky však české velvyslanectví ve Vídni jednoznačně potvrdilo, že honorární konzul ČR v Korutanech Gert Seeber členem strany Svobodných není.

Komise pro cenné papíry povolila 31 zahraničních fondů; celkem jich má licenci 209

Komise pro cenné papíry vydala povolení k podnikání na území Česka dalším 31 zahraničním fondům. Celkem jich tak vlastní licenci 209, sdělila to mluvčí Komise pro cenné papíry Radka Procházková s tím, že získaly povolení fondy spravované společností Pioneer Investment Management. Bez tohoto povolení nebude možné od 1. ledna 2002 cenné papíry zahraničních fondů nabízet a prodávat. Zahraničních fondů působících na tuzemském trhu je nyní minimálně 600. Od letošního roku potřebují podle novely zákona o investičních společnostech a investičních fondech zahraniční osoby kolektivního investování k působení v Česku povolení Komise pro cenné papíry. Důvodem je dosavadní znevýhodnění domácích fondů. Na zahraniční fondy, jež poskytovaly své produkty v Česku před 1. lednem 2001, se pro získání povolení vztahovalo roční přechodné období.

Chvalovský opustil pankráckou věznici a odjel za rodinou

Nervozita a zároveň radost byla patrná na tváři bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského, který v pátek kolem 13:00 opustil pražskou pankráckou věznici. Octl se tak po téměř deseti měsících opět na svobodě. Od věznice ho odvezl jeho obhájce Karel Brückler v tmavém volvu. K automobilu se Chvalovský prodral hloučkem novinářů. Na dotazy týkající se svého případu odmítl odpovědět. Řekl pouze, že se těší na rodinu a že dobu strávenou na cele považuje za ztrátu času. Podrobnější otázky je médiím ochoten zodpovědět asi za 10 až 14 dní. Do té doby má totiž absolvovat ještě jeden výslech. Nechtěl se vyjádřit ani k současné situaci v českém fotbalu. Chvalovský je spolu s dalšími pěti lidmi obviněn z úvěrového podvodu za 1,4 miliardy korun, o které podle obvinění připravili Komerční banku. Ve vazbě byl od března kvůli obavám z maření vyšetřování a ovlivňování svědků. Obvodní soud pro Prahu 1 krátce před Vánoci rozhodl, že nyní již vzhledem k pokročilému stadiu vyšetřování u Chavlovského ovlivňování svědků nehrozí. Soud ale ponechal jako vazební důvod nebezpečí z útěku. Podle zákona lze vazbu kvůli obavě z útěku nahradit kaucí. Soud proto Chvalovskému umožnil propuštění na kauci 15 miliónů korun. Státní zástupce František Fíla ČTK řekl, že tuto částku považuje za dostatečnou záruku, že se Chvalovský nepokusí uprchnout.

Kühnův dětský sbor bude mít debut v newyorské Carnegie Hall

Kühnův dětský sbor bude mít v neděli debut v proslulé newyorské koncertní síni Carnegie Hall. Na pátek, den po příletu do Ameriky, naplánovali pořadatelé již krátké vystoupení v katedrále sv. Patrika. Koncerty řídí Jiří Chvála, od roku 1967 umělecký ředitel a hlavní sbormistr světoznámého tělesa. V Carnegie Hall, v Síni Isaaca Sterna na prestižním pódiu 110 let starého sálu s místy pro více než 2800 posluchačů, zazpívají pražské děti ve 14:00 tamního času především vánoční hudbu. Uvedou pastorely českých mistrů 18. a 19. století, včetně tvorby Jakuba Jana Ryby, a scénicky ztvární kostýmovanou jesličkovou hru s tancem a se zpěvem českých lidových koled. Program nese název Pocta New Yorku. Dále v něm mají zaznít skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Jana Campana Vodňanského i světových autorů - Clauda Debussyho a Johna Ruttera. Sbor se 600 členy v osmi odděleních - od přípravného po výběrové koncertní - má téměř sedmdesátiletou tradici. Děti účinkují v Praze v opeře, operetě a muzikálu, v rozhlase, televizi a filmu a vystupují nejen bez doprovodu, ale i s předními orchestry na českých i předních zahraničních scénách. Kühnův dětský sbor zpíval v USA již v letech 1994, 1995 a 1998. Koncertoval například také v Japonsku, Kanadě, Singapuru a Malajsii. V roce 1998 se stal vítězem a nositelem evropské Velké ceny na uznávané soutěži ve Španělsku.

Svěrákův Tmavomodrý svět je od pátku v amerických kinech

Svěrákův Tmavomodrý svět mohou od pátku vidět návštěvníci amerických kin. Distribuční premiéru měl v teritoriu New Yorku a Los Angeles, jedna z šesti kopií se hraje i na Broadwayi. Podle režiséra Svěráka se má po 12. lednu v kinech objevit osm desítek kopií. Pak už osud tohoto snímku, který Česká filmová a televizní akademie navrhla k nominacím na Oscara, záleží na zájmu diváků. Tmavomodrý svět byl poprvé v zahraničí představen 10. září v programu 26. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Torontu. V polovině listopadu byl Tmavomodrý svět potleskem odměněn na festivalu v Londýně. V českých kinech zhlédlo Tmavomodrý svět od květnové premiéry 1,1 miliónu lidí. Předchozího Kolju vidělo o 200.000 diváků více. Podle režiséra Svěráka se bude Tmavomodrý svět postupně promítat ve dvaatřiceti zemích. V únoru se objeví v distribuci německých a rakouských kin a v dubnu i v Británii. Při propagační cestě s Tmavomodrým světem Svěrák navštívil Los Angeles, Denver, Dallas, Chicago, Washington a New York. Tmavomodrý svět vyjde na jaře na videokazetách i nosiči DVD.

Ve finále Miss Evropa bude Česko zastupovat modelka Černáková

Při sobotním finále soutěže Miss Evropa, které se uskuteční v libanonském Bejrútu, bude Českou republiku reprezentovat modelka Ema Černáková. Choreografii pro sobotní finále nacvičovaly jeho účastnice ve čtvrtek. Jejich fyzické a psychické vypětí bylo tak velké, že jedna z nich při tom omdlela. Generálku finálového večera absolvovaly Černáková a její soupeřky v pátek. Černáková pobývá v Bejrútu již několik dnů. V libanonské metropoli strávila i Vánoce. Bylo to poprvé, kdy o Štědrém večeru nebyla ve svém rodinném kruhu. V hotelu si spolu se slovenskou zástupkyní v soutěži zapálily svíčky a vzpomínaly na své blízké. Největším zážitkem pro Černákovou zatím bylo to, že libanonským ministrům školství Abdaru Rahímu Muradovi a cestovního ruchu Karamu Karamovi předala dar - broušenou vázu.

Všechna horská střediska hlásí ideální lyžařské podmínky

Nová sněhová nadílka, která napadala na všech českých a moravských horách, jen zlepšila ideální odmínky pro lyžování, které tam panují od začátku zimy. Všechna horská střediska fungují většinou bez problémů. Mimo provoz je jen jeden vlek v Beskydech, a to na Lysou horu. Většina pohoří České republiky je pokryta vrstvou sněhu dosahující na některých místech výšky jednoho metru. Přes tuto hranici nasněžilo v Jeseníkách, kde na Pradědu leží 180 centimetrů sněhu, v Krušných horách na Klínovci naměřili 135, a v Javorníkách Kohútka hlásí metr a půl sněhové nadílky. V Jeseníkách vyhlásila horská služba čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí a nedoporučuje výlety na hřebeny. Lavinové nebezpečí hrozí i v Krkonoších, kde jsou uzavřeny všechny lavinové lokality. Tyto prostory jsou označeny výstražnými tabulemi. Ostatní horská střediska nabízejí ideální lyžařské podmínky - Desná v Jizerských horách má 50, Špičák na Šumavě 80 a Harrachov v Krkonoších 70 centimetrů sněhu. Horské služby hlásí většinou sněhovou nadílku z prašanu, což je ideální pro běžkaře i sjezdaře. Ve všech horských střediscích očekávají o víkendu a následující dva dny zvýšenou návštěvnost. Pro lyžařské nadšence je na Silvestra připraven Silvestrovský sjezd na Špičáku pod Šancí a v Teplicích pro běžkaře tradiční Silvestrovský běh.

Čeští junioři porazili Bělorusko a postoupili do čtvrtfinále MS

Česká hokejová reprezentace porazila ve svém třetím utkání na juniorském mistrovství světa v Pardubicích Bělorusko 9:1 a zajistila si tak postup do čtvrtfinále šampionátu. Obhájci zlatých medailí z předešlých dvou let rozhodli o své první výhře na turnaji hned v úvodní třetině. Debakl soupeře poté Češi podtrhli pěti góly v závěrečné části.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude zataženo a místy sněžení. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 stupně Celsia, na horách kolem - 4 stupňů Celsia.