Zprávy Radia Praha

Předběžné nabídky na koupi Telecomu podalo přes osm zájemců

Celkem osm dopisů s vyjádřením zájmu o privatizaci Českého Telecomu ve středu obdržela poradenská firma J.P. Morgan. "Předložené dopisy představují zájem více než osmi zájemců, neboť několik dopisů bylo předloženo konsorcii tvořenými několika zájemci. Dopisy s vyjádřením zájmu předložili jak telekomunikační operátoři, tak finanční investoři," sdělila mluvčí FNM Jana Víšková s tím, že jména nebudou zveřejněna.

Stát nabízí svých 51 procent akcií Telecomu. Dalších 27 procent mohou zájemci získat od strategického partnera, konsorcia TelSource, které z Telecomu odchází. Podle neoficiálních informací má mezi zájemci být Deutsche Telekom, dceřiná firma France Télécom Orange, americký finanční dům Warburg Pincus s britskými partnery a aliance britské CVC Capital Partners s americkou Spectrum Equity Partners.

Paušální poplatky za pevnou linku se budou ještě další dva až tři roky zdražovat

Český Telecom bude zdražovat paušální poplatky za pevnou linku ještě další dva až tři roky. Podle šéfa Českého telekomunikačního úřadu Davida Stádníka by se měl měsíční paušál zvýšit z letošních 299 na hodnotu mezi 300 a 400 korunami. Generální ředitel Telecomu Přemysl Klíma tvrdí, že firma chce dosáhnout stavu, kdy náklady na telefonní vedení od ústředny k zákazníkovi hradí zákazník měsíčním paušálem a ostatní náklady na přenos hovoru by mělo hradit hovorné. O změnu cenového programu si od prosince požádalo přes 27 tisíc lidí. Zhruba 20 tisíc klientů na Telecom volalo kvůli zrušení telefonu. Kolik z nich si linku nakonec zrušilo, Telecom neuvádí.

Miloš Zeman a Vladimír Špidla navštívili BIS, aby se seznámili s její prací

Sídlo civilní kontrarozvědky ve čtvrtek navštívili premiér Miloš Zeman a vicepremiér Vladimír Špidla, který má ve vládě tajnou službu na starosti. Bez dalších podrobností to oznámil mluvčí kabinetu Libor Rouček. S nynějším zájmem obou politiků o chod a práci Bezpečnostní informační služby může souviset program příštího zasedání vlády. Ministři na něm totiž budou projednávat novelu zákona o zpravodajských službách a návrh zákona o jejich kontrole parlamentem.

Premiér Zeman: Vláda bude dál usilovat o vystěhování RFE/RL z budovy bývalého Federálního shromáždění

Vláda bude dál usilovat o vystěhování Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda z budovy bývalého Federálního shromáždění. Ministr zahraničí Jan Kavan má s americkou stranou vyjednat podmínky. Prohlásil to premiér Miloš Zeman, který tak reagoval na vyjádření ředitele stanice Thomase Dina. Ten řekl, že nátlak politiků na změnu působiště rádia se dá chápat jako zrušení pozvání Svobodné Evropy do České republiky. Premiér Zeman zdůraznil, že Dinovo tvrzení názor vlády neovlivnilo.

Ministr zahraničí Jan Kavan věří, že se české vládě podaří přestěhovat Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) do nějakého náhradního objektu, i kdyby stoprocentně neodpovídal všem požadavkům vedení stanice. "Jsem přesvědčen, že bude možné nalézt kompromis," řekl Jan Kavan, kterého bezpečnostní rada státu pověřila jednáním o stěhování. Otázku, kdo by stěhování z centra Prahy platil, nechává Kavan zatím stále nezodpovězenou: "Otázka finanční nebo náhrady za stěhování či náhrady za zařízení, do nějž Američané či Svobodná Evropa již investovali, to všechno bude součástí dalšího jednání", dodal ministr.

Rozhlasová stanice, financovaná USA, sídlí blízko frekventovaného Václavského náměstí. Přemístění začalo být pro českou vládu aktuální po teroristických útocích na Spojené státy, neboť stanice může být potenciálním cílem teroristů. Proto ji nyní hlídají obrněné transportéry. Prezident stanice Tom Dine se ale stěhovat nechce; prý by vypadalo jako ústup před teroristy.

Svobodná Evropa dostala budovu bývalého Federálního shromáždění za symbolické měsíční nájemné ve výši jedné koruny v roce 1995. To spolu s pozváním českého prezidenta a tehdejší Klausovy vlády mimo jiné rozhodlo, že se redakce přesunuly do Prahy. Americký Kongres totiž již nechtěl platit vysoké náklady na vysílání z Mnichova. Bývalý prezident Bill Clinton dokonce uvažoval o zrušení rádia nebo jeho sloučení s Hlasem Ameriky.

Americký kongresový helsinský výbor o svobodě projevu v ČR

O přetrvávajících problémech týkajících se zajištění svobody projevu v Česku informuje v memorandu o lidských právech americký kongresový helsinský výbor - výbor pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. V memorandu se konstatuje, že někteří čeští politici se ve snaze umlčet své kritiky uchylují k trestním oznámením a žalobám pro porušení práva na ochranu osobnosti. Dokument připomíná také spor premiéra Zemana s časopisem Respekt, ve kterém se objevil článek o korupci a upozorňuje na případ redaktorů Mladé fronty Dnes, kteří odmítli zveřejnit svůj zdroj informací, jenž odhalil původce kompromitujícího materiálu na Petru Buzkovou a několik dalších kauz.

Podle zahraničních korespondentů není v ČR svoboda slova ohrožena

Svoboda slova v České republice není ohrožena, shodují se zahraniční novináři, kteří pracují v ČR. Podotýkají ale většinou také, že jak politická, tak mediální scéna se stále viditelně vyrovnává s komunistickou minulostí země. Žurnalisté hodnotili memorandum Helsinského výboru amerického Kongresu, který poukazoval na některé přetrvávající problémy při zajištění svobody projevu v ČR. Dotkl se například častých výpadů politiků proti novinářům.

Christopher Winner z anglicky psaného týdeníku The Prague Post míní, že v ČR je vidět, že politická reprezentace vyrostla bez přítomnosti kritických médií a sdělovací prostředky se zase někdy neumějí vypořádat s nově nabytou svobodou slova. Robert Anderson z listu Financial Times souhlasí s tím, že čeští politici jsou slovně vůči novinářům ostřejší než jejich západní kolegové. Souhlasí s ním i Dana Schmidtová z dánského deníku Politiken. Západní politici by si podle ní nedovolili vystupovat proti novinářům s tak otevřenou antipatií jako například premiér. Jak řekla, negativně to ovlivňuje celkový vztah médií a politiků v zemi.

Podle Roba Camerona z Radia Praha spočívá hlavní rozdíl mezi českým a britským mediálním klimatem v tom, že britský politik by se nesnažil trestně stíhat novináře z kritického média. To vidí jako problém země, která se vyrovnává s komunistickou minulostí. Politik v Británii by nepohodlné médium nanejvýš zažaloval v občanském sporu, soudí Cameron.

Ministr Rusnok předpokládá snižování státního dluhu až po roce 2007

Státní dluh, který nepřetržitě roste už pět let, se začne snižovat po roce 2007. V rozhovoru pro internetový server Tiscali.cz to prohlásil ministr financí Jiří Rusnok. Státní dluh se loni zvýšil o téměř 60 miliard korun na zhruba 345 miliard. Přitom ještě v roce 1996 činil 155 miliard korun. Na nerovnováhu veřejných financí s neustále rostoucím deficitem opakovaně upozorňují ekonomové i světové instituce jako Mezinárodní měnový fond a Světová banka.

Ministr Kužvart označil návrh lidoveckého poslance za pokus o privatizaci a vytunelování NP Šumava

Za pokus o privatizaci a vytunelování Národního parku Šumava označil ministr životního prostředí Miloš Kužvart návrh lidoveckého poslance Libora Ambrozka udělat z jedné části správy parku obecně prospěšnou společnost. Ambrozek tak chce oddělit hospodaření v lesích od státní správy. Jeho návrh podpořil sněmovní výbor pro veřejnou správu, když projednával návrh zákona o Národním parku Šumava. Poslaneckou předlohou, s níž ve čtrtek ministr Kužvart seznámil veřejnost, se bude ve druhém čtení zabývat sněmovna koncem ledna.

Se slovy ministra životního prostředí Miloše Kužvarta, který ve čtvrtek označil návrh lidovce Libora Ambrozka ohledně šumavského parku za pokus o privatizaci a vytunelování Šumavy, nesouhlasí Hnutí Duha. "Návrh (poslance Ambrozka) má jediný účel: oddělit kontrolu v národním parku od hospodaření. Aby například o tom, kolik stromů se pokácí, rozhodoval někdo jiný, než ten, kdo je pokácí. Obecně prospěšná společnost přitom nemůže privatizovat, zcizit ani jinak naložit s pozemky či budovami národního parku; nikdy je nebude vlastnit," řekl vedoucí programu Lesy Hnutí Duha Jaromír Bláha. Správa parku tak podle něj bude odpovědná za státní správu, tedy třeba za povolování staveb či kácení stromů, výzkum, odborné zázemí a kontrolu. Zároveň vznikne obecně prospěšná společnost, jejímž úkolem bude například těžba dřeva, sázení stromků.

Podle ministra Kavana si Praha možná před vstupem do NATO kladla moc velké cíle

Ministr zahraničí Jan Kavan soudí, že Česká republika možná v období příprav vstupu do NATO stanovila armádě příliš vysoké cíle, které nyní nemůže splnit. Jan Kavan tak ve čtvrtek reagoval na výroky ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, podle něhož Severoatlantická aliance vystavila za loňský rok České republice slabé hodnocení. Podle Kavana ovšem NATO republiku hodnotí v podstatě stejně jako před rokem. "To znamená, (že) některé věci jsou hodnoceny lépe, některé hůře," uvedl ministr. Praha podle něj plní stanovené úkoly na 20 procent. "Zcela jistě na tom nejsme nejhůř, tak já bych z toho nevyvozoval nějaké krajně pesimistické či depresivní závěry," mírnil ministr možné obavy o pověst české armády. Průměr plnění úkolů je v alianci 44 procent, tedy dvakrát více než v ČR.

Evropská komise nedává Česku šanci na vyjednání lepších podmínek v dopravě

Evropská komise nedává českým vyjednávačům žádnou šanci na dohodnutí lepších podmínek uzavření kapitoly doprava, než jaké Praze nabízí Evropská unie. Vyjadřuje zároveň pochopení pro jejich argumenty a uznává jejich právo odmítat stanovisko unie tak dlouho, jak to uznají za vhodné. Český vyjednávač Pavel Telička v prosinci odmítl nabídku EU na uzavření kapitoly doprava s odůvodněním, že navrhované přechodné období, po které nebudou mít čeští dopravci právo podnikat na vnitřním trhu jednotlivých členských států unie, není podloženo důkazy a hmatatelnými argumenty, ale opět jen "citlivostí".

Vrtulník s ministrem Tvrdíkem přistál v areálu jaderné elektrárny Dukovany

Bezletovou zónou kolem jaderné elektrárny Dukovany se ve čtvrtek díky výjimce prolétl vrtulník s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem na palubě. Helikoptéra i přes mlhu bezpečně přistála přímo v elektrárenském areálu. Po prohlídce blokových dozoren, odkud je řízena štěpná reakce, se ministr v krytu havarijního štábu zajímal o to, jak je zajištěna bezpečnost zaměstnanců v případě mimořádné události. V přítomnosti velitele sil územní obrany a velitele letecké základny v Náměšti se zaměřil na spolupráci armády s vedením elektrárny. Armáda posílila ochranu tohoto jaderného zařízení po teroristických útocích na USA: 21. září se k Dukovanům přesunula protiletadlová technika, která byla rozmístěna na několika stanovištích v bezprostřední blízkosti. Posílena byla také radarová stanoviště na letišti.

Prezidentská kancelář míní, že ministr Grégr demisi nepodal

Dopis vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, ve kterém nabízí premiérovi Miloši Zemanovi svou rezignaci kvůli Temelínu, zřejmě vůbec není demisí. ČTK to ve čtvrtek řekl zástupce ředitelky právního odboru prezidentské kanceláře Jan Matulík. "Jde-li o dopis adresovaný panu Zemanovi, pak to nemůže být demise," uvedl. Podle článku 73 Ústavy České republiky "členové vlády podávají demisi do rukou prezidenta republiky prostřednictvím předsedy vlády". Grégrův dopis však podle Matulíka demisí není, nýbrž jen pouhým dopisem premiérovi. Pokud by splňoval náležitosti demise, pak by ji premiér musel podle Ústavy postoupit prezidentovi.

Ministr Grégr v prosinci podle tisku slíbil, že v lednu rezignuje, nebude-li do konce roku umístěno palivo do druhého bloku elektrárny.

Ministr Kavan hovořil s Védrinem o EU, terorismu a elektroenergetice

Rozšíření Evropské unie a boj proti mezinárodnímu terorismu byly hlavními tématy čtvrtečního jednání ministra zahraničí Jana Kavana s jeho francouzským protějškem Hubertem Védrinem v Paříži. Ministři se dotkli také otázky privatizace české elektroenergetiky, o kterou měla zájem francouzská firma Electricité de France. Ministr Kavan Védrina informoval o tom, že vláda ve středu zrušila tendr na privatizaci elektroenergetiky, neboť ani jeden z kandidátů nesplnil její podmínky. "Pan Védrine reagoval pouze stručně zdůrazněním, že je rád, že se bude dál jednat a upozorněním, že EdF má plnou důvěru a podporu francouzské vlády a že to je velmi solidní a důvěryhodná organizace," řekl novinářům Kavan.

Dvojjazyčné označení obcí v němčině a češtině poslanci českého parlamentu odmítli

Poslanci českého parlamentu odmítli výzvu Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku, aby Česká republika a Slovensko zavedly jako "projev dobré vůle k překonání minulosti" dvojjazyčné označení obcí v němčině a češtině v oblastech, odkud bylo po válce vysídleno německé obyvatelstvo. Místopředseda sněmovního zahraničního výboru a stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil soudí, že záležitosti týkající se konce druhé světové války jsou jednou provždy uzavřeny. Místopředsedovi KDU-ČSL Janu Kasalovi přijde tento požadavek za nesmyslný, je to podle něj stejné, jako kdyby Češi chtěli, aby vídeňská televize uváděla české titulky.

SÚJB dal Temelínu povolení zvýšit výkon reaktoru na 100 procent

Jaderná elektrárna Temelín může zvýšit výkon na 100 procent. Státní úřad pro jadernou bezpečnost totiž ve čtvrtek večer udělil Temelínu povolení k přechodu do další etapy energetického spouštění. Tato fáze by podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře měla trvat zhruba dva týdny, následovat by měla třítýdenní odstávka a šestidenní komplexní vyzkoušení bloku. Po něm by měl začít zkušební provoz reaktoru.

Příští týden začíná rakouské referendum proti přijetí ČR do EU

V pondělí začíná v Rakousku podpisové referendum Veto proti Temelínu, které potrvá týden. Cílem právně nezávazného referenda, jehož konání prosadili koaliční Svobodní, je zabránit souhlasu Rakouska s přijetím Česka do Evropské unie, dokud nebude trvale odstavena jaderná elektrárna Temelín. Podpisem budou rakouští voliči potvrzovat svůj požadavek, aby byl přijat příslušný ústavní zákon.

V České spořitelně se bude i nadále propouštět

Česká spořitelna v loňském roce propustila téměř 2 tisíce 200 lidí. Banka tak zaměstnávala na konci minulého roku necelých 12 tisíc pracovníků. Propouštění bude pokračovat i letos. Banka předpokládá, že na konci tohoto roku bude zaměstnávat zhruba 11 tisíc lidí, původní předpoklady hovořily dokonce jen o deseti tisících. Spořitelna není jediným finančním ústavem, který snižoval stav, také další velké české banky v loňském roce propouštěly své zaměstnance.

Nejprodávanějším malým autem je v ČR Škoda Fabia

Osobních aut se v České republice rok od roku prodává stále víc. Zástupci Svazu dovozců automobilů oznámili, že v loňském roce vzrostl prodej nových osobních vozů na našem trhu o více než dvě procenta. Na silnicích tak jezdí více než 150 tisíc nových aut. Nejprodávanější značkou byla loni domácí Škodovka. Následoval Volkswagen a třetí příčku obsadil Renault

ČZPI zjistila na trhu čokoládu, která může obsahovat salmonellu

Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI) zjistila na českém trhu čokoládový výrobek německé firmy Storck Group s podezřením na kontaminaci salmonellou. Jde o plněné čokoládové tyčinky "merci Finest Selection" s datem minimální trvanlivosti 1. dubna a 1. května 2002, sdělila mluvčí inspekce Daniela Kolejková. "Přestože kontaminace zatím nebyla potvrzena, nedoporučujeme tento výrobek konzumovat," upozornila mluvčí. Inspekce provedla kontrolu i přes telefonické ubezpečení výrobce, že se výrobek do ČR nedostal. Ve skladech distribučních společností VDG a Storck Česká republika ČZPI zjistila, že téměř 46 tisíc kusů příslušné cukrovinky s uvedenou minimální trvanlivostí šlo na trh.

Vzpomínkový podvečer připomněl výročí narození Milady Horákové

Na význam a smysl odkazu demokratických ideálů a hodnot v současné české společnosti poukázali účastníci vzpomínkového setkání, které ve čtvrtek v knihovně Národního muzea v Praze připomnělo 100. výročí narození Milady Horákové. Předúnorová národněsocialistická poslankyně patřila mezi oběti politických procesů přelomu 40. a 50. let, při nichž se chtěl československý komunistický režim vypořádat se svými odpůrci. V roce 1950 byla na základě vykonstruovaných obvinění odsouzena za špionáž a velezradu a popravena. Plně soudně rehabilitována byla až v roce 1990.

V těchto dnech se na knižních pultech objevila publikace nazvaná O Miladě Horákové a Milada Horáková o sobě. Obsahuje její životopis, dosud nezveřejněné výpovědi i působivé dopisy, které několik dnů před popravou adresovala svým blízkým.

David Kožuský a Jaroslav Gargulu byli povýšeni in memoriam

Hasiči, kteří zemřeli při likvidaci požáru v Brně, byli povýšeni in memoriam. David Kožuský na kapitána a strážmistr Jaroslav Gargulu na poručíka. Budou také oceněni udělením medaile hasičského záchranného sboru Za statečnost. Na oba kolegy vzpomínají brněnští hasiči - na většině jejich stanic vlají černé prapory. Vnitro se postará i o pozůstalé. Uhradí pohřby obou hasičů a jejich manželkám a dětem vyplatí odškodné.

Ostatky nalezené koncem listopadu na Vyškovsku, patří sourozencům Vosmanským.

Expertíza potvrdila, že ostatky nalezené koncem listopadu na Vyškovsku, patří sourozencům Vosmanským. Vyplynulo to z porovnání kyseliny DNA obětí a jejich rodičů. O tom, že jde o Jana a Dagmar Vosmanských, dosud svědčily pouze předměty nalezené v jejich blízkosti. Nyní by už nic nemělo bránit vydání ostatků rodičům a pohřbení těl. Policie vyšetřování celého případu zřejmě odloží s tím, že předpokládaným vrahem dětí je jejich belgický švagr Stephan Knaepen, který zemřel na selhání srdce po požití léků. Motiv činu není znám.

Čtyři pracovníci KB obviněni v kauze Chvalovský, další dva budou

V kauze "František Chvalovský" stíhá policie z úvěrových podvodů další čtyři pracovníky Komerční banky. Soňa Jindráková z úřadu finanční kriminality a ochrany státu informovala o tom, že policejní rada v úterý připravil usnesení o trestním stíhání šesti někdejších členů vedení banky. Čtyři z nich ho už převzali, zbývající dva by tak měli učinit v nejbližších dnech. Českomoravské agrární společnosti a firmě Satrapa, které Chvalovský ovládal, tato skupina údajně umožnila, aby z Komerční banky nezákonně čerpaly peníze. Banku tak připravili zhruba o 1,5 miliardy korun.

Ze sportu:

Dopinková laboratoř v Praze získala akreditační certifikát a může nadále provádět antidopinkovou kontrolu. Úspěšné zvládnutí prověrky má vedle prestižního významu i značný ekonomický dopad. Pro státní pokladnu představuje úsporu pěti miliónů korun ročně.

Jiří Novák prochází úspěšně turnajem v Aucklandu. Španěla Mantillu porazil dvakrát 6:1 a je v semifinále. Ve čtyřhře navíc Novák s Luxou vyřadil pár De Jager - Koenig z Jižní Afriky.

Česká biatlonistka Kateřina Losmanová obsadila v závodě Světového poháru v Oberhofu jedenadvacáté místo. Bodovala i Irena Česneková, která dojela osmadvacátá. Zvítězila Norka Poiréeová.

Posádka tatry Tomáše Tomečka je blízko vyřazení z Dakaru. Ve čtvrteční dvanácté etapě se Tomečkovi zlomenila pravá přední hnací hřídel nápravy a stojí v písečných dunách.

Tomáš Enge bude v nadcházející sezóně opět startovat v seriálu formule 3000. Enge by měl reprezentovat britský tým Arden Russia.

Počasí:

Zataženo místy s mrznoucími mlhami, teploty -5 až -1 stupeň Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio