Zprávy Radia Praha

Vládu by měl v Konventu o EU zastupovat ministr zahraničí Kavan

Českou vládu by měl v Konventu, který se bude zabývat budoucností Evropské unie, zastupovat ministr zahraničí Jan Kavan. Rozhodlo o tom předsednictvo vlády. Jeho verdikt má ve středu potvrdit kabinet. Česko mají v Konventu zastupovat tři politici - po jednom ze sněmovny, Senátu a vlády.

Vicekancléřka kritizuje Zemana za výroky o Haiderovi a FPÖ

Rakouská vicekancléřka a šéfka Svobodných Susanne Riessová-Passerová ostře kritizovala výroky českého premiéra Miloše Zemana na adresu její strany a bývalého předsedy FPÖ a nynějšího korutanského zemského hejtmana Jörga Haidera. "Myslím, že lidé, kteří projevují takovou demokratickou nezralost, jednak budou mít problémy při volbách ve své vlastní zemi, jednak nepochopili, co to znamená chtít stát se členem evropského společenství, které spočívá na zásadách demokracie, svobody a právního státu", zdůraznila. Reagovala tím na Zemanovo prohlášení, v němž český premiér označil rakouské koaliční Svobodné za postfašistickou stranu. "Čím dříve se Rakušané zbaví pana Haidera a jeho postfašistické strany, tím lépe," uvedl v pondělí Zeman. Vicekancléřka míní, že Zeman uvázl někde před rokem 1989, kdy bylo možné zbavovat se politiků. Současně věří, že v této souvislosti zareaguje i rakouská diplomacie.

Rakousko oficiálně protestuje proti Zemanovu výroku

Vídeň oficiálně protestuje proti prohlášení českého premiéra Miloše Zemana, že Rakušané by se měli co nejdříve zbavit strany Svobodných a jejího bývalého předsedy Jörga Haidera. Informovala o tom rakouská agentura APA. Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová Zemanova slova jednoznačně odmítla jako vměšování a uvedla, že protestovat bude jak rakouský velvyslanec v Praze, tak bude příslušná nóta předána českému velvyslanci ve Vídni.

Česká diplomacie zatím rakouskou protestní nótu nedostala

Ministerstvo zahraničí zatím podle mluvčího Aleše Pospíšila nedostalo avizovanou nótu Rakouska, kterou chce jižní soused České republiky protestovat proti kritice premiéra Miloše Zemana na adresu strany Svobodných. Podle opozičních poslanců to poškodí česko-rakouské vztahy, sociální demokraté míní, že Zeman měl na tvrzení právo. Pospíšil nekomentoval výrok premiéra a dodal, že je třeba vyčkat, zda rakouská vláda protest podá a jak jej formuluje. Místopředseda vlády a předseda ČSSD Vladimír Špidla Zemana podpořil. "Politik suverénního státu má právo na politický názor a po zhodnocení politické činnosti pana (Jörga) Haidera je nepochybně věc, kterou premiér může udělat," řekl v narážce na to, že populista Haider je stále šedou eminencí strany, ač se po vstupu FPÖ do rakouské vlády vzdal křesla jejího předsedy. Předseda zahraničního výboru sněmovny, sociální demokrat Lubomír Zaorálek považuje aféru za "bouři ve sklenici vody". Zemanův výrok kritizoval lídr čtyřkoalice Karel Kühnl. Podle něj by politik neměl používat podobné výroky na adresu vládní strany spřáteleného státu. Šéf sněmovního výboru pro evropskou integraci Jaroslav Zvěřina z ODS míní, že česko-rakouské vztahy doznají po Zemanově tvrzení úhony, ale výroku zčásti rozumí.

Šéf KDU-ČSL Svoboda: Z výroků Haidera na mě dýchl Adolf Hitler

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda prohlásil, že bývalý předseda strany Svobodných Jörg Haider zaujal vyloženě nepřátelský postoj vůči českému národu a atmosféru jeho projevů přirovnal k vystoupením nacistického vůdce Adolfa Hitlera. "Z jeho projevu na nás zavanul duch projevů Adolfa Hitlera," řekl novinářům Svoboda, který v pondělí navštívil Vídeň právě v den, kdy v Rakousku začala protitemelínská podpisová akce. Lidovecký předseda zdůraznil, že nynějšího korutanského hejtmana Haidera nesrovnává s Hitlerem. "Mluvím o duchu, neříkám, že by někdo byl fašista nebo něco podobného," uvedl Svoboda. Své prohlášení zveřejnil Svoboda krátce předtím, než bylo oznámeno, že Vídeň oficiálně protestuje proti výrokům českého premiéra Miloše Zemana. Svoboda navštívil Vídeň na pozvání svých partnerů z Rakouské lidové strany shodou okolností v den, kdy bylo zahájeno podpisové referendum proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Akci iniciovala strana Svobodných, zatímco její koaliční partneři z lidové strany s referendem nesouhlasí.

USA stěhování RFE/RL podpoří, pokud bude nové sídlo bezpečnější

Americká vláda podpoří za určitých podmínek stěhování Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda na jiné místo v Praze. Pokud bude náhradní objekt bezpečnější než současné sídlo v budově bývalého Federálního shromáždění a bude splňovat všechny požadavky na vysílání, řekla to mluvčí amerického velvyslanectví Victoria Middletonová. Vyhovující budovu podle ní čeští představitelé zatím nenašli. Rozhodnutí o stěhování bude i na americké vládě, uvedla. Potvrdila, že americký velvyslanec Craig Stapleton o přestěhování stanice několikrát debatoval s premiérem Milošem Zemanem. Podle něj jsou partnerem pro jednání hlavně USA. Middletonová věří, že Češi i Američané dosáhnou dohody. Vedení Svobodné Evropy se stěhovat nechce. Míní, že by to stálo hodně peněz a času. O přemístění rozhodla loni Bezpečnostní rada státu. Budovu nyní hlídají obrněné transportéry kvůli možnému útoku teroristů. Čeští ministři tvrdí, že ministerstvo obrany nabídlo k přemístění již asi pět objektů, které rozhlasové stanici nevyhovovaly. Nabídku ale programový ředitel RFE/RL Jeffrey Trimble v pondělí popřel. Mluvčí resortu zahraničí Aleš Pospíšil připustil, že o stěhování kolují vzájemně si odporující informace. Vyvstává tak otázka, zda přemístění není především záležitostí peněz. Posun v situaci se očekává od schůzky, kterou na konec ledna plánují ministr zahraničí Jan Kavan a prezident Svobodné Evropy Thomas Dine.

Opozice vyzvala vládu, aby objasnila vazby Falkonu na terorismus

Pravicová opozice vyzvala vládu, aby objasnila vazby společnosti Falkon Capital na mezinárodní terorismus a zveřejnila dohody s touto firmou o deblokaci ruského dluhu. Politici ODS i Unie svobody/DEU měli o celé transakci pochybnosti již dříve, nedávno zveřejněné, zatím neověřené informace ruského tisku jejich podezření ještě umocnilo. Někteří opoziční politici dokonce tvrdí, že pokud by se tyto spekulace ukázaly jako pravdivé, měla by vláda zvážit i své odstoupení. "ODS je zveřejněnými informacemi vzbuzujícími pochybnosti o této firmě znepokojena. Žádáme vládu, aby jasně, nekompromisně a srozumitelně dokázala a obhájila čistotu celé operace," uvedl na mimořádné tiskové konferenci místopředseda ODS Ivan Langer. Pokud by existovaly důvody k utajení obsahu smluv, navrhuje ODS okolnosti prodeje projednat na uzavřeném jednání sněmovny. Také Unie svobody/DEU apeluje na vládu, aby co nejrychleji prověřila veškeré nejasnosti kolem firmy Falkon a smlouvy o umoření ruského dluhu zveřejnila. Kdyby se přece jen potvrdilo spojení firmy Falkon s nejhledanějším teroristou Usámou bin Ládinem, pak má vláda podle lídra čtyřkoalice Karla Kühnla jen dvě možnosti: "buď odstoupit od smluv s firmou Falkon, nebo odstoupit". "Je to věc velmi vážná, a pokud by se ukázalo, že ty důvody jsou pravdivé, tak je to na odstoupení vlády," řekl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Informaci o propojení firmy, které česká vláda prodala ruský dluh za více než 20 miliard korun, přineslo poslední vydání ruského týdeníku Novaja gazeta. Zástupce firmy i český kabinet to popírají. Ministr vnitra Stanislav Gross přesto pověřil Úřad pro zahraniční styky, aby informaci prověřil. S nejrazantnějším prohlášením přišla ODA. Vyzvala vládu, aby zmrazila převod pohledávky vůči Rusku na firmu do doby, než budou spolehlivě vyvráceny informace o spojení této společnosti s bin Ládinem.

Podle ministra Špidly nemůžeme smlouvu s Falkonem zveřejnit bez dohody s Ruskem

Česká strana nemůže bez dohody s Ruskou federací zveřejnit dohody s firmou Falkon Capital o deblokaci ruského dluhu. Řekl to vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. "Moje informace, kterou jsem si nechával prověřovat, je, že Falkonů je na světě mnoho," řekl Špidla. Zástupci firmy i česká vláda propojení popírají, přesto věc prošetřuje rozvědka. Údaje v článku v ruském týdeníku jsou podle Špidly čerpány z alžírských novin.

Spojení Falkon Capital s bin Ládinem je nesmysl

Spojovat českou firmu Falkon Capital s mezinárodně hledaným teroristou Usámou Bin Ládinem je absurdní, řekl předseda představenstva Falkonu Jozef Čimbora. Firma byla podle něj několikrát prověřována předtím, než ji česká vláda pověřila vypořádáním ruského dluhu. Částka přesahující půl miliardy dolarů, kterou Falkon za odkup pohledávky za Ruskem kabinetu zaplatil, podle Čimbory pochází z půjček od zahraničních bank. Falkon byl podle něj předtím, než podepsal smlouvu s vládou, "prověřován ze všech stran". To tvrdí i ministr financí Jiří Rusnok. Ani podle analytického útvaru ministerstva financí pro boj proti špinavým penězům nejsou finance od Falkonu podezřelé.

BIS podle ministra Kavana nezjistila, že by Falkon byl napojen na teroristy

Bezpečnostní informační služba podle ministra zahraničí Jana Kavana nezjistila, že by firma Falkon Capital byla napojena na teroristu Usámu bin Ládina. Kavan řekl, že BIS o svém závěru informovala vládu. "Žádný problém, který by vláda považovala za závažný, tam nebyl. Každopádně tu nešlo ani o náznak nějakého spojení s bin Ládinem nebo nějakou podobnou teroristickou organizací," uvedl Kavan. Podobně na případ v pondělí reagoval i Úřad pro zahraniční styky a informace.

Klaus odpovědí na dopis o Železném Vaculíka nepřesvědčil

Za nepřesvědčivou považuje spisovatel Ludvík Vaculík odpověď předsedy sněmovny a ODS Václava Klause na dopis, v němž intelektuálové a umělci chtějí vysvětlit jeho vztahy s ředitelem televize Nova Vladimírem Železným. Vaculík řekl, že Klaus má právo přijmout, koho chce. Téma jeho rozhovoru se Železným však není jeho soukromou záležitostí. Obsah listopadového setkání s šéfem Novy ale Klaus dosud nezveřejnil. Vaculík souhlasí s názorem předsedy sněmovny, že dopis umělců a intelektuálů je lobbistickou záležitostí. Člověk, který má volit, se chce o těch lidech, které má volit, něco dovědět," uvedl s tím, že Klaus reaguje nervózně. Za nedorozumění považuje spisovatel situaci kolem předávání dopisu v Poslanecké sněmovně. Vaculík dříve uvedl, že chtěl dopis šéfovi sněmovny osobně předat v jeho sekretariátu, ale tam mu řekli, že Klaus je zaneprázdněn. Šéf sněmovny to označil za lež s tím, že jeho sekretariát nikdo nekontaktoval. Spisovatel vysvětlil, že nechal psaní v sekretariátu celé sněmovny, když mu v recepci objasnili, jak složité by bylo osobní předání listu. Klaus v odpovědi na dopis prohlásil, že nemá s Novou nadstandardní vztahy. Jako nepravdivý označil šéf sněmovny údaj signatářů dopisu, že tají obsah mimosoudní dohody se Železným z roku 1998. Smlouvu, která spočívala v odvysílání tří omluv v nejsledovanějším čase, zveřejnily strany podle něj před téměř čtyřmi lety. Své loňské setkání s mediálním magnátem považuje předseda sněmovny za "správné a lidsky férové". Reagoval tak na dotaz, zda pokládá za správné veřejně vyjadřovat podporu osobě, která čelí policejnímu vyšetřování, soudním řízením a arbitrážím. Dopis podepsali mimo jiné scenárista Ladislav Smoljak, filozof Václav Bělohradský, herečka Věra Galatíková, režiséři Jan Hřebejk, Jiří Menzel, Jan Svěrák, spisovatelé Ludvík Vaculík a Michal Viewegh a řada dalších. Proti jejich aktivitě se vyjádřilo vedení Divadla Ta Fantastika. Producenti Petr Kratochvíl a Pavel Marek signatáře obvinili, že "štvou živé lidi ve smečce" a "pouze opruzují".

ODA se dohodla s pojišťovnou na vyřešení svého dluhu

Občanská demokratická aliance a Česká pojišťovna se dohodly na vyřešení téměř sedmdesátimiliónového dluhu aliance. ODA podle dohody do 30 dnů uhradí pojišťovně deset miliónů korun, do 18 měsíců pak další dva milióny, řekl mluvčí pojišťovny Michal Urban. Zbývající část dlužné částky vloží Česká pojišťovna do Nadace vzdělávacích programů Praha, které bude aliance svůj dluh dlouhodobě splácet. Tento návrh posoudí čtyřkoaliční politická rada.

České zemědělství mělo loni vyšší zisk než v roce 2000

České zemědělství mělo loni podle ministra zemědělství Jana Fencla vyšší zisk než 3,7 miliardy korun za rok 2000. Přesnější čísla by měla být známa v prvním čtvrtletí. Fencl to řekl na Ovocnářských dnech v Hradci Králové. Za rok 1999 zemědělství jako celek vykázalo ztrátu 2,1 miliardy korun. Hodnota hrubé zemědělské produkce za loňský rok podle ministrova odhadu činila ve stálých cenách 77,5 miliardy korun, což bylo meziročně asi o 4,5 procenta více a na úrovni roku 1998. Zemědělský sektor se stal podle Fencla po odchodu dvou třetin pracovníků po roce 1989 odvětvím s nejvyšší produktivitou práce v Česku. Nyní dosahuje asi 86 procent produktivity zemědělství v zemích Evropské unie. Ostatní sektory dosahují úrovně asi 50 až 60 procent, uvedl ministr.

Vrchní soud zastavil stíhání někdejšího prokurátora Vaše

Vrchní soud v Praze zastavil stíhání někdejšího prokurátora Karla Vaše, kterého soud nižší instance odsoudil za vraždu generála Heliodora Píky k sedmi letům vězení. Odvolací soud, podle jehož verdiktu byl tento trestný čin promlčen, rozsudek pražského městského soudu z loňského června zrušil. Pětaosmdesátiletý Vaš se podle původního rozsudku městského soudu podstatným způsobem zasadil o vynesení trestu smrti nad divizním generálem Píkou, popraveným po vykonstruovaném procesu 21. června 1949.

Výkon reaktoru v Temelíně na 50 procentech, plný výkon ve středu

Operátoři prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín stabilizovali dnes odpoledne výkon reaktoru na 50 procentech a na 100 procent ho zvýší ve středu. Elektrárna je od rána připojena do rozvodné sítě. Pracovníci elektrárny připojili generátor do sítě po zhruba šestnáctihodinovém odstavení prvního bloku. To bylo způsobeno snížením tlaku v napájecí nádrži při jedné z dynamických zkoušek v sekundárním nejaderném okruhu. V etapě s výkonem do 100 procent, která začala ve čtvrtek večer, to bylo již druhé odstavení reaktoru působením limitačního systému. Ten kontroluje dodržování parametrů jednotlivých zařízení bloku. Etapy energetického spouštění s plným výkonem reaktoru má na programu přes 300 testů. Po jejím skončení bude blok asi na tři týdny odstaven a poté přijde na řadu jeho komplexní vyzkoušení při šestidenním nepřetržitém provozu. Po něm začne zkušební provoz, který potrvá 18 měsíců.

Gross a Buzková nejoblíbenější, víra v politiky stoupá

Sociální demokraté Stanislav Gross a Petra Buzková jsou stále nejoblíbenějšími českými politiky. Důvěra v ně i ve většinu ostatních politiků stoupá. Podle prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění jim věří 74, respektive 68 procent občanů, o sedm a osm procent více než v předchozím čtvrtletí. Nejvíce vzrostla popularita ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Ze třetího místa šestadvacetimístného žebříčku popularity tak Tvrdík odsunul prezidenta Václava Havla. Pátým nejdůvěryhodnějším politikem je ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, jemuž věří polovina dotázaných. Následují předseda Senátu Petr Pithart a ministr kultury Pavel Dostál. Mezi politiky se silně převažujícím indexem nedůvěry řadí Centrum pro výzkum veřejného mínění i šéfa sněmovny a ODS Václava Klause.

Německo nejedná o odškodnění vysídlenců, ti čekají na gesto Česka

Vlády Německa a Česka nejednají o odškodnění sudetských Němců, informovalo o tom spolkové ministerstvo zahraničí v Berlíně. Představitelé vysídlenců zároveň uvedli, že čekají, jak se vyvine vnitřní debata v Česku a jaké případné gesto česká strana nabídne těm, kdo byli postiženi v nejkřiklavějších případech. Oficiální Berlín a zájmové organizace sudetských Němců tak reagovaly na nedávný článek listu Süddeutsche Zeitung, že ministerstva zahraničí obou zemí zkoumají, zda jsou vzájemné vztahy zralé pro odškodnění těch sudetských Němců, které pronásledovali nacisté a po válce i československé úřady. Že diplomaté pochopitelně situaci sledují, nevylučuje nikdo. Rovněž české ministerstvo zahraničí po článku v německém listu uvedlo, že se oboustranně o odškodnění nejedná. Přesto ale Česko zvažuje, zda neučinit humanitární gesto vůči některým německým odpůrcům nacismu, kteří byli po válce navíc odsunuti z československého území. Problémem jsou zřetelně návrhy na satisfakci pro oběti poválečných pracovních táborů.

Rosický byl zvolen druhým nejsympatičtějším hráčem bundesligy

Český fotbalista Tomáš Rosický byl v anketě časopisu Bravo Sport vyhlášen druhým nejsympatičtějším hráčem německé ligy. Jednadvacetiletého reprezentanta předčil v hlasování čtenářů časopisu pro mládež pouze kapitán německé reprezentace Oliver Kahn. Třetí skončil další hráč Bayernu Mnichov Mehmet Scholl. Ocenění "stříbrný Otto" převzal Rosický na soustředění Borussie Dortmund ve španělském Jerezu, který tradičně slouží vestfálskému klubu jako zimní kemp. "Bylo to pro mě milé překvapení, protože jsem o podobné anketě vůbec nevěděl. Radost z toho měli také v klubu, protože posledním fotbalistou Borussie, který se ocitl mezi třemi nejlepšími, byl snad před pěti lety Ricken," vykládal mladík. Není to poprvé, co Rosický dostal ocenění od časopisu pro teenagery. Před třemi lety se umístil třetí v anketě "Cena Bravo", v níž odborníci hledají nejlepší mladé evropské fotbalisty. V německé lize byl Rosický, nejlepší fotbalista České republiky za uplynulý rok, loni v srpnu zvolen Hráčem měsíce.

Počasí v České republice:

Má být většinou zataženo nízkou oblačností, ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení, na horách polojasno až oblačno. Denní maxima -5 až -1 stupeň, na horách kolem +1 stupně Celsia.