Zprávy Radia Praha

Vláda rozhodla, že stát si vezme na nákup stíhaček Gripen úvěr

Nákup 24 stíhaček pro českou armádu bude stát hradit úvěrem ve výši do 58,5 miliardy korun. Příslušenství pro letadla bude hrazeno dalším úvěrem až do výše 18,4 miliardy korun. Na způsobu financování nákupu stíhaček Jas-39 Gripen britsko-švédského konsorcia BAe-Systems/SAAB se ve středu shodla česká vláda. O jejím rozhodnutí informoval na tiskové konferenci v Ústí nad Labem, kde vláda jednala, ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Vláda také schválila uvolnění 0,5 miliardy korun z rozpočtové rezervy pro výstavbu společné automobilky PSA Peugeot Citroen a Toyoty v Kolíně za 1,5 miliardy eur. Sdělil to premiér Miloš Zeman. PSA a Toyota získají také desetileté daňové prázdniny, dotaci 80.000 korun na každé nově vytvořené pracovní místo a rekvalifikace pracovníků. Navíc získají nadstandardní pobídky ve formě pomoci při náboru a školení požadovaného počtu pracovníků, které zajistí regionální úřady práce. Pobídky musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Kabinet schválila uvolnění 15 miliard korun z výnosů budoucí privatizace na obnovu těžbou poškozené krajiny severozápadních Čech. Informoval o tom vládní mluvčí Libor Rouček s tím, že v první fázi budou pro tyto účely vyčleněny tři miliardy korun. Ministři průmyslu a obchodu, financí a dalších dotčených resortů mají podle Roučka ve spolupráci s hejtmanem Ústeckého kraje upřesnit do měsíce konkrétní projekty, na něž budou postupně schválené finanční prostředky čerpány. Vláda diskutovala podle zástupce ústeckého hejtmana Jaroslava Foldyny o možnosti použít dotaci kromě odstraňování starých ekologických zátěží i na výstavbu dopravní infrastruktury či průmyslových zón. Cílem je vytvořit v regionu co nejvíce nových pracovních příležitostí. Schválená výše příspěvku odpovídá podle představitelů kraje dluhu, který vznikl těžbou státních podniků před jejich privatizací v roce 1992. Hnědouhelné podniky ale tehdy neměly možnost tvořit na zahlazení důlní činnosti rezervy. Projekt zahlazování důlních škod přinese v okresech s vysokou mírou nezaměstnanosti na severozápadě Čech ročně 1500 až 3000 pracovních míst.

Vláda také schválila dohodu s Českou národní bankou o boji proti silné koruně. Podle dohody nebude ministerstvo financí v roce 2002 emitovat dluhopisy v cizí měně. Vláda také ponechá prostředky z deblokace ruského dluhu na účtech ČNB alespoň do poloviny roku, řekl ČTK mluvčí kabinetu Libor Rouček. Na společném boji proti silné koruně se 8. ledna dohodli premiér Miloš Zeman, ministr financí Jiří Rusnok a guvernér centrální banky Zdeněk Tůma.

Rakouský velvyslanec se chce setkat s premiérem Zemanem

Rakouský velvyslanec Klas Daublebsky požádal ve středu české ministerstvo zahraničí o zprostředkování schůzky s premiérem Milošem Zemanem. Chce na ní tlumočit postoj rakouské ministryně zahraničí Benity Ferrerové-Waldnerové k Zemanovým výrokům na adresu bývalého předsedy rakouské strany Svobodných (FPÖ) Jörga Haidera. Mluvčí českého ministerstva Aleš Pospíšil ale ČTK řekl, že Daublebsky nepředal české diplomacii žádnou oficiální protestní nótu. "Kdy, kde a zda ke schůzce dojde, je na rozhodnutí pana premiéra," uvedl. Načasování však podle něj není ideální, protože vláda ve středu zasedala mimo Prahu a ve čtvrtek premiér Zeman odlétá do Bělehradu.

Miloš Zeman v pondělí v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 prohlásil, že "čím dříve se Rakušané zbaví pana Haidera a jeho postfašistické strany, tím lépe". Komentoval tím zahájení podpisového referenda proti Temelínu, které v Rakousku prosadili právě Svobodní. Podepisovanou petici Zeman označil za podvod na voličích, neboť je ve skutečnosti proti přijetí České republiky do Evropské unie. Petice váže souhlas Rakouska s přistoupením České republiky k unii na odstavení temelínské elektrárny. Ministryně Ferrerová-Waldnerová považuje Zemanova slova za vměšování do rakouských vnitřních záležitostí.

Ostré rakouské protesty proti výrokům premiéra Zemana

Kritické výroky českého sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana na adresu krajně pravicové rakouské strany Svobodných (FPÖ) odsoudil i předseda rakouské sesterské strany SPÖ Alfred Gusenbauer. Podle Gusenbauera je Zemanovo označení FPÖ za postfašistickou stranu "nepřípustným vměšováním" do rakouské vnitřní politiky. Zeman se kromě toho tímto vyjádřením stal "pomahačem protitemelínského lidového hlasování", které v Rakousku prosadili právě Svobodní, dodal Gusenbauer.

Předseda poslaneckého klubu krajně pravicové rakouské strany Svobodných Peter Westenthaler vyzval představitele všech politických stran a ústavních institucí v zemi, aby odsoudili výroky českého premiéra Miloše Zemana na adresu FPÖ a jejího předáka Jörga Haidera. Jasné stanovisko k "pomlouvačným a urážlivým" výrokům Zemana žádá Westenthaler v první řadě od prezidenta Thomase Klestila. Podle agentury APA však zatím v prezidentské kanceláři nebylo možné zjistit "žádnou reakci" na tuto výzvu.

Nejen odstavení Temelína, ale i zrušení takzvaných Benešových dekretů je podmínkou Svobodných pro jejich souhlas se vstupem České republiky do EU. Připomíná to prohlášení člena vídeňské zemské vlády Johanna Herzoga, kterým tato rakouská krajně pravicová strana vystupňovala útoky na českého premiéra Miloše Zemana v souvislosti s jeho pondělními kritickými výroky na její adresu. Herzog tvrdí, že česká vláda má "morální závazek vůči nesčetným obětem diktatury bezpráví bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše".

Reakce na rakouské protitemelínské referendum

Rakouský populista Jörg Haider s protičeským plebiscitem o Temelínu narazí, soudí komisař Evropské unie pro její rozšíření Günter Verheugen. "Vůbec nepochybuji o tom, že rakouský pokus blokovat rozšíření Evropské unie velkolepě ztroskotá," uvedl ve středečním vydání německého listu Frankfurter Rundschau Verheugen. Komisař působil jako zprostředkovatel mezi Rakouskem a Českem v temelínském sporu, který EU a ČR považují za skončený podpisem bruselské dohody z konce loňského roku. Komisař v rozhovoru opakuje, že šanci uzavřít letos dohodu o vstupu do EU má 10 kandidátských zemí, včetně Česka, a že roku 2004 může přijímání začít.

Český velvyslanec v Rakousku Jiří Gruša znovu kritizoval nynější sběr podpisů pod protičeskou petici, který v Rakousku organizuje krajně pravicová strana Svobodných (FPÖ). "Věcná diskuse o tomto tématu již není možná, protože otázka jaderné elektrárny Temelín byla naprosto zideologizována," zdůraznil Gruša při pódiové debatě. Připomněl, že Rakousko má právo Temelín kontrolovat, upozorňovat na jeho chyby a vyžadovat bezpečnostní standardy. Je ale naprosto neakceptovatelné a nepřípustné činit členství České republiky v organizaci jako je Evropská unie závislým na vnitropolitických rozhodnutích, cituje Grušu agentura APA.

Většina Rakušanů nevěří, že nynější podpisové referendum zabrání uvedení české jaderné elektrárny Temelín do provozu, a vyslovuje se i proti používání hrozby vetem ve vztazích s Českou republikou. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který byl proveden v reprezentativní vzorku 1524 dotázaných. Jeho výsledky ve Vídni oznámila platforma "Hlasy pro Evropu". Podle těchto výsledků vyjádřilo 57,5 procenta dotázaných názor, že protitemelínské referendum krajně pravicové strany Svobodných nezabrání uvedení Temelína do provozu. Jen 19 procent vyslovilo názor opačný a 23,5 procenta nezaujalo žádný postoj.

Německý tisk pokračuje v kritice rakouského podpisového plebiscitu proti Temelínu. Obává se zároveň povzbuzení protiintegračních sil v Evropské unii v důsledku této akce, jakož i vyprovokovaných výlevů populismu v České republice. I když vyhlídky rakouského plebiscitu zatím nelze odhadnout, neklid v metropolích Evropské unie může v příštích týdnech narůstat, komentuje list Die Welt. Jisté je trojí: Česko dál nechá běžet Temelín, vídeňský parlament nebude vetovat vstup ČR do EU a Jörg Haider přesto dosáhne svého cíle, a to mobilizovat voliče, píše Berliner Zeitung. Oprávněné obavy Rakušanů z jaderné havárie házejí Svobodní za hlavu stejně jako politické kompromisy. Elektrárna je pouze účelovým prostředkem, soudí Berliner Zeitung.

Ústavně-právní výbor nedoporučil zrušit přestupkovou imunitu

Ústavně-právní výbor Senátu nedoporučil zrušit přestupkovou imunitu zákonodárců, jak to navrhl vicepremiér a senátor Pavel Rychetský. Většina členů výboru při projednávání novely přestupkového zákona naopak trvala pouze na původním záměru, tedy zmírnění imunity. Poslanci a senátoři by si tak mohli vybrat, zda by jejich případ řešily stejně jako dosud imunitní výbory, nebo zda by například pokutu za rychlou jízdu zaplatili jako jiní občané. Rychetského návrh je v rozporu s již schváleným zákonem o soudech, který soudcům také umožňuje dvojí možnost projednání jejich přestupků, řekl ČTK senátor Jiří Stodůlka.

Senát zamítl hlasy pravice zákon o transformaci Českých drah

Senát podle očekávání hlasy pravice zamítl vládní návrh zákona o transformaci Českých drah. Ministru dopravy Jaromíru Schlingovi se nepodařilo přesvědčit většinu senátorů, že je zákon potřebný pro reformu na železnici. Zástupci ODS a čtyřkoalice označili zákon za nadbytečný. Podle nich nepřipravuje České dráhy na vstup do EU, neboť je nevystavuje vlivu konkurenčního prostředí. Zákon tak bude znovu schvalovat Poslanecká sněmovna. Pokud jej znovu podpoří nejméně 101 poslanců, zákon bude přijat. Vláda chce zákonem České dráhy v současné podobě rozdělit na dvě firmy. První z nich má být státem vlastněná stejnojmenná akciová společnost, která by provozovala železniční dopravu, druhou pak státní organizace Správa železniční dopravní cesty jako vlastník železniční infrastruktury. Senátor Jiří Skalický to označil za pouze formální rozdělení, neboť správa bude ve vazalském postavení vůči Českým drahám.

Senát musel oddálit lhůtu, v níž budou moci občanská sdružení dětí a mládeže, školy a školská zařízení žádat o zbývající majetek Fondu dětí a mládeže (FDM). Poslanecké sněmovně proto vrátil novelu zákona o zrušení fondu. Dětské organizace by se podle Senátu mohly do výběrového řízení o bezúplatný převod majetku přihlásit nejpozději od letošního 31. března do 30. dubna; podle původního záměru předkladatelů na to měly mít čas nejpozději od 15. ledna, tedy již od úterý, do 15. února. Sněmovna totiž novelu schvalovala 19. prosince a Senát měl na její projednání měsíc. Poslankyně Michaela Šojdrová jako spoluautorka novely s navrhovanými úpravami souhlasí. Kdyby novela nebyla schválena, zbývající majetek fondu by si mohly ve veřejných dražbách koupit jiní zájemci a dětské organizace by přišly zkrátka.

Deficit zahraničního obchodu loni okolo 120 miliard korun

Deficit zahraničního obchodu ČR nebude za celý loňský rok vyšší než v roce 2000, kdy dosáhl 127 miliard korun. "Loňský deficit se bude pohybovat okolo 120 miliard korun," řekl ČTK generální ředitel vládní agentury Czechtrade Martin Tlapa. Za loňských 11 měsíců zatím schodek vyšplhal na 97,7 miliardy Kč, což bylo o dvě miliardy méně než ve stejném období roku 2000. "Je třeba vyzdvihnout úsilí exportérů, kterým podrážely nohy v první polovině loňského roku vysoké ceny ropy a ve druhé hospodářská recese v západní Evropě a USA a silná koruna," prohlásil Tlapa.

Růst průmyslu v listopadu zrychlil na 6,6 z říjnových 4,1 pct

Průmyslová výroba v Česku v loňském listopadu meziročně vzrostla o 6,6 procenta, což je po říjnových 4,1 procenta mírné zrychlení tempa růstu. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů růst činil 4,5 procenta. Na růstu se podílela zejména odvětví zpracování ropy a výroby strojů. Oproti říjnu byla úroveň průmyslové produkce po sezónním očištění vyšší o 2,4 procenta. Předběžné údaje zveřejnil Český statistický úřad. Za 11 měsíců roku byla průmyslová výroba o 6,8 procenta vyšší oproti stejnému období roku 2000, v prvních měsících loňského roku přitom průmysl rostl o více než deset procent.

Domácí průmysl překvapivě odolává zpomalení evropské ekonomiky a silné koruně, vyvozují analytici oslovení ČTK z čísel za listopad, které zveřejnil Český statistický úřad. Průmysl, a to především zpracovatelský, je podle nich stále hlavním zdrojem růstu domácí ekonomiky. "Samotný průmysl loni zvýšil HDP České republiky o 2,1 procenta, což je 60 procent z celkového růstu ekonomiky v odhadované výši 3,5 procenta," řekl Ivo Nejdl z Raiffeisenbank. Údaj o loňském HDP zveřejní ČSÚ ve druhé polovině března. "Průmysl nadále zůstává motorem růstu HDP, nicméně jeho dominance se v posledním období snižuje ve prospěch služeb a obchodu," dodal hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

V ČR a Slovensku motorem hospodářského růstu investice

V České republice a Slovensku jsou motorem hospodářského růstu investice. Ve střední a východní Evropě přitom roste ekonomika rychleji než v zemích Evropské unie a předstihuje svým tempem i ostatní tzv. mladé trhy. Uvedla to rakouská Bank Austria Creditanstalt v nejnovější analýze. Ekonomové banky odhadují, že se letos v regionu růst ekonomiky zpomalí na 2,1 procenta z loňských 3,8 procenta. "Je to znatelné zpomalení," uvedla hlavní ekonomka banky Marianne Kagerová. Dodala ale, že toto tempo je stále dvojnásobné proti jednomu procentu v EU.

ÚOHS nepovolí veřejnou podporu hutnictví, dokud nebude výjimka EU

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nemůže v ocelářství schválit udělení veřejné podpory žádnému podniku, pokud Česká republika nezíská obecnou výjimku ze strany Evropské unie. Po setkání s hlavním vyjednávačem Evropské unie s Českem Rutgerem Wisselsem to v Brně řekl předseda ÚOHS Josef Bednář. Bude-li podpora z EU udělena, bude pak moci ÚOHS řešit jednotlivé případy, dodal Bednář. Očekává, že v tomto smyslu se uskuteční jednání se zástupci Evropské komise. Bednář předpokládá, že ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje na plánu restrukturalizace a že jednání se zástupci evropské komise se uskuteční v nejbližších týdnech nebo měsících.

Vladimír Darjanin generálním komisařem české účasti na Expo 2005

Autor rozsáhlé a velmi úspěšné výstavy Deset století architektury Vladimír Darjanin se stal generálním komisařem české účasti na Světové výstavě Expo 2005 v japonské prefektuře Aiči. Vláda ho do této funkce jmenovala na středečním zasedání v Ústí nad Labem. O české účasti na Expo 2005 ministři rozhodli loni v listopadu. Hlavním tématem výstavy je objevování moudrosti přírody. Expo 2005 bude zaměřeno na životní prostředí, přírodní a energetické zdroje, růst světové populace a na zásobování lidstva potravinami. Jednotící myšlenkou má být harmonizace lidské činnosti s přírodními zákony s důrazem na obnovu přírodních zdrojů.

ODA bude splácet dluh deseti procenty z příjmů

Občanská demokratická aliance (ODA) bude pohledávku ve výši 56 miliónů korun u Nadace vzdělávacích programů splácet deseti procenty ze svých veškerých příjmů. Přitom má zaplatit jen současný dluh, který již nebude úročen. Dvanáct miliónů korun, které musí aliance zaplatit České pojišťovně do roku a půl, si půjčí od skupiny 15 až 20 svých členů a sympatizantů. Zastupovat je bude bývalý předseda strany Jan Kalvoda, řekl ve středu jeho nástupce Michael Žantovský. Do doby splacení dluhu České pojišťovně bude ODA dávat nadaci pouze pět procent ze svých příjmů. Až začne aliance splácet nadaci, na níž Česká pojišťovna zbytek dluhu převede, celých deset procent, měla by nadace získat ročně řádově milióny korun. Žantovský si však netroufl odhadnout, kdy jeho strana vyrovná dluh celý - to závisí na výši jejích příjmů. ODA věří, že takovéto řešení dluhu její čtyřkoaliční partneři přijmou. Lidovci a unionisté však zatím neřekli poslední slovo.

Ministr Bureš prezidentovi nenavrhne, aby zastavil stíhání Obziny

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš nenavrhne prezidentovi, aby zastavil trestního stíhání předlistopadového ministra vnitra Jaromíra Obziny. Třiasedmdesátiletý Obzina je obžalován za akci Státní bezpečnosti s krycím názvem Asanace, která měla donutit disidenty k vystěhování z Československa. "Obvodnímu soudu pro Prahu 6 bude trestní spis Jaromíra Obziny v nejbližších dnech vrácen k pokračování v trestním řízení," sdělila ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková. Bureš se kauzou zabýval v souvislosti s prezidentskou amnestií z roku 1993. Václav Havel v ní ministru spravedlnosti mimo jiné uložil, aby mu předkládal návrhy na zastavení trestního stíhání mužů, kterým v té době bylo více než 60 let, a žen tehdy starších 55 let.

Bývalý důstojník BIS Hučín zůstane zřejmě až do soudu ve vazbě

Bývalý důstojník Bezpečnostní informační služby Vladimír Hučín, kterého obžaloba viní ze sedmi trestných činů, zůstane dál ve vazbě. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě. Podle novely trestního řádu bude do konce ledna ještě znovu rozhodovat o Hučínově vazbě okresní soud. Místopředseda krajského soudu Čestmír Duda ČTK řekl, že soudci rozhodli ponechat obžalovaného ve vazbě proto, že se obávali, aby neovlivňoval svědky a nepokračoval v trestné činnosti. "V době, kdy ještě nebyl ve vazbě a bylo jasné, že bude obviněn, se o to totiž pokoušel," vysvětlil Duda. Proti jeho slovům se ostře ohradil Hučínův obhájce Stanislav Devátý. "Je to účelová argumentace, aby stát udržel mého klienta co nejdéle ve vazbě. Navíc je nesmysl, aby Hučín ovlivňoval svědky před sdělením obvinění, když ještě nebyli jako svědci navrženi," řekl Devátý ČTK.

Soud dostal nové materiály k Rozehnalovi, vazbu posoudí za týden

Pražský městský soud ve středu nerozhodl o dalším setrvání právníka Aleše Rozehnala ve vazbě. Obdržel totiž nové materiály, a proto stížnost státního zástupce proti soudnímu verdiktu o propuštění advokáta ředitele české soukromé televize Nova Vladimíra Železného na svobodu posoudí až příští týden. Neveřejné zasedání senátu je stanoveno na 22. leden, řekla ČTK soudkyně. Rozehnal a Železný jsou od loňska obviněni z pokusu o poškozování věřitele, společnosti Central European Media Enterprises (CME), kvůli miliardové transakci s lichtenštejnskou nadací Astrona Foundation. V souvislosti s tím je Rozehnal od listopadu ve vazbě kvůli obavě z ovlivňování svědků a nebezpečí útěku do ciziny, kde má údajně uloženo pět miliónů korun. U Železného soud návrh na uvalení vazby zamítl. V pondělí policie obvinila Železného, Rozehnala a právníky Ondřeje Kuchaře a Editu Panuškovou z Rozehnalovy advokátní kanceláře z poškozování CME kvůli podezřelým převodům majetku ředitele Novy.

Ekologové protestovali ve Zlíně proti zabíjení zvířat kvůli kůži

S nezájmem většiny kolemjdoucích se ve středu setkali ekologové, kteří před výlohou s kožichy u zlínského obchodního domu protestovali proti zabíjení zvířat kvůli kůži. "Ročně je ve světě usmrceno kvůli kožešinám 40 miliónů zvířat. Upozorňujeme na jejich práva, která je třeba dodržovat jako lidská práva," řekl ČTK jeden z organizátorů akce Tomáš Čabla. Členové pražských organizací Svoboda zvířat a Nadace na ochranu zvířat i napajedelského Nezávislého sociálně ekologického hnutí (Nesehnutí) na Zlínsku zájemcům rozdávali propagační materiály a nabízeli nášivky a trička. Malý zájem občanů ale Čabla nechtěl hodnotit. "Hlavně že jsme, že nás vidí a uvědomí si, co jim tři roky říkáme. Vysvětlujeme i zásady vegetariánství," uvedl. Podle Marcely Klempové z hnutí Nesehnutí je 75 procent kožešin z chovů. "V Rakousku jsou již zakázány, ve Velké Británii začne podobný zákaz platit za rok. V Nizozemsku a jinde se omezují postupně," řekla. O zákaz chovu zvířat kvůli kožešinám usilují i čeští ekologové.

Připravuje se nový Biblický slovník

Centrum biblických studií a Česká biblická společnost připravují nový Biblický slovník. Jediné podobné dílo vyšlo česky v 50. letech minulého století a vycházelo z kralického překladu bible. "Náš slovník, který by měl vyjít v roce 2004, je založen na původních jazycích bible a systémem odkazů by měl uživatele dovést k výkladu pojmů, kteréhokoli z užívaných českých překladů," řekl při prezentaci Centra biblických studií evangelický teolog Jan Roskovec. Slovník, ze dvou třetin třemi desítkami autorů již vypracovaný, obsahuje hesla z textu bible, ale vedle toho i pojmy týkající se metod výkladu Písma a teologických témat. Většina autorů jsou učitelé Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Filmaři si vybrali Olomouc pro natáčení filmu Doktor Živago

V období první světové války a revoluce v Rusku se na konci března ocitnou některé části Olomouce. Město si vybrala filmová společnost pro natáčení historického filmu Doktor Živago. Největší protibolševická demonstrace, které se zúčastní přes 800 komparzistů, se přitom odehraje na olomoucké třídě Svobody, která proslula v období totality největšími prvomájovými pochody. Podle filmařů je architektura Olomouce pro natáčení scén otevřených moskevských ulic nejvhodnějším městem v ČR. "Podle producentů je třída Svobody jediným pravým moskevským bulvárem v zemi, proto si ji po širokém průzkumu vybrali," řekl náměstek primátora Jan Látal.

Ze sportu:

Česká fotbalová reprezentace obsadila v prvním letošním vydání světového žebříčku federace FIFA čtrnácté místo, na němž také zakončila loňský rok. V elitní dvacítce došlo pouze k minimálním bodovým změnám, pořadí zemí zůstalo navlas stejné. Na přelomu roku totiž mezistátní fotbalový ruch takřka utichl. Nadále tak vedou úřadující mistři světa a Evropy z Francie, kteří zvýšili náskok před druhou Argentinou na jedenáct bodů. Třetí místo patří Brazílii, čtvrté Portugalsku.

Český tenista Jiří Novák postoupil do třetího kola grandslamového Australian Open. Šestadvacátý nasazený Novák ve druhém kole porazil Itala Andreu Gaudenziho v pěti setech 2:6, 5:7, 6:2, 6:3 a 6:3. Se soutěží se nečekaně rozloučila Daniela Bedáňová. Poslední česká zástupkyně ve dvouhře žen a turnajová jedenadvacítka podlehla Španělce Anabel Medinaové-Garriguesové 4:6 a 2:6.

Česká motokrosová jednička posledních let Jiří Čepelák se připravuje na nadcházející sezónu ve Španělsku po boku hvězd světového motokrosu. Na tratích v okolí Valencie mu budou dělat v následujících téměř třech týdnech společnost mimo jiné medailisté z loňského mistrovství světa - šampión třídy do 500 ccm Stefan Everts z Belgie, jeho krajan a třetí v pořadí pětistovek Marnicq Bervoets či bronzový ve třídě 125 ccm Erik Eggens z Nizozemska.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, ojediněle sněžení nebo mrznoucí mrholení. Místy mlhy. Teploty minus pět až nula stupňů Celsia.