Zprávy Radia Praha

Premiér Miloš Zeman jednal v Jugoslávii

Pakt stability pro jihovýchodní Evropu a územní celistvost Jugoslávie byly hlavními tématy schůzky českého premiéra Miloše Zemana s jugoslávským prezidentem Vojislavem Koštunicou. Jak Zeman řekl po setkání, vyslovil se proti osamostatnění Černé Hory, jedné ze dvou jugoslávských federativních republik. "Pokud se někteří lidé domnívají, že by mohli na Jugoslávii aplikovat tzv. česko-slovenský model, tak jsem je před tímto zjednodušením varoval," řekl Zeman v narážce na klidné rozdělení Československa v roce 1992. Podotkl, že odtržení Černé Hory by se stalo roznětkou úsilí o nezávislost jihosrbské provincie Kosovo, o obnovení nesmyslného snu o Velké Albánie a vedlo by ke sporům s Makedonií. Znamenalo by to tedy další politickou nestabilitu regionu. Ovšem chce-li Jugoslávie přilákat zahraniční investice, potřebuje nyní podle Zemana především politickou stabilitu. Podle premiéra ale není sporu, že Kosovo potřebuje autonomii a musí fungovat jako multietnická společnost, kde mají všechny menšiny rovné postavení. "Z tohoto hlediska by jednotky KFOR, jejichž českou část Česká republika nyní posiluje, měly být aktivnější v ochraně jakýchkoli etnických minorit. V daném případě v ochraně srbské minority," řekl Zeman.

Česká republika je ochotna jednat o změně splátkového kalendáře, pokud jde o splátky úvěru, který poskytne česká strana na výstavbu srbské tepelné elektrárny Kolubara B. Po schůzce se srbským premiérem Zoranem Djindičem to řekl premiér Miloš Zeman. Podotkl, že jen úroky z úvěru, který srbská protistrana musela splácet zhruba před rokem teď činí přibližně 2,5 miliónu amerických dolarů. "Jsme ochotni jednat o jiném splátkovém kalendáři, ale když se neplatí úroky, tak naše banky a naše pojišťovací ústavy odmítají pojistit český export do Srbska, respektive do Jugoslávie, s odvoláním se na to, že to snižuje kredibilitu našich partnerů," varoval český premiér, který se s Djindičem věnoval hlavně ekonomickým tématům. Zároveň ale Zeman podotkl, že věří, že vzájemné hospodářské vztahy budou nadále zesilovat.

Přístup ČR do EU je v roce 2004 velmi reálný

Vyjednávač Evropské komise pro Českou republiku Rutger Wissels ocenil pokrok země v přípravě na vstup do Evropské unie za poslední měsíce. Podle Wisselse má republika velkou šanci letos ukončit přístupová jednání a v roce 2004 se stát členským státem unie. "Přístup v roce 2004 je velmi reálná možnost," řekl Wissels na závěr své čtyřdenní návštěvy Česka. Zopakoval ale, že do unie budou přizváni skutečně připravení kandidáti. Česká republika v přístupových jednáních doposud uzavřela 24 kapitol, zbývá jich dokončit šest.

Jaderná elektrárna Temelín udělala velký dojem na evropského vyjednávače pro Českou republiku Rutgera Wisselse. Po debatách s lidmi, kteří bydlí v jeho blízkosti, ale dospěl k názoru, že by o ní měli zodpovědní lidé více a jasněji mluvit. Temelín Wissels navštívil během svého několikadenního pobytu v ČR. Nejnovější napětí mezi Prahou a Vídní kvůli Temelínu a česko-rakouské diplomatické roztržce vyvolané výroky premiéra Miloše Zemana Wissels nekomentoval. Pro Evropskou komisi je podle něj důležité, že předsedové vlád Česka a Rakouska loni dospěli k dohodě, která ukončila proces z Melku.

Václav Klaus a Wolfgang Thierse nevidí problém v cestě ČR do EU

Rozšíření Evropské unie o Českou republiku považuje za samozřejmé předseda německého Spolkového sněmu Wolfgang Thierse, který se v Berlíně setkal s předsedou české Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Oba politikové rovněž nespatřují problémy v nynějším vývoji česko-německých vztahů. "Evropa je naše společné téma," řekl po schůzce ČTK německý politik. Václav Klaus uvedl, že "přijal s uspokojením prohlášení předsedy Thierseho, že otázka rozšíření Evropské unie o země jako je Česká republika není v politickém světě Německa a jeho občanů vůbec otázkou, o které by se vedla diskuse". "Účast České republiky na evropské integraci je zde považována za samozřejmost," konstatoval po jednání český politik. Z pohledu předsedů zákonodárných sborů nejsou vztahy obou zemí komplikované. "Je to pocit můj i pana Thierseho a nenašli jsme téma, které bychom měli řešit jako vzájemný problém," řekl Klaus.

ČR předala ratifikační listiny k úmluvě o střelných zbraních

Představitel české mise při Radě Evropy (RE) Martin Bouček předal generálnímu tajemníkovi rady Walteru Schwimmerovi ratifikační listiny k evropské úmluvě o kontrole a získávání střelných zbraní jednotlivci. Oznámila to RE ve Štrasburku. Cílem úmluvy je ustavení systému pro kontrolu pohybu zbraní mezi jednotlivými signatářskými zeměmi a týká se prodejů a dalších převodů zbraní z jedné země do druhé. Úmluva předpokládá vzájemnou spolupráci mezi signatářskými státy při boji s pašováním zbraní a při hledání pohřešovaných zbraní. Dohoda vstoupí v ČR v platnost 1. května.

Do Kuvajtu odletěli dva čeští členové velení vojenské mise

Z americké vojenské základny v německém městě Ramstein odletěli do Kuvajtu dva příslušníci velitelství českého kontingentu určeného pro operaci Trvalá svoboda (Enduring Freedom). Společně s americkými a německými kolegy budou v Kuvajtu připravovat působení českých vojáků, sdělila ČTK Jana Růžičková z generálního štábu české armády. "V prostoru předpokládané dislokace českých vojáků budou společně s příslušníky amerických a německých jednotek radiační, chemické a biologické ochrany řešit otázky společného výcviku s ostatními prvky koaličního uskupení v operaci Trvalá svoboda," dodala. Oba čeští vojáci budou podle ní v Kuvajtu působit asi deset dní.

Česká republika by měla do Kuvajtu vyslat asi 350 vojáků z liberecké 9. roty protichemické ochrany. Budou tam nejprve cvičit společně s německými a americkými vojáky. Pak by jejich úkolem měla být ochrana amerického velitelství a ostatních jednotek před chemickými a biologickými zbraněmi. Čeští vojáci však mohou být nasazeni například i v případě ekologické havárie. O zapojení libereckých chemiků do protiteroristické operace Trvalá svoboda požádal vládu 1. listopadu americký velvyslanec v České republice Craig Stapleton. Vyslání jednotek do Kuvajtu schválily loni 19. prosince obě komory parlamentu.

Česko-slovenský prapor ukončil přípravu na misi KFOR v Kosovu

Vojáci 1. česko-slovenského praporu ukončili ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice polní přípravu na misi KFOR v jihosrbské provincii Kosovo. Podle velitele česko-slovenského kontingentu KFOR Lubomíra Frka prapor absolvoval všechny stupně příprav a zvládl všechny typové situace, s nimiž se může setkat. "Příslušníky praporu nyní čeká údržba techniky a materiálu a předávání zapůjčené techniky. Budou také kompletovat zbraně a techniku, které bereme sebou do Kosova, a připravovat je k převozu. Prapor se do prostoru působení přesune v únoru, operační úkol v sestavě britské divize Střed převezme 1. března," řekl ČTK mluvčí praporu Milan Antoš. Česko-slovenský prapor v Kosovu vystřídá 11. průzkumnou rotu. Jeho operační prostor se však v březnu a dubnu rozšíří o části převzaté od britských jednotek. Od počátku dubna tak bude odpovídat za území o rozloze 435 čtverečních kilometrů a 90 kilometrů kosovsko-srbské hranice.

Ministerstvo financí sníží odhad růstu HDP kvůli ochlazení v eurozóně

Ministerstvo financí sníží prognózu letošního růstu hrubého domácího produktu směrem k 3,4 procenta z dosavadních 3,8 procenta. Důvodem jsou světová recese a ochlazení ekonomiky eurozóny, ale i známky zpomalení v ČR. "Vzhledem k vývoji kolem nás i u nás budeme určitě korigovat letošní odhad o několik desetin směrem dolů. Viděl bych to někde kolem 3,4 procenta," řekl v rozhovoru pro ČTK ministr financí Jiří Rusnok.

Státní dluh České republiky se může zdvojnásobit z dnešních zhruba 345 miliard korun. Po roce 2007 začne klesat, řekl ČTK ministr financí Jiří Rusnok. Dluh se bude prohlubovat s dalšími deficity státního rozpočtu včetně ztrát České konsolidační agentury, plněním vydaných státních záruk či případným úvěrem na stíhačky.

Společný boj vlády a České národní banky by nemusel mít dlouhého trvání - nynější dohoda totiž není závazná pro další kabinet, který vzejde z červnových voleb. Jak ale říká ministr Rusnok, každá rozumná vláda by měla dohodu dodržovat. Kabinet ve středu souhlasil s tím, že příjmy z privatizace do korun nesmění na devizovém trhu, což by způsobilo nežádoucí posilování měny, ale přes devizové rezervy ČNB.

Až 20 miliard korun může vláda během pěti let zaplatit České národní bance jako kompenzaci ztrát, které banka utrpí v důsledku přeměny privatizačních příjmů na koruny. Výše poplatku závisí na tom, kolik peněz z prodeje státního majetku se vláda rozhodne utratit a přeměnit, řekl ministr Jiří Rusnok. Celkové příjmy z privatizace odhadl zhruba na 400 miliard korun.

Ministr Rusnok se kloní k názoru, že elektrárenskou společnost ČEZ nejspíš prodá až příští vláda. Rusnok má spolu s ministrem průmyslu a obchodu do konce února vládě předložit nový scénář privatizace 68 procent akcií ČEZ a státního podílu v šesti distributorech elektřiny. Druhé kolo tendru kabinet zrušil, protože ani jeden ze zájemců nesplnil stanovené podmínky.

Předběžné nabídky na koupi nejméně 51 procent Českého Telecomu předložilo více finančních investorů než telekomunikačních firem. Počet telekomunikačních operátorů nedosahuje počtu osmi předložených nabídek, ale je jich více než jeden, naznačil ministr financí Jiří Rusnok.

Pokud koruna nezmění současný vývoj, ČNB zasáhne

Pokud na devizovém trhu nenastane výrazná změna současného vývoje, kdy koruna posiluje, Česká národní banka (ČNB) se chystá zasáhnout. "Zejména po odstranění nejistoty ohledně možného příchodu privatizačních výnosů na trh se zvyšuje účinnost devizových intervencí," uvedl pro ČTK viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Dodal, že v případě trvajícího silného kursu by centrální banka tento fakt zohlednila i v nastavení dalších nástrojů. Koruna od čtvrtečního odpoledne posílila zhruba o 80 haléřů kvůli prohlášení guvernéra Zdeňka Tůmy, že dlouhodoběji by koruna měla posilovat.

Lidovci odmítli řešení dluhu ODA, doporučují sloučení ODA a unie

Lidovci nesouhlasí s návrhem řešení dluhu Občanské demokratické aliance (ODA). Doporučují, aby se ODA sloučila s Unií svobody-DEU. K integraci ODA vyzvala i unie, která to však považuje jen za jedno z možných řešení dluhu. Oznámili to po pátečním jednání předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová a šéf lidovců Cyril Svoboda. Pokud ODA sloučení s Unií svobody-DEU nepřijme do neděle, chtějí lidovci jednat o sestavování kandidátek pro sněmovní volby bez ní. Předseda ODA Michael Žantovský ČTK řekl, že se sloučením s unií nesouhlasí.

Zaměstnanci veřejného sektoru dostanou od 1. března vyšší platy

Zaměstnanci veřejných služeb a správy dostanou od 1. března vyšší platy. Jejich mzdové tarify vzrostou v průměru o 11 procent. Po pátečním uzavření dohody s představiteli odborových svazů rozpočtových a příspěvkových organizací (ROPO) to řekl vicepremiér Vladimír Špidla. Upřesnil, že úprava mezd bude vycházet ze schváleného státního rozpočtu. "Zástupci odborových svazů berou na vědomí nezvyšovat v jednotlivých odvětvích počet zaměstnanců, na který jsou v rozpočtu na rok 2002 stanoveny prostředky na platy," objasnil Špidla. Veřejný sektor v letošním roce tedy další zaměstnance nepřijme a použije peníze na jejich mzdy na růst platů nynějších pracovníků. Dohoda podle mluvčí odborových svazů ROPO Aleny Vondrové zajišťuje zaměstnancům státního sektoru původně požadovaný růst platů, jako kdyby mzdové tarify vzrostly od 1. ledna o deset procent. "Já považuji tuto dohodu za oboustranně dobrý kompromis," řekla na tiskové konferenci Vondrová.

Představenstvo ČMD rozhodlo propustit v Kladně 1112 pracovníků

O propuštění 1112 zaměstnanců dvou šachet Českomoravských dolů v Kladně rozhodlo tento týden představenstvo společnosti. Propouštění se uskuteční od 18. února do 30. června a dotkne se 743 dělníků v dole, 259 pracovníků povrchových provozů a 110 technicko-hospodářských zaměstnanců. Vyplývá to z písemného usnesení představenstva, které má ČTK k dispozici. Důvodem hromadného propouštění je podle firmy přeřazení kladenských dolů mezi tzv. plynující šachty v souvislosti s listopadovým výbuchem metanu v dole Schöller. Přizpůsobení se novým normám by totiž stálo tolik, že provoz dolů by se stal nerentabilní. Ředitel kladenského úřadu práce Miloslav Tauber ČTK sdělil, že úřad přijímá mimořádná opatření na pomoc propuštěným.

Do ČR se z Německa dostalo 25 tun podezřelých krmiv

Česká republika dovezla podle informací Státní veterinární správy (SVS) z Německa 25 tun krmiv podezřelých na obsah zakázaných antibiotik. "V současnosti dohledáváme, kam krmivo šlo, a zajistíme jeho vyšetření a případné stažení," sdělila SVS ČTK. Aféra kolem dodávek krmiv se zakázanými antibiotiky na tamní trh i do zahraničí vypukla v Německu před několika dny. Zhruba 1000 tun krmivových směsí bylo dodáno nejen německým spotřebitelům, ale také do Dánska, Polska, Rumunska a Nizozemska, Rakouska a ČR. Podle SVS krmivo dovezla do ČR firma se sídlem v Praze v prosinci loňského roku. Jméno dovozce ale veterinární správa neupřesnila.

V úvahách o odškodnění vidí šéfka Svazu vyhnanců naději

České úvahy o odškodnění některých sudetských Němců dávají vysídlencům naději, píše německý list Frankfurter Rundschau. Ve zřetelné snaze Čechů seriózně zvažovat satisfakci pro sudetoněmecké vysídlence spatřuje v deníku předsedkyně německého Svazu vyhnanců Erika Steinbachová znamení, že "se ovzduší uvolňuje". Zároveň ale poslankyně Spolkového sněmu za CDU varuje před velkým očekáváním - před jarními volbami v Česku se podle ní nedá s ničím konkrétním počítat. Odškodnění vysídlenců dosud pro Prahu nebylo tématem, připomíná deník. Za vnitropolitickou kulisou se ale přece jen něco děje, a i když se ještě nevedou žádná diplomatická jednání, mezi politickými stranami se hledá kompromis v tomto složitém tématu. Není přitom pochyb, že by šlo o humanitární gesto, a nikoli o odškodňovací platby ve smyslu právního nároku, konstatuje list.

Krajané budou za pár let volit bez problémů

Způsob hlasování, který umožní českým občanům v zahraničí bezproblémově volit poslance i senátory, by se mohl stát součástí českého právního řádu do dvou let. Věří v to předseda senátní komise pro krajany Milan Špaček. I když se mu nepodařilo prosadit do novely volebního zákona pro krajany korespondenční způsob hlasování, předpokládá, že se tímto senátním návrhem začne po volbách sněmovna opět zabývat. Řekl to v pátek ČTK. Krajané s českým občanstvím, kteří nebudou v době voleb v republice, totiž mohou podle zákona volit poslance pouze na "svých" zastupitelských úřadech. Navíc o to musejí nejpozději 40 dnů před volbami požádat. Navzdory Špačkově snaze na tom volební novela, kterou ve čtvrtek schválil Senát, nic nemění. Ocenil nicméně čtvrteční vyjádření ministra vnitra Stanislava Grosse, podle něhož by otázku korespondenční volby bylo vhodné řešit v rámci připravovaného volebního kodexu. "Možná budeme svědky toho, že za rok za dva budeme volit elektronickou formou," dodal Špaček.

Volební zákon podle schválené novely umožňuje českým občanům, kteří bydlí v zahraničí, volit poslance na zastupitelských úřadech po předložení voličského průkazu. Krajané si letos budou moci zvolit i svého senátora. Voličské průkazy obdrží lidé na zastupitelských úřadech.

Ministryně Ferrerová pro odstranění animozit mezi Rakouskem a Českem

Pro odstranění "podprahopvých animozit" mezi Rakouskem a Českem se v rozhovoru pro televizní stanici ZiB 2 vyslovila rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová. Na obou stranách zazněly tóny, které neodpovídají tomu, co bych si představovala, řekla ministryně. K výroku českého premiéra Miloše Zemana, že "čím dříve se Rakušané zbaví pana Haidera a jeho postfašistické strany, tím lépe", Ferrerová řekla, že korutanský hejtman a bývalý vůdce strany Svobodných (FPÖ) Jörg Haider byl "skutečně osobně provokován", avšak jeho obrana byla "plně na místě". Nyní by ale mělo u toho zůstat, dodala. Rakousko a Česko jsou sousedé a "velký mírový projekt Evropa" můžeme uskutečnit pouze společně, podotkla ministryně.

Jörg Haider znovu napadl Zemana, ale i slovinského prezidenta Kučana

Korutanský hejtman a bývalý předseda strany Svobodných (FPÖ) Jörg Haider znovu napadl českého premiéra Miloše Zemana, když jej obvinil z arogance vůči Rakousku. Zemana a slovinského prezidenta Milana Kučana přitom označil za "profesionální provokatéry". "Jsou to profesionální provokatéři, kteří se neustále snaží narušit dobré sousedské vztahy" s Rakouskem, řekl Haider podle agentury AFP na tiskové konferenci ve Vídni. "Je dobře, že se pan Zeman vyjádřil tak, jak to učinil, protože v očích mnoha Rakušanů tak odhalil svou pravou tvář," dodal hejtman. Podle jeho slov nynější podpisové referendum namířené proti české jaderné elektrárně Temelín, které iniciovala FPÖ, "běží velmi dobře, protože pan Zeman nám nechtěně pomohl svou arogancí, s jakou mluvil o Rakousku a jeho politice".

V Temelíně zvýšen výkon reaktoru na 100 procent

Obsluha prvního bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín zvýšila v noci na pátek výkon reaktoru na 100 procent a pokračuje v testech, které jsou plánovány v této etapě spouštění. Po pondělní odstávce reaktoru začal Temelín v úterý ráno znovu dodávat proud do sítě, ale až do čtvrteční noci nepracoval na plný výkon. V etapě s výkonem reaktoru do 100 procent, která začala před týdnem a zahrnuje více než 300 zkoušek, odstavil bezpečnostní systém reaktor již dvakrát. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře by etapa měla trvat zhruba tři týdny a to, že od pondělního večera nepracoval reaktor na 100 procent by ji nemělo prodloužit.

Kvůli zásilkám s antraxem půjde před soud první člověk

Zatím jeden člověk byl obžalován ze šíření poplašné zprávy v souvislosti s podezřelými zásilkami s bílým práškem, které loni na podzim zaplavily celou republiku. K soudu půjde muž, který na železniční stanici v Pardubicích zanechal krabici s bílým práškem a nápisem antrax, řekl ČTK Jiří Vokuš z tiskového oddělení policejního prezidia. "Muž, který byl v podnapilém stavu, oznámil na polici, že na nádraží našel podezřelou krabici s nápisem antrax," uvedl. Při odborné analýze bylo zjištěno, že v krabici byla obyčejná sůl. Ukázalo se, že balíček na nádraží umístil sám nálezce, který byl převezen na záchytku. Muži hrozí až tři roky vězení.

Českou kulturní sezónu ve Francii zahájí v červnu Rusalka

Dvořákova Rusalka v nastudování pařížské opery Bastille zahájí na konci června Českou kulturní sezónu ve Francii. Sdělila to generální komisařka této rozsáhlé přehlídky české kultury Olga Kubelková-Poivre d'Arvor, která po dva dny jednala s ministrem kultury Pavlem Dostálem ve Francii o organizaci akce. Rusalka s americkou sopranistkou Renée Flemingovou v titulní roli otevře první blok přehlídky věnovaný scénickým uměním. Uprostřed července by měla být v rámci divadelního festivalu v Avignonu uspořádána pocta Václavu Havlovi, na níž se očekává i účast českého prezidenta. Přehlídku výtvarného umění pak na podzim otevře slavnostní zahájení výstavy Sláva barokní Čechie v Lille, kterého by se měli zúčastnit i premiéři obou zemí. Účast vládních představitelů na zahájení sezóny lze těžko předvídat, protože v České republice i ve Francii se v červnu uskuteční parlamentní volby.

Viktor Kolář vystavuje v newyorské fotogalerii tvrdou realitu Ostravy

Tvrdou realitu průmyslové a hornické Ostravy a soucítění s jejími obyvateli představuje na několika desítkách černobílých snímků v prestižní newyorské Leica Gallery český fotograf Viktor Kolář. Výstava nazvaná "Česká fotografie II" se uskutečňuje ve spolupráci s newyorským Českým centrem. Viktor Kolář, sám ostravský rodák, odmítl, že by šlo o melancholické snímky, a prohlásil, že takovou ji vidí on. Je jedním z mála fotografů, kteří žijí v prostředí a mezi lidmi, které zpodobňují. Snímky vykreslují ostravské horníky, hypnotizující skrytá zákoutí, každodenní situace a různé typy lidí, které průmyslové město svedlo dohromady. Kolář nabídl na výstavu 140 fotografií a galerie si vybrala 74, které se nejvíce zamlouvaly.

Ze sportu:

Německý sdruženář Ronny Ackermann vyhrál páteční sprinterský závod Světového poháru v Liberci. Druhý skončil jeho krajan Georg Hettich, vítěz dopolední skokanské části na ještědském můstku K-120. Na třetím místě dorazil do cíle běhu na 7,5 kilometru Japonec Daito Takahaši. Nejlepším z domácích reprezentantů byl Pavel Churavý, který obsadil dvanácté místo.

Kapitán české hokejové reprezentace na olympijském turnaji v Salt Lake City Jaromír Jágr má zraněné tříslo a neví, jak dlouho jeho léčení potrvá. Útočník Washingtonu se zranil ve středu 9. ledna v poslední třetině utkání proti Columbusu. Od té doby pětinásobný vítěz kanadského bodování základní části NHL svému celku chybí.

Tenista Jiří Novák postoupil poprvé v kariéře do osmifinále grandslamového turnaje Australian Open. Šestadvacátý nasazený porazil v třetím kole Španěla Franciska Claveta hladce 6:3, 6:4 a 6:1. Osmifinálovým soupeřem českého tenisty v Melbourne bude Slovák Dominik Hrbatý, který v třetím kole vyřadil Francouze Jeroma Golmarda.

Výměna rozhodčích mezi fotbalovými svazy v České republice a na Slovensku bude letos na jaře pokračovat. Z podzimních šesti zápasů se rozroste na osm. Místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Milan Brabec potvrdil, že obě strany jsou s dosavadní praxí spokojeny.

Kvůli bolesti lýtka odložila trojskokanka Šárka Kašpárková po mateřské dovolené svůj návrat k závodům. Původně chtěla Kašpárková startovat už o tomto víkendu na mítinku v Bratislavě, poprvé se ale v trojskokanském sektoru představí až o týden později v Karlsruhe.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, ojediněle sněžení, v nižších polohách srážky smíšené nebo namrzající. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.