Zprávy Radia Praha

Prezidenti Havel a Schuster předali zástavy česko-slovenskému praporu KFOR

Prezident Václav Havel a jeho slovenský protějšek Rudolf Schuster v Českém Krumlově osobně propůjčili bojové zástavy 1. česko-slovenskému praporu KFOR. Jednotka se od března zúčastní mírové operace v jihosrbské provincii Kosovo. Slovenský ministr obrany Jozef Stank v proslovu k vojákům připomněl, že poprvé od rozdělení Československa vzniká společná vojenská aktivita s mírotvorným posláním. "Češi a Slováci opět společně v jednom praporu v nepokojném prostoru jihovýchodní Evropy brání konfliktu a podporují rozvoj spolužití národů. Může být lepší důkaz nové kvality našich vztahů? Co je výraznějším dokladem slovensko-české a česko-slovenské vzájemnosti?" uvedl Stank. Jeho český protějšek Jaroslav Tvrdík zdůraznil, že česko-slovenský prapor navazuje na odkaz jeho předchůdců z operace Pouštní bouře, z mise UNPROFOR, UNCRO či dalších operací. "Čeští a slovenští vojáci tedy budou opět po deseti letech pracovat společně v mírové operaci," řekl Tvrdík.

Vojáci ukončili 18. ledna ve polní přípravu vojenském výcvikovém prostoru Boletice. Prověrkou bylo závěrečné čtyřdenní cvičení. Do Kosova se prapor přesune v únoru, operační úkol v sestavě britské divize Střed převezme 1. března. Česko-slovenský prapor v Kosovu vystřídá 11. průzkumnou rotu. Jeho operační prostor se však v březnu a dubnu rozšíří o části převzaté od britských jednotek. Hlavními úkoly praporu zůstává monitorování a ochrana hranic mezi Kosovem a Srbskem a činnost na kontrolně-propouštěcích místech.

Miloš Zeman potvrdil, že s Václavem Havlem o volbách pohovoří příští týden

Premiér Miloš Zeman potvrdil, že se velmi pravděpodobně setká příští týden s prezidentem Václavem Havlem, aby se s ním dohodl na termínu parlamentních voleb. Premiér to řekl ČTK během dvoudenního pobytu v Ženevě. Vyhnul se však odpovědi na dotaz, zda by chtěl, aby se volby konaly v květnu nebo v červnu. "Já se k této otázce vyjádřím až po setkání s panem prezidentem, protože nepovažuji za rozumné sdělovat svůj názor dříve tisku než panu prezidentovi," řekl Zeman ČTK. Letošní parlamentní volby se musí konat mezi 20. květnem a 20. červnem. Václav Havel již dal najevo, že by byl pro květen. Prezident se ale na termínu voleb musí dohodnout se Zemanem. Podle Ústavy je totiž k vyhlášení voleb nezbytný podpis premiéra.

Miloš Zeman navštívil v Ženevě sídla mezinárodních organizací OSN, kde, jak řekl, "lobboval za zájmy České republiky". Znovu podtrhl, že čeští pracovníci se musí zapojovat do aktivit různých organizací OSN. "Česká republika je malý stát. Je důležité, aby se její pracovníci podíleli na aktivitách tohoto typu, protože my nebudeme obviněni z toho, že prosazujeme velmocenské ambice," řekl premiér Zeman.

Český premiér Miloš Zeman povede misi výboru pro mír, demokracii a lidská práva Socialistické internacionály (SI) do Běloruska. Výbor, jemuž Zeman předsedá od dubna 2000, se na tom dohodl na zasedání v Ženevě. Mise se uskuteční v dubnu nebo v květnu a má posílit diskusi o demokratických změnách v Bělorusku. Jeho autoritářský prezident Alexandr Lukašenko je považován za posledního klasického diktátora v Evropě.

Ministři Kavan a Straw jednali především o EU

Především o vstupu České republiky do Evropské unie hovořil český ministr zahraničí Jan Kavan v Londýně se svým britským kolegou Jackem Strawem. Okrajově se dotkli také britských kontrol cestujících na ruzyňském letišti, které ovšem v Británii spadají do kompetence ministerstva vnitra. Jak se podle svých slov ujistil, že české představy o dalším postupu korespondují s představami Velké Británie. "Byl jsem rád, že jsem slyšel výslovné ujištění pana ministra Jacka Strawa a jeho vysokých úředníků, kteří se jednání účastnili, že souhlasí s tím, že nejlépe připravené země, mezi nimiž zcela jednoznačně a explicitně řadí Českou republiku, by mohly skončit veškeré vyjednávaní letos a že by i letos mohly podepsat smlouvu o přistoupení," řekl ministr. Britská i česká delegace hovořily i o kapitolách, které při přípravě českého členství ještě čekají, tedy zejména o zemědělství a regionální politice. Zemědělská kapitola je komplikovaná zejména kvůli faktu, že EU svou zemědělskou politiku nyní reformuje.

Pokud jde o ruzyňské kontroly, nepovažuje je Jan Kavan za problém ve vzájemných vztazích obou zemí. Ministr Straw jej informoval, že počet českých žádostí o azyl od zavedení kontrol vytrvale a značně klesá a zvýšil se mírně jen během Vánoc. Podle britského stanoviska kontroly plní účel.

Policie odložila jak trestní oznámení týdeníku Respekt, tak vlády

Policie odložila jak trestní oznámení týdeníku Respekt na premiéra Miloše Zemana, tak trestní oznámení vlády na šéfredaktora Respektu Petra Holuba. Dospěla totiž k závěru, že ani v jednom případě neexistuje podezření ze spáchání trestného činu. ČTK to řekl obvodní policejní ředitel Jiří Sellner. Příslušní státní zástupci mohou případně verdikt zrušit, poškození proti němu mohou podat stížnost. Vláda 22. října v reakci na článek o korupčním chování kabinetu, jmenovitě ministrů Karla Březiny a Miroslava Grégra, rozhodla, že podá na Respekt trestní oznámení pro pomluvu. Grégr přidal k pomluvě i podezření z útoku na státní orgán. Ministři se mohou nadále omluvy domáhat soudně v občanskoprávním sporu, prohlásil Sellner. Zeman již dříve řekl, že členové vlády podají samostatné žaloby, kde budou chtít takovou finanční náhradu, "aby Respekt konečně zanikl". Podle dostupných informací tak zatím žádný ministr neučinil. Respekt reagoval trestním oznámením na premiéra pro podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci. Podle týdeníku se Zeman na tiskové konferenci netajil snahou list finančně zlikvidovat. Respekt policii upozornil i na Zemanovy výroky na adresu žurnalistů od září 1998 do října 2001, které by podle týdeníku mohly vyvolat antipatie k novinářům. "Policie v tom nespatřuje trestný čin. Vyžádám si celý spis a posoudím, zda to nechám odložené nebo usnesení zruším," řekla ČTK státní zástupkyně Zdeňka Galková.

Společný výbor s EU by měl napomoci i lepšímu informování občanů

Na informování občanů o rozšíření EU a na posílení významu krajů, měst a obcí se chce zaměřit nedávno ustavený výbor mezi Českou republikou a Výborem regionů Evropské unie. Jeho členové, mezi nimiž jsou kromě zástupců Bruselu také čeští hejtmani a starostové, se poprvé sešli na jednání v Praze. "Shodli jsme se na dvou tématech, na které bychom se chtěli zaměřit," řekl pražský primátor Jan Kasl. Kromě informování občanů by se podle něj komunikační strategie měla věnovat i informování místních a regionálních samospráv. Druhou oblastí je posílení funkce a významu krajů, měst a obcí především s ohledem na jejich financování. "V této rovině můžeme ještě hodně zlepšovat. Financování krajských a místních samospráv není v České republice zcela uspokojivě vyřešeno," poznamenal Kasl. Hlavním úkolem konzultativní výboru by ale mělo být navázání pravidelných kontaktů mezi samosprávou v ČR a Výborem regionů EU. "Když předkládáme do Bruselu nějaký projekt, a on třeba není vybrán, tak nám chybí zpětná vazba. Nevíme, proč nebyl vybrán," popsal jeden ze současných problémů předseda Asociace krajů a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Výbor regionů Evropské unie existuje od roku 1993. Jeho cílem je zapojit místní a oblastní samosprávy do rozhodování na úrovni EU. Jeho členové mají projednávat politiku a kroky Evropské unie, jež se dotýkají regionů. Česká republika je po Polsku druhou zemí, která má vlastní komisi s Výborem regionů EU.

Mluvčí kancléře Schrödera připustil potíže před cestou kancléře do ČR

Mluvčí německé vlády Uwe-Karsten Heye připustil, že přípravu březnové cesty kancléře Gerharda Schrödera do České republiky ztížily nedávné výroky premiéra Miloše Zemana o sudetských Němcích. Vyjádřil ale přesvědčení, že obě vlády do té doby problémy rozptýlí. Obě strany vedou jednání, jejichž cílem je "odstranit nedorozumění", která se nahromadila kolem vyjádření českého premiéra, konstatoval Heye na vládní tiskové konferenci. Vychází ale z toho, že jednání povede k "odpovídajícímu vzájemně dobrému výsledku". Stane-li se tak, nejsou podle Heyeho "vůbec žádné pochyby", že by se návštěva nekonala. Mluvčí se však vyhnul odpovědi, co německá strana konkrétně od Prahy očekává.

Podle německého tisku kancléř pohrozil odřeknutím své březnové návštěvy, jestliže premiér Zeman výroky o sudetských Němcích "nesprovodí ze světa". Tiskový úřad spolkové vlády vychází z toho, že ministři zahraničí Jan Kavan a Joschka Fischer se budou těmito otázkami zabývat za plánované cesty šéfa spolkové diplomacie do Prahy 20. února. Zemanovy výroky o sudetských Němcích jako o "zrádcích" a Hitlerově "páté koloně", která premiér pronesl ve víru událostí kolem rakouského protitemelínského plebiscitu, ve středu kritizoval ministr Fischer a všechny parlamentní strany při rozpravě ve Spolkovém sněmu. Většina řečníků ovšem zároveň tlumila rozladění, když odmítala vyjádření přeceňovat a nechat jimi zatěžovat česko-německé vztahy.

Ministryně Ferrerová pro společné prohlášení s ČR o tzv. Benešových dekretech

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová se vyslovila pro společné rakousko-české prohlášení k tzv. Benešovým dekretům, které by tyto dokumenty označilo za "mrtvé bezpráví". Korutanský hejtman Jörg Haider, "silný muž" koaličních Svobodných (FPÖ), v tomto ohledu ocenil přístup Slovinska k překonávání dekretů AVNOJ (jugoslávská obdoba tzv. Benešových dekretů) jako údajně pružnější než postoj Česka. "Úvahy se ubírají směrem ke společnému prohlášení české a rakouské vlády či parlamentů obou zemí k tzv. Benešovým dekretům," řekla ministryně pro rakouský rozhlas. Případně by podle jejích slov mohlo jít také o samostatné, ale stejně znějící dokumenty obou stran, které by dekrety označily za "mrtvé bezpráví". "Tak daleko ale ještě nejsme, aby bylo možné prohlásit, že jsme se na tom již dohodli," upozornila Ferrerová-Waldnerová. Dodala však, že si je jista, že nějaké řešení nalezeno bude. Ministryně odmítla názor, že chtěla zvyšovat tlak na českou vládu svým čtvrtečním prohlášením v televizi, že dekrety představují překážku na cestě ČR do EU, i když Vídeň kvůli nim nehodlá vznášet veto.

Česká vláda zatím oficiální prohlášení přímo k tzv. Benešovým dekretům nevydala; již dříve se však přiklonila k tezi, že jde o "vyhaslé právo", které již není v praxi aplikovatelné. V tomto smyslu se vyjadřují i přední čeští představitelé; například premiér Miloš Zeman v březnu 1999 po jednání s německým kancléřem Gerhardem Schröderem konstatoval, že "právní účinnost Benešových dekretů vyhasla". Také prezident Václav Havel má podle svých slov k dekretům "kritický vztah". Zrušení těchto dekretů by ale představovalo značný právní problém, upozornil loni v srpnu. Poukázal na to, že dekrety týkající se Němců tvoří jen zlomek z celkem 150 výnosů prezidenta Beneše, které později do formy zákonů potvrdil parlament a které se tak staly součástí právního základu československého státu.

Český ministr zahraničí Jan Kavan v Londýně řekl, že Praha zatím nejedná s Vídní o společné deklaraci. Ministr Kavan dává přednost tomu, aby nyní o společné historii spolu hovořili historici a právníci z obou zemí, jak bylo dohodnuto a jak se to už děje. O tom, zda tyto semináře a konference skončí nějakou česko-rakouskou deklarací, je předčasné mluvit. "Já to nevylučuji, ale ani nepotvrzuji. O tom se zatím vůbec nejedná," dodal Jan Kavan.

ODS kritizovala vládu za vyostření vztahů s Vídní i Berlínem

Vláda Miloše Zemana si kvůli nynějšímu napětí v česko-rakouských i česko-německých vztazích vysloužila tvrdou kritiku Občanské demokratické strany. Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus na tiskové konferenci prohlásil, že sociálnědemokratický kabinet se stal největším spojencem rakouských krajně pravicových Svobodných při vytváření umělých národních averzí a atmosféry nepřátelské vstupu ČR do EU. Navíc Zeman podle ODS svými nedávnými výroky na adresu sudetských Němců otevřel problém, který již před pěti lety uzavřela česko-německá deklarace. "Premiérovi Zemanovi a jeho vládě se podařilo na scénu mezinárodní politiky vrátit problém Benešových dekretů a poválečného odsunu Němců z českých zemí," řekl Klaus. Znovuotevření této otázky označil Klaus "za mimořádně nešťastné". V česko-německé deklaraci oba sousední státy vyjádřily vůli složité problémy minulosti nezatahovat do budoucích vztahů a odmítly princip kolektivní viny. Opětovné nastolení Benešových dekretů a sudetoněmecké otázky ODS zásadně odmítá, zdůraznil Klaus, který deklaraci jako tehdejší český premiér podepsal se svým německým protějškem Helmutem Kohlem.

STEM: Lidé mají výhrady k morálce současných českých politiků

Zhruba 70 procent občanů České republiky si podle zjištění Střediska empirických výzkumů (STEM) myslí, že morálka současných českých politiků se výrazně neliší od morálky bývalých komunistických funkcionářů. Vyplynulo to z lednového průzkumu STEM, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Lidé vytýkají politikům nepřiměřené výsady a privilegia a soudí o nich, že nejsou poctiví a čestní. Nelíbí se jim nekonečné diskuse politiků. Jejich rozhodování nepovažují za kompetentní. Lidé politikům vyčítají, že upřednostňují své zájmy a neberou v potaz názory voličů. Lidé nicméně politiky hodnotí o něco příznivěji než v předchozích letech. Nejkritičtější přitom byli v roce 1997. Od počátku roku 1998 se propad v hodnocení politiků zastavil. Kriticky je hodnotí ale stále více než 50 procent dotázaných. Šedesát procent respondentů si myslí, že současní politici jsou větší odborníci než jejich komunističtí předchůdci.

Odboráři NH kvůli situaci v hutnictví připravují protestní akce

Odboráři a.s. Nová huť, kteří v pondělí vyhlásili stávkovou pohotovost, připravují protestní akce. "Vláda ve středu nepřijala žádná opatření k tomu, aby bylo umožněno poradci pro nalezení strategického investora zahájit jednání se zájemci o vstup do ocelářského průmyslu," řekl ČTK ekonom odborové rady NH František Seidl. Jaké konkrétní akce připravují, odboráři oznámí ve čtvrtek 31. ledna na tiskové konferenci. Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti je nový plán restrukturalizace českého ocelářství, který měla ve středu projednávat vláda. Odboráři žádali stažení návrhu z programu jednání vlády. Současně požadovali, aby bylo umožněno vládou schválenému poradci pro nalezení strategického investora zahájit jednání se zájemci o kapitálový vstup do českého hutnictví.

Celníci loni zvýšili příjmy z daní a cel o 23,5 na 286,7 mld. Kč

Celní orgány v loňském roce vybraly na celních a daňových příjmech celkem 286,7 miliardy korun. Celní správa tak loni do státního rozpočtu odvedla o 23,5 miliardy Kč více než v roce 2000, kdy celní a daňové příjmy činily 263,3 miliardy korun. Údaje zveřejnilo Generální ředitelství cel. Přes 81 procent z celkových příjmů činila daň z přidané hodnoty, nižší podíl měly spotřební daně z uhlovodíkových paliv a maziv a tabákových výrobků. Clo se na celkových příjmech podílelo 3,5 procenta. Počet odhalených celních deliktů se loni téměř ztrojnásobil na více než 17.000 přestupků proti roku 2000, kdy celníci zjistili 6500 případů porušení celních předpisů. Hodnota celního a daňového úniku z loňských přestupků činila 15,7 miliardy korun. Celníci navíc mají podezření na další tisícovku trestných činů s únikem 2,7 miliardy korun. V boji proti drogám celní správa loni ve 402 případech zachytila 92 kilogramů heroinu, 27 kilogramů extáze, 2,5 kilogramu pervitinu a řádově desetitisíce tablet anabolik.

Nový velmistr řádu křižovníků přijal opatské svěcení

Nově jmenovaný velmistr řádu křižovníků s červenou hvězdou Jiří Kopejsko přijal z rukou kardinála Miloslava Vlka opatské svěcení. Benefice spojená s bohoslužbou přilákala do pražského katolického kostela svatého Františka u Karlova mostu návštěvníky všech věkových kategorií, od seniorů až po malé děti v kočárku. Slavnostní akt oficiálně potvrdil Kopejska ve funkci, do níž byl jmenován loni v listopadu. Obřadu se vedle apoštolského nuncia Erwina Josefa Endera, který přečetl jmenovací dekret, zúčastnila řada biskupů a kněží. Ve zcela zaplněném chrámu zazněla mimo jiné jedna z Biblických písní Antonína Dvořáka a Píseň ke svaté Anežce Přemyslovně.

Kněz Kopejsko, který byl do křižovnického noviciátu přijat v roce 1990, působil donedávna jako probošt v Chlumu Svaté Maří na Sokolovsku. Ve funkci nahradil biskupa Františka Lobkowicze, dočasně pověřeného správou řádu po smrti posledního velmistra Ladislava Sirového v roce 1992.

Po turistce ztracené v Ekvádoru začali pátrat i čeští skauti

Do pátrání po turistce Janě Kubištové z Boharyně na Královéhradecku, která se loni v červenci ztratila v ekvádorských horách, se zapojili také čeští skauti. Tříčlenný tým odletěl do Ekvádoru koncem minulého týdne, aby ve spolupráci s místními skauty pomohl při hledání. "Chceme se zaměřit především na oblasti, kde ještě nikdo nehledal, například na kláštery nebo na vesnice vzdálenější od místa, kde se ztratila," řekl organizátor skautského týmu Tomáš Bělina. V Ekvádoru hledá českou turistiku také její otec. Všichni tři skauti mají za sebou podle Běliny horolezecký a záchranářský výcvik a jsou dokonale informováni o poměrech v Ekvádoru. Skauti tam mají také připravit zázemí pro početnější záchranářský tým, který by měl do Jižní Ameriky odletět příští týden.

Jana Kubištová se počátkem července vypravila do ekvádorských hor společně s výpravou českých horolezců. Podle dostupných informací se ztratila v okolí sopky Illiniza Norte. V pátracích akcích se dosud vystřídalo několik skupin českých horolezců i místní indiáni. Po pohřešované turistce stále bezvýsledně pátrá také ekvádorská policie.

Výstava o vývoji mečů

Vývoj meče od doby bronzové až po období Velké Moravy ukazuje výstava, která začala v Severočeském muzeu v Liberci. Podle Luďka Galušky, autora výstavy nazvané Meč, symbol moci, cti a odvahy, nebyly meče ještě nikdy prezentovány v takovém množství pohromadě. Expozice pochází z Moravského zemského muzea v Brně. Doplňují ji i modernější modely z depozitářů libereckého muzea. Město pod Ještědem je zřejmě první i poslední českou zastávkou ojedinělé expozice. Vedle sebe jsou vystaveny nálezy staré 3000 let a jejich novodobé repliky. "To proto, aby bylo vidět, jak meč vypadal a k čemu sloužil," řekl Galuška. Výstava podle něj upozorňuje na to, že meč byl nejen zbraní, ale i znakem moci a duchovní hodnoty. Posvátnost mečů začala už při procesu jejich výroby. Kováři byli považováni často za šamany a kouzelníky, kteří skrz oheň dovedli hovořit s tvrdým kovem. Součástí expozice je i figurína bojovného Kelta a dobový hrob keltského bojovníka včetně výzbroje. Výstava potrvá do 17. března.

Ze sportu:

Soupeři českých fotbalistů v kvalifikaci mistrovství Evropy 2004 budou v třetí skupině týmy Nizozemska, Rakouska, Běloruska a Moldavska. Rozhodlo o tom losování v Portu. Kvalifikace začne 7. září a přímý postup si vybojují jen vítězové pětičlenných skupin. Týmy z druhých míst se utkají v listopadu příštího roku v baráži. Jistou účast má jen pořádající Portugalsko.

Čeští házenkáři porazili ve svém úvodním vystoupení na mistrovství Evropy ve Švédsku tým Polska v dramatické koncovce 25:24. V sobotu čeká české hráče vysoce favorizovaný domácí tým a v neděli nastoupí házenkáři proti Ukrajině.

Start jednoho z klíčových obránců české hokejové reprezentace Romana Hamrlíka na olympijských hrách v Salt Lake City by neměl být ohrožen. Odchovanec zlínského hokeje se na začátku ledna podrobil artroskopickému zákroku v pravém kolenu a jeho účast na únorových hrách byla nejistá. V noci na pátek se však sedmadvacetiletý ofenzívní bek vrátil do sestavy New Yorku Islanders v zápasu NHL proti Pittsburghu.

Český tenis už má na Australian Open jistou účast ve finále dvouhry, přestože v soutěži juniorek zbývají ještě čtyři hráčky. Ve čtvrtfinále totiž uspěly Eva Birnerová i Barbora Strýcová a v boji o finále se obě české naděje postaví proti sobě. České juniorské tenistky postoupily také do semifinále soutěže ve čtyřhře. Druhý nasazený pár ve čtvrtfinále porazil Australanky Kim Coventryovou a Samanthu Stosurovou 3:6, 7:5 a 6:1.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť, ojediněle i mrznoucí. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia.