Zprávy Radia Praha

Smlouva o nákupu stíhaček má být uzavřena v dubnu

Smlouva mezi Českou republikou a britsko-švédským konsorciem BAe Systems/SAAB o nákupu 24 stíhaček Gripen by měla být uzavřena v dubnu. "Podle usnesení vlády se má o této dohodě jednat a má být uzavřena k 15. dubnu tohoto roku," řekl premiér Miloš Zeman novinářům po jednání vlády. Dodal, že dohoda by měla být předložena parlamentu v rámci třetího čtení návrhu zákona o úvěru na nákup stíhaček. Premiér reagoval na vyjádření českého velvyslance ve Švédsku Františka Husáka, podle něhož jsou jednání s konsorciem až na detaily hotova a Česko bude k podpisu smlouvy připraveno během jara.

Vláda podpořila jednodušší rozhodování o pohybu cizích vojsk v Česku

Vláda podpořila jednodušší rozhodování o pohybu cizích vojsk v České republice. Kabinet zatím nerozhodl o dokončení sanace bývalého vojenského újezdu Ralsko. K návrhu změny hranice mezi Jihomoravským krajem a krajem Vysočina zaujali ministři neutrální stanovisko a rozhodnutí ponechali na Poslanecké sněmovně. Jednodušší rozhodování o pohybu cizích vojsk v ČR by měla umožnit poslanecká novela Ústavy. Doposud musel kabinet například schvalovat přelet každého letadla zvlášť a vyžadovat k tomu souhlas parlamentu. Po změně Ústavy by mohla o více přeletech rozhodnout vláda najednou a parlamentu by dvakrát za rok předložila zprávu. Verdikt o vyčištění zbývajících 3500 hektarů vojenského prostoru Ralsko od munice, kterou tam po odchodu v 90. letech zanechala sovětská armáda, vláda odložila o měsíc. Zabývat se jím ještě budou ministerstva obrany, vnitra, životního prostředí a místního rozvoje. Vláda soudí, že by o převodu 44 vesnic z kraje Vysočina do Jihomoravského kraje měli rozhodnout především občané v referendu, nebo by se na něm měla dohodnout vedení územních celků. Jihomoravští zastupitelé zdůvodnili návrh spádovostí a lepší dopravou obyvatel těchto vesnic do Brna. Vláda však nesouhlasí s jejich argumentem, že by změna nezatížila státní rozpočet. Podle Rychetského by si novela vyžádala řadu legislativních změn a zásah do rozdělování daní. Rozhodnutí nepadlo ani o podnětu rady pro lidská práva, která navrhovala dvojí občanství pro více Čechů. Tuto výsadu by měli mít nově Češi dlouhodobě žijící na Slovensku a občané Česka, kteří vstoupili do manželství s cizincem. Rada rovněž navrhla vypovězení dosud platných mezinárodních smluv z éry socialismu, které měly bránit dvojímu státnímu občanství a které jsou v rozporu s českým zákonodárstvím a evropskými dohodami.

Česká vláda nehodlá znovu otvírat citlivé téma Benešových dekretů

Premiér Miloš Zeman odmítl návrh rakouského kancléře Wolfganga Schüssela, aby Česká republika ve společné deklaraci s Rakouskem prohlásila takzvané Benešovy dekrety za mrtvé bezpráví. "Česká vláda nepovažuje za nezbytné a dokonce ani za možné otevírat znovu otázku Benešových dekretů," prohlásil Zeman na tiskové konferenci po jednání vlády. Premiér poukázal na to, že otázka těch prezidentských dekretů, na jejichž základě byli po druhé světové válce hromadně vysídlováni Němci žijící v českých zemích, byla vyřešena s Německem a není důvod zahajovat o ní teď jednání s Rakouskem.

Vláda bude o hutnictví jednat exkluzívně s indickou firmou ISPAT

Vláda přijala plán restrukturalizace českého ocelářství. Jeho součástí bude zahájení exkluzivních jednání s indickou ocelářskou firmou ISPAT International o vstupu do Nové Huti. Plán dále počítá s pokračováním financování firmy Vítkovice Steel přes společnost Osinek, dceřinou firmu Fondu národního majetku. Ta by měla být kapitálově vybavena tak, aby mohla reagovat i na nedostatek kapitálu v Nové Huti.

Čeští chemici budou do boje proti terorismu nasazeni do 60 dnů

Česká jednotka protichemické ochrany bude do boje proti terorismu nasazena v následujících 60 dnech. Po schůzce s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým to novinářům řekl americký velvyslanec v Česku Craig Stapleton. Přesný termín a místo působení českých vojáků zatím armáda nesdělila. Asi 350 vojáků z liberecké 9. roty protichemické ochrany, kteří budou nasazeni v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda, by mělo podle dřívějších informací do Kuvajtu odcestovat na přelomu února a března. Česká jednotka bude mobilní, takže vojáci budou moci v případě chemické, biologické či nukleární hrozby zasáhnout kdekoli. Česká republika Spojeným státům nabídla také další vojenské jednotky. Americká vláda však o jiné vojáky zatím nepožádala. Šedivý s velvyslancem hovořil také o modernizaci české armády. Připomněl mimo jiné pomoc, kterou v tomto směru Spojené státy poskytují. Americký velvyslanec se na schůzce s veliteli české armády zmínil i o přípravě podzimního summitu Severoatlantické aliance.

Česko-slovenský prapor KFOR zahájil přepravu techniky do Kosova

Vojáci 1. česko-slovenského praporu KFOR zahájili přepravu kolové techniky a materiálu po železnici do místa nasazení v jihosrbské provincii Kosovo. Velitel česko-slovenského kontingentu KFOR Lubomír Frk řekl, že další železniční transporty vozidel a vybavení budou následovat denně od 7. do 10. února. "Příslušníci praporu se do Kosova přesunou letecky v době od 7. do 21. února a operační úkol v sestavě britské divize Střed převezmou 1. března. V místě nasazení vystřídají 11. průzkumnou rotu. Operační prostor praporu se však v březnu a dubnu rozšíří o části převzaté od britských jednotek. Spolu s vojenským materiálem do Kovova putují i učební pomůcky za téměř 100.000 korun a papír na psaní i malování, určené vesnickým školám zejména v okolí kosovského města Podujevo. V rámci svého projektu Kosovská škola získá toto školní vybavení od sponzorů Kiwanis klub Český Krumlov. Základ české části 1. česko-slovenského praporu KFOR tvoří příslušníci 73. mechanizovaného praporu z Přáslavic. Český kontingent čítá 400 vojáků. Slovenskou částí společné jednotky je 100 vojáků mechanizované roty, která byla vyčleněna z praporu sil okamžité reakce slovenské armády v Martině.

Ministr Kavan jednal s indonéskými činiteli o vztazích a terorismu

Český ministr zahraničí Jan Kavan jednal v Jakartě s indonéskou prezidentkou Megawati Sukarnoputriovou a s dalšími činiteli o dvoustranných vztazích a o boji proti terorismu. S indonéským ministrem-koordinátorem pro politiku a bezpečnost generálem Susilem Bambangem Yudhoyonem Kavan mluvil také o možnosti dodávek českého vojenského materiálu. Kavan se v Jakartě setkal také s předsedou nejvyššího zákonodárného orgánu - Lidového poradního shromáždění - Amienem Raisem a s ministrem zahraničí Hasanem Wirayudou. Kavan uvítal, že Indonésie jako nejlidnatější muslimská země světa plně odsoudila teroristické útoky podniknuté loni v září v New Yorku a ve Washingtonu. S ministrem-koordinátorem Yudhoyonem Kavan mluvil v obecné rovině o možnosti dodávek cvičných letadel L-39, samopalů, pistolů a neprůstřelných vest z Česka. Tématem rozhovorů s indonéskými činiteli byl také možný dovoz až 5000 vozidel Škoda Fabia či Octavia, v první fázi pro taxislužbu ve městě Surabaja a na známém turistickém ostrově Bali. Český ministr rovněž vyjádřil zájem o rekonstrukci městské hromadné dopravy v indonéských městech, kam by ČR mohla prodat autobusy a tramvaje. Kavan do Indonésie přiletěl v neděli. Po mezipřistání v Singapuru má ještě zavítat do Thajska.

Premiér Zeman jede do Izraele podpořit vzájemný obchod a investice

Podpora vzájemného obchodu a investic je hlavním cílem návštěvy premiéra Miloše Zemana v Izraeli. Židovský stát navštíví ve dnech 16. až 18. února. Zajímat se bude i o krizi v izraelsko-palestinských vztazích a o její vliv na stabilitu Blízkého Východu a Středomoří. Českého premiéra přijme izraelský prezident Moše Kacav. Zeman bude jednat nejen s předsedou vlády Arielem Šaronem, na jehož pozvání se návštěva uskuteční, ale také s ministrem zahraničí Šimonem Peresem. Hospodářské česko-izraelské vztahy jsou podle vládních materiálů na dosud nejvyšší úrovni. V posledních třech letech roste český vývoz do Izraele, a snižuje se tak schodek obchodní bilance. Polovina českého vývozu do Izraele představuje stroje a dopravní zařízení, železářské a ocelářské výrobky 20 procent a pět procent strojní zařízení. Do Čech se naopak dovážejí technicky náročná zařízení ke zpracování dat, lékařské a laboratorní přístroje, chemikálie a bavlna. Cílem českých obchodních a průmyslových firem je zúčastnit se v Izraeli výstavby dopravních systémů, energetických sítí a plynovodu. Izraelské soukromé firmy v Česku investují do výstavby nemovitostí a dopravní infrastruktury.

Evropská unie požádala o podporu rozšíření biskupy z Česka a dalších zemí

Reakce na návrhy Evropské komise z minulého týdne k financování rozšíření a zemědělské a strukturální politiky Evropské unie ukazují, že mnoho lidí odmítlo tyto návrhy, aniž se s nimi pořádně seznámilo. Sílí riziko, že celý proces rozšíření může trpět handrkováním o jeden milión tady, jeden milión támhle, řekl v Bruselu člen komise pro zemědělství a rozvoj venkova Franz Fischler představitelům biskupských konferencí z Česka a z dalších kandidátských států. Připomněl zvláštní úlohu, kterou mohou hrát křesťané v procesu rozšiřování Evropy - jak to zdůraznil i papež Jan Pavel II., když před třemi lety prohlásil, že přispět k tomuto procesu je povinností křesťanů. Episkopální výbor EU (COMECE) pozval na informační seminář biskupy všech kandidátských zemí ze střední a východní Evropy, kde biskupové působí. Někteří, například ze Slovenska a Slovinska, účast odmítli a v Bruselu se nakonec sešli biskupové a jejich zástupci jen z Polska, Česka, Maďarska, Rumunska a Bulharska. Český biskupská konference vyslala poslance a člena zemědělského výboru Sněmovny Jaroslava Lobkowicze a svého ekonoma Karla Klimeše. Poslanec vysvětlil nepřítomnost svého bratra, biskupa Františka Lobkowicze tím, že česká konference "se zalekla tématu zemědělství" a že římskokatolická církev nemá v českém zemědělství silný vliv. Také vyjádřil přesvědčení, že zemědělství v ČR je na tom lépe než například v Polsku, protože zestátnění a kolektivizace v 50. letech podle něj vyřešily spoustu problémů, které by se musely řešit jako nyní v Polsku, například s rozdrobeností zemědělství. Vstup Česka do EU podle Jaroslava Lobkowicze zajistí českým zemědělcům finanční a vývozní podmínky, které budou srovnatelné s podmínkami jejich kolegů v EU.

Sněmovní zahraniční výbor bude jednat o vztazích Česka a Rakouska

Napjaté česko-rakouské vztahy budou předmětem čtvrtečního jednání sněmovního zahraničního výboru. Jeho předseda Lubomír Zaorálek (ČSSD) nechtěl závěr zasedání předjímat. Místopředsedové Jan Zahradil (ODS) a Miloslav Ransdorf (KSČM) připustili, že výbor by mohl přijmout usnesení, v němž by zformuloval české postoje. Jednání se zúčastní český velvyslanec ve Vídni Jiří Gruša. Chybět bude ministr zahraničí Jan Kavan, který je na služební cestě v jihovýchodní Asii. Zastupovat ho bude jeho náměstek pro dvoustranné vztahy Rudolf Jindrák. Česká politická reprezentace odmítá požadavky na zrušení prezidentských dekretů, na jejichž základě byli po druhé světové válce odsunuti z tehdejšího Československa příslušníci německé menšiny za svůj podíl na rozbití země na konci 30. let. Čeští politici jsou rovněž zdrženliví k opakovaným výhradám Vídně k Temelínu. Upozorňují, že česká strana vyšla Rakousku vstříc a zavázala se zajistit bezpečnostní standardy elektrárny.

Pühringer "má pochopení" pro žalobu sudetských Němců proti Česku

Hornorakouský hejtman Josef Pühringer, v jehož spolkové zemi sídlí značná část rakouských sudetských Němců, v rozhovoru pro deník Der Standard projevil pochopení pro hromadnou žalobu vůči Česku, jejíž přípravu nedávno oznámil sudetoněmecký landsmanšaft v Rakousku. Podle jeho slov pověstný pohár přetekl tím, že "sudetští Němci byli nejen po válce vyhnáni, ale nyní jsou dokonce celkově stavěni do (myšlenkové) blízkosti pana Hitlera. "Jsem názoru, že by měl vzniknout podobný akt usmíření, jako byl česko-německý," zdůraznil hejtman. Vyslovil se dále pro rozšíření Evropské unie, z rakouského hlediska však vidí v tomto procesu dvě chybné krajnosti. Ti politici, co rozšíření prosazují, nechtějí vidět, že mnoho rakouských občanů rozumově i emocionálně takový krok odmítá. Politici z opačné strany spektra zase ke svým krátkodobým cílům souhrnně zneužívají všechny odpůrce rozšíření, ať pocházejí z řad nespokojenců, skeptiků nebo těch, kteří na rozšíření prodělají. Přislíbil, že hornorakouská zemská vláda bude nadále bojovat proti Temelínu. Nikoli ale obnovováním závěrů procesu z Melku, protože "tam víc dosáhnout nešlo", ale "novým pokusem o celkové jednání", až budou v Praze po volbách noví lidé.

Šéfem českých center je Milan Sedláček

Novým ředitelem Správy českých center je od 1. února Milan Sedláček, který byl dosud pověřen řízením této příspěvkové organizace ministerstva zahraničí. Sedláčka řízením správy pověřil loni v říjnu ministr zahraničí Jan Kavan. Bylo to poté, co ministr odvolal tehdejšího ředitele Zdeňka Matějku. Správa se stará o 17 českých center, která v zahraničí propagují republiku. I když resort zahraničí neviděl v loňských změnách na ředitelském postu nic neobvyklého, Matějka uvedl, že zřejmě příliš tvrdě kritizoval nízký návrh letošního rozpočtu center. Rozpočet podle dostupných informacích není dosud vyřešen. Původně se navrhovalo 60 miliónů korun, což je ale dvakrát méně než předloni. Tato částka by podle správy stačila jen na přežívání center. Financování jejich provozu by mohly zachránit peníze z pronájmu lukrativního Českého domu v centru Moskvy, na který bylo vypsáno výběrové řízení.

Obce z okolí Libavé píšou vládě a parlamentu kvůli újezdu

Radnice z okolí vojenského újezdu Libavá napsaly vládě a zákonodárcům petici, v níž požadují zachování prostoru, který spravují vojáci, a jeho další rozvoj podle plánů armády. Starostové se rozhodli sepsat petici po víkendovém setkání s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem, jenž jim slíbil perspektivu dalšího rozvoje regionu. Starostové 21 obcí a měst od vlády a parlamentu také chtějí, aby dořešily legislativu, která upravuje vztahy mezi armádou a civilním obyvatelstvem přímo v újezdu i okolí. To - spolu s omezením prostoru, vrácením základních občanských práv a zlepšením podmínek obyvatel Libavé - několik let požadovali i senátoři Jitka Seitlová (ODA) a František Mezihorák (ČSSD). Senátor však od veřejného vystupování na toto téma upustil, když se loni dostal do konfliktu se svým stranickým kolegou Tvrdíkem. Seitlová se rozhodla upustit od své snahy v pátek, když se proti ní v posledních dnech rozpoutala v médiích kampaň a ztratila i podporu lidí z újezdu. Uvěřili totiž nakonec Tvrdíkovi, který jako první ministr obrany za posledních deset let začal na podzim dělat radikální kroky pro to, aby obyvatelé újezdu žili lépe. Proti jakémukoli omezení újezdu se po armádě postavily i krajské a okresní reprezentace a nakonec i obce v okolí. Tvrdík v sobotu nevyloučil, že vypracuje novelu zákona o vojenských újezdech.

Lidovci mají naději na deset procent, unie je na tom hůř

Zatímco KDU-ČSL má kmenové voliče a může ve volbách do sněmovny získat i po krizi čtyřkoalice deset procent hlasů, volební šance unionistů jsou po rozpadu uskupení obtížně předvídatelné. Protože vztah ke straně je mezi stoupenci Unie svobody-DEU vlažný, mnozí příznivci unie se přidají k názorově blízké ODS, nebo zcela rezignují na volby. Vyplývá to z šetření Střediska empirických výzkumů (STEM) ze 7. až 13. ledna. Ani když se udrží dvoublok unionistů a lidovců, neznamená to podle závěrů výzkumu, že se stranám podaří udržet podporu, jaké se jim dostávalo počátkem ledna, před krizí vyvolanou spory kolem dluhu ODA. Zaniklá čtyřkoalice Unie svobody-DEU, KDU-ČSL a ODA byla favoritem vlažných a nezakotvených voličů. Hlas jí podle STEM chtěla dát ještě v polovině ledna desetina někdejších voličů ODS a ČSSD. Koalici by v první polovině ledna volila také třetina lidí, kteří půjdou k volbám poprvé. Odliv voličské přízně čtyřkoalice zaznamenala agentura STEM už začátkem ledna, tedy ještě před vyostřením konfliktu mezi KDU- ČSL, Unií svobody-DEU a aliancí. Podle lednového výzkumu společnosti TNS Factum by pak ve sněmovních volbách získala 24,9 procenta hlasů, a skončila tak až za ODS a ČSSD.

Dagmar Havlová si stěžovala na bolesti hlavy, únavu a vyčerpanost

Prezidentova manželka Dagmar Havlová, která byla v pátek na vyšetření v nemocnici, si v posledních dnech stěžovala na bolesti hlavy, celkovou únavu a vyčerpání. Podle ošetřujícího lékaře Jana Malého z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny ale výsledky pátečního vyšetření neprokázaly závažnější zdravotní komplikace. "Nebyla proto nutná hospitalizace a další sledování je ambulantního charakteru," řekl Malý. Zhoršení zdravotního stavu prezidentovy manželky podle něj předcházelo dlouhodobé pracovní vypětí. Lékaři proto podle Malého na základě výsledků vyšetření doporučili Havlové klid a také zrušení všech pracovních povinností. Podle tajemnice první dámy Sabiny Cingrošové neměla Dagmar Havlová v prvních třech dnech tohoto týdne na programu žádné oficiální povinnosti, které by nebylo možné odložit. Mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl sdělil, že se zdravotní stav manželky hlavy státu v posledních dnech nezměnil.

Obzina přesvědčoval soud o své nevině v kauze Asanace

Předlistopadový ministr vnitra Jaromír Obzina, který usedl u Obvodního soudu pro Prahu 6 na lavici obžalovaných kvůli akci Asanace, se opět snažil soudce přesvědčit o své nevině. Nyní dvaasedmdesátiletý Obzina a jeho čtyři bývalí podřízení ve věku od 72 do 78 let jsou obžalováni ze zneužití pravomoci veřejného činitele za akci komunistické Státní bezpečnosti Asanace, která měla donutit disidenty, aby se vystěhovali do zahraničí. Obzina se hájil poukazem na to, že klíčový důkaz obžaloby, tedy text rozkazu ministra vnitra z roku 1977, vůbec neobsahuje slovo Asanace. Vyskytuje se v něm pouze formulace, že StB nařizuje "dosáhnout vystěhování" signatářů Charty 77. Z této formulace podle něj rozhodně nevyplývá, že by ministerský rozkaz nabádal k něčemu nezákonnému. Obzina prohlásil, že rozkaz navíc vydal na příkaz československé vlády jako kolektivního orgánu. Pokud tedy státní zastupitelství považuje jeho rozkaz za neústavní a nezákonný, musí tedy podle něj považovat za protiústavní a nezákonné i zmíněné rozhodnutí vlády. Připustil však, že sám jako člen vlády pro něj také hlasoval. Také další z obžalovaných Oldřich Mézl, který byl v letech 1981 až 1987 šéfem pražské StB, před soudem jakýkoli podíl na akci Asanace odmítl. Prohlásil, že veškeré záležitosti spojené s chartisty a disidenty přenechával jednomu ze svých náměstků a sám se zaměřoval na jiné úkoly, například na boj s ekonomickou kriminalitou nebo na zabezpečení ochrany letiště. Navíc tvrdil, že do funkce pražského náčelníka StB nastoupil až v době, kdy už byla akce Asanace v "plném proudu", a nemohl už na ni mít žádný vliv. Hlavní líčení v této kauze je naplánováno do konce týdne. v úterý přelíčení pokračuje výslechem dalších svědků.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude polojasno až oblačno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Denní teploty 8 až 12 stupňů. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů +5 stupňů Celsia.