Zprávy Radia Praha

Ministři zdravotnictví doporučili kroky proti terorismu

Ministři zdravotnictví zemí Visegrádu, Rakouska, Ukrajiny a Slovinska se v sobotu shodli na nutnosti společného postupu v případě biologického teroristického útoku. Podepsali v Praze deklaraci, která doporučuje zajistit předem dostatek peněz na ochranu před hromadnou infekcí, hlásit si vzájemně hrozící nebezpečí a poskytnout si léky a laboratoře. Rychlý postup a bližší spolupráci v diagnostice i léčbě má umožnit společná pracovní skupina, v níž bude po dvou odbornících z ČR, Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska, Slovinska a Ukrajiny. Ministři doporučili vytvořit síť laboratoří, společné krizové plány se seznamy kontaktních spojení i pravidla pro poskytování léčiv a vakcín mezi zeměmi. Pokud země nemá speciální laboratoř, mohla by využít zařízení v jiném státě. Ministři zdravotnictví se shodli, že zdravotníci mají jen velmi malé znalosti o biologických látkách, jimiž by mohli teroristé zaútočit. Navíc proti některým látkám neexistuje ochrana, aby bylo možné nákaze zabránit. Není známa ani léčba. Neexistuje navíc precedens, z něhož by bylo možné se při sestavování opatření poučit, uvádí se v deklaraci.

Zástupci resortu zdravotnictví se hodlají scházet každé dva roky. Ministerstva zdravotnictví Visegrádu a dalších zemí si budou pravidelně poskytovat materiály týkající se biologické hrozby. Zváží i společný program vzdělávání a vypracování pravidel léčebných metod v krizových situacích.

Dánsko se vynasnaží, aby jednání EU-ČR skončilo do prosince

Dánsko se bude všemožně snažit, aby za jeho předsednictví ve druhé polovině roku Česká republika a další kandidáti ukončili s Evropskou unií přístupové rozhovory, potvrdil dánský ministr zahraničí Per Stig Moller. "Je to náš hlavní cíl. Věřím, že ho budeme schopni dosáhnout. Samozřejmě vím, že všude číhají nástrahy, doufám však pořád, že to dokážeme," řekl v rozhovoru pro ČTK na okraji neformální schůzky šéfů diplomacií "patnáctky" ve španělském Cáceresu. Usoudil, že tato první ministerská debata o financování rozšíření nepřinesla dodatečné komplikace, potvrdila naopak, že unie nečiní vazbu mezi rozšířením a reformou zemědělské politiky. "Jednomyslně jsme se dohodli, že nepropojíme přijímání nových členů s jinými strukturálními problémy, které v Evropě máme. Nesmí být žádná vazba. Nebudeme rozšíření komplikovat tím, že máme ještě jiné problémy," řekl dánský ministr.

Václav Klaus kritizoval vládu za restrukturalizaci českých hutí

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus kritizoval sociálně demokratickou vládu za její postupy při restrukturalizaci českých ocelářských podniků. Při své návštěvě severomoravské Ostravy uvedl, že vláda řadu věcí zameškala a pár týdnů před volbami se snaží situaci vyřešit. Kabinet v pondělí přijal plán restrukturalizace ocelářství. Rozhodl, že bez výběrového řízení bude zahájeno exkluzívní jednání o vstupu do ostravské Nové huti (NH) s ocelářskou firmou LNM Holdings N.V., která je součástí koncernu The LNM Group. Odboráři však požadují, aby jednání o kapitálovém vstupu do Nové huti byla vedena i s dalšími potencionálními investory. Také Klaus, který se sešel se zástupci managementu i odbory hutí, považuje exkluzivitu výběru investora za chybný krok. Konkrétní pomoc však odborářům neslíbil. Podle obou stran šlo pouze o informativní setkání. O restrukturalizaci českého ocelářství se jedná už od roku 1993. Minulým vládám se však restrukturalizaci nepodařilo uskutečnit.

Odboráři NH uspořádali ve čtvrtek kvůli situaci protestní akci, které se zúčastnila tisícovka lidí. Pořádající odboráře z ostravské hutě přišli podpořit kolegové z Vysokých pecí Ostrava, Vítkovic a dalších firem. Podpořit akci přijelo také vedení svazu KOVO. O restrukturalizaci českého hutnictví se bude jednat na tripartitě 14. února. Pokud odboráři nebudou s vyřešením situace spokojeni, jsou rozhodnuti demonstrovat 20. února před úřadem vlády v Praze.

Ministr Kavan jednal se singapurským premiérem o rozvoji obchodu

Především o možnostech rozvoje vzájemného obchodu a investování jednal český ministr zahraničí Jan Kavan v Singapuru s tamním premiérem Gohem Chokem Tongem. ČTK to telefonicky sdělil Kavanův mluvčí Aleš Pospíšil. "Česko-singapurské vztahy mají velkou budoucnost zejména po vstupu České republiky do Evropské unie, s níž chce mít Singapur nejrozvinutější vztahy," řekl mluvčí. Goh Chok Tong podle něj naznačil, že ČR by po vstupu do EU mohla být pro Singapur strategickým partnerem, který bude uvnitř tohoto seskupení prosazovat singapurské zájmy. Singapur by zase mohl prosazovat české zájmy v jihovýchodní Asii, uvedl Pospíšil. Singapur již dnes patří k hlavním obchodním partnerům ČR v oblasti a objem vzájemné obchodní výměny je vyšší než v případě větších zemí, jako jsou Indonésie, Indie a Jižní Korea. "V roce 2000 to bylo téměř čtvrt miliardy dolarů a ČR měla aktivní saldo, což je v tomto regionu spíše výjimkou," podotkl mluvčí.

ČR do Singapuru vyváží komponenty pro elektronické přístroje a výrobky ze skla a v poslední době i auta Škoda. Dováží kaučuk a pryskyřici, počítače, integrované obvody a polovodiče.

Současný výpadek Temelína je vážný problém

Čtvrteční výpadek v jihočeské jaderné elektrárně Temelín je vážným technickým problémem, jehož řešení nemusí být jednoduché. Sobotním Lidovým novinám to potvrdila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. "Z provozního hlediska jde o poměrně vážnou věc, kterou budeme detailně prošetřovat minimálně týden," dodala Drábová. Zdůraznila přitom, že výpadek nezpůsobil a ani nemohl způsobit žádný únik radiace, a ani nenarušil jadernou bezpečnost. Událost podle ní upozornila na vážnou závadu v nejaderné části elektrárny, kvůli které systém spolehlivě odpojil reaktor.

Příčinou čtvrteční odstávky v jaderné elektrárně Temelín bylo neplánované vypnutí generátorového vypínače. Po něm řídící systém snížil výkon bloku pod 40 procent. Reaktor byl tak odstaven již potřetí v této etapě spouštění. Před opětným spuštěním reaktoru musejí pracovníci elektrárny provést technická opatření, o nichž rozhodla poruchová komise. Personál musí také čtvrteční stav, který vedl k odstávce, ověřit na simulátoru.

Na pražské demonstraci proti NATO se sešla stovka lidí

Zhruba stovka mladých lidí se sešla v sobotu na Vítězném náměstí v Praze na demonstraci proti Severoatlantické alianci. Po dvou krátkých projevech představitelů Československé anarchistické federace se demonstranti vydali na pochod směrem k budově ministerstva obrany. Cestou skandovali: "Žádné NATO, žádná válka." Podle jednoho z organizátorů Petra Zárase anarchisté pořádali svou akci proto, aby vyjádřili svůj názor, že NATO působí jako vojenská nátlaková složka, která hájí zájmy západoevropských a severoamerických elit. Svědčí o tom podle něj například zásah v Afghánistánu, při kterém přišlo o život mnoho nevinných lidí. Na demonstraci dohlížely posádky čtyř policejních vozů. Akce se obešla bez incidentů. Organizátoři demonstrace před jejím ukončením oznámili, že budou i nadále pokračovat v pořádání akcí proti NATO. Jejich aktivity mají vyvrcholit v listopadu letošního roku, kdy se v Praze uskuteční summit aliance, kde se má jednat o jejím rozšíření. Pořadatelé přítomné vyzvali, aby se už příští sobotu dopoledne dostavili na Václavské náměstí, kde by se měla konat demonstrace skinů.

Nesplní-li dopravní podnik požadavky, stávka bude 19. února

Federace řidičů tramvají vyhlásí 19. února stávku, pokud pražský dopravní podnik nesplní do týdne jejich požadavky. Federace žádá, aby byl odvolán náměstek Karel Kebrle a aby generální ředitel podniku Milan Houfek zajistil, že řidiči tramvají budou mít stejné platy jako řidiči autobusů, řekl ČTK její předseda Antonín Dub. Podle něj se k federaci přidávají i členové hlavní odborové organizace elektrických drah. V pondělí budou zástupci federace a dalších odborových organizací jednat o mzdách s generálním ředitelem dopravního podniku Houfkem.

Václav Havel vzdal olympiádu kvůli povinnostem a namáhavé cestě

Prezident Václav Havel dostal od Američanů pozvánku na zahajovací ceremoniál zimních olympijských her v Salt Lake City. Podle svého mluvčího Ladislava Špačka se však omluvil kvůli zaneprázdnění a namáhavé cestě. "Letět na druhý konec světa není tak jednoduché. Je to skutečně namáhavé a prezident v tu dobu také měl řadu dalších povinností. To je kombinace těch důvodů," vysvětlil mluvčí a ujistil, že Havel není nemocen. Špaček připomněl, že Havel z obdobných důvodů odmítl pozvání také na Světové ekonomické fórum v New Yorku, které se konalo počátkem února.

Petra Buzková předala nadaci Kapka naděje šek na 100.000 korun

Šek na 100.000 korun předala předsedkyně pražské organizace vládní Česke strany sociálně demokratické Petra Buzková prezidentce nadačního fondu Kapka naděje Vendule Svobodové. Zahájila tak sociálnědemokratický ples na pražském Žofíně. Tato částka je výtěžkem ze vstupného, řekla ČTK pracovnice fondu Radka Jírková. Fond na podporu dětí nemocných leukémií vznikl předloni. Z darů, které získá, financuje nákup přístrojů pro oddělení hematologie nemocnice v Praze Motole, uvedla Jírková. Buzková se spolu s předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou a ministrem financí Jiřím Rusnokem zapojí také do celospolečenské kampaně "Společně pro Kapku naděje". Spolu s předními českými zpěváky vyzvou veřejnost, aby se zapojila do boje s leukémií. Projekt bude 26. února oficiálně zahájen na společenském večeru v Národním domě na Vinohradech. Jeho součástí je i "Dětský den v Parlamentu", který se uskuteční 18. března. Buzková děti osobně provede budovou sněmovny. Vyzkoušet si budou moci i hlasování.

Novým prezidentem brněnské Alliance France je ombudsman Motejl

Novým prezidentem brněnské pobočky francouzské kulturní společnosti Alliance France je ombudsman Otakar Motejl. Do funkce ho 5. února zvolila valná hromada, informovala ČTK Ludmila Horáková z Moravské galerie v Brně. Organizace, v jejímž čele Motejl stojí, se zabývá především propagací výuky francouzštiny a prezentací kultury země galského kohouta. Prvním významným Motejlovým krokem ve funkci prezidenta bude otevření nového francouzského střediska v Brně na Moravském náměstí. Ceremoniálu, který se uskuteční v pondělí 11. února, se zúčastní také francouzský velvyslanec Philippe Coste a brněnský primátor Petr Duchoň. Před dvěma lety byl Motejl za své zásluhy v ochraně lidských práv vyznamenán nejvyšším francouzským vyznamenáním - řádem Čestné legie.

Ondříčkovi Samotáři obstáli v newyorském kinosále BAM

Snímek Samotáři režiséra Davida Ondříčka obstál v konkurenci zahraničních filmů, které uvedl v prvním únorovém týdnu newyorský kinosál BAM zaměřený na umělecky náročnější snímky. Podle pracovníků kinosálu si s návštěvností přes 400 lidí nevedl špatně. Ondříčkův film, který zaznamenal neobvyklý divácký úspěch v České republice, zaujal vedení kina loni na podzim, když byl uveden v rámci festivalu českých filmů pořádaném ve spolupráci s newyorským Českým centrem. Kinosál byl plný a diváci nadšeně tleskali.

Druhý Ondříčkův dlouhometrážní film, který sleduje skupinu dospívajících mladých lidí, není filozofickou ani sociologickou studí, nýbrž spíše kaleidoskopem vtipných, zvláštních a absurdních věcí, portrétem života tak, jak se odehrával v devadesátých letech, uvedl časopis Českého centra k filmu. Tragikomedie o mladých lidech, kteří se na konci 20. století uprostřed velkoměsta snaží nalézt lásku, byla úspěšná i na mezinárodních festivalech v zahraničí. Po ceně diváků, kterou získala na MFF ve Varšavě, ji v listopadu ocenili v Mannheimu a v Soluni.

Rukopisy na kompaktních discích

Nejstarší rukopisy ze zámecké knihovny v Kynžvartu na Chebsku mohou již badatelé studovat na kompaktních discích. Pracovníci zámku převedli do digitální podoby prozatím 64 nejstarších titulů. "To je asi 20.000 stránek rukopisů od 8. století do roku 1500," řekl kastelán zámku Miloš Říha. Rukopisy mají badatelé k dispozici nejen v Kynžvartu, ale i v Národní knihovně v Praze. Stránky rukopisů jsou doplněny odborným popisem v češtině a angličtině. "Jsme jednou z prvních knihoven, která umožní badatelům studovat knihy i v angličtině," řekl kastelán. Převedení textů na CD přispěje k záchraně vzácných knih, protože tak budou uchráněny před opotřebováním. Digitalizace podle Říhy umožní i snadnější studium textu. Pracovníci zámku by letos chtěli v digitalizaci knihovny pokračovat.

Opavští pedagogové vystavují fotografie v ostravské galerii Opera

Především pro příznivce umělecké fotografie je v ostravské galerii Opera připravena výstava osmi pedagogů Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. Zájemci si vedle dokumentární fotografie mohou prohlédnout také snímky městské krajiny, řekl ČTK jeden z vystavujících Tomáš Pospěch. Každý z pedagogů se představuje ukázkami z jednoho až dvou cyklů děl, která jsou pro jeho tvorbu typická. Výstava, kterou univerzita uspořádala u příležitosti desátého výročí svého vzniku, je rozdělena do dvou částí a z Ostravy poputuje do polské Poznaně. V Ostravě ji návštěvníci mohou vidět do 12. března.

Myslivci ze Žďárska vypouštěli do přírody desítky koroptví

Desítky koroptví polních vypustili v sobotu do volné přírody myslivci ze Žďárska v okolí Milešína. Před zimou je chrání ve voliérách, kde jejich počty nemohou decimovat dravci a kde netrpí hladem, když louky a meze zapadnou sněhem. Ještě před padesáti lety lovci v Česku ročně stříleli přes dva milióny koroptví. Jejich počty ale vlivem zemědělské velkovýroby natolik klesly, že jsou dnes chráněné, řekl ČTK Ivo Mühlhansl, který je autorem ojedinělého projektu na záchranu těchto užitečných ptáků. Jediná koroptev polní sežere za rok kolem pěti kilogramů hmyzu a semen plevelných rostlin. Rozoráním mezí přišly koroptve o hnízdiště, chemickými postřiky pak o potravu. Myslivci pro koroptve třetím rokem obnovují jejich přirozené prostředí, uvedl Pavel Kříž ze žďárského okresního úřadu.

V masopustních průvodech se objevili Afghánci i bankéři

Tradiční masopustní průvody jsou letos výrazně poznamenány teroristickými útoky na Spojené státy z loňského září. Mezi maskami v Rymicích na Kroměřížsku byli například protitalibanští bojovníci, kteří mezi diváky hledali teroristu bin Ládina. Objevili se i technici jaderné elektrárny a v nedalekých Žeranovicích nutili lidem služby podvodní bankéři. Na současné dění ve světě i doma reagují také účastníci 15. festivalu masopustních tradic ve Strání na Uherskohradišťsku, řekl ČTK spoluorganizátor Pavel Popelka. Nejveselejší část roku nabízí v desítkách vesnic Zlínska až do úterý ojedinělou podívanou. Mezi maškarami převládají medvědáři s medvědy a různá zvířata. Maškary leckde pomalují diváky barevnými hlinkami, stane se také, že řidiče vyděsí policista v neznámé uniformě.

Ze sportu:

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová vybojovala v úvodním závodu olympijských her v Salt Lake City, běhu na 15 kilometrů volnou technikou s hromadným startem, bronzovou medaili. Osmadvacetiletá rodačka z Písku si v průběhu závodu udržovala pozici v čele závodu a v závěru nestačila pouze na vítěznou Italku Stefanii Belmondovou a stříbrnou Rusku Larisu Lazutinovou.

Jen pár hodin před zahájením zimních her v Salt Lake City byl v centru tohoto města otevřen Český olympijský dům. Budou se v něm scházet sportovci, fanoušci i novináři, aby slavili úspěchy. Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek při přestřižení pásky vyjádřil naději, že těch příležitostí bude co nejvíc.

Jako o milé a příjemné podívané hovořili čeští olympionici o pátečním slavnostním zahájení her v Salt Lake City. Obavy, že ceremoniál ovládnou Kačer Donald a jeho přátelé z Disneylandu, se nenaplnily. Pohled do historie Ameriky a přírody státu Utah byl podle všeobecného mínění šťastným nápadem.

Český hokejista Jiří Dopita má sice zdravotní potíže, avšak jeho účast v olympijském turnaji v Salt Lake City by neměla být ohrožena. Vyplývá to z informací asistenta generálního manažera českého olympijského týmu Františka Černíka, který ve čtvrtek s hokejistou Philadelphie telefonicky hovořil.

Trenér české běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové Stanislav Frühauf v dějišti olympijských her prohlásil, že ruské soupeřky jeho svěřenkyně dopují. V rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že bezpečně pozná, když běžec užije dopink, a že z Rusek čiší mimořádná výbušnost a síla, což není normální.

Čeští tenisté se už po sobotní čtyřhře mohou radovat z vítězství nad Brazílií v prvním kole Davisova poháru. Po pátečních výhrách Jiřího Nováka a Bohdana Ulihracha získal rozhodující třetí bod deblový pár Novák, David Rikl, který porazil Andrého Sa a Alexandra Simoniho ve třech setech. Čeští reprezentanti se probojovali do čtvrtfinále týmové soutěže po roční pauze a jejich příštím soupeřem bude vítěz duelu Francie - Nizozemsko.

Výsledky 48. kola extraligy ledního hokeje: Vsetín - Kladno 2:0, Plzeň - Pardubice 2:2, Havířov - Litvínov 6:3, Sparta Praha - Slavia Praha 2:3, Znojmo - Vítkovice 3:4, Karlovy Vary - České Budějovice 3:3 a Třinec - Zlín 4:3. V tabulce vede Sparta před Pardubicemi a Zlínem. Poslední je Kladno.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Zataženo, místy přeháňky, na horách sněhové. Teploty plus 5 až plus 9 stupňů Celsia.