Zprávy Radia Praha

Sudetoněmecký landsmanšaft skepticky k odškodnění antifašistů

Záměr českého premiéra Miloše Zemana odškodnit určité oběti poválečného vysídlení Němců se setkal se skepsí v Sudetoněmeckém krajanském sdružení. Jak uvádí ve víkendovém vydání německého listu Süddeutsche Zeitung předseda landsmanšaftu Bernd Posselt, jsou Zemanova kritéria příliš vágní a záměr odškodnit ze sudetských Němců jen odpůrce nacismu je "mimořádně problematický". "Všeobecně platí presumpce neviny," připomíná Posselt. "Jen ten, kdo je usvědčen v právním procesu, může být z odškodnění vyjmut," soudí předseda landsmanšaftu.

Miloš Zeman se ve čtvrtek v rozhovoru pro německou televizi ARD vyslovil pro humanitární gesto vůči sudetským Němcům, kteří jako antifašisté trpěli za nacistického protektorátu, a přesto byli po válce vysídleni ze svých domovů v obnoveném Československu. "Takové symbolické gesto by mohlo ukázat, že dělící čára neprobíhá mezi Čechy a Němci, respektive sudetskými Němci, ale mezi kolaboranty a bojovníky proti totalitarismu," řekl. "Stavím se ale proti odškodnění těch, kteří byli Hitlerovou pátou kolonou v Československu a podíleli se na přípravě genocidy českého národa," dodal premiér Zeman.

Důchody na 45 procentech mzdy lze udržet do roku 2050

České národní hospodářství umožní udržet důchody ve výši 45 procent mzdy do roku 2030 až 2050. V nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima to prohlásil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Moravskoslezský volební lídr Občanské demokratické strany Martin Říman řekl, že by v takovém případě bylo nutné v roce 2050 zdvojnásobit odvody na důchodové pojištění. Vladimír Špidla upřesnil, že důchody na úrovni 45 procent mzdy bude možné zajistit pouze obyvatelstvu s nízkými, středními a mírně vyššími příjmy, nikoliv bohatým. Jim je zajistit nelze, protože by to enormně přetížilo veřejné zdroje. Sociální demokracie jim proto chce umožnit cestu k různým způsobům připojištění. Martin Říman s ministrem Špidlou rozhodně nesouhlasil. Cílem ODS podle něj je snížit částku vyplácenou z průběžného důchodového systému. Postupně by měla klesnout zhruba na polovinu. Tento deficit chce ODS vyrovnat tím, že přesvědčí, přinutí či motivuje občany, aby si již od svých 25 let, kdy nastoupí do zaměstnání, spořili na stáří a "všechno neutratili za volání mobilem", dodal Říman. Spoření na důchod však nepovažuje za řešení Špidla. Nelze podle jeho soudu vystavit lidi riziku, že peněžní ústav, kam si budou peníze ukládat, například zkrachuje. Bylo by to nepřiměřené riziko, které nelze zvládnout.

Stavební spoření mělo na konci loňského roku 4,4 miliónu lidí

Platnou smlouvu s některou ze šesti stavebních spořitelen působících na českém trhu mělo ke konci loňského roku uzavřeno 4,389 miliónu klientů, což byl proti konci roku 2000 nárůst o 700 tisíc zákazníků. Klienti přitom měli naspořeno 133 miliard korun oproti 110 miliardám o rok dříve. Vyplývá to z údajů, které jednotlivé spořitelny poskytly ČTK. Celková cílová částka všech platných smluv přesáhla 643 miliard korun, což představuje nárůst o téměř 120 miliard korun. Loňský rok byl pro stavební spoření rekordní. Spořitelny loni sjednaly více než 1,5 miliónu nových smluv. Vzhledem k tomu, že některé smlouvy již vypršely, vzrostl počet uživatelů stavebního spoření o 700 tisíc. Na konci roku 2000 totiž mělo spoření 3,69 miliónu lidí, o rok dříve to byly necelé tři milióny.

Ivan Pilip: Kandidovat budou osobnosti, nikoli blok nezávislých

Možnost kandidatury bloku nezávislých na kandidátkách bývalé čtyřkoalice, nyní Koalice, vyloučil místopředseda Unie svobody-Demokratické unie Ivan Pilip. V nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova zdůraznil, že místa uvolněná po odchodu Občanské demokratické aliance obsadí jednotlivé nezávislé osobnosti z občanských iniciativ, které se ztotožní s programem Koalice. "Budou to muset být lidé, kteří se přihlásí k našemu programu, kteří vyjádří ochotu vstoupit po volbách buď do klubu Unie svobody-DEU, nebo klubu KDU-ČSL," prohlásil Pilip. Další podmínkou podle Pilipa bude to, že s navrženými kandidáty budou souhlasit členové strany v krajích. Konečný souhlas s kandidátkami dají předsednictva KDU-ČSL a Unie svobody- DEU, dodal. Kandidátky mají být uzavřeny do konce února a jednání s občanskými iniciativami mají začít co nejdřív.

Po odchodu ODA zbylo 17 volných míst na sněmovních kandidátkách uskupení. Zástupci občanských iniciativ lidovcům a unionistům vzkázali, že jsou připraveni o možné kandidatuře jednat. Kladou si však několik podmínek. Požadují, aby byli vnímáni jako jeden blok, a chtějí ovlivnit nejen program, ale nevylučují ani změny pořadí na kandidátkách. Zejména zástupci KDU-ČSL na tyto požadavky reagovali rozpačitě.

ÚDV za sedm let svého trvání stíhal v 82 případech 170 lidí

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) za sedm let své existence stíhal v 82 trestních věcech celkem 170 lidí. Největší část z nich tvoří někdejší náčelníci komunistické Státní bezpečnosti (StB), její vyšetřovatelé a příslušníci, ale také vojáci pohraniční stráže. Vyplývá to za aktuálních údajů, které na internetové stránce ministerstva vnitra zveřejnil Antonín Hrubec z ÚDV. V kauzách vyšetřovaných ÚDV soudy dosud pravomocně odsoudily devět lidí, z toho čtyři k nepodmíněným trestům odnětí svobody. Nejdelší trest dostal Jaroslav Daniel, který pracoval v letech 1948 až 1950 na výslechovém oddělení brněnské úřadovny StB. Nezákonnými metodami výslechů včetně fyzického násilí se dopustil trestných činů zneužití úřední nebo služební moci a těžkého poškození na těle. Souzen byl podle vojenského trestního zákoníku o zločinech a přečinech z roku 1855. Mezi stíhanými figuruje například 40 bývalých náčelníků, 25 vyšetřovatelů a 17 příslušníků StB. Úřad obvinil i 17 pohraničníků a 16 příslušníků Sboru národní bezpečnosti, ale také několik bývalých soudců, prokurátorů a funkcionářů KSČ. Zdaleka nejčastějším důvodem stíhání bylo podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Další obvinění se týkala například trestných činů vlastizrady, těžkého ublížení na zdraví, sabotáží a vražd.

Justice změnila pohled na odpírače vojenské služby

Česká justice po deseti letech změnila přístup k lidem, kteří za komunistického režimu odmítali nastoupit vojenskou službu, a soudy jim proto udělovaly tvrdé tresty. Změnu potvrzuje počet odpíračů vojny zproštěných žaloby, sami soudci i advokát Lubomír Müller, který se těmito kauzami řadu let zabývá. Většinou hájí Svědky Jehovovy, kterým víra službu ve zbrani zakazuje. Po roce 1990 se v pohledu na rehabilitace odpíračů objevily dvě koncepce. Podle části justice lidé byli nevinni, a soudy je proto rehabilitovaly. Jiní soudci tvrdili, že muži porušili zákon. Považovali je nadále za vinné, i když jim tresty zrušili. "Lidem však šlo o úplné očištění jména, a proto jsme se obraceli na ministra spravedlnosti či Ústavní soud," řekl Müller ČTK. Soudci se ale nechtěli vzdát svého pohledu na věc a odmítali i nálezy Ústavního soudu. Spory v roce 1999 ukončila předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová. Od té doby nastal obrat.

Advokátní komora rozhodne o Terynglovi do konce příštího týdne

Do konce příštího týdne by mělo být jasné, zda bude jeden z nejznámějších pražských advokátů Jiří Teryngel vyškrtnut z Advokátní komory. Na pět let by tak měl zakázáno vykonávat advokátní praxi. ČTK to řekl tajemník komory Jiří Klouza. Teryngel je podezřelý ze střetu zájmů v kauze nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě. Komora jej vyškrtla ze seznamu advokátů koncem loňského listopadu, protože jeho jednání nebylo podle ní v souladu s etikou právníka. Vyškrtnutí zatím není pravomocné, protože Teryngel se odvolal. "O vyřízení jeho odvolání by mělo být rozhodnuto do konce příštího týdne," uvedl Klouza. Teryngel již dříve ČTK řekl, že pokud bude vyškrtnut, bude se věnovat publicistice a rozšíří si pracovní úvazek na právnické fakultě, kde přednáší. Za pět let by se však chtěl mezi advokáty vrátit. Po uplynutí této lhůty si totiž může vyškrtnutý právník podat žádost o zapsání do seznamu advokátů, aniž by musel znovu skládat advokátní zkoušky.

AISA: 41 pct občanů očekává úpadek stejného počtu firem jako loni

Na 41 procent občanů očekává, že se letos octne v hospodářském úpadku přibližně stejný počet firem jako v roce 2001. Menší počet zkrachovalých firem očekává pouze 15 procent a větší počet než loni 29 procent lidí. Vyplývá to z lednového šetření agentury AISA zaměřeného na toto téma, kterého se zúčastnilo 1067 občanů ve věku od 15 do 69 let. Největší část české veřejnosti (43 procent respondentů) považuje očekávané úpadky firem v roce 2002 za zdravý jev. Většinou podle nich jde o odstranění jinak neživotaschopných firem. K tomuto názoru mají tendenci se přiklánět spíše vzdělanější lidé a příslušníci skupin s nejvyšším a středním sociálně-ekonomickým postavením. Ti, kdo očekávají větší počet úpadků než loni, většinou naopak považují tento jev za nezdravý, tj. za živelné odstraňování potřebných firem.

Internet v současnosti používá 30 procent dospělých v ČR

Zhruba 30 procent dospělé populace v České republice v současnosti používá internet. Dalších 14 procent lidí připojení k internetu nemá, ale chtěli by s ním pracovat. Vyplývá to z lednového průzkumu společnosti TNS Interactive. Dalších 52 procent respondentů sice o internetu slyšelo, ale nezajímá je, a čtyři procenta o celosvětové síti ani neslyšela. Z 30 procent uživatelů internetu má 13 procent na síť přístup z domova a 17 odjinud, například z práce. Nejvíce, z 98 procent, používají uživatelé internet ke korespondenci elektronickou poštou. Celkem 96 procent na internetu hledá praktické informace, 85 procent jej využívá při svých zálibách a koníčcích. Naopak nejméně uživatelů (pouze 18 procent) využívá internet ke správě bankovního účtu a 27 procent spravuje vlastní www stránku.

Světový den nemocných připomene problém nedostatečné výživy

Na svátek svatého Valentýna pamatují už skoro všichni, jen málokdo ale ví, že jen o tři dny dříve, 11. února, je Světový den nemocných. ČTK to řekla primářka pražského Gerontocentra Iva Holmerová. Jako jeden z přetrvávajících problémů nemocných uvedla nedostatečnou výživu. "Zatímco v mnoha oblastech péče o nemocné jsme významně pokročili, v oblasti výživy nikoli. Zdravotníci jí dosud věnují jen malou péči, a to jak v ambulantní, tak v domácí péči," řekla. Nedostatečnou výživou trpí podle ní například lidé s Alzheimerovou nemocí, kteří potřebují jíst více než zdraví. Výrazný úbytek na váze přináší také onemocnění rakovinou. Nejen na Světový den nemocných, ale prakticky nikdy by podle Holmerové návštěvy neměly nosit starším pacientům pamlsky, které snadno podléhají zkáze a nepřinášejí hodnotnou výživu.

Výstava psů přilákala do Brna o tisíc chovatelů více než loni

Přes čtyři tisícovky psů mohli o víkendu spatřit v Brně návštěvníci jubilejního 10. ročníku mezinárodní výstavy všech plemen. "Příjemně nás překvapilo, že se nám podařilo přilákat o 900 vystavovatelů více než loni," řekl ředitel výstavy Miroslav Blaha. Veřejnost mohla v Brně vidět 280 psích plemen. Poprvé se také představil thajský ridgeback a louisianský leopardí pes. Výstava, která patří podle Blahy k největším v republice, přilákala chovatele z 11 evropských zemí. Hlavním smyslem akce je prezentace všech plemen uznaných kynologickou federací, možnost získání osvědčení o splnění všech kynologických standardů pro jednotlivé chovatele a také vyhledání psů ke kvalitním chovům. Výstavu uspořádala brněnská Kynologická jednota z pověření Českomoravské kynologické unie.

Jazzoví hudebníci ze šesti zemí společně zahráli ve Varšavě

Jazzoví hudebníci ze šesti středoevropských zemí - Česka, Rakouska, Polska, Slovenska, Slovinska a Maďarska - zahráli v sobotu večer během společného koncertu v polské metropoli Varšavě. Koncert se uskutečnil v rámci projektu Středoevropská platforma, který má sloužit vytváření bližších kontaktů mezi členskými státy. Muzikanti do Varšavy přijeli den před koncertem, který byl jejich prvním společným vystoupením. Přesto jejich hudba posluchače v koncertním studiu třetího programu polského veřejnoprávního rozhlasu, který středoevropský jazz vysílal v přímém přenosu, doslova zvedla ze židlí. "V Polsku je výborné jazzové publikum," komentoval reakce varšavských posluchačů český kontrabasista Jaromír Honzák.

FM Salón nabízí různá umělecká díla od téměř 60 autorů

Téměř šest desítek autorů se letos zapojilo již do šestého ročníku výstavy výtvarných umělců FM Salón na zámku ve Frýdku-Místku. Návštěvníci se mohou těšit nejen na malby a fotografie, ale také na dřevořezby, textilní návrhy a paličkované krajky, řekla ČTK kurátorka výstavy Marcela Černochová. Výstava je pravidelně otevřena všem regionálním umělcům, kteří mají chuť představit svá díla. Každý z vystavujících se prezentuje dvě až tři své práce. Expozice tak letos nabízí více než 150 uměleckých děl. O akci, která se koná jednou za dva roky, je stále větší zájem jak ze strany samotných autorů, tak i návštěvníků, uvedla Černochová. Expozice potrvá do 3. března.

Po dobrotách, které uvařili úředníci radnice, se jen zaprášilo

Obrovský úspěch slavily v neděli kulinářské speciality, které navařili úředníci žižkovské radnice masopustním hostům. Chutné pokrmy se začaly v oblíbené žižkovské hospůdce U vystřelenýho oka servírovat úderem dvanácté. V tu dobu už byl vyhlášený lokál plný k prasknutí a další hosté stáli v dlouhé frontě u vchodu. Na 500 porcí obědů, na jejichž přípravu osobně dohlížel starosta Prahy 3 Milan Český, stihli hodovníci sníst během dvou hodin. "K nejžádanějším pokrmům z jídelníčku patřilo otlačené koleno radního pána a také kostnická pochoutka, což bylo pečené vepřové žebírko," řekl ČTK mluvčí městské části Petr Blažek. Úspěch slavila i starostova vopíchaná špejlička, tedy vepřový špíz se zeleninovou oblohou. Zaprášilo se i po guláši žižkovského Pepíka a mozkovém závitku paní tajemnice, tedy vepřové roládě plněné žampióny, vajíčkem a hráškem, podávané s houskovým knedlíkem a se smetanovým přelivem. Strávníci si hojně objednávali i erotický sen radničních sekretářek. Za tímto názvem se skrývala porce velké jitrnice či jelítka z vepřů, kteří byli poraženi v pátek. Tradiční Žižkovský masopust bude pokračovat ještě do úterý.

Ze sportu:

Výsledky 17. kola první fotbalové ligy, prvního v jarní části soutěže: Slavia Praha - Jablonec 2:2, Ostrava - Drnovice 1:0, Teplice - Žižkov 1:3, Brno - Olomouc 2:1, Bohemians - Příbram 2:0, Synot Staré Město - Opava 1:0, Blšany - Liberec 1:2 a Sparta Praha - Hradec Králové 2:0. V tabulce vede Sparta před Žižkovem a Bohemians. Poslední je Opava.

Brazilský tenista Flavio Saretta porazil v nedělní úvodní dvouhře zápasu 1. kola Světové skupiny Davisova poháru Jana Vacka 2:0 na sety. Konečnou podobu 4:1 dal výsledku zápasu Bohdan Ulihrách, který zdolal Andrého Sa rovněž 2:0 na sety. Ve čtvrtfinále se čeští tenisté utkají s celkem Francie, který v prvním kole porazil Nizozemsko.

Torzo české hokejové reprezentace odletělo v neděli do dějiště olympijských her v Salt Lake City. Poslední část české výpravy tvořili hráči působící v Evropě Pavel Patera, Petr Čajánek a Michal Sýkora, trenérský triumvirát Josef Augusta, Vladimír Martinec, Vladimír Růžička, generální manažer Ivan Hlinka, předseda svazu Karel Gut, lékař Zdeněk Ziegelbauer a masér Pavel Vlašic. Hlavním tématem před odletem byl zdravotní stav útočníka Jiřího Dopity, který má problémy s krční páteří a v Philadelphii nehraje. V případě, že by do začátku olympijských her nenastoupil, zaujal by jeho místo Radek Bonk. "Mluvili jsme s ním a je připraven hrát," uvedl Hlinka.

Čeští fotbaloví reprezentanci se na přípravném turnaji na Kypru v úvodu příštího týdne musejí obejít bez Tomáše Rosického. Záložník Borussie Dortmund si v závěru sobotního šlágru německé ligy proti Bayernu Mnichov obnovil zranění stehenního svalu a ještě večer se omluvil trenérovi národního týmu Karlu Brücknerovi.

Kapitán fotbalové reprezentace do 21 let Václav Drobný se v nejbližší době stane hráčem Racingu Štrasburk. Potvrdil to v rozhovoru pro ČTK, i když připustil, že smlouvu dosud nepodepsal. Jarní sezónu by měl ještě strávit v blšanském dresu na hostování, francouzskému klubu bude však zřejmě patřit už dřív. Vedoucí tým druhé ligy, trénovaný českým koučem Ivanem Haškem, má nyní naplněnou kvótu pro cizince ze zemí mimo Evropskou unii.

Jan Janků překonal na výškařském mítinku v německém Siegenu laťku ve výšce 227 centimetrů a splnil tak nominační kritérium pro start na halovém mistrovství Evropy (HME). Na stejných závodech se zaskvěla i Barbora Laláková, jež si zlepšila absolutní osobní rekord o šest centimetrů a výkonem 194 cm si vedle vítězství zajistila rovněž start na HME.

Roman Oravec vyhrál na univerzitním atletickém mítinku v americkém Ames závod na 800 metrů a splnil limit na halové mistrovství Evropy ve Vídni. Kritérium českého svazu pokořil o čtrnáct setin. Útok na limit vyšel Oravcovi na třetí pokus, předtím neuspěl na závodech v Dortmundu a ve Stuttgartu.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Většinou zataženo, místy déšť, v nejvyšších horských polohách srážky smíšené nebo sněhové. Teploty plus 5 až plus 9 stupňů Celsia.