Zprávy Radia Praha

Prezident Havel pojede poprvé do arabských království v Perském zálivu

Více než deset let po skončení války v Perském zálivu zavítá do tamních tří monarchií český prezident Václav Havel. Cílem jeho návštěvy, které se účastní i skupina českých podnikatelů a pracovníci resortů zahraničních věcí a průmyslu a obchodu, je rozvoj bilaterálních a ekonomických vztahů. Prezident nejprve zavítá do Saúdské Arábie (10. a 11. února), poté navštíví Kuvajt (11.- 13. února) a Spojené arabské emiráty (SAE; 14.- 15. února). Prezident z těchto zemí dosud navštívil pouze Kuvajt, kde se v únoru 1994 krátce zastavil na cestě z Bangkoku a kde ho přijal emír Džábir Ahmad Džábir Sabah.

Prezident Havel se setkal s veterány z války v Perském zálivu

Na čtyři desítky veteránů z války v Perském zálivu přijal na Pražském hradě prezident Václav Havel. S vojáky si povídal hlavně o jejich zážitcích a poděkoval jim za to, že reprezentovali spoluzodpovědnost tehdejší mladé československé demokracie za dění ve světě. Setkání s hlavou státu se zúčastnili příslušníci bývalého Prvního československého samostatného protichemického praporu v Saúdské Arábii a Kuvajtu. Havel je přijal u příležitosti 10. výročí ukončení války proti Iráku a také své cesty do zemí Arabského poloostrova. Ve vojenském praporu, který zasáhl do bojů v Perském zálivu, sloužilo kolem 200 československých vojáků. Speciální česká protichemická jednotka byla zařazena do sestavy brigád saúdskoarabské armády. Jednotka byla nasazena v první linii a zúčastnila se operací Pouštní štít a Pouštní bouře.

Ministr Kavan navštíví 14. února jako první český ministr zahraničí JAR

Ministr zahraničí Jan Kavan navštíví 14. února jako první ze šéfů polistopadové české diplomacie Jihoafrickou republiku. Během čtyřdenní oficiální návštěvy bude jednat o vzájemné spolupráci v různých oblastech, například mezinárodních organizacích nebo ve sféře obranného průmyslu.

Na prezidentskou kandidaturu při cestě na Kubu Petr Pithart ani nepomyslel

Předseda Senátu Petr Pithart řekl, že na Kubu cestoval zcela nezištně a úvahy, že by mu případný úspěch mise mohl pomoci v příštích prezidentských volbách, mu během cesty "ani nebleskly hlavou". "Nemusíte mně to věřit, ani posluchači mně to nemusí věřit, ale posluchači s fantazií mi to snad uvěří," řekl Pithart v rozhovoru pro Český rozhlas. Připustil však, že kandidaturu na úřad prezidenta skutečně zvažuje. Podle něj se ale teprve před příštími parlamentními volbami ukáže, kteří kandidáti získají podporu politických stran. Pithart jednal na Kubě s prezidentem Fidelem Castrem o propuštění poslance Ivana Pilipa a bývalého studentského vůdce Jana Bubeníka. O tom, že jeho jednání bylo úspěšné, svědčí fakt, že Pilip s Bubeníkem byli osvobozeni a vrátili se do vlasti v úterý večer, dva dny po Pithartovi.

Případná kandidatura předsedy Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL) na funkci prezidenta republiky by zřejmě měla podporu nejen v řadách politiků čtyřkoalice (4K), ale i ČSSD. Pithart, jak řekl novinářům, by byl ochoten usilovat o místo nástupce Václava Havla v případě, že by jeho kandidatura měla dostatečnou podporu.

Čeští a polští diplomaté připravují další rezoluci proti Kubě

Čeští a polští diplomaté připravují návrh rezoluce, která bude poukazovat na nedodržování lidských práv na Kubě. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Obě země už přitom dvakrát podobné rezoluce Komisi OSN pro lidská práva předložily. Pospíšil však popřel, že by příprava rezolucí jakkoli souvisela s nedávným zadržením a obviněním dvou Čechů kubánskými úřady. Čeští diplomaté podle něj nesouhlasí s tím, aby například proti Kubě byly uplatňovány plošné ekonomické sankce. Pospíšil také uvedl, že ve Varšavě jednal tento týden o přípravě rezolucí náměstek ministra zahraničí Martin Palouš. Připojit by se k nim mohly také některé latinskoamerické země.

Pilip nevyloučil, že napíše knihu

Poslanec Ivan Pilip, který byl spolu s Janem Bubeníkem v uplynulých týdnech vězněn kubánskými úřady, nevylučuje, že o svých zážitcích napíše knihu. Připustil to v rozhovoru pro ČTK, hned ale dodal, že je to jen jedna z úvah a zatím si potřebuje utřídit své dojmy. Ve sněmovně v prostorách svého poslaneckého klubu Unie svobody se dnes Pilip seznamoval s aktuálními problémy české politiky. Jak uvedl, co nejdříve by se rád "vpravil" zpátky do poslanecké práce. Zážitky z havanského vězení, kam se dostal za kontakty s kubánskými disidenty, ho však pochopitelně poznamenaly. Připustil, že některé problémy, které hýbou českou politickou scénou, bude asi nyní posuzovat z jiné perspektivy.

Řešení případu Pilip-Bubeník by nemělo být podle Klause precedentem

Předsedové Poslanecké sněmovny a Senátu Václav Klaus a Petr Pithart se liší v názoru na to, jak v budoucnu řešit případy českých občanů, kteří by byli zadrženi v zemích pokládaných za nedemokratické. Podle Klause by se řešení případu Čechů zadržených na Kubě nemělo stát precedentem. Pithart se naopak domnívá, že ve srovnatelných případech by se mělo postupovat stejně. Šéfové obou komor parlamentu to řekli novinářům po společném obědě.

Datum summitu NATO v Praze dosud není známo, možná listopad 2002

Přesné datum, kdy bude Praha hostit summit NATO v roce 2002, zatím nebyl přesně stanoven. Ministr zahraničí Jan Kavan po jednání Bezpečnostní rady státu novinářům řekl, že po konzultacích s prezidentem Václavem Havlem se česká diplomacie přiklání k listopadovému termínu. Definitivní slovo ale bude mít Severoatlantická rada, dodal Kavan. Bezpečnostní rada měla na programu také zprávu ministra obrany Vladimíra Vetchého o stavu integrace ČR do vojenských struktur NATO. Zpráva také hodnotí zapojení ČR do mírových operací na Balkáně a přípravu jednotek vyčleněných pro působení v aliančních silách.

Ministr Kavan své kolegy rovněž informoval o čerpání prostředků na humanitární pomoc na Balkáně. Kavan novinářům řekl, že z celkové výše dvou miliard korun, získaných formou dluhopisů a rozdělených mezi resorty obrany, vnitra, zahraničí, průmyslu a zemědělství, bylo zatím využito 610 miliónů korun. Realizované i plánované projekty vytvářejí podle něj dobrý základ pro budoucí komerční aktivity českých podnikatelů.

Bílou knihu opozice neodmítá, školský zákon ale bude mít potíže

Vládní představu o tom, jakým směrem by se mělo dál ubírat české školství, opoziční poslanci neodmítají a připouštějí, že s některými podněty obsaženými v takzvané Bílé knize se mohou ztotožnit. Návrh nového školského zákona, který má začít uvádět některé prvky vládní koncepce do praxe, to však ve sněmovně nebude mít lehké. Národní program rozvoje vzdělávání, neboli Bílou knihu, ve středu schválila vláda, návrh školského zákona zatím kabinet neprojednal. Bílá kniha počítá například se zavedením jednotných státních maturit, zrušením víceletých gymnázií, možností hodnotit žáky prvního stupně základních škol slovně a otevřením vysokých škol většímu množství zájemců.

Polsko a Česko budou spolupracovat ve zdravotnictví při vstupu do Evropské unie

Česká republika a Polsko budou spolupracovat v oblasti zdravotnictví v přípravě na vstup do Evropské unie. Dohodli se na tom ministři zdravotnictví obou zemí. "České zkušenosti z reformy zahájené v roce 1993 mohou pro nás být velkou pomocí," řekl na tiskové konferenci polský ministr Grzegorz Opala. Poděkoval zároveň za péči o polské občany v situacích, kdy ji v Česku potřebovali. "Máme řadu společných problémů, prioritou pro obě země je vstup do EU a my musíme vážit kroky, abychom se vyhnuli otřesům, pokud bychom na to nebyli dobře připraveni," řekl český ministr Bohumil Fišer. Připomněl, že polská strana uznává bez dalších podmínek diplomy a doklady o vzdělání českých sester a lékařů, podmínkou jsou jen jazykové znalosti; naproti tomu Česko si klade další podmínky, jako je další zkouška z medicínských znalostí. Vzájemné uznávání otevře cestu k tomu, aby si polští lékaři mohli otevřít praxi v Česku a čeští v Polsku.

Pokud odpůrci jaderné elektrárny nezablokují hranice, uskuteční demonstraci

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín jsou připraveni upustit od plánované blokády hraničních přechodů s Českou republikou v případě splnění svých požadavků, v každém případě ale uspořádají příští pátek na hraničním přechodu Wullowitz (česká strana Dolní Dvořiště) demonstraci na protest proti údajnému neplnění mezistátní dohody o jihočeské elektrárně kabinetem premiéra Miloše Zemana.

Rakouský velvyslanec v České republice Klas Daudlebsky nepokládá blokády rakousko-českých hranic kvůli jaderné elektrárně Temelín za rozumné. Daudlebsky tak reagoval na ohlášení blokád přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště rakouskými odpůrci atomové energie od 16. do 18. února. Daudlebsky doufá, že Rakušané sice využijí svého ústavního práva na demonstrace, ale nezablokují hranice doopravdy.

Čeští odpůrci atomu nepodpoří blokádu hranic chystanou Rakušany

České nevládní organizace organizující odpor proti jaderné elektrárně Temelín hodlají bojkotovat posouzení elektrárny podle metodiky připravené ministerstvem průmyslu a obchodu. Nepřidají se ale k rakouským odpůrcům atomu, kteří chystají další blokády hranic. Rakouský protest se ale chystají demonstracemi podpořit němečtí aktivisté. Čeští odpůrci Temelína požadují stejně jako Rakušané posouzení Temelína podle zákona o posouzení vlivů na životní prostředí, plnou účast veřejnosti v procesu a posouzení několika variant řešení. Pokud by projekt byl posouzen podle vládou schválené metodiky, byla by to podle nich fraška, "na jejímž posvěcení se svou účastí nechtějí podílet". Navržený způsob posouzení podle nich neodpovídá rakousko-české dohodě z Melku.

Přátelé Země vyzvali evropského komisaře pro rozšíření, aby vstoupil do jednání o jaderné elektrárně Temelín

Mezinárodní ekologická organizace Přátelé Země vyzvala evropského komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena, aby vstoupil do jednání o jaderné elektrárně Temelín a donutil českou stranu k urychlenému zahájení prověrky vlivu elektrárny na životní prostředí. Organizace se obává, že česká vláda úmyslně se zkouškou otálí a chce se jí nakonec vyhnout. Tento názor nesdílí Verheugenův mluvčí Jean-Christophe Filori. Podle něj není důvod k panice. Evropská komise vystupuje v jednáních o Temelínu jako zprostředkovatel a monitoruje situaci. Její experti na životní prostředí budou prověřovat, nakolik české dobrozdání odpovídá požadavkům směrnice EU o zjišťování dopadu staveb na životní prostředí. ČR se dobrovolně rozhodla podle ní postupovat.

Evropská komise se zabývá případem IPB a daňovými úlevami pro investory

Evropská komise se zabývá z podnětu banky Nomura případem převzetí Investiční a poštovní banky Československou obchodní bankou z hlediska dodržení pravidel pro poskytování státní pomoci. "Tento případ skutečně vyvolává řadu otázek. Domníváme se tedy, že má smysl se jím zabývat, a budeme to dělat," uvedl mluvčí Tscherny. Zdůraznil, ovšem, že nejde o vyšetřování. Česká republika není členem Evropské unie a podle Evropské (asociační) dohody přísluší dohled nad dodržováním pravidel hospodářské soutěže národním orgánům, tedy v případě Česka Úřadu pro hospodářskou soutěž. Pokud je však komise požádána, nebo si sama myslí, že národní orgán nepostupoval správně, může se věcí zabývat.

Sociální partneři se na zasedání tripartity shodli o nájemném

Sociální partneři se na zasedání tripartity shodli, že je nutné zvýšit nájemné. Podporují proto přijetí zákona o nájemném a úhradě služeb spojených s bydlením, který obsahuje dvě varianty růstu nájmů. Odbory jsou pro návrh ministerstva financí, zaměstnavatelé žádnou verzi nepreferují. Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch uvedl, že pokud by byla přijata varianta ministerstva financí, stouply by nájmy během pěti let zhruba o 40 procent, což je podle odborů na hranici únosnosti. Návrh ministerstva pro místní rozvoj by mohl znamenat růst nájmů až o 100 procent. V takovém případě by odbory požadovaly vyšší růst mezd. Podle předsedy Oborového svazu Stavba Stanislava Antoniva vyzvala Rada hospodářské a sociální dohody ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo vnitra ke společným hromadným kontrolám nelegálního zaměstnávání cizinců.

Intervenční fond podpoří vývoz 10.000 tun jatečných býků

Státní zemědělský intervenční fond podpoří vývoz deseti tisíc tun jatečných býků. Obchodník, který prodá hovězí z domácí produkce na zahraničním trhu, dostane dotaci pět korun na kilogram při vývozu živého býka a 16 korun na kilogram v přepočtu na živou hmotnost při vývozu hovězího masa. Žadatel o subvenci musí zaplatit za kilogram hmotnosti živých býků nákupní cenu nejméně 36,5 koruny. Podporu bude fond poskytovat od 2. února do 30. dubna.

Systém rozhodování o nasazení záchranářů se podle Pospíšila může změnit

Ministerstvo zahraničí nevylučuje, že se změní způsob, jakým vláda rozhoduje o vyslání českých záchranářů do zemí postižených katastrofou. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil tak reagoval na kritiku českých záchranářů, kteří se do zemětřesením postižené Indie dostali až pět dní po katastrofě. Ministerstvo zahraničí rozhoduje spolu s ministerstvem vnitra o způsobu pomoci postiženým zemím. Vedoucí záchranné jednotky kynologů Jaroslav Sedlák tvrdí, že záchranáři mohli do postižené oblasti dorazit včas, kdyby vláda reagovala rychleji. Proces rozhodování by podle něho urychlilo, kdyby šlo o "rozhodnutí jednoho muže". Podle Pospíšila není podstatné, jestli "spouštěcí mechanismus" ovládá jeden člověk, či zda jde o rozhodnutí skupinové. Vždy je totiž nutné získat od postižené země oficiální žádost o pomoc, a právě jednání s úřady druhé země je často příčinou zpoždění, tvrdí Pospíšil. Připomněl, že se systém rozhodování změnil po zemětřesení v Turecku v roce 1999, kdy čeští záchranáři přijeli na místo katastrofy o několik dní později než záchranné týmy jiných zemí. Podle Pospíšila nový systém funguje, což se ukázalo například při zemětřesení v Tchaj-wanu v roce 1999.

Stávkující v ČT v Praze nedostanou mzdy za leden

Mzdy za leden nedostanou ti pražští zaměstnanci z České televize, kteří písemně nedeklarovali, že se neúčastní stávky. Řekla to Věra Valterová, pověřená řízením ČT. Konečné rozhodnutí o lednových platech ponechá až na novém prozatímním řediteli, kterého má v pátek zvolit Poslanecká sněmovna. Mzdy, které jsou splatné v pátek, naopak dostanou všichni pracovníci brněnského a ostravského studia, ačkoli se řada z nich ke stávce připojila. Valterová uvedla, že ji ředitelé obou studií ujistili, že jejich pokyny podřízení respektují. "Tady nejde o naše mzdy, tady jde o to, že se zase neodvedou částky na sociální a zdravotní pojištění. A za to zase ČT zaplatí velké penále. Zase televizi poškodí," reagoval předseda televizních odborů Antonín Dekoj. Kvůli rozdílným právním názorům na výplatu mezd stávkujícím Valterová v pondělí požádala prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause poslance, aby k tomuto problému přijali stanovisko. Sněmovna totiž dočasně převzala pravomoci Rady ČT. Legislativní odbor sněmovny jí prý odpověděl, že "sněmovna takové stanovisko vydat nemůže a že vyplacení či nevyplacení mezd bude v kompetenci nového prozatímního ředitele".

Poldováci zrušili demonstraci

Demonstraci, svolanou proti postupu finančního úřadu vůči nynějšímu vlastníku Poldi, společnosti Scholz, zrušily na poslední chvíli poldovské odbory. Jak na tiskové konferenci v Kladně řekl hlavní vyjednavač odborů, předseda Richard Falbr, ministerstvo financí v nejbližších týdnech schválí firmě Scholz výjimku, která jí umožní rozložit splátku 66miliónové daně z převodu nemovitostí do tří let. Od finančního úřadu pak Falbr dostal ujištění, že toto rozhodnutí ihned naplní.

Nuceně nasazení píší Schröderovi kvůli průtahům v odškodnění

Lidé, kteří byli za války nasazeni na nucené práce, jsou vážně znepokojeni pokračujícími průtahy v přislíbeném vyplácení odškodnění ze strany Německa. Jejich zástupci proto předali německému velvyslanectví v Praze dopis, ve kterém upozorňují na aktuální nebezpečí, že další tisíce obětí se odškodnění nedožijí. Dopis adresovali přímo spolkovému kancléři Gerhardu Schröderovi. Nuceně nasazení nyní Schrödera žádají o stanovisko "s nadějí, že přispěje k objektivizaci různorodých informací a zároveň i k uklidnění širokého okruhu osob postižených nacionálně socialistickým násilím". Informační služba Spiegel-Online s odvoláním na nejnovější právní expertízu nadační iniciativy německého průmyslu ve středu uvedla, že odškodnění by možná nemuselo být vůbec vyplaceno.

V Mělníku uctili památku židovských obětí holocaustu

Vysazením nového stromu v parku Na Podolí v Mělníku zástupci města a židovské obce uctili památku zavražděných židovských spoluobčanů za druhé světové války. Tímto aktem vyvrcholil dlouhodobý osvětový projekt o holocaustu Prázdná místa. Strom byl vysazen u příležitosti židovského svátku Nový rok stromů. Ten je spojen s přírodním cyklem a symbolizuje začátek jara. Projekt Prázdná místa vymysleli pracovníci muzea, které mimo jiné shromažďuje dokumentaci o obětech druhé světové války. Význam projektu Prázdná místa vysoce hodnotili přítomní zástupci židovské obce a izraelského velvyslanectví v Praze, ale i pamětníci a představitelé města.

Švankmajerův Otesánek na festivalu východoevropských tvůrců

Nový a mezinárodně již úspěšný film Otesánek režiséra Jana Švankmajera dnes v Berlíně zahájil festival tvůrců ze střední a východní Evropy nazvaný Freedom Film Showcase a pořádaný Americkou filmovou nadací. Český filmař také v německé metropoli převezme v neděli na závěr přehlídky Cenu svobody nesoucí jméno proslulého polského filmaře Andrzeje Wajdy, již uděluje tabáková firma Philip Morris. Od loňského podzimu dnes Švankmajer představil Otesánka v zahraničí už pošesté, když předtím s ním byl v USA, Itálii, Izraeli, Mexiku a Nizozemsku. Otesánek, který měl už počátkem února distribuční premiéru v ČR, vychází ze známé Erbenovy pohádky. Švankmajer ho pojal jako surrealistický horor a hrané pasáže v něm kombinoval s částmi animovanými.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude zataženo až oblačno, slabý déšť, který přejde na českých horách ve sněžení. Nejvyšší denní teploty 6 až 10, v 1000 m na horách kolem 5 stupňů Celsia.