Zprávy Radia Praha

Václav Havel se kvůli nemoci předčasně vrátil z Kuvajtu do Prahy

Prezident Václav Havel v pondělí předčasně ukončil návštěvu Kuvajtu kvůli zvýšené teplotě a zánětu průdušek a vrátil se do Prahy. Přicestoval speciálním letounem kuvajtského emíra. Speciálně vybavená sanitka prezidenta přímo od letadla odvezla k vyšetřením do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka Havel na palubě letadla odpočíval a spal. "Několikrát mu lékaři dávali kyslík, aby usnadnili dýchání," řekl Špaček po odjezdu sanitky s prezidentem, který je podle něj "samozřejmě v dobré pohodě". Rozhodnutí cestu po arabských zemích předčasně ukončit padlo podle něj i po konzultacích s osobním lékařem kuvajtského emíra šajcha Džábira Ahmada Džábira Sabaha. Lékař okamžitě informoval kuvajtský dvůr a emír pak české straně nabídl k cestě do ČR své vlastní letadlo.

Prezidentův osobní lékař Ilja Kotík uvedl, že už první vyšetření prezidenta po jeho převozu do Prahy ukázalo nejen nevzdušnost pravého plicního laloku, ale rovněž zánět, který lékaři vyhodnotili jako začínající zápal plic. Lékařům podařilo částečně pravou stranu plicního laloku zprůchodnit. Havlův zdravotní stav není podle Kotíka kritický. Prezident má podle něj teplotu 38 stupňů, bere antibiotika a normálně komunikuje.

Během návštěvy zemí Arabského poloostrova prezident Havel zavítal do Saúdské Arábie a Kuvajtu. Závěrečná část oficiální cesty do Spojených arabských emirátů však musela být zrušena. Cílem prezidentovy návštěvy blízkovýchodních zemí bylo upevnění bilaterálních styků a rozvoj hospodářských vztahů.

Premiér Zeman jednal o belgickém předsednictví EU

Názor, že švédské a belgické předsednictví bude klíčové z hlediska rozšíření Evropské unie, vyjádřil český premiér Miloš Zeman během pondělní oficiální návštěvy Belgie. O belgickém předsednictví EU ve druhé polovině roku mluvil na pracovním obědě se zástupci belgického parlamentu. Na přijetí u belgického krále Alberta II. hovořil Zeman o představě federalistické Evropy a neformálním bloku malých a středních zemí v EU, který je Belgii blízký.

Belgie, která se ujme řízení Evropské unie ve druhém letošním pololetí, požádala Evropskou komisi, aby posunula schválení hodnotících zpráv na kandidátské země o měsíc dopředu. Stanou se tudíž podkladem pro rokování neformálního summitu EU svolaného na říjen do belgického Gentu. Řekl to belgický premiér Guy Verhofstadt po setkání s Milošem Zemanem. Evropská komise již potvrdila, že belgické žádosti vyhoví.

S vedením belgické banky KBC, která se jako vlastník ČSOB a IPB stala největším bankovním domem v ČR, jednal předseda vlády o možnostech návratu aktiv, o něž IPB přišla, i o nástrojích bankovního domu jak dostat do ČR cizí investory.

Dnes bude premiér Zeman rokovat se svým protějškem Jeanem-Claudem Junckerem. Setká se také s předsedou parlamentu Jeanem Spautzem a bude besedovat s představiteli lucemburských podnikatelů. Premiér hodlá vybídnout tamní politiky a podnikatele k investicím do České republiky. Miloš Zeman také v lucemburském hlavním městě zahájí výstavu Lucemburkové na Moravě, která připomíná společné dějiny velkovévodství a českých zemí. Navštíví rovněž hrob krále Jana Lucemburského, který je zde znám jako Jan Slepý.

ČR žádá přechodné období pro zemědělskou půdu a vedlejší bydliště

Česká republika upřesnila svůj požadavek na přechodné období, po které by cizinci z Evropské unie nemohli volně nabývat nemovitosti na jejím území - je to deset let pro zemědělskou a lesní půdu a pět let pro nemovitosti sloužící jako vedlejší bydliště. V Bruselu to oznámil státní tajemník Pavel Telička, který na okraji bilaterální návštěvy premiéra Miloše Zemana v Belgii jednal s představiteli Evropské komise. Tato specifikace byla podmínkou pro další pokrok při jednání o kapitole "volný pohyb kapitálu", která se má vrátit do přístupových rozhovorů letos na jaře. Komise několikrát důrazně žádala, aby ČR svou obecnou žádost o přechodné období přesněji určila; bez toho se členské státy podle ní nemohou vyslovit.

Letošní rok bude pro rozšíření Evropské unie zlomovým a rozhodujícím. Členské státy možná už na červnovém summitu v Göteborgu, ale spíše na prosincovém rokování v bruselském Laekenu velmi pravděpodobně rozhodnou o termínu první vlny východního rozšíření a také o tom, kteří kandidáti přistoupí jako první. V Bruselu o tom rokoval státní tajemník Pavel Telička s generálním ředitelem pro rozšíření v Evropské komisi Enekem Landaburem.

Ministr Grégr jednal v Bruselu

Možnosti pro zahraniční investory v České republice na pondělním semináři belgických a českých podnikatelů vylíčil ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Seminář se konal na okraji oficiální návštěvy českého premiéra Miloše Zemana v Belgickém království. Ministr Grégr také slavnostně otevřel bruselskou kancelář českých vládních agentur CzechTrade a Czechinvest na prestižní ulici Belliard v "evropské" čtvrti Bruselu. Jejich pracovníci budou zejména mapovat belgický trh pro potřeby českého dovozu, který je považován za nedostatečný, a jak místní, tak nadnárodní evropské firmy sídlící zhusta v Bruselu lákat k podnikání v ČR. Ministr Grégr stručně zrekapituloval systém investičních pobídek platný v ČR a informoval o velkých privatizačních projektech letošního roku, například ropné firmy Unipetrol, železáren Vítkovice a Nová huť, Českých energetických závodů a distribučních firem, Transgasu a dalších.

OSN: Mezi Východem a Západem je rekordně propastný rozdíl

Mezi Východem a Západem je propastný rozdíl, dosud největší v rámci moderních dějin. Dosáhnout úrovně jen těch nejméně rozvinutých zemí Evropské unie potrvá například České republice asi 10 až 15 let, uvedla zpráva OSN citovaná o víkendu francouzským deníkem Le Monde. Ve zprávě "Od změny režimu k trvalému hospodářskému růstu" vydané nedávno Hospodářskou komisí OSN pro Evropu (Unece) se historik a ekonom z americké univerzity UCLA Ivan Berend zabývá vývojem zemí střední a východní Evropy po desetiletém uskutečňování reforem.

ČR čekají podle Václava Klause problémy v neekonomické sféře

V neekonomické sféře, zejména ve veřejném sektoru a v pojistných systémech, vidí zdroj budoucích problémů ČR předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Jde o zdravotní, penzijní a sociální systém, které označil za "kvazipojistné". "Potíže budou ve sféře přehnaných státních regulacích," řekl Klaus v Brně na konferenci Mladých konzervativců Deset let svobodného kapitalismu v ČR. Za klíčovou fázi transformačního procesu v tuzemsku označil Klaus "pooperační stav", kdy se podle jeho slov udělalo nejvíce chyb. Připustil existenci nesplácených úvěrů u řady českých bank. Podle něj je ovšem otázkou, jak odrážejí starou zátěž. "Podstatný vliv měl rovněž průběh hospodářského cyklu a přitvrzení podmínek ze strany centrální banky," uvedl Václav Klaus. Nezbytným doprovodným krokem deregulace a liberalizace pak podle něj byl hluboký ekonomický pokles, spočívající ve ztrátě jedné třetiny průmyslu, čtvrtiny zemědělství a jedné pětiny hrubého domácího produktu.

Václav Klaus nepředpokládá, že by komunikace mezi nově ustavenými představiteli krajů a dolní komorou byla stejně problematická jako mezi kraji a vládou. Narozdíl od vlády totiž sněmovně podle Klause kraje neubírají žádné pravomoce. "A proto určitě bude více skřípat komunikace mezi krajem a vládou než komunikace se sněmovnu," řekl Klaus v Brně po setkání s radou Brněnského kraje.

Průmyslová produkce ČR loni meziročně vzrostla o 5,1 procenta

Průmyslová produkce České republiky vzrostla v posledním měsíci loňského roku ve srovnání s prosincem 1999 o 1,4 procenta. Prosinec 2000 tak byl podle statistických dat již čtrnáctým měsícem nepřetržitého růstu produkce. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů růst činil 8,1 procenta. Za loňský rok, tedy od ledna do prosince 2000, se česká průmyslová výroba meziročně zvýšila o 5,1 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dní byla vyšší o 5,8 procenta. Předběžné údaje o vývoji indexu průmyslové produkce na základě produkce vybraných výrobků ČTK poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Ladislav Pištora. Příznivý vývoj průmyslu v loňském roce byl podle ČSÚ ovlivněn především růstem domácí a zahraniční poptávky, který se projevil v růstu tržeb za nepotravinářské zboží na domácím trhu a růstem vývozu. Na růstu se dále podílela realizace přímých zahraničních investic a částečně i nízká srovnávací základna v prvních třech čtvrtletích roku 1999.

Středočeský kraj připraví průmyslovou zónu s resortem dopravy

Středočeský hejtman Petr Bendl dohodl s ministrem dopravy a spojů Jaromírem Schlingem úzkou spolupráci Středočeského kraje s ministerstvem při přípravě průmyslové zóny na Kolínsku. Česká republika se dostala do užšího výběru německé automobilky BMW, která hledá území pro investici zhruba 500 miliónů EUR (asi 17,3 miliardy korun) do výstavby nového závodu. Automobilce byla nabídnuta mimo jiné i lokalita na Kolínsku. "Domluvili jsem se, že si stanovíme jednotlivé termíny na konkrétní práce, které je potřeba udělat pro zajištění dopravního obsloužení území," řekl Bendl ČTK. Předpokládá, že s vybudováním dopravní infrastruktury kolem průmyslové zóny by kraji finančně pomohl i stát.

Kvůli přílivu investic letos hrozí přílišné posílení koruny

Příliv zahraničních investic by mohl letos vyvolat výraznější posílení kursu koruny, než by odpovídalo vývoji ekonomiky. Řekl to v rozhovoru pro ČTK člen bankovní rady České národní banky Jan Frait. Proti takto vyvolanému posílení kursu přitom nemá podle Fraita smysl bojovat devizovými intervencemi. "To jsou prostě dlouhodobé toky, které těžko vypudíme," řekl Frait. "Ale pokud by nominální zhodnocení nastalo vlivem přechodných či spekulativním vlivů, pak je potřeba se nad tím zamyslet," dodal. Určit, zda jde o krátkodobý výkyv či změnu trendu, je však složité. Neexistuje totiž žádný věrohodný nástroj, který by odlišil rovnovážný trend od nerovnovážného, krátkodobého, dodal Jan Frait.

Petr Pithart chce zorganizovat setkání českých a kubánských politiků

Předseda Senátu Petr Pithart se pokusí zorganizovat setkání českých a kubánských politiků na parlamentní úrovni. V České televizi v souvislosti s případem Ivana Pilipa a Jana Bubeníka, kteří byli v Havaně zadržováni, uvedl, že právě touto cestou by Česká republika měla s Kubou diskutovat o dodržování lidských práv. "Já si myslím, že možná právě proto, že máme tolik rozdílných názorů, bychom měli ten dialog, který může být přeci velmi polemický, udržovat i na parlamentní úrovni," poznamenal Pithart.

Poslance Unie svobody Pilipa a bývalého studentského aktivistu Bubeníka zadržovaly kubánské úřady více než tři týdny kvůli jejich stykům s místními disidenty. Propustily je až minulé pondělí poté, co podepsali prohlášení, že nevědomky porušili kubánské zákony. Pithart před tím v Havaně několik dní o jejich osvobození vyjednával a sešel se kvůli tomu i s kubánským prezidentem Fidelem Castrem.

Návrh na schůzky s kubánskými obhájci lidských práv během dubnového zasedání Meziparlamentní unie v Havaně na pondělní schůzce evropské regionální skupiny organizace v Berlíně předložil český poslanec Milan Ekert. Meziparlamentní unie nyní podle jeho slov hledá technická řešení takových setkání.

Téměř polovina lidí považuje ombudsmana za užitečného

Téměř polovina občanů České republiky, konkrétně 44 procent, považuje za užitečnou či žádoucí existenci nezávislého ochránce lidských práv - ombudsmana. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je letošní zájem o ombudsmana zatím nejvyšší, jaký se kdy podařilo zaznamenat. Například v porovnání s rokem 1999 je to o 13 procent více. Z průzkumu CVVM dále vyplynulo, že 52 procent lidí je spokojeno s loňskou volbou bývalého ministra spravedlnosti Otakara Motejla do funkce ombudsmana. Opačný názor zastává 13 procent občanů.

Ministr Kavan: S Rakouskem nyní jednáme i o páteční blokádě

Česká diplomacie v současnosti jedná s rakouskou stranou o blokádě části českých hranic, kterou chtějí rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín zahájit v pátek. Po setkání s finským ministrem zahraničí Erkkim Tuomiojou to řekl ministr zahraničí Jan Kavan. Ministři hovořili vedle problematiky rozšiřování Evropské unie i o energetice. Unie nemůže podle finského ministra klást na kandidáty v oblasti jaderné energetiky jiné požadavky než na staré členy. Tuomioja, jehož země rovněž využívá jadernou energii, uvedl, že Finsko je připraveno poskytnout i v této oblasti ČR své zkušenosti.

Ekologičtí aktivisté zablokovali hlavní vjezd do Temelína

Skupina asi 30 českých ekologických aktivistů zablokovala v pondělí v poledne hlavní vjezd do střeženého prostoru temelínské jaderné elektrárny. Předseda Hnutí Duha Jan Beránek ČTK řekl, že cílem akce je upozornit na přetrvávající technické obtíže elektrárny. "Potíže s turbínou a prasklým potrubím, kterými vyvrcholila řada technických problémů temelínské elektrárny, potvrzují obavy z její nedostatečné bezpečnosti. Podstatné v obou případech je, že projektová dokumentace ani 'ostré zkoušky' nedokázaly tato slabá místa, tedy vibrace, trhlinu či malou tuhost potrubí, včas odhalit," zdůraznil Beránek. Protestní akce po více než hodině skončila.

Kurier: Obnovení blokád hranic s ČR poškodí zájmy Rakouska

Rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín plánovaným obnovením blokád hraničních přechodů s Českou republikou ve skutečnosti poškodí zájmy alpské republiky. Napsal to rakouský list Kurier k rozhodnutí odpůrců atomu zablokovat na tři dny jeden anebo dva přechody, nesplní-li česká vláda jejich požadavky. Předsedové vlád obou zemí se během prosincového jednání v Melku mimo jiné shodli na uskutečnění bezpečnostní prověrky elektrárny pod vedením zástupců Evropské unie. "První jednání expertů se již konalo, zdá se, že proces bude pokračovat," zdůrazňuje deník s tím, že pro Rakousko je nejdůležitější vyřešení otázek ohledně bezpečnosti reaktoru.

Ministr Vetchý nabídl Indii společný vývoj vojenských zařízení

Český ministr obrany Vladimír Vetchý v Dillí nabídl Indii společný vývoj, výrobu a prodej řady vojenských zařízení. Se svým indickým protějškem Georgem Fernandesem jednal o mnoha námětech, jak posílit česko-indickou vojenskou spolupráci. Mluvčí českého ministerstva obrany Milan Řepka ČTK sdělil, že Vetchý předal Fernandesovi šek v hodnotě 1,5 miliónu korun jako dar České republiky pro západoindický svazový stát Gudžarát, postižený nedávno ničivým zemětřesením. Vetchý indickému ministrovi nabídl také možnost dalšího výcviku indických vojáků pro mírové operace OSN a proti zbraním hromadného ničení. Připomněl, že ČR má stále velice dobré světové postavení v oblasti pasivních radiolokačních systémů.

Na základně českého praporu v Bosně zahájen kurz velitelů

Kurz velitelů mechanizovaných družstev, který je určen pro české vojáky, zahájili instruktoři západních armád na základně 4. mechanizovaného praporu Armády České republiky v mírové misi SFOR v Donji Ljubiji. ČTK to sdělil mluvčí českého praporu v Bosně Petr Drahoňovský. Hlavním cílem dvoutýdenního kurzu je předávání zkušeností armád NATO z velení malým jednotkám a porovnávání výcvikových metod české armády a Severoatlantické aliance.

Výsledky sčítání lidu mohou pomoci i při odhadech HDP

Získané údaje z nadcházejícího sčítání lidu mohou Českému statistickému úřadu (ČSÚ) pomoci při zkvalitnění čtvrtletních odhadů růstu HDP a umožní detailnější pohled na nezaměstnanost. V rozhovoru pro ČTK to uvedla předsedkyně ČSÚ Marie Bohatá. "Věřím ve zdravý rozum lidí. Věřím, že se nenechají vyděsit současnou hysterií," řekla s tím, že obavy z nedostatečné ochrany uvedených údajů jsou zbytečné. Na základě výsledků sčítání lidu v různých zemích bude statistický úřad Evropské unie (Eurostat) srovnávat životní úroveň či vybavení domácnosti členských i kandidátských zemí EU. Letošní sčítání lidu, pro něž bude rozhodujícím okamžikem půlnoc z 28. února na 1. března, je první sčítání lidu, domů a bytů od vzniku České republiky v roce 1993.

Becherovka se bude podle Hoffmannova receptu vyrábět v Rusku

Domažlický podnikatel Zdeněk Hoffmann, který je údajným dědicem receptury na výrobu becherovky, uzavřel licenční smlouvu na produkci tohoto bylinného likéru s nově založenou moskevskou firmou Becher. Ta by měla výrobu zahájit do března, řekl Hoffmann ČTK. "Již jsme do Ruska přivezli byliny na zhruba dva milióny litrů likéru," uvedl Hoffmann. Podle něj měl o prodej ruské becherovky projevit zájem Pernod Ricard, který je spoluvlastníkem a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka. Kromě becherovky připravuje ruská firma i výrobu fernetu a vodky. Tu chce prodávat s etiketou Johann Becher. "Lahve ale budou na rozdíl od becherovky čiré," řekl Hoffmann.

Pražský komorní orchestr odjel na čtrnácté turné po USA

Počtrnácté ve své půlstoleté historii odletěl na turné do Spojených států amerických Pražský komorní orchestr bez dirigenta. Jeho manažer Jaroslav Manda ČTK řekl, že těleso tentokrát během čtyř týdnů navštíví východní část USA. Třiadvacet vystoupení zahrnuje vedle dalších skladeb pokaždé Beethovenův Trojkoncert, jehož sólisty jsou členové světoznámého Beaux Arts Tria - klavírista Menahem Pressler, houslista Young Uck Kim a violoncellista Antonio Meneses. Pod vedením koncertních mistrů Ondřeje Kukala a Milana Lajčíka zahraje Pražský komorní orchestr například také Dvořákovu Českou suitu, Janáčkovu Suitu pro smyčce, Italskou symfonii Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Bartókovy Rumunské tance. Cestovat má soubor do 11. března od Floridy přes Georgii, Jižní a Severní Karolínu, Maine, New York, Washington až po Ohio a Michigan.

Žákům v dalších 15 okresech začaly jarní prázdniny

Žákům základních, speciálních a středních škol z dalších 15 okresů České republiky začaly v pondělí jarní prázdniny. Školáci z ostatních regionů se dočkají týdenního volna v následujících čtyřech cyklech. Poslední cyklus jarních prázdnin končí 16. března. Další volno budou mít děti již v dubnu během svátků jara. Velikonoční prázdniny připadnou na čtvrtek 12. a pátek 13. dubna. Největší radost přinese dětem ukončení školního roku v pátek 29. června.

Do karantény chomutovského zooparku dorazily dvě medvědice

Medvědici s mládětem přijali do karantény pracovníci Podkrušnohorského zooparku v Chomutově. Zvířata "zapomněl" loni v přepravních bednách na Českobudějovicku pravděpodobně ukrajinský cirkus. Obou samic se sice ujali pěstouni, nemohli jim však poskytnout vhodné prostředí. Domovem starší, dvanáctileté samice zůstala například po celou dobu přepravní bedna. Medvědice se podle ředitele zooparku Přemysla Rabase zdají být zdravé. Několikaměsíční pobyt v omezeném prostoru by však mohl mít především pro starší samici psychické následky, uvedl Rabas. Zvířata zůstanou v karanténě do června. Poté se jich ujme kladenský magistrát, který je umístí v novém medvědím výběhu.

Expedice přecházející ČR ze severu na jih dorazí do cíle v úterý

Jen několik kilometrů před svým cílem ve vesnici Šafov na Znojemsku u rakouské hranice stanula v pondělí expedice, která se na konci ledna vydala ze severu České republiky "přímo za nosem" na jih. "Poslední kilometry si necháváme na úterý," řekla ČTK Kateřina Lhotáková z doprovodného týmu. Výprava musela v posledním úseku překonat mimo jiné Vranovskou přehradu. Ta byla zamrzlá, takže ji účastníci expedice mohli přejít. Ani po zdolání většiny z celkových 210 kilometrů prý nejsou nijak zvlášť unaveni a první puchýře na nohou se jim začaly dělat až v neděli. "Už se ale všichni těšíme domů," uvedla Lhotáková.

Ze sportu:

Švýcarka českého původu Martina Hingisová je stále v čele světového tenisového žebříčku před Američankou Lindsay Davenportovou. Nejlepší z českých tenistek, Daniela Bedáňová, má 787 bodů a patří jí 36. místo. Denisa Chládková je třiačtyřicátá.

Bývalý reprezentant v jízdě na bobech Jiří Džmura opouští křeslo generálního ředitele jabloneckého fotbalového klubu a chystá se znovu usednout za řídítka bobu. Už za dva týdny by chtěl jet Světový pohár v Lake Placidu, nikoli však ve službách českého týmu, z nějž byl po olympiádě v Naganu vyloučen, ale v barvách Panenských ostrovů. "Na začátku ledna jsem dostal lákavou nabídku, která platí nejen pro olympijské hry v Salt Lake City, ale i pro další olympiádu v Turíně," řekl ČTK sedmatřicetiletý bobista, jehož největším úspěchem bylo sedmé místo na hrách v Lillehammeru v roce 1994.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, v nejvyšších polohách sněhové. Během dne od západu další ubývání oblačnosti, postupně místy až polojasno. Teploty plus 3 až plus 6 stupňů Celsia.