Zprávy Radia Praha

Prezident Václav Havel se i nadále úspěšně zotavuje ze zánětu průdušek

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla, který leží od pondělí v Ústřední vojenské nemocnici se zánětem průdušek, se nadále zlepšuje. Prezident se ještě podrobuje rehabilitaci dechových cest, ale většinu času už tráví mimo lůžko. Sobotní kontrolní vyšetření potvrzují předpoklad, že prezident bude v pondělí propuštěn do domácího ošetření, řekl ČTK prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík.

Po propuštění nemocnice bude Havel asi týden odpočívat na zámku v Lánech. Během rekonvalescence by podle Kotíka již mohl částečně pracovat, například přijímat krátké návštěvy. Nesmí jít ale o práci vyčerpávající anebo o činnost, která by byla spojena s přejížděním prezidenta na jiné místo.

Zdravotní problémy, kvůli nimž musel prezident v pondělí náhle ukončit návštěvu Kuvajtu a vrátit se do vlasti, ho provázejí už řadu let. Jen loni byl třikrát hospitalizován. Poprvé šlo o chřipkové onemocnění, podruhé o zhoršenou bronchitidu a naposledy o plánovanou operaci kýly.

Proběhly krajské konference ČSSD

Ve čtyřech krajích České republiky se v sobotu konaly krajské konference ČSSD. Jednání probíhala ve Středočeském, Plzeňském, Libereckém a Jihlavském kraji. Na programu byla především volba delegátů na dubnový sjezd strany, na kterém si sociální demokraté zvolí nového předsedu a místopředsedy.

Sobotní krajské konference ČSSD zároveň potvrdily postavení Vladimíra Špidly jako jednoznačného favorita v boji o funkci předsedy České strany sociálně demokratické. Kandidaturu Špidly, který je nyní prvním místopředsedou strany, tak podpořili středočeští, plzeňští a jihlavští sociální demokraté. Podobný postoj zaujali již minulý týden účastníci dalších krajských konferencí ČSSD. Poslední z nich, pražská, se má konat 25. února.

Středočeská sociální demokracie kritizovala konfrontační styl politiky i některé výroky a postoje stranického předsedy Miloše Zemana. Plzeňská ČSSD si hodlá brát příklad od sociálních demokratů v Evropě. Kterým směrem se strana vydá, rozhodne právě dubnový sjezd. Sociální demokraté z Jihlavského kraje podpořili kandidaturu prvního místopředsedy Vladimíra Špidly na předsedu ČSSD.

Šéf sociální demokracie znovu označil své oponenty za příčinu neúspěchů ČSSD

Předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman v sobotu znovu slovně zaútočil na své stranické oponenty, které označil za viníky proher ČSSD. Zeman při sobotní krajské konferenci ČSSD v Dlouhém Mostě na Liberecku, jíž se zúčastnil jako host, uvedl, že za volební prohry jeho strany nemohou myšlenky sociální demokracie, ale někteří sociální demokraté. "Nejsme ochotni si to v naší ješitnosti přiznat, ale jsou mezi námi sociální demokraté, kteří nás diskreditují. Říkám jim pijavice," uvedl Zeman. Podle něj se jedná o členy, kteří prošli několika stranami a okresy, všude něco slíbili, nikdy nic nesplnili a mysleli jen na vlastní kariéru. "Musíme se zbavit nových Teplíků a Wagnerů, jinak se situace neobrátí," zdůraznil Zeman. Narážel tím na případ Tomáše Teplíka a Jozefa Wagnera, kteří byli z ČSSD vyloučeni, protože v roce 1996 podpořili státní rozpočet navržený pravicovou vládou. Úspěch a neúspěch ČSSD závisí podle Zemana na výsledcích strany na komunální, okresní a krajské úrovni, nikoli na tom, jakého bude mít strana předsedu. "Přemýšlejte o tom," vyzval delegáty konference.

Ministři Špidla i Gross jsou proti vylučování lidí z ČSSD za jiný názor

Vyloučení členů sociální demokracie za odlišné názory nepovažuje místopředseda ČSSD Stanislav Gross za úlohu nového vedení sociálních demokratů po jejich dubnovém sjezdu. Také místopředseda strany Vladimír Špidla, jenž bude velmi pravděpodobně Zemanovým nástupcem, v sobotu novinářům řekl, že by žádné členy strany nevylučoval kvůli politickým rozporům. Oba tak pro ČTK reagovali na informace v tisku, podle nichž by dosavadní šéf strany Miloš Zeman navrhl ukončit členství těch členů strany, kteří nedodržují stranickou loajalitu a disciplínu. Zeman, který na dubnovém sjezdu už nebude kandidovat na svou funkci, mezi tyto lidi řadí podle deníku Právo místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petru Buzkovou či místopředsedu středočeské ČSSD Richarda Dolejše, kteří patří mezi kritiky Zemanova politického stylu.

V Poděbradech zasedal republikový výbor Unie svovody

Lídr čtyřkoalice Cyril Svoboda na republikovém výboru Unie svovody v Poděbradech zveřejnil svou představu o členech stínové vlády. Čtyřkoaliční vláda má být alternací současné sociálnědemokratické vlády, a to i počtem resortů. I přesto v jejím programovém prohlášení bude, že chce mít méně ministerstev. Unionisté mají zájem obsadit ve čtyřkoaliční stínové vládě resort zahraničních věcí, financí, spravedlnosti, práce a sociálních věcí a školství. Šéf unionistů Karel Kühnl uvedl, že rozhodnutí o zbylých dvou ze sedmi ministerstev, která má podle čtyřkoaliční dohody unie ve stínové vládě k dispozici, nechá na společné dohodě se čtyřkoaličními partnery.

Teroristický akt v Kosovu znepokojil Ministerstvo zahraničí ČR

Ministerstvo zahraničí je hluboce znepokojeno posledním teroristickým aktem v Kosovu, při kterém zahynulo několik Srbů a několik desítek jich bylo zraněno. "Tato nová eskalace napětí v jihosrbské provincii je přímém rozporu s úsilím mezinárodního společenství o obnovu demokratické společnosti," uvádí ministerstvo v prohlášení, které v sobotu poskytlo ČTK jeho tiskové oddělení. Ministerstvo zahraničních věcí v prohlášení dále oznámilo, že se připojuje k prohlášením Evropské unie a mezinárodního společenství odsuzujícím tyto teroristické činy. Zároveň ministerstvo vyzývá kosovskoalbánské představitele, aby se jasně distancovali od těchto násilných projevů a byli nápomocni mezinárodním silám při nalezení a spravedlivém potrestání viníků.

Ministr Kavan jednal s představiteli JAR o ekonomice a lidských právech

O ekonomické spolupráci a lidských právech jednal v uplynulých dnech v Jihoafrické republice s tamními představiteli český ministr zahraničí Jan Kavan. ČTK to v sobotu řekl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Podle něj se Kavan s jihoafrickými činiteli shodl na potřebě prohloubit vzájemnou spolupráci. "Byť vzájemná obchodní výměna dosahuje 50 miliónů dolarů ročně, potenciál není ani zdaleka vyčerpán," prohlásil Pospíšil. Obě strany soudí, že ekonomická spolupráce by se neměla omezovat na výměnu zboží a že je ji třeba povýšit například zakládáním společných podniků, které by mohly pronikat na třetí trhy, uvedl mluvčí.

Ministr Kavan se ve čtvrtek setkal s jihoafrickým ministrem obchodu a průmyslu Alekem Erwinem, ministrem státních podniků Jeffem Radebem a ministryní zahraničí Nkosazanou Dlamini Zumovou a v pátek jej přijal viceprezident Jacob Zuma a předsedkyně Národního shromáždění Frene Noshir Ginwallová.

Jihoafrickou republiku na sklonku léta pravděpodobně navštíví český prezident Václav Havel, a to jako šéf české delegace na velké konferenci o rasismu v Durbanu. V delegaci by měl být i ministr Kavan.

Šéf zemědělských odborů varoval před sociálními dopady nemoci BSE

Před sociálními důsledky, které by mohl způsobit velký pokles poptávky po hovězím mase kvůli tak zvané nemoci šílených krav, varoval šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek. Ten ale po skončení dvoudenního sjezdu svazu neuvedl konkrétní údaje o těchto důsledcích, protože odboráři je podle něj zatím nemají vyčísleny. Pokles poptávky činí teď asi 40 procent. Na konci letošního roku by mohl převis nabídky činit až 40 tisíc kusů dobytka.

Podle staronového šéfa středočeské ČSSD se blíží konec smlouvy s ODS

Staronovým šéfem středočeské krajské organizace ČSSD byl zvolen Milan Urban. Ten uvedl, že přichází čas rozvazování opoziční smlouvy mezi sociálními demokraty a ODS. Podle něj lze "jen velmi těžko" předpokládat, že ODS podpoří státní rozpočet na příští rok, což by pokládal za jediné opodstatnění další existence zmíněné dohody. Sociální demokraté však podle Urbana nemají jednostranně tuto smlouvu ukončit, aby mohlo být dokončeno řádné funkční období sociálnědemokratické vlády. Urban ale zároveň navrhl, aby jeho strana neustupovala ODS a zároveň se pokusila o spolupráci s ostatními demokratickými stranami.

"Zelení" nesouhlasí s výjimkou pro dálnici D8

Strana zelených nesouhlasí s udělením výjimky, kterou pro vedení dálnice D8 chráněnou krajinou oblastí České středohoří tento týden udělil ministr životního prostředí Miloš Kužvart. "Považujeme tento případ za vzorový a upozorňujeme veřejnost na rozporuplný přístup ministra pro životní prostředí z řad ČSSD, který se nyní nachází v ohnisku střetu zájmů ochrany přírody a zájmů silných nátlakových lobby," uvedl ve stanovisku zaslaném ČTK předseda Strany zelených Jiří Čejka. Podle něj jsou postupně poškozována tak cenná území, jako je Národní park Šumava nebo v tomto případě chráněná oblast České středohoří.

Ministr Kužvart tento pátek potvrdil výjimku pro vedení dálnice D8, ovšem podmínil ji splněním třiceti podmínek ochrany přírody a krajinného rázu. Své rozhodnutí ministr vysvětlil tím, že zájem vést dálnici touto lokalitou převážil nad zájmy ochrany přírody. Trasa dálnice povede přes čtvrtou a třetí ochrannou zónu, druhou zónu protne dvěma tunely a mostem. Projekt počítá s vybudováním mostů pro živočichy.

Český policista v Kosovu byl postřelen při zatýkání Albánce

Při zatýkání nebezpečného Albánce byl postřelen do ruky český policista, působící v Kosovu. Informoval o tom další český policista sloužící v Kosovu, který si nepřál zveřejnit své jméno. Podle mluvčí policejního prezídia Ivany Zelenákové byl zraněný muž operován v britské nemocnici a není v ohrožení života. V Kosovu působí 30 českých policistů.

Podle ministra Grosse je zranění policisty v Kosovu bezproblémové

Zranění českého člena mezinárodních policejních sil v jugoslávské provincii Kosovo je podle informací ministra vnitra Stanislava Grosse bezproblémové. "Údajně má jít o čistý průstřel ruky," řekl v sobotu ČTK Gross. Potvrdil informace, že muž, který byl v pátek postřelen do ruky při zatýkání nebezpečného Albánce, není v ohrožení života. "Dokonce to snad vypadá, že ho ani nebudeme muset stahovat z Kosova. To léčení by nemělo být delší než 20 dní, takže by se to všechno mělo zvládnout tam," uvedl Gross. Podle něj už byla o celé záležitosti informována policistova rodina.

Filipínská policie zadržela 14 cizinců včetně Češky kvůli podvodu

Během vyšetřování případu podvodného prodeje akcií zadržela filipínská policie 14 cizinců, z toho jednu Češku. Ta byla podle české konzulky Jany Chaloupkové vyslýchána jako svědek a nyní je na svobodě. Policejní seržant Nestor Gualberto řekl, že cizinci byli zadrženi kvůli práci v zemi bez pracovního povolení. Společnost jejich zaměstnavatele fungovala podle policie bez licence tamní burzy a prodávala falešné filipínské cenné papíry do anglofonních zemí světa.

Podle průzkumu STEM se tři pětiny lidí bojí zneužití údajů ze sčítání lidu

Tři pětiny občanů, přesně 61 procent, se obávají zneužití údajů získaných při nadcházejícím sčítání lidu. Vyplývá to z výsledků bleskového šetření Střediska pro výzkum veřejného mínění (STEM) provedeného pro Český rozhlas a Českou televizi. Všechny údaje ve sčítacím dotazníku je ochotno vyplnit pouze 58 procent dotázaných. Obavy ze zneužití sebraných dat mají lidé bez ohledu na věk, vzdělání, či politickou orientaci. Větší ochotu k vyplnění všech údajů vyjadřovali vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Sčítací komisaři začnou dotazníky roznášet 22. února a vybrat je mají do 15. března. Lidé mají na dotaznících vyplnit údaje platné k 1. březnu. Za nevyplnění dotazníků hrozí pokuta až 10.000 korun.

Český statistický úřad vylučuje zneužití dat k jiným účelům, než jaké stanoví zákon. Předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Karel Neuwirt ovšem připouští riziko propojování s daty v evidencích státních orgánů, což zákon zakazuje. I kvůli tomu jeho úřad nesouhlasí s uváděním rodného čísla na sčítacích dotaznících, protože toto číslo by mohlo propojení s jinými databázemi usnadnit.

V České republice je chřipková epidemie na ústupu

Chřipka je v řadě krajů České republiky na ústupu. Na Plzeňsku a Rakovnicku už dokonce chřipková epidemie skončila. Množství pacientů s respiračním onemocněním klesá i na Zlínsku, Olomoucku, Ostravsku a Královéhradecku. Hygienici proto postupně povolují návštěvy v nemocnicích, domovech důchodců a ústavech sociální péče.

Český rozhlas vyhlašuje další ročník soutěže Lady Radio

Redakce zábavy Českého rozhlasu vyhlašuje osmý ročník soutěže o titul Lady Radio, kterou letos poprvé doplnila kategorií o cenu Radio Man 2001. Smyslem je najít ženu a muže s nejmilejším, nejzajímavějším a nejpříjemnějším hlasem. Zúčastnit se jí mohou zájemci starší šestnácti let. Podmínkou zařazení do této zábavné soutěže je zaslání kazety s kvalitní nahrávkou hlasového projevu uchazečů. Měla by obsahovat ukázku čteného projevu, například z knihy nebo časopisu, a mluveného slova, třeba s vyprávěním o sobě. Celková délka příspěvku by neměla překročit čtyři minuty.

Na výstavě v Traplicích koštovali znalci 567 vzorků vín

Celkem 567 vzorků vín z Moravy a Slovenska mohli na sobotním koštu vína ochutnat v Traplicích na Uherskohradišťsku jeho milovníci. Z celkové nabídky bylo 448 vzorků vín bílých a 119 červených. Nejvíc jsou zastoupena vína z oblasti Uherského Hradiště, Bzenecka a Břeclavska. Vzorky vystavovali vinaři z třiadvaceti obcí a vína hodnotilo dvanáct degustačních komisí. Nejlepší ohodnocení z bílých vín dostal Ryzlink rýnský ročník 1998, Müller Thurgau ročník 2000 a Ryzlink rýnský - pozdní sběr, ročník 1999. Za nejlepší z červených vín označili znalci Frankovku ročník 2000, Zweigeltrebe ročník 1997 a André ročník 1995.

Karlovy Vary zahájí novou lázeňskou sezónu svěcením pramenů

Západočeské lázně Karlovy Vary zahájí letošní lázeňskou sezónu 5. května svěcením pramenů. Krátce po obřadu mají být v městském divadle předány Ceny města Karlovy Vary, na což naváže koncert karlovarských symfoniků na Mlýnské kolonádě a mše svatá v kostele Máří Magdalény. Večer zakončí ohňostroj.

Oslavy město pořádá nejen pro své občany, ale především pro turisty a lázeňské hosty. Těch se v Karlových Varech každoročně léčí bezmála padesát tisíc.

Fotografa Drtikola přibližuje v příbramské expozici i film

Televizní film režiséra Jiřího Holny "Fotograf František Drtikol" rozšířil v těchto dnech nabídku stálé expozice v příbramské galerii Zámeček, věnované životu a dílu tohoto významného příbramského rodáka. Drtikolova stálá expozice byla v příbramské galerii otevřena loni v červnu. Výstavu prvního českého fotografa, jenž získal již za svého života světového uznání, připravilo město spolu s Uměleckoprůmyslovým muzeem Praha.

Drtikol (1883 až 1961) je významným představitelem české moderní fotografie. Svou počáteční tvorbu zaměřil na krajinu, akt a portrét v secesním a symbolistním stylu. Od 20. let se věnoval portrétní fotografii a dynamicky pojatému ženskému aktu s prvky konstruktivismu a art deco. Od roku 1935 se zabýval pouze malbou a kresbou.

V Ostravě skončilo setkání divadel děti z mateřských škol

Představení klaunského divadla Mimo s dílem Klauniáda zakončilo v sobotu první ročník čtyřdenní přehlídky dětí navštěvujících mateřské školky v Ostravě a jeho okolí. Na ojedinělé akci svého druhu v České republice, která se uskutečnila v ostravském Domě dětí a mládeže, se představilo celkem osm divadel dětí předškolního věku.

Letošní turné ukončí skupina Lucie opět na autodromu v Mostě

Populární hudební skupina Lucie zakončí letošní turné po České a Slovenské republice 8. června koncertem na mosteckém autodromu s kapacitou 50.000 diváků. Most si tak zopakuje loňskou premiéru, kdy pod širým nebem diváckého svahu autodromu vyvrcholilo turné "Lucie - vše nejlepší 2000. Letošní turné zahájí protagonisté Lucie v květnu a bude věnované propagaci nového alba kapely Slunečnice.

Sport

Česká tenistka Adriana Gerši neuspěla na turnaji v katarském Dauhá až v semifinále. Nad její síly byla třetí nasazená Francouzka Sandrine Testudová, se kterou prohrála dvakrát 1:6.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, teploty 2 až 6 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio