Zprávy Radia Praha

Rozpor ohledně NATO nebrání vzájemné spolupráci ČR a Ruska

Rozdílný pohled na další rozšiřování Severoatlantické aliance by neměl bránit spolupráci mezi Ruskem a Českou republikou. Na páteční schůzce se na tom shodli prezident Václav Havel a předseda horní komory ruského parlamentu Jegor Strojev, který je v Praze od středy. O jednání politiků informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Zatímco Česko podporuje rozšiřování NATO na východ, Rusko vstup dalších zemí do aliance odmítá. "Prezident na schůzce uvedl, že návštěva Strojeva je známkou oživení ve vztazích mezi Ruskou federací a Českou republikou," řekl Špaček.

Litevský ministr zahraničí Valionis hovořil s Havlem o NATO a EU

O dalším rozšiřování Evropské unie, bezpečnostní situaci v Evropě a připravovaném summitu zemí NATO spolu v pátek hovořili prezident Václav Havel a litevský ministr zahraničí Antanas Valionis. Litva doufá, že na příštím summitu Severoatlantické aliance, který se uskuteční příští rok v Praze, bude přizvána k členství v NATO, řekl ČTK po setkání prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Prezident Havel podle něj považuje právě rozšiřování aliance za záruku bezpečnosti v Evropě. "Uvedl, že by považoval za dobré, kdyby mezi dalšími přizvanými státy byly i baltské země," dodal Špaček. Podle Valionise skončí pro Litvu začátek její integrace do Evropy v okamžiku, kdy se stane členskou zemí NATO a EU, uvedl mluvčí.

Slovenský prezident navštívil jižní Čechy a jižní Moravu

Slovenský prezident Rudolf Schuster si během druhého dne státní návštěvy České republiky prohlédl Český Krumlov, jeho zámek a barokní divadlo. V doprovodu manželky Ireny a ministrů zahraničí a obrany Eduarda Kukana a Jozefa Stanka prošel historickým centrem města. V rozhovoru s krumlovským primátorem na nádvořích krumlovského zámku se prezident, jenž byl dlouhá léta primátorem východoslovenských Košic, zajímal o údržbu památek v Čechách a financování města. Poté se krátce zastavil v Českých Budějovicích. Prezident se setkal i s představiteli českobudějovické samosprávy, zástupci kraje a okresu a prohlédl si výstavu v rámci Dnů slovenské kultury. Ty jsou tradiční částí kulturního kalendáře města.

Během návštěvy Brna se slovenský prezident Rudolf Schuster setkal s představiteli městské samosprávy a jednal s předsedou Ústavního soudu Zdeňkem Kesslerem a veřejným ochráncem práv Otakarem Motejlem. Poté se neplánovaně sešel i s lídrem čtyřkoalice Cyrilem Svobodou. Odpoledne převzal Zlatou medaili Masarykovy univerzity. Posledním bodem Schusterova programu před jeho návratem do Bratislavy byla slavnostní večeře, kterou na počest slovenského hosta uspořádal místopředseda české vlády Pavel Rychetský.

Opozice kritizovala vládu za způsob jednání o vstupu ČR do EU

Tvrdou kritiku sklidila v Poslanecké sněmovně vláda za způsob, jakým jedná o vstupu České republiky do Evropské unie. Poslanci v parlamentní rozpravě kabinetu vytkli, že o vyjednávání s EU dostatečně neinformuje parlament a veřejnost. Navíc podle nich vláda občanům neřekla, jaké důsledky pro ně vstup země do EU bude mít. Sociální demokraté v čele s ministrem zahraničí Janem Kavanem ale výhrady důrazně odmítli. Ministr Kavan zařadil ČR mezi nejlépe připravené země na vstup do EU. Vstup mezi prvními kandidáty označil za hlavní cíl ČR.

Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jiří Payne soudí, že první prospěch z členství v Evropské unii získá Česká republika až po 30 nebo 40 letech. Řekl, že mnoho let po vstupu do EU bude ČR více platit než získávat a že ČR projde těžkou zkouškou politické stability a důvěry občanů ve vládu.

Poslanci přijali novelu zákona o politických stranách

Poslanecká sněmovna podle očekávání schválila novelu zákona o politických stranách a hnutích. Předloha nově stanovuje výši státního příspěvku za mandát zákonodárce na 900.000 korun ročně. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky. Poslanci v rámci novely schválili ustanovení o tom, že stálý roční státní příspěvek pro stranu, která získala v posledních volbách alespoň tři procenta hlasů, bude činit šest miliónů korun (původně tři milióny korun). Někteří právní odborníci přitom předpokládají, že zákon opět skončí u Ústavního soudu.

Sněmovna také v prvním čtení podpořila vládní návrh zákona o transformaci státní Konsolidační banky na Českou konsolidační agenturu. V debatě zaznělo, že zákon má sice některá problematická ustanovení, ale v zásadě je správný. Poslanci pravicových stran již dříve kritizovali, že agentura bude spravovat 300 miliard korun problematických aktiv, ale v zákoně jsou pravomoce a povinnosti agentury vymezeny příliš neurčitě.

Poslanecká sněmovna drtivou většinou hlasů schválila vládní návrh zákona na vydání dluhopisů za 4,8 miliardy korun. Částka vyplývá ze závazku bývalé ČSSR vůči Německu. Závazek v roce 1993 převzal stát od Československé obchodní banky. Rozsah státního dluhopisového programu na úhradu závazků plynoucích ze Smlouvy mezi vládami ČR, SR a Německa o ukončení vzájemného zúčtovacího styku v převoditelných rublech je 260 miliónů marek. Doba splatnosti závazků je nejpozději 35 let ode dne účinnosti zákona.

Senát zmírnění imunity zatím nenavrhl

Senát se nedohodl na zmírnění takzvané přestupkové imunity poslanců a senátorů a jednání o této věci přerušil do příští schůze. Skupinou senátorů navržená novela předpokládá, že by přestupky senátorů a poslanců mohly být v budoucnu projednávány stejně jako přestupky ostatních občanů. Diskuse o imunitě zákonodárců vyvolala v Senátu vzrušenou debatu, i když bylo jednání přítomno asi jen 50 senátorů z celkem jednaosmdesátičlenného pléna a lavice jednacího sálu spíš zely prázdnotou.

Lidé by v budoucnu mohli žádat po státu náhradu škody i v případě, že ji způsobí domácí zvířata, napadená medvědem či vlkem. Předpokládá to novela zákona o hrazení škod způsobených některými chráněnými zvířaty, kterou velkou většinou hlasů podpořil Senát. Norma, kterou předložilo šest senátorů z téměř všech stran zastoupených v horní komoře, nyní putuje do Poslanecké sněmovny.

Krajští hejtmani chtějí uspíšit předání agendy z okresních úřadů

Urychlené předání veškerých agend z okresních úřadů, včetně zřizovatelských funkcí na kraje a obce požaduje Asociace hejtmanů, jejíž členové se sešli v Jihlavě. "Hejtmani jsou přesvědčeni, že jedině tak lze předejít obrovským problémům při zániku okresních úřadů," informoval po jednání hejtman Jihlavského kraje František Dohnal. "Tam, kde jsou obce schopny vykonávat první instanci státní správy, nechť ji vykonávají, jinak za organizaci výkonu státní správy musí nést zodpovědnost kraje," upřesnil hejtman Dohnal.

Veterináři nařídili dezinfekce na ruzyňském letišti

Městská veterinární správa v Praze uložila s okamžitou platností České správě letišť (ČSL), aby zavedla opatření proti možnosti zavlečení kulhavky a slintavky z Velké Británie. ČTK tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. ČSL bude muset nechat spalovat zbytky potravin ve spalovně v nemocnici na Bulovce. V celním prostoru letiště budou instalovány dezinfekční rohože pro dezinfekci obuvi cestujících z Velké Británie a Severního Irska.

Přísnější kontroly zaměřené na dovoz syrového masa a tepelně neopracovaných výrobků z Velké Británie zavedli vzhledem k možnému nebezpečí výskytu viru slintavky a kulhavky celníci i veterináři na západočeských hraničních přechodech. "Tato zpřísněná opatření platí jak pro obchodní zboží, tak i pro zboží dovážené cestujícími v turistickém styku," řekla ČTK mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

Lauder se snaží ČR zatáhnout do obchodního sporu s Železným

Česká republika uznává závazky vyplývající z dohody o vzájemné ochraně investic uzavřené se Spojenými státy, ale popírá, že by ji porušila. Nároky hlavního akcionáře Central European Media Enterprises (CME) Ronalda Laudera neuznává. "Pan Lauder se snaží Českou republiku zaplést do obchodního sporu mezi ním a ředitelem české soukromé televize NOVA Vladimírem Železným. ČR nelze přičítat odpovědnost za rozpad jejich obchodních vztahů," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Libor Vacek.

Rozhodčí řízení mezi Lauderem a ČR začíná v pondělí 5. března v Londýně a potrvá do 14. března. Lauder viní český stát z toho, že dostatečně neochránil jeho investici v České nezávislé televizní společnosti (ČNTS). Ta byla přes pět let servisní organizací Novy a jako taková přinášela Lauderovi a CME zisky. Lauder v žalobě podané koncem srpna 1999 po ČR požaduje, aby vrátila hodnotu jeho investicím, které ztratily na ceně poté, co Vladimír Železný a společnost CET 21 přestali 4. srpna 1999 definitivně spolupracovat s ČNTS. Akcionáři CME tak přišli o peníze, které jim plynuly z provozování Novy. Výši náhrady vyčíslil Lauder jako rozdíl mezi hodnotou CME před vypuknutím sporu a po něm; údajně má jít o 400 až 500 miliónů dolarů.

Čeští vojenští piloti se školí v USA

Skupina 30 českých vojenských pilotů zahájila dvoutýdenní školení v americkém výcvikovém středisku společnosti Boeing v kalifornském Garden Grove. ČTK to sdělila pražská společnost pro styk s veřejností a komunikaci Donath-Burson-Marsteller. "Školení je bezpodmínečně nutné pro přípravu pilotů na řízení a provoz (lehkých bitevních) letounů L-159," citovala pražská společnost Petra Fajla, tiskového mluvčího velitele Vzdušných sil Armády ČR. Ředitel programu vojenských letadel a člen představenstva Aera Vodochody Viktor Kučera vysvětlil, že přechod na nový typ letadel je pro piloty náročný a školení jim ho usnadní. Aero Vodochody má dodat armádě 72 letadel L-159.

Jiří Dienstbier ocenil práci chorvatské vlády v oblasti lidských práv

Současná chorvatská vláda usiluje podle zvláštního zpravodaje OSN Jiřího Dienstbiera o zlepšení situace v oblasti lidských práv. Naráží přitom ale například na odpor a vliv příznivců bývalého Tudjmanova režimu na komunální úrovni. V té souvislosti Dienstbier kritizoval ohrožování maximální účasti národnostních menšin v budoucích komunálních volbách. Vážné problémy přetrvávají i při návratu uprchlíků a zajišťování jejich bydlení, upozornil zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii.

Česko a Rakousko se shodly na rozsahu posuzování Temelína

Česká strana během čtvrtečního setkání s experty z Rakouska, Německa a Evropské unie akceptovala návrh Vídně na posouzení variantních řešení provozu jaderné elektrárny Temelín. Konečnou verzi tzv. Scoping-list, tedy seznamu bodů, které bude zahrnovat celková zkouška vlivu elektrárny na životní prostředí, však oficiální rakouská místa obdrží až v pondělí, řekl ČTK Ernst Streeruwitz, jenž je pověřen plněním dohody z Melku za rakouskou stranu. "Experti se shodli na posouzení variant podle směrnic Evropské unie a s tím jsme spokojeni. Z našeho pohledu tento postup zahrnuje i nulovou variantu provozu Temelína," uvedl Streeruwitz s tím, že zvykem při podobných prověrkách je i prověření možnosti odstavit zařízení. Tuto možnost včetně rizik havárie má projednat pracovní skupina.

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer uvítal dohodu o posouzení jaderné elektrárny Temelín, které dosáhli ve čtvrtek v Praze členové české komise posuzovatelů s rakouskými pozorovateli. "Při mimořádně tvrdých jednáních s českou stranou se podařilo prosadit, aby rámec zkoušek vlivu elektrárny na životní prostředí odpovídal rakouským představám," prohlásil Pühringer.

V Temelíně pokračují testy při výkonu reaktoru do 30 procent

Reaktor prvního bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín udržuje obsluha na výkonové úrovni mezi 28 a 30 procenty a pokračují testy v aktivní zóně. Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK řekl, že zatímco v sekundárním okruhu již byly zkoušky podetapy s výkonem reaktoru do 30 procent dokončeny, v primární části budou trvat ještě několik dnů. Ve čtvrtek ukončila působení v Temelíně mise OSART, kterou do jižních Čech vyslala na žádost české vlády Mezinárodní agentura pro atomovou energii se sídlem ve Vídni. Předběžné výsledky mise, které rakouská ekologická organizace Global 2000 označila za zavádějící, kladně hodnotí havarijní připravenost Temelína. Naopak doporučení na zlepšení se týkají přípravy personálu a obecně řízení.

Slovenští odboráři zablokovali hraniční přechod Drietoma

Pískáním na píšťalky zhruba tři stovky slovenských odborářů z desítek podniků zablokovaly v pátek na čtyři hodiny hraniční přechod Drietoma - Starý Hrozenkov na slovensko-českých hranicích. Chtěli tak upozornit veřejnost na špatné sociální a ekonomické podmínky občanů na Slovensku. Odboráři uzavřeli silnici v obou směrech a nerozešli se ani na výzvu policie. "Bojujeme hlavně za zaměstnanost a lepší mzdy, zejména v oblastech hutnictví a strojírenství, ale i dalších," řekl Pavol Adámek ze slovenského Odborového svazu KOVO. Zdůraznil, že například v Trenčianském kraji hodně firem krachuje nebo jsou v konkursu a vláda situaci nedostatečně řeší.

Česká kultura v Londýně

Velkou porci české kultury naservíruje v nadcházejících týdnech zájemcům londýnské kulturní centrum Barbican. Od 4. března do 22. dubna budou moci jeho návštěvníci naslouchat skladbám Dvořáka, Janáčka, Martinů, Smetany a Suka. "Zeptejte se mě, abych si zvolil mezi Dvořákovými a Brahmsovými symfoniemi, a já si bez váhání vyberu toho prvního," říká ředitel centra Barbican John Tusa, který se narodil v bývalém Československu. Obyvatelé a návštěvníci Londýna mají možnost v těchto dnech se seznámit nejenom s českou hudbou, ale i filmovou tvorbou a literaturou. České centrum v Londýně připravilo ve známých Riverside Studios přehlídku některých filmů režiséra Jiřího Menzela a také literární večer zasvěcený Bohumilu Hrabalovi.

Živý lev a snad i Bruce Willis budou při předávání filmových cen

Živý lev a snad i populární hollywoodský herec Bruce Willis se v sobotu večer zúčastní přímého televizního přenosu předávání prestižních filmových cen - Českých lvů. Zatímco ve Willisovu účast doufá ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler a s jeho přítomností na páteční zkoušce se nepočítalo, skutečný lev se do pražské Lucerny dostavil osobně. S dvousetkilovým mackem Honzou, který se během svého čtyřletého života stal hvězdou řady filmů i reklam, se na pódiu Velkého sálu pomazlila majitelka paláce Dagmar Havlová, švagrová prezidenta republiky.

Romka z Olomouce vydává první romskou kuchařku v zemi

První romskou kuchařku v České republice, která obsahuje 40 tradičních romských receptů, vydává v těchto dnech čtyřicetiletá Romka Lubomíra Oláhová z Olomouce. Gurmáni si mohou podle receptů připravit především jídla, která si nejčastěji vaří Romové pocházející z Maďarska. "V knize jsou recepty, podle kterých doma běžně vaříme. Jsou to recepty na sladká i masitá jídla. Ve zvláštní kapitole jsou i polévky, na kterých si Romové dávají zvlášť záležet," řekla ČTK autorka kuchařky. "Často vaříme také z luštěnin a z hlávkového zelí. Jsou to jídla, která vznikají v poměrně chudých poměrech," míní Oláhová.

Na Břeclavsku bude o víkendu vyhlášeno knížectví "Tři Grácie"

O víkendu bude v České republice po Valašském království herce Bolka Polívky vyhlášeno i knížectví Tři Grácie, které leží na Břeclavsku. Jde o lesnaté území mezi Hlohovcem, Charvátskou Novou Vsí a Lednicí; jeho centrem je empírový objekt se sochami antických bohyň pojmenovaný Tři Grácie. "Našim cílem není odtržení od ČR, ale jen vytvoření spolku milovníků přírody a památek, kterým není osud této lokality lhostejný," řekl ČTK s úsměvem autor myšlenky vzniku knížectví Bohumil Lošťák. Jméno dala novému knížectví, které leží v lednicko-valtickém areálu, právě stavba Tři Grácie. V roce 1825 ji nechali jako estetický doplněk krajiny postavit příslušníci šlechtického rodu Lichtensteinů. V objektu v empírovém slohu jsou sochy tří antických bohyň - Afrodity, Pallas Athény a Héry.

František Chvalovský zůstává v čele fotbalu

Předseda Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) František Chvalovský, vyšetřovaný kvůli finančnímu podvodu, zůstává ve funkci. Několik členů výkonného výboru sice před pátečním mimořádným zasedáním přišlo s návrhem, aby se až do vyřešení případu vzdal šéfování fotbalu, ale z více než čtyřhodinového jednání vyšel Chvalovský jako vítěz. Předseda ČMFS nabídl svou funkci, ale výbor jeho demisi nepřijal. "Určitá minoritní část viděla řešení v dočasném pozastavení funkce, ale byla to opravdu jen malá skupina," řekl Chvalovský. Z třináctičlenného výboru se pro pozastavení výkonu jeho funkce vyslovilo jen pět členů.

Ze sportu:

Výsledky 50. kola extraligy ledního hokeje: Vsetín - Karlovy Vary 3:1, Havířov - Pardubice 2:4, Sparta Praha - Kladno 5:1, Znojmo - Vítkovice 4:5, Plzeň - Zlín 5:3 a Třinec - Slavia Praha 6:0. Utkání České Budějovice - Litvínov se hraje v sobotu. V tabulce vede Vsetín před Znojmem a Pardubicemi. Poslední jsou Karlovy Vary.

Fotbalisté Slovanu Liberec a Slavie Praha remizovali v úvodním zápase 19. kola první ligy 1:1. Hosté vedli gólem Pavla Kuky z prvního poločasu, v němž byl vyloučen jeho spoluhráč Müller. Tlak domácích po změně stran vyvrcholil v nastaveném čase, kdy Petr Johana vyrovnal.

Fotbalový reprezentant Radoslav Látal odmítl prodloužit smlouvu v německém klubu Schalke 04 a potvrdil tak své dřívější výroky, že se po sezóně vrátí na Hanou. Jednatřicetiletý záložník, jenž v Schalke působí sedmým rokem, už dříve avizoval, že se v létě vrátí do Sigmy Olomouc.

Basketbalistky Gambrinusu Brno porazily v druhém utkání osmifinále play off Evropské ligy litevský celek Lietuvos Vilnius 69:60 a postoupily do čtvrtfinále. V něm se střetnou s polským týmem Polpharma Gdyně, který vyřadil Sporting Atény. První utkání se hraje v úterý 20. března.

Případná kandidatura Prahy na pořádání olympijských her je podle náměstka ministra školství pro mládež a tělovýchovu Ladislava Malého dlouhodobá vize dvaceti až třiceti let. "V současnosti je to myšlenka. "Pokud by zástupci města s touto myšlenou souhlasili, pak už se první kroky musejí začít dělat nyní," řekl Malý v rozhovoru pro ČTK.

Jaroslav Sakala a Jakub Janda postoupili z kvalifikace do sobotního závodu Světového poháru v letech na lyžích v německém Oberstdorfu. Na mamutím můstku K-185 z českých skokanů neuspěl Jakub Hlava.

Na krátkou návštěvu České republiky zavítal bývalý hokejový obránce Bostonu Bruins a Chicaga Blackhawks Bobby Orr. Dvaapadesátiletá legenda se i po skončení kariéry věnuje hokeji a je agentem českých hráčů Tomáše a Františka Kaberleových a Michala Groška. V září se Orr chystá otevřít v Praze pobočku své společnosti, kterou spoluvlastní, a věnovat se vyhledávání talentů v České republice.

Na krátkou návštěvu České republiky přicestoval na pozvání druholigového klubu z Opavy bývalý brazilský fotbalista Edů, někdejší spoluhráč Pelého z týmu FC Santos a trojnásobný účastník mistrovství světa. Po příletu se přesunul do Opavy, kde ho čekalo několik oficiálních společenských akcí. V programu má i návštěvu pražských památek a v pondělí pak zamíří do Frankfurtu nad Mohanem.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Většinou oblačno až zataženo, místy sněžení nebo déšť se sněhem. Teploty plus 2 až plus 6 stupňů Celsia.