Zprávy Radia Praha

US zveřejnila kandidáty do vlády a odmítla integraci čtyřkoalice

Vedení Unie svobody v sobotu na Republikovém shromáždění v Hradci Králové zveřejnilo seznam 14 kandidátů na ministry ve stínové vládě čtyřkoalice. Představitelé unie také odmítli výzvu šéfa lidovců Jana Kasala, který delegáty vyzval k vážné diskusi o postupné integraci stran čtyřkoalice. Unie sice počítá s vytvořením společných parlamentních klubů, chce si ale zachovat svou svébytnost.

Mezi 14 jmény v navrženém seznamu kandidátů Unie svobody na ministry ve stínové vládě čtyřkoalice figuruje kromě místopředsedů strany Hany Marvanové, Vladimíra Mlynáře a Petra Mareše i šéf unie Karel Kühnl, který nepřímo potvrdil zájem o resort zahraničí. Unionisté, kteří obsadí ve vládě sedm křesel, lídrovi čtyřkoalice Cyrilu Svobodovi (KDU-ČSL) dále nabídli i exministra zahraničí a senátora Josefa Zieleniece (nestraník). Čtyřkoalice by měla kabinet představit do konce března.

Na klíči, podle nějž budou rozdělena křesla ve stínové vládě, se špičky unie, KDU-ČSL, ODA a DEU dohodly v takzvané žďárské dohodě z konce ledna. Předseda US Karel Kühnl uvedl, že pokud by některý ze sedmi bodů této dohody nebyl splněn, nejsou signatáři vázáni žádným jejím ustanovením, tedy ani rozhodnutím o volbě Svobody lídrem tohoto uskupení. Dohoda se kromě osoby lídra týká i závazku vedení stran, že se zasadí o vytvoření společného senátního klubu čtyřkoalice do začátku dubna, a některých programových cílů. Sloučení nynějších dvou klubů ale naráží na zdrženlivý postoj lidoveckých senátorů.

Předseda Lidovců Jan Kasal, který vyzval Unii svobody k diskusi o integraci čtyřkoalice, zdůraznil, že strany "čtyřky" víc věcí spojuje, než rozděluje. Za určité "retardační prvky", které odlišují lidovce a Unii svobody, označil rozdílnou historii stran, organizační strukturu, velikost členské základny i jiná ideová východiska. Sbližování obou stran i čtyřkoalice podle něj naopak urychlí vůle nabídnout zemi alternativu, společně vyhrát volby v příštím roce a dovést zemi do Evropské unie. "Nevidím v dohledné době prostor pro integraci (čtyřkoalice) v jednu stranu," řekl místopředseda US Mlynář. Měla by podle něj i nadále zůstat koalicí, byť v jiné podobě než dnes. Také další místopředsedové US Marvanová a Mareš integraci čtyřkoalice odmítli.

Lídr čtyřkoalice Cyril Svoboda (KDU-ČSL) připomněl, že čtyřkoalice zahrnuje křesťanskodemokratický a liberální proud. Občany ale nejvíce osloví, pokud se stane symbolem dohody. "Neobtěžujme občany svými vnitřními problémy," prohlásil. Dodal, že stínová vláda čtyřkoalice musí být silným týmem, a proto se jejím členem nestane nikdo jen pro své stranické zásluhy.

Unie pozvala na svůj sjezd vedle zahraničních hostů, mezi nimiž nechyběli velvyslanec Evropské komise v ČR Ramiro Cibrian a zástupci několika velvyslanectví, jen předsedy partnerských čtyřkoaličních stran. Když loni nepozvala ODS, vyvolalo to u občanských demokratů značné rozčarování.

ČSL zavedla opatření proti slintavce a kulhavce již v pátek večer

Česká správa letišť (ČSL) zavedla veterinární opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky z Velké Británie na pražském letišti v Ruzyni již v pátek večer, necelé tři hodiny poté, co jí to nařídila Městská veterinární správa v Praze. Na sobotní tiskové konferenci to uvedla mluvčí společnosti Vlasta Pallová s tím, že představitelé ČSL zatím nevědí nakolik opatření přijdou, ani kdo je bude hradit. ČSL vyhradila pro lety z Británie a Irska dva vstupní prostory pro přílety, kam opatření soustředila. Zbytky potravin získaných od cestujících se poté budou spalovat v nemocnici na Bulovce. "Za likvidaci jedné tuny potravin bude ČSL nemocnici platit 20 tisíc korun," uvedl vedoucí provozní služby letiště Tomáš Rohlena. Množství likvidovaných potravin odmítl odhadnout. Správa letišť v celním prostoru rozmístila dezinfekční rohože a nádoby na likvidované potraviny, které si turisté z Británie a Irska dovezou. V místě likvidace potravin přitom ČSL umístila informační tabule. Kromě výdajů do dezinfekčních prostředků bude zřejmě po čase nutné vyměnit koberce kolem dezinfekčních rohoží, uvedla Pallová. Veterinární správa totiž nařídila ČSL používat práškový chloramin místo tekutého.

Veterinární správa požádala minulý týden také Generální ředitelství cel ČR o spolupráci při pohraničních veterinárních kontrolách pro ty, kteří přijíždějí přes hraniční přechody z Velké Británie. Slintavka a kulhavka se vyskytla minulý týden na jatkách v britském hrabství Essex a počet ohnisek jejího výskytu v Británii se postupně zvyšuje.

Špidla chce zrovnoprávnit státní a nestátní neziskové organizace

Zrovnoprávnit státní a nestátní neziskové organizace, které působí v sociální a zdravotní oblasti, chce ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Ten během sobotní opavské konference neziskových organizací z Ostravska novinářům řekl, že s tímto krokem už počítá i připravovaný zákon o sociální péči. Opatřením by se podle Špidly měl výrazně zmírnit boj o peníze státu mezi nevládními organizacemi a těmi, které zřizuje stát či okresní úřady. "Nevidím důvod, proč by se stát měl cpát do oblastí, kde péči zvládá neziskový sektor. Stále však zůstávají ostrovy, kde musíme zasáhnout," řekl ministr. Jednou z takových oblastí je podle něho i péče o prostitutky.

Opavskou konferencí, které se zúčastnilo více 120 představitelů místních neziskových organizací, skončila celostátní akce 30 dní pro občanský sektor. V rámci kampaně se letos uskutečnilo více než 300 akcí, během nichž pořadatelé chtěli vzbudit především zájem o problematiku vstupu ČR do EU.

Špidla: Nezaměstnanost na Ostravsku může klesnout o šest procent

Až o šest procent by mohla na Ostravsku do konce příštího roku klesnout nezaměstnanost, která se nyní pohybuje kolem šestnácti procent. Na sobotní konferenci neziskových organizací v Opavě to novinářům řekl ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Ten totiž předpokládá že se nynější tempo poklesu míry nezaměstnanosti ještě zrychlí. Špidla reagoval na výrok předsedy vlády Miloše Zemana, který před nedávnem uvedl, že takto výrazné snížení nezaměstnanosti se dá na Ostravsku očekávat po realizaci takzvaného velkého třesku, který připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Jeho cílem je letos a v příštím roce "napumpovat" do českého hospodářství více než čtvrt miliardy korun. Tím by se měl zvýšit růst letošního hrubého domácího produktu na čtyři procenta. V roce 2002 by pak měl přírůstek hospodářství dosáhnout pěti až šesti procent.

Ostravský kraj patří k oblastem postiženým vysokou nezaměstnaností. V lednu její míra dosáhla 15,5 procenta, což bylo o 6,4 procenta více než průměrná míra nezaměstnanosti v České republice. Pracovní úřady v zdejším regionu evidovaly v prvním měsíci letošního roku 97 tisíc lidí bez práce. Největší nezaměstnanost v regionu vykázal v lednu okres Karviná.

Potyčka policie s anarchisty si v Praze vyžádala tři zranění

Při potyčce mezi policií a anarchisty před kulturním domem Eden v Praze byli zraněni tři lidé. K incidentu došlo při protestu levicových radikálů proti shromáždění Vlastenecké republikánské strany, které probíhalo v Edenu. Asi 50 anarchistů s kuklami na hlavách a transparenty vykřikovali hesla proti fašismu a poté na budovu kulturního domu začali házet dlažební kostky, petardy a vajíčka. Při střetu zasahovalo asi 90 policistů, kteří anarchistům zabránili v rozbití skleněných výblní kulturního domu. Mluvčí pražské policie Gabriela Škoulová upřesnila, že zraněn byl jeden policista a dva útočící radikálové. Asi 19 anarchistů skončilo na policejní služebně a dva už jsou obvinění z útoku na veřejného činitele. Zástupci Vlastenecké republikánské strany se sešli proto, aby se pokusili sjednotit republikánská sdružení v České republice. Členy nové strany, která ponese název Národní sociální blok, tak budou napříště i příznivci radikálních sdružení Národní odpor a Národní aliance.

Kraje podle odhadů dostanou v roce 2002 více peněz než letos

Až desetkrát více peněz by podle odhadů místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jiřího Václavka (ČSSD) mohly získat kraje na své hospodaření v roce 2002. Letos je ve státním rozpočtu vyčleněna pro kraje částka přibližně 1,1 miliardy korun. "O tom, jak financovat kraje v příštím roce, se nyní vedou velké spory. Myslím, že zvítězí kompromis," řekl Václavek. Různé názory na způsob financování činnosti krajů, jejichž veškeré příjmy mají letos formu účelové dotace ze státního rozpočtu, mají podle Václavka nejen členové rozpočtového výboru, ale také zástupci jednotlivých resortních ministerstev. "Ta by nejraději pokračovala v přidělování peněz dosavadním způsobem, kdy drží palec na 'penězovodu' pro kraje v rámci svého resortu," řekl Václavek. Představitelé krajů jsou však se způsobem financování formou dotací nespokojení a usilují o to, aby nové samosprávné celky měly příjem zajištěn přímým podílem na některých daních. První varianta státního rozpočtu na rok 2002 musí být podle Václavka hotova již v červnu letošního roku. Václavek se domnívá, že financování krajů v příštím roce proto bude řešeno kompromisem, kdy kraje dostanou více peněz a dotace navíc nebudou tak přísně účelové. "V současnosti mají kraje přesně určeno, kolik peněz mají na co použít, to by se mohlo v budoucnu zmírnit," řekl.

V Temelíně ukončí zřejmě v úterý testy a znovu odstaví reaktor

Personál Jaderné elektrárny Temelín dokončí zřejmě v úterý 6. března testy podetapy energetického spouštění s výkonem reaktoru do 30 procent a poté znovu odstaví reaktor. Odstávka potrvá asi šest dnů a v jejím průběhu provedou pracovníci firmy Škoda Energo úpravy regulačních ventilů. Jeden z celkem čtyř ventilů již byl upraven a toto opatření mělo pozitivní vliv na utlumení vibrací potrubí. " Po ukončení podetapy s výkonem reaktoru do 30 procent bude reaktor odstaven a regulační ventily se odvezou do Plzně, kde se během dvou dnů upraví," řekl ředitel temelínské elektrárny František Hezoučký. Podle něho budou práce, včetně demontáže a opětovné montáže ventilů, trvat zhruba šest dnů. Po šesti dnech bychom reaktor znovu najížděli a už bychom měli turbínu ošetřenou. Elektrárna by pak pokračovala v energetickém spouštění již podetapou s výkonem reaktoru do 55 procent.

Operativní personál nastartoval temelínský reaktor po více než měsíční odstávce 25. února časně ráno. Při odstávce provedli pracovníci elektrárny a dodavatelských firem revizi zařízení primárního i sekundárního okruhu, vyměnili kvůli trhlině část potrubí turbíny a na jeho vibrující části přivařili zpevňující ocelové prstence, které mají chvění potlačit.

Rakouští Zelení apelují na "zdravý rozum" a žádají stop Temelínu

Mluvčí rakouských Zelených pro životní prostředí Eva Glawischnigová v sobotu jménem své strany apelovala na "zdravý rozum" české vlády a vyzvala ji, aby využila nynějších technických problémů jaderné elektrárny Temelín k vyhlášení "přestávky na rozmyšlenou". Zelení v prohlášení uvedli, že temelínská turbína vykazuje velké konstrukční nedostatky a že je tedy nejvyšší čas, aby byl poruchový reaktor definitivně vyřazen ze sítě. Agentura APA citovala Danu Drábovou z českého úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) v sobotním Právu, že vibrace v potrubí turbíny nejsou ještě zcela odstraněny. Podle Drábové je to dlouhodobý problém, do jehož řešení se musejí zapojit vědci.

Počet smrtelných pracovních úrazů loni v OKD klesl

Pokles smrtelných pracovních úrazů loni zaznamenalo vedení Ostravsko-karvinských dolů (OKD). Mluvčí těžební společnosti Radek Chalupa řekl, že v roce 2000 zahynuli v podzemí dva horníci OKD, což bylo o tři méně než v předchozím roce. Snížil se i počet vážně zraněných. Loni utrpěl závažné poranění jeden muž, o rok dříve čtyři. Ve statistikách OKD ale podle Chalupy nefigurují úrazy horníků, které pro doly zaměstnávají jiné, především polské společnosti. Sérii tragických událostí OKD zaznamenala koncem roku 1999. Tehdy si důlní činnost během dvou týdnů vyžádala tři mrtvé, pět vážně zraněných a stejný počet lehkých poranění. Chalupa řekl, že OKD pozůstalým a zraněným vyplácí odškodné.

Valdštejnský palác zve k prohlídkám; vstup je zatím zdarma

Pražský Valdštejnský palác, který je sídlem Senátu, se v sobotu natrvalo otevřel veřejnosti. Po dobu dvouměsíčního zkušebního provozu bude tato významná evropská barokní památka otevřena vždy o víkendu od 10:00 do 16:00. Vstupné do senátních prostor je zatím zadarmo, i když kancelář Senátu uvažuje, že by lidé za prohlídku paláce měli v budoucnu platit vstupné. Pětiletá rekonstrukce senátního sídla přišla státní rozpočet na jednu miliardu korun. Nebývale rozlehlý palác byl postaven mezi lety 1623 až 1629 a musela mu ustoupit řada malostranských domů. Jeho prvním majitelem byl Albrecht z Valdštejna.

Třešťské divadelní jaro letos počtyřicáté od 10. března

Už počtyřicáté se letos sjedou do Třeště na Jihlavsku ochotnické divadelní soubory. Na 250 účinkujících nastudovalo 14 inscenací. V rámci tradičního festivalu Třešťské divadelní jaro se budou konat i dvě výstavy; poprvé je v plánu divadelní bál a koncert, sdělila ředitelka pořádajícího Městského kulturního střediska Jana Vondráková. Divadelní svátek v Třešti potrvá od 10. do 23. března. Krajová nominační přehlídka začíná v sobotu inscenací Stromy umírají vstoje, kterou nastudovali divadelníci z Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku. Domácí soubor Karla Čapka připravil pohádku Pyšná princezna. Jako host zavítá do Třeště Pohyblivé teatrum Brno. Nesoutěžní část oddělí páteční koncert k pátému výročí místní hudební skupiny Tutti a divadelní bál. Soutěžně se pak představí soubory ze Znojma, Strakonic, Jihlavy, Luk nad Jihlavou, z Polné a Dobronína na Jihlavsku. Budou oceněny nejlepší herecké výkony, režie a předána bude i cena diváků. Nejlepší soubor bude nominován na národní přehlídku Divadelní Třebíč.

Na Hané budou dobrovolníci kvůli cyklostezkám počítat cyklisty

Vyznavači cykloturistiky budou letos na jaře a v létě počítat, kolik lidí jezdí na kole po cyklostezkách, které protínají střední Moravu. Díky tomu by mohli z fondů Evropské unie získat další peníze na zřízení nových cyklistických stezek. Řekl ro Václav Dostál z občanského sdružení Olomoučtí kolaři. "Abychom u fondů spojených s pomocí Evropské unie uspěli, musíme doložit úspěšnost projektu. Hlavním ukazatelem je přitom nárůst cyklistické dopravy a zvýšení cestovního ruchu podél jednotlivých částí cyklotrasy. Potřebujeme mít proto přehled o tom, kolik cyklistů jezdí po vybraných úsecích trasy," uvedl. Zásluhou pilotního programu mikroregionu Haná a Programu obnovy venkova byla podle Dostála v kraji v minulých letech vyznačena hustá síť cyklotras, jejichž celková délka přesahuje 1600 kilometrů.

Milovníci vína se zamýšleli nad jeho kombinací s manželstvím

Přes 600 vzorků bílých a červených vín lákalo v sobotu k ochutnání více než stovku návštěvníků tradičního Dne vína v buchlovickém zámku na Uherskohradišťsku. Při koštování si také vyslechli přednášky a úvahy na téma Víno a manželství. Z úst "zasvěcených" znalců se třeba dozvěděli, že sňatek má zaručeně vliv na růst spotřeby vína v manželství, o čemž se sice ví, ale většinou mlčí. "Košt jsme pojali jako každoročně humorně. Přitom však nabízíme špičková vína," řekl organizátor Pavel Dvořan.

Na setkání s Krakonošem se do Harrachova sjelo 5000 lidí

Více než 5000 lidí se sjelo v sobotu do Harrachova na Semilsku na tradiční setkání s Krakonošem. Akce, která se poprvé uskutečnila v roce 1948, zakončuje zimní sezónu v nejvyšších českých horách. Krakonoš však dnes slíbil, že té letošní lyžařské sezóně ještě zdaleka neodzvonilo. Pán Krkonoš přiznal, že mírná zima a nedostatek sněhu jsou jeho dílem. "Je to trest za to, že si lidé neváží přírody a poškozují ji," vysvětlil ve svém tradičním projevu. Na závěr však slíbil, že ještě letos přidělí horám pořádnou porci sněhu. Velkolepý průvod provázející pána hor projel celým Harrachovem a svou cestu zakončil v lyžařském areálu soutěžemi a zábavním programem. Ani letos nechyběly tradiční a mezi návštěvníky oblíbené soutěže jako plivání třešňové pecky na dálku, hod kohátem neboli pařezem a běh v maxibotách.

Ze sportu

Fotbalisté Žižkova vyhráli sobotní utkání 19. kola první ligy na hřišti Teplic 2:1.

Hokejisté Livínova udělali v Budějovicích krok do play off. V 50. kole extraligy vyhráli nad týmem z jižních Čech 1:4. Zatímco vítězný Litvínov má do zbývajících dvou kol mnohem víc klidu, Českým Budějovicím se po prohře vidina vyřazovacích bojů vzdálila, i když ne nadobro.

Na závěr zpráv krátce o nedělním počasí v České republice.

Zataženo, občas déšť nebo déšť se sněhem, od vyšších poloh sněžení. Nejvyšší denní teploty 3 až 7, na jihovýchodě až 9, v 1000 metrech na horách kolem 1 stupně Celsia.