Zprávy Radia Praha

Václav Havel: Za stav na Balkáně je odpovědno i mezinárodní společenství

Za současnou situaci na Balkáně nese podle českého prezidenta Václava Havla odpovědnost i mezinárodní společenství. Dlouho dobu nevstoupilo do vyhrocených vztahů mezi jednotlivými národy a dělalo takzvanou politiku mrtvého brouka, řekl Václav Havel po setkání s chorvatským prezidentem Stjepanem Mesičem. Ten přijel na svou první oficiální návštěvu České republiky. "Mám dojem, že to, co se tam děje, nás vyzývá k důkladnější reflexi dosavadního chování mezinárodního společenství k tomuto regionu a k úvaze o tom, jak se chovat lépe, aby se předcházelo takovým konfliktům," dodal Havel v reakci na přestřelky na makedonsko-kosovské hranici.

Chorvatský prezident Stjepan Mesič je pro potrestání válečných zločinců bez ohledu na jejich národnost či náboženské vyznání. ČTK to po slavnostním obědě s Mesičem řekl předseda Senátu Petr Pithart. Mesič podle něj míní, že pouze takto lze rozbít mýtus kolektivní viny. O situaci v Chorvatsku hovořil Mesič i s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. "Porozuměl jsem tomu, že se Chorvatsko snaží odlišit od zbytku Balkánu. Snaží se nezaplést do dnešní situace, snaží se v rámci evropského dialogu získat specifické postavení, aby nebylo házeno do jednoho pytle s ostatními zeměmi na Balkáně," řekl Klaus po setkání.

Český ministr dopravy Jaromír Schling a jeho chorvatský protějšek Alojz Tušek podepsali mezivládní dohodu o mezinárodní silniční dopravě. Dohoda stanoví standardním způsobem režim v mezinárodní silniční dopravě osob i zboží. Obdobnou dohodu o mezinárodní letecké dopravě oba státy uzavřely v lednu roku 1999. Podpisu dohody se zúčastnili také oba prezidenti. Chorvatsko by podle Stjepana Mesiče chtělo hospodářskou spolupráci s Českou republikou. "Probíhá privatizace a rádi bychom přivítali také český kapitál," uvedl Mesič. Václav Havel připustil, že na vzájemných vztazích se v posledních letech podepsala autokratická vláda někdejšího chorvatského prezidenta Franja Tudjmana. Nejvíce znát to bylo na úbytku zájmu českých turistů o chorvatská letoviska. Češi tam přitom tradičně tvořili jednu z největších komunit.

Manželka chorvatského prezidenta Milka Mesičová v Praze navštívila sídlo nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 a seznámila se s hlavními projekty nadace. Oproti původnímu plánu ji nemohla doprovodit manželka českého prezidenta Dagmar Havlová, kterou postihla chřipka a vysoké horečky. Milka Mesičová se zajímala o způsob financování činnosti Vize 97. Projevila také zájem o to, jak se daří dřevině, kterou manželce českého prezidenta věnovala při loňské návštěvě Havlových v Chorvatsku jako příspěvek do botanické zahrady v Lánech.

Generál Reinhardt: Konflikt uklidní spolupráce Makedonců a KFOR

Vyostřenou situaci na kosovsko-makedonské hranici by mohlo podle generála Klause Reinhardta uklidnit společné působení mezinárodních mírových sil KFOR s makedonskými silami. Reinhardt, který do loňského dubna velel v Kosovu mezinárodním jednotkám KFOR, to řekl v Praze poté, co z rukou ministra obrany Vladimíra Vetchého převzal Záslužný kříž ministra obrany druhého stupně za podporu České republiky při vstupu do NATO. "Sil KFOR, které jsou umístěny blízko kosovsko-makedonské hranice, bychom měli využít, aby zabránily lidem v ilegálním přechodu přes tuto hranici," řekl Reinhardt, který je nyní velitelem spojeného velitelství Střed Severoatlantické aliance. Konkrétní postup mírových sil však neobjasnil. Dodal pouze, že v současné době nemá přesné informace o aktuální situaci v rizikové oblasti.

Premiér Zeman vyzval španělské podnikatele k větší účasti v ČR

K větší účasti na českém trhu vyzval španělské podnikatele český premiér Miloš Zeman v projevu na podnikatelském fóru v Madridu. Zároveň je seznámil s podmínkami, které česká vláda těmto firmám nabízí. K účastníkům fóra promluvil také český ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, který informoval o příležitostech konkrétní podnikové a ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi. Hlavním tématem fóra je posouzení možností větší účasti španělských firem na českém trhu a českých firem na trhu španělském. Účast na tomto fóru byla stěžejním bodem závěrečného dne návštěvy Miloše Zemana ve Španělsku.

Česká republika má šance na dodávku tramvají pro několik španělských měst, přičemž by šlo o společný projekt, kdy kompletace by se uskutečňovala ve Španělsku za účasti španělských subdodavatelů. ČTK to v Madridu řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

První projekt IBM má přitáhnout další investice do ČR

Získání investice společnosti IBM, která hodlá v Brně vystavět expertní centrum za 360 miliónů korun, bude znamenat další významný příliv investic do České republiky. "Úspěšně realizovaný nový projekt IBM v ČR bude sloužit také jako povzbuzující příklad dalším firmám, které svůj vstup do naší ekonomiky teprve opatrně zvažují," řekla ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Anna Stárková. Toto první udělení investičních pobídek pro služby bude schvalovat vláda ve středu.

Američtí lektoři učí české vojáky, jak jednat při katastrofách

Skupina deseti amerických armádních lektorů učí od pondělí na Vojenské lékařské akademii Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové zhruba tři desítky českých vojáků, jak poskytovat zdravotní péči při živelních katastrofách. Cvičení, jehož se účastní i několik zástupců maďarské a slovenské armády, bude v Hradci Králové pokračovat do soboty, řekl ČTK mluvčí akademie Zdeněk Hrstka. Jde o první podobné cvičení mezi českou a americkou armádou.

Spor kvůli Nově stál ČR zatím údajně zhruba 30 miliónů korun

Zhruba 30 miliónů korun zaplatila zatím údajně Česká republika za mezinárodní spor kvůli české soukromé televizi Nova. Spor před arbitrážním tribunálem v Londýně vede v těchto dnech s republikou americký podnikatel Ronald Lauder, který stál u finančního rozjezdu Novy. Nyní se s odvoláním na česko- americkou smlouvu o ochraně investic dožaduje nápravy situace, kdy přišel, údajně i kvůli českým úřadům, o zisky z komerčně úspěšné stanice. "Dosavadní vynaložené náklady na vedení tohoto sporu se pohybují okolo 30 miliónů korun," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Na letošní rok je podle něj v rozpočtu vyčleněno 50 miliónů korun.

Čestné medaile TGM získali Albrightová, Kavan a kardinál Vlk

Čestné medaile Tomáše Garrigua Masaryka předali v úterý zástupci Masarykova demokratického hnutí dvěma desítkám politického, kulturního a společenského života z České republiky a zahraničí. Ocenění za věrnost myšlenkovému odkazu zakladatele samostatného Československa převzali v předvečer jeho 151. výročí narození i zástupci dvou zahraničních organizací - Amerického fondu pro Československo a Rady vzájemnosti Čechů a Slováků v USA. Pro medaili, kterou předával předseda a zakladatel hnutí Emil Ludvík, si například nemohla osobně přijet bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Osobně ji však převzal její stávající český protějšek Jan Kavan, kardinál Miloslav Vlk a místopředsedkyně Občanské demokratické strany Libuše Benešová. Laureáty ceny se stali také filmový historik Karel Čáslavský, redaktorka Českého rozhlasu Jarmila Lakosilová a skladatelé Luboš Sluka a Ivan Štědrý.

Politik, filozof, sociolog a jedna z nejvýznamnějších postav českých dějin Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7. března 1850. Jeho odkaz nespočívá pouze v jeho činnosti politické, ale také v síle jeho mravních ideálů i činů. Masaryk je často chápán jako symbol humanity a demokracie a většina jeho myšlenek a názorů je aktuální i v současné společnosti. Podle předsedy hnutí Ludvíka by měl Masarykův odkaz být stavebním kamenem české demokratické a humanistické státnosti.

Cílem Masarykova demokratického hnutí, u jejíhož vzniku stál v roce 1989 Václav Havel spolu s Alexandrem Dubčekem, je úsilí o obhajobu práv občanů a o koordinaci těchto práv s českými zákony i mezinárodními úmluvami. Hnutí vědomě prosazuje myšlenky prezidenta Masaryka. Zavazuje se ke spoluúčasti na budování demokratického právního státu a zasazuje se i o odstraňování negativních společenských jevů.

Česko a Slovensko se budou v EU nadále sbližovat

Česká a Slovenská republika se mohou v budoucnu v rámci EU natolik sblížit, že jejich vzájemné vztahy budou připomínat poměry v bývalé federaci, soudí nový slovenský velvyslanec v Praze Ladislav Ballek. "Platí to především pro Česko a Slovensko, ale i v rámci visegrádské čtyřky a střední Evropy," řekl Ballek, který se na Pražském hradě setkal s prezidentem Václavem Havlem. Přestože je v Praze již od konce února, teprve předáním pověřovacích listin do rukou prezidenta se ujal své funkce v plném rozsahu. Ballek v Praze nahradil Jozefa Stanka, od ledna slovenského ministra obrany. Při krátkém rozhovoru velvyslanec poděkoval Havlovi za podporu přijetí Slovenska do NATO a do EU.

ČR zatím nerozšíří opatření proti slintavce a kulhavce

Česká republika zatím nerozšíří opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky, protože výskyt nákazy na evropském kontinentě se nepotvrdil. ČTK to po úterním jednání Ústřední nákazové komise sdělil ministr zemědělství Jan Fencl. ČR zatím přistoupila na letišti Ruzyně k dezinfekci obuvi u cestujících, kteří přilétají z Anglie a Severního Irska. Stav nejvyšší pohotovosti platí podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského u chovů hospodářských zvířat. Veterinární lékaři při všech přesunech provádějí vyšetření zvířat tak, jako by byla podezřelá z nákazy.

V Temelíně bude v noci na čtvrtek odstaven asi na týden reaktor

Obsluha prvního bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín dokončí během středy testy podetapy energetického spouštění s výkonem reaktoru do 30 procent a při noční směně odstaví reaktor. Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK řekl, že odstávka bude trvat asi týden a plzeňská společnost Škoda Energo při ní upraví regulační ventily. To by mělo mít pozitivní vliv na utlumení vibrací potrubí turbíny. Podle ředitele elektrárny Františka Hezoučkého byl již jeden ze čtyř regulačních ventilů upraven a na části potrubí s ním se vibrace snížily až o 80 procent. Po odstávce bude elektrárna pokračovat ve spouštění podetapou s výkonem reaktoru do 55 procent, která bude trvat necelý měsíc.

Úřad ombudsmana brzy uzavře šetření prvních tří podnětů občanů

První tři případy, které jsou již rozpracované, uzavře pravděpodobně v nejbližších dnech úřad veřejného ochránce práv. Jeho kancelář dosud obdržela 1613 podnětů občanů a vlastní šetření zahájila u 23 z nich. "Podněty, ve kterých podnikáme kroky, se týkají věznic, domovů důchodců, celních a daňových záležitostí, ekologie, stavebnictví nebo kampeliček," řekl ombudsman Otakar Motejl. Z celkového počtu doručených podnětů jich muselo být odloženo 246, protože jejich obsah nespadá do pravomoci ombudsmana. Je ale pozitivní, že počet odložených podnětů klesá, lidé totiž pomalu začínají chápat, kdy může a nesmí úřad zasáhnout, uvedl Motejl. Ombudsman spolu se svojí zástupkyní Annou Šabatovou již osobně vyřídili více než 50 podnětů s občany, kteří je navštívili.

Registrované partnerství by mohlo pomoci seniorům

Připravovaný zákon o registrovaném partnerství by mohl pomoci nejen lidem s méně častou sexuální orientací, ale i seniorům, kteří spolu žijí na základě nikoli sexuálního, ale přátelského vztahu. ČTK to řekla místopředsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Iva Holmerová. Záměrem věcného návrhu zákona o registrovaném partnerství, o němž v únoru jednala vláda, je vytvoření specifické formy soužití pro osoby stejného pohlaví, která by měla podobnou úlohu jako manželství. Partnerství by mělo mít i právními důsledky například v otázkách důchodu či sociálních dávek. Holmerová očekává, že zákon umožní registrovaným partnerům například vlastnit společný majetek nebo získávat informace o zdravotním stavu toho druhého. Domnívá se, že základem takového partnerství by neměla být jen jiná sexuální orientace.

Sčítací komisaři vybrali kolem 70 procent dotazníků

Zhruba 70 procent dotazníků ke sčítání lidu, bytů a domů zatím vybrali od 1. března sčítací komisaři. ČTK to řekla mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Vladimíra Pavlíčková. Lidé podle ní v menší míře využívají možnosti odnést vyplněné dotazníky na obecní úřady nebo do poboček ČSÚ. Sběr či odevzdávání dotazníků má skončit podle instrukcí ČSÚ nejpozději do 15. března, ve sčítacích obvodech s méně než 150 obyvateli o tři dny dříve. Do konce března by pak měly být všechny sčítací tiskopisy shromážděny na pobočkách ČSÚ.

Pietní akt v Brně připomněl první transport Romů do Osvětimi

První transport protektorátních Romů do koncentračního tábora v Osvětimi 7. března 1943 si připomněli zástupci vedení brněnského magistrátu, romské i židovské komunity spolu s ombudsmanem Otakarem Motejlem. Setkání se konalo u pamětní desky v brněnské Masné ulici na budově bývalých stájí jízdního oddílu protektorátní policie, kde byli Romové před transportem shromážděni. Pietní akt připomínající utrpení Romů se zde konal poprvé a jeho cílem bylo upozornit na jejich rasové pronásledování za nacistické okupace. Vzpomínka by podle historika Muzea romské kultury Petra Lhotky měla být i mementem pro současnost, kdy znovu veřejně vystupují lidé popírající holocaust a propagující rasovou nesnášenlivost. Nápis na desce připomíná, že ve dvorním traktu budovy v Masné ulici bylo soustředěno 999 romských mužů, žen a dětí z Moravy; 7. března 1943 byli odvezeni do vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

V Boha věří zhruba 40 procent občanů ČR

V České republice věří v Boha 38 procent lidí a téměř polovina občanů, konkrétně 47 procent, pokládá církve za užitečné instituce. Z nábožensky založených rodin pochází 40 procent dotázaných. Vyplývá to z výsledků únorového průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM). Počet lidí, kteří věří v Boha, se podle STEM téměř nemění, v průzkumech uskutečněných od poloviny 90. let se pohyboval zhruba od 35 do 39 procent. Zjištěné údaje podle STEM naznačují to, že náboženská orientace se přenáší z generace na generaci a má na ni velký vliv výchova. K víře se však přiklání i zhruba 15 procent dotázaných, kteří vyrůstali v ateisticky založených rodinách.

České centrum v New Yorku se obává krácení příspěvku na činnost

Až k zastavení programové činnosti může vést letošní zkrácení příspěvku na činnost Českého centra v New Yorku, jehož primárním posláním je prezentace České republiky ve Spojených státech. ČTK to sdělil jeho vedoucí Přemysl Pela na okraji výroční zprávy o činnosti. Centrum uspořádalo loni 170 kulturně-společenských akcí a 35 obchodně-ekonomických akcí, pomohlo 180 malým a středním podnikům ve snaze uspět na americkém trhu, zástupkyně České centrály cestovního ruchu odpověděly na 10.000 dotazů a připravily tři novinářské cesty do ČR, konstatovala zpráva.

Na výstavě korespondence z 19. století je i dopis Boženy Němcové

Devítistránkový dopis spisovatelky Boženy Němcové, který psala před 150 lety svému manželovi, je jednou ze zajímavostí plzeňské výstavy Dopisy. Expozice, která nabízí ukázky korespondence z 19. století, je součástí festivalu Smetanovské dny, jenž začal v Plzni. Výstavu tvoří nejen dopisy známých osobností, ale i úřední korespondence a milostné či osobní dopisy jiných lidí. Návštěvníci mohou vidět i kuriózní dopis psaný krví. Kolekce dopisů je doplněna dobovými pohlednicemi, kalamářem, zápisníkem, lampou a zdobeným perem. Výstava je přístupná veřejnosti od čtvrtka do konce března.

Obviněný šéf českého fotbalu cestuje do Švýcarska

Předseda Českomoravského fotbalového svazu a podnikatel František Chvalovský odcestuje tento týden do Švýcarska. Tam má vést obchodní jednání, která se týkají finančních transakcí, kvůli nimž je stíhán. ČTK to řekl jeho mluvčí Jaroslav Kolář. "Potřebuje ve Švýcarsku dotáhnout do konce něco v souvislosti se splácením té částky," vysvětlil Kolář. Vyšetřovatel Chvalovského viní z toho, že se jako generální ředitel a předseda správní rady Českomoravské agrární společnosti dopustil úvěrového podvodu za 640 miliónů korun.

Ze sportu:

Výsledky 52. kola extraligy ledního hokeje, které uzavřelo její základní část: Sparta Praha - Pardubice 6:1, Vsetín - Litvínov 2:2 po prodloužení, České Budějovice - Kladno 2:6, Havířov - Vítkovice 3:4, Karlovy Vary - Zlín 5:1, Znojmo - Slavia Praha 2:1 po prodloužení a Třinec - Plzeň 3:4 po prodloužení. Základní část hokejové extraligy vyhrál s přehledem Vsetín a v prvním kole play off se utká se Zlínem. Na druhém místě skončilo Znojmo, na které čeká Slavia. Pardubice skončily třetí a v nadstavbové části se utkají s Vítkovicemi. Poslední dvojici tvoří Litvínov se Spartou.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Teploty plus 4 až plus 8 stupňů Celsia.