Zprávy Radia Praha

Václav Havel: Potřebujeme jasnou, obecně srozumitelnou vizi armády

Česká republika potřebuje jednoduchou, jasnou a obecně srozumitelnou vizi armády, řekl prezident Václav Havel v rozhovoru pro Českou televizi. "Z toho, že něco takového nemáme a krok za krokem to nenaplňujeme, z toho bych ani tak nevinil tu armádu, spíš nás všechny - politickou reprezentaci, veřejný prostor, společnost," uvedl Havel v rozhovoru věnovaném druhému výročí vstupu ČR do NATO. Prezident rovněž kritizoval "účelově-technokratický přístup k armádě", který se však podle něj objevoval i za předchozích vlád. Rozšíření NATO o nové tři členy za bývalou železnou oponu, tedy ČR, Polska a Maďarska, pokládá Havel za nesmírně důležitý a dosud nedoceněný krok. Zdůraznil, že ČR má nyní poprvé v dějinách opravdu pevné bezpečnostní zakotvení v Evropě. Podle jeho názoru by rozšiřování NATO mělo pokračovat, mělo by obsáhnout celý západní kulturní euroatlantický prostor. Prezident pokládá za významné, že se další summit NATO bude konat v příštím roce v Praze. I když se na summitu aliance zřejmě nerozšíří, podle Havla konání schůzky v Praze vylučuje možnost, že by NATO neudělalo k dalšímu rozšíření aspoň první krok.

Václav Klaus: Rezoluce ke Kubě je zbytečná velmocenská iniciativa

Za zbytečnou velmocenskou iniciativu ministra zahraničí Jana Kavana považuje připravovaný návrh rezoluce o nedodržování lidských práv na Kubě předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Řekl to během úterní návštěvy Zlínského kraje. "Hlavní problém je poněkud zbytečná velmocenská iniciativa našeho ministra zahraničí, který se chce mermomocí vnutit a být předkladatelem rezoluce Rady bezpečnosti nebo Valného shromáždění OSN," řekl Klaus o dodatcích k rezoluci, které navrhla česká strana. Dodatky se mimo jiné vyslovují proti americkým ekonomickým sankcím uplatňovaným vůči Kubě. Úplně něco jiného je podle Klause filozofování o účinnosti ekonomických sankcí a blokád. "Myslím si, že je to plácnutí do vody než skutečný tlak na toho či onoho diktátora," prohlásil. Zdůraznil, že je poněkud konsternován telefonátem amerického ministra zahraničí Colina Powella prezidentu republiky Václavu Havlovi, v němž americký šéf diplomacie vyjádřil znepokojení nad postupem ministra Kavana při přípravě rezoluce. "Tento telefonát měl být předsedovi vlády Miloši Zemanovi," uzavřel Klaus.

Jiří Pehe: Kavan se zřejmě řídí svými názory než národním konsensem

Český ministr zahraničí Jan Kavan se zřejmě podle českého politologa Jiřího Peheho v politice řídí spíše vlastními názory než národním konsensem. Pehe to uvedl v polském listu Gazeta Wyborcza v souvislosti s českým návrhem doplnit rezoluci OSN odsuzující porušování lidských práv na Kubě o odstavec kritizující americké obchodní embargo "ostrova svobody". Deklaraci česká diplomacie připravovala společně s polskou. Po českém jednostranném doplnění odstavce kritizujícího americké obchodní embargo ale Polsko další spolupráci zrušilo. "Nápad Jana Kavana odsoudila většina českých politických kruhů," prohlásil na stránkách polského listu Pehe a připomněl, že Kavan si vysloužil kritiku rovněž šéfa americké diplomacie Colina Powella.

Kubánský diplomat: Český návrh rezoluce je vendetta

Český návrh rezoluce OSN, odsuzující porušování lidských práv na Kubě, ostře kritizoval náměstek kubánského ministra zahraničí Angelo Dalmau během oficiální návštěvy na Slovensku. Kubánský diplomat současně popřel jakoukoliv dohodu mezi Prahou a Havanou o požadavku na zrušení amerického embarga v českém návrhu rezoluce. "Kuba chápe rezoluci jako čin dvojí morálky, pomstu proti Kubě," prohlásil Dalmau. "Rezoluce je pro Kubu nepřijatelná, ať se zmínkou o embargu, anebo bez ní." Česká republika se podle diplomata chopila role předkladatele poté, co USA v roce 1998 nedokázaly rezoluci prosadit samy.

Premiér Zeman v indickém Béngalúru

Indické firmy mají šanci investovat v České republice především do výroby traktorů a nákladních aut. V jihoindickém Béngalúru to řekl český premiér Miloš Zeman. "Je tomu tak proto, že pro oba výrobky je zde obrovský trh, a také proto, že Indie je schopna proniknout i na asijské trhy," prohlásil Zeman. Vyjádřil přesvědčení, že indická firma Mahindra and Mahindra se přihlásí do tendru na českou firmu Zetor, vyrábějící traktory. Zeman se s ředitelem indické společnosti Anandou Mahindrou setkal v pondělí v Bombaji. Zájemci o Zetor mají předběžné nabídky předložit do 20. dubna a o strategickém partnerovi by mělo být rozhodnuto do léta.

Podle Zemana nelze vyloučit účast indické firmy v Tatře Kopřivnice, avšak musela by mít podporu indické vlády. Poukázal na to, že poměrně velkým odběratelem tatrovek je indická armáda. Zeman se zmínil také o řadě příležitostí pro české podnikatele v Indii. Premiér však kritizoval indická cla na dovoz komponentů z ČR, která dosahují až 50 procent, jako překážku rozvoje indicko- českého podniku Tatra-Udyog. "Má-li se tento podnik rozvíjet, tak je důležité tato prohibiční cla buď odstranit nebo alespoň zmírnit," podotkl premiér Zeman.

Indický trh je tak rozsáhlý, že řada českých průmyslových produktů má na něm šanci uspět. Zvláště jde o velké investiční celky, obráběcí stroje, pivovary a zařízení pro potravinářský průmysl. Během návštěvy v indicko-českém podniku Tatra Udyog nedaleko jihoindického města Béngalúru to řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. "Možnosti jsou tady neomezené, je to pouze otázka dostatečné finanční vybavenosti," prohlásil Grégr.

Premiér Zeman s doprovodem zahájil návštěvu Indie v neděli. Ukončí ji ve čtvrtek, kdy odletí do Jižní Koreje. Do Prahy se má vrátit v noci na neděli.

Komisař Verheugen: ČR musí mít program restrukturalizace hutnictví

Chce-li česká vláda poskytovat státní podporu hutnímu průmyslu, musí napřed předložit Evropské komisi program restrukturalizace tohoto odvětví, připomněl v dopise ministrovi Miroslavu Grégrovi komisař Günter Verheugen. Upozornil, že Evropská unie považuje tuto restrukturalizaci a dodržování podmínek poskytování státní podpory za "klíčový prvek" jednání o přistoupení ČR k unii. Česká republika obdržela na základě protokolu k Evropské dohodě pětileté přechodné období, po které mohla za stanovených podmínek poskytovat podporu domácím ocelárnám. Od roku 1997 žádá o jeho prodloužení, které komise odmítá podpořit, dokud Praha nevypracuje restrukturalizační program. O jeho přípravě se mluví už několik let, zatím však nespatřil světlo světa. Podle Verheugena se bude o této věci debatovat na podvýboru EU-ČR pro obchod a průmysl, který se sejde 15. března v Bruselu.

Průmyslová výroba v lednu zrychlila růst

Průmyslová produkce v České republice v lednu vzrostla ve srovnání se stejným měsícem roku 2000 o 13,8 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dní byla vyšší o 11,5 procenta. Tržby z průmyslové činnosti se ve stálých cenách letos v lednu meziročně zvýšily o 19,3 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byly vyšší o 16,8 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda v průmyslu se v lednu meziročně zvýšila o 12,4 procenta na 13.606 korun. Reálná mzda stoupla o 7,9 procenta. Růst produktivity práce v průmyslu předstihoval růst průměrných nominálních mezd a jednotkové mzdové náklady se snížily o 4,8 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Dvouciferný lednový růst průmyslové výroby v České republice analytiky překvapil a jasně podle nich svědčí o zrychlení ekonomického růstu v letošním roce. Za příznivým číslem vidí zejména rozjezd výroby v podnicích převzatých či nově vybudovaných zahraničními investory. "Na růstu průmyslové produkce se nepodepsal ani tak růst celkové zahraniční poptávky po českém zboží, jako spíše pozitivní vliv přímých zahraničních investic, které začínají být produktivní," řekl Richard Podpiera z Atlantik FT.

Grégrův plán možným rizikem stability české ekonomiky

Plán ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra na podporu růstu ekonomiky, tzv. velký třesk, by mohl ohrozit rovnováhu české ekonomiky. "Kdyby se ukázalo, že velký třesk posílá do ekonomiky nové masívní impulsy, mohl by to být z hlediska stability problém," řekl člen bankovní rady České národní banky Pavel Štěpánek. Veřejné finance se v ČR už několik let zhoršují a jejich reformu žádají kromě domácích ekonomů i zahraniční instituce jako Světová banka či Evropská komise. "Nevidíme žádný plán, který by tento stav řešil, ale najednou se objevuje plán, který jde proti směru úsilí o konsolidaci veřejných rozpočtů," uvedl Štěpánek.

Zhoršující se stav veřejných financí by neměl v letošním ani příštím roce ohrozit makroekonomickou rovnováhu české ekonomiky a tlačit tak centrální banku ke zvýšení sazeb. Podle Pavla Štěpánka však veřejné rozpočty nadále zůstávají hlavní hrozbou do budoucna. "Riziko destabilizačního účinku veřejných financí je krátkodobě malé, muselo by dojít k masivnímu zhoršení," uvedl Štěpánek.

Kancléř Schröder optimistou pro odškodnění nuceně nasazených

Německý kancléř Gerhard Schröder je přesvědčen, že řešení zádrhelu kolem odškodnění nuceně nasazených během války bude nalezeno velmi brzy, možná již při jeho středeční schůzce s představiteli německých podniků, které založily nadaci pro odškodnění otrockých prací. Kancléř to prohlásil po jednání s představiteli německých podnikatelských kruhů v Mnichově s tím, že schodek 1,4 miliardy marek chybějících ve fondu se "v krátkém termínu podaří naplnit". Mezi odškodňovanými za nucené práce jsou i desítky tisíc českých občanů.

Německé hospodářství, které má odškodnit nuceně nasazené za války, se ale v úterý zavázalo složit úplný podíl ve výši pěti miliard marek. V Berlíně to podle agentury DPA oznámil mluvčí iniciativy podniků Wolfgang Gibowski. Firmy tak chtějí problém řešit ještě před středeční krizovou schůzkou s kancléřem Gerhardem Schröderem. Velké podniky, které odškodňovací nadaci zakládaly, se zavázaly svůj příspěvek zvýšit. Převezmou také záruky za sumu, která by případně ještě do pěti miliard chyběla.

Proti slintavce a kulhavce nyní ČR víc udělat nemůže

Od pondělní půlnoci začala na pražském letišti Ruzyně platit přísnější opatření proti zavlečení epidemie slintavky a kulhavky na území České republiky. Povinně dezinfikovat obuv si budou muset nejen cestující z Velké Británie a Severního Irska, ale i ze všech zemí Evropské unie. Kontrola jim také odebere potraviny živočišného původu. Po dořešení technických podmínek budou stejná hygienická opatření platit i na hraničních přechodem s Polskem, Rakouskem a Německem. Státní veterinární správa, která nařízení vydala, předpokládá, že by to mohlo být nejpozději od čtvrtka 15. března.

Opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky do ČR, která vyhlásil ústřední ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský, jsou na úrovni současných nejlepších světových poznatků. ČTK to sdělil přednosta Ústavu infekčních chorob a epizootologie Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně Zdeněk Pospíšil. "Prakticky nic víc než dezinfikovat všechno mobilní, co přichází do ČR, a zakázat dovoz všeho, co by mohlo být zdrojem infekce, se dělat nedá," řekl doslova. Nejhorší vlastností slintavkového viru je podle Pospíšila možnost šíření větrem. Virus může v závislosti na klimatických podmínkách existovat na volném prostranství dny až desítky dnů. Ztrátu aktivity u něj urychluje zejména sluneční záření a teplo. Epidemie slintavky a kulhavky sužuje v posledních dnech Británii. V úterý se potvrdil její výskyt ve Francii, podezření na její výskyt je i v Německu.

Jaderná elektrárna Dukovany procvičila zvládnutí krizové situace

Zaměstnanci jihomoravské jaderné elektrárny Dukovany spolu se záchranáři procvičovali v úterý likvidaci hypotetické havárie, která si vynutila ukrytí personálu. Na 1100 lidí se po zaznění sirén vydalo do krytů pod budovami, další dvě stovky byly evakuovány autobusy. Cvičení se koná pravidelně jednou za dva roky na doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve všech jaderných elektrárnách na světě. Cvičení se zúčastnili pozorovatelé z Rakouska, členové záchranného integrovaného systému včetně hejtmana Jihlavského kraje.

Adra veze na zaplavenou Ukrajinu pomoc

Potraviny a další potřebné věci veze na Zakarpatskou Ukrajinu postiženou v minulých dnech rozsáhlými záplavami občanské sdružení Adra. Z Brna do Tjačiva vyjel kamión, který veze přes tři tuny mouky, půl tuny oleje, strouhanku, kompoty a 300 kilogramů sladkostí pro děti. Postiženým rodinám je určeno rovněž nasbírané šatstvo, především zimní oblečení. Adra letos vypravila humanitární zásilky do Srbska, Kosova, Maďarska a Bosny. Finanční prostředky uvolnila i na pomoc lidem v Salvádoru a Indii, které postihla ničivá zemětřesení.

Češi mohou cestovat v létě do Bosny bez víz

Zvýšený zájem turistů o cesty do Bosny a také tlak hospodářských subjektů přivedl sarajevskou vládu k jednostrannému a dočasnému zrušení vízové povinnosti pro občany České republiky. Ti budou po dobu letní turistické sezóny, přesněji od počátku června do konce září, moci cestovat do Bosny pouze s platným cestovním dokladem.

Důvěra občanů v armádu a policii poklesla

Důvěra občanů v armádu a policii podle únorového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) znatelně poklesla. Armádě důvěřuje 41 procent dotázaných, což je o devět procent méně než v předchozím výzkumu z loňského října. Policie se těší důvěře 48 procent, tedy o osm procent méně než v říjnu. Tehdy lidé podle analytiků ocenili činnost policistů v době zářijového zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze. Soudům věří 33 procent, médiím 64 procent, odborům 30 procent a církvím 37 procent občanů. V banky a peněžní ústavy má důvěru 19 procent lidí. Důvěra v soudy je nižší o tři procenta a médiím věří o pět procent méně lidí než loni v říjnu. Naopak církve si polepšily v očích pěti procent dotázaných. Důvěra v odbory a banky zůstala stejná.

Zpráva Amnesty International ohledně MMF není prý objektivní

České ministerstvo vnitra odmítá jako neobjektivní zprávu organizace Amnesty International, která kritizuje počínání policistů při demonstracích proti loňskému zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv ve světě ve své zprávě vyjádřila obavy, že policie při zásazích proti demonstrantům porušila práva stovek lidí. "Ta zpráva není objektivní, nevychází z důkladné znalosti šetření případů," řekl ČTK Mikuláš Tomin, ředitel Inspekce ministra vnitra, která má na starosti vyšetřování trestné činnosti policistů. Tominovi navíc vadí, že se na inspekci nikdo z Amnesty International neobrátil, aby si vyžádal informace nebo stanovisko. Zpráva je proto podle něj příliš jednostranná. Tomin nicméně připustil, že se policisté proti demonstrantům dopouštěli i "excesů". Podle něj jsou však čísla, která Amnesty International uvádí, přehnaná.

Prezident Václav Havel bude odpovídat na otázky lidí na internetu

Prezident Václav Havel bude vůbec poprvé odpovídat na otázky novinářů a občanů v takzvaném on-line rozhovoru na internetu. Ve středu 14. března se ho budou moci lidé prostřednictvím počítačové sítě zeptat na otázky, které je zajímají. Od 14:00 bude na serveru Pražského hradu www.hrad.cz k dispozici formulář pro položení otázky, sdělil ČTK Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Na dotazy bude prezident odpovídat asi hodinu. Kromě otázek a odpovědí budou moci uživatelé internetu shlédnout také fotografie pořízené během rozhovoru s Havlem.

Festival Pražské jaro je připraven již i na rok 2002

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro je připraven nejen pro letošní květnový termín, ale i pro rok 2002. Koncepční úvahy sahají až k roku 2006, který bude mozartovským výročním rokem. Hlavními hvězdami festivalu mají letos být dirigenti John Eliot Gardiner, Nicolaus Harnoncourt a Riccardo Chailly a houslista Gil Shaham. Dramaturg Pražského jara Antonín Matzner ČTK řekl, že příští rok by to měli být například houslista Maxim Vengerov, barytonista Matthias Goerne, dirigenti Leonard Slatkin a Trevor Pinnock a z domácích se samostatným recitálem mezzosopranistka Magdalena Kožená.

Ve Veselí nad Moravou se konají Dny japonského umění

Přehlídka filmů japonských režisérů, koncerty a výstava japonského užitého umění budou tvořit hlavní náplň třetího ročníku Dnů japonského umění, které začnou v pátek ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Milovníci japonské kultury se mohou do neděle těšit na 14 celovečerních filmů, které vytvořili režiséři Kaneto Šindó, Keisuke Kinošita, Jasuzó Masumura a Kendži Fukasaku. Na sobotním večerním koncertě kromě jiných zahraje Vlastislav Matoušek na flétnu šakuhači, v neděli začne v galerii Ve dvoře výstava Japonské užité umění z 18. a 19. století ze soukromých sbírek. Dny japonského umění se ve Veselí nad Moravou konají potřetí. Loni se při nich lidé mohli seznámit s japonskými hračkami a nechyběla ukázka japonské loutkohry s názvem Les.

Sedmnáct švédských umělců vystavuje svá díla v Mánesu

Výstava s názvem 17 UP, která představuje dílo 17 současných mladých švédských umělců, je otevřena v pražském Mánesu. Přehlídkou prací 12 žen a pěti mužů, jejichž tvorba patří do různých uměleckých žánrů a stylů, pokračuje představování švédské kultury v ČR v rámci půlročního předsedání Švédska Evropské unii. Přestože ve své tvorbě představují umělci různé pohledy na umění a na život, mají jednu věc společnou - všichni ve své umělecké kariéře stoupají nahoru - anglicky "up". Návštěvníci na výstavě uvidí instalace, sochy, malby, video, fotografie i dvě či více těchto technik prezentovaných dohromady. Výstava v Mánesu potrvá do 7. dubna.

Ze sportu:

Ve druhém čtvrtfinálovém utkání play off extraligy prohrál Vsetín na domácím ledě se Zlínem 1:2 poté, co vítěznou branku vstřelil v páté minutě prodloužení slovenský útočník Radovan Somík. Stav série hrané na čtyři vítězství je nerozhodný 1:1. Hokejisté Znojma zvítězili nad Slavií Praha 4:0 a vedou před odvetami na ledě soupeře 2:0 na zápasy.

Skokan na lyžích Michal Doležal vyhrál na harrachovské devadesátce závod mistrovství republiky a obhájil titul z loňského roku. Druhé místo získal díky nejdelšímu skoku soutěže Jaroslav Sakala, na bronzový stupínek vystoupil další z reprezentantů Jakub Hlava. Závodu se nezúčastnil favorizovaný Jakub Janda, protože se mu cestou ze Světového poháru v Oslu do Čech zatoulaly lyže.

Česká běžkyně Kateřina Neumannová předčasně ukončila kvůli zdravotním problémům letošní sezónu Světového poháru. K definitivnímu rozhodnutí dospěli s trenérem Stanislavem Frühaufem poté, co vzdala sobotní závod Světového poháru na 30 kilometrů klasickou technikou v Oslu. Neumannová onemocněla už na mistrovství světa v Lahti, ze kterého odcestovala domů a deset dnů se léčila.

Házenkářky českého mistrovského klubu Slavia Praha budou o postup do finále Poháru EHF bojovat s chorvatským celkem Podravka Koprivnica. Rozhodlo o tom losování v sídle Evropské házenkářské federace ve Vídni. První zápas sehraje Slavia Praha 31. března nebo 1. dubna ve své hale v Edenu, odvetu o týden později v Chorvatsku.

Ukrajinský koulař Alexandr Bagač byl Mezinárodní atletickou federací potrestán doživotním zákazem startu za třetí pozitivní test na dopink. Rada IAAF vynesla ortel nad čtyřiatřicetiletým atletem na pondělním zasedání v Lisabonu. Kvůli trestu přijde Bagač o zlatou medaili z loňského halového mistrovství Evropy v Gentu a na bronzový stupínek se tak dodatečně posune český koulař Miroslav Menc.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Teploty plus 6 až plus 10 stupňů Celsia.