Zprávy Radia Praha

Jan Kavan: Po roce budou vztahy s Rakouskem stejně dobré jako se SRN

Český ministr zahraničí Jan Kavan je přesvědčen, že rakouský nesouhlas s Temelínem ani otázky minulosti jako Benešovy dekrety by neměly bránit zlepšování česko-rakouských vztahů či širší středoevropské spolupráci, jak je navržena v rakouské iniciativě "Strategického partnerství". Jak dnes oznámil během oficiální návštěvy Bratislavy, 29. března ve Vídni se svou kolegyní Benitou Ferrerovou-Waldnerovou otevře první ze série konferencí právníků a historiků o společné minulosti, včetně Benešových dekretů. Jan Kavan a jeho hostitel Eduard Kukan shodně odmítli obavy Vídně a Berlína z případného přílivu českých a slovenských pracovníků po vstupu obou zemí do unie.

Odhodlání zasadit se o uvádění více pořadů ve slovenském jazyce u ředitele České televize v Bratislavě vyjádřil český ministr zahraničí Jan Kavan. Po rozhovoru se svým slovenským protějškem Eduardem Kukanem přislíbil náležitou pozornost svého resortu otázce srozumitelnosti slovenštiny v ČR a připustil, že zprvu tuto otázku podceňoval. Ministři ujišťovali o svých bezproblémových vztazích. Za příklad zvyšování "občanského komfortu" ministři považují chystaná opatření pro hladší překračování společných hranic či nové dohody o poskytování zdravotní péče a uznávání dokladů o nabytém vzdělání.

Slovenský prezident Rudolf Schuster využil návštěvy českého ministra zahraničí Jana Kavana i k vyjádření obavy ze "schengenské" hranice mezi oběma státy, pokud by ČR byla přijata do Evropské unie dříve než Slovensko. "Tváříme se, jako by se toto nemohlo stát," poznamenal prezident o analýze českého ministerstva vnitra, která počítá se zpřísněním hraničního režimu se Slovenskem v případě dřívějšího vstupu ČR do unie. Ministr Kavan ujistil premiéra Mikuláše Dzurindu, že ČR udělá vše, aby pražský summit NATO vyslal jasný signál vůči Slovensku. "Česká republika má eminentní zájem na tom, aby do unie vstoupila spolu se Slovenskem", přičemž Praha chce zachovat nadstandardní vztahy s Bratislavou "i uvnitř EU a NATO".

Šéf české diplomacie v Bratislavě připustil, že "aliance poněkud podcenila vývoj v Makedonii" a mohla reagovat rychleji, ale soudí, že "zpoždění není až tak významné", aby se nedalo napravit. Jak ujistil na tiskové konferenci, Praha velmi vítá rozhodnutí NATO posílit kontrolu KFOR na kosovsko-makedonské hranici, aby se tak zabránilo zásobování albánských povstalců a usnadnilo makedonské vládě řešení situace. Ujistil rovněž o české podpoře Skopji, jíž je Česko v případě potřeby ochotno pomoci. Vývoj dal podle Kavana za pravdu postoji českého premiéra Miloše Zemana, jenž se zasazoval o podporu umírněných Albánců okolo Ibrahima Rugovy, a nikoli albánských ozbrojených extremistů.

Šéf české diplomacie Jan Kavan na závěr své návštěvy Slovenska slavnostně otevřel nové sídlo českého velvyslanectví v Bratislavě. Definitivní umístění zastupitelského úřadu - mezi ambasádami USA a Německa - podle ministra odpovídá i významu slovenských vztahů s uvedenými třemi státy.

O přesunu českých vojáků z SFOR do KFOR by rozhodovala aliance

O případném přesunu části českých vojáků ze sil SFOR v Bosně do jednotek KFOR v Kosovu by musela rozhodnout Severoatlantická aliance. Náčelník operační sekce generálního štábu Pavel Štefka ČTK řekl, že na alianci by také záleželo, jak velká část českých vojáků by byla z Bosny do Kosova přesunuta. "NATO velí jednotkám na Balkáně," zdůraznil plukovník. Aliance by pak podle něj zřejmě musela také navrhnout změny v rozmístění prostoru odpovědnosti českého praporu SFOR, jehož rozloha je závislá i na počtu vojáků v jednotce. Zhruba 500 vojáků českého praporu má na starosti 3700 kilometrů čtverečních na severozápadě Bosny.

Velení NATO rozhodlo ve středu o posílení sil KFOR v Kosovu v souvislosti s útoky albánských separatistů na severozápadě Makedonie. Česká republika však podle ministra zahraničí Jana Kavana s vysláním další jednotky do Kosova nepočítá; Kavan si však dovede představit posílení české roty KFOR o část vojáků z SFOR.

Počet uzavřených kapitol Česka s Evropskou unií bude v říjnu klíčový

Počet kapitol, které bude mít Česká republika předběžně uzavřeny při jednání o vstupu do Evropské unie, bude mít podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Pavla Teličky letos v říjnu klíčový význam pro termín rozšiřování unie. Telička to ve čtvrtek řekl členům senátního výboru pro evropskou integraci. Podotkl, že Česká republika by do října mohla mít uzavřeno až 20 ze tří desítek kapitol. "Bude důležité dbát i na ten počet předběžně uzavřených kapitol a myslím si, že klíčový tento faktor bude v době, kdy se bude definitivně rýsovat termín pro první vlnu, případně dokonce okruh kandidátů," uvedl Telička. Druhým kritériem pak bude vnitrostátní připravenost ČR na vstup do EU, podle níž bude 13. listopadu vydaná hodnotící zpráva EU, dodal Telička.

HDP loni vzrostl o 3,1 procenta, ekonomové čekali méně

O 3,1 procenta vzrostl reálně v meziročním srovnání hrubý domácí produkt české republiky za rok 2000. Ve stálých cenách činil přírůstek 43,2 miliardy korun. Ve 4. čtvrtletí HDP meziročně reálně vzrostl o 3,9 procenta. Informaci zveřejnil Český statistický úřad. Ekonomové loňský růst odhadovali v průměru na 2,8 procenta, za samotné čtvrté čtvrtletí na 2,7 procenta. Přírůstek HDP loni pozitivně ovlivnila vyšší tvorba hrubého kapitálu (růst o 50,8 miliardy) a růst výdajů na konečnou spotřebu o 9,6 miliardy. Opačný vliv mělo zhoršení bilance zahraničního obchodu se zbožím a službami o 17,2 miliardy korun.

Podle premiéra Miloše Zemana vzroste hrubý domácí produkt ČR v letošním roce o 3,5 až 4,0 procenta. "Nedojde-li k neočekávaným externalitám a turbulencím typu růstu cen ropy a plynu na světových trzích, tempo růstu ekonomiky by se mohlo pohybovat v intervalu 3,5 až 4,0 procenta," řekl Zeman. Hospodářský růst v ČR je podle Zemana zdravý a bude zrychlovat. Za základní faktor stabilního ekonomického růstu přitom považuje předstih růstu investic nad spotřebou. Růst ekonomiky kolem 3,5 procenta v letošním roce předpokládá i předseda poslanecké sněmovny Václav Klaus.

Revizi odhadu ministerstva financí pro český ekonomický růst v letošním roce předpokládá český ministr financí Pavel Mertlík. "Pravděpodobně k určité revizi směrem nahoru dojde, ale nechci v této chvíli odhadovat, jak rozsáhlá bude," řekl ČTK Mertlík v Paříži, kde se účastní zasedání Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Dosavadní odhad ministerstva činí 3,0 procenta HDP. ČR je kvůli svému vývoji v 90.letech v trochu jiné fázi cyklu než většina světa kolem nás a to je pro Českou republiku spíše varující faktor, upozornil nicméně Mertlík.

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr nevylučuje, že růst hrubého domácího produktu ČR může letos dosáhnout až čtyř procent. Bude ale záležet na rychlosti zavedení strategie růstu připravené ministerstvem, tzv. velkého třesku, který počítá s nalitím 265 miliard korun do ekonomiky v příštích dvou letech, řekl Grégr po čtvrtečbí prezentaci strategie růstu v senátním Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Růst hrubého domácího produktu v loňském roce o 3,1 procenta znamená po třech letech ekonomického propadu definitivní tečku za recesí. Tahounem hospodářského růstu se v loňském roce staly investice a tvorba zásob, jež převzaly štafetu od čistého vývozu. ČTK to řekl David Marek z Patria Finance.

Rozdíly mezi ekonomikami středoevropských zemí se snižují

Růst české ekonomiky v loňském roce naznačuje, že rozdíly mezi ekonomikami středoevropských zemí - Polskem, Maďarskem a Českem - se začínají pomalu snižovat a v letošním roce budou pravděpodobně jen velmi malé. V reakci na růst hrubého národního produktu o 3,1 procenta to ČTK řekl Miroslav Nosál, který pracuje jako analytik investiční banky Merrill Lynch. Další vývoj české ekonomiky podle jeho názoru záleží na tom, jak se bude vyvíjet situace v sousedním Německu, s nímž je česká ekonomika do značné míry propojena a kde je patrné zpomalení.

Zsolat Papp z investiční banky ABN Amro řekl, že růst HDP je mnohem lepší, než se očekávalo. "Je to velmi pozitivní zpráva a potvrzuje náš názor, že se ekonomika zotavuje," uvedl. Dodal, že ABN Amro neočekává, že by centrální banka na základě nejnovějších ekonomických výsledků změnila svou monetární politiku.

Schodek obchodní bilance vzrostl v únoru na 8,6 z 7,2 miliardy korun

Schodek obchodní bilance České republiky vzrostl v únoru letošního roku na 8,6 miliardy korun proti 7,2 miliardy korun v únoru 2000. Předběžné údaje o vývoji zahraničního obchodu zveřejnil Český statistický úřad. Analytici odhadovali schodek únorové bilance v průměru na 11,5 miliardy korun. Nejvyšší schodek vykázaly opět suroviny, polotovary a chemické výrobky, a to 9,9 miliardy korun. Schodek zemědělských a potravinářských výrobků byl 1,8 miliardy korun, naopak přebytek vykázaly stroje a dopravní prostředky, a to 1,9 miliardy korun. Kladná bilance 1,1 miliardy korun byla také u průmyslového spotřebního zboží.

Španělsko podpoří český návrh rezoluce o lidských právech na Kubě

Španělsko je nakloněno českému návrhu rezoluce o stavu lidských práv na Kubě, který odsuzuje situaci v oblasti lidských práv na tomto ostrově a zároveň obsahuje i dodatek označující americké embargo proti Kubě za neefektivní. Prohlásil to v Ženevě španělský ministr zahraničí Josep Piqué. V Ženevě o konečné podobě návrhu české rezoluce jednal ve čtvrtek náměstek ministra zahraničí Martin Palouš. Podle čtvrtečního vydání listu Mladá fronta Dnes tam jel s "tajným plánem" na vyřešení problému, odmítl jej však upřesnit. "Zatím hledáme co nejpřijatelnější znění, které by zahrnovalo jak postoj EU, tak stanovisko USA," řekl před několika dny Palouš.

Kubánský disident v IHT děkuje Pilipovi a Bubeníkovi

Kubánský disident Juan Carlos González Leyva ve čtvrtečním vydání deníku International Herald Tribune poděkoval Ivanu Pilipovi a Janu Bubeníkovi za to, že navštívili Kubu a podpořili kubánskou občanskou společnost. "Takové návštěvy jsou jako sérum, které nás udržuje při životě a dává nám odvahu pokračovat v boji za lidská práva a nezávislou občanskou společnost," napsal González, který je předsedou Kubánské nadace pro lidská práva a žije ve městě Ciego de Ávila východně od Havany. Připomněl, že Češi pomohli kubánskému disidentskému hnutí již několikrát, mimo jiné loni, když Komise OSN pro lidská práva schválila český návrh rezoluce odsuzující kubánskou vládu.

Ministr Kavan nezvládá resort a měl by odejít, naznačil senátor Žantovský

Předseda zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský se domnívá, že ministr zahraničí Jan Kavan nezvládá řízení svého resortu, a nepřímo se vyslovil pro jeho rezignaci. "Začíná toho být trochu hodně... těch přehmatů, aférek a nepravd, které se z nejvyšších míst ministerstva zahraničí šíří," odpověděl Žantovský na otázku ČTK, zda by měl Kavan kvůli aféře s podezřelým pronájmem Českého domu v Moskvě odstoupit. Areál pronajalo ministerstvo firmě Hotel Český dům; podle Mladé fronty Dnes za krajně nevýhodných podmínek pro stát, což vyvolává podezření z osobních zájmů jednotlivých aktérů. Podle Žantovského je operace v rozporu s Vídeňskou úmluvou, která zakazuje těm, kteří nejsou součástí diplomatické mise, využívat diplomatických výhod, zejména pokud se týče daní.

Sněmovní zahraniční výbor chce, aby mu ministr Kavan poskytl písemnou zprávu o fungování Českého domu v Moskvě. Výbor dále žádá, aby Kavanova odpověď obsahovala informace o provozu obdobných českých zařízení v jiných zemích. Poslanci ministra požádali také o sdělení, jaké závěry vyvodil z nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu, který zjistil nedostatky v hospodaření Konferenčního centra Štiřín. Výbor ve čtvrtek pověřil svého předsedu Lubomíra Zaorálka, aby Kavanovi zaslal dopis, v němž ho o informace požádá.

Temelín není rizikovější než poslední německé elektrárny

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín nedosahuje podle německého fyzika Helmuta Hirsche bezpečnostních parametrů ostatních evropských elektráren. Hirsch přijel se svými výhradami k bezpečnosti Temelína do Prahy na pozvání hornorakouských odpůrců jaderné energetiky. Jeho argumenty nepovažuje za dostatečně odůvodněné Miloš Tichý ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). "Absolutně není Temelín rizikovější než poslední německé elektrárny," řekl Tichý. Hirsch na čtvrteční tiskové konferenci upozornil na bezpečnostní rizika obálky reaktoru, možnosti protržení přívodního potrubí páry a vody a například na křehnutí tlakové nádoby reaktoru. Všechny tyto otázky podle Tichého čeští odborníci podrobně probrali se skupinou expertů z Německa a Evropské unie.

O riziku velké havárie má podle rakousko-české dohody z Melku jednat zvláštní expertní komise. Rakušané žádali, aby riziko velké havárie bylo zahrnuto do posouzení vlivů elektrárny na životní prostředí, což Češi odmítli. "K debatě dosud nedošlo," řekl na tiskové konferenci s Hirschem hornorakouský pověřenec Radko Pavlovec. O bezpečnosti Temelína podle Pavlovce nechce s Rakušany jednat ani SÚJB, když odložil schůzku nad touto problematiku na přelom dubna a května.

Temelínská elektrárna byla opět připojena do rozvodné sítě

Obsluha jihočeské jaderné elektrárny Temelín znovu připojila turbogenerátor prvního bloku do rozvodné sítě. Václav Brom z tiskového odboru elektrárny ČTK řekl, že výkon reaktoru nyní činí 40 procent jeho kapacity a turbogenerátor pracuje s výkonem 250 MW. Další postup plánovaných zkoušek bude podle Broma záležet na výsledcích měření přívodních parovodů a regulačních ventilů. Podle nich pracovníci elektrárny a dodavatelských firem zjistí, zda se podařilo omezit nežádoucí vibrace potrubí turbíny.

Bezpečnostní odborníci zpochybňují údajnou trhlinu v PGP

Američtí počítačoví odborníci vyjádřili značnou skepsi nad vážností bezpečnostní trhliny v programu PGP běžně užívaném k šifrování e-mailových zpráv. Na existenci tohoto problému v pondělí upozornili pracovníci české firmy ICZ, která působí v oboru informačních technologií. Pražští odborníci tvrdí, že trhlina, kterou objevili, se netýká samotného rozluštění klíče, což je prakticky neproveditelné, ale nalezení způsobu, jak mírně modifikovat privátní klíč tak, aby dokázali odvodit jeho skutečnou podobu. To by v důsledku znamenalo, že by bylo možné falšovat elektronické podpisy, které se čím dál tím více používají k řadě online operací.

V Jihlavě začala mezinárodní Mahlerova klavírní soutěž

Památce českých skladatelů internovaných v době německé okupace v Terezíně je věnována nová mezinárodní Mahlerova klavírní soutěž, která začala v Jihlavě. Účastní se jí na 15 interpretů z USA, Velké Británie, Španělska, Německa a Česka. Na závěrečném koncertě 28. března vystoupí za doprovodu orchestru čtyři nejlepší pianisté. V porotě zasedli pianisté z USA, Itálie, Německa a Brazílie. Společenským vrcholem bude 27. března recitál americké pianistky Nancy Lee Harperové v Horáckém divadle. Její krajan, skladatel James Wintle vystoupí s přednáškou na téma Gustav Mahler a USA.

Puntíky Petra Síse měly úspěchy v Americe i v Evropě

"Ty puntíky mi pomohly, ale to byla i moje tragédie, protože kamarádi, co dělali ilustrace v jedné lince, to měli za půl hodiny, kdežto mě to trvalo tři dny. Takže jsem byl slavnej, ale nemohl jsem jít ani na rande, seděl jsem doma a dělal puntíky." Tak popisuje český výtvarník Petr Sís, jak vznikl pro něj typický pointilistický styl jeho novinových ilustrací, jimiž se prosadil ve Spojených státech. Sís patří k nejznámějším světovým ilustrátorům a autorům dětských knih a upozornil na sebe právě i kresbami pro největší americké noviny a časopisy. Od 80.let žije ve Spojených státech a hlavně v New Yorku, ale poslední rok tráví v Paříži. V Paříži nyní přechodně bydlí kvůli tomu, že ho místní ministerstvo kultury přizvalo ke evropskému komunikačnímu projektu pro děti.

Fotografové z časopisu National Geographic vystavují v Praze

Fotografové publikující v kultovním americkém magazínu National Geographic vystavují své snímky v pražském Národním muzeu. Expozice nazvaná Daleký svět na dosah ruky obsahuje na sedmdesát záběrů tematicky se vztahujících ke světu zvířat, životu na vodě i pod vodou, lidem a civilizaci, cestování, vědě a technice. Kolekce velkoformátových barevných fotografií se před Prahou představila ve Vídni. Snímky, jejichž autory jsou například Michael Nichols, Bill Curtsinger, Joel Sartore a James Stanfield, tam měly mimořádný úspěch. Fotografický magazín National Geographic čte kolem 50 miliónů lidí na celém světě. Jeho česká verze však neexistuje. Výstava potrvá do 29. dubna.

Plzeňský festival dětských filmů vyhráli Renčovi Rebelové

Hlavní cenu dětské poroty za nejlepší hraný film a hlavní cenu ekumenické poroty si z festivalu dětských filmů a televizní tvorby Filmák v Plzni odnesl hudební film režiséra Filipa Renče Rebelové. Festival, který od soboty nabídl na 70 snímků domácí i zahraniční filmové a televizní produkce, ve čtvrtek v Plzni skončil. Hlavní cenu za nejlepší animovaný film udělila dětská porota snímku režisérky Oksany Rogožinové Tenkrát v ráji, jako nejlepší dětský herecký výkon ocenily děti Jacoba Olivera Krarupa za roli ve snímku Letci. Cenu odborné poroty za nejlepší televizní dramatický pořad pro děti a mládež získal film peruánských režisérů Fernanda Espinozy a Alejandra Legaspi Juliana. Ekumenická porota, jejímž úkolem bylo hodnotit filmy, v nichž nebylo žádné násilí, udělila zvláštní cenu režisérce Věře Šimkové-Plívové a Drahomíře Králové za film Kruh.

Balet Národního divadla ve Španělsku

Balet Národního divadla odjel do španělského Bilbaa, kde se dvakrát představí s inscenací Oněgin. "Jednou soubor uvede také galapředstavení Pocta Čajkovskému, které je sestaveno z ukázek z Šípkové Růženky, Labutího jezera a Louskáčka," informoval ČTK mluvčí baletu Alexandr Hrbotický.

Ze sportu:

Výběr českých fotbalistů do osmnácti let remizoval i ve druhém přípravném zápase v Německu s domácím stejně starým týmem. Po úterním bezbrankovém výsledku v Hassfurthu skončilo čtvrteční utkání v Kitzingenu smírně 1:1. Na úvodní branku plzeňského Pavla Fořta odpověděl po změně stran Bastian Kneissl.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, v nejvyšších horských polohách smíšené nebo sněhové. Teploty plus 6 až plus 10 stupňů Celsia.