Zprávy Radia Praha

Vládním zmocněncem pro summit NATO v Praze bude Vondra

Vláda ve středu jmenovala zmocněncem pro konání summitu NATO v Praze v roce 20002 nynějšího českého velvyslance v USA Alexandra Vondru. Po své návštěvě jednání vlády to novinářům řekl prezident Václav Havel. Prezident ministrům podle svých slov vysvětlil i širší souvislosti vrcholné schůzky aliance a apeloval na ně, aby se "krotili" v různých zvýšených rozpočtových požadavcích svých resortů, "které by skrývali pod rubriku summit aliance". "Já nejsem mluvčím vlády, abych její rozhodnutí zde oznamoval, nicméně byl jsem svědkem jednomyslného hlasování pro pana Vondru," řekl prezident.

Ministr Kavan podepsal v Praze dohodu k rozvoji spolupráce s Belgií

Dalšímu rozvoji vztahů s Belgií by měla napomoci v Praze podepsaná dohoda o spolupráci mezi Českou republikou a Valonským regionem a belgickým Francouzským společenstvím, které zastupovali premiéři Jean-Claud van Cauwenbergh a Hervé Hasquin. Podle vicepremiéra a ministra zahraničí Jana Kavana smlouva upravuje podmínky a rámec spolupráce například v oblastech školství, životního prostředí, kultury, zdravotnictví nebo sociální politiky. Smlouva podle Kavana napomůže rozvoji a prohlubování spolupráce například při výměnách studentů nebo vzájemné propagaci služeb a výrobků. Podobnou dohodu podepíší oba premiéři v pátek i na Slovensku. Kavan s oběma premiéry jednal také například o belgických investicích v Česku nebo o rozšiřování Evropské unie, které bude Belgie příští půlrok předsedat. Na naplňování několik let připravované dohody bude podle Kavana dohlížet stálá smíšená komise.

Ve čtvrtek začíná ve Vídni první konference o vztazích Česka a Rakouska

První z několika plánovaných česko-rakouských konferencí historiků, politologů a publicistů o bilaterálních vztazích mezi oběma zeměmi se uskuteční ve čtvrtek ve Vídni. Akci pod názvem "Česká republika a Rakousko ve sjednocující se Evropě" zahájí český ministr zahraničí Jan Kavan spolu se svou rakouskou kolegyní Benitou Ferrerovou-Waldnerovou. Mezi účastníky bude i český státní tajemník pro evropské záležitosti Pavel Telička a zmocněnec rakouské vlády pro rozšíření Evropské unie Erhard Busek. Oba ministři zahraničí budou rovněž jednat o úsilí Rakouska vytvořit "strategické partnerství" s pěti kandidáty na vstup do Evropské unie včetně Česka. Vedle vztahů mezi Rakouskem a Českou republikou budou schůzce dominovat i otázka takzvaných Benešových dekretů a naplňování prosincové premiérské dohody z Melku o jihočeské jaderné elektrárně Temelín.

Česká diplomacie nevypustila z návrhu rezoluce ke Kubě pasáž o ekonomických sankcích

Česká diplomacie podle ministra zahraničí Jana Kavana nevypustila z návrhu rezoluce ke Kubě pasáž o ekonomických sankcích, ale jedná o ní zvlášť. Kubánský ministr zahraničí Felipe Pérez Roque v úterý řekl, že Česká republika pod tlakem USA upustila v návrhu rezoluce o porušování lidských práv od odstavce, který kritizoval americké embargo proti Kubě. "O textu rezoluce se nadále jedná," řekl Kavan s tím, že o částech rezoluce se rozhovory vedou odděleně. "Abychom usnadnili a uspíšili jednání o rezoluci, tak jednáme paralelně o celém textu bez ekonomického jazyka, aby se do toho mohli zapracovat všechny připomínky, a paralelně jednáme o formulaci toho ekonomického jazyka, který by mohl být nejpřijatelnější pro většinu členů komise," uvedl ministr. Cílem jednání podle něj je, aby konečný text rezoluce mohl v Komisi OSN pro lidská práva získat většinu. Zasedání komise začalo v Ženevě již zhruba před deseti dny, ale hlasování o českém návrhu rezoluce ke Kubě se má dostat na program až příští měsíc. Česká pravice dala znovu najevo, že by uvítala, kdyby Česká republika upustila od záměru zapracovat do letošní rezoluce OSN o nedodržování lidských práv na Kubě kritiku amerických sankcí vůči Havaně.

Spojené státy podpoří disidenty a drobné podnikatele na Kubě

Zkušenosti s ekonomickým a politickým přechodem v Polsku a bývalém Československu posloužily zastáncům tvrdé politiky vůči vládě Fidela Castra jako inspirace pro návrh zákona, který má podpořit kubánskou opozici a pomoci drobným podnikatelům. Napsal to americký tisk. Návrh nazvaný "Zákon solidarity 2001", který předloží Kongresu příští týden předseda zahraničního výboru Senátu Jesse Helms, počítá s tím, že Spojené státy vyčlení na pomoc kubánskému soukromému sektoru 25 miliónů dolarů. Helms a kubánští aktivisté sdělili, že nové opatření je inspirováno zkušeností Polska a někdejšího Československa ke konci osmdesátých let. Kritici tvrdšího postoje vůči Kubě namítají, že polská a československá zkušenost je nepřenosná na Kubu. Zákon podle nich pouze umocní politiku, která se ukázala jako neúčinná, a zaručí kubánské opozici příjmy z federální pokladny. Podle listu však dva Češi nedávno zadržení na Kubě, Ivan Pilip a Jan Bubeník, označili pomoc disidentům za jednoznačné cennou a navrhli, aby se další zdroje posílaly přes organizace v dalších latinskoamerických zemích.

Žantovský vyslechl v USA kritiku na adresu české armády

Náměstkyně amerického ministra obrany Lisa Bronsonová kritizovala transformaci české armády, plnění stanovených vojenských cílů a průhlednost výběrových řízení na velké vojenské zakázky. Sdělil to předseda zahraničního výboru českého Senátu Michael Žantovský, který vede delegaci výboru při návštěvě Spojených států. Bronsonová českou delegaci podle Žantovského informovala, že další rozšíření aliance bude přímo závislé na vyhodnocení přínosu České republiky, Maďarska a Polska během prvních dvou let členství v NATO. Stejné výhrady ke stavu české armády vyslechla delegace od poradce prezidenta a ředitele evropského odboru v Radě národní bezpečnosti Daniela Frieda.

Žantovský během návštěvy USA vystoupil na setkání Nové atlantické iniciativy v Americkém podnikatelském institutu. Ve svém vystoupení podpořil potřebu rozšíření NATO nejen o Slovensko a Slovinsko, ale také o pobaltské státy, a vyjádřil naději, že NATO schválí rozšíření na pražském summitu aliance v roce 2002.

USA údajně vycouvaly z tendru na dodávky stíhaček pro Armádu České republiky

Spojené státy údajně minulý týden vycouvaly z výběrového řízení vypsaného letos vládou České republiky na dodávky až 36 kusů nadzvukových stíhaček. Nyní by tak v tendru o největší zakázku v historii českého letectva za zhruba 100 miliard korun měly zůstat britsko-švédské konsorcium BAE Systems-Saab a francouzská společnost Dassault Aviation. Hlavním kritériem při výběru dodavatele má být nabídnutý balík offsetových programů, tedy průmyslových kompenzací v podobě zahraničních investic či dodávek pro tyto firmy. Nabídky mají účastníci tendru zaslat do konce května 2001.

Německý velvyslanec dostal petici za vyplácení záloh odškodnění

Německý velvyslanec v Praze Hagen Lambsdorff dostal petici za okamžité zahájení výplat záloh na odškodnění nuceně nasazených a některých dalších obětí nacismu. Petici, nazvanou Pět minut po dvanácté, připravili členové Sdružení osvobozených politických vězňů, Federace židovských obcí a Svazu nuceně nasazených. V textu zástupci obětí upozornili, že v České republice je nyní v evidenci na 70.000 žijících lidí, kteří byli zneužiti při otrockých a nucených pracích. Od podpisu smlouvy o odškodnění jich už asi 7500 zemřelo, přičemž každý rok umírá dalších deset až 11 procent. S heslem "pět minut po dvanácté" zahájilo ve středu krátce po půlnoci několik desítek aktivistů demonstraci u Schröderova úřadu v Berlíně. Čtyřiadvacetihodinová akce "proti aroganci peněz a moci" má naléhavě poukázat na neúnosné odklady začátku odškodnění. V Berlíně se mají sejít 4. dubna k jednání o odškodnění obětí nucených a otrockých prací zástupci všech zúčastněných stran. Zahájení výplat odkládají německé podniky s odvoláním na neuzavřené právní spory v USA. Až pod tlakem americké justice se zaručila liknavá nadační iniciativa německých firem v polovině března, že má konečně pohromadě slíbených pět miliard marek na odškodnění. Stejnou částku vložila do příslušného odškodňovacího fondu německá vláda již koncem loňského roku.

Ruská federace je největším dlužníkem České republiky

Více než polovinu zahraničního dluhu vůči České republice, který ke konci loňského roku dosáhl 215,153 miliardy korun (5,7 miliardy USD), tvoří pohledávky ČR v Ruské federaci (RF). Ruský dluh, který nyní činí 3,68 miliardy dolarů (asi 140 miliard korun), má být mimo jiné předmětem jednání ministra financí Pavla Mertlíka během jeho nadcházející návštěvy Moskvy. Z celkového dluhu Ruské federace vůči ČR připadá asi 3,14 miliardy USD na jistinu státního dluhu, přes 470 miliónů USD na úroky a 74 miliónů USD na dluh vůči českým podnikům. Roční úroky představují asi 122 miliónů USD. V poslední době se zvýšily částky, které se daří z Ruska získávat na umořování úroků; loni to bylo kolem šedesáti miliónů dolarů, letos na to Rusko vyčlenilo ve státním rozpočtu zhruba dvojnásobek. Rusko, které dvacítce zemí OECD (takzvanému Pařížskému klubu) dluží z jeho sovětské éry 38,7 miliardy dolarů, uhradilo České republice od roku 1994, kdy byla podepsána česko-ruská dohoda o vyrovnání dluhu, celkem 687 miliónů USD. Z dosud uzavřených dohod vyplývá, že Rusko má hradit zbožím především pohledávky podniků, které vznikly v roce 1991 z vývozů do bývalého SSSR, dále nevelkou část jistiny dluhu a asi třetinu úroků. Na úhradu dluhu již Rusko dodalo například neželezné kovy, průmyslová hnojiva a chemické produkty, dvě letadla TU 154 M pro vládní letku a ministerstvo obrany, náhradní díly k letecké technice a palivové články pro jadernou elektrárnu.

Obsluha Temelína odstavila v noci kvůli chvění turbínu

Obsluha odstavila v noci na středu po více než dvoudenním provozu turbínu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář řekl, že se tak stalo na pokyn pracovníků Škody Energo, kteří na některých místech ve strojovně, kde provádějí měření, zjistili nárůst chvění. Výkon reaktoru obsluha snížila z 55 procent na 1,8 procenta. Temelín dodával v úterý do rozvodné sítě v rámci prováděných testů 430 MW elektrické energie. "O dalším pokračování testů rozhodnou pracovníci společnosti Škoda Energo po vyhodnocení údajů, které získali při měřeních," uvedl Nebesář.

Mrtvola temelínské turbíny se podle poslance Gumpingera uměle udržuje při životě

Podle poslance Svobodných v hornorakouském zemském sněmu a mluvčího protiatomového výboru Otta Gumpingera "se mrtvola turbíny v Temelíně uměle udržuje při životě, aby český ministr hospodářství nemusel odstoupit". To je prý důvod, proč česká strana nedostatečně informuje o odstávkách v elektrárně. Další porucha a následná odstávka turbíny v jihočeské jaderné elektrárně Temelín podle vyjádření mluvčího Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Josefa Pühringera navíc jen potvrzuje, že masivní protesty rakouských odpůrců atomu byly oprávněné.

Chvění turbíny nesouvisí podle Škody Energo s vibracemi potrubí

Chvění rotorové soustavy turbíny, které vedlo k odstavení turbíny prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín, nesouvisí s dřívějšími problémy na přívodním potrubí páry. Podle výrobně- technického ředitele firmy Škoda Energo Pavla Hudečka dosud provedená měření prokázala, že úprava ventilů vibrace potrubí skutečně utlumila. Výkon reaktoru a následně turbíny byl na největším maximu při prováděných zkouškách. Je proto zákonité, že při těchto nových parametrech je potřeba vše opět doladit, dodal Hudeček.

Kužvartův úřad schválil změny na provozní budově Temelína

Úřad ministra životního prostředí Miloše Kužvarta vydal kladné stanovisko k posouzení vlivů změn na budově pomocných provozů jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. S rozhodnutím z pondělí 26. března nejsou spokojeny nevládní protiatomové organizace, které tvrdí, že jejich připomínky nebyly akceptovány. V posudku ministerstva jim chybí hodnocení důsledku možného pádu vojenského letadla na budovu a způsob likvidace radioaktivních odpadů skladovaných v budově, nebude-li nalezeno trvalé úložiště. Sdružení si především stěžují na to, že dokumentace k posouzení nebyla úplná. O rozšíření dokumentace požádalo ministerstvo investora stavby, společnost ČEZ, už loni v létě, ani po urgencích však rozšíření podkladových materiálů nedosáhlo. Posouzení vlivů budovy pomocných provozů si soudní cestou vymohly Jihočeské matky. Jde o první takovéto posouzení týkající se kontroverzní stavby Temelína. Ministerstvo životního prostředí nyní posuzuje dalších 78 změn, jež se v projektu Temelína objevily po roce 1992, kdy zákon o posuzování vstoupil v platnost. Souběžně vzniká posouzení celé elektrárny, na kterém se dohodli předsedové vlád Rakouska a České republiky loni v prosinci v rakouském Melku. I k tomuto procesu jsou protijaderní aktivisté skeptičtí.

Rakouští odpůrci atomu kritizují naplňování dohody o Temelíně

Rakouští odpůrci atomu kritizují pomalý postup naplňování mezistátní dohody o Temelíně a přehlížení požadavků Rakouska ohledně zkoušky vlivu jihočeské elektrárny na životní prostředí. "Zatím se zdá, že nejde o seriózní zkoušku vlivu elektrárny na životní prostředí," řekl mluvčí Hornorakouské nadstranické platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer. O dalších krocích proti jihočeské elektrárně budou informovat představitelé rakouských protiatomových sdružení ve čtvrtek na společné tiskové konferenci s českým hnutím Duha v hornorakouském Linci. Proti dovozům "jaderné elektřiny", tedy i proudu z Temelína, a proti prodeji rakouských elektrárenských společností do zahraničí protestovala ve středu odpoledne před spolkovým ministerstvem hospodářství desítka přívrženců ekologického hnutí Global 2000. Protiatomová sdružení zatím ale nenašla společnou řeč v boji proti dovozům elektřiny produkované v jaderných elektrárnách.

Vojenští piloti začali létat na letounech L-159

Vojenští piloti zahájili první cvičné lety na letounech L-159. Mluvčí čáslavské letecké základny Michal Prejzek řekl, že s letounem vzlétli první tři ze sedmi pilotů, kteří nedávno absolvovali dvoutýdenní školení v americkém výcvikovém středisku společnosti Boeing. Nyní má armáda 12 z plánovaných 72 letounů L-159. V budoucnu by měla vlastnit i letoun s dvojím řízením; jeho dodávka ale bude jednou z posledních. Do kursu na novém stroji bylo vybráno 30 pilotů, a to nejen z čáslavské základny, ale i z Pardubic a Náměště nad Oslavou. Výcvik potrvá šest měsíců. Během něj si chce armáda ověřit, zda naplánované operační postupy vyhovují. Výsledky kursu by zároveň měly ukázat vliv nového letounu na případné změny hlukových studií letišť.

Náklady na opatření proti slintavce stojí města desítky tisíc

Ochranná opatření proti zavlečení kulhavky a slintavky do České republiky stojí některé obce řádově desítky tisíc korun. Jejich zástupci předpokládají, že náhradu budou požadovat od státu. Ústřední nákazová komise v úterý rozhodla, že prodlouží platnost opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky až do 5. dubna. Pouze na hranici s Polskem skončila protinákazová opatření v noci na středu. Náklady na likvidaci potravin na hraničním přechodu s Polskem v Náchodě-Bělovsi, kterou zajišťovaly technické služby města Náchoda, dosahují předběžně 50.000 až 70.000 korun. Severomoravské okresy Nový Jičín a Opava v souvislosti hrazením opatření žádné výdaje nemají. Obce v Brněnském kraji, které zabezpečují opatření na hraničních přechodech, odhadují náklady na tato opatření na několik desítek tisíc korun.

Obchvat Plzně chtějí stavět všechny velké stavební firmy

O stavbu hlavního úseku obchvatu Plzně budou usilovat téměř všechny velké stavební firmy. Zájem o stavbu, která podle rozhodnutí Vrchního soudu v Praze počítá s tunelem pod vrchem Valík, mají přední tunelářské firmy Metrostav a Subterra. O zakázku by se však chtěla ucházet také největší firma v Česku zabývající se výstavbou silnic SSŽ, největší stavební společnost IPS a další podniky. Přesto, že Vrchní soud v Praze schválil postup ministerstva pro místní rozvoj při povolování sporného úseku dálničního obchvatu přes vrch Valík a dal tak zelenou výstavbě vládní varianty trasy, kompletní obchvat Plzně na dálnici D5 bude dostavěn nejdříve v letech 2004 až 2005. Náklady na realizaci celého obchvatu vládní variantou SUK2 by neměly přesáhnout devět miliard korun.

Vláda prohlásila desítky objektů národními kulturními památkami

Národními kulturními památkami se podle rozhodnutí vlády staly další desítky památkových objektů. Nařízení, které ministři schválili, podle mluvčího Libora Roučka nabývá účinnosti 1. ledna 2002. Povýšení do kategorie "národní kulturní památka" bude klást podle ředitele odboru památkové péče ministerstva kultury Jana Kaigla vyšší odborné nároky na péči o ně. Budou mít také přednost při přidělování finančních příspěvků ze státního rozpočtu.

Otevřením věží a bludiště zahájí informační služba sezónu

Otevřením památek, které byly v zimním období částečně či úplně uzavřeny, hodlá tento v pátek zahájit letošní turistickou sezónu Pražská informační služba. Zájemci tak budou moci do konce října vždy od 10:00 do 18:00 navštívit Malostranskou mosteckou věž, Prašnou bránu a věž chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně. Od 30. března do konce srpna bude denně od 10:00 do 19:00 opět zpřístupněno i bludiště na Petříně. V září a říjnu do něj lze zavítat do 18:00. Obyvatelé a návštěvníci hlavního města si mohou nadále prohlédnout také prostory Staroměstské radnice, Betlémské kaple nebo Staroměstské mostecké věže. Ty jsou přístupné po celý rok.

Ve Washingtonu bude stát Masarykova socha

Sochu prvního československého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka chtějí umístit v centru americké metropole Washingtonu české velvyslanectví ve Spojených státech a krajanská organizace Američtí přátelé České republiky. Socha, kterou vytvoří akademický malíř Josef Vajce, bude stát poblíž budovy Světové banky a Mezinárodního měnového fondu na Pennsylvánské třídě. Náklady na její zřízení dosáhnou 275.000 dolarů (10,5 milionu Kč). ČR uhradí 1,2 milionu korun za sochu. Protože socha bude stát na federálním území, musí její umístění schválit Kongres.

České velvyslanectví ve Washingtonu uvedlo, že Masarykova osobnost ztělesňuje zvláštní vztah mezi Českou republikou a Spojenými státy. Masaryk vedl v USA zahraniční akci pro získání nezávislosti Československa v roce 1918 a poutalo ho přátelství s tehdejším americkým prezidentem Woodrowem Wilsonem.

Ze sportu

Čeští fotbalisté remizovali na Letné s Dánskem 0:0 a podruhé v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2002 ztratili body. Stejně jako loni v říjnu na Maltě se svěřenci trenéra Jozefa Chovance nedokázali střelecky prosadit, i když si vytvořili několik šancí. Český tým přesto zůstal v čele třetí kvalifikační skupiny, jeho náskok před druhým Bulharskem však činí pouze jeden bod.

A ještě krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, nejvyšší teploty 5 až 9, při zmenšené oblačnosti 11 stupňů. V 1000m na horách kolem čtyř stupňů Celsia.