Zprávy Radia Praha

Prezident Havel nepochybuje o tom, že se summit NATO uskuteční v Praze

Prezident Václav Havel nepochybuje o tom, že se nadcházející summit Severoatlantické aliance uskuteční v Praze. Na veřejnosti se ale objevily spekulace o tom, že USA pohrozily, že kvůli neshodám na textu rezoluce OSN proti porušování lidských práv na Kubě by se summit NATO nemusel v Praze konat. Předběžný termín byl přitom stanoven na 21. a 22. listopadu 2002. "Vím co se proslýchá, ale nemohu to komentovat. To jsou jen úvahy. Pan prezident nepochybuje o tom, že se summit bude konat v Praze," dodal Špaček. Na jednání Severoatlantické aliance by mělo přijet 46 hlav států zemí NATO a Partnerství pro mír. Počítá se i s účastí asi 200 významných hostů, jako jsou členové vlád. Termín a místo summitu musejí státy schválit v takzvané tiché proceduře. To znamená, že pokud některá ze zemí nevystoupí ve stanovené lhůtě proti, nebo nepřijde s jiným návrhem, tak tím dávají státy mlčky souhlas. Podle pracovníka tiskového odboru ministerstva zahraničí byla Praha jako místo konání summitu odsouhlasena v prosinci loňského roku. Původně se členské země měly vyjádřit do 15. března letošního roku. Termín se posunul a připomínky k datu konání summitu mohou státy vznést do 6. dubna.

Pravice nadále kritizuje Kavana kvůli přípravě rezoluce ke Kubě

Pravice i nadále kritizuje postup ministra zahraničí Jana Kavana při přípravě letošní rezoluce OSN o lidských právech na Kubě. Pravicoví poslanci dali najevo, že by za doklad špatné Kavanovy práce považovali potvrzení zpráv o hrozbě USA, že by se kvůli sporům o text rezoluce nemusel příští rok v Praze konat summit NATO. Poslanci ze sněmovních výborů zahraničního a pro obranu a bezpečnost nemají informace, které by hrozbu USA potvrzovaly. O hrozbě napsala Mladá fronta Dnes, která citovala nejmenovaný zdroj blízký Hradu. Podle něj Američané prosadili, aby se datum summitu zatím nepotvrzovalo. Důvodem sporů je nesouhlas USA s českým návrhem, aby rezoluce obsahovala rovněž kritiku ekonomických sankcí vůči Havaně.

Prezident Putin přijal Havlovo pozvání do Prahy; termín není znám

Ruský prezident Vladimir Putin se zřejmě chystá navštívit Prahu. Mluvčí českého prezidenta Ladislav Špaček potvrdil, že prezidentská kancelář hledá vhodný termín pro setkání hlav států. Prezidenta Ruské federace pozval před časem k návštěvě jeho protějšek Václav Havel. Začátkem března Havel přijal na Pražském hradě předsedu horní komory ruského parlamentu Jegora Strojeva. Předseda Rady federace přijel do Prahy necelý měsíc po návštěvě ruského ministra zahraničí Igora Ivanova. Obě schůzky podle diplomatů naznačovaly oživení česko-ruských vztahů. "Hledání vhodných termínů, to je nejproblematičtější věc v kontaktech státníků. Zatím žádný termín stanoven není," uvedl mluvčí. Český prezident již dříve v tisku hovořil o tom, že by se rád s Putinem setkal. Zmiňoval přitom, že Českou republiku a Rusko pojí pevné styky v nejrůznějších oblastech - od ekonomiky po kulturu a sociální sféru. Mezi zeměmi však existují také rozpory. Například v otázce rozšiřování Severoatlantické aliance.

Senát zamítl novelu Ústavy, kterou prosazovaly ODS a ČSSD

Senát podle očekávání především hlasy čtyřkoaličních zákonodárců zamítl návrh na změnu Ústavy, který v Poslanecké sněmovně prosadily ODS a ČSSD. Ústavní novela, jejíž projednávání rozhodnutím horní komory končí, měla posílit roli politických stran při formování vlády, omezit pravomoci prezidenta republiky a umožnit sněmovně její samorozpuštění. O zamítnutí novely rozhodly hlasy 38 z 66 přítomných senátorů, 19 senátorů bylo proti. Kromě senátorů čtyřkoalice byli pro zamítnutí také všichni tři komunisté, sociální demokraté Egon Lánský a Miroslav Coufal a Václav Fischer (nezávislý). Tři senátoři ODS a pět zástupců ČSSD se hlasování zdrželo stejně jako Jaroslav Kubín (nezávislý). Senát o novele rozhodoval téměř přesně po 14 měsících ode dne, kdy byla sněmovnou schválena. Ačkoli se mnozí senátoři všech stran shodli na nutnosti úpravy Ústavy, návrh místopředsedy Senátu Zdeňka Vojíře (ČSSD) na nové projednání novely v senátních výborech nezískal dostatečnou podporu.

Senát schválil zákon umožňující poskytnout zvláštní policejní ochranu lidem, kterým za jejich svědectví proti zločincům hrozí nebezpečí. Tito svědci by si mohli v budoucnosti změnit identitu nebo se přestěhovat na jiné místo v České republice či v zahraničí. Zákon podpořilo 62 ze 64 přítomných senátorů. Poskytnutí zvláštní ochrany svědků by schvaloval ministr vnitra na návrh policie, soudců nebo státních zástupců. Soudci a státní zástupci by návrhy předkládali prostřednictvím ministra spravedlnosti. Navíc by svědek musel s ochranou souhlasit.

Prezident trvá na tom, že změna Ústavy vyžaduje široký konsensus

Pokud změny v Ústavě nemají podporu většiny politických stran, tak je vhodnější s nimi vyčkat, nebo úpravy dělat tak rozumně, aby podporu stran získaly. V reakci na rozhodnutí senátorů, kteří zamítli novelu Ústavy, to řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Novela Ústavy, kterou loni v lednu prosadily v Poslanecké sněmovně ODS a ČSSD, měla omezit rovněž prezidentské kompetence. "Prezident nebojuje o své pravomoce. To, co by bylo v nové Ústavě, by se týkalo až jeho nástupce. Pan prezident by z toho neměl žádný konkrétní efekt," dodal Špaček. Prezident Václav Havel nicméně s rozhodnutím Senátu zřejmě souhlasí. Již dříve totiž navrhované změny Ústavy kritizoval.

Senátní klub čtyřky do 1. dubna nebude, unionisté jsou zklamáni

Společný senátní klub čtyřkoalice nevznikne do 1. dubna, jak to předpokládá lednová smlouva představitelů tohoto politického subjektu. Lidovečtí senátoři se na schůzce se členy klubu Unie svobody a ODA dohodli na tom, že se znovu sejdou v úterý, aby hledali další možné formy spolupráce. Z výsledků jednání byl rozladěn místopředseda Senátu Jan Ruml z Unie svobody.

Senátoři se na Kubě budou zajímat o okolnosti zadržení Čechů

Senátoři, kteří v pátek odcestují do Havany na jednání Meziparlamentní unie, se budou zajímat o okolnosti letošního zadržení Čechů Jana Bubeníka a poslance Unie svobody Ivana Pilipa na Kubě. Senátoři, kteří se zasedání unie zúčastní v delegaci společně s poslanci, chtějí upozornit i na nedodržování lidských práv na Kubě. Česká delegace se chce setkat s kritiky havanského režimu a předat jim španělský překlad knihy Václava Havla Moc bezmocných. Bubeníka a Pilipa počátkem roku zadržela kubánská policie po jejich setkání s kubánskými disidenty, nakonec se oba po téměř měsíci stráveném ve vězení mohli vrátit do vlasti. Havanské jednání Meziparlamentní unie zahrne plenární zasedání a jednání různých výborů a orgánů. Obsahem plenárního zasedání bude rozprava o problémech současného světa.

Česká republika uzavřela s Evropskou unií dvě kapitoly a jednala o energetice

Česká republika při jednání s Evropskou unií o budoucím přistoupení uzavřela další dvě kapitoly, "volný pohyb služeb" a "právo společností". Jednala s 15 členskými státy také o kapitole "energetika". Státní tajemník Pavel Telička se ohradil proti dojmu, že Česko s 15 uzavřenými kapitolami (stejně jako Polsko) začalo vážněji zaostávat za Maďarskem (po dnešku 17), Slovinskem, Estonskem a Kyprem (po 18). Řekl, že v nynějším stádiu jednání jde České republice více o obsah než o počet uzavřených oblastí. Situace se změní na podzim, zatím však není důvod v některých věcech zbytečně ustupovat. Uzavření kapitoly "energetika" závisí na výsledku "procesu z Melku", tedy vyhodnocování jaderné bezpečnosti Temelína a jeho dopadu na životní prostředí. Hodnocení musí skončit na přelomu května a června. Generální ředitel v Evropské komisi Eneko Landaburu vyzdvihl konstruktivní přístup České republiky k tomuto jednání. Telička nevylučuje, že by kapitola mohla být "odložena stranou" v červenci.

Ministr Kavan jednal ve Vídni i o Temelíně a tzv. Benešových dekretů

Úsilí Rakouska vytvořit "strategické partnerství" z pěti zeměmi kandidujícími na vstup do Evropské unie i citlivé otázky česko-rakouských vztahů, jako jsou tzv. Benešovy dekrety a jaderná elektrárna Temelín, byly hlavními tématy jednání českého ministra zahraničí Jana Kavana s jeho rakouskou kolegyní Benitou Ferrerovou-Waldnerovou ve Vídni. "Vztahy mezi oběma zeměmi jsou velmi dobré," konstatovala šéfka rakouské diplomacie. Ferrerová-Waldnerová věří, že rozdílné názory na některé otázky se podaří vyřešit bilaterálním jednáním. Zopakovala, že nalezení společného stanoviska nebude vázáno na vstup Česka do Evropské unie. K tomu by měly přispět i dvoustranné konference, z nichž první se koná v rakouské metropoli, dodala. Ministr Kavan prohlásil, že česká vláda udělá maximum pro naplnění dohody o Temelíně, kterou loni v prosinci uzavřeli v Melku předsedové vlád obou zemí, a Rakousko by podle něj mělo mít k dispozici všechny potřebné informace. Vyřešení sporu o tzv. Benešovy dekrety, které po druhé světové válce vedly k odsunu německy mluvícího obyvatelstva z tehdejšího Československa a k zabavování jejich majetku, si Kavan představuje formou smlouvy podobně, jak se to podařilo již s Německem. Rakouská ministryně zahraničí pozvala na 6. června své kolegy z Česka, Slovenska, Maďarska, Slovinska a Polska do Vídně, kde vedle rozšíření unie hodlá nastolit i otázky ohledně infrastrukturních projektů a programů životního prostředí.

Evropská komise věří, že do června úspěšně skončí "proces z Melku"

Evropská komise věří, že navzdory problémům a zádrhelům v jednání o Temelínu mezi Českem a Rakouskem na základě protokolu z dolnorakouského Melku se podaří jak vyhodnocení jaderné bezpečnosti, tak i studii o dopadech na životní prostředí dokončit do přelomu května a června. To uvolní prostor pro následné uzavření kapitoly "energetika" při jednání o vstupu České republiky do Evropské unie, nehledě na příznivý vliv na česko-rakouské vztahy. Eneko Landaburu, ředitel Evropské komise odpovědný za rozšíření, při rozhovorech mezi EU a ČR označil českou práci na základě protokolu z Melku za "vynikající", uvedl český státní tajemník Pavel Telička. Podle Teličky si Rakušané stěžují na "zakotvení informací" a česká strana nyní problém zkoumá. Optimismus Evropské komise a úřadů Česka nesdílejí ekologičtí aktivisté. Organizace Přátelé země v Bruselu oznámila, že české i rakouské protijaderné nevládní organizace se rozhodly bojkotovat proces vyhodnocování dopadu Temelína na životní prostředí. Přátelé země si stěžují, že veřejná slyšení budou velmi krátká, pouze 30 dní, a nic nezaručuje, aby byly jejich výsledky vzaty v úvahu. Lidé jsou z vyhodnocování v podstatě vyloučeni, o čemž svědčí i to, že Evropská komise neodpovídá na dopisy Přátel země. Komise nebere vážně v úvahu alternativy k jaderné elektrárně Temelín a do své práce nezahrnuje všechny eventuální dopady, včetně těžkých nehod. Podle Evropské komise se však příští týden bude v Praze konat fórum zasvěcené právě vážným nehodám v souvislosti s Temelínem.

Slovenský premiér Dzurinda vystoupí na Žofínském fóru

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda se dnes v rámci Žofínského fóra sejde v Praze s českými podnikateli. Bude je informovat o současném vývoji slovenské ekonomiky a o možnostech česko-slovenské obchodní a průmyslové spolupráce. Chce přednášet také o současnosti a budoucnosti česko- slovenských hospodářských vztahů. Motivem je upozornit na možnosti vzájemných výhod a efektivní kooperace, aby pokračoval pozitivní vývoj z loňského roku, kdy se podařilo zastavit pokles vzájemného obchodu.

Češi a Poláci chtějí vyhlášení částečného právního smíru

Čeští a polští představitelé v německé nadaci pro odškodnění osob nasazených za 2. světové války na nucené práce, chtějí od spolkového sněmu vyhlášení částečného právního smíru. Umožnilo by to zahájení výplat odškodnění, které dnes blokují pokračující spory o žaloby proti německým firmám před americkými soudy. Informovala o tom agentura PAP. Svůj požadavek Češi a Poláci podle tohoto zdroje společně předloží kuratoriu nadace, které by se následně mělo obrátit na Bundestag. Vyhlášení částečného právního smíru by mělo umožnit oddělení žalob týkajících se otrocké a nucené práce ve třetí říši od žalob o vyrovnání škod na majetku. Americké soudy již žaloby o odškodnění za nucené práce zamítly, vyhlášení právního smíru v této oblasti by tak mělo být možné.

O česko-polském návrhu, který zahrnuje rovněž zvýšení výplaty první zálohy odškodnění ze 65 na 95 procent celkové částky, by mělo kuratorium německé nadace jednat na mimořádném setkání ve středu 4. dubna v Berlíně.

Ekologové budou bojkotovat posudek o vlivu Temelína na prostředí

Ekologické organizace Hnutí Duha, Calla, Jihočeské matky a rakouští odpůrci atomu oznámili, že nebudou spolupracovat na posouzení vlivů jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Posouzení, na němž se dohodli premiéři České republiky a Rakouska, je podle nich formálním cvičením, které má legitimizovat nebezpečný projekt. V posouzení vlivů elektrárny na životní prostředí chybějí ekologům hodnocení rizika velké havárie, které se má podle dohody obou premiérů z rakouského Melku uskutečnit prostřednictvím jiného fóra. Ekologové také kritizují, že nejsou posuzovány varianty jiného řešení než spuštění elektrárny. K důkladnému posouzení podle nich chybí také čas a pevné právní zakotvení.

Jihočeští taťkové dávají právníkovi Faganovi lhůtu 30 dnů

Občanské sdružení Jihočeští taťkové dává americkému právníkovi Edwardu Faganovi lhůtu 30 dnů k tomu, aby dokázal pravdivost svých tvrzení, že v Temelíně se montuje černobylská technologie a že si americký řídící systém Westinghouse "nerozumí" s ostatním zařízením této jaderné elektrárny. Fagan, který zastupuje rakouské odpůrce Temelína, podle nich tato tvrzení pronášel v Česku i v zahraničí. Právě Jihočeští taťkové dosáhli toho, že Fagan si mohl 20. března prohlédnout strojovnu a blokovou dozornu temelínské elektrárny, a Jiří Tyc byl jedním z jeho průvodců. Jihočeští taťkové Faganovi v Temelíně říkali, že v USA je v provozu 103 jaderných reaktorů, takže tam má daleko větší pole působnosti. Na to prý reagoval slovy "Nikdo není dokonalý, i my Američané děláme chyby".

Aero bude dodávat pro nadzvukovou stíhačku Boeing F-18/A Hornet

Největší česká zbrojovka Aero Vodochody získala zakázku od americké firmy Boeing na dodávky dílů pro nadzvukový stíhací letoun F-18/A Hornet, který patří mezi zvažované letouny na přezbrojení českého letectva. "Aero bude montovat deset souprav dveří pro kanón tohoto letounu a dalších osm dveří vyrobí a smontuje," řekli zástupci obou společností bez uvedení sumy kontraktu. Dokončení zakázky je plánováno na březen 2002. "Po ověření kvality a při dodržení dojednaného termínu lze očekávat rozšíření kontraktu s Aerem Vodochody na výrobu dalších 204 dveří do roku 2004," zdůraznili s tím, že není vyloučeno zapojení Aera do výroby dalších dílů a souprav pro tento program Boeingu.

Stovky lidí ze Železáren Hrádek protestovaly proti opoždění platů

Asi tři až čtyři stovky zaměstnanců Železáren Hrádek u Rokycan v areálu podniku protestovaly proti situaci ve společnosti Z-group, která závod vlastní, a proti soustavnému opožďování výplat mzdy. Proti nařčení ze zadržování mezd a neřešení ekonomické situace se ústy mluvčího Tomáše Šmucra vedení společnosti důrazně ohradilo. Vedení podniku přislíbilo odborům v nejbližších dnech jednání o uvedených problémech. Letošní kolektivní smlouva zaručuje zaměstnancům jednorázovou výplatu mzdy do 25. dne po měsíci, za který odměna náleží. Do čtvrtka ale zaměstnanci ještě únorové platy nedostali. V pondělí Z-group vyplatila v plné výši únorové mzdy zaměstnancům Železáren Chomutov. I zde hrozily odbory podniku vyhlášením stávky. Návrh na konkurs Železáren Hrádek a dalších sedmi společností skupiny Z-group loni podala ČSOB. Návrh nebyl zatím vyřešen.

V jižních Čechách jednají přední světoví transplantologové

Na 60 předních světových odborníků oboru transplantologie se v jižních Čechách účastní třídenní mezinárodní konference o imunosupresivech, lécích potlačujících reakce organismu při transplantacích životně důležitých orgánů. Štefan Vitko z pořádající České transplantologické společnosti na dnešní tiskové konferenci zdůraznil, že poprvé se v České republice sešla špička světových transplantologů z 12 zemí. Mezinárodní konference o inumosupresivech potrvá v Hluboké nad Vltavou do pátku. Všechny referáty, které na ní zaznějí, budou součástí sborníku a objeví se i v odborném tisku.

V Praze byly vyhlášeny ceny české taneční hudební scény

Česká taneční hudební scéna vyhlásila v noci na na pátek v pražském klubu Radost poprvé své oficiální ceny. Nositeli Czech Dance Music Awards za rok 2000 se podle výsledků ankety stali diskžokej Loutka, pražský klub Mecca, formace Blow s albem Rolls Royce In The Dance Club a akce Mácháč.

Za objev roku byla označena kapela Nana Zorin a zahraničním albem roku je podle českých "clubberů" deska The Marshall Mathers LP z repertoáru Eminem.

Keramici zahájili výstavu v mladoboleslavském Paláci Templ

Novinkou v prostorách Paláce Templ v Mladé Boleslavi, v němž byla dosud prezentována hlavně tvorba malířů a grafiků, je výstava členů Sdružení uměleckých keramiků ČR. Expozice představuje především užitnou keramiku. Ale i všechny ostatní vystavené předměty lze využít v interiéru. Výstavu, která potrvá do 29. dubna, doplňují obrazy Radky Šimkové, Radomíra Trojovského a Chrise Herdela.

Sport

Vsetín vede v semifinále hokejové extraligy už 2:0 na utkání. Ve čtvrtečním, druhém souboji porazil pražskou Slavii 3:2. Hrála se také baráž, Chomutov v ní zdolal Karlovy Vary 2:0. Becherovka ale nadále vede v sérii 3:2.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Většinou zataženo, v nejvyšších polohách českých hor později sněžení. Nejvyšší teploty 6 až 10, v 1000 metrech na horách kolem 3 stupňů Celsia.