Zprávy Radia Praha

Miloš Zeman dá k dispozici funkci premiéra

Předseda vlády a sociální demokracie Miloš Zeman na páteční tiskové konferenci potvrdil, že kromě nejvyšší stranické funkce nabídl sociální demokracii i odchod z postu premiéra. Uvedl, že konečné rozhodnutí o této věci nechává na stranickém sjezdu, přestože chápe, že by jeho rezignace znamenala demisi celé vlády. Občanská demokratická strana Zemanův odchod z křesla premiéra zjevně nepovažuje za pravděpodobný. Místopředsedkyně ODS Libuše Benešová řekla, že tato varianta "neodpovídá budoucímu vývoji". "V případě odstoupení premiéra padá tato vláda a předpokládám, že sociální demokracie si je dobře vědoma, že nové vládní uspořádání by nemuselo vypadat shodně," uvedla Benešová na tiskové konferenci ODS. Sama ČSSD Zemanův odchod z čela strany přijala, rezignaci na vládní funkci však stranické orgány od politického grémia po Ústřední výkonný výbor shodně odmítly. Zeman uvedl, že splnil všechny základní cíle, které si vytkl před osmi lety při prvním zvolení předsedou strany. Zdůraznil, že po sjezdu nehodlá zasahovat do vedení ČSSD.

Pokud bude Česká republika navrhovat určitou rezoluci, bude ji konzultovat se svými spojenci, ale nebude-li se někomu z nich líbit, neznamená to, že je česká zahraniční politika špatná. V souvislosti s kritikou ministra zahraničí Jana Kavana kvůli přípravě rezoluce o stavu lidských práv na Kubě to uvedl premiér Miloš Zeman. Zdůraznil, že Česká republika je suverénní stát. V případě rezoluce Kavan sklízí kritiku za to, že snahou prosadit do ní pasáž o neúčinnosti ekonomických sankcích komplikuje vztahy ČR se Spojenými státy.

Premiéři Zeman a Dzurinda odhalili pamětní desku Milanu Hodžovi

Památku bývalého československého premiéra Milana Hodži připomíná pamětní deska, kterou v průčelí jeho někdejší pražské vily odhalili premiéři Slovenska a České republiky Mikuláš Dzurinda a Miloš Zeman. V slavnostních přípitcích historikové a politici připomněli hlavně Hodžovu snahu o sjednocení středoevropských zemí. "Milan Hodža přispěl k prohloubení porozumění a přátelství mezi slovenským a českým národem a moderním pojetím spolupráce středoevropských zemí předběhl dobu," uvedl slovenský premiér. Už před 65 lety, kdy se Hodža jako vůbec první Slovák stal předsedou československé vlády, podle Dzurindy zdůrazňoval, že budoucnost Evropy není v separatismu. "Hodža byl tvůrčí a zajímavou osobností, a proto nebyl pouze odleskem jiných," poznamenal v přípitku vicepremiér Vladimír Špidla.

Premiér Dzurinda: Slovensko očekává hospodářský růst 3,2 až 3,5 procenta

Slovensko letos očekává hospodářský růst 3,2 až 3,5 procenta, přičemž struktuře hospodářského růstu dominuje růst exportu a v posledních měsících i růst domácí spotřeby. Na pátečním žofínském fóru v Praze to uvedl slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Vloni přitom Slovensko dosáhlo ve čtvrtém čtvrtletí růstu HDP o 2,9 procenta, zatímco v posledním čtvrtletí roku 1998 byl růst jen 0,1 procenta. Za znepokojující stále Dzurinda považuje míru nezaměstnanosti, která činila v únoru 19,7 procenta. Na druhou stranu přímé zahraniční investice, které se dříve Slovensku vyhýbaly, loni dosáhly dvou miliard USD, což je srovnatelné s celkovým objemem zahraničních investic od vzniku Slovenské republiky.

Ředitel NBÚ Kadlec ocenil připravenost Slovenska na vstup do NATO

Návrh slovenského zákona o ochraně utajovaných skutečností je dobrý a spolu s dobudováním státního bezpečnostního úřadu Slovensku umožní dobře se připravit na případný vstup do Severoatlantické aliance. Usoudil to ředitel Národního bezpečnostního úřadu ČR Tomáš Kadlec na závěr své dvoudenní návštěvy Slovenska. "Budete připraveni lépe, protože na to máte delší časový úsek," řekl na tiskové konferenci po jednání s experty z ministerstva obrany SR. Připomenul, že slovenské úřady mají ulehčenou pozici v tom, že se inspirovaly také dosavadními problémy české strany. Kadlec se již ve čtvrtek podělil se zkušenostmi z fungování NBÚ se slovenským ministrem obrany Jozefem Stankem, šéfem resortu vnitra Ladislavem Pittnerem a představiteli parlamentu.

Zeman: Investice obrany zatěžují zděděné kauzy L-159 a T-72

Investiční rozpočet ministerstva obrany nejvíce zatěžuje nákup podzvukových letounů L-159 a modernizace tanků T-72. Sdělil to v pátek premiér Miloš Zeman. "Ani jedna z těchto dvou dominantních kauz nevznikla za působnosti dosavadního ministra obrany," obhajoval resortního ministra Vladimíra Vetchého, o jehož rezignaci se spekuluje. Premiér uvedl, že před několika měsíci Vetchého upozornil, že se mu ekonomika resortu "nezdá dostatečně průhledná a dostatečně efektivní". Ministr poté do funkce ekonomického náměstka jmenoval Jaroslava Tvrdíka, který po krátkém působení vyvolal rozruch analýzou problémů akvizičního systému ministerstva. "A já jeho analýzu, se kterou jsem se seznámil, považuji za velmi zajímavou a velmi užitečnou," uvedl Zeman. Z Tvrdíkovy analýzy podle něj vyplývá, že nákupy letadel L-159 a modernizace tanků T-72 zatěžují investiční rozpočet ministerstva z více než 80 procent.

Jiří Dienstbier jednal s jugoslávským prezidentem Koštunicou

O přípravě rezoluce Komise OSN pro lidská práva týkající se Jugoslávie a celého regionu jednal v Ženevě zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier s jugoslávským prezidentem Vojislavem Koštunicou a jeho ministrem zahraničních věcí Goranem Svilanovičem. "Shodli jsme se, že je třeba skončit s řešením jednotlivostí a že situace vyžaduje regionální přístup, protože všechny konflikty se vzájemně ovlivňují," řekl ČTK po jednání Dienstbier. "To, co se děje v jižním Srbsku a v Makedonii, má okamžitě ohlasy v Černé Hoře a v rostoucím nacionalismu například v Bosně a Hercegovině, tudíž je třeba k tomu přistupovat centrálně, zrovna tak k problému uprchlíků," uvedl Jiří Dienstbier.

Na makedonské hranice se přesunulo i třicet českých vojáků KFOR

Průzkumná četa, součást české jednotky mezinárodních sil v Kosovu (KFOR), se nyní podílí na ostraze hranic s Makedonií. Informaci ČTK potvrdil Vladimír Palán z tiskového odboru generálního štábu české armády. Třicet vojáků 7. průzkumné roty je součástí vojenského uskupení, které se pod britským velením na jih Kosova přesunulo ve čtvrtek. KFOR vyslalo na posílení ostrahy hranic celkem 400 vojáků. Cílem operace, o které ve čtvrtek informovala britská armáda, je zabránit zásobování albánských povstalců v Makedonii z Kosova. Do akce byli kromě českých zapojeni také britští, finští, a švédští vojáci KFOR.

V Bosně za přispění českých vojáků SFOR opraveny základní školy

V obcích Hambarine a Rizvanoviči na severozápadě Bosny byly po stavebních úpravách provedených za přispění českých vojáků SFOR otevřeny nové třídy základních škol. ČTK o tom informoval mluvčí českého praporu v Bosně Petr Drahoňovský. Projekt v hodnotě 20.000 německých marek finančně zabezpečilo česko-norské dětské hnutí Na vlastních nohou známé jako Stonožka. Významně se na něm podíleli čeští příslušníci mise SFOR, kteří působí v rámci skupiny pro vojensko-civilní spolupráci (CIMIC) v nedalekém správním středisku Prijedor. Nové třídy, v nichž se bude učit 60 dětí, byly po stavebních úpravách vybaveny novým nábytkem, malířskými stojany a dalšími pomůckami pro výuku výtvarné výchovy. Žáci budou mít mimo jiné k dispozici školní stoly s polohovací deskou a také rádio s CD přehrávačem. Darem dětí z českých škol jsou školní potřeby, hlavně sešity, kreslící a psací potřeby i sportovní materiál. Jedna z učeben v Rizvanoviči je vybavena počítači.

V Boleticích začali cvičit čeští a američtí průzkumníci

Činnost průzkumných jednotek v týlu protivníka je tématem mezinárodního cvičení Lion Stealth 2001, které začalo ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku. Až do neděle se ho bude účastnit 30 příslušníků českého 4. průzkumného praporu 4. brigády rychlého nasazení a stejný počet vojáků americké 173. výsadkové brigády. "Jednotlivé cvičící skupiny převzaly úkoly a z vrtulníku jsou vysazovány na místa nasazení v terénu. Do programu cvičení patří i seskok vojáků z vrtulníků na amerických padácích T-10 C, který je plánován na nedělní odpoledne," řekl ČTK styčný důstojník cvičení Jaromír Jančura.

Konference o právních aspektech odsunu Němců z ČSR ve Vídni

Značně protichůdné názory zazněly ve Vídni na konferenci českých a rakouských odborníků o právních aspektech takzvaných Benešových dekretů a o odsunu a vyvlastnění sudetských Němců, které byly na těchto dekretech založeny. Už samo uspořádání konference, kterou zahájili ministři zahraničí obou zemí Jan Kavan a Benita Ferrerová-Waldnerová, vyvrací tvrzení sudetoneměckých kruhů, že se česká strana vyhýbá veřejnému jednání o této problematice a "zametá ji pod stůl", řekl na konferenci šéf odboru českého ministerstva zahraničí Jiří Šitler. Rakouská strana se snažila při diskusi prokázat "nemorálnost" ponechávání Benešových dekretů jako jednu z historických součástí českého právního řádu a také oprávněnost požadavků na odškodnění za zabavený sudetoněmecký majetek. Česká strana naproti tomu poukazovala na dávnou vyhaslost platnosti dekretů a na skutečnost, že vysídlení bylo výsledkem dějů předcházejících vypuknutí druhé světové války a rozvinutých během ní.

Češi a Poláci chtějí vyhlášení částečného právního smíru

Čeští a polští představitelé v německé nadaci pro odškodnění osob nasazených za 2. světové války na nucené práce, chtějí od spolkového sněmu vyhlášení částečného právního smíru. Umožnilo by to zahájení výplat odškodnění, které dnes blokují pokračující spory o žaloby proti německým firmám před americkými soudy. Informovala o tom agentura PAP. Svůj požadavek Češi a Poláci podle tohoto zdroje společně předloží kuratoriu nadace, které by se následně mělo obrátit na Bundestag. Vyhlášení částečného právního smíru by mělo umožnit oddělení žalob týkajících se otrocké a nucené práce ve třetí říši od žalob o vyrovnání škod na majetku. Americké soudy již žaloby o odškodnění za nucené práce zamítly, vyhlášení právního smíru v této oblasti by tak mělo být možné.

Plnění Kjótského protokolu pomůže i jaderná energetika ČR

Česká republika chce podle ministra zahraničí Jana Kavana plnit Kjótský protokol o snižování produkce skleníkových plynů. K tomu podle něj může republice pomoci i využívání jaderné energie. Kavan to řekl na páteční konferenci o energetice a ochraně životního prostředí v ČR a Evropě. Americký prezident George Bush vyvolal tento týden ve světě rozhořčení oznámením, že jeho země bude protokol z roku 1997 ignorovat.

V Kjótském protokolu se většina států dohodla na redukci tzv. skleníkových plynů. Podle vědců zadržují teplo a způsobují globální oteplování, které hrozí negativními klimatickými následky. Protokol omezuje exhalace šesti plynů v rozmezí let 2008 až 2012 ve srovnání s rokem 1990. EU a také ČR je mají omezit o osm procent, USA měly o sedm procent, Japonsko, Kanada a například Polsko a Maďarsko o šest procent. V novém akčním programu životního prostředí hovoří EU dokonce do budoucna o snížení o 70 procent.

Bezletovou zónu nad jadernou elektrárnou narušila dvě letadla

Bezletovou zónu kolem areálu jihomoravské jaderné elektrárny Dukovany (EDU) narušila začátkem března dvě letadla. Jedno z letadel, letících na trase Linz - Brno-Tuřany - Praha byla šestimístná Cesna-210, druhé byl čtyřmístný sportovní Piper; velitelé obou byli Češi, řekli ČTK experti z Úřadu pro civilní letectví. Na případ upozornil tiskový mluvčí jaderné elektrárny (EDU) Petr Spilka, aniž by uvedl základní informace o datu či času letu, nebo o typech letadel. O přestupku byl podle informací ČTK ve čtvrtek armádním faxem informován Úřad pro civilní letectví. Inspektoři ho začnou prošetřovat příští týden. Odborníci zároveň upozorňují, že i v případě poruchy těchto malých sportovních letadel v bezletové zóně elektrárny by nenásledovala žádná jaderná katastrofa. I kdyby se porouchal motor, ze 150 metrů letadlo lehce přistane v poli, řekli ČTK. Také v případě pádu do areálu EDU by jaderná katastrofa nenastala.

Německého odpůrce Temelína soud vyhostil na tři roky

Obvodní soud pro Prahu 1 vyhostil z České republiky na tři roky německého ekologického aktivistu Volkera Huvermanna. Uznal ho vinným z trestného činu šíření poplašné zprávy. Toho se Huvermann podle soudu dopustil tím, že loni v červenci spustil na pražské demonstraci Greenpeace proti zavážení jaderného paliva do Temelína výstražnou sirénu. Podle soudkyně tak mohl ve veřejnosti vyvolat falešný poplach či obavu, že došlo k jaderné havárii. Huvermann se proti rozsudku na místě odvolal, takže případ bude ještě v odvolacím řízení posuzovat pražský městský soud. Německý ekolog bezprostředně po skončení procesu řekl, že je rozsudkem velmi překvapen, neboť se vůbec necítí vinen. Podle něj jde o pouhou kriminalizaci hnutí Greenpeace, jehož členem je asi čtyři roky.

Rakouští odpůrci Temelína kritizují poruchy elektrárny

Hornorakouská organizace strany Zelených vyhlásila na páteční tiskové konferenci v Linci "temelínskou ofenzívu", při níž chce usilovat o "přímé neformální, ale i oficiální kontakty s českými politiky". Jak oznámil mluvčí Zelených Rudi Anschober, bude strana v rámci "ofenzívy" požadovat především prodloužení lhůty pro provedení zkoušky vlivu jihočeské jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí do konce roku, zastavení zkušebního provozu až do ukončení zkoušek, poskytnutí aktuální dokumentace k této prověrce, zajištění účasti veřejnosti na rozhodování o Temelínu a projednání variant možného neuvedení elektrárny do provozu.

Příplatovi přátelé protestovali proti nečinnosti diplomacie

Proti údajně nezákonnému zadržování podnikatele Františka Příplaty v Rumunsku a nečinnosti českých diplomatů v jeho kauze přišlo v pátek před budovu ministerstva zahraničí v Praze demonstrovat 30 lidí. Přinesli s sebou hesla "Demokracie pro všechny", "Žádáme stejná práva Pilip - Příplata". Příplatův syn Roman v krátkém projevu srovnal přístup úřadů k případu svého otce a kauzy poslance Ivana Pilipa, který byl nedávno zadržen na Kubě. "Práva obou nejsou stejná. Diplomacie k nim přistupuje rozdílně," uvedl.

Příplata byl loni v září zatčen v Rumunsku v souvislosti s vraždou Virgila Sahleana, odborového předáka ve válcovnách trub Tepro v Jasech. Sahleanu usiloval o zrušení kupní smlouvy, na jejímž základě v roce 1998 získaly většinový podíl v Tepro Železárny Veselí. Jménem železáren tehdy Příplata smlouvu podepsal. Jeho syn Roman viní českou diplomacii z toho, že se nechce v případu otce angažovat, ministerstvo ale nařčení odmítá.

Chovatelé ovcí a koz požadují plošné očkování proti slintavce

Účastníci pátečního setkání Svazu chovatelů ovcí a koz ČR, které se konalo na ministerstvu zemědělství, požadují, aby ČR plošně očkovala proti slintavce a kulhavce. Odmítnutí očkovat zvířata je podle nich neopodstatněné, neověřené a způsobilo rozšíření nákazy v Evropě i jinde ve světě. ČTK to sdělil člen svazu a chovatel z Mostecka Petr Pakosta. "Masové vybíjení i nenakažených zvířat není opřeno o jakoukoli doloženou odbornou veterinární analýzu, ale o ekonomickou výhodnost," uvádí se ve stanovisku svazu. Chovatelé jsou podle závěrů setkání otřeseni postupem zodpovědných představitelů EU a ČR a soudí, že zdůvodnění masakrů ekonomickou rentabilitou je amorální a neetické.

Kraje jsou připraveny předložit vlastní návrh svého financování

Pokud vláda nepředloží novelu zákona o rozpočtovém určení daní Poslanecké sněmovně tak, aby ji mohla projednat na své květnové schůzi, kraje předloží vlastní společný návrh. Obávají se totiž, že pokud Sněmovna tuto novelu v nejbližší době neprojedná, kraje budou minimálně i v příštím roce zcela závislé na státních dotacích. Představitelé jednotlivých krajů ČR se na tom shodli na svém pátečním setkání v Pardubicích. Zástupce hejtmana Pardubického kraje Michal Rabas ČTK řekl, že financování krajů by se podle názoru účastníků setkání nemělo dotknout rozpočtu obcí. Zvyšovat by se neměla ani daňová zátěž obyvatelstva.

Mezinárodní rada muzeí vydala publikaci o odcizených památkách

Ve zlepšení legislativy jednotlivých zemí, která povede k jejich vzájemné koordinaci v boji proti ilegálnímu obchodu s uměleckými předměty, vidí cestu ke snížení počtu krádeží kulturních památek ředitel Mezinárodní rady muzeí (ICOM) Jacques Perot. Uvedl to na tiskové konferenci, pořádané v Praze při příležitosti vydání čtvrtého svazku edice Sto odcizených předmětů nazvaného Loupeže v Evropě. Kniha je věnována ztraceným památkám církevního charakteru v České republice, Maďarsku, Itálii a Francii.

Rabín Karol Sidon zahájil v Bruselu výstavu Židovská Morava

Za účasti vrchního pražského a zemského rabína Efraima Karola Sidona byla v Bruselu zahájena výstava Židovská Morava, židovské Brno. Obsahuje výseč z nedávné velké stejnojmenné expozice v Domě umění města Brna. "Na jedné straně představuje moravskou židovskou komunitu, která byla před válkou nesmírně košatá a dnes opět ožívá. Na druhé straně se židovský prvek z Moravy vrací částečně tam, odkud vyšel," řekl Sidon ČTK.

Anglický spisovatel Dick Francis navštíví Českou republiku

Anglický spisovatel Dick Francis, slavný autor detektivních románů z dostihového prostředí, navštíví ve dnech 11. až 14. dubna Českou republiku. Stane se tak již podruhé na pozvání nakladatelství Olympia, které vydalo celé Francisovo dílo. "Dick Francis bude i se svým synem Felixem a agentem 9. a 10. dubna na Slovensku na pozvání nakladatelství Slovenský spisovatel a návštěvu spojuje i s námi," řekla ČTK Monika Charvátová z Olympie. Z Bratislavy pojede 11. dubna vlakem do Pardubic, kde na něj bude čekat jeho téměř výhradní česká překladatelka Jaroslava Moserová, s níž navštíví tamní závodiště. Při své druhé návštěvě Prahy si chce spisovatel více prohlédnout její pamětihodnosti.

Na Sorbonně vyšel francouzský překlad Erbenovy Kytice

Pařížská Sorbonna vydala francouzský překlad Kytice Karla Jaromíra Erbena, který připravili studenti semináře literárního překladu pod vedením profesora češtiny Xaviera Galmiche. Jde o určitý experiment, uvedl Galmiche při prezentaci knihy, která také obsahuje Erbenův portrét a rozbor Kytice. Publikace, která vyšla za podpory českého velvyslanectví, nabízí český originál Kytice i francouzský překlad a je doplněna reprodukcemi dobových ilustrací.

V Hradci Králové začne výstava o životě kardinála Josefa Berana

Výstavu dokumentující život poválečného pražského arcibiskupa Josefa Berana, jenž čelil tvrdým represím komunistického režimu, může veřejnost od pondělí navštívit v Novém Adalbertinu v Hradci Králové. Výstavu archivních materiálů připravilo pastorační středisko sv. Vojtěcha při pražském arcibiskupství. Expozice, která je součástí procesu blahořečení kardinála Berana, bude otevřena do 9. dubna. Z Hradce Králové se putovní expozice přesune do pardubického kostela svatého Bartoloměje.

Ze sportu:

Zástupci tělovýchovné jednoty Bohemians podají v úterý žádost o územní rozhodnutí nutné k zahájení stavby víceúčelové haly v Praze na Hagiboru. ČTK to potvrdili generální sekretář vršovické jednoty Richard Šach i jednatel investora, finské společnosti Multi-Areena Praha, Rafael Karpíšek. Oba subjekty se na tomto kroku domluvily na páteční schůzce. Výstavba haly je podmínkou k pořádání hokejového mistrovství světa v roce 2003, které mezinárodní federace loni přidělila České republice.

Drnovický prvoligový fotbalový klub by měl v krátké době získat zahraniční vlastník. "Vstup zahraničního partnera, který by byl vlastníkem klubu, je připraven. Základní jednání už proběhla a celá transakce by se měla uskutečnit v krátkém časovém horizontu. Zahraničního partnera zaujal dokonalý areál a také lokalita prvoligového klubu v malé vesničce," uvedl předseda FK Drnovice Jan Gottvald, který je zároveň prvním místopředsedou Českomoravského fotbalového svazu.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky, lokálně mlhy. Teploty plus 9 až plus 13 stupňů Celsia.