Zprávy Radia Praha

Čtyřkoalice schválila stínovou vládu, v jejím čele je Karel Kühnl

Na jednání rady čtyřkoalice odstoupil v sobotu z postu lídra tohoto uskupení Cyril Svoboda. Rada se přitom sešla kvůli tomu, aby sestavila stínovou vládu, které měl předsedat právě Svoboda. Ten rezignoval proto, že lidovci chtěli do vlády prosadit místopředsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska. Nový lídrem čtyřkoalice byl zvolen předseda Unie svobody Karel Kühnl, který bude také premiérem schválené stínové vlády. Na jejím složení se čtyřkoalice dohodla po složitých jednáních pouze několik hodin před vypršením termínu, který loni stanovila tzv. Svatováclavská smlouva.

Stínová vláda čtyřkoalice, na které se dohodla její politická rada, má 16 členů. Lidovci v ní mají osm míst, Unie svobody pět, ODA dvě a DEU jedno. Nestraníkem a šéfem stínového resortu zahraničí se stal Josef Zieleniec. Novinářům to po jednání rady oznámil předseda Unie svobody a nový lídr čtyřkoalice Karel Kühnl. Zároveň uvedl, že na podzim už nebude kandidovat na stranickou funkci.

Podle Vladimíra Špidly dokáže ČSSD zvítězit ve volbách v roce 2002

Sociální demokracie dokáže příští rok zvítězit v parlamentních volbách. Po sobotním jednání grémia ČSSD to prohlásil místopředseda strany Vladimír Špidla. K vyjádření předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka, že ČSSD není levicová strana a naplňuje spíše program pravice, Špidla poznamenal, že většina komunistických stran se vyjadřuje o sociální demokracii nelichotivě.

Sjezd ČSSD se uskuteční na konci příštího týdne. Zvolí nového předsedu stranu, který nahradí Miloše Zemana. Jediným vážným kandidátem na funkci je právě první místopředseda této strany Vladimír Špidla. Někteří pozorovatelé spojují s jeho zvolením změny v politice sociální demokracie včetně možného menšího lpění na opoziční smlouvě, kterou ČSSD uzavřela s ODS po volbách v roce 1998.

Předseda komunistů neočekává, že sjezd ČSSD změní politiku této strany

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček neočekává, že vládní ČSSD změní po svém dubnovém sjezdu politiku, kterou Grebeníček nepovažuje za levicovou. "Sociální demokracie se zejména v nejvyšších patrech moci nechová jako levicová strana. Nevidím jako reálné, že by tomu po jejím dubnovém sjezdu bylo jinak," řekl Grebeníček při sobotním zasedání ústředního výboru KSČM. ČSSD se bude podle Grebeníčka podílet i po sjezdu na uskutečňování programů pravice.

Grebeníček: KSČM chce vyhrát parlamentní volby v roce 2002

Komunisté chtějí příští rok vyhrát parlamentní volby a stát se nejsilnější stranou v Česku. Po sobotním jednání ústředního výboru KSČM to řekl její předseda Miroslav Grebeníček. Místopředseda strany Miloslav Ransdorf ho doplnil, že vítězství KSČM je "strategický cíl, kterému bude podřízeno naprosto všechno". Ransdorf zároveň uvedl, že případným koaličním partnerem jeho strany jsou občané a až potom další strany.

KSČM zatím nedospěla k závěru, jak se zachová v referendu o EU

Komunistická strana Čech a Moravy se považuje za proevropskou stranu, ale zatím nedospěla ke konečnému stanovisku, jak se zachová v referendu o vstupu Česka do Evropské unie. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš na sobotní tiskové konferenci naznačil, že KSČM chce nejprve znát podmínky vstupu a teprve potom doporučit postoj, jaký zaujme v referendu.

STEM: Většina lidí neví, že vládní strana má za týden sjezd

Jen 38 procent občanů České republiky ví, že se příští víkend koná v Praze 30. sjezd vládní sociální demokracie. Plyne to z průzkumu, který pro Českou televizi a Český rozhlas vypracovalo Středisko empirických výzkumů (STEM). Sjezd, který zvolí nového předsedu ČSSD, považuje za důležitou událost pouze třetina z 594 dotázaných.

Odpůrci atomu v Rakousku hrozí "nouzovými opatřeními"

Dolnorakouští protitemelínští aktivisté pohrozili, že přijmou přísnější nouzová opatření, pokud prověrka vlivu Temelína na životní prostředí neproběhne podle jejich představ. Odpůrci atomu tak podpořili prohlášení hornorakouských ekologických iniciativ, které dokonce vyhrožují opětovnými blokádami hraničních přechodů s Českou republikou.

Rakousko věnuje 40 miliónů šilinků na boj proti Temelínu

Rakouská Národní rada schválila v pátek večer vyčlenění částky 40 miliónů šilinků na "boj proti české jaderné elektrárně Temelín". Oznámil to v sobotu ve Vídni poslanec za stranu Svobodných Hermann Böhacker. Podle něj má být touto částkou zajištěna realizace dohod šéfů vlád obou zemí Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela z Melku. Schválená suma má zajistit financování zkoušky vlivu elektrárny na životní prostředí, zřízení systému včasného varování i dalších bodů dohody.

Špidla: Rakouské vyčlenění 40 miliónů šilinků není proti Temelínu

Páteční rozhodnutí rakouské Národní rady poskytnout 40 miliónů šilinků na realizaci česko-rakouských dohod z Melku, nebude sloužit na boj proti české jaderné elektrárně Temelín. Prohlásil to v sobotu vicepremiér Vladimír Špidla. Podotkl, že dohoda z Melku nesměřuje k tomu, aby se vyčleňovaly prostředky na boj proti této elektrárně.

V Praze se demonstrovalo za práva zvířat

Zhruba dvě stě lidí v sobotu v Praze demonstrovalo za práva zvířat. Protestním pochodem chtěli dát najevo, že nesouhlasí s pokusy, týráním zvířat a jejich chovem pro kožešiny. Protest se ale především týkal podmínek chovu hospodářských zvířat, což vyjadřovaly i jejich transparenty s fotografiemi týraných slepic a prasat. Demonstrace, při které asistovali policisté, se obešla bez incidentů. V souvislosti s aktuálním problémem slintavky a kulhavky ochránci zvířat žádali lepší podmínky ve velkochovech, někteří jako alternativu živočišné výroby propagovali vegetariánství.

Proběhla dvoudenní mezinárodní konference "Výživa, obezita a inzulínová rezistence"; přes milión Čechů trpí obezitou

Obezita, jíž trpí přes milión Čechů, je nemoc, kterou je nutno léčit jako každé jiné chronické onemocnění. Hraje velkou roli při vzniku cukrovky, dýchacích potíží, zánětu šlach a žil a zvýšené citlivosti na bolest. Obézní osoby jsou více ohroženy rakovinou. O těchto a dalších souvislostech obezity, výživy a metabolických chorob hovořili v sobotu odborníci v pražském Karolinu na dvoudenní mezinárodní konferenci Výživa, obezita a inzulínová rezistence. Konference se konala v rámci výzkumného programu Fatlink, který podporuje Evropská unie.

Jiří Paďour byl v Budějovicích uveden do úřadu biskupa-nástupce

V českobudějovickém kostele svatého Mikuláše, který byl založen současně se vznikem města kolem roku 1265, byl v sobotu do úřadu biskupa-koadjutora (nástupce) českobudějovické diecéze uveden dosavadní pražský světící biskup Jiří Paďour. Postupně převezme funkci od biskupa Antonína Lišky, který v roce 1999 požádal po dovršení 75 let o uvolnění z úřadu. Slavnosti se zúčastnili apoštolský nuncius Giovanni Coppa, který přečetl jmenovací bulu, pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, jenž byl českobudějovickým biskupem v letech 1990 až 1991, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a další biskupové.

Zemřel scenárista a textař Eduard Pergner

Ve věku 65 let zemřel v sobotu v Praze známý scenárista a textař Eduard Pergner. ČTK to sdělil filmový režisér Jaroslav Soukup. Otec bývalé televizní moderátorky Terezy Pergnerové skonal po krátké, vážné nemoci. Pergner, který určitou dobu používal pseudonym Boris Janíček, založil v 60. letech v Kladně divadlo malých forem Quovadis a poté v Praze Miniaturní kabaret Luxor, který sídlil na Václavském náměstí. V době normalizace pracoval v garážích jako myč aut. V 70. letech se stal textařem Petra Spáleného a Jitky Zelenkové, později spolupracoval takřka se všemi předními interprety. Po listopadu 1989 pracoval jako redaktor Českého rozhlasu, později byl šéfredaktorem měsíčníku Interview a editoval měsíčník pro mládež Čágo Bélo, šílenci. Je autorem několika divadelních her. Napsal rovněž scénáře k divácky úspěšným filmům Discopříběh a Discopříběh 2, Kukačka v temném lese, Strašidla z vikýře i k dalším snímkům.

Karel Gott a podnikatel Miroslav Nakládal držiteli ceny EWI

Zpěvák Karel Gott a kroměřížský podnikatel Miroslav Nakládal převzali v sobotu v Badenu u Vídně cenu Evropského hospodářského institutu (EWI) - Evropský křišťálový glóbus. Mezi dalšími dvanácti vyznamenanými byli mimo jiné i švýcarská herečka Liselotte Pulverová, německý herec Mario Adorf a rakouský malíř Ernst Fuchs. EWI cenu uděluje za velké zásluhy, vynikající výkony a tvůrčí vklad osobností z hospodářského, kulturního, uměleckého, mediálního, sportovního, diplomatického a politického života.

Gott a Nakládal, který podniká v oblasti v automobilového průmyslu, nejsou jedinými českými držiteli Evropského křišťálového glóbu. Před dvěma lety se to podařilo bývalému generálnímu řediteli společnosti Brněnské veletrhy a výstavy Antonínu Surkovi. V roce 1999 tuto cenu získal i nynější slovenský prezident Rudolf Schuster.

Američané uspořádali koncert pro divadlo v Českém Krumlově

Americké trio Poetica Musica uspořádalo v pátek večer v newyorském sále Casa Italiana benefiční koncert na obnovu barokního divadla v Českém Krumlově. Členové tria, které sídlí na Long Islandu nedaleko New Yorku, se dozvěděli o divadle při hostování v jihočeském městě. Benefiční koncert byl součástí prezentace českého baroka v newyorském Českém centru. Výstava obsahuje tři okruhy snímků zahrnující slavné barokní stavby, řešení stejných architektonických problémů dvěma největšími barokními architekty Giovannim Santinim a Kiliánem Ignazem Dientzenhoferem a pohledy na formu a detail

Krumlovské divadlo z poloviny 18. století je vzácnou památkou, protože je jedním ze tří světových barokních scén stále plně vybavených dobovou divadelní technikou.

Ples s Terezou Maxovou vynesl přes půl miliónu korun pro děti

Více než půl miliónu korun pro kojenecké ústavy a dětské domovy z celého Ostravského kraje vynesl páteční charitativní ples s českou modelkou Terezou Maxovou, který se uskutečnil v Ostravě. Nadace Terezy Maxové funguje čtyři roky a v dnešní době podporuje asi 150 dětských domovů a kojeneckých ústavů.

Po měsíci internetu mohou Pražané prožít jeden den bez něj

Za Den bez Internetu vyhlásily některé velké české internetové firmy letošní 1. duben. Recesisticky pojatá akce bezprostředně následuje po oficiálním projektu Březen - měsíc Internetu, který v sobotu skončil. Každý, kdo chce prožít den bez celosvětové počítačové sítě, je proto v neděli zván na pražskou Letnou k bývalému Stalinovu pomníku. "Najdete zde své oblíbené stránky, budete moci klikat na reklamní bannery (nosit je budou půvabné hostesky!) a svým přátelům či známým budete moci osobně předat papírový mail neboli bezmail," slibují organizátoři na svých internetových stránkách.

Projekt Březen - měsíc Internetu vznikl v roce 1998 se záměrem upozornit na velký význam počítačové sítě pro českou ekonomiku i společnost.

Většina památek v České republice otevírá v sobotu a v neděli své brány návštěvníkům

Poprvé v novém tisíciletí se v sobotu a v neděli otevírají brány památek v České republice. V Plzeňském kraji, kde na některých místech správci zámků a hradů připravili novinky, museli turisté prohlídku některých památek odložit kvůli rekonstrukcím nebo natáčení filmařů. ČTK to řekli kasteláni zámku Kozel a hradů Švihov a Velhartice, které vláda ve středu zařadila na seznam národních kulturních památek.

Rytířské souboje zahájily v sobotu letošní turistickou sezónu na hradu Malenovice u Zlína. První návštěvníci se pak vydali na prohlídku hradu. K vidění jsou například expozice Pravěk jihovýchodní Moravy nebo Řemesla starých Malenovic. Nově byla otevřena hladomorna, i když není prokázáno, že zde někdy byla.

Strašidelnou prohlídkou sklepení, při které ožili dávní duchové minulosti v podání pracovníků Historického muzea, zahájili v sobotu sezónu návštěvníci zámku ve Slavkově u Brna. Ve svícemi osvětlených sklepeních chodbách čekali na návštěvníky duchové napoleonských vojáků, německého rytíře a bláznivé kuchařky. Největším překvapením však byl v závěru prohlídky duch hraběnky vystupující z rakve. Slavkovský zámek se stal světově proslulý díky bitvě tří císařů, která se roku 1805 konala v okolí Slavkova. Vedle vítězného císaře Napoleona do této největší z napoleonských bitev na území českého státu vedli svá vojska ruský car Alexandr I. a rakouský císař František I.

Ačkoli letošní sezóna v památkových objektech ve správě Památkového ústavu v Českých Budějovicích bude oficiálně zahájena v neděli 1. dubna, na zámku Červená Lhota a na hradě Landštejn přivítali první návštěvníky již v sobotu. Ostatní hrady a zámky v jižních Čechách otevřou své brány v neděli, nová prohlídková trasa v klášteře Zlatá Koruna na Českokrumlovsku bude veřejnosti zpřístupněna až 14. dubna. Středečním rozhodnutím vlády se staly národními kulturními památkami další desítky památkových objektů. V jižních Čechách se mezi ně zařadily zámky Hluboká nad Vltavou s loveckým zámečkem Ohrada, Červená Lhota, Dačice, Kratochvíle, Třeboň s hrobkou rodu Schwarzenberků a hrady Rožmberk a Nové Hrady.

Skanzeny a muzea reagují na blížící se Velikonoce

Blížící se Velikonoce ovlivnily činnost muzeí a skanzenů v České republice. Například v Jílovém u Prahy připravilo regionální muzeum na dnešek v rámci výstavy Šikovné ruce předvádění dovedností spojených s těmito svátky a pravý středověký jarmark. Velikonoční výstavu mají i v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, kde vynášeli "smrt ze vsi". Od neděle bude přístupna i tradiční velikonoční výstava ve skanzenu v Přerově nad Labem.

Vodáci v Suchdole nad Lužnicí již podvaadvacáté odemkli řeku

Tradičního odmykání řeky Lužnice se v sobotu v Suchdole nad Lužnicí zúčastnilo na 200 plavidel, z nichž většinu tvořily kánoe. Na rozdíl od vánoční plavby, kdy vodáky při jejich loňském posledním setkání sužoval mráz a nedostatek vody, mohly být při sobotní plavbě do osm kilometrů vzdálené Majdaleny posádky lodí s počasím i stavem vody spokojeny.

Domnělý samec tučňáka v plzeňské zoo snesl vejce a sedí na nich

Po několik let dokázala zaměstnance v plzeňské a předtím i frankfurtské zoo mást samice tučňáka Humboldtova. Osmiletý tučňák byl totiž ošetřovateli považován za samotářského samce prakticky až do té doby, než letos v lednu snesl v plzeňské zoo dvě vejce, na kterých dosud trpělivě sedí. "Je to neuvěřitelné, ale na pravé pohlaví tučňáka několik let nikdo nepřišel a v jeho chovné kartě bylo napsáno, že je to samec, který se nesnáší s ostatními tučňáky," řekl ČTK mluvčí zahrady Martin Vobruba. Pracovníci zoo musí proto nyní opravit své záznamy a namísto jedné samice a tří samců budou nadále evidovat dva dospělé chovné páry tučňáků. Kromě nich návštěvníci zoo mohou vidět i tři loňská a první dvě letošní mláďata.

Sport

Hokejisté pražské Slavie porazili ve třetím semifinálovém utkání play off extraligy Vsetín 4:2 a snížili tak stav série hrané na tři vítězství na 1:2.

Trenér české hokejové reprezentace Josef Augusta nominoval výběr hráčů ze zámořské NHL pro letošní světový šampionát v Německu. Do širšího kádru zařadil obránce Pavla Kubinu z Tampy Bay, Filipa Kubu z Minnesoty, Františka Kaberleho z Atlanty a Jaroslava Špačka z Chicaga. Z útočníků Augusta vybral Radka Dvořáka a Jana Hlaváče z New Yorku Rangers, Davida Výborného z Columbusu, Pavla Pateru z Minnesoty a Martina Ručinského z Montrealu. Kouč bude ještě jednat s brankářem Milanem Hniličkou z Atlanty.

A ještě krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno, na severu území až oblačno. Nejvyšší teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio