Zprávy Radia Praha

Ministři schválili hlavní teze pokračování důchodové reformy

Vládní kabinet v pondělí schválil hlavní teze pokračování důchodové reformy a časový harmonogram její realizace. Důchodový systém bude podle rozhodnutí kabinetu i nadále založen na povinném průběžně financovaném a státem garantovaném důchodovém pojištění, které bude doplněno dobrovolným kapitálově financovaným připojištěním. Podíl připojištění se bude postupně zvyšovat, takže v konečné podobě bude tvořit čtvrtinu důchodu. Ze základního povinného důchodového pojištění bude poskytován starobní důchod ve výši 55 až 60 procent čisté mzdy nejméně po dobu dalších desíti let.

Zástupci ODS sice nejsou vládní koncepcí důchodové reformy nadšeni, nezdá se ale, že by její podoba ohrožovala opoziční smlouvu mezi oběma stranami. Stínová ministryně práce a místopředsedkyně ODS Libuše Benešová řekla, že vládní teze reformy považuje za "dobrý základ pro další diskusi". Zklamání nad jejím obsahem dal najevo místopředseda sněmovního sociálního výboru Milan Cabrnoch (ODS), i on však soudí, že v diskusi je třeba pokračovat.

Vláda vzala na vědomí program ministra Grégra - tzv."velký třesk"

Ministři také vzali v pondělí na vědomí strategii posílení národohospodářského růstu s pracovním názvem "velký třesk", který navrhl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. "Program bude realizován. Vláda uložila ministru průmyslu a obchodu a ministru financí do 30. června dopracovat realizační a finanční rámec tohoto materiálu," řekl Grégr na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Grégrův materiál počítá s investicemi 265 miliard korun, které by měly letos ekonomiku dostat ke čtyřprocentnímu růstu a v roce 2002 na pět až šest procent. Podle ministra velký třesk sníží rozdíl ekonomické úrovně mezi Českou republikou a Evropskou unií. Materiál podle něj nezvyšuje požadavky na státní rozpočet, ale počítá s příjmy z privatizace, s půjčkami od bank a s penězi z fondů Evropské unie. Grégr nadále uvažuje o vydávání dluhopisů Fondu národního majetku.

Kabinet vzal na vědomí i hospodářský program ČR před vstupem do EU

V pondělí vláda vzala na vědomí i předvstupní hospodářský program České republiky. Materiál bude zaslán Evropské komisi tak, aby ho v Bruselu měli do 1. května letošního roku. "Časový horizont programu končí rokem 2004, kdy by již ČR mohla být členem EU," uvádí se v materiálu, který vypracovalo ministerstvo financí. Evropské komise se při hodnocení programů kandidátů zaměří zejména na vývoj deficitu veřejných financí a veřejného dluhu. Obě čísla a metody výpočtu měla ČR do Bruselu oznámit do 1. dubna.

Ministři odvolali Kapouna ze správní rady Českých drah

Vláda v pondělí také odvolala poslance ČSSD Miroslava Kapouna z funkce předsedy i člena správní rady Českých drah. Novým členem třináctičlenného orgánu zároveň kabinet jmenoval předsedu představenstva ŽOS České Velenice Jiřího Sedláčka. Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to uvedl mluvčí vlády Libor Rouček. Kapoun na funkci rezignoval ke konci března údajně kvůli loňskému usnesení ústředního výboru své strany, která poslancům ČSSD zakázala vykonávat funkce ve statutárních orgánech firem. V čele správní rady bude na přechodné období její dosavadní místopředseda Ivan Foltýn.

Podle ministra dopravy a spojů Jaromíra Schlinga nebude v případě, že parlament bez zdržení přijme zákon o transformaci ČD, nutné funkci předsedy rady znovu obsazovat. Dráhy se podle záměru ministerstva mají od příštího roku změnit na akciovou společnost a správní rada zanikne.

Vláda: Státní podnik Benzina skončí v likvidaci, zajistí ji MPO

Státní podnik Benzina skončí na základě pondělního rozhodnutí vlády v likvidaci, kterou zajistí ministerstvo průmyslu a obchodu. Na tiskové konferenci to po jednání kabinetu uvedl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Důvodem likvidace je daňový nedoplatek 651 miliónů korun a z něj plynoucího penále 2,2 miliardy Kč, jež podnik dluží ministerstvu financí, jak vysvětlil již dříve ředitel Benziny Jiří Veselý.

S.p. Benzina má čerpací stanice se zeleným logem na méně lukrativních lokalitách; 337 čerpadel s červeným logem Benzina patří akciové společnosti Benzina ze skupiny Unipetrol.

Podle premiéra Zemana je Miloševičův případ vnitřní věcí Jugoslávie

Za vnitřní záležitost Jugoslávie označil premiér Miloš Zeman situaci kolem zatčení bývalého prezidenta Slobodana Miloševiče. Ten je považován za strůjce několika balkánských válek v posledním desetiletí. Vnitřní věcí Jugoslávie by podle předsedy české vlády měl také případ zůstat. "Já nepatřím k mesianistickým politikům, kteří radí každé vládě suverénního státu jak postupovat," poznamenal pouze Zeman na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády.

Čeští představitelé Miloševičovo zatčení přivítali, výjimkou byli komunisté. Podle prezidenta Václava Havla bylo jeho zadržení jen otázkou času. Český prezident by také přivítal, kdyby Miloševiče soudil mezinárodní soud v Haagu. Dokáže si však představit, že se bude zodpovídat před jugoslávským soudem.

Miloševič byl zatčen v neděli ráno. Srbské vedení už dalo najevo, že nehodlá Miloševiče předat haagskému Mezinárodnímu tribunálu pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii, ale srbskému soudu. Exprezident čelí obvinění ze zneužití pravomocí veřejného činitele, ze zpronevěry státních financí a z kladení odporu při zatýkání.

Ministr Mertlík jednal v Moskvě s ministrem financí Alexejem Kudrinem

Ministr financí Pavel Mertlík, který v pondělí v Moskvě jednal s místopředsedou vlády a ministrem financí Alexejem Kudrinem, potvrdil, že firma Falkon Capital se podílí na urovnání ruského dluhu České republice. Ohradil se zároveň proti informacím zveřejněným v pondělním českém tisku, podle nichž by tato firma, údajně podezřelá ze spojení s podsvětím, byla pověřena státem k vymáhání pohledávky. "Tyto informace jsou velmi vzdáleny realitě," řekl ministr Mertlík. Sdělil, že Falkon Capital je jednou z firem, které se ucházejí o vypořádání malé částky v rámci zbožové kompenzace.

Ministr Mertlík také uvedl, že při pondělním jednání s ruskou stranou bylo dosaženo mírného pokroku. Obě strany se dohodly na naplňování zbožového seznamu a také na možnostech nějakého jiného řešení, například formou prodeje dluhu. Ke konečné dohodě je ovšem podle jeho slov "velmi daleko". "Osobně se domnívám, že jsme dosáhli pokroku zejména co se týče garančního fondu. Ruská strana jednoznačně řekla, že to je forma, kterou vážně posoudí a ten mechanismus bude pro ní skutečně akceptovatelný. Dohoda tohoto typu podepsána nebyla, ale během několika měsíců by se to mohlo uskutečnit. Takto jasný přístup ruské strany jsme ještě neměli," uvedl ministr Mertlík. Nevyloučil přitom, že Rusko by mohlo část dluhu uhradit hotově. Jednání budou v příštích měsících pokračovat a podle jeho slov někdy v létě by mohly tyto splátky začít.

Premiér Miloš Zeman v pondělí prohlásil, že vláda nebude jednat o případné pomoci s vymáháním ruského dluhu vůči České republice s partnerem, který by představoval bezpečností rizika pro ČR. Zeman to řekl během tiskové konference po pondělním jednání kabinetu. Reagoval tak na zprávu z tisku, že stát chce vymoci mnohamiliardový dluh, který u něj má Rusko, s pomocí pražské firmy Falkon Capital, podezřelé ze spojení s podsvětím.

Rusko je největším dlužníkem České republiky. Celková výše pohledávek se totiž vyhoupla k necelým čtyřem miliardám dolarů, což je asi 140 miliard korun.

EU zhodnotila ČR jako zemi s vysoce pravděpodobným výskytem BSE

Evropská unie zhodnotila podle očekávání Českou republiku jako zemi, kde je vysoce pravděpodobný výskyt nemoci BSE. Oznámila to Evropská komise. Česká republika původně usilovala o zařazení do druhé ze čtyř kategorií - tam patří země, kde je výskyt BSE nepravděpodobný, i když není vyloučený. Podle mluvčí komise Beate Gminderové ale rozlišení mezi druhou a třetí skupinou nemá žádné praktické dopady. Obě skupiny musí od 1. dubna odstraňovat z hovězího vyváženého do Evropské unie takzvaný rizikový materiál - oči, mozek, střeva, páteř a maso strojově oddělené od páteře. Z hlediska přenosu BSE jde totiž o infekční tkáně.

S hodnocením EU ohledně rizika výskytu BSE Česká republika nesouhlasí

Česká republika nesouhlasí se závěrem Evropské unie, která ji řadí mezi země s vysoce pravděpodobným výskytem nemoci šílených krav. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Pavla Koláře jde spíš o politické rozhodnutí než rozhodnutí podložené reálnými podklady. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben vyjádřil v podstatě stejné stanovisko.

Nerozšíří-li se už slintavka, ČR omezí opatření na hranicích

Pokud se slintavka s kulhavkou nebudou dál šířit, Česká republika omezí bezpečnostní opatření na hranicích. Tam je nyní každý povinen desinfikovat si boty a kola aut, a odevzdat potraviny s obsahem masa a mléka. Ústřední nákazová komise projedná další kroky ve čtvrtek 5 dubna. Veterinární správa počítá s tím, že ze současných mimořádných veterinárních opatření vyhlášených právě do 5. dubna potrvají i po tomto datu preventivní opatření na letištích. Povinnost dezinfikovat si obuv a odevzdat rizikové potraviny pro osobní potřebu by ale měla příště platit jen pro cestující ze zemí, kde se nákaza vyskytla. Těmi jsou Británie, Severní Irsko, Irsko, Francie a Nizozemsko.

Kubánští disidenti děkují prezidentu Havlovi

Poděkování českému prezidentovi Václavu Havlovi za jeho podporu demokratických sil na Kubě sepsali kubánští disidenti z organizace Hnutí za demokracii "Pedro Louis Boitel". Dopis chtějí předat delegaci českých poslanců, kteří se tento týden účastní konference Meziparlamentní unie v Havaně. Zájem České republiky o situaci na Kubě v pondělí ocenil také významný představitel kubánského disentu Héctor Palacios. Za nejvýznamnější označil opakované předkládání rezoluce odsuzující Kubu za nedodržování lidských práv na půdě Komise OSN pro lidská práva v Ženevě.

Fidel Castro: Kuba pohrdá návrhem rezoluce o porušování lidských práv

Kuba pohrdá návrhem rezoluce odsuzujícím dodržování lidských práv na ostrově, jehož autorem je Česká republika. V rozhovoru pro televizi Prima to řekl kubánský prezident Fidel Castro. "Nám je to jedno, ať v těch svinstvech pokračují, nám je to jedno, my tím pohrdáme," řekl v ostré reakci na dotaz týkající se rezoluce, jejímž návrhem se zabývá nynější zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě. "Není ostuda být Čech, ale je ostuda a neštěstí mít takovou vládu, jako máte vy," řekl Castro novinářům z Primy. Ta uvedla, že čeští poslanci a senátoři, kteří se v Havaně účastní zasedání Meziparlamentní unie, neměli zatím při jednání problémy a že by se v příštích dnech měli sejít s kubánskými disidenty.

Český ministr Eduard Zeman zdůrazňuje význam celoživotního vzdělávání

Důrazné usnesení, které by vyzdvihovalo význam celoživotního vzdělávání, očekává od konference ministrů školství zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která v pondělí začala v Paříži, český ministr Eduard Zeman. "Zasedání OECD v Budapešti před dvěma lety stanovilo v tomto směru důležité priority, ale bohužel se od té doby OECD neposunula dál v praktické realizační fázi," řekl v pondělí ministr Zeman. "Nyní čekáme, zda to, co Budapešť slibně otevřela, se podaří posunout dál a že nezůstáváme u obecně pravdivých konstatování," dodal. Podle něj by bylo v českých podmínkách důležité opřít se o nějaké důrazné usnesení mezinárodní autority, jako je OCED.

Verheugen navrhuje přechodná období pro pracovníky i pro půdu

Evropský komisař pro rozšíření Günter Verheugen v pondělí předpověděl, že Evropská komise navrhne členským státům, aby požadovaly vůči kandidátským zemím přechodné období pro zaměstnávání jejich pracovníků v dnešní EU a také aby souhlasily s přechodnými obdobími pro prodej nemovitostí na území uchazečských států cizincům. "Přechodná období jsou v procesu rozšíření, ale vůbec v evropské integraci něčím zcela normálním," vyložil komisař při besedě se členy bruselského sdružení Přátelé Evropy, tři dny před cestou do Prahy, kde bude doprovázet předsedu Evropské komise Romana Prodiho. Rozhodně popřel, že odklad volného pohybu pracovních sil by znamenal druhořadé členství, jak argumentují politikové v ČR a dalších zemích. "To je nesmysl. Kdyby přechodná období znamenala diskriminaci, pak by kandidátské země nežádaly o pět set takových úlev."

Čtyřkoalice se vzpamatovává z nečekaného vývoje posledních dní

Náhlý sobotní zvrat při sestavování stínové vlády čtyřkoalice, kterou nakonec místo lidovce Cyrila Svobody povede do příštích voleb unionista Karel Kühnl, ovlivnil nejen dění v rámci tohoto opozičního uskupení, ale i v jednotlivých stranách, především v KDU-ČSL. Kühnl v pondělí nicméně vyjádřil naději, že sestavením stínového týmu skončily úvahy o personálních otázkách a začíná diskuse o programu čtyřkoalice. Jak dále řekl, první zasedání stínové vlády se uskuteční ve čtvrtek. Do konce června pak musí sestavit programové prohlášení, které podléhá schválení osmičlenné politické rady čtyřkoalice.

Cyril Svoboda v sobotu rezignoval na křeslo stínového premiéra, protože nechtěl ve vládě svého stranického kolegu Miroslava Kalouska. Za toho se však postavili další místopředsedové KDU-ČSL Jaroslav Kopřiva, který na jednání zastupoval nemocného předsedu strany Jana Kasala, a Pavel Severa. Kalousek i Severa jsou přesvědčeni, že Svoboda jako lídr selhal. Svoboda svou rezignaci vysvětluje tím, že jako stínový premiér chtěl mít ve svém týmu jen takové lidi, za něž se může stoprocentně zaručit. Tato otevřená roztržka však podle Kasala ani samotného Svobody neznamená začátek hlubšího rozkolu uvnitř strany. Jan Kasal v pondělí připomněl, že jedním z bodů navrhovaného programu sjezdu KDU-ČSL je volba dalšího místopředsedy. Nevyloučil ani, že by se mohlo rozhodovat o celém vedení včetně funkce předsedy. O tom však musí podle něj rozhodnout svým hlasováním delegáti.

Rozporné komentáře zaznívají z krajských organizací KDU-ČSL k výměně ve funkci lídra čtyřkoalice. Některé regiony Svobodu kritizují, jinde vyvolal jeho krok sympatie. Svobodu podpořili například představitelé pražské, brněnské nebo královehradecké KDU-ČSL. Naopak jihlavští lidovci jsou Svobodovým krokem zklamáni.

Společný klub čtyřkoalice v Senátu nejspíš jen tak nevznikne

Přes půl miliónu korun by ušetřil vznik společného senátního klubu Čtyřkoalice. Klesly by například náklady na používání aut. Krátit by se mohly i náklady na zaměstnance, kteří pracují v aparátech klubu lidoveckého a společného klubu Unie svobody a ODA. Společný klub čtyřkoalice v Senátu ale nejspíš jen tak nevznikne. Jeho existenci sice předpokládala dohoda čtyřky ze Žďáru nad Sázavou, v sobotu ji ale nahradila Jarní dohoda. V té o společném senátorském klubu není ani slovo. Přesto o vytvoření formální struktury klubu nadále usilují členové klubu Unie svobody a ODA. Jejich snaha ale bude zřejmě narážet na postoj řady lidoveckých senátorů.

Kabinet premiéra Zemana sledují už tři stínové vlády

Od sestavení nejnovější stínové čtyřkoaliční vlády v čele s Karlem Kühnlem má sociálnědemokratický kabinet premiéra Miloše Zemana proti sobě již třetí stínovou vládu. Nejstarší z nich vytvořila ODS pod vedením expremiéra Václava Klause krátce po parlamentních volbách v roce 1998. Druhou je stínová vláda žen, jejíž vznik iniciovala loni poslankyně ČSSD Jana Volfová jako reakci na to, že ministerskou funkci nezastává žádná žena.

Sociálnědemokratický kabinet je sedmnáctičlenný. Má čtyři vicepremiéry, tři z nich jsou zároveň ministry, ministra bez portfeje a 14 resortních ministrů. Členové vlády jsou členy ČSSD, jedinou výjimkou je od začátku křeslo ministra spravedlnosti, obsazené nestraníkem.

Premiér Zeman má stínovou vládu čtyřkoalice za sbírku politických ojetin

Sbírka politických ojetin, tak označil premiér Miloš Zeman stínovou vládu čtyřkoalice. Zeman tímto způsobem okomentoval podobu alternativního kabinetu "čtyřky". Zjevně tak narážel na fakt, že řada stínových ministrů čtyřkoalice už působila v některé z předchozích vlád. Karel Kühnl - lídr tohoto politického uskupení - ale odmítl názory, že přítomnost zkušených vládních politiků v jeho kabinetu znamená popření čtyřkoaličních hesel o "novém stylu" politiky.

Obsluha Temelína kvůli netěsnosti opět odstavila turbínu

Obsluha Temelína kvůli netěsnosti opět odstavila turbínu prvního bloku elektrárny. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář řekl, že výkon reaktoru byl snížen na necelá dvě procenta. Generátor byl přifázován v neděli odpoledne a po půlnoci byla zjištěna nynější závada. Mluvčí upřesnil, že netěsnost personál zjistil na přírubě potrubí v místnosti olejového hospodářství, které slouží například k ovládání regulačních ventilů a armatur. Do zásobní nádrže vyteklo několik stovek litrů oleje. Obsluha závadu odstraňuje.

SPÖ žádá ukončení provozu temelínského reaktoru

Definitivní ukončení provozu temelínského reaktoru žádá v reakci na opětné odstavení turbíny prvního bloku jaderné elektrárny Temelín kvůli netěsnosti na přírubě potrubí rakouská sociálnědemokratická strana (SPÖ). Její mluvčí Ulli Simová zdůraznila, že jde již o šestnáctou poruchu elektrárny od spuštění štěpné reakce. "Nemine téměř ani den, aby z Temelína nebyla hlášena další porucha. Za těchto okolností není možné jen tak pokračovat dál a nechat provozovatele elektrárny v klidu experimentovat s jejich nebezpečným objektem nedaleko našich hranic," uvedla Simová. Prohlásila, že považuje další provoz elektrárny až do ukončení prověrek jejího vlivu na životní prostředí za "nemyslitelný".

Právník Fagan navštívil SÚJB, obsah jednání úřad zatím tají

Americký právník Edward Fagan navštívil Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Fagan zastupuje zájmy ekologů bojujících proti jaderné elektrárně Temelín. Mluvčí úřadu Pavel Pittermann, téma i výsledek jednání odmítl komentovat. Podle něj Fagan po jednání odletěl z Prahy. Právník už druhý měsíc požaduje po společnostech ČEZ a Westinghouse dokumenty o bezpečnosti Temelína. Před necelými dvěma týdny jim po návštěvě elektrárny lhůtu k dodání dokumentů o měsíc prodloužil. Po uplynutí nové lhůty na dodání dokumentů, tedy 19. dubna, hodlá Fagan oznámit další kroky na konferenci v rakouském Salcburku.

Podle Nejvyššího zastupitelství bylo osvobození Libora Nováka nezákonné

Nejvyšší zastupitelství usiluje o nový proces s bývalým výkonným místopředsedou ODS Liborem Novákem. V pátek odeslalo ministru spravedlnosti Jaroslavu Burešovi návrh, aby podal v Novákův neprospěch k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Nejvyšší soud by pak mohl nařídit nové soudní projednání Novákova případu. Nováka loni pro nedostatek důkazů pražský městský a poté i vrchní soud zprostil obžaloby z daňových úniků v souvislosti se sponzorováním ODS. Podle názoru Nejvyššího státního zastupitelství soudy tímto osvobozujícím rozsudkem porušily zákon, protože se nezabývaly všemi dostupnými důkazy.

Nový prapor pro misi SFOR končí svou přípravu taktickým cvičením

Ve výcvikovém prostoru Boletice v pondělí začalo třídenní odborné taktické cvičení 5. mechanizovaného praporu, který se připravuje na působení v Bosně a Hercegovině. Jeho příslušníci vystřídají tento měsíc kolegy ze 4. mechanizovaného praporu. Podle zástupce velitele českokrumlovské výcvikové základny Lubomíra Frka tvoří český kontingent SFOR 550 vojáků a vrtulníková jednotka. Příslušníci 5. mechanizovaného praporu se rozloučí 14. dubna slavnostní pořadovou přehlídkou v Táboře.

Rushdie se v Praze zúčastnil besedy o Italovi Levim

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie zahájil svou návštěvu Prahy v italském kulturním institutu. Tam se zúčastnil besedy nazvané Pocta Primo Levimu. Rushdie přiletěl do Prahy v pondělí dopoledne na pozvání organizátorů Festivalu spisovatelů Praha. Na dva večery jsou naplánovány Rushdieho besedy v divadle Ypsilon.

Začal mezinárodní filmový festival Jeden svět

V pražském kině Archa začal třetí ročník festivalu dokumentárních filmů s lidsko-právní tematikou Jeden svět. Pod záštitou prezidenta Václava Havla a vysoké komisařky OSN pro lidská práva Mary Robinsonové ho organizuje společnost Člověk v tísni při České televizi, která zahajovací večer spojila s předáním Ceny Homo Homini. Za významný osobní přínos k obhajobě lidských práv a prosazování demokracie ji dostal Min Ko Nain, vůdce studentského hnutí za svobodu a demokracii v Barmě, odsouzený v roce 1989 ke 20 letům vězení. Od ředitele společnosti Tomáše Pojara ji v zastoupení převzal Bo Ťij, který za účast v prodemokratických demonstracích strávil v barmských věznicích sedm let.

České centrum fotografie vystavuje snímky Jana Lauschmanna

U příležitosti stého výročí narození fotografa a chemika Jana Lauschmanna uspořádalo České centrum fotografie výstavu, jež je reprezentativním průřezem celé jeho tvorby. Lauschmann byl významným představitelem české amatérské fotografie a díky svým znalostem technologie se stal i klíčovou postavou ve vývoji fotografického průmyslu.

Stoleté výročí Lauschmannova narození připadá na 1. duben a letos 1. ledna uplynulo deset let od jeho úmrtí. Narodil se v roce 1901 a již v roce 1912 začal fotografovat. Vystudoval vysokou školu chemicko-technologickou, pracoval v Českém klubu fotografů amatérů a spolupracoval s časopisem Fotografický obzor. K jeho nejaktivnějšímu období patřila 20. a 30. léta, která byla významným tvůrčím obdobím pro celou českou fotografii. Lauschmann byl zpočátku ovlivněn piktoralismem, později založil své snímky na radikální perspektivě a využití úhlopříček. Na konci 30. let se v jeho tvorbě objevil vliv konstruktivismu, což je na fotografiích patrné zejména ve strmých podhledech a nadhledech. Později si začal všímat detailů všedních věcí, které ztvárňoval na svých fotografiích. Po několikaleté odmlce, kdy se plně věnoval své práci profesora na Vysoké škole chemicko- technologické, začal znovu fotit až v 70. letech. Získal řadu ocenění v tuzemsku i v zahraničí.

Na Pražském hradě začala výstava humanitární fotografie

Snímky nemocných a fotografie zachycující utrpení lidí při válečných konfliktech i přírodních katastrofách, které čeští fotografové pořídili v uplynulém desetiletí, vystavuje od pondělí Pražský hrad. Soubor nazvaný Propojení obrazem - Česká humanitární fotografie 1990 - 2000 obsahuje 150 barevných i černobílých fotografií. Zastoupeni jsou na výstavě například i v cizině žijící čeští fotografové Antonín Kratochvíl, Iva Zímová a Libuše Taylorová. Kolekce byla už loni vystavena v Senátu.

A ještě krátce o úterním počasí:

Skoro jasno, teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio