Zprávy Radia Praha

Poslanecká sněmovna zahájila dubnovou schůzi

Poslanecká sněmovna v úterý neschválila vládní novelu zákona o obecních volbách. Nesouhlasila totiž s pozměňovacími návrhy, s kterými ji vrátil Senát. Přijetí normy přitom potřebují více než tři desítky obcí, které si nemohou zvolit svá zastupitelstva. Budou tak muset čekat, až parlament schválí nový návrh, který připraví ministerstvo vnitra. Parlament se totiž nemůže novelou dál zabývat, neboť podle Ústavy musí volební zákon schválit obě komory ve stejném znění. Poprvé normu ve sněmovně loni v říjnu prosadili poslanci ODS a ČSSD, kteří se na ní dohodli v dodatcích k opoziční smlouvě.

Sněmovna také schválila novelu zákona o pobytu cizinců na území České republiky. Předloha, kterou poslanci přijali i s pozměňovacími návrhy Senátu, má zmírnit některé administrativní překážky, s nimiž se cizinci potýkají. Novela by měla mimo jiné vyřešit několik případů, kdy se cizincům s trvalým pobytem na území ČR narodily nemocné nebo nedonošené děti, komerční pojišťovny je odmítly pojistit, a jejich rodiče tak dluží vysoké částky nemocnicím za poskytnutou péči. Parlament zapracoval do původní vládní předlohy ustanovení, podle kterého tyto peníze uhradí stát.

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu zákona o spotřební dani ve znění navrženém Senátem. Poslanci v zákoně na návrh Senátu rozhodli především o tom, že existence bezcelních obchodů (duty/tax free) bude ukončena do konce letošního roku. Poslanci původně navrhovali, aby obchody mohly svoji činnost provozovat do konce roku 2003, což by ovšem zkomplikovalo přijetí ČR do Evropské unie. Bezcelní obchody jsou podle unie nepřijatelné, protože v nich občané nakupují ve velkém a do vnitrozemí poté převážejí neproclené zboží.

Poslanci rovněž drtivou většinou hlasů schválili zákon o zadávání veřejných zakázek v původním sněmovním znění. Senát sněmovně předlohu vrátil 28. února s návrhem, aby se zákon o veřejných zakázkách i nadále vztahoval na obor těžby, jak je to běžné v Evropské unii. Zákon z působnosti zadávání veřejných zakázek vyjímá provozovatele veřejných telekomunikačních sítí a provozovatele telekomunikačních služeb. Novela zákona o veřejných zakázkách by mimo jiné měla vést k rozvoji oboru telekomunikací.

Romano Prodi veze do Prahy naději na rychlý vstup a výzvu k "moudrosti"

Předseda Evropské komise (EK) Romano Prodi je přesvědčen, že jedině katastrofa může zabránit první vlně východního rozšíření do jara roku 2004. Vyzývá proto Českou republiku (a další kandidáty), aby měla na mysli tento velký cíl a akceptovala nutné oběti, například v podobě přechodného období pro volný pohyb pracovních sil. "Můžeme myslím potvrdit, že při volbách do Evropského parlamentu na jaře 2004 se bude hlasovat v nových zemích; doufám, že to bude podstatný počet zemí," řekl Prodi v rozhovoru s českým novináři před první oficiální návštěvou Prahy ve své funkci koncem týdne. Usoudil, že jednání s ČR běží hladce, ba lépe, než se předpokládalo. Připomněl také, že po nevalné hodnotící zprávě z roku 1999 udělala Praha v přípravě "obrovský pokrok", i když zbývá ještě dohnat reformu státní správy, soudnictví a restrukturalizaci průmyslu.

Po vstupu do EU by tam z ČR mohlo odejít za prací 175 tisíc lidí

Zhruba 165 až 175 tisíc Čechů, což je 1,7 procenta obyvatel země, by podle současných odhadů mohlo odejít za prací do západní Evropy poté, co Česká republika vstoupí do Evropské unie. Tezi migračního potenciálu občanů ČR zveřejnil Výzkumný ústav práce a sociálních věcí na mezinárodním sympóziu "Volný pohyb pracovních sil po rozšíření EU na východ", které se koná v Karlových Varech. Podle loňské analýzy vylučuje migraci do zahraničí zhruba 9,3 miliónu Čechů, což je asi 90,5 procenta obyvatel. Ze zbylých 975 tisíc lidí, tedy zhruba 9,5 procenta Čechů, uvažuje 800 tisíc osob o migraci do ciziny pouze v hypotetické rovině a jejich představy jsou prakticky nerealizovatelné.

Švédsko chce urychlit rozšíření EU

Zahájením diskuse nad předvstupními ekonomickými programy kandidátských zemí se Švédsko snaží urychlit rozšíření Evropské unie směrem na východ. "Chceme zahájit makroekonomický dialog a zredukovat propast mezi EU a kandidáty tak, aby se EU v roce 2010 stala nejdynamičtěji rostoucím trhem světa," řekl na úterní tiskové konferenci v Praze švédský ministr financí Bosse Ringholm, jehož země v současné době EU předsedá. "Věřím, že ČR bude jednou z prvních kandidátských zemí, která vstoupí do EU," uvedl s tím, že ČR je lépe připravena než někteří další uchazeči. Setkání s českým protějškem Pavlem Mertlíkem považuje za odrazový můstek k zahájení ekonomického dialogu.

Ruský dluh Česku bude možná vyrovnán

Česká republika má naději, že dostane od Ruska celou dlužnou částku. "Jsem v tom optimista, povede se to. Jde však o choulostivý typ transakce, kterou nejde uspěchat," řekl ČTK po jednání s ruským vicepremiérem Iljou Klebanovem náměstek českého ministra financí Ladislav Zelinka. To bylo věnováno zejména zřízení tzv. garančního fondu souvisejícímu s řešením českých pohledávek vůči Rusku. Garanční fond bude znamenat "otevření dveří pro české podnikatele na ruský trh". "V současné době máme nevyváženou obchodní bilanci s Ruskem, protože import, který zahrnuje plyn nebo ropu je poměrně velký, zatímco vývoz zaostává. Garanční fond by měl umožnit našim výrobcům vrátit se na ruský trh a nevyváženou bilanci srovnat. Navrhujeme objem fondu 300 miliónů dolarů. Pokud by se vozilo zboží s kvartální obrátkou, pak umožní pojistit objem nejméně 1,2 miliónu dolarů," sdělil Zelinka.

Banky po třech ztrátových letech loni vykázaly zisk

Banky působící na českém trhu vykázaly ke konci loňského roku podle neauditovaných výsledků čistý zisk 15,012 miliardy korun. V předchozích třech letech přitom bankovní sektor vykázal ztrátové hospodaření, v roce 1999 ztráta činila 5,6 miliardy korun. Údaje o hospodaření bez Konsolidační banky a ČNB zveřejnila na internetové stránce Česká národní banka. Bilanční suma bankovního sektoru dosáhla ke konci loňského roku 2,719 biliónu korun a meziročně vzrostla o více než 200 miliard.

David Paulovich: Kavan slíbil, že rezoluci proti Kubě podal naposledy

Česká republika letos pravděpodobně předkládá rezoluci o nedodržování lidských práv na Kubě naposledy. "Věříme, že v příštím roce se naplní příslib české strany, že už nebude předkládat tuto rezoluci," řekl na tiskové konferenci kubánský chargé d'affaires David Paulovich. Ministerstvo zahraničí dnes na dotaz ČTK potvrdilo, že příští rok Česká republika nejspíš rezoluci již předkládat nebude. "Ano, pan ministr (Jan Kavan) se v tomto smyslu již neoficiálně vyjádřil," řekla Jiřina Valentová z tiskového oddělení ministerstva. Paulovich na tiskové konferenci předal videozáznam pořadů kubánské televize o údajných protikubánských aktivitách poslance Ivana Pilipa a bývalého studentského vůdce Jana Bubeníka, kteří byli na Kubě začátkem roku 25 dnů vězněni.

To, zda pasáž podporující zrušení embarga uvaleného na Kubu zůstane v českém návrhu rezoluce kritizující porušování lidských práv na ostrově, nebo z něho bude nakonec odstraněna, není podle kubánského domácího disentu rozhodující. Důležitější je fakt, že rezoluce opět upozorní na situaci na Kubě, shodli se v rozhovoru pro ČTK přední představitelé opozice. "Jestliže to usnadní průchod rezoluce při hlasování, tak proč by pasáž o embargu neodstranili? Mnohem podstatnější je fakt, že rezoluce opět upozorní na porušování lidských práv. O embargo tady nejde, to je jiná, komplikovaná záležitost," řekl Héctor Palacios z disidentské Strany demokratické solidarity.

Ministerstvo zahraničí chce, aby Evropská komise neoznačovala ČR jako zemi s velkým rizikem BSE

Ministerstvo zahraničí je nespokojeno s tím, že Evropská komise (EK) zařadila Českou republiku v pondělí mezi země s možností výskytu nemoci hovězího dobytka BSE (bovinní spongiformní encefalopatie). Ministerstvo "hodlá apelovat na představitele EK, aby v blízké budoucnosti iniciovali přehodnocení této otázky," sdělil ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Českou nespokojenost s rozhodnutím, podle kterého patří republika mezi země s vysokou pravděpodobností výskytu BSE, ač v ní nemoc ještě nebyla potvrzena, vyjádřilo již v pondělí ministerstvo zemědělství. ČR usilovala o zařazení nikoli do třetí, ale do druhé ze čtyř kategorií jako země, kde je výskyt BSE nepravděpodobný, ač nevyloučen.

Zemědělci budou požadovat od EU odškodnění kvůli nemoci BSE

Čeští zemědělci budou požadovat od Evropské unie odškodnění kvůli nemoci šílených krav. Odškodnění za opatření, která vůči nim uplatnil Brusel kvůli BSE, by mělo být nejen finanční, ale mělo by mít i podobu rovnocenného přístupu celé zemědělské produkce na evropské trhy. Prohlásil to prezident Agrární komory Václav Hlaváček. Navíc uvedl, že odškodnění budou od unie požadovat nejen čeští zemědělci, ale i jejich kolegové z dalších zemí visegrádské skupiny a také z Pobaltí.

Jan Kasl: Při zasedání NATO očekáváme menší nepokoje než při MMF

Pražský primátor Jan Kasl soudí, že při zasedání NATO v roce 2002 je možné v hlavním městě očekávat daleko menší nepokoje než při loňských zasedáních Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). Summit Severoatlantické aliance se má stejně jako zasedání MMF a SB uskutečnit v Kongresovém centru. "Lze očekávat nějakou formu protestu, ale přijede daleko méně odpůrců globalizace. Možná budou cíleně zaměření, možná to bude otázka levičáckých hnutí proti NATO, spíše v oblasti politické než globalizace obecně," řekl Jan Kasl. Radní v úterý ustanovili zvláštní komisi pro summit NATO, která má přípravy na magistrátu koordinovat.

Kancléř Schüssel: Pochybnosti o Temelínu byly "plně na místě"

Několikeré odpojení a opětovné zapojování jihočeské jaderné elektrárny v Temelíně dokazuje, že pochybnosti o ní byly "plně na místě". Prohlásil to rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Po zasedání vlády rovněž řekl, že Češi až na poslední chvíli začali brát obavy a varování vážně. Zároveň však zdůraznil, že česká strana dodržuje dohody z Melku. ČR se zavázala k vypracování analýzy vlivu elektrárny na životní prostředí, v níž posoudí i takzvanou nulovou variantu, tedy neuvedení elektrárny do plného provozu, jakož i možné následky těžké nehody v elektrárně.

Rakouský ministr životního prostředí Wolfgang Molterer v parlamentní rozpravě o ekologických otázkách obhajoval dohody, které k situaci okolo české jaderné elektrárny Temelín uzavřeli v prosinci v Melku šéfové vlád obou zemí Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel. Současně kritizoval rakouské ekologické organizace, jež minulý týden oznámily "odstoupení" od těchto dohod.

Odpůrci Temelína pět minut blokovali silnici u Wullowitzu

Rakouští odpůrci Temelína v úterý večer na pět minut symbolicky zablokovali silnici u hostince Francouzský dvůr asi kilometr před hraničním přechodem Wullowitz/Dolní Dvořiště. Podle organizátorů tak chtěli vyjádřit nespokojenost s postupem prověrky jihočeské jaderné elektrárny, v níž se opakují "vážné poruchy". Na ohlášené protitemelínské demonstraci se sešlo na 500 převážně mladých Rakušanů. Ti jsou podle Josefa Neumüllera ze spolku Stop Temelín přesvědčeni o tom, že dohoda z Melku, kterou podepsali český premiér Miloš Zeman a rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel, se neplní. Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín podle Neumüllera nevylučují, že v následujících měsících mohou být obnoveny blokády rakousko-českých hraničních přechodů.

Čeští aktivisté: Blokády příliš radikální, posouzení formální

Čeští odpůrci jaderné elektrárny Temelín se nechtějí účastnit blokád hranic pořádaných Rakušany kvůli radikálnosti takovýchto kroků. Odmítají se zapojit i do posuzování vlivů elektrárny na životní prostředí podle dohody z Melku, protože podle nich jde o formální cvičení, které má oficiálně legitimizovat nebezpečný projekt. "Snažíme se působit z jiných stran, hovořit o vývozu a zjistit další podrobnosti o turbíně," řekl ČTK Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Dvanáct let vězení pro nacistu Viela

Dvanácti lety vězení potrestal německý soud bývalého důstojníka elitních nacistických jednotek SS, 83letého Julia Viela za vraždu sedmi židovských vězňů z terezínského ghetta na Litoměřicku koncem druhé světové války. Trestní senát v jihoněmeckém Ravensburgu uznal za prokázanou vinu obžalovaného; ten čin popíral, verdikt přijal bez pohnutí a odvolal se. Státní žalobce žádal doživotní trest, zatímco obhajoba zproštění viny.

Proces s Vielem se odehrával v době, kdy justice v Mnichově obžalovala v dalším vleklém případu i 88letého bývalého dozorce z Terezína Antona Mallotha, podezřelého z trojnásobné vraždy. Zahájení procesu s Mallothem, který je ve vyšetřovací vazbě od loňského května, se plánuje na 23. dubna.

Soud vyhostil španělské demonstranty proti MMF na dva roky z ČR

Vyhoštěním z České republiky na dva roky Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal dva Španěly za výtržnictví a poškozování cizí věci při zářijových protestech proti zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v Praze. Soud nepochybuje, že obžalovaní skutky spáchali, prohlásila při vynášení rozsudku soudkyně Dana Šindelářová. Soud uznal Salvadora Azconu a Miguela Olivu v jejich nepřítomnosti vinnými z toho, že loni 26. září večer hodili každý dvě dlažební kostky do skleněné výplně budovy Interbanky na Václavském náměstí. Peněžnímu ústavu tak způsobili škodu více než 4800 korun.

Vysoký německý řád českému velvyslanci v SRN Černému

Jeden z nejvyšších německých státních řádů - Velký kříž za zásluhy s hvězdou a stuhou - udělil v Berlíně prezident Johannes Rau českému velvyslanci Františkovi Černému na závěr jeho diplomatického působení v Německu. Ocenil tak jeho významný přínos k rozvíjení vztahů mezi oběma zeměmi. Významných německých vyznamenání se v minulosti dostalo několika předním českým osobnostem. Nejvyšší řád udělovaný pouze hlavám států loni obdržel v Berlíně za státní návštěvy prezident Václav Havel. Velké kříže různých stupňů byly v minulých letech uděleny také kardinálovi Miloslavu Vlkovi, politikovi a publicistovi Pavlu Tigridovi a historikovi Janu Křenovi.

Představitelé Zlínského kraje si připomněli narození Tomáše Bati

Výročí 125 let od narození zakladatele světoznámého obuvnického podniku Tomáše Bati si u jeho hrobu na Lesním hřbitově ve Zlíně připomněli představitelé Zlínského kraje, magistrátu, zástupci Nadace T. Bati, Univerzity T. Bati, Klubu absolventů Baťovy školy práce a zlínských obuvnických firem. "Na hrob jsme položili květiny také jménem Baťovy rodiny. Šestaosmdesátiletý syn průmyslníka žijící v Kanadě, který nese otcovo jméno Tomáš, byl jmenován členem správní rady nové zlínské Baťovy univerzity," řekl ČTK ředitel nadace Pavel Velev. Univerzita vznikla letos 1. ledna a Baťa se v polovině dubna zúčastní prvního zasedání vysokoškolské rady.

V pražských kinech pokračoval mezinárodní festival Jeden svět

Dalšími projekcemi pokračoval v pěti pražských kinech mezinárodní festival dokumentárních snímků o lidských právech Jeden svět. Do programu pořadatelé z neziskové organizace Člověk v tísni, působící při České televizi, zařadili na 90 dokumentů z 36 zemí. Pět titulů patřilo české filmové tvorbě. Zastupoval ji například celovečerní dokument o undergroundové skupině The Plastic People of the Universe režisérky Jany Chytilové a působivá výpověď o jednom dětském osudu v době holocaustu. Pod názvem O zlém snu ji natočil Pavel Štingl. Další již uvedené snímky vznikly například v Rakousku, Itálii, Izraeli, Austrálii, Švédsku, Íránu, USA, Nizozemsku, Francii a Dánsku.

Kontroverzní spisovatel Rushdie se setkal s prezidentem Havlem

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie, který je od pondělí na návštěvě v Praze, se v úterý setkal s českým prezidentem Václavem Havlem. Schůzka na náměstí před Pražským hradem trvala jen několik málo minut. Rushdie, jenž proslul svou knihou Satanských veršů, přiletěl do České republiky na pozvání organizátorů Festivalu spisovatelů Praha. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka spolu Havel a Rushdie hovořili především o festivalu spisovatelů a krásách Pražského hradu. Připomněli také svá dřívější dvě setkání. Rushdie se proslavil sepsáním Satanských veršů, za což ho však islámští fundamentalisté odsoudili k smrti. Proto také při pražské návštěvě dohlíží na jeho bezpečnost policejní ochranka.

Václav Havel zahájil na Pražském hradě výstavu o Barmě

Prezident Václav Havel zahájil v kapli sv. Kříže na Pražském hradě výstavu fotografií "Barma - od utrpení k naději", kterou připravili pracovníci české pobočky mezinárodního sdružení Amnesty International. Sdružení v České republice akcí odstartovalo celosvětovou kampaň proti porušování lidských práv v Barmě. "Cílem výstavy je upoutat mezinárodní pozornost, zesílit tlak na vládu Myanmaru (Barmy) a dosáhnout zlepšení znepokojivého stavu lidských práv v této asijské zemi," řekl při slavnostním zahájení výstavy místopředseda sdružení Amnesty International v ČR Prokop Tomek.

Prezident Havel poblahopřál Jazzové sekci k třicetinám

Otevřením výstavy o Jaroslavu Ježkovi v galerii na Malé Straně v Praze zahájilo oslavy třicátého výročí svého vzniku sdružení Jazzová sekce - Artfórum. K třicátým narozeninám, které se chystá sdružení oslavit cyklem sedmi výstav, popřál Jazzové sekci i prezident Václav Havel. "Podařilo se vám vybudovat společenství lidí, které spojovala nejen láska ke stejnému typu hudby, ale i hlubší zájem o svobodnou kulturu a odpor k totalitnímu režimu," připomněl historii spolku prezident v dopise, který byl přečten při slavnostním otevření výstavy.

Mezzosopranistka Dagmar Pecková oslaví významné životní jubileum

Národní divadlo ji na začátku kariéry odmítlo, prosadila se tedy nejprve v Německu. Nyní vystupuje česká pěvkyně Dagmar Pecková jako sólistka předních světových koncertních a operních scén. Špičková mezzosopranistka, která nepřekvapuje pouze extravagantním účesem "na ježka", ale na operní pěvkyni i malým vzrůstem, oslaví ve středu čtyřicáté narozeniny. Pecková v den svého jubilea zazpívá v pražském Národním divadle roli Carmen, což je její vůbec první operní příležitost ve "zlaté kapličce", která byla též oceněna Cenou Thálie za rok 1999.

Romové budou do neděle slavit svůj svátek

Oslavy Mezinárodního dne Romů, který Romové na celém světě slaví každoročně 8. dubna již od roku 1971, začaly v Praze již v úterý. V jejich rámci se uskuteční informační kampaň, kulturní akce a celostátní charitativní sbírka pro děti z dětských domovů. Akce se v ČR koná poprvé. Podle jednoho z pořadatelů, Martina Čonky, pomohou oslavy českým Romům získat větší sebevědomí. "Budeme se snažit o zařazení tohoto pro Romy důležitého dne mezi významné dny ČR," řekl Čonka.

Americký herec Bruce Willis poděkoval pražské policii

Děkovný dopis poslal pražskému policejnímu řediteli Rostislavu Charvátovi americký herec Bruce Willis, který v těchto dnech natáčí v České republice svůj nový film. V dopise hvězda akčních filmů děkuje policistům za to, jak zvládli "těžkou a vypjatou situaci" 28. března. Ten den musela policie Willisovi, jeho bývalé manželce Demi Mooreové a dětem pomoci dostat se do aut v pražské Karlově ulici, když herce odhalili fanoušci a doslova se na něj vrhli. Až do konce dubna bude Willis v Česku natáčet pod vedením režiséra Gregoryho Hoblita film Hartova válka o spojeneckých vojácích v zajateckém táboře za druhé světové války.

Líhnutí sokolů z pražského Týnu bude možné sledovat na internetu

Líhnutí mláďat ohrožených sokolů stěhovavých, kteří hnízdí na jedné z věží Týnského chrámu v centru Prahy, budou moci sledovat uživatelé internetu. Přímý přenos z hnízda připravuje od 12. dubna, tedy zhruba deset dnů před líhnutím mláďat, Český rozhlas Online. Již nyní však lze na stránkách www.rozhlas.cz/sokoli najít řadu informací o sokolech žijících v Praze a ve zkušebním režimu také přenos jedné ze dvou kamer, sdělil ČTK vedoucí projektu Miroslav Bobek. Projekt Sokoli v srdci velkoměsta, nad nímž převzal záštitu pražský primátor Jan Kasl, navazuje na obdobné projekty, které přinesly přenosy z hnízdění čápů černých či z narození vzácného mláděte nosorožce.

Ze sportu:

Až v nastaveném čase se podařilo fotbalistům Slavie Praha překonat úpornou obranu mužstva Bohemians Praha. Díky Skálově brance vybojovali v úterním zápase odloženého 18. kola první ligy tři body po vítězství 1:0. Fotbalisté Příbrami a Olomouce sehráli úterní zápas odloženého 18. kola první ligy bez branek.

Ministr obrany České republiky Vladimír Vetchý odměnil sportovce Armádního sportovního centra Dukla Praha, kteří v zimním období dosáhli úspěchů na světových a evropských šampionátech. Gratulaci a obálku s blíže neurčeným finančním obnosem obdrželi haloví mistři světa v atletice Pavla Hamáčková a Roman Šebrle, armádní mistryně světa v běhu na lyžích Zuzana Kocumová a medailisté z mistrovství Evropy sportovních střelců Luboš Račanský, Miroslav Januš, Miroslav Lízal a juniorský reprezentant Vít Velíšek. Spolu se sportovci převzali ocenění také trenéři Zdeněk Váňa, Boleslav Patera a Ján Kermiet.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy, na Moravě a ve Slezsku jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.