Zprávy Radia Praha

Sociální demokracii povedou další dva roky Špidla s Grossem

Vladimír Špidla podle očekávání vystřídal ve funkci předsedy sociální demokracie Miloše Zemana, který stál v čele strany osm let a znovu již nekandidoval. Delegáti sjezdu ČSSD v Praze rozhodli také o tom, že Špidlovým zástupcem se stane dosavadní řadový místopředseda strany Stanislav Gross. Špidla ani Gross neměli žádného protikandidáta a jejich zvolení se očekávalo předem.

Nový předseda vládnoucí strany prohlásil, že své zvolení do čela nejstarší politické strany v zemi vnímá jako velký závazek, který nezvládne bez spolupráce s ostatními. Právě důraz na politiku jako kolektivní dílo považuje Špidla za rys nového stylu politiky ČSSD, který hodlá prosazovat. ČSSD si podle něj nemůže klást jiný cíl, než znovu vyhrát volby. "Považoval bych jiný cíl za nezodpovědný, protože sleduji- li politickou scénu, považuji za zcela nemožné předat stát opět do rukou konzervativně-liberální koalici," zdůraznil Špidla. Řekl také, že sociální demokracie bude potřebovat nejméně ještě jedno vítězství ve volbách, aby z České republiky vytvořila "normální" zemi. Nový předseda zdůraznil, že hodlá s Milošem Zemanem jako premiérem konzultovat základní problémy jako dosud. Současně však řekl, že kompetence předsedy vlády vyplývající z Ústavy nebudou dotčeny. Tento postup podle něj odpovídá koncepci, že strana a vláda nejsou totéž.

Před "populistickou" politikou nynější pravicové opozice varoval poté i Gross. Vyzval i k tomu, aby sociální demokracie byla soudržnější, vystupovala na veřejnosti sebevědoměji a více prosazovala výsledky svého dosavadního vládnutí. Strana by se podle něj měla více stmelit a i přes existenci rozdílných názorů postupovat společně jedním směrem. "Jinak nejsme schopni uspět v nadcházejících volbách," upozornil.

Druhému dni jubilejního 30. sjezdu ČSSD sice dominovaly volby nového vedení, ale na programu byly i jiné body. Již dopoledne si sociální demokraté vyslechli projevy hostů, velkou část odpoledne pak zabralo zdlouhavé hlasování o změně stranických stanov. Podle jedné z novinek, které přijali, bude nejvýše postavený člen vlády napříště členem předsednictva. Premiér Miloš Zeman se tak proti své vůli stal členem předsednictva strany. Zeman přitom v posledních dnech jasně řekl, že si už nepřeje do vedení strany jakkoli zasahovat.

Pražská ODS chce urovnat vnitřní spory a obnovit svou autoritu

Ukončit vnitřní spory a začít předkládat veřejnosti řešení věcných problémů musí podle pražských představitelů Občanské demokratické strany (ODS) jejich strana v předvolebním období. Takový byl podle předsedy organizace Jana Bürgermeistera závěr sobotní ideové konference organizace pražských občanských demokratů. Vnitřní spory a hašteření mezi oblastními organizacemi v Praze podkopávají autoritu ODS u veřejnosti, řekl ČTK. Konference byla podle něj hlavně apelem do vlastních řad a probírala úkoly ODS před volbami, nikoli závažná témata velké politiky.

Nový americký velvyslanec v Praze

Americký prezident George Bush jmenoval podnikatele Craiga Stapletona americkým velvyslancem v České republice. V pátek to oznámil Bílý dům, jehož citovala agentura AP. "Spojené státy se těší blízkým vztahům s Českou republikou. Craig Stapleton se široce zabývá evropskými obchodními záležitostmi a vím, že bude silným zástupcem Spojených států," sdělil Bush v písemném prohlášení.

Na jmenování nového amerického velvyslance v ČR reagoval mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil slovy: "Těšíme se, že se s panem velvyslancem brzy seznámíme, a věříme, že naše spolupráce bude dobrá, že bude odrazem kvality česko-amerických vztahů. Tyto vztahy byly, jsou a budou dobré. Že na některé dílčí věci nemáme názor zcela totožný, je zcela přirozené a i mezi dobrými přáteli běžné," uvedl Pospíšil.

V posledních týdnech panuje mezi oběma zeměmi napětí kvůli znění rezoluce OSN o porušování lidských práv na Kubě. Ministr zahraničí Jan Kavan do textu prosazuje dodatek kritizující protikubánské ekonomické sankce.

České-německá konference v Jihlavě

Jihlava se podle českého velvyslance v Německu Františka Černého stala důležitým místem pro česko-německý dialog, který pomáhá odstraňovat vzájemnou nedůvěru. Řekl to při zahájení desátého ročníku Česko-německé konference. V úvodu připomněl pozitivní změny v sousedských vztazích, kterých se podařilo dosáhnout v uplynulém desetiletí: od podepsání deklarace, přes spojenectví v NATO, až po živou spolupráci po celé délce státních hranic. Konference začala rekapitulací uplynulých deseti ročníků, na kterých vystoupily desítky historiků, politiků, politologů a dalších odborníků z Česka, Německa, Slovenska i Rakouska.

Německá spolková vláda, kancléř i sněm podporují podle spolkové ministryně spravedlnosti Herty Däublerové-Gmelinové vstup České republiky do Evropské unie. "Brána pro další rozšíření unie byla s definitivní platností otevřena summitem v Nice, SRN se těší na vstup svého souseda ČR do Evropské unie," řekla na jihlavské konferenci německá ministryně. Däublerová-Gmelinová je prvním členem spolkové vlády, který se tohoto česko-německého dialogu oficiálně zúčastnil. Jménem kabinetu poděkovala organizátorům z katolicky orientované Ackermannovy obce a české nadace Bernarda Bolzana za snahu o budování dobrých sousedských vztahů.

ČR a Německo budou spolupracovat v boji proti dětské prostituci

Na vzájemné spolupráci, zejména v boji proti dětské prostituci, se v Jihlavě dohodli ministr spravedlnosti ČR Jaroslav Bureš a jeho německá resortní kolegyně Herta Däublerová-Gmelinová. "Řešení kriminality v této oblasti vidím ve spolupráci specializovaných týmů státních zástupců v příhraničních lokalitách," řekl Bureš ČTK. Däublerová-Gmelinová je podle něj velmi znepokojena rolí Německa v dětské prostituci. "Vyjádřil jsem přesvědčení, že nejlépe tomu půjdeme čelit, když budou v této oblasti spolupracovat regionálně příslušná státní zastupitelství a nebudou se vázat na složitá formální jednání. Budou si přímo vyměňovat informace tak, aby se uplatňovala prevence. V tom bude velký pokrok. Spolupráce přejde z úrovně teoretických vyjednávání do velmi praktické roviny," zdůraznil Bureš. Oba ministři konstatovali, že velmi dobrá je spolupráce v oblasti vydávání vězňů při vyhoštění i při vzdělávání soudců.

Bavorští Zelení chtějí bojovat proti Temelínu, dokud se nezastaví

Pokračovat v protestních demonstracích proti jihočeské atomové elektrárně Temelín a bojkotovat českou jadernou energii dováženou do Německa chtějí členové bavorské ekologické organizace Mladí zelení do té doby, dokud se provoz Temelína nezastaví. Prohlásili to organizátoři a asi 500 účastníků sobotní demonstrace v Bavorské Železné Rudě u česko-německých hranic. "Poslední týdny a měsíce ukázaly, že Temelín je velmi nebezpečný; každý týden, skoro obden člověk slyší o poruchách, ke kterým v Temelíně dochází," řekl ČTK jeden z organizátorů demonstrace Marcus Ganserer. V podobných demonstracích a shromážděních hodlají ekologové pokračovat.

Konference evropských církví podporuje rozšíření EU

Konference evropských církví (KEK) vypracovala speciální program na pomoc církvím v zemích žádajících o vstup do Evropské unie. Keith Clements, generální tajemník této organizace sdružující více než 120 protestantských, pravoslavných, anglikánských a starokatolických církví, ČTK řekl, že KEK podporuje rozšíření Evropské unie a že smyslem programu je i pomoc v řešení problému, které tento proces může přinést. Clements se v Praze zúčastnil zasedání sekretářů národních ekumenických rad církví evropských zemí. "O proces rozšiřování a o žadatelské země se KEK velmi zajímá, naší úlohou je pomáhat církvím v těchto zemích, aby je bylo slyšet," řekl Clements. Konference evropských církví má podle něj zvláštními komisemi zastoupení jak v Bruselu, tak ve Štrasburku, stejně jako Rada evropských katolických biskupských konferencí (CCEE).

Na setkání s biskupem Cikrlem přišlo více než 2000 mladých lidí

Přes dvě tisícovky mladých lidí přilákalo sobotní setkání s brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem. Konalo se v rámci duchovní přípravy na Velikonoce, které patří mezi nejvýznamnější křesťanské svátky. Akce se uskutečnila podesáté a její součástí byla diskuse a také průvod věřících Brnem. ČTK to řekla mluvčí biskupství Martina Jandlová. Po požehnání od biskupa Cikrleho se mladí lidé rozčlenili do 12 diskusních skupin, v nichž hovořili s odborníky nejen o ryze náboženských, ale také všeobecných aktuálních tématech. "Pro biskupství je potěšitelné, že se zvyšuje počet mladých lidí, kteří se při těchto akcích setkávají s biskupem. Letos jich například přišlo o stovku více než loni," dodala Jandlová.

Ve skanzenu Betlém na Vysočině začala velikonoční výstava

Jarní sezónu ve skanzenu lidových staveb v Betlémě v Hlinsku na Chrudimsku zahájila výstava připomínající velikonoční obyčeje, přípravu tradičního pečiva či způsoby zdobení kraslic. Novinkou letošní turistické sezóny v Betlémě je otevření čajovny a kavárny v jedné ze staročeských chalup. "Nájemci bezvadně sladily tuto podnikatelskou činnost s charakterem stavení a návštěvníci se tam cítí jako v chalupě u babičky," řekla ČTK ředitelka skanzenu Ilona Vojancová. V nedalekém areálu na Veselém Kopci zahájí muzejníci sezónu příští sobotu programem Velikonoce na Veselém Kopci. Zároveň tam začne celosezónní výstava "Každá matka ráda, když se dcera vdává".

Židovským obcím začal Pesach - svátek nekvašených chlebů

Židovským obcím začal v sobotu večer sedmidenní svátek nekvašených chlebů Pesach, od starozákonních dob připomínající historický odchod z egyptského otroctví. Synagogy, hřbitov a další objekty s expozicemi pražského Židovského muzea, každou sobotu veřejnosti nepřístupné, budou proto uzavřeny podle zjištění ČTK v tomto předvelikonočním týdnu výjimečně i v neděli a v pondělí. Ve stejných dnech a pak i 15. dubna nebude podle sdělení pražské židovské obce kvůli svátku přístupná ani národní kulturní památka Staronová synagoga. Pesachovým šabatem 21. dne měsíce nisanu židovského roku 5761 je sobota 14. dubna občanského roku 2001, připomíná časopis Roš Chodeš.

Dny české literatury skončily v Moskvě

V Moskvě skončily Dny české literatury, které tradičně pořádá velvyslanectví ČR. Ve spolupráci s Českým centrem se tento týden uskutečnilo několik výstav, besed a filmových představení zaměřených především na židovskou tématiku. Za účasti českých a ruských literátů a umělců se v prostorách české ambasády, Moskevské státní univerzity a knihovny zahraniční literatury konala výstava Dětské kresby z Terezína a rozpravy s videoprojekcí Děti a holocaust: o zlém snu, Židovská literatura v Čechách nebo Franz Kafka a jiní. Přítomen byl mimo jiné bývalý český velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský. Dílu ruského dramatika a spisovatele Antona Pavloviče Čechova byla věnována výstava Čechov v Čechách a Čechov na českém jevišti. Na závěr dnů se uskutečnila beseda na téma Podkarpatská Rus v literatuře a ve filmu, která byla doprovázena odborným výkladem a filmy Golet v údolí a Balada pro banditu.

Výstava Deset století architektury

Architektonické slohy, které po tisíc let měnily vzhled českých měst a vesnic, přibližuje výstava Deset století architektury, která je první víkend otevřena v prostorách Pražského hradu. Do konce října si budou moci zájemci prohlédnout jejích šest expozic, přičemž jednotlivé slohy jsou představovány v autentických prostorách. Jde o běžně nepřístupné románské podlaží Starého královského paláce, Letohrádek královny Anny, Jízdárnu, Císařskou konírnu, Sloupovou síň a Rothmayerův sál. Z výstavy si mohou zájemci odnést šest publikací pojednávajících o jednotlivých slozích.

Valašští ochránci přírody chtějí rozmnožit vzácné tisy

Uchovat původní vzácné tisy na Valašsku se pokoušejí ochránci přírody z Valašského Meziříčí. V tomto regionu roste jen asi deset těchto stromů, v Beskydech ještě dalších 20. Samičích stromů, které produkují semena v červených bobulích, je pouze čtvrtina. "Je to ekologický poklad, a proto realizujeme program na záchranu původního genofondu tisů v našem regionu. O jeho podporu jsme požádali ministerstvo životního prostředí," řekl ČTK jednatel valašskomeziříčské organizace Českého svazu ochránců přírody Milan Orálek. Ochránci přírody budou semenáčky tisů pěstovat v lesnické školce v Hranicích na Moravě, odkud je přesadí do Beskyd a Javorníků, kde byla dřevina v minulosti prakticky vykácena. "V dávné historii bylo pružné dřevo tisu využíváno na výrobu luků a kuší. Krást je jezdili dokonce zloději z Uher, kteří s ním obchodovali," uvedl Orálek.

Lokomotiva stará 122 let zahájila novou sezónu pravidelných jízd

Do nové sezóny pravidelných jízd na trase Jaroměř - Náchod vstoupila nejstarší provozuschopná parní lokomotiva 310.006 z roku 1879, kterou milovníci železnice přezdívají kafemlejnek. Několika desítkám cestujících ve vagónech, mezi nimiž převažovali rodiče s dětmi, dělala v sobotu společnost také skupina nadšenců v rakousko-uherských vojenských uniformách a "pravý" c.k. průvodčí. Kafemlejnek bude jezdit mezi Jaroměří a Náchodem každou první sobotu v měsíci až do října. "S vláčkem vstupujeme již do čtvrté sezóny, odjezdy a příjezdy do jednotlivých stanic zájemci najdou v běžném jízdním řádu Českých drah," řekl ČTK Ladislav Havránek ze společnosti Železniční výtopna Jaroměř, která vlak provozuje. Zhruba dvacetikilometrový úsek mezi Jaroměří a Náchodem vlak ujede se zastávkami asi za hodinu a čtvrt. Kafemlejnek spotřebuje na cestě tam a zpět zhruba 600 kilogramů černého uhlí a 6000 litrů vody, z níž "vyrobí" kolem 70.000 metrů krychlových páry.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky porazili v druhém přípravném utkání před mistrovstvím světa Švýcarsko 5:3. Svému soupeři tak v Příbrami oplatili páteční porážku 2:4 z Mladé Boleslavi. Další přípravné utkání čeká úřadující mistry světa v úterý v Olomouci, kde se Češi utkají se Slovenskem.

Fotbalisté Brna zdolali v utkání 23. kola Jablonec 1:0. V ligové tabulce jsou nadále dvanáctí, od sestupové pozice Českých Budějovic je však dělí již sedmibodový odstup.

Volejbalistky Radegastu Lapos Frenštát pod Radhoštěm v rozhodujícím utkání finále play off extraligy doma porazily PC- DIR Brno 3:0. V sérii Frenštát vyhrál 3:2 na zápasy a obhájil tak extraligový titul z loňské sezóny.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Oblačno, ve východní polovině území až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, odpoledne ojediněle bouřky. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.