Zprávy Radia Praha

Prezident přijal demisi Mertlíka, novým ministrem financí bude Jiří Rusnok

Prezident Václav Havel přijal demisi místopředsedy vlády a ministra financí Pavla Mertlíka na obě funkce. Po setkání s Mertlíkem na Pražském hradě prezident vyjádřil politování nad jeho odstoupením. Novinářům pak oznámil, že v pátek 13. dubna jmenuje novým ministrem financí dosavadního náměstka ministra práce a sociálních věcí Jiřího Rusnoka. Ten bude do funkce uveden příští týden. Reakce na Rusnokovo jmenování ministrem financí jsou vcelku pozitivní. Odborníci zejména oceňují rychlost, s jakou výměna na tak důležitém postu proběhla, neboť to podle nich přinese uklidnění na finanční trhy. Mertlík na společné tiskové konferenci s Havlem poděkoval za spolupráci lidem z ministerstva, premiéru Miloši Zemanovi a rovněž prezidentovi. "Chtěl bych zároveň vyjádřit hluboké uspokojení nad tím, že mým nástupcem se stává Jiří Rusnok. Je to velmi dobrý ekonom, je to odborník, který zná státní správu, a jsem přesvědčen, že jeho osoba zajistí kontinuitu v politice ministerstva financí," uvedl Mertlík. Dodal, že v současné situaci si země lepšího ministra financí nemohla přát.

O kvalitách budoucího šéfa resortu financí je přesvědčen i místopředseda vlády Vladimír Špidla, který je jedním z těch, jež Rusnoka do funkce doporučili. Rusnok je rozhodně vhodný člověk, protože má odpovídající ekonomické znalosti, značnou zkušenost s řízením různých správních systémů. V pokračující dobrou spolupráci centrální banky s resortem financí i po nástupu Jiřího Rusnoka do funkce doufá guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Podrobněji ale Tůma nechtěl Rusnoka hodnotit s odůvodněním, že ho osobně nezná. "Slyšel jsem, že je to velmi slušný člověk a velmi schopný," řekl Tůma. Žádné negativní reakce na osobu budoucího ministra financí zatím nezazněly z Poslanecké sněmovny.

Privatizace klíčových podniků musí pokračovat

Hlavní privatizační kauzy, v jejichž rámci se Česká republika snaží prodat největší státní podniky, musí pokračovat i po rezignaci ministra financí Pavla Mertlíka. V rozhovoru pro agenturu Reuters to prohlásil Jiří Rusnok, který ve funkci Mertlíka nahradí. Rusnok se podle svých slov bude snažit, aby odstranil veškeré překážky, které stojí privatizaci v cestě, pod kontrolu ale hodlá dostat i deficit veřejných financí. Podle něj musí pokračovat jak práce na přípravě státního rozpočtu, tak reforma veřejné správy i privatizace klíčových podniků. V krátkodobém horizontu bude podle nového ministra financí třeba zajistit kontrolu nad veřejnými financemi. Za nezbytné však Rusnok považuje respektovat realitu, což znamená, že není možné dělat zázraky. Za každých okolností je však třeba zajistit, aby míra nerovnováhy byla alespoň přijatelná.

Místopředseda KDU-ČSL Kalousek rezignoval na své funkce

Dosavadní místopředseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek rezignoval na všechny své politické funkce. Nebude tedy napříště ani členem politické rady čtyřkoalice, ani jejím stínovým ministrem. Svým kritikům ve "čtyřce" Kalousek vzkázal, že doufá, že se pomluva nestane jejich slibovaným, novým politickým stylem. Důvodem Kalouskovy rezignace byla nařčení, která proti němu vznášeli místopředsedkyně Unie svobody Hana Marvanová a bývalý lídr čtyřkoalice Cyril Svoboda. Podle Marvanové Kalousek čelí řadě podezření z doby svého dlouholetého působení ve funkci ekonomického náměstka ministra obrany. "Zdůrazňuji, že nejsem a nikdy jsem nebyl vyšetřován orgány činnými v trestním řízení. Nemám žádný důvod k obavě, že by tomu tak mělo být i v budoucnu. Považuji proto za nezbytné, aby oba kolegové zveřejnili informace, z nichž vycházeli při formulaci tak závažných a výrazně poškozujících tvrzení," uvedl Kalousek. Předseda lidovců Jan Kasal míní, že rezignace Miroslava Kalouska je "za stávajícího stavu" odpovědným činem odpovědného politika. Šéf Unie svobody a současně lídr Čtyřkoalice Karel Kühnel očekává, že kritici Kalouska své tvrzení doloží.

Členové celostátního výboru KDU-ČSL na svém jednání stejně jako bývalý místopředseda strany Miroslav Kalousek žádali od Cyrila Svobody konkrétní důkazy pro podezření vznesená proti Kalouskovi. Dostalo se jim prý jen vyhýbavých odpovědí. Vedení KDU-ČSL chce stejně jako Kalousek slyšet konkrétní důkazy o pronesených podezřeních.

Ředitele televize Nova Vladimíra Železného obvinila policie; má zákaz nakládat s podílem v CET 21

Ředitele nejsledovanější soukromé televize Nova Vladimíra Železného začala stíhat policie a soud mu obstavil další část majetku. Za poškozování věřitele mu hrozí až osmileté vězení. Podle ředitele pražského Úřadu vyšetřování Zdeňka Janíčka je podstatou obvinění podezření, že Železný zaplatil smluvní pokutu ve výši 28 miliónů dolarů a pak se zbavil části svého majetku a tím poškodil věřitele. Železného právní zástupci uvedli, že se obvinění ukáže jako neopodstatněné. V jiné kauze soud rozhodl, že Vladimír Železný nesmí nakládat se svým podílem ve společnosti CET 21, která je držitelem licence na televizní vysílání. Vyhověl návrhu příslušného finančního úřadu, podle něhož dluží Železný na daních za rok 1997 přes 50 miliónů korun. Šéf Novy se proti soudnímu rozhodnutí odvolá. Soud však podle mluvčího společnosti CET 21 Martina Chalupského nekonstatoval, že Železný má nějaké daňové nedoplatky, ale obstavil jím držený obchodní podíl pro případ, že by finanční úřad nějaké nedoplatky zjistil. K výslechu přišel Železný ve čtvrtek ráno v doprovodu policistů, kteří mu přinesli předvolání. Měl zde podat vysvětlení k celé řadě trestních oznámení. Po výslechu odmítl několika desítkám čekajících novinářů poskytnout vyjádření a z místa ihned odjel. Poslanci angažovaní v oblasti médií se shodli, že pokud se Železný dopustil něčeho nezákonného, má být potrestán. Například předseda sněmovní mediální komise Ivan Langer uvedl, že "česká mediální scéna s osobou Železného nestojí a nepadá".

Poslanci novelizovali zdravotní zákon, schůze pokračuje v pátek

Sněmovna schválila novelu zákona o péči o zdraví lidu. Tato předloha má nemocnicím i lékařům umožnit, aby zdravotní dokumentaci vedli pouze v elektronické podobě. Mohli by ji sice i nadále vést také v klasické "papírové" formě, už by to ale neměla být povinnost.

Dolní komora parlamentu schválila rovněž novelu zákona o ochraně osobních údajů. Tato úprava předpokládá, že podmínky, jež musejí splňovat politické strany, církve, sportovní kluby a další občanská sdružení při shromažďování údajů o svých členech, se podstatně zmírní. Zmíněné organizace by totiž podle novely nemusely vyžadovat souhlas svých členů se shromažďováním jejich osobních údajů.

Sněmovna podle očekávání schválila i vládní návrh zákona, jehož cílem je transformovat státní Konsolidační banku na Českou konsolidační agenturu. Poslanci podpořili také drobnou poslaneckou novelu zákona o rozpočtových pravidlech. Předlohou umožnili ministerstvům, státním úřadům, ale i sněmovně a Senátu, aby mohly mít u Živnostenské banky veden účet, ze kterého by státní zaměstnanci při zahraničních cestách čerpali prostřednictvím platebních karet finanční hotovost. Všechny tyto schválené návrhy zákonů a novel nyní posoudí ještě Senát a prezident republiky.

Poslanecká sněmovna schválila návrh lázeňského zákona

Sněmovna velkou většinou hlasů schválila návrh lázeňského zákona, který upravuje podmínky pro hospodaření s minerálními vodami. Zatímco v západní Evropě je za minerálku považováno v podstatě všechno, co teče ze země a není nijak chemicky upravováno, v ČR je za minerálku považována jen voda, která splňuje určité požadavky na chemické složení. Podle nového zákona by tyto nároky měly i v ČR odpadnout, což má pomoci českým producentům minerálních vod. Ti jsou zatím v nevýhodě oproti zahraničním firmám, které mohou jako balenou minerálku prodávat podstatně širší okruh vod než oni. Přísná kritéria zůstanou podle zákona zachována pro případy, kdy chce někdo minerální vody využívat jako léčebného prostředku. V takovém případě bude muset její léčivost prokázat na ministerstvu zdravotnictví expertíza, kterou si žadatel zaplatí. Zákon dále mimo jiné vychází z principu, že minerální voda nemůže být předmětem vlastnictví. Tím se stane až poté, co ji někdo vyčerpá a třeba stočí do lahví.

Poslanec Zahradil důrazně odmítl výroky apoštolského nuncia Coppy o jeho interpelaci na Kavana

Stínový ministr zahraničí za ODS a poslanec Jan Zahradil důrazně odmítl výroky apoštolského nuncia Giovanniho Coppy, jimiž Coppa reagoval na interpelaci, kterou Zahradil zaslal ministru zahraničí Janu Kavanovi. Interpelace se týkala přípravy česko-vatikánské smlouvy o vztahu státu a katolické církve. Poslanec uvedl, že některé Coppovy postoje překračují hranice, ve kterých by se měl kterýkoliv velvyslanec pohybovat. Ve stanovisku, jež poskytl ČTK ve středu, Coppa uvedl: "Otázka na ministra zahraničních věcí nemůže nevyvolat důvodné pochyby o skutečné vůli uzavřít jakoukoli dohodu se Svatým stolcem." Politické strany by podle něj měly jasně říci, jaké záměry mají - zda pozitivní, či negativní. "V případě negativních by se Česká republika - v souvislosti s obecně existující situací v evropských zemích - jevila jako země někdejší komunistické oblasti, která ještě nechce vyřešit otázku smlouvy..., jejímž jediným cílem je prospěch občanů," zdůraznil apoštolský nuncius. Podle Zahradila se dají některé Coppovy výroky vyložit jako zpochybňování jeho interpelace a jejích motivů a jako nepatřičné hodnocení české politické scény a také jako nepřímý nátlak na ČR. Zdůraznil, že právo poslance na interpelaci ministra je jedním ze základních práv zaručených Ústavou. Zahradil vysvětlil, že chce především zjistit to, zda se česká strana nedostala při přípravě smlouvy s Vatikánem mimo původně vymezený mandát a zda postupuje v mezích platných českých zákonů.

Poslanec Ekert předal Havlově kanceláři dokumenty od kubánských disidentů

Poslanec Milan Ekert předal zástupcům prezidentské kanceláře dokumenty o problematice lidských práv na Kubě, které prezidentu Václavu Havlovi poslali kubánští disidenti. Mezi dokumenty byl dopis disidentů určený Havlovi a informace o petici nazvané Varela, jejímž cílem je uspořádání referenda o občanských právech na Kubě. "Předání dokumentace by mělo mít spíše informativní charakter o současném stavu a aktuálním dění na Kubě, aby pan prezident měl o celé záležitosti přehled," řekl Ekert. Vysvětlil, že dokumenty pro Havla dostali čeští poslanci při setkání s kubánskými disidenty počátkem dubna, když se v Havaně účastnili zasedání Meziparlamentní unie. Zástupci prezidentské kanceláře dokumenty od kubánských disidentů podrobněji nekomentovali.

Legislativní rada schválila snadnější registraci církví

Církve a jiné náboženské spolky by v budoucnu mohly snadněji získávat právní subjektivitu. Předpokládá to návrh zákona o svobodě náboženské víry a postavení církví a náboženských společností, který doporučila ke schválení Legislativní rada vlády. Návrh podrobněji vymezuje podmínky vzniku, působení a zániku církví, náboženských společností a církevních právnických osob. Právní subjektivita by měla vznikat pouhou registrací. Evidenci registrací má vést ministerstvo kultury, které je předkladatelem návrhu. Nový zákon navrhuje zavést také rejstříky církevních právnických osob - církví, náboženských společností a svazů těchto společností. Návrh bude nyní předložen k posouzení vládě.

Poslanec Gumpinger nabízí školám a obcím vysvětlovací kampaň k Temelínu

Poslanec hornorakouského zemského sněmu za lidovou stranu a mluvčí Rakousko-českého antiatomového výboru Otto Gumpinger nabídl "všem zainteresovaným školám" v zemi "informace a referenty k ekologické a ekonomické situaci kolem jaderné elektrárny Temelín". Také obcím a nejrůznějším organizacím je podle něj výbor kdykoli připraven poskytnout informace o nadcházející liberalizaci energetického trhu a "možnostech zabránění dovozu elektřiny z atomových elektráren". Gumpinger se přitom současně ostře ohradil proti ovlivňování názorů rakouských školáků ze strany provozovatele Temelína, společnosti ČEZ, která prý rozdává na rakouských školách informační brožurky, vysvětlující nezávadnost elektrárny.

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart důvěřuje zástupcům svého úřadu v temelínské komisi

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart důvěřuje práci zástupců svého resortu v komisi, která v úterý zveřejnila své posouzení vlivu jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Komise složená ze zástupců Kužvartova resortu a posuzovatelů delegovaných ministerstvem průmyslu a obchodu ohodnotila vliv kontroverzní elektrárny na životní prostředí jako malý, největší ovlivnění přitom shledala na rázu krajiny. K dvousetstránkové analýze se nyní může po 30 dní vyjadřovat česká, rakouská a německá veřejnost. Posouzení si vynutili rakouští odpůrci atomu. Na jeho provedení se v prosinci v rakouském Melku dohodli premiéři České republiky a Rakouska. První ohlasy na výsledek posouzení z řad protiatomových nevládních organizací jsou negativní. Vedle toho, že v hodnocení chybí posouzení rizika velké havárie a varianty případného nespuštění elektrárny, ekologové kritizují faktické chyby v dokumentu. Podle tvůrců analýzy možná text ještě dozná některých technických změn. Veřejnost se k výsledku posouzení může písemně vyjadřovat do 10. května. Uskuteční se také veřejná slyšení v Českých Budějovicích a Linci. Připomínky má komise zapracovat do analýzy, která se stane podkladem pro politické rozhodnutí.

Benešovy dekrety a Temelín stíní podle Pühringera rakousko-české vztahy

Tzv. Benešovy dekrety a provoz jaderné elektrárny Temelín jsou stínem na dobrých vzájemných vztazích Česka a Rakouska. Po historicky prvním setkání s hejtmanem Budějovického kraje Janem Zahradníkem to novinářům řekl zemský hejtman Horních Rakous Josef Pühringer. "Horní Rakousy očekávají, že Česká republika zruší Benešovy dekrety ještě dříve, než vstoupí do Evropské unie. Česko se musí snažit pochopit, že lidé, kteří byli na základě těchto dekretů vyhnáni, nesouhlasí s tím, že právní akt jejich vyhnání dosud platí," uvedl Pühringer. Zpráva mezinárodní komise o vlivu temelínské elektrárny na životní prostředí není podle hornorakouského zmocněnce pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovce úplná. V nejbližších dnech budou tuto zprávu zkoumat rakouští experti, což jim potrvá asi čtyři až deset dnů. Setkání hejtmanů Budějovického kraje a Horních Rakous se zúčastnili také velvyslanci obou zemí Jiří Gruša a Klaus Daudlebsky, honorární konzulové a další političtí činitelé. Oba hejtmani jednání označili za přátelské, zcela otevřené a vstřícné.

Soud zamítl žalobu společnosti ČEZ na sdružení Jihočeské matky

Okresní soud v Českých Budějovicích zamítl žalobu elektrárenské společnosti ČEZ na ochranu dobré pověsti právnické osoby, která směřovala proti občanskému sdružení Jihočeské matky. ČEZ žaloval sedm výroků představitelek sdružení z let 1999 a 2000, které údajně poškodily jeho dobrou pověst. Soudce Jiří Křivanec však dospěl k názoru, že výroky nebyly objektivně způsobilé snížit dobrou pověst žalobce. Podle něj byla tvrzení představitelek Jihočeských matek obecná a jejich cílem bylo obrátit pozornost k budované jaderné elektrárně Temelín, o níž má veřejnost právo získat informace. Proti rozhodnutí se strany mohou odvolat ke krajskému soudu. Jádrem sporu byla tisková zpráva z dubna 1999, v níž Jihočeské matky mimo jiné uvedly, že od února 1999 se v Temelíně staví v rozporu se zákonem, neboť nebyl veřejně projednán vliv změn stavby budovy aktivních a pomocných provozů. ČEZ pak žalobu rozšiřoval o další výroky, které měly snížit jeho dobré jméno.

Zelený čtvrtek křesťanům připomněl Kristovu poslední večeři

Miloslav kardinál Vlk sloužil na Zelený čtvrtek ve své katedrále na Pražském hradě dvě mše, stejně jako ostatní katoličtí biskupové ve svých sídelních chrámech. Při dopolední bohoslužbě desítky duchovních z celé arcidiecéze obnovily své kněžské závazky, při podvečerní český katolický primas vykonal symbolický obřad umývání nohou. Čtvrteční večer velikonočního týdne je pro všechny křesťany připomínkou Kristovy poslední večeře s apoštoly, tedy biblického základu svátosti Večeře Páně - svatého přijímání. Katolická liturgie dnešek navíc spojuje se svěcením olejů užívaných pak během roku při biřmování, křtech či pomazání nemocných. Podle starokřesťanských zvyků to má být "vyzbrojení k zápasům", které člověka ve světě čekají jako křesťana. Na Zelený čtvrtek v katolických kostelích umlkají zvony, které se podle výkladu lidové zbožnosti z "cesty do Říma" vracejí až na Bílou sobotu, vpředvečer oslavy vzkříšení. Slavnost tří velikonočních dnů - utrpení, smrti a zmrtvýchvstání Páně - je vrcholem a středem křesťanské víry o zástupné oběti Božího Syna. Dnes na Velký pátek se připomíná Ježíšovo ukřižování, od sobotního večera, kdy podle židovského pojetí začíná nový den, se slaví neděle vzkříšení.

Šetlík vystavuje v New Yorku obří fotoportréty osobností

Obrovské fotoportréty prezidenta Václava Havla s červenou šerpou a s manželkou Dagmar po boku, Václav Hudeček napůl skrytý za výřezem houslí a Václav Klaus s úsměvem známým z prvních let transformace zdobí nyní stěny Českého centra v New Yorku v rámci výstavy, kterou tam otevřel český fotograf Jadran Šetlík. Čestným hostem na inauguraci byl předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus, jehož portrét vznikl, jak řekl Šetlík ČTK, před necelými dvěma měsíci. "Až odjedu, zase ho sundají a dají tam někoho jiného," zavtipkoval Klaus v krátkém proslovu směrem ke svému portrétu, u něhož se nechal zvěčnit s mnoha hosty. Klaus je na pracovní návštěvě Spojených států, při níž pronese diskutoval na uzavřeném zasedání v prestižním Council on Foreign Relations a dnes se zúčastní semináře na Kolumbijské univerzitě.

Devětačtyřicetiletý Šetlík se narodil v italském Terstu jako dítě českého novináře, který působil v ČTK, a matky Slovinky. Už jako patnáctiletý fotografoval v římských ulicích herečku Claudii Cardinalovou, později následovali Raquel Welchová, Robert Kennedy, Anthony Quinn nebo Peter Sellers.

V kostele svaté Anny zpíval Danie Hůlka, poslouchal i prezidentský pár

Polorozpadlým gotickým kostelem svaté Anny v Praze se nesly tóny písní Daniela Hůlky. Český zpěvák tam uspořádal benefiční koncert, jehož výtěžek poputuje právě na rekonstrukci donedávna ještě chátrající církevní stavby. Koncert si přišli poslechnout také prezident Václav Havel s chotí Dagmar, jejichž nadace Vize 97 opravu kostela financuje. "Renovace kostela svaté Anny na Anenském náměstí ve Starém městě v Praze je hlavní kulturní projektem nadace Václava a Dagmar Havlových. Tato historická památka je součástí seznamu památek Unesco. Kostel je významný hlavně svým dřevěným krovem ze 14. století a freskami," řekla ČTK ředitelka nadace Vize 97 Martina Zelenková. Oprava kostela, který v současné době připomíná spíše staveniště, si vyžádá kolem 100 miliónů korun.

Dopita zařídil čtyřmi góly Vsetínu druhou výhru ve finále

Vsetín vyhrál ve třetím finálovém utkání hokejové extraligy na ledě pražské Sparty 6:3 a znovu se ujal vedení v sérii hrané na tři vítězné zápasy. Ústřední postavou dnešního duelu byl vsetínský kapitán Jiří Dopita, který vstřelil čtyři góly. Čtvrtý zápas, v kterém už Vsetín může sesadit Spartu z extraligového trůnu, se hraje v pátek znovu od 17:00 v Praze.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Mělo by být oblačno až zataženo, zpočátku přechodně i polojasno, během dne na většině území přeháňky deště se sněhem, od středních poloh sněhové. Ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 3 až 7, v 1000m na horách kolem -2 stupňů Celsia.