Zprávy Radia Praha

Premiéra Zemana netěší pomalé potírání korupce a výběr daní

Po necelých třech letech sociálnědemokratické vlády není její předseda Miloš Zeman spokojen pouze s pomalým průběhem protikorupční akce Čisté ruce, s nedokonalým vybíráním daní a daňových nedoplatků a také s tím, že se jeho kabinetu nepodařilo prosadit některé zákony, mimo jiné justiční reformu. Na tiskové konferenci po tisíci dnech práce svého kabinetu Zeman svůj tým jinak pouze chválil a vyjádřil přesvědčení, že zemi předá v podstatně lepším stavu, než ji zdědil. Premiér odhadl, že jeho vláda po necelých třech let činnosti splnila 75 procent svého programu. Vyzvedl především snížení inflace, více než zdvojnásobení zahraničních investic, růst životní úrovně a pokles nezaměstnanosti. Lituje naopak, že se vládě nepodařilo v parlamentu prosadit justiční reformu a například zákony a zbraních a střelivu, nebo o registračních pokladnách a přiznávání majetku, které by podle něj přispěly k lepšímu vybírání daní. Vláda chce podle Zemana ještě dokončit privatizaci bank a privatizovat telekomunikace a chemický a energetický průmysl. K významným úkolům podle něj patří i reforma důchodového systému, v níž hodlá kabinet pokračovat.

Opozice soudí, že vláda nadělala dluhy a nepracuje koncepčně

Poměrně kriticky se dívají opoziční představitelé na uplynulých tisíc dnů vlády sociální demokracie pod vedením premiéra Miloše Zemana. Politici vládě nejčastěji vyčítají, že obrovským způsobem zadlužila zemi a neodhodlala se k provedení potřebných koncepčních kroků. Místopředseda ODS Petr Nečas řekl, že vládu je třeba hodnotit i "tím pohledem, co chtěla udělat, ale naštěstí jí to nebylo povoleno". "Jejich záměrem bylo zvyšovat daně, více zadlužit veřejné finance a pozdržet privatizaci. Neměl jsem o té vládě žádné iluze, ale musím říci, že naštěstí nedosáhla těch nejhorších očekávání," soudí Nečas. Lídr čtyřkoalice a předseda Unie svobody Karel Kühnl vládě především vytýká, že vůbec nezahájila zásadní transformaci právního, sociálního či vzdělávacího systému ani nutnou reformu veřejných financí. Předseda KDU-ČSL Jan Kasal je přesvědčen, že politiku vlády ovlivňují dva handicapy: je vládou menšinovou a navíc svázanou s ODS opoziční smlouvou. Stejně jako Kühnl viní Zemanův kabinet z toho, že zanechá svým nástupcům trvalé dědictví v podobě "hrozivě narůstajícího dluhu veřejných financí". Předseda poslanců KSČM Vojtěch Filip podotkl, že vláda ČSSD je velmi kontroverzní.

Deficit rozpočtu v roce 2002 bude výrazně nižší než letos

Nový ministr financí Jiří Rusnok bude podporovat, aby státní rozpočet na příští rok byl navržen s podstatně nižším schodkem, než kolik činí letošní deficit. "Budu vycházet z omezení, která jsou dána politickými dohodami," řekl Rusnok na tiskové konferenci poté, co ho premiér Miloš Zeman uvedl do funkce. Vláda ČSSD se v dohodě s opoziční ODS zavázala k maximálně desetimiliardovému schodku rozpočtu na příští rok. I ti, kdo dohody uzavírali, však podle Rusnoka "vnímali čísla jako orientační." Rusnok nepředpokládá, že by tato vláda stanovila závazné limity pro výdaje jednotlivých resortů na několik let dopředu, jak doporučovala Světová banka.

Analytici se domnívají, že nový ministr financí nestihne za rok nic zlepšit

Nový ministr financí Jiří Rusnok půjde ve stopách svého předchůdce Pavla Mertlíka, analytici se však nedomnívají, že by ve zbývajícím roce do konce funkčního období této vlády stihl něco výrazně změnit, zejména pak v oblasti veřejných financí. Analytici se také obávají, zda bude mít Rusnok dostatek sil vzepřít se při sestavování rozpočtu na příští rok nadměrným požadavkům resortů.

Letos hrozí výpadek rozpočtových příjmů deset až 15 mld.Kč

Příjmy letošního státního rozpočtu by mohly být zhruba o deset až patnáct miliard korun nižší v porovnání s naplánovanou výší. Toto riziko plyne z méně efektivnějšího než předpokládaného výběru daní. Na tiskové konferenci Mezinárodního měnového fondu to uvedl náměstek ministra financí Eduard Janota. Ministerstvo financí proto navrhuje provést škrty některých investičních a běžných výdajů. Překročení deficitu státního rozpočtu schváleného na letošní rok ve výši 49 miliard korun se v tomto roce obává i Mezinárodní měnový fond.

Mezinárodní měnový fond kritizoval expanzivní fiskální politiku

Zatímco s měnovou politikou České národní banky je Mezinárodní měnový fond spokojen, fiskální politice vlády adresoval nejvíce výtek. Mezinárodní měnový fond vyzval vládu k okamžité reformě veřejných financí, přičemž varoval před dalším zvyšováním výdajům, které si rostoucí ekonomika nežádá, a spoléháním na nejisté příjmy z privatizace. "Hlavní a převládající obavou je zhoršování veřejných financí," uvedl Mezinárodní měnový fond ve zprávě z mise, která se uskutečnila v minulých dnech v Praze. Mise naléhavě žádá vrcholné orgány, aby neprodleně nastoupily cestu k zajištění fiskální konsolidace pomocí strukturálních reforem. Ministerstvo financí predikuje letošní deficit veřejných financí po vyloučení příjmů z privatizace na 190 miliardy korun, což znamená 9,4 procenta HDP. Pochvalu si vláda ve fiskální oblasti vysloužila pouze za zvýšení průhlednosti veřejných financí.

Mezinárodní měnový fond je proti dalšímu zvyšování výdajů, s kterými počítá Grégrův plán

Mezinárodní měnový fond nesouhlasí s plánem ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra na povzbuzení růstu ekonomiky. Česká vláda by neměla připustit další zvyšování výdajů a prohlubovat již tak špatný stav veřejných financí. Na tiskové konferenci po skončení mise Mezinárodního měnového fondu v Praze to řekl její šéf Masahiko Takeda. Mezinárodní měnový fond podle Takedy zkoumal v minulých dnech jednotlivé výdajové položky Grégrovy strategie. "Ukázalo se velmi obtížné rozlišit, co je nové oproti rozpočtu schválenému na rok 2001," podotkl. Objem nových výdajů pro letošní rok zřejmě není příliš velký, uvedl Takeda s tím, že otázkou však zůstává příští rok. Grégrova strategie podpory růstu zvaná velký třesk počítá letos a příští rok s dodáním 260 miliard korun do ekonomiky. Její růst by se tak měl podle Grégra zvýšit na čtyři procenta.

Český návrh rezoluce ke Kubě asi kritiku sankcí neobsahuje

Český návrh rezoluce o nedodržování lidských práv na Kubě, kterým se bude ve středu zabývat Komise OSN pro lidská práva v Ženevě, s největší pravděpodobností ekonomické sankce proti Havaně nekritizuje. Předseda senátního zahraničního výboru Michael Žantovský řekl, že je s návrhem rezoluce seznámen, k jeho obsahu však s odkazem na pokračující diplomatická jednání nechtěl nic říci. Kvůli kritice dodatku o sankcích, které uplatňují vůči Kubě celá léta Spojené státy, si členové senátního zahraničního výboru vyžádali v polovině března návrh rezoluce od ministra zahraničí Jana Kavana. Podobně učinili i jejich kolegové z Poslanecké sněmovny. Kritika sankcí v minulých týdnech vyvolala mezi Prahou a Washingtonem napětí, protože USA ji odmítají. Skutečnost, že poslední verze návrhu rezoluce sankce zřejmě nekritizuje, naznačily už minulý týden dva na sobě nezávislé zdroje blízké parlamentu. Oficiálně tato informace dosud potvrzena nebyla. Praha předkládala rezoluci k porušování lidských práv na Kubě již v minulých letech, letos se však do ní pokusila včlenit pasáž o neúčinnosti ekonomických sankcí.

Prezident bude ve věci guvernéra respektovat Ústavní soud

Prezident Václav Havel bude respektovat jakékoli rozhodnutí Ústavního soudu týkající se jmenování Zdeňka Tůmy guvernérem České národní banky (ČNB). V reakci na záměr vicepremiéra Pavla Rychetského navrhnout vládě zpochybnění Tůmova jmenování to ČTK řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Původně se vláda domáhala u Ústavního soudu rozhodnutí, zda je nutný premiérův podpis ke jmenování guvernéra a viceguvernérů ČNB prezidentem republiky. Ústavní soud se ale odmítl stížností vlády zabývat s vysvětlením, že mu nepřísluší obecný výklad Ústavy, a tím i předjímání budoucích případů. "Je srozumitelné, že vláda hledá jiné prostředky. Jestli je to účelné, to je otázka, ale to samozřejmě musí posoudit vláda," uvedl Špaček. Rychetský oznámil, že obecnou formulaci návrhu, na které se dohodl s Havlem, nahradí konkrétním požadavkem, aby se Ústavní soud vyjádřil k platnosti Tůmova jmenování prezidentem z loňského 29. listopadu. O Rychetského návrhu rozhodne vláda.

Návrh na omezení pohybu osob podle ODA kandidátské země diskriminuje

Občanská demokratická aliance protestuje proti návrhu Evropské komise na několikaleté přechodné omezení volného pohybu pracovních sil a považuje ho za diskriminační. Místopředseda ODA Michael Žantovský řekl, že omezení pohybu osob případnou výměnou za přechodné omezení nákupu české půdy je nedůstojné Evropské unie a nevýhodné pro občany České republiky. Důsledkem obou omezení by podle Žantovského bylo umělé přetrvávání rozdílů v platech a kupní síly mezi zeměmi původní patnáctky a novými členy unie. K omezení nákupu půdy řekl, že by se dalo poměrně jednoduše obcházet, což se podle něj děje již nyní. Omezení pohybu lidí by unie mohla chtít kompenzovat právě souhlasem s přechodným obdobím pro prodej zemědělské půdy a takzvaných druhotných rezidencí jiným než českým občanům Evropské unie. ODA mrzí, že odklad svobody pohybu prosazuje zejména Německo, které bylo v minulosti postiženo "umělým vnitřním dělením" a za své znovusjednocení vděčí mimo jiné dobré vůli a podpoře sousedních zemí. Žantovský považuje za absurdní, že Německo na jedné straně nabízí velké množství pracovních povolení pro počítačové experty a na druhé požaduje omezení pohybu osob.

Církve se zákonem o jejich vztahu ke státu souhlasí

Církevní představitelé jsou podle ministra kultury Pavla Dostála spokojeni s návrhem zákona o vztahu státu a církví, a nic tedy nebrání tomu, aby ho projednaly vlády i parlament. Dostál to ČTK řekl v úterý pozdě večer po skončení pracovní večeře, které se kromě něj zúčastnili také premiér Miloš Zeman, vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský a za katolickou církev kardinál Miloslav Vlk a biskupové Jan Graubner a Dominik Duka. Podle Dostála se ministři i církevní hodnostáři shodli na tom, že z dlouho diskutované předlohy, kterou připravilo ministerstvo kultury, byly odstraněny všechny sporné pasáže. Obě strany se rovněž dohodly, že ministerstvo v nejbližší době připraví podklady k vypracování výčtového zákona, který by se týkal převedení státního majetku církvím. Půjde o majetek kultovní, to znamená o kostely, fary a kláštery, uvedl ministr. Ministerstvo má dále připravit konečné řešení financování církví prostřednictvím církevního fondu.

Hornorakouští Zelení jsou pro "semknutou linii" Rakouska vůči Temelínu

Hornorakouští Zelení vyzývají vídeňskou vládu k vytvoření "semknuté celorakouské protitemelínské linie" za účelem "koordinace dalšího postupu" proti jihočeské jaderné elektrárně. Prohlásil to na tiskové konferenci v Linci šéf Zelených v hornorakouském zemském sněmu Rudi Anschober. S ohledem na připravovaný "protitelemínský summit" všech hornorakouských politických sil a ekologických organizací, který se má konat ve středu, Anschober navrhuje uspořádat obdobný "summit" zahrnující také rakouskou vládu, aby bylo možné vypracovat "semknutou celorakouskou politickou linii koordinující další postup" proti Temelínu. V neposlední řadě by Horní Rakousy spolu s rakouskou vládou měly Česku předložit náležitou nabídku pro ustoupení od jaderné energetiky a neuvedení temelínského projektu vůbec do provozu. Zelení také chtějí, aby se součástí celorakouské politiky stal jejich požadavek, že Vídeň nedá souhlas s definitivním uzavřením kapitoly energetika při vstupních jednáních Česka do Evropské unie, "dokud nebude uskutečněna taková prověrka vlivu Temelína na životní prostředí, kterou by Horní Rakousy a Rakousko akceptovaly".

Salcburk chystá slyšení, Dolní Rakousy rezoluci k Temelínu

Neoficiální veřejné slyšení k situaci okolo české jaderné elektrárny Temelín se uskuteční již tento čtvrtek v Salcburku na zámku Mirabell. Potvrdili to organizátoři akce ze Salcburské platformy proti atomovému nebezpečí. Podle jejich údajů by měli odpůrce jaderné energetiky v diskusi se zástupci producentů a provozovatelů elektrárny zastupovat mimo jiné hannoverský fyzik, doktor Helmut Hirsch, profesor Edmund Lengfelder z mnichovského institutu pro výzkum záření nebo salcburský biofyzik Franz Daschil. Organizace poukazuje na to, že údajně stále ještě není k dispozici německý překlad zprávy mezinárodní komise o vlivech Temelína na životní prostředí, která byla zveřejněna před týdnem. Organizátorům salcburského slyšení zaslal zprávu také americký právník Ed Fagan, který je údajně ujišťuje, že odpůrcům Temelína "rád pomůže" a je spolu s celým svým týmem připraven je podpořit. Očekává se, že se Fagan slyšení osobně zúčastní.

Šéfa litevské armády zajímaly zkušenosti Česka s přípravou na NATO

O zkušenosti České republiky s přípravou na vstup do Severoatlantické aliance se při jednání s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým zajímal jeho litevský protějšek, velitel litevských ozbrojených sil Jonas Kronkaitis. Setkal se také s ministrem obrany Vladimírem Vetchým, který jej ujistil o české podpoře dalšího rozšiřování NATO. Šedivý s Kronkaitisem hovořili i o změnách ve struktuře české armády po vstupu do NATO. Vetchý podle svého mluvčího litevskému generálovi nabídl, že česká armáda umožní litevským důstojníkům studovat na českých vojenských školách. Ocenil také, že tři pobaltské země, jejichž kandidaturu na vstup do NATO ostře odmítá sousední Rusko, postupují při přípravách na integraci do aliance společně. Také Česko, Polsko a Maďarsko při přípravách na vstup do NATO spolupracovali, připomněl ministr. Kronkaitis v úterý zahájil oficiální část programu své čtyřdenní návštěvy České republiky, na kterou přijel v pondělí.

Vedle Srí Lanky se Česko snaží vyvážet zbraně i do Angoly

Mezi řadou zemí, které sužují po léta ozbrojené konflikty, mají čeští vývozci zájem nejen o Srí Lanku, ale například i o Angolu. Po několika letech praktického zmrazení vzájemných vztahů ji navštívili minulý měsíc zástupci českého zbrojařského průmyslu. Jejich snaha o vývoz do země, jež prochází pětatřicetiletou občanskou válkou s miliónem mrtvých, nachází podporu i u ministerstva zahraničí. Ministerstvo již zaujalo kladný postoj k několika konkrétním žádostem o vývoz vojenské techniky do Angoly. Na Angolu není uvaleno mezinárodní embargo, řekl již březnu náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček. Pro případné kladné vyjádření ministerstva v příslušném licenčním řízení podle něj musí být jasné, že odběratelem bude angolská vláda, nikoli třeba povstalecká UNITA. Z České republiky měl být loni podle předběžných informací legálně vyvezen vojenský materiál do více než šesti desítek zemí. Zájemci o legální vývoz určitých zbraní z České republiky musí se svojí žádostí o konkrétní exportní licenci uspět nejen u ministerstva zahraničí, ale i průmyslu a obchodu a obrany.

Další obvinění ředitele televize Nova se neplánuje

Vyšetřovatel nyní neplánuje další obvinění ředitele české soukromé televize Nova Vladimíra Železného. Řekl to ředitel pražského úřadu vyšetřování Zdeněk Janíček. Zároveň ale nevyloučil, že v by budoucnu mohli být v souvislosti s Železným stíháni ještě další lidé. Ředitel Novy, který je od minulého týdne trestně stíhán pro poškozování věřitele a krácení cla, se dostavil na pražský úřad vyšetřování k dalšímu, v pořadí již třetímu výslechu. Vyšetřovatel uvalil přísné embargo na veškeré informace, které se týkají Železného. Vše nasvědčuje tomu, že vyšetřovatel zatím neshledal důvody pro to, aby inicioval umístění Železného do vazby, a i nadále jej bude stíhat na svobodě. V souvislosti s dovozem obrazů je spolu s Železným stíhán jako spolupachatel Čechoameričan George N. Tím nepřímo potvrdil, že jde o galeristu George Novotného, jak už uváděla některá média.

Bývalý prezident Sparty Mach a jeho advokát podají ústavní stížnost

Stížnost k Ústavnímu soudu hodlá podat bývalý prezident fotbalového klubu Sparta Praha Petr Mach se svým advokátem Josefem Lžičařem. Důvodem je nespokojenost s postupem soudů, které poslaly Macha kvůli krácení daně a cla na pět let do vězení a uložily mu pokutu 300.000 korun. Podnět ke stížnosti Nejvyššímu soudu pro porušení zákona obdržel již ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš. Přestože měl Mach v úterý nastoupit k výkonu trestu, požádal soud ze zdravotních důvodů o odklad. Lékařská služba vězeňské správy i soudci se budou případu věnovat v nejbližších dnech.

Philips má právo stavět na pozemku Regecové

Nizozemský koncern Philips má údajně právo stavět na sporném pozemku Markéty Regecové, který leží v průmyslové zóně v Hranicích na Přerovsku, kde vyrůstá nová továrna Philips na výrobu barevných televizních obrazovek. Důvodem je to, že na stavbu bylo vydáno platné stavební povolení. Řekl to vedoucí Stavebního úřadu v Hranicích Ladislav Patočka. Reagoval tak na slova právníka Regecové Petra Kšády. Ten stavbu čistírny odpadních vod pro novou továrnu na parcele Regecové označil za stavbu na cizím pozemku stavěnou bez souhlasu jeho vlastníka. "Koncern Philips má platné stavební povolení na stavbu nového závodu v Hranicích, které zahrnuje několik dílčích stavebních povolení, mezi nimiž je i povolení na stavbu čistírny odpadních vod. Má proto právo stavět na pozemcích, kde je vydáno stavební povolení," uvedl Patočka. Připomněl, že odvolání Regecové proti územnímu a stavebnímu řízení úřady zamítly. "Považujeme tu stavbu jako stavbu na cizím pozemku stavěnou bez souhlasu vlastníka, podali jsme žalobu k soudu na zrušení stavebního povolení," řekl advokát Kšáda. Podle odborníků na ústavní právo jde o porušování listiny základních práv a svobod. Regecová se s městem Hranice stále nemůže dohodnout na prodeji svého pozemku. Město Hranice je ochotno zaplatit za metr čtvereční pozemku Regecové 300 korun. Regecová, jejíž pozemek je poslední parcelou, kterou se Hranicím pro továrnu Philips nepodařilo vykoupit, požadovala za metr čtvereční 1508 korun.

Státní cena za památkovou péči

Nositeli státní ceny za památkovou péči se stal brněnský památkář Miloš Stehlík a nedávno zesnulý architekt Aleš Vošahlík. Ocenění na Pražském hradě předal ministr kultury Pavel Dostál. Dlouholetý pracovník jihomoravské státní památkové péče Miloš Stehlík (1923) se po celý život věnoval praktické ochraně památek a vědeckému poznání zejména barokní architektury a sochařství; jeho zevrubné znalosti podle ministerstva kultury nemají na Moravě srovnání. Stehlík, označovaný za "památkáře tělem i duší", dosud také pedagogicky působí. Aleš Vošahlík (1934 až 2001) působil od roku 1965 ve Státním ústavu památkové péče v Praze. Podílel se na komplexním průzkumu historických měst před jejich vyhlašováním městskými památkovými rezervacemi a na řešení regenerace historických sídel. Připisuje se mu hlavní odborný přínos k iniciování zápisu deseti českých památek na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Cenu převzala jeho manželka Eva Vávrová.

Ze sportu:

Volejbalisté Liberce zvítězili v úvodním finálovém zápasu extraligy nad obhájci titulu z Českých Budějovic hladce 3:0. Série na tři vítězství pokračuje ve středu znovu na severu Čech, nový šampión bude znám nejpozději 25. dubna.

Čeští hokejisté do osmnácti let prohráli v posledním utkání skupiny B na mistrovství světa ve finské Heinole s Německem 1:3 a obsadili třetí místo. Ve čtvrtečním čtvrtfinálovém utkání v Lahti tak nastoupí proti reprezentantům Spojených států amerických.

A ještě krátce o středčním počasí v České republice:

Oblačno, postupně na většině území déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Teploty 4 až 8, na horách kolem 1 stupně Celsia.