Zprávy Radia Praha

Odlišné názory by neměly bránit česko - čínské hospodářské spolupráci, uvedli ministři zahraničí obou zemí

Čínsko-české hospodářské spolupráci by podle ministrů zahraničí Tchanga Ťia-süana a Jana Kavana neměly bránit odlišné názory na některé věci. Tchang podle Kavana vyjádřil například spokojenost Pekingu s plánovaným dovozem tisíce osobních vozů z Česka do Číny. Šéf čínské diplomacie ale zároveň před novináři kritizoval loňskou návštěvu tibetského dalajlámy v ČR. Do Tibetu, který obsadila čínská vojska v roce 1950, odjede podle Kavana na pozvání Všečínského shromáždění lidových zástupců "v nejbližší době" česká parlamentní delegace.

Tchang Ťiem-süan jednal také s předsedou Senátu Petrem Pithartem. Shodli se, že rozdíly v pojetí lidských práv by neměly překážet stykům v jiných oblastech. Pithart ale zároveň uvedl, že otázka lidských práv, stejně jako žádné jiné téma, nesmí být tabuizována při nynějších i budoucích česko- čínských kontaktech. Připustil, že lidská práva byla jediným tématem schůzky, jejíž drtivou část využil ke svému výkladu čínský ministr. Právě na tuto okolnost poukázal předseda senátního zahraničního výboru Michael Žantovský, který v této souvislosti řekl, že při jednání nebylo možné dialog o lidských právech "ani začít".

Na nepoměr mezi českým vývozem do Číny a dovozem z této země poukázal premiér Miloš Zeman v rozhovoru s čínským ministrem zahraničí Tchang Ťia-süanem. Dovoz z Číny do ČR je mnohonásobně větší než vývoz z ČR. Číňané přistoupili na český návrh na uzavření dohod o zamezení dvojího zdanění a o vzájemné ochraně investic. Premiér Zeman upozornil na širokou nabídku výrobků, a to nejen těch tradičně do Číny vyvážených. Zeman se zmínil i o české zbrojní výrobě, například pasívních radiolokátorech.

Ministr obrany Vladimír Vetchý jednal v Číně o budoucnosti vojenských vztahů

Ministr obrany Vladimír Vetchý, který zahájil pětidenní návštěvu Číny, jednal se svým protějškem Čch' Chao-tchienem o budoucnosti česko-čínských vojenských vztahů. Tématem rozhovorů byla podle mluvčího ministra Milana Řepky bezpečnostní politika ČR a o vojenská spolupráci středoevropských zemí. Vetchý kromě jiného zavítá k jedné z čínských leteckých divizí a k pěší brigádě. Ve středu ho přijme viceprezident Chu Ťin-tcho. S ministrem odletěla do Číny také delegace průmyslníků.

Schodek obchodní bilance se v březnu zvýšil na 13,9 miliardy Kč

Schodek obchodní bilance ČR vzrostl v březnu letošního roku na 13,9 miliardy korun proti šesti miliardám korun ve stejném měsíci roku 2000. Deficit byl v březnu vyšší i v porovnání s předchozími dvěma měsíci, kdy se držel těsně nad osmi miliardami. Předběžné údaje o vývoji zahraničního obchodu dnes zveřejnil Český statistický úřad. Analytici odhadovali schodek březnového zahraničního obchodu v průměru na osm miliard korun. Nejvyšší schodek vykázaly opět suroviny, polotovary a chemické výrobky, a to 12,6 miliardy korun, z toho nerostná paliva 7,1 miliardy korun. V pasívum se změnil i únorový přebytek v obchodu se stroji a dopravními prostředky a dosáhl 2,1 miliardy korun. Kladná zůstala pouze bilance u průmyslového spotřebního zboží, a to 2,4 miliardy korun.

Evropská komise je podle státního tajemníka Pavla Teličky rozladěna některými vyjádřeními českých politiků

Evropská komise si všímá článků v českém tisku z pera politiků, ve kterých se nepolemizuje o rychlosti či směřování evropské integrace, ale o jejím samotném smyslu, řekl státní tajemník Pavel Telička po setkání s několika vysokými činiteli komise. Upozornil, že exekutiva EU věnuje těmto projevům zvýšenou pozornost v době, kdy se proces rozšíření blíží k rozhodujícím momentům stanovení konkrétního scénáře.

Cibrian: Vstup do EU přinese ČR prostředky i pro zdravotnictví

Vstup České republiky do Evropské unie přinese podle velvyslance Evropské komise v Praze Ramira Cibriana českému zdravotnictví chybějící finanční prostředky. Řekl to po návštěvě liberecké nemocnice s tím, že šlo o jeho první větší kontakt s českým zdravotnictvím z hlediska Evropské unie. "Budete muset investovat do budov, zařízení i lidských zdrojů. Úroveň zdravotních zařízení je rozdílná," poznamenal. Nemocnice mohou již nyní využívat programu přeshraniční spolupráce Phare a po vstupu do EU bude Česko čerpat i z Evropských regionálních fondů, upřesnil Cibrian. Liberecká nemocnice by podle něj mohla být hned bez problémů zařazena do řetězce evropských nemocnic. "Jiné oblasti na tom tak ale nejsou a tam se bude muset úroveň zvýšit," zdůraznil.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus jedná v Chorvatsku

Rozhovory s představiteli chorvatského parlamentu zahájila dvoudenní návštěvu Chorvatska delegace české Poslanecké sněmovny vedená jejím předsedou Václavem Klausem. Poslanci se shodli v názoru, že mezi oběma zeměmi nejsou ekonomické problémy, i když vzájemný obchod není na úrovni tradičních vztahů. "Česká strana upozornila, že určitým problémem je nereálný kurs místní měny kuny, který do značné míry podvazuje vzájemný obchod a dělá některé chorvatské výrobky neprodejné na českém trhu. Parlamentní delegace diskutovaly rovněž o situaci na Balkáně.

Horní Rakousy jsou rozhořčeny převozem paliva do Temelína

Hornorakouští vládní představitelé jsou rozhořčeni víkendovým transportem jaderného paliva pro druhý blok elektrárny v Temelíně. Zmocněnec hornorakouské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec kritizoval zejména utajenost převozu a šéf hornorakouské vlády Josef Pühringer vyzval rakouský kabinet k ostrému protestu adresovanému České republice.

Začal proces s terezínským dozorcem Antonem Mallothem

V Mnichově začal dlouho očekávaný proces s bývalým dozorcem věznice gestapa v terezínské Malé pevnosti Antonem Mallothem (89). Obžaloba ho viní z trojnásobné vraždy a jednoho pokusu o usmrcení v letech 1943-45. Vzhledem ke stáří a vážnému zdravotnímu stavu obžalovaného se proces koná v mnichovském vězení, kde je Malloth ve vazbě od loňského května. Malloth, který je téměř nevidomý a trpí rakovinou jícnu, byl do soudní síně přivezen na invalidním vozíku. Lékaři už předem stanovili, že obžalovaný bude schopen během jednoho dne pouze dvouhodinového líčení. Soud s Mallothem začal krátce poté, co byl v jihoněmeckém Ravensburgu počátkem dubna odsouzen příslušník SS Julius Viel (83) ke 12 letům vězení za svévolné zastřelení sedmi židovských vězňů z terezínského ghetta. Procesy se považují za poslední tohoto druhu v Německu, protože případní další možní obžalovaní již vesměs zemřeli.

O odškodnění se mohou hlásit lidé, jimž nacisté zabavili majetek

Občané, kterým za okupace německé podniky zabavily majetek, již mohou začít vyplňovat žádosti o kompenzaci. Náhradu mohou požadovat také nejbližší příbuzní již nežijících obětí nacistické zvůle. Česká mise Mezinárodní organizace pro migraci (International Organization for Migration - IOM), která majetkové nároky vyřizuje, získá brzy formuláře, které musí žadatel vyplnit do 11. srpna. ČTK to sdělila vedoucí české pobočky IOM Lucie Sládková. Kompenzace za ukradený majetek je součástí německého zákona, podle něhož mají být odškodněny také oběti nucených a otrockých prací. Žadatelé musejí především prokázat, že se na zabavení jejich movitého majetku přímo podílely německé firmy.

Všechny žádosti zpracuje zdarma česká pobočka IOM, která sídlí v ulici Heleny Malířové v Praze 6. V květnu se kancelář přestěhuje na adresu Dukelských hrdinů 35 v Praze 7. Žadatelé získají informace na telefonním čísle 02/3335 5306, od května pak na čísle 02/3337 0160. Formuláře jsou dostupné také na internetové stránce www.compensation-for-forced-labour-org.

Největší odborová centrála si chce stěžovat na chování firmy Siemens

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) hodlá podat k Mezinárodní organizaci práce stížnost na firmu Siemens pro porušování mezinárodní úmluvy o kolektivním vyjednávání a úmluvy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. ČTK to řekl předseda konfederace Richard Falbr. Management závodu Automobilová technika (AT) ve Stříbře na Tachovsku, který je součástí Siemensu, podle něj ponižoval lidskou důstojnost zástupce odborů arogantním odmítáním oprávněných odborářských požadavků. "Takové chování vrhá podivné světlo na chování jedné z největších nadnárodních společností světa v České republice," uvedl Falbr.

Zaměstnanci firmy Bosch Diesel v Jihlavě nemají zájem o odbory

Asi tisícovka zaměstnanců firmy Bosch Diesel v Jihlavě odmítla založení firemních odborů. V plném sále jihlavského Domu kultury při pokuse o ustavující členskou schůzi část účastníků létajícími vajíčky i slovními výpady odsoudila k nezdaru snahu tří zaměstnanců firmy o založení odborové organizace v tomto největším zaměstnavateli na Jihlavsku. "Nikdy jsem se s takovou reakcí nesetkal," řekl ze sálu vypískaný místopředseda odborového svazu Kovo Josef Středula. Vypískáním iniciátorů tak celý pokus o založení odborů ve firmě Bosch Diesel skončil dříve, než začal, bez jakékoliv řádné diskuse v sále. Pokud se diskutovalo, tak jen v hloučcích u podia nebo po vyklizení sálu. Většina argumentujících mluvila o spokojenosti se zaměstnaneckou politikou firmy a vyjadřovala obavy, že by ustanovení odborů naopak mohlo mít negativní vliv na výši platů a na další sociální výhody, které firma poskytuje. Podle jejich mínění odbory ve firmě chtějí založit lidé, kteří byli kritizováni za svou práci a kteří tam navíc pracují jen několik měsíců.

Důvěra lidí v prezidenta Václava Havla vzrostla

Důvěra lidí v prezidenta Václava Havla v porovnání s minulými měsíci vzrostla; hlavě státu nyní důvěřuje 52 procent lidí. Havel je pro občany dlouhodobě nejdůvěryhodnější osobou. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Jen o málo menší důvěru veřejnosti má předseda Senátu Petr Pithart. Stejně jako na počátku roku mu věří 46 procent lidí. Za ním následují předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a premiér Miloš Zeman, jejichž pozice stejně jako Havlova lehce posílily. Ani jednomu ze čtyř uvedených politiků však stále nevěří pětina dotázaných.

Důvěru veřejnosti v politiky a instituce zkoumalo také Centrum pro výzkum veřejného mínění. Důvěra ve vládu Miloše Zemana a krajská zastupitelstva proti březnu vzrostla o čtyři na 38 procent. Nevěří jí 59 procent lidí. Přesto se Zemanův kabinet přiblížil ke svému zatím nejlepšímu výsledku z loňského září, kdy mu věřilo 39 procent lidí. Krajským zastupitelům nyní věří 30 procent respondentů, o čtyři procenta více než v březnu. Zhruba třetina lidí jim ale nedůvěřuje. Prezident se v posledních dvou letech stále těší podpoře více než poloviny občanů, stejně tak mu ale dlouhodobě nevěří zhruba dvě pětiny dotázaných. Poslancům je stabilně nakloněna čtvrtina a senátorům více než pětina dotázaných.

Ústavní soud zabránil finančními kolapsu obce Dolní Bečva

Ústavní soud zabránil finančnímu kolapsu obce Dolní Bečva na Vsetínsku. Vyhověl totiž její stížnosti a zrušil rozsudky, podle nichž byla Dolní Bečva povinna platit miliónové směnky, jejichž ručení podepsal její bývalý starosta. Přijetí takového závazku vyžadovalo souhlas obecního zastupitelstva, zdůraznil předseda senátu Ústavního soudu Pavel Varvařovský. Starosta nemohl a nemůže vytvářet vůli obce, ale jen ji sdělovat a vyjadřovat, upozornil. Obecní zastupitelstvo se o ručení dozvědělo, až když se věřitelé v roce 1997 začali domáhat zaplacení. Ve sporu, který se dostal k Ústavnímu soudu, šlo o směnku na 1,2 miliónu korun. Celkově prý výše závazků, které spolupodepsal bývalý starosta, převyšuje 100 miliónů korun. Roční rozpočet Dolní Bečvy se přitom pohybuje kolem deseti miliónů.

Český průmysl se chystá výrazněji lobovat v Bruselu

Český průmysl se rozhodl nečekat na členství v EU a již nyní začít výrazněji prosazovat své zájmy na trhu unie. ČR otevře v Bruselu lobovací zastoupení v blízké době, řekl na konferenci pořádané Hospodářskou komorou představitel ministerstva průmyslu Jaroslav Konečný s tím, že lobování u institucí EU je naprosto přijatelnou praktikou. Brusel už nyní eviduje přes 1300 lobistických zastoupení. Do zemí unie směřuje z ČR přes 70 procent všech exportů. "Dobrý lobista" může například včas varovat před novou evropskou normou nebo vyšetřováním nesoutěžního chování firmy. Zajišťuje dialog s orgány EU, což je nezbytné, chce-li firma poukázat na negativní dopady určitých opatření nebo se bránit obvinění z porušení pravidel hospodářské soutěže.

Evropská banka a německá IKB podepsaly dohodu o podpoře podniků ve střední Evropě

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) a německá banka IKB Deutsche Industriebank podepsaly dohodu o podpoře podniků v České republice, Maďarsku, Polsku, Slovinsku a na Slovensku. Dohoda, první svého druhu, se týká financování malých a středních podniků, v České republice jde mimo jiné o podniky vyrábějící součástky pro automobily. EBRD se bude na investicích bude podílet částkou 70 miliónů eur, celková hodnota půjček činí 200 miliónů eur.

Ve Stockholmu začala arbitráž mezi ČR a americkou společností CME

Arbitrážní řízení mezi americkou společností CME a Českou republikou začalo ve Stockholmu. CME se dožaduje náhrady škody ve výši půl miliardy USD, tedy téměř 19 miliard korun, a to na základě česko-nizozemské smlouvy o ochraně investic. Škodu měl CME způsobit pokles hodnoty České nezávislé televizní společnosti, která byla dříve hlavní servisní organizací televize Nova. Hodnota 99procentního podílu CME v ČNTS klesla rozchodem s držitelem licence na vysílání Novy společností CET 21 v roce 1999 ze 486 miliónů USD na současných 15 miliónů USD. CME viní český stát z toho, že dostatečně neochránil její investici v České nezávislé televizní společnosti (ČNTS), jež byla přes pět let servisní organizací Novy.

Centrální banka letos čeká růst HDP blízký třem procentům

Česká národní banka zastává spíše střízlivější pohled na další vývoj ekonomického růstu. Její prognóza růstu hrubého domácího produktu na letošní rok se blíží odhadům Mezinárodního měnového fondu, který počítá se třemi procenty. V on-line rozhovoru pro Interview 21 to uvedl viceguvernér ČNB Oldřich Dědek. Premiér Miloš Zeman odhaduje letošní růst na 3,5 až 4,0 procenta, předseda poslanecké sněmovny Václav Klaus na zhruba 3,5 procenta. Centrální banka i MMF odůvodňují opatrnost dopadem zpomalení světové ekonomiky na ČR.

Ministr Grégr jednal s E.ON o privatizaci české energetiky

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr na veletrhu Hannover Messe jednal s představiteli německé energetické firmy E.ON o nadcházející privatizaci české energetiky. Podle odhadů by měl stát získat prodejem svých podílů v energetice až 380 miliard Kč, z toho 80 miliard za plynárenství a až 300 miliard Kč za elektroenergetiku. Mezi možnými uchazeči jsou zmiňovány kromě E.ON například společnosti RWE Energie, Electricité de France, Ruhrgas, či Gaz de France.

Czech Partners vyzvala ministerstvo průmyslu k přímému prodeji automobilky Tatra

Společnost Czech Partners, která projevila zájem o koupi výrobce nákladních vozů Tatra, oficiálně požádala ministerstvo průmyslu a obchodu o zrušení tendru na privatizaci této automobilky. "Vyzvali jsme ministerstvo k přímému prodeji Tatry," sdělil ekonomický poradce Czech Partners Václav Prokůpek s tím, že společnost zvažuje kvůli údajně neprůhlednému tendru možnost mezinárodní arbitráže proti České republice. Prokůpek dodal, že Czech Partners se opírá o kapitál dvou nadnárodních fondů sídlících v Německu.

ČR zatím vyšetřila 6599 vzorků na BSE, všechny byly negativní

Česká republika dosud vyšetřila 6599 vzorků tkáně z jatečných, uhynulých i poražených kusů skotu na BSE. Výsledek všech vyšetření byl negativní, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Veterinární správa podporuje hlášením výsledků testů příslušným orgánům EU do Bruselu argumentaci proti zařazení ČR mezi země s pravděpodobným výskytem BSE. Jak Duben uvedl, BSE v ČR není a riziko jejího výskytu je minimální. Rovněž epidemii slintavky a kulhavky se daří bránit přesto, že se od roku 1991 proti ní neočkuje.

Lidé letos dali do policejních schránek 209 občanských průkazů

Do pěti schránek důvěry, zřízených pražskou policií, dali lidé v prvním čtvrtletí letošního roku 209 občanských průkazů. Policie ve schránkách našla i 35 cestovních pasů, 112 řidičských průkazů, 47 osvědčení o technickém průkazu a 140 osobních karet. Lidé do schránek vložili mimo jiné i sedm vkladních knížek, 65 průkazů zdravotních pojišťoven a 68 peněženek. Ke kuriozním nálezům patří například dva náboje, průkaz rozhodčího a předvolání obviněného. Loni občané do policejních schránek vložili přes 7000 předmětů, z toho 1083 občanských průkazů.

STEM: Za skutečný problém občané ČR považují dodržování práva

Za skutečný problém České republiky považují občané dodržování práva, ochranu před zločinem, korupci a situaci v oblasti sociálních jistot. Naproti tomu menší význam přikládají zejména stavu životního prostředí a situaci v armádě. Vyplynulo to z dubnového průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM). Zarážející je podle STEM skutečnost, že téměř polovina lidí považuje vstup do Evropské unie za okrajovou záležitost. Za poslední čtyři roky některé oblasti z nejvyšších příček pomyslného žebříčku nejzávažnějších problémů ustoupily. "Je to situace ve zdravotnictví, stav životního prostředí a nedostatečný export našich výrobků," uvedli pracovníci STEM.

Dělníci našli na okraji Plzně leteckou bombu vážící 250 kilo

Nevybuchlou, asi 250 kilogramů vážící leteckou bombu z druhé světové války vyzvedli policejní pyrotechnici spolu s hasiči na okraji západočeské Plzně. Našli ji dělníci stavební firmy při výkopových pracích. Bomba se do země zaryla pravděpodobně při spojeneckých náletech na Plzeň na konci války. "Je to určitě bomba, kterou při náletech na Plzeň shodili 17. dubna 1945 britští letci," řekl publicista Zdeněk Roučka. Při posledním a nejtěžším z 12 náletů, které spojenci na Plzeň uskutečnili, bombardovali seřaďovací nádraží. V ulici tehdy srovnali se zemí 37 domů.

Autobusy Karosa by mohly jezdit v africkém Pobřeží slonoviny

Autobusy Karosa stejnojmenného českého výrobce z Vysokého Mýta by mohly v budoucnu jezdit v africké zemi Pobřeží slonoviny. V minulých dnech Karosa dodala do tamního největšího města Abidžanu na zkoušku zájmu jeden městský autobus. Jak řekl obchodní ředitel Karosy Petr Rusek, v několika následujících letech by Karosa mohla do Pobřeží slonoviny dodávat i několik desítek autobusů ročně. Hlavním zahraničním trhem Karosy je Francie, dále Slovensko a země bývalého Sovětského svazu.

Skauti na celém světě slaví svůj svátek

Početná rodina dětí i dospělých, kteří se po celém světě hlásí ke skautským ideálům, slaví v úterý svůj svátek. Mezinárodní den skautů a skautek si stejně jako v předchozích letech připomínají u příležitosti dnešního svátku svatého Jiří, kterého si skauti vybrali pro jeho ušlechtilost a statečnost jako svého patrona. Svátek si řadou akcí po celé republice připomíná i na 55.000 českých skautů všech věkových kategorií: vlčata, světlušky, skauti pozemní a vodní, roveři i vedoucí neboli činovníci. Některé skautské oddíly pořádají například poutě, vzpomínková setkání, dobročinné akce či táborové ohně, spojené s udělováním ocenění a vyznamenání. Skauting v českých zemích má za sebou pohnutou historii, několikrát přerušenou zákazy činnosti. První skautský tábor na českém území uspořádal Antonín Benjamin Svojsík v roce 1912, skutečný rozmach zaznamenala junácká organizace v době první Československé republiky. Poprvé skauting zakázali v době protektorátu nacisté, v roce 1951 a znovu v roce 1970 komunisté. Organizace byla obnovena krátce po listopadu 1989 a poté přijata za člena mezinárodního skautského hnutí. Nejpočetnější hnutí dětí a mládeže v ČR, které stále vychází z ideálů svých zakladatelů a inspiruje se i nápady legendárního spisovatele a skautského vedoucího Jaroslava Foglara, čeká letos novinka. Skauti totiž začínají nosit nové kroje, na nichž se podílel i známý kostýmní návrhář Theodor Pištěk.

Národní nápoj Čechů, pivo, může být lékem pro ženy v přechodu

Národní nápoj Čechů, pivo, může být i lékem, zejména pro ženy v přechodu. Novinářům to řekl gynekolog docent Josef Donát. "Již ve starém Egyptě se pivo užívalo k léčení. Není divu; pivo dodává tělu vápník, hořčík a celou škálu vitamínů B. Je bohatým zdrojem energie a přitom nezatěžuje tělo tuky. Neobsahuje ani velké množství alkoholu," vysvětlil. Podle Donáta mohou mít z piva užitek také ženy v produktivním věku, a to pro obsah kyseliny listové. Její nedostatek totiž zvyšuje o 50 procent riziko vývojových poruch plodu. Pivo obsahuje dostatek kvalitní vody a zabraňuje odvodnění organismu. Alkohol v něm působí jako protistresový lék, podporuje krevní oběh a snižuje riziko srdečních onemocnění. Donát upřesnil, že pro ženy je rozumná denní dávka třetina až půl litru desetistupňového piva. Podle průzkumu agentury Stem/Mark pije pravidelně lahvové desetistupňové pivo 15 procent žen a pět procent žen si zajde na točené pivo do restaurace.

Do Brandýsa nad Labem zamíří šermíři a možná i velvyslanci

Kolem 150 členů různých skupin historického šermu předvede 5. května bitvu čtyř armád při Historických slavnostech v Brandýse nad Labem. Akce se uskuteční již tradičně v Panské zahradě u zámku. Očekává se i účast některých evropských a amerických velvyslanců, řekl starosta Daniel Procházka. Letošní bitva má připomenout střetnutí italské, francouzské, rakouské a švýcarské armády u italského Marignana v roce 1515. Historické slavnosti začnou již v pátek 4. května slavnostním průvodem ze zámku na náměstí.

V Českém Krumlově bude muzeum voskových figur a dům fotografie

V centru Českého Krumlova bude do poloviny května otevřeno Muzeum voskových figurín a Dům české fotografie. Po unikátním Muzeu útrpného práva, které zahájilo provoz v sobotu, tak na prahu hlavní turistické sezóny přibudou další atrakce pro návštěvníky města. V muzeu voskových figurín je na 50 postav, další budou postupně přibývat. V přízemí a suterénu renovovaného historického domu jsou k vidění středověká řemesla, v dalších podlažích pak historické osobnosti a nejvýše je sál 20. století.

Úterní počasí na území České republiky

Polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky. Noční teploty 4 až 0, denní 12 až 16 stupňů Celsia.