Zprávy Radia Praha

Česko požádá o vstup do organizace letecké výstrahy NATO

Žádost o přistoupení k Organizaci NATO pro řízení leteckého programu včasné výstrahy a řízení (NAPMO) podá v nejbližší době Česká republika. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu. Jak řekl náměstek ministra obrany Jaromír Novotný, vyjednávání o vstupu budou trvat nejméně tři roky. NAPMO zajišťuje ostrahu vzdušného prostoru zemí aliance letouny E-3A AWACS. "Pokud se nám to povede dříve, bude to jenom dobře," podotkl Novotný. Letadla včasné výstrahy a řízení AWACS s typickou kruhovou anténou nad trupem mají mezinárodní posádky a k misím vzlétají ze základny v Lucembursku. NAPMO nyní tvoří 13 zemí Severoatlantické aliance a o vstup před krátkou dobou požádalo také Polsko a Maďarsko. O podání žádosti k přistoupení musí rozhodnout vláda, návrh jí bude podle Novotného v nejbližší době předložen.

Ředitelka NAPMO Darleen Druyunová při své loňské návštěvě Prahy zdůraznila, že její organizace kromě lepší ochrany vzdušného prostoru zemí aliance zajistí i ekonomickou návratnost vložených investic. Novotný při její návštěvě odhadl, že ČR by při vstupu musela složit asi 120 miliónů korun. ČTK řekl, že i výše této částky by - stejně jako například vyslání českých posádek pro letouny AWACS - byla předmětem vyjednávání.

Obsazování českých míst v mezinárodních vládních organizacích by měl zjednodušit vznik takzvaného Národního kontaktního místa, s nímž souhlasila Bezpečnostní rada státu. Jak řekl ministr zahraničí Jan Kavan, kontaktní místo by mělo vzniknout už v příštím roce a každoročně by mělo zprostředkovat stáže a školení celkem za deset miliónů korun. Národní kontaktní místo by mělo soustřeďovat registr zájemců o práci v mezinárodních organizacích jako je EU, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) či NATO. Pracovat by v něm měli tři zaměstnanci ministerstva zahraničí. Ministr Kavan dodal, že kontaktní místo bude při své činnosti částečně vycházet z požadavků občanů, částečně z požadavků mezinárodních organizací na ČR a také z finančních možností.

Bezpečnostní rada státu podle Kavana také souhlasila s tím, že je nutné na stejné úrovni jako dosud zajistit účast českých nevojenských odborníků v mezinárodních misích na Balkáně, zvláště v jugoslávské provincii Kosovo. Kavan upozornil, že podle dosavadních zkušeností je přítomnost mezinárodních misí v "postkonfliktních oblastech naprosto nezbytná".

Závěr návštěvy sněmovní delegace v čele s Václavem Klausem v Záhřebu

Delegace české Poslanecké sněmovny vedená jejím předsedou Václavem Klausem se na závěr návštěvy v Chorvatsku setkala v Záhřebu s chorvatským prezidentem Stjepanem Mesičem, premiérem Ivicou Račanem a ministrem zahraničí Toninem Piculou. Jak ČTK informoval člen delegace Petr Koháček, důležitým tématem jednání byla příprava obou zemí na vstup do Evropské unie. Chorvatsko je v tomto směru zatím v počáteční fázi, kterou už má Česká republika za sebou, a proto se chorvatští partneři zajímali například o průběh vstupních jednání s EU či o probírání jednotlivých kapitol při těchto rozhovorech a dali si vyložit i postoj českých poslanců k případnému zákazu volného pohybu osob z budoucích nových členských zemí unie.

V rozhovoru českých poslanců s ministrem zahraničí Piculou byl potvrzen oboustranný zájem na připojení Chorvatska ke Středoevropské dohodě o volném obchodu (CEFTA). Tato dohoda je už připravena a měla by být podepsána v červnu za návštěvy premiéra Miloše Zemana v Chorvatsku. Podle Koháčka by se tím obohatily tradiční vzájemné kontakty a rozšířil česko-chorvatský obchod. Čeští poslanci poukázali na to, že turistům se příliš nezamlouvá nereálný kurs chorvatské měny kuny, který také brzdí obchodní kontakty a ztěžuje prodej chorvatských výrobků na českém trhu.

Posmrtně Řád Bílého lva pro exkancléře SRN Willyho Brandta

Velvyslanec České republiky v Německu František Černý předal v Berlíně spolkovému kancléři Gerhardu Schröderovi nejvyšší české vyznamenání - Řád Bílého lva. Řád udělil prezident Václav Havel in memoriam bývalému německému kancléři a předsedovi sociálních demokratů (SPD) Willymu Brandtovi za zásluhy o český stát. "Willy Brandt by měl jistě velkou radost, že budeme moci velmi brzy uvítat Českou republiku v Evropské unii," konstatoval Schröder pod sochou svého sociálnědemokratického předchůdce při slavnostním aktu v berlínské centrále SPD. Český vstup do společenství označil za společný závazek, který oba sousední státy mají.

Willy Brandt (zemřel 1992) stál v letech 1969-74 v čele spolkové vlády SPD a liberálů (FDP), která zahájila novou, tzv. východní politiku poválečného sbližování s tehdejšími komunistickými státy. Uzavřela s nimi dohody o normalizaci vztahů, včetně smlouvy mezi ČSSR a SRN z roku 1973. Západní Německo v ní mimo jiné potvrdilo neplatnost mnichovské dohody z roku 1938, která tehdy znamenala rozbití Československa.

Generálové Šedivý a Pircchalajšvili o postupu integrace ČR do NATO

O postup při zapojování České republiky do NATO se na jednání s náčelníkem generálního štábu české armády Jiřím Šedivým zajímal jeho gruzínský protějšek a náměstek ministra obrany Džoni Pircchalajšvili. Tématem rozhovoru byly i otázky vojenské techniky, řekli oba vojáci po schůzce. "Pan generál požádal o některé další, podrobnější podklady, co se týká organizace a funkce generálního štábu, sil územní obrany a dalších věcí, které jsou spojeny například s brannou povinností našich občanů a organizací odvodů," řekl Šedivý. Doplnil, že hovořili i o vojenské a politické situaci v Gruzii a v celém tamním regionu. Gruzínský generál podotkl, že zkušenosti České republiky při integraci do NATO mohou jeho zemi pomoci například při reformě její armády.

Zahraniční obchod v březnu zvýšil schodek o 7,9 na 13,9 mld. korun

Schodek obchodní bilance ČR vzrostl v březnu letošního roku na 13,9 miliardy korun proti šesti miliardám korun ve stejném měsíci 2000. Deficit byl v březnu vyšší i v porovnání s předchozími dvěma měsíci, kdy se držel těsně nad osmi miliardami. Předběžné údaje o vývoji zahraničního obchodu zveřejnil Český statistický úřad. Analytici odhadovali schodek březnového zahraničního obchodu v průměru na osm miliard korun. Meziroční tempo růstu dovozu se v březnu v běžných cenách ve srovnání s předchozím měsícem zvýšilo, zatímco tempo růstu vývozu pokleslo. Meziročně dovoz v běžných cenách vzrostl o 24,6 procenta a vývoz o 17,9 procenta, uvedl statistický úřad.

Březnový výsledek bilance českého zahraničního obchodu byl horší, než se očekávalo, celková bilance běžného účtu však zatím pro ekonomiku nepředstavuje významnější hrozbu, protože je dostatečně financována trvalým přílivem kapitálu. Řekla to v Londýně agentuře Reuters členka bankovní rady České národní banky Michaela Erbenová. Za varovný signál ovšem Erbenová označila zpomalující se tempo růstu vývozu a výraznou akceleraci dovozu. Zpomalování vývozu by mohlo být známkou útlumu ekonomiky Německa, podle Erbenové však oslabování západoevropských ekonomik probíhající oživení české ekonomiky výrazněji nenaruší.

Čeští poslanci jednali s kolegy ve Vídni o přibližování k EU

Zejména o procesu přibližování Česka k Evropské unii a výměně zkušeností v této oblasti, jakož i o požadavku EU na přechodná období v oblasti volného pohybu osob po vstupu ČR do unie, jednali ve Vídni se svými rakouskými kolegy zástupci ústavně právního výboru české Poslanecké sněmovny. Čtyři čeští poslanci tak zahájili svůj oficiální program čtyřdenní návštěvy Rakouska. Jak ČTK řekl vedoucí delegace a místopředseda sněmovního výboru Marek Benda, česká strana se snažila svým kolegům tlumočit, že požadavek unie na sedmileté přechodné období v oblasti pohybu pracovních sil "nám připadá jako velmi zbytečný a ve vztahu k ČR velmi neodůvodněný".

Ministr Rusnok na jednání s EBRD

Ministr financí Jiří Rusnok v Londýně ujistil zahraniční investory, že finanční politika vlády se po odchodu jeho předchůdce Pavla Mertlíka nemění. Na semináři o investičních příležitostech v České republice Rusnok také řekl, že není důvod odložit privatizační projekty. Privatizace Komerční banky se dostává do závěrečné fáze, situace v telekomunikacích je sice poněkud složitější, Rusnok však "vidí možnost nalézt řešení do konce roku". Seminář o investičních příležitostech v České republice se konal v rámci výročního zasedání Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

EBRD kapitálově podpoří třetího českého mobilního operátora Český Mobil a.s. Banka oznámila, že koupí nové akcie Českého Mobilu v hodnotě 25 miliónů dolarů. Ředitel EBRD pro Českou republiku a Slovensko Alexander Auboeck na výročním zasedání banky podle agentury Reuters řekl, že nový kapitál poslouží k rozšíření sítě Oskar.

Zpráva RE o médiích připomíná případ České televize

Nedávné události kolem České televize jsou nejlepším příkladem problémů, jimž čelí rozhlasové a televizní vysílání i v zemích stojících na prahu Evropské unie. Uvádí se to ve zprávě Svoboda projevu a informací v evropských médiích, kterou ve Štrasburku schválilo Parlamentní shromáždění Rady Evropy (RE). Zpráva se široce zaobírá problémy, jimž čelí sdělovací prostředky v dnešní Evropě, a zdůrazňuje, že v Evropě je nadále porušována svoboda projevu a informací. Cenzura se uplatňuje prostřednictvím násilí, věznění, procesů nebo ekonomickým nátlakem, uvádí se v dokumentu, podle něhož nové hrozby pro mediální pluralismus přináší i globalizace a komerční tlaky.

EU potvrdila, že chce pokračovat v naplňování Kjótského protokolu

Zástupci Evropské komise a kandidátských zemí Evropské unie minulý týden na zasedání Komise OSN pro udržitelný rozvoj v New Yorku potvrdili, že budou pokračovat v naplňování Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů. "Ratifikace je možná i bez Spojených států a jdeme do toho," shrnul v Praze závěr newyorského jednání ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Jeho evropští kolegové na schůzce řešili zejména průchodnost ratifikace mezinárodní úmluvy v parlamentech jednotlivých zemí. Podle Kužvartových informací Kjótský protokol podepsalo zatím osm zemí, které nebudou mít s jeho naplňováním velké problémy. Vzhledem k tomu, že pro Českou republiku nebude splnění závazku snížení emisí o osm procent k roku 1990 obtížné, nepočítá Kužvart v parlamentu s problémy. Nyní ČR produkuje o 26 procent skleníkových plynů méně než v roce 1990.

Integrační výbor přijal vymezení celé ČR jako citlivé oblasti vod

Vládní výbor pro evropskou integraci schválil návrh ministerstva životního prostředí na vymezení citlivých oblastí podle evropské směrnice o čištění městských odpadních vod. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart ČTK řekl, že podle návrhu bude jako citlivá oblast vymezeno celé území České republiky, což bude znamenat o 10 miliard korun vyšší investice. Vymezení oblastí je zásadním požadavkem Evropské komise pro uzavření kapitoly životního prostředí. Kužvart považuje schválení návrhu za krok k tomu, aby byla kapitola uzavřena v létě. Naplnění směrnice přijde Českou republiku celkem na přibližně 98 miliard korun. Kdyby stát definoval jednotlivá území, týkaly by se "citlivé oblasti" přibližně 90 procent území.

Kancléř Schüssel k posuzování dopadů Temelína na životní prostředí

Z hlediska rakouské vlády dosud nebyly vytvořeny předpoklady pro zahájení komerčního provozu české jaderné elektrárny Temelín, prohlásil rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Při brífinku po zasedání vlády kancléř uvedl, že ke spuštění Temelína by bylo nezbytné provést bezpečnostní prověrku elektrárny a předložit "seriózní a úplnou" dokumentaci k prověrce ekologické. Protože tomu tak dosud není, považuje Schüssel proces posuzování dopadů elektrárny na životní prostředí za přerušený. Podle jeho názoru musí proto být také odloženo veřejné slyšení k Temelínu, plánované na 9. květen do Lince. Rakousko navázalo s českou vládou kontakty, protože nebylo spokojeno s předloženou dokumentací, uvedl dále Schüssel a připomněl výhrady Vídně k údajně nedostatečně zpracované takzvané "nulové variantě", tedy neuvedení Temelína do provozu.

Za "naprostou nesmyslnost" považuje požadavek Rakouska na bezpečnostní prověrku Temelína ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Reagoval tak na slova rakouského kancléře Wolfganga Schüssela, že ke spuštění Temelína by bylo nezbytné provést bezpečnostní prověrku elektrárny a předložit "seriózní a úplnou" dokumentaci k prověrce ekologické. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart soudí, že s Rakušany je třeba dále jednat.

Temelín začal znovu dodávat elektřinu do sítě

Obsluha prvního bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín přifázovala v úterý turbogenerátor. Elektrárna tak před polednem začala znovu po třídenním přerušení dodávat elektrickou energii do rozvodné sítě. Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář uvedl, že další zkušební provoz turbosoustrojí využijí pracovníci Temelína a dodavatelských firem především k testům strojní části bloku. Etapa energetického spouštění s výkonem reaktoru do 55 procent začala 19. března a potrvá zřejmě až do konce května. V jejím průběhu byla turbína do rozvodné sítě přifázována již pošesté.

Hornorakouští odpůrci Temelína hrozí "horkým pátkem"

Odpůrci české jaderné elektrárny Temelín v rakouské spolkové zemi Horní Rakousy oznámili, že chystají ve své kampani proti elektrárně na závěr tohoto týdne "horký pátek". Na hraničním přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště totiž hodlají uspořádat "velkou demonstraci", při níž prý nemohou vyloučit ani "spontánní blokádu hranic nebo podobné akce". Demonstraci pořádá Rakousko-český protiatomový výbor. Podle jeho sdělení jsou na ní očekáváni kromě odpůrců jaderné energie z řad obyvatel pohraničních oblastí také "politici, umělci a herci". Při akci má být připomenuto jednak 15. výročí havárie černobylské atomové elektrárny, jednak "aktuální problémy" Temelína.

Německý pilot narušil bezletovou zónu jaderné elektrárny Dukovany

Bezletovou zónu kolem jihomoravské jaderné elektrárny Dukovany na Třebíčsku narušil v pondělí odpoledne německý pilot malého sportovního letounu. Letadlo zachytil radar vojenského letiště v Náměšti nad Oslavou a incident byl nahlášen příslušným vojenským i civilním úřadům, informoval ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Jaderná elektrárna Dukovany podá podnět české policii, aby se narušením vzdušné ochranné zóny kolem elektrárny zabývala. Vedení Dukovan míní, že pilot se dopustil trestného činu. Letadlo, které narušilo ochranný prostor, by sice nemohlo ani při pádu na elektrárnu ohrozit bezpečnost jaderného zařízení, ale mohlo by způsobit rozsáhlé hospodářské škody, zdůraznil Spilka.

Pamětnice je šokována, že Mallotha soudí syn bývalého nacisty

Informace médií, že někdejšího dozorce z terezínské Malé pevnosti Antona Mallotha soudí syn bývalého nacistického soudce a člena Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP), šokovaly šestasedmdesátiletou Věru Žahourkovou, která Mallothovo trýznění zažila na vlastní kůži. "Jsem šokovaná. Nevěřím, že ten syn neví, co jeho otec dělal za války, a že neví o Mallothovi, proti kterému naši lidé svědčili od roku 1948," řekla ČTK.

Před mnichovským tribunálem svědčil ředitel Památníku Terezín Jan Munk. Informaci o tom, že předseda trestního senátu, který Mallotha soudí, je synem Otto Hanreicha, jenž v období 1939 až 1945 působil u Zemského soudu v Litoměřicích, Munk nepotvrdil, ani nevyvrátil.

V mnichovském procesu s Antonem Mallothem obvinil Jan Munk obžalovaného z mimořádné krutosti vůči vězňům. Nadřízení prý nutili dozorce k bezohledné brutalitě pod hrozbou, že jinak budou nasazeni na frontu. Obžaloba obvinila Mallotha z trojnásobné vraždy a jednoho pokusu o vraždu v letech 1943-45. Bývalý dozorce, který obvinění popírá, podle obžalovacího spisu umučil k smrti nejméně tři židovské vězně.

Češi postavili v kosovském Balovaci novu obecní školu

Nová budova obecní školy, o jejíž výstavbu se postarala česká humanitární organizace ADRA, byla v úterý odevzdána do užívání v kosovském Balovaci. Větší část nákladů uhradilo české ministerstvo zahraničních věcí. Škola se nachází v prostoru odpovědnosti české průzkumné roty mezinárodních sil v Kosovu (KFOR) a její rekonstrukci již loni v září zahájili dobrovolníci z organizace ADRA za vydatné pomoci českých průzkumníků. Vojáci pomáhali se svojí technikou především při terénních úpravách okolí školy a významně se rovněž podíleli na vybudování inženýrských sítí. Slavnostního předání se zúčastnila česká velvyslankyně v Bělehradu Judita Šťouračová, dále představitelé ADRY, mezinárodních organizací, místních orgánů a českého kontingentu KFOR v Kosovu.

Čtyři senátoři čtyřkoalice ustavili "skupinu nezařazených"

Čtyři čtyřkoliční senátoři, kteří po loňských volbách do horní komory nevstoupili do senátorského klubu KDU-ČSL ani Unie svobody a ODA, se rozhodli ustavit "skupinu nezařazených senátorů". Podle prohlášení, které zaslali ČTK, se tak rozhodli "v rozčarování nad tím, že se zatím nepodařilo ustavit společný čtyřkoaliční senátorský klub". Členy skupiny jsou Josef Zieleniec s Edvardem Outratou, kteří byli navrženi Unií svobody, a Zdeněk Bárta s Helenou Rögnerovou, které navrhla KDU-ČSL. Rögnerová byla zvolena mluvčí skupiny a jejím jménem se má účastnit pravidelných jednání vedení senátorských klubů stran čtyřkoalice. Ustavením skupiny chtějí učinit první krok v procesu, který by měl vést ke vzniku společného čtyřkoaličního klubu.

Plzeň udělila známému rodákovi Jiřímu Suchému čestné občanství

Řady čestných občanů města Plzně rozšířil místní rodák, známý režisér, herec, zpěvák a spisovatel Jiří Suchý. "Ještě nikdy jsem žádné čestné občanství nedostal, tak si říkám, jestli třeba nezpychnu," řekl ČTK Suchý, známý například jako zakladatel a vůdčí osobnost divadla Semafor. Zařadil se tak po bok dalších slavných plzeňských rodáků, herce Miroslava Horníčka a cestovatele Miroslava Zikmunda, kteří dostali čestné občanství v minulých letech. "Ocitl jsem se v sousedství dvou lidí, které mám nesmírně rád, kteří jsou moji přátelé, velice si toho považuji a nevím, jestli si to vůbec zasloužím," řekl Suchý.

Narození sokola z pražského Týna se očekává každým dnem

Narození mláděte ohroženého sokola stěhovavého očekávají v nejbližších dnech autoři projektu "Sokoli v srdci velkoměsta". Přináší záběry dvou kamer z hnízdění sokolů na jedné z věží Týnského chrámu v Praze na stránkách http://www.rozhlas.cz/sokoli. "Dosud bylo na stránky projektu zaznamenáno 70.000 přístupů a návštěvnost tak překonala všechna očekávání," sdělil ČTK vedoucí projektu Miroslav Bobek. Sokolí pár Týnu a Tycha sledují dvě kamery od 12. dubna. Tehdy již ve hnízdě z původních čtyř vajíček zbývalo jen jedno. Vajíčka byla buď zatížena cizorodými látkami, měla příliš křehké skořápky a sokoli je rozsedli nebo je zničila samička, která mohla mít problémy s obstaráváním potravy. Aby sokoli neopustili hnízdo ani v případě zničení posledního vajíčka, přidali k němu ornitologové ještě napodobeninu sokolího vejce.

Ze sportu:

V jednoznačnou exhibici se proměnila příprava českých fotbalistů do jednadvaceti let proti Belgii. Domácí porazili svého soupeře v Příbrami po výtečném výkonu 7:0 a soupeři nedali šanci na odpor.

Čeští stolní tenisté dokázali ve druhém utkání na mistrovství světa v Ósace porazit Tchaj-wan 3:2 a ve skupině F vybojovali druhé místo. Češi postoupili do play off a pro příští šampionát se udrželi v elitní první divizi, do které patří čtyřiadvacet družstev.

Bývalý kouč hokejistů Sparty Praha František Výborný povede extraligový Femax Havířov. Asistentem Výborného, jenž souhlasil s dvouletou smlouvou, zůstane Ivo Peštuka. Sedmačtyřicetiletý Výborný měl sice po letošní sezóně odejít na lavičku národního týmu Polska, rozhodl se ale jinak.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno, během dne od západu oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 15 až 20 stupňů Celsia.