Zprávy Radia Praha

Česká republika upřesnila Evropské komisi své stanovisko k životnímu prostředí

Česká vláda sdělila Evropské komisi, že podle směrnice o nakládání s odpadními vodami považuje celé území České republiky za "citlivou oblast", tedy takovou, kde je nutné zaručit vyšší stupeň čištění odpadních vod. Byla to jedna z posledních nezodpovězených otázek, které komisi bránily dokončit návrh společného stanoviska EU vůči ČR v kapitole životní prostředí.

Praha v posledních měsících značně pokročila při přípravě na ukončení jednání o této obsáhlé a těžké části legislativy EU. Podle zástupce generálního ředitele EU pro životní prostředí Jeana-Francoise Verstrynga zbývala už jen některá upřesnění. Začátkem týdne po rozhovoru se státním tajemníkem Pavlem Teličkou označil Verstryng za frustrující, že ČR není schopna zodpovědět dotazy, které komise nastoluje už několik let.

Zdroje EK sdělily, že pokud ČR, stejně jako Maďarsko a případně Estonsko, poskytne nezbytné údaje do konce dubna, bude možné dokončit návrhy společných pozic EU tak, aby byly předány členským státům začátkem května. Pak by stále ještě byla šance zařadit tuto kapitolu na pořad rozhovorů 17. května a dohodnout její předběžné uzavření. Životní prostředí prozatím uzavřelo pouze Slovinsko.

Védrine: Francie je pro rozumné řešení volného pohybu osob

Francie nemá žádné zvláštní problémy v souvislosti s volným pohybem osob po vstupu nových zemí do Evropské unie a je pro dosažení rozumného kompromisu v tomto směru. V souvislosti s požadavkem Německa na sedmiletý odklad pro volný pohyb osob to ve čtvrtek v Paříži řekl francouzský ministr zahraničí Hubert Védrine po setkání se svým českým kolegou Janem Kavanem. Védrine současně zdůraznil, že česká vstupní jednání hodnotí Francie velmi pozitivně. Jak dodal, je to vstup, který se dobře připravuje a jednání postupují zdárně kupředu. Vyslovil přesvědčení, že ČR je mezi zeměmi, které budou připraveny jako první.

Ministr Kavan se také sešel s francouzským státním ministrem pro evropské záležitosti Pierrem Moscovicim, který přijede v červnu na návštěvu Prahy. Při setkání ministr Kavan uvedl, že ČR chce ukončit vstupní rozhovory za španělského předsednictví, tedy během prvních šesti měsíců roku 2002. Moscovici zopakoval tradiční francouzský postoj zdrženlivosti vůči konkrétním datům a jménům při rozšiřování unie. Kavan nicméně konstatoval, že určení data je důležitá věc psychologicky a že jde i o motivaci pro české občany.

Irák vypověděl z Bagdádu českého diplomata - reagoval tak na nedávný krok české strany

Jednoho českého diplomata vyhostil Irák. Zareagoval tak na obdobný krok české strany. Jak uvedl náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček, Irácké velvyslanectví v Praze bylo před několika dny totiž informováno o rozhodnutí prohlásit jednoho z jeho pracovníků "za personu non grata". Aktivity konzula a druhého tajemníka iráckého velvyslanectví Ahmada Chálíla Ibráhíma Sámira Aního se podle českého ministerstva zahraničí neslučovaly se statutem diplomata. Ministerstvo se loni pokusilo oživit překvapivou misí vztahy s Irákem, který je na jedné straně kvůli chování režimu Saddáma Husajna mezinárodně sankciován, ale zároveň i ekonomicky přitažlivý.

Český ministr zahraničí Jan Kavan ve čtvrtek v Paříži potvrdil, že dal příkaz k vypovězení iráckého diplomata z Prahy. Dodal ale, že důvodem nebyla jeho činnost proti irácké opozici. "Pochopitelně očekáváme reciproční opatření ze strany Iráku, to je běžné," řekl český ministr

Špičky sociální demokracie popřely dohodu o volebním zákonu

Vedoucí představitelé ČSSD popřeli dohodu parlamentních klubů na znění volebního zákona. Ve středu o ní informoval předseda Senátu Petr Pithart z KDU-ČSL. Podle předsedy sociálnědemokratických poslanců Zdeňka Škromacha "dohoda neexistuje". Předkladatel zákona, ministr vnitra a místopředseda ČSSD Stanislav Gross nepovažuje výsledky středeční schůzky v Senátu za závazné. Předseda sociální demokracie Vladimír Špidla uvedl, že o ní "v podstatě nic neví".

Zástupci parlamentních klubů vyjma ODS se podle Petra Pitharta ve středu shodli na způsobu přepočtu hlasů na mandáty, procentuální hranici pro vstup koalice do parlamentu a na dvou volebních dnech, což byly věci, v nichž ještě počátkem tohoto měsíce nepanovala shoda.

Poslanecká sněmovna bude jednat o státním vyznamenání pro Janu Švermu

Na květnovém zasedání sněmovny se bude jednat o kandidátech na státní vyznamenání. Jednání však bude zřejmě provázet spor o to, zda mezi vyznamenanými má být i vysoký představitel předválečné Komunistické strany Československa a protifašistický bojovník Jan Šverma. Ocenění Janu Švermovi navrhli komunističtí poslanci, zástupci pravicových stran ve sněmovně však již dali najevo, že tuto nominaci nepodpoří. Šverma je jedním z 35 kandidátů, o nichž sněmovna rozhodne, zda je navrhne prezidentovi na vyznamenání.

Česko-německá smlouva zajistí vzájemnou výplatu důchodů

Podle návrhu smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Německem, který ve středu schválila vláda, by měla být do nároku na starobní, invalidní či pozůstalostní důchod započítána doba, kterou občané obou států odpracovali na území druhého státu. Čechům by měl být důchod za období, kdy byli zaměstnáni v Německu, vypočítáván podle pravidel platných pro Němce. Obě země si budou prostředky na proplácení takto vypočítaných důchodů navzájem posílat.

Armáda bude rušit vojenské školy

Armáda chce z důvodů finanční úspory zrušit své dosavadní vysoké školy a ponechat pouze jednu. Podobný osud čeká i střední vojenské školy. Současným studentům ale ministerstvo obrany zajistí dokončení škol na obou stupních. Ministr obrany Vladimír Vetchý již před třemi lety prohlásil za svou prioritu reformu vojenského školství, jeho podoba se ale od té doby nezměnila.

České podniky dosáhly v roce 2000 zisk zhruba 80 miliard

Rekordních zisků, téměř 80 miliard korun, dosáhly vloni průmyslové podniky v České republice. Podle údajů, které ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu, byl loňský rok pro podnikatelskou sféru nejúspěšnější za posledních sedm let. Největší podíl na tom mají podniky se zahraniční majetkovou účastí, které vytvořily téměř dvě třetiny zisku. Jediná průmyslová odvětví, která se zatím potýkají se ztrátami, jsou oděvní a dřevozpracující průmysl, hutnictví a výroba dopravních zařízení.

Podle premiéra Zemana zkrátí soukromý investor výstavbu dálnice D47 až o pět let

Až o pět let zkrátí podle premiéra Miloše Zemana soukromý investor výstavbu dálnice D47. Výběrové řízení na výstavbu dálnice, která má napojit Ostravsko na severojižní dopravní tah ze Skandinávie do Itálie a na Balkán, by podle Miloše Zemana stavbu výrazně prodloužilo. Kabinet letos v březnu schválil využití soukromého kapitálu při dostavbě D47 z Lipníku nad Bečvou na hranici s Polskem. 60-ti kilometrový úsek dálnice vybuduje izraelská firma Housing&Construction Holding Company. Jak premiér Zeman uvedl, jde o pilotní projekt, který má ověřit efektivitu soukromého investora při výstavbě dálnic.

Projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe se opět stává aktuální

Projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe se po dvou letech stává opět aktuální. Česká vláda vyjádřila svůj oficiální souhlas s realizací severo-jižní vodní cesty a český ministr dopravy Jaromír Schling se setká se svojí rakouskou kolegyní Monikou Forstingerovou, aby prodiskutovali další kroky v této záležitosti. Poté, co spolkové země Vídeň a Dolní Rakousy vyjádřily v roce 1999 vůli vystavět tuto severo-jižní vodní cestu ve střední Evropě, projevilo zájem také Polsko. Ředitel Wiener Hafens Ronald Schrems vidí v zájmu české strany novou šanci pro projekt. Nyní musí být opět propracován finanční model plánu.

Německo na rozdíl od Rakouska proces k Temelínu nezastavuje

Německo na rozdíl od Rakouska proces posuzování vlivu jihočeské jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí nepozastavuje a naopak vyzvalo své občany, aby v rámci procesu prověrky zasílali své připomínky na základě zprávy mezinárodní komise předložené českou stranou. Německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin v této souvislosti sice zopakoval své námitky vůči elektrárně, uvítal však přístup české strany, která umožňuje účast veřejnosti v prověřovacím procesu. "Především v příhraničních okresech Bavorska je s velkými obavami sledováno uvádění elektrárny do provozu a souběžné poruchy. Protože podle informací, které máme k dispozici, by Temelín v Německu povolení k provozu nedostal a v případě nehody se lze obávat přeshraničních důsledků, považuji německou účast na prověrce za nutnou a doufám v hojnou účast," prohlásil Trittin podle agentury AP.

Německá protitemelínská aktivita svolává demonstraci na hranice

Bavorská platforma proti atomovému nebezpečí svolává na sobotu 28. dubna zhruba tříhodinovou demonstraci na německou stranu hraničního přechodu Strážný-Philippsreut. Pořadatelé na akci očekávají kolem 2500 účastníků, kteří u příležitosti 15. výročí černobylské havárie budou protestovat proti jaderné elektrárně Temelín.

Rakouští ekologové dávají ČR ultimátum do pátku 15:00 SELČ

Část hornorakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín vydala ve čtvrtek ultimátum, že pokud česká strana nezareaguje do pátku 15:00 SELČ na rakouské námitky, "pak nemůže už obyvatelům pohraničí nikdo v blokádě hraničních přechodů bránit". Informovala o to agentura APA. Iniciátorem ultimáta, které požaduje "produktivní reakci české strany na námitky Rakouska", je protiatomová skupina Stop Temelín.

Ekologové: O víkendu má přijet další vlak s palivem pro Temelín

Další transport jaderného paliva pro elektrárnu Temelín by podle informací ekologických organizací mohl Českou republikou projet o víkendu, pravděpodobně v sobotu. Mluvčí Státního úřadu jaderné bezpečnosti Pavel Pittermann však informaci popřel. Po transportu z minulého víkendu budou z Polska následovat podle spekulací ekologů ještě nejméně dva další.

Utajování informací o cestě jaderného vlaku do Temelína není podle ministra vnitra Stanislava Grosse zbytečné. V rozhovoru pro Český rozhlas ve čtvrtek prohlásil, že by jako první protestoval proti zveřejnění trasy transportu s přesnými časy a místy. A to i v případě, že by je měli znát jen starostové dotčených obcí. Soudí totiž, že v případě "zájmového materiálu" pro řadu mezinárodních teroristických skupin nelze takové informace zveřejňovat.

Ministr Gross věnoval 20.000 zařízení pro zdravotně postižené

20.000 korun ústavu pro zdravotně postižené Daneta v Hradci Králové věnoval ve čtvrtek ministr vnitra Stanislav Gross. Ten se rozhodl finančně Danetu podpořit při aukci knihy ilustrátora Vladimíra Renčína, která se před několika týdny uskutečnila v Hradci Králové v rámci mezinárodní počítačové konference právě ve prospěch Danety. Vedle finančního daru Gross zdravotně handicapovaným věnoval i dřevěnou truhlu s několika kilogramy "zlatých", čokoládových dukátů. Na oplátku darovali zdravotně postižení ministrovi několik vlastních keramických výrobků.

Daneta, která je nestátním zařízením, v Hradci Králové funguje již osmým rokem. Její pracovníci pomáhají dětem od šesti let věku i dospělým. Klienti mají většinou takzvané kombinované vady, tedy mentální i tělesné postižení.

Skončilo střídání české jednotky v bosenské misi SFOR

Čtvrteční přílet skupiny 86 vojáků 4. mechanizovaného praporu na vojenské letiště v Plané u Českých Budějovic fakticky ukončil střídání českého kontingentu v misi SFOR na území Bosny a Hercegoviny. Odpovědnost za operační prostor o rozloze 3700 kilometrů čtverečných od nich již v pondělí převzali vojáci 5. mechanizovaného praporu Armády ČR. Podle velitele českého kontingentu v misi SFOR plukovníka Jaroslava Lazurišáka dělali vojáci české armádě dobré jméno a úkol v misi dobře splnili.

Hlavním cílem mírové mise SFOR je vytvářet bezpečné prostředí, které bude poskytovat záruky k pokračování mírového procesu v Bosně. K tomu se čeští vojáci zaměřují především na dodržování Daytonské smlouvy a na pomoc uprchlíkům při návratu do míst, odkud je vyhnala občanská válka.

Komerční banka žádá zabavení majetku fotbalového bosse a podnikatele Františka Chvalovského

Komerční banka zahájila rozsáhlé právní kroky proti skupině podnikatele a šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského. Banka chce také uplatnit směnky proti třem spojeným fyzickým osobám. Firmy i fyzické osoby s nimi spojené, dluží Komerční bance "významné částky" a právě o jejich vydobytí se banka nyní snaží. Například Skupina Satrapa/ČAS jí dluží zhruba 2,4 miliardy korun. Sám Chvalovský už čelí obvinění z toho, že nezákonně připravil Komerční banku o více než 1 miliardu korun a kvůli nebezpečí ovlivňování svědků je nyní ve vazbě. Banka ve čtvrtek oznámila, že uplatnila u soudu proti Chvalovskému směnku na 15,5 miliónu německých marek a bude usilovat o exekuci jeho majetku.

Soud odročil rehabilitaci Hučínových deliktů z dob totality

Okresní soud v Přerově znovu odročil jednání, v němž bývalý disident a důstojník Bezpečnostní informační služby Vladimír Hučín usiluje o očištění svého jména od soudních verdiktů z dob totality. Hučín, který nyní čelí obvinění z šesti trestných činů a od března je ve vazbě, ve čtvrtek uvedl, že jeho nynější stíhání souvisí právě s rehabilitačními procesy. Nařkl policii, že mu minulý měsíc při prohlídce domu zabavila dokumenty důležité pro jeho rehabilitaci, nechtěl však říci, které to byly.

V procesu s Mallothem vypovídal první přímý svědek

V mnichovském procesu s bývalým terezínským dozorcem Antonem Mallothem (89) ve čtvrtek vypovídal první přímý svědek Richard Löwy (73) z Vídně, který podpořil obžalobu, podle níž je někdejší příslušník SS spoluzodpovědný nejméně za tři brutální vraždy židovských vězňů. "Patřil k nejhorším. Byl to ďábel," obvinil Mallotha svědek, který byl deportován jako 16letý do terezínské Malé pevnosti v roce 1944. Jeho rodiče v té době byli v transportu do vyhlazovacího tábora a nikdy je už neuviděl. V lednu 1945 podle svědka velitel terezínského tábora za posměchu dozorců včetně Mallotha, nutil jednoho vězně, aby poléval nahé spoluvězně ledovou vodou, až mučení podlehli. "Slyšel jsem jejich pláč a křik. Umírali tak pomalu," líčil Löwy příběh starý 56 roků.

Na Šumavě se budou kácet "kůrovcové" stromy na 1400 hektarech

Správa Národního parku Šumava bude letos kácet stromy napadené kůrovcem v 49 lokalitách prvních zón parku o celkové rozloze 1400 hektarů. ČTK to ve čtvrtek řekl její mluvčí Zdeněk Kantořík. "Souhlas k asanačním zásahům v prvních zónách správa parku vydala po zvážení a posouzení všech podkladů, vyjádření účastníků řízení a dotčených orgánů státní správy a také po podrobném vyhodnocení výsledků asanací v loňském roce. V žádném případě však neznamená vykácení celé této plochy; asanovat se budou pouze takzvané aktivní kůrovcové stromy," uvedl Kantořík.

Novým prezidentem Svazu průmyslu a dopravy je Stanislav Kázecký

Čtvrteční valná hromada Svazu průmyslu a dopravy zvolila novým prezidentem svazu generálního ředitele ZVVZ Milevsko Stanislava Kázeckého. ČTK to sdělil mluvčí svazu Václav Jurina s tím, že valná hromada rovněž přijala novou strategii svazu do roku 2004 a nové stanovy. Kromě nového prezidenta valná hromada zvolila i sedm viceprezidentů, s nichž každý je současně prezidentem odvětvového sdružení.

Bělorusové žijící v ČR vzpomněli na Černobyl

Památku obětí černobylské jaderné katastrofy si ve čtvrtek na Václavském náměstí v Praze připomněly tři desítky Bělorusů žijících v České republice a jejich přátel. Tichou demonstraci spojili s protestem proti praktikám běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, jehož vládě jsou vytýkány autoritářské metody, tvrdý postup proti opozici a nerespektování lidských práv.

KSČM oslaví 1. máj v 71 městech, očekává na nich 130.000 lidí

Komunisté organizují oslavy Svátku práce v 71 českých a moravských městech. Oznámil to na čtvrteční tiskové konferenci místopředseda KSČM Václav Exner. Organizátoři podle něj očekávají, že se jich účastní stejně jako loni na 130.000 příznivců komunistické strany, z toho až 20.000 v Praze.

Od 1. května bude patřit Litomyšl opět studentskému majáles

Tradičnímu studentskému majáles bude od 1. května, po desáté v novodobých dějinách města, patřit historická Litomyšl (okres Svitavy). Do 5. května opanují město studenti a jejich smysl pro recesi. Letošní litomyšlské majáles má v programu třicet akcí. Zahájí je koncert slovenské zpěvačky Jany Kirschner, zakončí zábavný program, na jehož přípravě se podíleli studenti všech zdejších středních a vyšších odborných škol. V jejich režii jsou například veškeré recesistické akce.

Gražyna Grundová získala ocenění "Vedoucí podnikatelka světa"

Spolumajitelka textilní společnosti Grund - Gražyna Grundová získala ocenění Vedoucí podnikatelka světa. Titul, který pátým rokem uděluje společnost The STAR Group z USA, získalo dalších 39 podnikatelek z celého světa a různých oborů. Ocenění bude oficiálně předáno 1. května v Madridu. Firmu Grund na výrobu koupelnových předložek založila Grundová v lednu roku 1990 se svým manželem Jiřím Grundem a syny Jiřím a Janem. Nyní je Grundová ředitelkou pro obchod v ČR a zemích střední a východní Evropy. Skupina Grund se skládá ze tří firem, jejichž celkový roční obrat loni činil přes 323 miliónů korun. Ve skupině pracuje asi 200 lidí a 80 procent produkce jde na export.

V prodeji Viagry zaujímá ČR ve střední a východní Evropě 3. místo

Česká republika se dostala v prodeji Viagry, slavné modré pilulky proti impotenci, na třetí místo mezi zeměmi střední a východní Evropy. Americká farmaceutická společnost, která ji v Česku uvedla předloni na trh, vyšší odbyt zaznamenala pouze v Maďarsku a Slovinsku.

Hrad Loket nabídne novou expozici - historickou lékárnu

Historickou lékárnu si už za dva týdny budou moci prohlédnout návštěvníci gotického hradu Loket na Sokolovsku. Vybavení lékárny z 19. století je původní a na zakázku lékárníka ho tehdy vyrobily porcelánky v Lokti a Horním Slavkově. Zařízení zapůjčilo hradu Okresní muzeum v Sokolově. Kromě stálé expozice porcelánu by hrad měl návštěvníkům letos nabídnout ještě nové muzeum knižní vazby a výstavu nálezů z archeologického průzkumu hradu a jeho okolí.

Do Karlových Varů se opět sjede šlechta z celé Evropy

Jeden a půl tisíce příslušníků předních šlechtických rodin z 16 zemí Evropy budou od pátku hostit Karlovy Vary, kde se uskuteční již pátý ročník evropského setkání šlechty. Do největších českých lázní přijedou kromě členů habsburského rodu například princ Martin Windischgrätz, hraběnka Esterházy, Lobkowiczové, Černínové či potomci někdejšího železného kancléře Bismarcka. Očekává se i dcera nizozemské královny. Urození návštěvníci obsadí na pět dnů většinu lázeňských hotelů a penzionů. Akce se snaží navázat někdejší tradice Karlových Varů, kam se ještě před půl stoletím sjížděla šlechta z celé Evropy. Mezi účastníky bude ale chybět část někdejší tradiční klientely lázní. Např. na příslušníky ruské šlechty je podle pořadatelů akce těžké sehnat spojení, většina z nich totiž žije v zámoří.

Nová rozhledna v Sokolově přilákala stovky zájemců

Velkému zájmu obyvatel západočeského Sokolova se těší nová dominanta města, 14 metrů vysoká rozhledna, kterou nechala sokolovská radnice vybudovat na návrší nad okresní nemocnicí. Slavnostní otevření dřevěné rozhledny se skleněnou vyhlídkou přilákalo ve čtvrtek stovky zájemců.

Dominanta uprostřed města opět stojí téměř po 70 letech. Původní rozhledna, postavená v roce 1908, byla po 25 letech přebudována na pamětní síň, věnovanou obětem první světové války. V 50. letech zbylo z památníku jen torzo. Novou rozhlednu vyprojektovali její tvůrci podle původní vyhlídky, jejíž podoba se zachovala na fotografiích v sokolovském muzeu.

Sport

Dva příští kvalifikační zápasy sehrají čeští fotbalisté v Teplicích. Výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu dnes rozhodl, že na stadiónu Na Stínadlech bude Chovancův tým hrát 6. června se Severním Irskem i 5. září s Maltou. Kvalifikaci pak uzavře 6. října zápas s Bulharskem na Letné.

Oba české týmy prohrály na mistrovství světa ve stolním tenisu v Ósace zápasy ve skupině o deváté až šestnácté místo. Muži podlehli Bělorusku 2:3 a ženy Chorvatsku 1:3. Ženy ale následně přehrály Jugoslávii 3:2 a čeká je souboj o třináctou příčku. Muži hrají další zápas až v pátek.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio