Zprávy Radia Praha

Prezident Havel odvolá ministra obrany Vetchého

Ministr obrany Vladimír Vetchý odchází ze své funkce. ČTK to sdělil mluvčí prezidenta Havla Ladislav Špaček s tím, že Václav Havel obdržel žádost premiéra Miloše Zemana o Vetchého odvolání. Prezident současně obdržel Zemanovu žádost o jmenování ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra místopředsedou vlády. Nejbližší spolupracovníci ministra se o odvolání svého šéfa dozvěděli až ze sdělovacích prostředků, přestože se o jeho odchodu z funkce spekuluje již řadu měsíců.

Novým ministrem obrany jmenuje v pátek prezident Václav Havel dosavadního ekonomického náměstka ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Tvrdík bude jmenován v pátek odpoledne, své funkce by se měl ujmout v pondělí ráno.

Vladimír Vetchý tvrdí, že ohledně svého působení v čele resortu nemá žádné výčitky svědomí, protože práci věnoval všechen čas a veškerou energii. "Ve svém působení jsem byl determinován řadou předchozích ekonomických rozhodnutí, která neumožňovala řešit všechny problémy resortu podle mých představ," uvedl Vetchý v prohlášení, které obdržela ČTK. Odcházející ministr je rád, že se v době jeho působení podařilo dovršit dlouholeté úsilí Česka, které se stalo členem NATO.

Ministr obrany odchází z funkce, protože se mu nedařilo řešit zděděné problémy resortu. Hlavním důvodem Vetchého odvolání jsou podle mluvčího vlády Libora Roučka dlouhodobé problémy v hospodaření obrany. Rouček připustil, že vláda zdědila v resortu těžké problémy z minulosti, například modernizaci tanků T-72 a nákup nových podzvukových letounů L-159. Ne všechny potíže nákupu zbraní a ekonomiky resortu se však Vetchému dařilo řešit, dodal.

Náměstek ministra obrany pro personalistiku Prokop Dolejší zvažuje v souvislosti s příchodem Jaroslava Tvrdíka do čela resortu své setrvání v úřadu. Uvedl to v rozhovoru otištěném v dnešním Právu s tím, že s nástupem Tvrdíka končí civilní kontrola nad armádou. Jeho výrok nepovažuje Tvrdík za šťastný. "Myslím si, že pan náměstek zřejmě hovoří rychleji, než myslí. Nepovažuji za šťastné takové výroky před tím, než jsme měli možnost spolu hovořit," řekl listu nastávající ministr. Dolejší na dotaz práva týkající se jeho setrvání v úřadě po nástupu Tvrdíka podle Práva uvedl: "Bude to znamenat konec civilní kontroly nad armádou. Nedovedu si představit, že bych v takovém případě mohl na ministerstvu působit".

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr bude jmenován vicepremiérem, protože je nejzkušenějším a nejúspěšnějším ekonomickým ministrem, řekl ČTK Rouček. Zatímco za jeho předchůdců průmyslová a stavební výroba klesala, nyní roste průmysl osmiprocentním tempem a stavebnictví ve dvojciferných číslech. Roste rovněž export o 22 procent ročně. Do ČR proudí zahraniční investice díky Grégrovu systému pobídek v objemu osmi miliard ročně a zahraniční investice jsou tahounem české ekonomiky, chválil nastávajícího vicepremiéra mluvčí.

Reakce na odvolání ministra Vetchého

Poslanec za ODS Jiří Payne se domnívá, že stane-li se "donedávna kariérní voják" Jaroslav Tvrdík ministrem obrany, bude to znamenat tak vážné poškození České republiky uvnitř NATO, že by vláda premiéra Miloše Zemana měla být odvolána. Payne to řekl ČTK s tím, že touto věcí se bude zabývat grémium ODS. Také místopředsedkyně ODS Libuše Benešová naznačila, že debata může být vzrušenější právě kvůli profesní kariéře Tvrdíka. "V opoziční smlouvě není vymezeno, že se budeme k profesní kariéře ministrů vyjadřovat. Hodnotíme je pouze stranicky, ale toto je nová záležitost," dodala.

Nelibost nad tím, že bývalý voják Tvrdík se má stát ministrem obrany, vyjádřili i předseda senátního výboru pro obranu a čtyřkoaliční stínový ministr obrany Michael Žantovský a bývalý ministr obrany a nyní poslanec za Unii svobody Michal Lobkowicz.

Generální štáb podle svého náčelníka Jiřího Šedivého očekává od nového ministra obrany Jaroslava Tvrdíka výrazné zlepšení ekonomiky a personalistiky resortu. "Pana náměstka Tvrdíka považuji za velmi dobrého experta v oblasti ekonomiky," prohlásil Šedivý. Podle něj má budoucí ministr, který byl do konce loňského roku profesionálním důstojníkem, velmi dobré zkušenosti s jednotlivými složkami a systémy fungování resortu obrany.

Miroslav Grégr jako vicepremiér přinese podle pravice více socialismu

Nástup ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra do funkce místopředsedy vlády bude krokem, který vnese do hospodářské politiky vlády víc socialismu a zastaralých ekonomických přístupů. Jsou o tom přesvědčeni někteří pravicoví politici, které oslovila ČTK. Lídr čtyřkoalice a předseda Unie svobody Karel Kühnl řekl, že jmenování Grégra vicepremiérem znamená výhru dávno překonaných ekonomických receptů. Prohra rozumných přístupů k hospodářské politice a vítězství "státněplánovacích" metod podle Kühnla začalo už odchodem ministra financí Pavla Mertlíka. Grégrovo "povýšení" to jen potvrzuje, dodal.

Místopředseda ODS Petr Nečas ke Grégrovu nástupu do funkce vicepremiéra ČTK řekl, že je to krok, který bude znamenat "více socialismu" v hospodářské politice vlády.

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal neví, proč vláda potřebuje tolik místopředsedů. "Asi to má (Grégr) za výsluhu," soudí. Místopředseda ODS a sněmovny Ivan Langer ČTK řekl, že jmenování Grégra místopředsedou vlády je její vnitřní věcí. "Já vlastně ale ani nevím, proč má vláda nějaké místopředsedy," prohlásil Langer.

George Bush poděkoval Václavu Havlovi za podporu rezoluce o Kubě

Za osobní podporu přijetí rezoluce o lidských právech na Kubě poděkoval v telefonickém rozhovoru prezidentu Václavu Havlovi americký prezident George Bush. ČTK o asi desetiminutovém telefonátu informoval Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Podle Špačka Bush "poděkoval prezidentu Havlovi za aktivní podporu při prosazování rezoluce OSN o Kubě a na závěr vyjádřil potěšení, že se osobně setká s prezidentem Havlem při jednáních NATO v Bruselu v polovině června a na summitu NATO příští rok v Praze. Oba prezidenti se také shodli, že budou společně pracovat na budování spravedlivého uspořádání světa, uzavřel mluvčí Václava Havla.

Česká republika připravila na půdě OSN letos v únoru, stejně jako v minulých letech, rezoluci odsuzující porušování lidských práv na Kubě. Polsko jako spolupředkladatel odstoupilo, když ČR navrhla do rezoluce také kritiku plošných sankcí vůči Havaně. S tím ale nesouhlasily Spojené státy, které opakovaně vyjádřily výhrady. Havlovi v březnu dokonce kvůli rezoluci telefonoval americký ministr zahraničí Colin Powell. ČR nakonec kritiku sankcí z rezoluce stáhla. Kubánští představitelé poté české diplomaty označili za "lokaje" USA.

OECD pro omezení českého rozpočtu

Ke zpřísnění rozpočtové politiky a omezení povinných rozpočtových výdajů vyzývá v pasáži věnované České republice pravidelná pololetní zpráva Economic Outlook (Hospodářské vyhlídky), kterou v Paříži vydala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). OECD pro letošní rok předpokládá růst hrubého domácího produktu (HDP) o tři procenta a pro rok 2002 o 3,5 procenta. Organizace tak mírně opravila svou prognózu z minulé listopadové zprávy, kdy předpokládala růst 3,3 procenta letos a 3,2 procenta v roce 2002.

Rozpočtový deficit se v roce 2000 prudce zvýšil na 6,3 procenta HDP, zdůrazňuje zpráva, podle níž by měl letos dosáhnout 7,5 procenta, stejně jako v roce 2002. Část tohoto vzestupu souvisí s vyčištěním bankovního sektoru, ale i po odečtení tohoto faktoru se rozpočtová politika podle odhadů uvolnila v roce 2000 o 0,7 procenta HDP a letos o 2,4 procenta, uvádí zpráva.

OECD také vyzývá k urychlení a k větší kvalitě právnických rozhodnutí přijatých v rámci obchodního zákoníku, což by mělo posílit již podniknuté strukturální reformy a položit základy pro trvalý růst v budoucnosti.

Do června 2002 nebudou žádné změny v daňové oblasti

Ministerstvo financí pracuje na nových daňových zákonech, které plně sladí domácí legislativu s právem Evropské unie. "Zákon o spotřebních daních bude do vlády předložen do konce měsíce, zákon o dani z přidané hodnoty v říjnu tohoto roku," řekla ředitelka odboru pro evropskou integraci ministerstva financí Hana Heidlerová. Do konce volebního období sociálnědemokratické vlády však již zřejmě žádné změny v daňových sazbách a tím zvýšení daňové zátěže nenastanou. "Dokud platí opoziční smlouva, není to průchodné. Do června 2002 nedojde k žádným změnám v daňové oblasti," potvrdil náměstek ministra financí Jan Mládek na tiskové konferenci při prezentaci předvstupního hospodářského programu. Ten již vláda odeslala do Bruselu.

Španělé podporují vstup ČR do EU

Veřejné mínění ve Španělsku je velmi nakloněno rozšíření Evropské unie, podle některých statistik podporují Španělé rozšíření unie dokonce více než samotní Češi. Na tiskové konferenci po setkání se španělským korunním princem Felipem to řekl prezident Václav Havel. "Shodli jsme se s jeho královskou výsostí, že jedním z důvodů je jakési vcítění, jakýsi pocit solidarity," uvedl prezident. "Španělsko prožilo v moderní historii leccos podobného tomu, co jsme prožili my. Rovněž se pokojným způsobem zbavilo diktatury a usilovalo o rychlý vstup do evropských organizací," dodal Václav Havel.

Česko je první postkomunistickou zemí, kterou Felipe oficiálně navštívil. Během čtyřdenního pobytu v zemi se princ setká také s předsedou Senátu Petrem Pithartem a premiérem Milošem Zemanem.

Paavo Lipponen podpořil vstup ČR do EU i jadernou elektrárnu Temelín

Finský premiér Paavo Lipponen podpořil vstup České republiky do Evropské unie v první skupině kandidátských zemí. Na tiskové konferenci po setkání s předsedou české vlády Milošem Zemanem připustil, že bude nutné přechodné období omezující volný pohyb pracovních sil nových členských zemí unie. Zeman připomněl, že podobné omezení unie použila vůči Španělsku a Portugalsku a zakrátko ho jako naprosto zbytečné zrušila. Hlavním argumentem proti omezení však podle Zemana je neochota Čechů stěhovat se za prací dokonce i uvnitř republiky. Češi mají natolik rádi svoje bydliště, chalupy a chaty, že lze migrační vlnu za prací zcela vyloučit, dodal premiér Zeman.

Evropská unie se v posledních letech příliš soustředí na otázky ekonomické a zapomíná na historický význam evropské integrace. Prohlásil to prezident Václav Havel při setkání s premiérem Lipponenem. Shodli se, že struktura EU musí být čitelná, jinak ji lidé nepřijmou. Havel podotkl, že se z Evropy vytrácejí ideály, na nichž má budoucí unie stavět. "Evropané by neměli v záplavě nejrůznějších čísel, kvót a limitů zapomínat na to, že sjednocení Evropy je bezprecedentní proces, díky kterému bude Evropa poprvé uspořádána na spravedlivých základech vzájemného respektu, nikoli na základě výsledku válek a mocenských nátlaků," řekl prezident Havel.

Finové jsou přesvědčeni o tom, že jihočeská jaderná elektrárna Temelín je bezpečná, protože sami mají obdobný reaktor s ruskou a zároveň západní technologií. Řekl to předseda Senátu Petr Pithart po jednání s premiérem Lipponenem. Temelín se stal jablkem sváru mezi Českou republikou a Rakouskem, které se kvůli elektrárně obává o svoji bezpečnost.

V Temelíně bude kvůli potížím dva měsíce zastavena štěpná reakce

Obsluha Jaderné elektrárny Temelín zastaví štěpnou reakci a zhruba na dva měsíce odstaví první blok. Důvodem je snaha ušetřit palivo v době, kdy budou odstraňovány potíže v sekundární nejaderné části elektrárny. ČTK to sdělil tiskový mluvčí a.s. ČEZ Daniel Častvaj. Dodal, že současná odstávka tak bude spojena s plánovanou červnovou odstávkou, kdy Škoda Energo vymění regulační ventily vysokotlaké části turbíny. Již ve čtvrtek pracovníci dodavatelských firem demontovali jeden ze tří nízkotlakých dílů turbíny, který musí kvůli ohnutí vyměnit.

Rakouští odpůrci Temelína apelují na Verheugena a Trittina

K větší aktivitě proti české jaderné elektrárně Temelín vyzvali její rakouští odpůrci komisaře Evropské unie Güntera Verheugena i německého ministra životního prostředí Jürgena Trittina. Podle jejich prohlášení by němečtí politikové měli "důrazně vstoupit do diskuse" o Temelínu po nejnovějších informacích o dalších technických problémech temelínské turbíny. "Po ztroskotání procesu ekologické prověrky Temelína, který pomáhal sám v Melku vyjednat, by měl teď komisař EU konečně říct rozhodné slovo," uvedla ekologická mluvčí rakouské sociální demokracie (SPÖ) Ulli Simová. Vyzvala rakouskou ministryni zahraničí Benitu Ferrerovou-Waldnerovou, aby využila páteční Verheugenovy návštěvy ve Vídni a "požadovala od něj další kroky EU ve věci Temelína". Rovněž poslanec Evropského parlamentu za rakouské Svobodné (FPÖ) Hans Kronberger prohlásil, že "Verheugen již musí prolomit své mlčení k temelínskému reaktoru", který má "neustálé poruchy".

Jihočeští taťkové: Odpůrci Temelína škodí česko-rakouským vztahům

K převzetí osobní odpovědnosti za zhoršování česko-rakouských vztahů vyzývá všechny odpůrce jaderné elektrárny Temelín občanské sdružení Jihočeští taťkové. Uvádí to v tiskové zprávě, kterou šéf sdružení Jiří Tyc předal ČTK. Jihočeští taťkové tak reagují na páteční protitemelínskou demonstraci a následnou blokádu rakousko-českého hraničního přechodu Wullowitz. "Vyzýváme ty, kteří vedou odpor proti Temelínu a rozněcují nesmyslné vášně mezi rakouskými a českými občany, aby si uvědomili nebezpečí, která vyplývají z jejich jednání a aby přijali osobní zodpovědnost za zhoršující se vztahy mezi českou a rakouskou veřejností," uvádějí Jihočeští taťkové.

Sdružení Jihočeské matky odmítlo výzvu, aby se vedle dalších odpůrců jaderné elektrárny Temelín přihlásilo k odpovědnosti za zhoršení rakousko-českých vztahů. "Rakousko-české vztahy se nezhoršily působením jednotlivců, ale samotným faktem výstavby Temelína," řekla ČTK na výzvu sdružení Jihočeští taťkové předsedkyně Jihočeských matek Dana Kuchtová.

Václav Havel oceněn čestnou cenou rakouského tiskového klubu Concordia

Čestnou cenu za celoživotní dílo v duchu lidských práv, demokracie a tolerance udělil českému prezidentovi Václavu Havlovi vídeňský tiskový klub Concordia. Cenu, kterou tento nejstarší tiskový klub na světě uděluje jednou ročně v den svobody tisku, za Havla převzal český velvyslanec v Rakousku Jiří Gruša. Václav Havel si podle dopisu, který zaslal do Vídně, tohoto prestižního ocenění velmi váží. V listu také vyzdvihl práci klubu v oblasti boje za svobodu tisku a projevu nejenom v alpské republice, ale i v zemích, kde doposud vládnou nedemokratické praktiky. Prezident poděkoval klubu za to, že v roce 1989, kdy byl komunistickým režimem uvězněn, protestoval a požadoval jeho propuštění.

Slovensko vyhoví české žádosti o dokumenty ke kauze Kasárna

Velvyslanec České republiky v Bratislavě Rudolf Slánský předal slovenskému ministerstvu zahraničí nótu s žádostí o poskytnutí všech dostupných dokumentů, které se týkají vlastnických vztahů k pozemkům a nemovitostem v oblasti Velké Karlovice - Kasárna. ČTK to oznámil tiskový mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. "Jednání se slovenskou stranou nadále pokračují. Tomuto právnímu problému se budou na své schůzce věnovat i premiéři obou zemí," uvedl Pospíšil. Jeho slovenský kolega Boris Gandel přijetí nóty potvrdil s tím, že Slovensko české straně poskytne "maximum požadovaných dokumentů. V této fázi považujeme otázku státních hranic a dělení majetku za uzavřenou. Celou záležitostí by se měla zabývat spíše justice," dodal. Slovenská diplomacie tedy nezastává názor českého ministra vnitra Stanislava Grosse, který vidí vyřešení sporu v posunutí česko-slovenské hranice.

Spor v Kasárnách začal v okamžiku, kdy slovenská obec Makov odprodala v minulých dnech pozemky pod chatami českých sportovců slovenským občanům a firmám. Oblast Kasárna byla po rozdělení federace přidělena slovenské obci Makov a podle makovského starosty Mariana Masnici patří Slovákům.

Policie varuje před bombami desítky bývalých členů H-Systemu

Po středečním dramatu se čtyřmi dopisovými bombami policie vytipovala desítky někdejších představitelů H-Systemu, jež varuje před hrozícím nebezpečím. Policie oslovila i Českou poštu a spolu přijaly opatření, které má zabránit doručení zásilek s bombami adresátům. Ve čtvrtek policie zneškodnila další tři nebezpečné dopisy. ČTK to řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková s tím, že složení výbušnin, jež asi pochází od stejného pachatele, policie zatím nezná. Společnost H-System slíbila lidem výstavbu rodinných domků, stavět ale přestala a většině zákazníků nevrátila peníze.

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje zhruba 650 klientů zkrachovaného H-Systemu, nemá se zasíláním balíčků obsahujících výbušninu představitelům H-Systemu nic společného a takovéto počínání ostře odsuzuje. ČTK to řekl mluvčí Svatopluka Jindřich Lacko.

Pamětníci odboje si připomněli 56. výročí konce války

Udělením pamětních medailí si několik desítek veteránů připomnělo v budově ministerstva obrany 56. výročí konce druhé světové války. Předseda Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých Oldřich Stránský v této souvislosti připomněl, že účastníci domácího odboje nebyli za svou činnost za války doposud odškodněni. Odškodnění dostávají podle zákona lidé, kteří bojovali za války v zahraničí, a jejich pozůstalí. Stránský soudí, že v případě domácího odboje není mezi politiky vůle tento krok učinit.

Účastníci shromáždění dále hovořili zejména o prvních květnových dnech roku 1945, kdy na územní někdejšího protektorátu vypuklo povstání. Zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jiří Martinek zdůraznil, že tradice odboje zůstane součástí tradic české armády. Letošní výročí konce největšího válečného konfliktu v dějinách si veteráni připomenou i v pátek.

Střešovická nemocnice v Praze otevře dům péče o veterány

Dům péče o vojenské veterány bude dnes otevřen v areálu Ústřední vojenské nemocnice v Praze- Střešovicích. Půjde o první armádní zařízení svého druhu v zemi, které se bude v prvních letech nadstandardně starat především o veterány 2. světové války.

Otevřením domova, který může ubytovat 18 lidí, se veteránům plní to, po čem léta volají. Tajemník Československé obce legionářské Bohuslav Andrš ČTK řekl, že ačkoliv bude toto zařízení otevřeno relativně pozdě, určitě má dost lidí zájem je využívat. Provoz střešovického domova zahájí náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a ředitel nemocnice Miroslav Bartoš. Podle něho by časem mohli toto zařízení využívat i veteráni válek v Zálivu a na Balkáně. Podobné domovy by měly vzniknout i v dalších vojenských nemocnicích v zemi.

Karlova univerzita udělila čestné doktoráty dvěma německým vědcům

Čestné doktoráty Univerzity Karlovy v Praze převzali ve Velké aule Karolina dva univerzitní vědci z Německa. Odborník na české a východoevropské dějiny Detlef Brandes z Univerzity Heinricha Heina v Düsseldorfu obdržel čestný doktorát historických věd. Winfriedu Schulzovi z Univerzity Bedřicha Alexandra v Erlangenu-Norimberku byl udělen titul doctor honoris causa komunikačních věd. Profesor Brandes dostal čestnou vědeckou hodnost za rozvoj česko-německých vědeckých a kulturně-politických styků. Třiašedesátiletý Schulz patří mezi nejuznávanější odborníky na problematiku médií.

Supraphon vydal Evě Urbanové album se slavnými českými duety

Největší skvosty české operní literatury obsahuje nové album Evy Urbanové, které představilo v Praze vydavatelství Supraphon. Jde o sestřih záznamu předvánočního koncertu z roku 1999 v pražském Obecním domě. Pěvkyně se na něm představila v dílech, které běžně na operních scénách nezpívá. Hostující tenorista Leo Marian Vodička sice tehdy onemocněl, ale vystoupení neodřekl. Sólisty doprovodil Evropský Janáčkův filharmonický orchestr s dirigentem Františkem Preislerem mladším. Na albu znějí slavné duety vybrané z díla Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Zdeňka Fibicha a Leoše Janáčka. Eva Urbanová předznamenává slavnostní atmosféru slavným proroctvím ze Smetanovy Libuše a album uzavírá nedostižným podáním Kostelničky z Janáčkovy Její pastorkyně.

Nová expozice ve vizovickém zámku přibližuje pálení slivovice

Vůně slivovice, koření a bylin vítá návštěvníky nové expozice "Pálení slivovice ve Vizovicích" v tamním zámku. Výstava dokumentuje nejen výrobu alkoholu, ale především rozsáhlé využití švestek v domácnostech a valašském hospodářství. Švestky se jedí čerstvé i sušené, dávají se do knedlíků a buchet, vaří se z nich povidla, pecky se dříve lisovaly a topilo se jimi. Dřevo tohoto stromu je vhodné například k uzení masa. Ve stálé expozici je k vidění sedmdesátiletá nelegální palírna, která se předává z generace na generaci. Ukázky doplňují oplétané nádoby, sklenice a doklady o pálení slivovice. Vizovická Jelínkova pálenice instalovala také ukázky produktů od roku 1955. Mimo jiné takzvané košer slivovice dodávané židovským obcím.

Ze sportu:

Konání hokejového mistrovství světa v České republice v roce 2003 je ohroženo. Sdružení finských podnikatelů Multi-Areena Praha totiž oznámilo mezinárodní federaci IIHF, že nemůže garantovat, že stihne včas postavit požadovanou halu v Praze na Hagiboru. Investoři stále nemají všechny potřebné dokumenty, aby mohli začít stavět, jednání o územním rozhodnutí je pozastaveno.

Český stolní tenista Petr Korbel na mistrovství světa v japonské Ósace nestačil na turnajovou trojku Ma Lin z Číny a ve třetím kole prohrál 0:3. Korbel byl posledním českým zástupcem v soutěžích světového šampionátu.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, během dne místy oblačno s možností přeháněk nebo bouřek. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.