Zprávy Radia Praha

Novým českým ministrem obrany byl jmenován Jaroslav Tvrdík

Vytvoření koncepčního materiálu, který by posoudil možnosti zrušení všeobecné branné povinnosti v ČR a vznik profesionální armády, je prvním úkolem v pátek jmenovaného ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Ten ve funkci nahradil Vladimíra Vetchého, kterému v pátek prezident Václav Havel i předseda vlády Miloš Zeman poděkovali za jeho práci. Tvrdík, který byl dosud Vetchého ekonomickým náměstkem, má také udělat pořádek v hospodaření resortu.

Prezident Havel novinářům v pátek řekl, že na něj dvaatřicetiletý Tvrdík udělal dojem mladého energického muže, jakého resort potřebuje. Jmenování nového ministra obrany, jenž byl do konce loňského roku vojákem z povolání, nakonec přes rozpaky přijala i opoziční ODS. Někteří její představitelé ve jmenování bývalého vojáka viděli oslabení civilní kontroly armády. Předseda ODS Václav Klaus však dal najevo, že jeho strana nežádá, aby kvůli Tvrdíkovi padla vláda. Premiér Miloš Zeman ke kritice ministrovy vojenské minulosti pouze poznamenal, že Tvrdík je civilista a doba, která uplynula od chvíle, kdy svlékl uniformu, není podstatná.

V České republice zatím neexistuje věrohodná studie zabývající se profesionalizací armády, uvedl nový ministr Tvrdík po svém jmenování. Ze zahraničních zkušeností však podle něj plyne, že tento krok by bylo možné provést za čtyři až šest let. "K tomuto úkolu může vláda přistoupit teprve tehdy, když došlo k ekonomickému oživení," poznamenal Zeman. Vytvoření profesionální armády je podle premiéra "alespoň krátkodobě" značně finančně náročné, dlouhodobě je však "jediným rozumným řešením pro opravdu bojeschopnou armádu". Náklady na vytvoření profesionálního vojska podle něj poplynou z úspor, které resort získá poté, co Tvrdík odstraní dosavadní neefektivní hospodaření resortu.

Jiří Šedivý i Ladislav Klíma jsou pro profiarmádu, šest let na přechod prý stačí

Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý i velitel vzdušných sil Ladislav Klíma podporují profesionalizaci armády a přechod na tento typ vojska za šest let považují za reálný. "Já osobně i většina mých kolegů považujeme profesionální armádu za budoucnost českých ozbrojených sil," uvedl v pátek náčelník generálního štábu. Dodal, že generální štáb pracuje na vizi armády v letech 2010 až 2015 a ta už počítá s plně profesionálním vojskem. "Má to ale řadu pro a proti a ty je třeba odpovědně zvážit," zdůraznil náčelník generálního štábu. Obtížná bude podle něj třeba přechodná fáze, kdy bude profesionální jen část armády. Za optimální dobu přechodu na profesionální ozbrojené síly považuje šest až sedm let. "Profesionalizaci armády říkám ano," řekl v pátek i Ladislav Klíma. Dobu čtyř až šesti let na tento přechod považuje za reálnou, pokud se tím rozumí čas, který uplyne od vydání rozhodnutí o profesionalizaci.

Pamětníci odboje si připomněli 56. výročí konce války

Udělením pamětních medailí si několik desítek veteránů připomnělo v pátek v budově ministerstva obrany 56. výročí konce druhé světové války. Předseda Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých Oldřich Stránský v této souvislosti připomněl, že účastníci domácího odboje nebyli za svou činnost za války doposud odškodněni. Podle zákona dostávají odškodnění lidé, kteří bojovali za války v zahraničí, a jejich pozůstalí. Stránský soudí, že v případě domácího odboje není mezi politiky vůle tento krok učinit.

Účastníci shromáždění dále hovořili zejména o prvních květnových dnech roku 1945, kdy na územní někdejšího protektorátu vypuklo povstání. Zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jiří Martinek zdůraznil, že tradice odboje zůstane součástí tradic české armády.

Václav Havel se nezúčastní sobotní vojenské přísahy

Prezident Václav Havel se v sobotu nezúčastní slavnostní vojenské přísahy v Jincích u Příbrami. Důvodem jsou obavy z infekčních zarděnek, které se objevily u vojáků útvaru. O rozhodnutí prezidentova osobního lékaře Ilji Kotíka informoval Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Podle lékaře útvaru Jince Václava Brožky jsou však obavy o prezidentovo zdraví zbytečné, pravděpodobnost nákazy je podle něj minimální. K rozhodnutí zrušit Havlovu účast na přísaze dospěl Kotík po konzultaci s ředitelem vojenského zdravotního ústavu a hlavním armádním hygienikem Vladimírem Radovnickým.

Ministr Rusnok odvolal prvního náměstka Mládka, na jeho místo Janota

Ministr financí Jiří Rusnok v pátek odvolal z funkce 1. náměstka ministra financí Jana Mládka. Zároveň jmenoval do této funkce Eduarda Janotu. Do funkce byl také jmenován náměstek ministra financí pro oblast finanční politiky a privatizace Tomáš Potměšil.

Španělský princ hovořil se studenty i s premiérem Zemanem

Mezi studenty, knihami a počítači s výukovými programy strávil část pátku španělský korunní princ Felipe, který je od čtvrtka v Praze. Následník trůnu si po setkání s rektorem Univerzity Karlovy Ivanem Wilhelmem a besedě s hispanisty prohlédl multimediální centrum výuky španělštiny v Aule Cervantes.

Princ Felipe se setkal i s premiérem Milošem Zemanem, jenž na jeho počest uspořádal v hradčanském Hrzánském paláci oběd. Princ při něm zdůraznil význam španělsko-českých vztahů a poděkoval premiérovi za jeho víkendovou účast na konferenci o boji proti terorismu v Bilbau.

Felipe, který je na čtyřdenní návštěvě České republiky, v pátek také slavnostně zahájil Podnikatelské fórum. Česko je první postkomunistickou zemí, kterou třiatřicetiletý korunní princ oficiálně navštívil. Již ve čtvrtek se sešel s prezidentem Václavem Havlem, na jehož pozvání přicestoval, a s předsedou Senátu Petrem Pithartem. V sobotu navštíví zámek Nelahozeves na Mělnicku a Český Krumlov. V neděli před odletem z Prahy podnikne výlet na Šumavu.

Václav Havel udělil sběrateli a mecenáši Kreisslovi Medaili Za zásluhy

Medaili Za zásluhy předal v pátek na Pražském hradě prezident Václav Havel německému sběrateli umění a mecenáši, pocházejícímu z Československa, Raineru Kreisslovi. Státní vyznamenání získal sedmasedmdesátiletý sběratel za přínos v oblasti kultury a umění. Kreissl je jedním z největších mecenášů českých veřejných sbírek. České republice daroval v 90. letech především unikátní sbírku 1250 anatolských koberců, která je ve správě Náprstkova muzea. Národní galerii v Praze věnoval v posledních letech 300 předmětů asijské provenience a také významnou Platzerovu plastiku sv. Jana Nepomuckého. Loni daroval Národní galerii čtyři obrazy připisované průkopníkovi ruské avantgardy Alexandru Rodčenkovi.

Kreissl, původem ze Sudet, emigroval v roce 1963 do Německa, kde se posléze stal ředitelem aukčního domu Weinmüller-Neumeister v Mnichově a jeho poboček v Los Angeles a San Francisku. Je spoluzakladatelem nadace, která ve spolupráci s Univerzitou Karlovou umožňuje na univerzitě v Mnichově výměnné stáže, pobyty a výuku pro lékaře z České republiky. Za zásluhy o uchování kulturního dědictví a mecenášskou činnost mu byla udělena Zlatá medaile města Frankfurtu nad Mohanem a Zlatá medaile a čestný doktorát Univerzity Karlovy.

SÚJB zkontroluje před obnovením reakce v Temelíně těsnost okruhu

Jaderná elektrárna Temelín bude před obnovením štěpné reakce potřebovat od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost kladné hodnocení tlakových zkoušek těsnosti primárního okruhu, tedy jaderné části elektrárny. Předsedkyně úřadu Dana Drábová v pátek uvedla, že během dvou měsíců, kdy bude v prvním bloku zastavena štěpná reakce, budou inspektoři SÚJB provádět pouze běžný dozor. "Vyjdou-li jim tlakové zkoušky, žádné další povolení od nás k najetí reaktoru nepotřebují," uvedla Drábová. Připomněla, že před každým najetím reaktoru musí být primární okruh těsný. "Tlakové zkoušky se proto musejí udělat po každém vychlazení primárního okruhu," doplnila.

Obsluha Temelína zastavila štěpnou reakci v prvním bloku ve středu. První blok odstavila zhruba na dva měsíce. Energetické spouštění bloku by mělo pokračovat až začátkem července. Termín spuštění zkušebního provozu podle Drábové v tuto chvíli vůbec nikdo nemůže odhadnout.

Verheugen: Odpojení Temelína není důvodem ke znepokojení

"Žádný důvod ke znepokojení" nespatřuje komisař Evropské unie Günter Verheugen ve dvouměsíčním úplném odpojení reaktoru jaderné elektrárny Temelín. Verheugen to v pátek řekl rakouské tiskové agentuře APA krátce před svým jednáním s rakouským ministrem životního prostředí Wilhelmem Moltererem. Jak dále zdůraznil, v Temelíně nedošlo k žádné jaderné nehodě, jde jen o technickou provozní poruchu. Odpojení bude podle něj využito k doladění všech přístrojů elektrárny. "Není žádný důvod k obavám, protože podobná odpojení se dějí v každé plynové nebo uhelné elektrárně," dodal Verheugen.

Rozhořčenou kritikou reagovala okamžitě na slova komisaře EU ekologická mluvčí rakouských Zelených Eva Glawischnigová, podle níž je "urážkou oprávněně znepokojených rakouských obyvatel, když komisař mluví o tom, že Česko v procesu ekologické prověrky Temelína velmi dobře spolupracuje". Podle Glawischnigové "vpadl Verheugen rakouským odpůrcům Temelína do zad".

Molterer se shodl s Verheugenem na pokračování procesu z Melku

Rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer a komisař Evropské unie pro otázky jejího rozšiřování Günter Verheugen se při pátečním jednání ve Vídni shodli na tom, že takzvaný proces z Melku (dohody šéfů vlád ČR a Rakouska za asistence EU o jaderné elektrárně Temelín) musí dále pokračovat a že všechny zúčastněné strany jej musejí seriózně podporovat. Podle Molterera pokračování procesu z Melku mimo jiné znamená i nezbytnost doplnění dokumentace k posouzení vlivu elektrárny na životní prostředí, kterou nedávno předložila česká strana.

Rozdílné reakce v Rakousku na odpojení Temelína

Rakouští političtí představitelé reagují na českou stranou ohlášené asi dvouměsíční úplné odpojení reaktoru jaderné elektrárny Temelín rozdílně. Rozhodnutí provozovatele vypnout reaktor je v Rakousku vesměs vítáno, ale zatímco jedni je považují za dobrou příležitost ke klidnému doplnění ekologické zkoušky elektrárny nebo k jejímu novému provedení, jiní v něm spatřují jedině příležitost k definitivnímu uzavření a trvalému odstavení Temelína.

Také rakouské zemské sněmy volají po zastavení zkušebního provozu Temelína. Předsedové zemských parlamentů se na tom shodli vzhledem k četným poruchám a to až do doby, než bude uzavřena prověrka vlivu elektrárny na životní prostředí a hodnocení její bezpečnosti. Podle rezoluce, kterou představila novinářům předsedkyně vídeňského zemského sněmu Erika Stubenvollová, šéfové parlamentů požadují od české strany prověrku ekologického vlivu Temelína, při které nebude rozhodující hospodářský zájem podniků na předčasném spuštění elektrárny. Výsledek prověrky by měl podle prohlášení obsahovat také nulovou variantu, jakož i alternativní varianty a způsob likvidace radioaktivního odpadu, který Temelín vyprodukuje.

Westinghouse má v Temelíně 75 procent paliva pro druhý blok

Westinghouse, americký dodavatel kontrolních a řídících systémů pro Jadernou elektrárnu Temelín, má v elektrárně pro druhý blok 75 procent paliva. V rozhovoru pro ČTK to v pátek řekl viceprezident divize jaderné automatizace Westinghousu Jeffrey Pelusi. "Zbývá nám ještě jedna dodávka. Všechno palivo pro druhý blok již je vyrobeno," dodal. K české legislativě v oblasti jaderné bezpečnosti Pelusi uvedl, že "požadavky, které byly na dodávky Westinghouse kladeny, byly nejpřísnější z hlediska celého světa." Připomněl, že Westinghouse musel v Temelíně plnit nejen české, ale i americké a mezinárodní normy.

Günter Verheugen diskutoval v Rakousku také o rozšíření EU

Na nutnosti rozšíření Evropské unie směrem na východ se při páteční debatě ve vídeňském Domě průmyslu shodli komisař EU pro rozšíření Günter Verheugen a rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová. Oba se také krátce zmínili o otázce jaderné elektrárny Temelín a vyjádřili názor, že je potřeba pokračovat v procesu z Melku. Jak Verheugen několikrát zdůraznil, ukončení vstupních rozhovorů s nejlépe připravenými kandidáty bude možné již v roce 2002, a s prvním vstupem do unie by se proto mohlo počítat na počátku roku 2004. Obavy, že rozšíření bude stát Evropany příliš mnoho peněz, Verheugen označil za neopodstatněné, protože již v roce 1999 unie schválila k této otázce rozpočet a "nebude to stát ani euro navíc". Podle komisaře hlavní náklady na přípravu vstupu zemí střední a východní Evropy nesou právě tyto země samé a jsou to neporovnatelně vyšší částky než sumy, které vyčlení EU.

Česká mise při EU otevřela své internetové stránky v angličtině

Nejen zahraniční novináři, ale všichni zájemci o Českou republiku a především o její vztahy s Evropskou unií mohou již v těchto dnech těžit z nově otevřených webových stránek české stálé mise při EU. Na internetové adrese www.mfa.cz/missionEU se anglicky mluvící návštěvník nejen dozví postup vyjednávání České republiky o vstupu do Evropské unie, ale může si stáhnout řadu dokumentů týkajících se vztahu ČR a EU - od asociační dohody až po proslov, který český ministr zahraničí Jan Kavan pronesl při březnové návštěvě Bruselu.

Stránky chtějí vzbudit i větší zájem o Českou republiku u zahraničních studentů. Pro ty je připraven i kvíz - kromě otázek, s jakými státy ČR sousedí, zda má moře a zda v jejím čele stojí král, prezident, nebo guvernér, se zájemci musí vypořádat i s tím, které ze slov perestrojka, robot a internet pochází z češtiny nebo v jaké disciplíně soutěží český atlet Jan Železný. Nově otevřené stránky zatím podstupují zkušební provoz a definitivní podobu dostanou až k 1. červenci - začátku belgického předsednictví EU. Aktualizovány mají být jednou až dvakrát týdně.

CEFTA žádá revizi seznamu EU rizikových zemích co se týče BSE

Ministři zemědělství sedmi zemí střední a východní Evropy v pátek vyzvali Evropskou komisi, aby je vyjmula ze seznamu států, které mohou představovat riziko nemoci šílených krav. "Nesouhlasíme, aby byly členské země Středoevropské zóny volného obchodu (CEFTA) dávány do stejné skupiny se zeměmi, kde se již případy nemoci šílených krav vyskytly," praví se mimo jiné ve společném prohlášení přijatém při závěru dvoudenního setkání ministrů v Bulharsku.

Komise zařadila Bulharsko, Maďarsko, Polsko, Českou republiku, Slovensko, Litvu, Albánii, Kypr a Estonsko do kategorie III., což je kategorie zemí, které představují riziko nemoci BSE, ačkoli to nebylo potvrzeno, nebo představují nízkou úroveň potvrzeného rizika.

Vedoucí projektu Adopce na dálku se setká s adoptivními rodiči

Na několikadenní návštěvu České republiky přijela ve čtvrtek sestra Marie Gorettiová, vedoucí střediska Bala Pragathi Kendra v diecézi Kárvár v jihozápadní Indii, které je zapojeno do projektu Adopce na dálku. V ČR se do tohoto projektu zaměřeného na pomoc dětem zapojilo přes 3300 "adoptivních rodičů" a Gorettiová se s nimi od pátku do pondělí setká v Ostravě, Olomouci, Praze a Plzni.

V indickém středisku Bala Pragathi Kendra má "adoptivní rodiče" v ČR již 2100 dětí a ročně je do střediska zasíláno přibližně osm milionů korun. Děti mají z peněz zajištěno školné, pomůcky do školy, jídlo, sirotci i ubytování. Indické děti si se svými "rodiči" v ČR dopisují, "rodiče" naopak jednou za rok obdrží od školy vysvědčení "svého" dítěte. Zájemci o adopci se mohou více dozvědět na internetové adrese www.charita-adopce.cz.

Brňané si konec války připomenou u pomníku tří odbojů

Konec druhé světové války si představitelé Brna připomenou 8. května stejně jako loni u pomníku tří odbojů nedaleko Hlavního nádraží. Avantgardně pojatý skleněný objekt hned při odhalení v roce 1999 popraskal. Od té doby prochází opravami, které stále neskončily, a věc asi skončí u soudu. Vedení města čelí dlouhodobě také kritice kvůli umístění pomníku v prostoru mimo historické centrum města na rušné křižovatce poblíž Hlavního nádraží. Pomník, který tvoří tři skleněné bloky, navíc vyrůstá přímo z pískové plochy, což se také řadě lidí nelíbí. S úpravou okolí pomníku však vedení města počítá a chce na něj věnovat milión korun.

Svěcení pramenů zahájilo lázeňskou sezónu v Karlových Varech

Všech dvanáct lázeňských pramenů v Karlových Varech vysvětil v pátek papežský nuncius Giovanni Coppa a zahájil tak v největších českých lázních první lázeňskou sezónu třetího tisíciletí. Návštěvníci i obyvatelé města mohli v pátek ještě shlédnout slavnostní program v Městském divadle, vyslechnout koncert Karlovarského symfonického orchestru na Mlýnské kolonádě a vidět velký ohňostroj ze střechy hotelu Thermal.

Sobota bude vyhrazena dvěma celodenním programům - zatímco u Tržní kolonády vyroste město z doby zakladatele lázní Karla IV., na Mlýnské kolonádě najdou zájemci po celý den všehochuť z hudební i divadelní produkce. Vrcholem se stane večer k 300. výročí vzniku Grandhotelu Pupp. V neděli oslavy uzavře Smetanova Má vlast a představení Donizzetiho opery Nápoj lásky v Městském divadle.

Výstava v Bučovicích mapuje společenský život na Hradě za TGM

Společenský život na Pražském hradě za prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka mapuje výstava, kterou si mohou od soboty prohlédnout návštěvníci muzea v Bučovicích. Výstava není klasickou životopisnou expozicí, ale přibližuje jeden z mnoha úkolů, s nimiž se musel Masaryk vypořádat. Expozice seznamuje návštěvníky s tím, jak se Masaryk zhostil přeměny Hradu v důstojné sídlo demokratického státu. Zahrnuje fotografie návštěvníků Hradu, zasedací pořádky a například i jídelní lístky, z nichž lze vyčíst, co prezident rád jedl.

V Tuchlovicích se o víkendu sejde 17 folklórních souborů

Na 17 folklórních souborů z Čech, Moravy, Slovenska a Bosny vystoupí na Středočeském folklórním festivalu, který se od pátku do neděle koná již poosmé v Tuchlovicích u Kladna. Na 600 hudebníků a tanečníků se představí v šesti hudebních blocích v přírodním kině a v hotelu Česká hospoda. Festival je nesoutěžní přehlídkou lidové hudby převážně ze středních Čech. Základem je folklór Novostrašecka, Berounska, Rakovnicka a okolí Prahy, který už v 19. století zaznamenal ve své knize Prostonárodní české písně a říkadla Karel Jaromír Erben.

V Chebu začala první velká výstava Sáry a Jana Saudkových

První velká společná výstava fotografií Sáry Saudkové a obrazů Jana Saudka začala v pátek v galerii G4 v Chebu. Expozice téměř stovky prací ukazuje propojenost a vzájemné ovlivňování obou autorů v tvůrčí i osobní oblasti. Fotografie hodně čerpají ze Saudkovy nostalgické tvorby. Obrazy pak připomínají jeho překreslené snímky. Všechna vystavená díla patří k nejnovějším pracím obou autorů.

Jan Saudek v chebské galerii vystavoval již v roce 1995. Expozice Dopis tehdy nepředstavovala pouze fotografickou tvorbu, ale ukázala i repliku jeho ateliéru, rekvizity známé z jeho snímků, kreslenou korespondenci a hudbu, kterou rád poslouchá. Nyní se Saudek představuje jako malíř. Zřejmě i proto, že před několika lety oznámil konec výstav fotografií v Čechách. Své snímky vystavoval po celém světě. V roce 1990 jej ve Francii poctili titulem Rytíř umění a literatury, který je výrazem ocenění za mimořádné dílo světového významu. Zatímco Saudek se uchýlil k malířství, Sára Saudková se upnula k fotografické tvorbě, k níž ji povzbuzuje zájem řady sběratelů fotografií.

Sport

Tenista Jiří Vaněk postoupil do čtvrtfinále turnaje v americkém Houstonu. Ve druhém kole porazil sedmého nasazeného Belgičana Malisse dvakrát 7:6.

Bohdan Ulihrach je prvním semifinalistou tenisového turnaje v Mnichově. Postoupil do něj přes turnajovou trojku Argentince Squillariho dvakrát 6:4. Soupeřem Ulihracha v semifinále bude buď Australan Arthurs, nebo další Čech Jiří Novák.

Krátce o sobotním počasí

Oblačno až zataženo s přeháňkami a bouřkami, ojediněle s kroupami. Nejvyšší teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio