Zprávy Radia Praha

Ministři ČR a Rakouska se dohodli na doplnění dokumentace k Temelínu

Česká a rakouská strana se v Praze dohodly na doplnění dokumentace k jaderné elektrárně Temelín. Po několikahodinovém jednání to oznámili šéf české diplomacie Jan Kavan a rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer. Česká republika materiály už dříve poskytnuté Rakušanům doplní o variantu neuvedení Temelína do provozu. Hodlá také zlepšit přístup veřejnosti k informacím ohledně vážných havárií. Podle ministra Kavana předloží česká strana doplněné materiály Rakousku do 20. května. Rakušané by pak asi do poloviny července měli k dokumentaci vznést své připomínky.

Schůzka měla především zhodnotit naplňování prosincové dohody předsedů vlád Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela z rakouského Melku. Tehdy Česko přistoupilo na přezkoumání vlivu Temelína na životní prostředí.

Na Slovensku skončila třídenní konference "Nové evropské demokracie: vůdcovství a zodpovědnost"

V Bratislavě skončila v sobotu třídenní konference "Nové evropské demokracie: vůdcovství a zodpovědnost". Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda je přesvědčen, že přispěla k odstartování serióznější debaty o druhé vlně rozšíření NATO a přiblížila Slovensko k členství v alianci. Zbývajícího času do pražského summitu aliance míní Dzurinda využít k přesvědčování veřejnosti, aby země neztratila svou šanci. Sobotní závěrečná debata konference o občanské společnosti vyzněla i jako upozornění, že bez podpory veřejnosti nemůže rozšíření uspět. Jak upozornil francouzský politolog Jacques Rupnik, vstup do NATO a Evropské unie nemůže být jen věcí elit, jinak se lze dočkat nepříjemných překvapení.

Značný ohlas vzbudil klíčový páteční projev prezidenta Václava Havla o vizi Severoatlantické aliance. Francouzský politolog Jacques Rupnik je dokonce přesvědčen, že projev vstoupí do historie jako bratislavský projev o sjednocené Evropě. Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda také míní, že Havlovo svobodné a upřímné vidění může být inspirací pro konkrétní politická rozhodnutí. Premiér sdílí i prezidentův názor na ruský nesouhlas s rozšiřováním NATO, že každý národ a každá země má právo svobodně a samostatně se rozhodnout o své budoucnosti a svém štěstí.

Předseda senátu Petr Pithart vyzval u památníku legionářů k toleranci a usmíření

Položením věnců k obnovenému památníku vojáků padlých v boji za osvobození východní části země na jaře 1919 uctili v Turni nad Bodvou nedaleko Košic památku československých legionářů prezident Slovenské republiky Rudolf Schuster, předseda Senátu Parlamentu České republiky Petr Pithart, ale také další hosté včetně zástupců parlamentů, armád a ministerstev obrany obou zemí. Vzpomínkovou akci připravili členové regionální organizace Českého spolku na Slovensku, kteří se také zasloužili o obnovení památníku legionářů ve spolupráci s generálním konzulátem ČR v Košicích.

Předseda českého senátu Petr Pithart při této příležitosti připomněl tragédie, které zasáhly svět a zvláště pak střední Evropu v průběhu uplynulého 20. století, a vyzval lidi k vzájemnému usmíření a toleranci. Současně ale varoval, že v budoucnu už nebudou žádní vítězové ani poražení, protože "prohrát můžeme jen všichni". Naopak za tiché vítězství označil tu skutečnost, že v sobotu se nad hrobem legionářů padlých na začátku století dokázali sejít Slováci, Češi a Maďaři, aby společně uctili osobní statečnost a obětavost příslušníků legií, a nepropadli přitom starým vášním.

Předsedové všech parlamentních stran se sešli na večeři v Černínském paláci

Čeští politici chtějí omezit stranické spory ohrožující přijetí České republiky do Evropské unie v první vlně rozšiřování. Předsedové všech parlamentních stran se na tom dohodli při páteční pracovní večeři, kterou pro ně v Černínském paláci uspořádal ministr zahraničí Jan Kavan. Setkání se zúčastnili předseda ODS Václav Klaus, šéf komunistů Miroslav Grebeníček, první muž Unie svobody Karel Kühnl a předseda lidovců Jan Kasal. Podle politiků si země nemůže dovolit nevstoupit do evropské patnáctky jako první s ostatními kandidátskými státy, ale jak dodal Václav Klaus, neznamená to, že na některé věci nemohou mít parlamentní strany rozdílné názory. Přesto je podle ministra Kavana důležité, že našli společnou řeč.

Unie svobody žádá zákon k financování obcí a krajů podílem na výnosu daní

Zákon k financování obcí a krajů podílem na výnosu daní žádá Unie svobody. Po jednání republikového výboru unie ve Zlíně to uvedl předseda strany Karel Kühnl. Podle něho je takový zákon podmínkou reformy veřejné správy, protože zohlední schopnosti a aktivitu obcí a krajů. Unie zároveň trvá na dodržení plánu na zrušení okresních úřadů k 1. lednu 2003. Dále mimo jiné nesouhlasí s návrhem novely stavebního zákona, který by umožňoval vyvlastňovat soukromý majetek v plánovaných průmyslových zónách. Kandidaturou na předsedu Unie svobody se republikový výbor unie nezabýval.

Proběhly krajské konference KDU-ČSL

Krajské konference KDU-ČSL se neshodly na tom, koho podpoří na funkci předsedy v nadcházejících stranických volbách. Dosavadního šéfa strany Jana Kasala prosazují jihlavští lidovci. Důvěru pardubických delegátů má Cyril Svoboda. O jeho jednoznačné podpoře ale nerozhodli. Podpořit na post předsedy lidovců novou tvář doporučila ústecká KDU-ČSL. Na vedoucí funkci navrhla starostu Kadaně Miloslava Müllera. Krajské konference lidovců v Brně, Olomouci a Ostravě nepodpořily žádného z kandidátů. Podle nich se ještě mohou objevit další. O funkci šéfa KDU-ČSL se uchází dosavadní předseda Jan Kasal a bývalý místopředseda strany Cyril Svoboda. Lidovci rozhodnou o novém vedení při mimořádných volbách poslední květnový víkend v Jihlavě.

Odškodnění totálně nasazených za druhé světové války se protahuje

Totálně nasazení za druhé světové války se asi svých peněz hned tak nedočkají. Jak v televizi ARD uvedl německý zmocněnec pro odškodnění Otto Lambsdorff, zjistil, že verdikt americké justice obsahuje pro německou stranu nepřijatelné podmínky. Přitom doufal, že se o zahájení výplat rozhodne ještě před prázdninami. Zamítnutí žalob obětí proti německým bankám soudkyně Shirley Kramová podmíňuje tím, že německá odškodňovací nadace musí poskytnout náhrady za rakouské banky, ve kterých nacisté za války zabavili konta. Německý průmysl to ale sotva bude akceptovat, uvedl Lambsdorff.

Jiří Šitler: Německa se týká pouze podmínka vyplácení náhrad do léta

Názor německého zmocněnce pro odškodnění nuceně nasazených za války Otto Lambsdorffa, že čtvrteční rozsudek americké justice zamítající hromadné žaloby obětí proti německým bankám obsahuje pro německou stranu "nepřijatelné" podmínky, odmítá český vyjednavač Jiří Šitler. V rozhodnutí newyorské soudkyně Shirley Kramové je jediná podmínka, která se týká Německa, a to vyplácení náhrad do léta, řekl v sobotu Jiří Šitler. Šitler reakci Lambsdorffa považuje za nepřiměřenou. Kromě zahájení výplat do léta se podle českého vyjednavače další podmínky týkají pouze právníků jednajících za země střední a východní Evropy. Návrh na zamítnutí žaloby společně podaly Česká republika, Polsko, Bělorusko, Rusko a Ukrajina.

Vyhnanci pro zrušení dekretů o vysídlení před vstupem do EU

Německý Svaz vyhnanců, který zastřešuje organizace Němců vysídlených po válce ze zemí střední a východní Evropy, v sobotu v Berlíně znovu žádal, aby Česká republika, Polsko a Slovinsko ještě před vstupem do Evropské unie zrušily normy, které vysídlení upravovaly. Na výroční konferenci zástupců jednotlivých landsmanšaftů Svaz vyhnanců vyzval spolkovou vládu, aby lidská práva vysídlenců nastolila při jednáních o rozšíření Evropské unie. Členské státy společenství vybídl, aby s přijetím nových států souhlasily teprve tehdy, až tam budou zrušeny "zákony odporující lidským právům".

Za účasti prezidenta Havla byl zahájen 56. ročník Pražského jara

Po pětadvaceti letech v sobotu opět zahajoval Pražské jaro Symfonický orchestr Českého rozhlasu, který vystřídal Českou filharmonii a Pražské symfoniky. Tradiční úvodní koncert se Smetanovou Mou vlastí dirigoval v Obecním domě Vladimír Válek. Z lóže naslouchal Smetanově hudbě i prezidentský pár. Václav Havel má nad mezinárodním hudebním festivalem záštitu.

Letošní 56. ročník Pražského jara nabízí do 3. června na šest desítek koncertních a operních programů. Hlavními hvězdami slibují být dirigenti John Eliot Gardiner a Nikolaus Harnoncourt, kteří se v Čechách objeví poprvé, stejně jako mezzosopranistka Jennifer Larmore. Druhým význačným pěveckým hostem se sólovým recitálem by měl být barytonista Dmitrij Hvorostovsky. Světoznámými jmény jsou i dirigent Riccardo Chailly, houslista Gil Shaham a pianistka Elisabeth Leonskaja.

Položení květin ke hrobům zakladatelů novodobé české národní hudby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka předznamenalo v sobotu dopoledne v Praze na Vyšehradě zahájení 56. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. "Věřím, že i letos bude Pražské jaro oslavou hudby, Prahy a češství v mezinárodním kontextu," řekl primátor Jan Kasl při pietním aktu. Spolu s ním se ho zúčastnili zástupci ministerstva kultury a českých hudebních institucí. Oficiální hosté tradičního ceremoniálu i přihlížející uctili minutou ticha památku dlouholetého ředitele festivalu Olega Podgorného, který loni náhle zemřel ve věku 44 let.

Festival Pražské jaro je podle ministra kultury Pavla Dostála jednou z nejvýznamnějších událostí českého kulturního života. "Je už vpravdě evropským hudebním festivalem," prohlásil Dostál při sobotním odpoledním slavnostním zahájení 56. ročníku Pražského jara na Staroměstské radnici.

Program pražského knižního veletrhu myslí na všechny čtenáře

Tisíce lidí přicházely v sobotu na pražské Výstaviště, kde se od čtvrtka koná mezinárodní veletrh Svět knihy 2001. Přestože jedinou světově proslulou autorkou na veletrhu je Američanka Jackie Collinsová, která se setkala se svými příznivci, množství zastoupených zemí nabízí návštěvníkům nevšední zážitky. Jackie Collinsová za téměř třicet let své tvorby napsala 21 knih z prostředí Hollywoodu určených především ženám. Všechny se staly bestsellery v mnoha zemích a točí se podle nich televizní seriály. Na dnešním setkání s jejími českými příznivci tvrdila, že chce svými romány pomáhat ženám, aby se stávaly silnějšími. Collinsová se také ohradila proti tvrzení, že píše ženské románky a že její knihy jsou ryze komerční. Na otázku proč přijela do Prahy uvedla, že má ráda každý den nějaké dobrodružství a nikdy nebyla ve východní Evropě. Ráda by prý poznala zdejší prostředí, aby mohla zmínku o něm uplatnit i v některém svém příštím díle.

Milovníci náročnější a memoárové literatury se sešli na prezentaci knížky nazvané Navrávačky s Dominikem Tatarkou, která vznikala podle nahrávek se známým slovenským spisovatelem a disidentem.

Překladu knihy kanadského spisovatele Michaela Ondaatjeho V kůži lva udělila v sobotu na veletrhu Svět knihy 2001 Obec překladatelů Překladatelskou anticenu Skřipec za nejhorší překlad roku 2000 v kategorii beletristické dílo. Román do češtiny převedl Jaroslav Kubrycht a vydalo jej nakladatelství Volvox Globator, kterému překladatelská anticena připadla již podruhé. Překladatelé podobně "ocenili" také učebnici psychologie nazvanou IQ a inteligence, kterou pro nakladatelství Grada Publishing do češtiny z angličtiny přeložil Petr Hurtík.

Rekonstrukce bitvy u Slivice připomněla poslední výstřely války

Rachot bojových vozidel, výstřely, výbuchy a dým se v sobotu vznášely nad poli u obce Slivice na Příbramsku. Byly kulisou rekonstrukce jednoho z posledních významných střetů druhé světové války na evropském kontinentu. Připomenout si události před 56 lety přišly tisíce lidí. Rekonstrukci bitvy poprvé příbramské muzeum ve spolupráci s historickými kluby připravilo loni. Letos organizátoři připravili také ukázky bojového umění a současné armádní výzbroje. Po bitvě se kolona historických vozidel vydala na cestu podél bývalé demarkační čáry do Strakonic.

Okolí osady Slivice se stalo svědkem jedné z posledních vojenských operací druhé světové války v Evropě. V době, kdy Evropa už slavila mír, se tu 11. května 1945 střetla hrstka partyzánů s německými okupačními vojsky. Hitlerovská vojska, odmítající složit zbraně, se snažila uniknout před Rudou armádou do americké zóny. Jižní a jihozápadní část Příbramska ležela poblíž demarkační čáry dohodnuté sovětskými a americkými spojenci. Američané, přestože dorazili na Příbramsko dříve, nemohli za linií vojensky zasahovat. Rudá armáda sem ale dorazila až později a ustupující německé složky mezitím terorizovaly místní obyvatelstvo.

Letecké dny zahájil v Brně přelet podzvukových letounů L-159

Přelet hned tří podzvukových letounů L-159 nad letištěm v Brně-Tuřanech zahájil v sobotu dvoudenní Letecké dny velitele vzdušných sil české armády. Milovníci letectví si mohou do nedělního odpoledne prohlédnout na letištní ploše asi 50 vojenských letounů, z nichž mnohé uvidí ve vzduchu. K zahájení akce zvolilo velení letectva letouny L-159, jimiž jsou letos nově vyzbrojovány vzdušné síly. Dosud převzaly 15 těchto strojů, přičemž do konce roku 2002 mají mít vojenští piloti celkem 72 letounů L-159. Na letištní ploše si mohou příchozí prohlédnout například nadzvukové letouny Tornado německé armády, jsou zde vystaveny i stíhačky MiG-21, F5 a F4. Diváci mohou obdivovat i vrtulník Sokol, přímo v akci viděli policejní vrtulník Bell. Letecké dny se konají v Brně již popáté, loni je navštívilo 30.000 lidí.

Lidé si mohli prohlédnout reprezentační prostory Pražského hradu

Jindy nepřístupné reprezentační prostory Pražského hradu se v sobotu otevřely veřejnosti. Lidé si mohli tradičně prohlédnout například Španělský sál a Rudolfovu galerii. Dny otevřených dveří pořádá Pražský hrad většinou dvakrát do roka, obvykle při příležitosti státních svátků. Každoročně si reprezentační prostory přijde prohlédnout několik tisíc lidí.

Při Slavnostech Schwarzenberského kanálu se opět plavilo dřevo

Plavení dřeva na dvou tradičních úsecích na Jeleních vrších a u Ježové mohli v sobotu návštěvníci Šumavy a obdivovatelé technických památek vidět při Slavnostech Schwarzenberského kanálu. Jeho součástí byl také kulturní program, odhalení pamětní desky stavitele kanálu Josefa Rosenauera a plastik českého výtvarníka Davida Svobody a rakouské výtvarnice Gabi Bergerové. Při této příležitosti byl pro pěší a cyklisty otevřen mimocelní hraniční přechod v prostoru Zadní Zvonková-Sonnenwald.

Budování pozoruhodné vodní stavby, která sloužila k dopravě dřeva z šumavských lesů do Prahy i Vídně, zahájil Josef Rosenauer počátkem května 1789. V oblasti Svatého Tomáše kanál, který je jako státem chráněná památka zapsán do Státního rejstříku kulturních památek, překračuje evropské rozvodí a spojuje tak povodí Labe (Vltavy) s povodím Dunaje. Celková délka kanálu, do něhož přitéká voda z 27 potoků a jehož hlavním zdrojem vody bylo Plešné jezero, dosáhla 51,9 kilometru. Na území ČR činí délka kanálu 36,3 kilometru. Z nich je již opraveno asi 16 kilometrů, takže letos v létě by se měla kulatina plavit i na dvou nových úsecích.

Vysvěcením pramenů zahájily Mariánské Lázně lázeňskou sezónu

Svěcením pramenů v pavilónu Křížového pramene v sousedství kolonády zahájil v sobotu plzeňský biskup František Radkovský lázeňskou sezónu v Mariánských Lázních na Chebsku. Lázeňským hostům a ostatním návštěvníkům města popřál mnoho fyzického i duševní zdraví. Obřadu předcházel průvod mažoretek ulicemi města a mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kterou Radkovský sloužil v češtině a němčině. Bezmála dvě třetiny lázeňských pacientů totiž loni tvořili zahraniční, převážně německy mluvící hosté.

V loňském roce Mariánské Lázně přivítaly 15.900 pacientů, což byl meziročně nárůst téměř o 13 procent. Z více než 10.000 cizinců tvořili 87 procent Němci a dvacetinu Rusové. Celkem lázně navštívili hosté ze 40 zemí světa. Sanatoria v Mariánských Lázních poskytují léčbu nemocí pohybového ústrojí, onemocnění ledvin a močových cest, nemoci dýchacího ústrojí a ženské choroby. Nabízejí také léčbu poruch látkové výměny a žláz s vnitřní sekrecí, jako je obezita nebo zácpa, ale i rehabilitaci po onkologickém léčení.

Hokejisté České republiky vyhráli v semifinále MS nad Švédskem po nájezdech

Čeští hokejisté vyhráli v semifinále mistrovství světa v Hannoveru nad Švédskem 3:2 po samostatných nájezdech. Už ve 20. vteřině dal sice úvodní gól kapitán Robert Reichel, ale krátce po zahájení druhé třetiny vyrovnal Fredrik Modin a v 46. minutě využil Andreas Johansson přesilovou hru. Osm minut před koncem třetí třetiny znovu srovnal Viktor Ujčík, který ve čtvrté sérii proměnil i rozhodující nájezd. České mužstvo bude v neděli hrát o třetí titul v řadě s lepším celkem ze semifinálového duelu mezi Finskem a Spojenými státy.

Další informace ze sportu

Na rakouském Spielbergringu se v sobotu konal další podnik mistrovství světa vozů formule 3000. Český pilot Tomáš Enge, který si v páteční kvalifikaci zajistil pátou startovní pozici, se hned v prvním kole zapletl do hromadné kolize, ale nakonec obsadil třetí místo.

A na závěr ještě počasí:

Skoro jasno, nejvyšší teploty vystoupí na 18 až 22 stupňů, v 1000m na horách se budou pohybovat kolem 12ti stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio