Zprávy Radia Praha

Čeští hokejisté jsou opět mistry světa v hokeji

Hokejisté České republiky vybojovali v neděli na mistrovství světa v Německu třetí titul v řadě, což se v minulosti podařilo jen Kanadě a Sovětskému svazu. Ve finále šampionátu porazili Finsko 3:2 v prodloužení, přestože po dvou třetinách prohrávali o dvě branky. Branky vstřelili Procházka, Dopita a v prodloužení Moravec. Po nedělním triumfu má český hokej na kontě celkem deset světových titulů.

Prezident Havel blahopřál hokejistům k titulu

Mezi prvními, kdo v neděli českým hráčům poblahopřál k titulu mistrů světa, byl prezident Václav Havel. Jak uvedl Havlův mluvčí Ladislav Špaček, v telegramu, který reprezentačnímu týmu zaslal, se píše: "Milí přátelé, věřil jsem vám a těšil jsem se spolu se svými spoluobčany, že zvítězíte a stanete se potřetí mistry světa. Váš výkon byl vynikající, všechny nás potěšil a díky Vám je jméno naší země opět známější."

Hokejistům poblahopřál k titulu mistrů světa i premiér Zeman

Předseda vlády Miloš Zeman zaslal českým hokejovým reprezentantům po nedělním vítězství ve finále mistrovství světa nad Finskem blahopřejný telegram. Mužstvu v něm poděkoval za skvělou reprezentaci země. "Blahopřeji Vám srdečně k třetímu titulu mistrů světa v řadě za sebou. Udělali jste nám všem doma velkou radost a dokázali jste opět, že i zdánlivě malý národ je schopen velkých výsledků," napsal v telegramu premiér.

Proběhne slavnostní uvítání českých hokejistů

Dnes po poledni přistane na staré Ruzyni letecký speciál se "zlatým" českým hokejovým týmem. Poté se mají hokejisté přesunout na pražské Staroměstské náměstí. Tam je na programu dopolední zábavný program, který zpříjemní fanouškům čekání na hokejisty.

Hokejové oslavy zachvátily snad všechna města v České republice

Zcela zaplněné pražské Staroměstské náměstí vybuchlo nadšením, když se čeští hokejisté stali už potřetí za sebou a celkem podesáté mistry světa. Spontánní bouřlivé oslavy se pak v několika minutách přesunuly už tradičně na Václavské náměstí. Asi deset tisíc fanoušků zaplnilo brněnské náměstí Svobody. Nálada připomínala silvestrovskou atmosféru, na zemi se povalovaly střepy od lahví šampaňského, fanoušci se objímali a rozebírali rozhodující okamžiky utkání. Policie nepouštěla do centra města žádná auta. Na rozdíl od minulých let nebyla letos na náměstí Svobody žádná televizní obrazovka, takže v průběhu utkání bylo město liduprázdné.

Desítky zraněných fanoušků ošetřili zdravotníci při hokejových oslavách v Praze. Podle mluvčího pražské záchranné služby se ošetřovali hlavně lidé s lehčími zraněními končetin a hlavy. O největší vzrušení se na Václavském náměstí postarali čtyři lidé, které museli hasiči postupně pomocí vysokozdvižné plošiny sundat z pomníku sv. Václava. Magistrálu pod Národním muzeem policisté pro auta uzavřeli a provoz odkláněli tak, aby auta kolem muzea neprojížděla a fanoušci je v euforii nepoškodili.

Ministr zahraničí Kavan zahájil návštěvu USA v době, kdy kauza s rezolucí o Kubě odeznívá

Týdenní návštěvu Spojených států zahájil v neděli ministr zahraničí Jan Kavan. Už v pondělí bude jednat s americkým protějškem Colinem Powellem a prezidentovou poradkyní pro bezpečnostní otázky Condoleezzou Riceovou. Témata rozhovorů nebyla upřesněna. Návštěva se uskutečňuje necelý měsíc po přijetí rezoluce o porušování lidských práv na Kubě, která způsobila zaskřípání ve vzájemných česko - amerických vztazích, považovaných jinak za velmi dobré. Podle pozorovatelů však nelibost americké administrativy nad českým dodatkem kritizujícím americké sankce proti Kubě už z větší míry odezněla. Přetrvávají však výhrady týkající se hlavně českého výkonu po přijetí do Severoatlantické aliance. Zklamání panuje i v Pentagonu a nemůže je zakrýt ani summit, který se bude konat na podzim příštího roku v Praze a bude rozhodovat o vstupu dalších uchazečů o členství, mimo jiné Slovenska.

Český ministr zahraničí Kavan vyslovil v březnu přesvědčení, že česko-americké vztahy se nezhorší. "Oblastí, v nichž se shodneme, je mnohem více než těch, kde máme odlišný názor," prohlásil ministr v březnu. Český velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra tolik optimismem minulý měsíc nehýřil. Okolnosti provázející přijímání rezoluce o lidských právech na Kubě jsou podle něj jen "špičkou" dlouhodobějšího přehodnocování postoje USA k chování Česka na mezinárodní scéně. Připomněl, že Spojené státy se loni pozastavily nad tím, že se na přípravě návštěvy premiéra Miloše Zemana v USA podílel Čechoameričan Milan Jedlička, kterého podle časopisu Respekt nepovažuje Washington za důvěryhodného člověka.

Předseda Senátu Petr Pithart jedná v JSR o obnově Balkánu

O možnostech hospodářské spolupráce a obnově Balkánu jedná od neděle v Bělehradě předseda Senátu Petr Pithart. V Jugoslávii má šéf horní komory na programu setkání s nejvyššími parlamentními činiteli, v jednání je schůzka s prezidentem Vojislavem Koštunicou. Čeští politici by podle Pitharta měli být o situaci v Jugoslávii co možná nejvíc informováni, neboť Česká republika jako člen NATO souhlasila s použitím vojenské síly v době kosovské krize. Petr Pithart z Jugoslávie odjede do sousední Albánie, kde se bude zajímat o přípravy na červnové parlamentní volby. Podle něj není až tak důležité, kdo v nich vyhraje, ale aby byly korektní.

Ministři obrany Stank a Tvrdík jednali o užší spolupráci armád ČR a SR

Příští školní rok bude zřejmě na slovenské letecké akademii studovat víc českých studentů. Po sobotním jednání v Košicích se na tom dohodli šéf našeho resortu obrany Jaroslav Tvrdík a jeho slovenský protějšek Jozef Stank. Podle jejich vyjádření je úsilí obou zemí o užší spolupráci při vzdělávání a výcviku vojsk ale podmíněno situací v obou armádách. Ty totiž musejí brát velký ohled na své finanční možnosti. Kromě spolupráce ve školství mluvili ministři také o reformě ozbrojených sil a snaze Slovenska stát se členem NATO.

Rakouský kancléř přivítal výsledky jednání Kavan-Molterer

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel je spokojen s výsledky sobotního jednání ministrů České republiky a Rakouska - Jana Kavana a Wilhelma Molterera. Podle rakouského premiéra jednání ukázalo, že je možné pokračovat v procesu z Melku. Přislíbené podrobné informace o turbíně, která není součástí dohody z Melku, jsou podle něj navíc důkazem toho, že obě strany berou vážně obavy obyvatelstva.

Kavan a Molterer se v sobotu v Praze po dlouhém jednání dohodli, že česká strana dodá do 20. května Rakouskem požadované dodatečné informace o Temelíně, a potvrdili, že protokol z prosincových jednání šéfů vlád obou zemí v Melku zůstává pro obě země rozhodující základnou. Česká strana přislíbila podle Molterera také informace o nejaderné části elektrárny, o takzvané nulové variantě, tedy o možnosti neuvedení Temelína do provozu, i o možnostech těžké havárie elektrárny.

Ředitel Temelína se obává, že Rakušané budou stupňovat požadavky týkající se jaderné elektrárny

Dohodu ministrů Kavana a Molterera o předložení další dokumentace, která se týká neuvedení elektrárny do provozu, oceňuje ředitel jaderné elektrárny Temelín František Hezoučký. Současně se ale obává, že Rakousko bude své požadavky stupňovat. Předsedkyně úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová považuje souhlas s předložením tzv. nulové varianty Rakousku za chybu našich vyjednávačů.

Rakouská odbočka Greenpeace kritizuje dohodu Molterera s Kavanem

Odbočka organizace Greenpeace v Rakousku považuje výsledek schůzky rakouského ministra životního prostředí a šéfa české diplomacie Jana Kavana o jihočeské jaderné elektrárně Temelín za krajně neuspokojivý. Má-li Praha do osmi dnů předat Vídni úplnou dokumentaci o tzv. nulové variantě, tedy o zastavení elektrárny, o případných důsledcích možných závažných havárií a o problémech okolo turbíny, pak se podle mluvčího Franka Petriho nemůže jednat o důkladné posouzení rizik této elektrárny. Ekologičtí aktivisté kritizují také to, že v dohodě obou politiků není ani slovo o odstavení Temelína jako o konečném řešení. Organizace ochránců životního prostředí dala také najevo, že bude pokračovat v kampani za zákaz dovozu elektřiny z českých jaderných elektráren.

Také rakouští Zelení kritizují dohodu o Temelínu

Sobotní ujednání mezi rakouským ministrem životního prostředí Wilhelmem Moltererem a českým ministrem zahraničí Janem Kavanem ohledně elektrárny Temelín v neděli kritizovali také představitelé rakouských Zelených. Za "promarněnou šanci" označil pražskou schůzku obou ministrů předseda poslanecké skupiny Zelených v hornorakouském zemském sněmu Rudi Anschober a vyzval k "rozhodné iniciativě, jež by vedla k jednání o odstavení poruchového reaktoru".

Průzkum Sofres Factum: Šedesát procent Čechů považuje Temelín za bezpečný

Šedesát procent Čechů považuje Temelín za bezpečný. Jak vyplývá z průzkumu agentury Sofres-Factum, opačný názor zastává čtvrtina občanů a zbytek neví. Podle bezmála 47 procent dotázaných je temelínská elektrárna spíše bezpečná, každý osmý občan je o její bezpečnosti přesvědčen bezvýhradně. Za velmi nebezpečnou považuje Temelín šest procent respondentů, skoro pětina dotázaných za spíše nebezpečnou. Podle analytiků Sofres-Factum jihočeské elektrárně spíše věří muži a lidé ve věku od 45 do 59 let, častěji se jí obávají dotázaní se základním vzděláním.

Vláda se po dvou týdnech vrátí k atomovému zákonu

Po dvou týdnech se v pondělí vrátí kabinet premiéra Miloše Zemana k projednávání novely atomového zákona. Kvůli technické složitosti normy vláda na předposledním zasedání rozhodla, že předpis nechá ještě jednou projít připomínkovacím procesem. Předpis z roku 1997 se musí změnit, aby byl v souladu s evropským právem. Novela atomového zákona, předkládaná místopředsedou vlády Vladimírem Špidlou, by měla umožnit účast nevládních organizací při rozhodování o umístění a likvidaci atomových zařízení. Návrh rozšiřuje účastenství v řízeních o umístění jaderného zařízení a úložiště radioaktivních odpadů a při likvidaci zařízení ve znění stavebního zákona.

Odškodnění nuceně nasazených za války se z německé strany protahuje

Rozsudek americké soudkyně Shirley Kramové, týkající se odškodnění nuceně nasazených za války, znamená pro Německo jen další problémy. Takový je názor německého zmocněnce pro odškodnění Otto Lambsdorffa. Čtvrteční rozhodnutí americké justice, které zamítlo hromadné žaloby obětí proti německým bankám, podle Lambsdorfa obsahuje pro německou stranu "nepřijatelné" podmínky. Tento názor ale odmítá český vyjednavač Jiří Šitler. V rozhodnutí newyorské soudkyně Shirley Kramové je podle něj jediná podmínka, která se týká Německa, a to vyplácení náhrad do léta.

Romové usilují o odstranění vepřína na místě letského tábora

Asi dvě stovky Romů uctily v Letech u Písku památku obětí romského holokaustu na místě tehdejšího koncentračního tábora z II. světové války. Romové chtějí dále apelovat na vládu, aby se zasadila o zbourání velkovýkrmny vepřů, který stojí právě na místě bývalého tábora. Pomník romským obětem druhé světové války v Letech odhalil 13. května 1995 prezident Václav Havel jako připomínku všech romských obětí války z českých zemí.

Tábor v Letech zřídila na příkaz nacistů protektorátní vláda a byli v něm také čeští dozorci. Od srpna 1942 do května 1943 prošlo letským táborem 1309 romských vězňů, mužů, žen i dětí; 326 jich zde zemřelo a 538 jich bylo převezeno dvěma transporty do koncentračního tábora Osvětim.

Adra vyslala na Ukrajinu další pomoc pro postižené povodní

Další zásilku humanitární pomoci v hodnotě 181.000 korun vypravilo v neděli občanské sdružení Adra na Ukrajinu. Pomoc je určena obyvatelům Vinogradské oblasti, kterou v březnu postihla ničivá povodeň. Kamión veze osm tun brambor, 117 matrací, 37 postelí, jízdní kola, hračky a několik tun obnošeného šatstva, skříní, stolků a křesel. Letos již šestnáctou humanitární pomoc na Ukrajinu odváží dobrovolný spolupracovník sdružení Jan Lauterbach z Brna Rajhradic a lidem postiženým záplavami bude náklad distribuovat Církev adventistů sedmého dne ve městě Tjačevo.

ADRA letos vypravila humanitární zásilky do Srbska, Kosova, Maďarska a Bosny. Finanční prostředky uvolnila také na pomoc lidem v Salvadoru a Indii, které postihlo ničivé zemětřesení.

Čeští celníci rozbili rozsáhlý gang obchodníků s heroinem

Celníkům se podařilo rozbít rozsáhlý gang obchodníků s heroinem. V Praze v sobotu dopadli Albánce, který je podezřelý, že obchody s drogami řídil. V jeho bytě nalezli 1 a půl kilogramu heroinu. Během tří uplynulých měsíců zadrželi celníci také 20 kurýrů, kteří heroin a látky k jeho výrobě do Česka přiváželi. Mezi poslední kurýry zadržené v sobotu patřili dva čeští občané, kteří cestovali autobusem z Holandska. Drogy do České republiky proudily po takzvané Balkánské cestě z jihovýchodu Evropy a byly odtud distribuovány do dalších západoevropských a severoevropských zemí.

Heroin patří společně s pervitinem v rámci tvrdých drog mezi českými narkomany k nejužívanějším návykovým látkám.

Veletrh Svět knihy 2001 navštívilo přes 25.000 lidí

Více než 25.000 čtenářů a milovníků literatury přilákal v uplynulých čtyřech dnech na pražské Výstaviště veletrh Svět knihy 2001. Tématem sedmého ročníku knižního veletrhu byl literární překlad a čestným hostem Švýcarsko, k jehož literatuře se vázalo nejvíce doprovodných programů. Od čtvrtka do neděle se mohli návštěvníci veletrhu setkat se svými oblíbenými autory při besedách a autogramiádách, vyslechnout autorská čtení českých i zahraničních spisovatelů a navštívit více než 200 stánků s knihami nakladatelů z 26 zemí.

Veletrh doplnily i četné výstavy, udílení cen a diskuse nakladatelů a distributorů z České republiky a zahraničí. Poprvé se v rámci veletrhu konala výstava knižní ilustrace International Book Illustration Prague 2001, která představila dílo českého výtvarníka Jaroslava Šerých a švýcarského karikaturisty Nico Cadského. Účastníci mezinárodní konference Literatura bez hranic v Praze diskutovali o budoucnosti podpory literárního překladu v Evropě, který pomáhá čtenářům seznámit se s literaturou i menších evropských národů.

Kouzelný cirkus Laterny magiky bude mít pětitisící reprízu

Už pětitisící reprízu bude mít nejúspěšnější inscenace pražské Laterny magiky Kouzelný cirkus. Jubilejní představení se odehraje v rámci měsíčního hostování v Madridu, které populární pražská scéna zahájila právě o víkendu. Laterna magika hraje Kouzelný cirkus téměř 24 let. Příběhu dvojice klaunů putujících za vidinou lásky a štěstí čas nic neubral na přitažlivosti. Od roku 1977 představení pro rodiče i děti doma i v zahraničí vidělo kolem dvou miliónů diváků. Líbilo se i na zájezdech do USA, Nizozemska, Belgie, Francie, Kanady, Rakouska, Izraele, Německa, Itálie a dalších zemí.

Film Tmavomodrý svět doprovodí soundtrack se Soukupovou hudbou

Vstup snímku Jana Svěráka "Tmavomodrý svět" na plátna českých kin doplní stejnojmenná kniha a také soundtrack s hudbou Ondřeje Soukupa. Podobně jako další tvůrci tohoto filmu i on se Svěrákem spolupracoval už na jeho předchozím projektu Kolja. Podstatnou část alba tvoří písničky Jaroslava Ježka - podle jedné byl i snímek pojmenován. Scenárista Zdeněk Svěrák ji totiž má velice rád. "Je v ní obsažen smutek i krása zároveň," řekl novinářům. Na plátně zní Tmavomodrý svět v podání neodolatelného Oldřicha Kaisera, který se ho kvůli natáčení naučil na klavír.

Jindy nepřístupné prostory Pražského hradu navštívilo 5000 lidí

Reprezentační prostory Pražského hradu, které byly v sobotu mimořádně u příležitosti nedávných oslav konce druhé světové války přístupné veřejnosti, navštívilo asi 5000 lidí. Lidé si mohli prohlédnout tu část Pražského hradu, kterou využívá prezident republiky, a která tudíž není běžně přístupná. K vidění byly už tradičně například Španělský sál, Rudolfova galerii a další místnosti Západní části hradu. Připravena byla také prohlídková trasa ve Valdštejnském paláci, kde nyní sídlí Senát, a v nově restaurovaném Nostickém paláci na Malé straně.

V České republice se opět slavil Den matek

Už 87 let se druhou květnovou neděli slaví v různých zemích Den matek. Ve Spojených státech, kde se svátek zrodil, dávají členové rodin maminkám květiny a dárky. Američané si oblíbili červené karafiáty, které jsou oficiální květinou svátku. V Čechách zatím žádná barva nezvítězila. V Československu zavedla Svátek matek ve 20. letech Alice Masaryková, dcery prvního československého prezidenta. Po únoru 1948 ho nahradil Mezinárodní den žen, který měl oslavovat všechny ženy.

V Praze proběhl Festival lesbické kultury Aprilfest 2001

Festival ženské lesbické kultury Aprilfest 2001 skončil v neděli v pražské pobočce Goethova institutu. Sedmý ročník akce, jejímž cílem je posílit sebevědomí lesbiček a přiblížit veřejnosti jejich život a umění, se zaměřil hlavně na registrované partnerství gayů a lesbických žen. Jejich zástupkyně v programu opět vyzvaly české zákonodárce k přijetí normy o svazcích osob stejného pohlaví.

Další informace ze sportu:

Fotbalová liga zná už sedm kompletních výsledků 28. kola. Liberec porazil Olomouc 2:0, Blšany remizovaly se Spartou 2:2, Plzeň s Brnem 1:1, Synot s Viktorií Žižkov také 1:1, Bohemians zvítězily nad příbramskou Marilou 1:0, Drnovice zdolaly Jablonec 2:1 a Ostrava Teplice 2:0. V boji o Ligu mistrů má na druhou Olomouc stále bodovou ztrátu Příbram. Čtvrtá je s dvoubodovým odstupem Slavia.

Český jezdec Tomáš Enge obsadil třetí místo ve Velké ceně Rakouska vozů formule 3000.

Desetibojař Tomáš Dvořák váhá nad startem na úvodním mítinku desetibojařské sezóny v Götzisu, který se má odehrát 26. a 27. května. Světový rekordman, který zápolil se zdravotními problémy, není spokojen se svou dosavadní formou.

Plavci ČR vyhráli na mezinárodním mítinku o Velkou cenu Slovenska v padesátimetrovém bazénu v Bratislavě celkem devět disciplín. Na stometrové trati dnes dominoval prsař Daniel Málek a Ilona Hlaváčková zvítězila na 100 metrů volný způsob a 100 metrů znak.

Evropská federace plaveckých sportů LEN schválila na pražském kongresu několik návrhů na změnu v pravidlech. Vedle pěti a pětadvaceti kilometrů se na mistrovství Evropy poplave také závod na deset kilometrů a naopak z programu zmizí mužská osmistovka a ženská patnáctistovka. Návrhy musí schválit ještě Mezinárodní plavecká federace FINA.

Český zápasník Petr Švehla se na mistrovství Evropy v zápase řeckořímském v Istanbulu probojoval do finále. V semifinále porazil loňského šampióna a vicemistra světa Rumuna Mariana Sandu. V boji o titul českého borce čeká Gruzínec Irakli Čočza.

Krátce o pondělním počasí:

Skoro jasno až polojasno, později v Čechách od západu přibývání oblačnosti a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio